Nož

Post Reply
Stagolee

#251 Re: Nož

Post by Stagolee »

Rasuta rižo, e to je ključni problem. Vuk kao punokrvni srpski nacionalista hteo bi i jare i pare. Želeo bi da Muslimani budu Srbi islamske veroispovesti ali istovremeno forsira na svakom koraku crkveni narativ srpske istorije i identiteta. Muslimani trebaju prihvatiti da su Srbi ali pravi Srbi su Srbi pripadnici Srpske pravoslavne crkve :-)

Nikako da im do mozga dopre da, ako žele prvo da postignu, moraju potpuno marginalizovati crkveni uticaj i učenje. I kada dobiju negativan odgovor od druge strane ponašaju se kao uvređeni i razočarani supružnik koga je ostavila žena. Tada nastupa ona faza kada vas teraju sa svojih poseda (odnosno poseda koje smatraju svojim) kada im navodno više ne trebate, mogu oni bez vas ali pitanje kako ćete vi bez njih i tako dalje i tako dalje :)
radostan dan

#252 Re: Nož

Post by radostan dan »

:)
pa nije to do srba...
Stagolee

#253 Re: Nož

Post by Stagolee »

Radosni dane, šta nije do Srba?

Jeste itekako do nekih Srba. Svi poznati veliki Srbi su prošli tu transformaciju od nekog ko prisvaja druge, naročito muslimane, do stadijuma kada ih u potpunosti odbacuje i tera iz svoje kuće. U Tursku, u Jadran ili u trougao Sarajevo - Zenica - Tuzla.
radostan dan

#254 Re: Nož

Post by radostan dan »

Stagolee wrote:Radosni dane, šta nije do Srba?
ovo -
Nikako da im do mozga dopre da, ako žele prvo da postignu, moraju potpuno marginalizovati crkveni uticaj i učenje.
fakat

#255 Re: Nož

Post by fakat »

rasuta_riza wrote:Djelo "nož", u formi kjnige ili filma,.suštinski ima jednu komponentu koju je i sam pisac htio na svoj način da razjasni,kroz svoju vizuru stvari,.međutim nije Vuk D. jedini koji pati od toga,na sličnom tragu ličnih frustracija su i Ivo A.,čak i Meša S.,.svaki na svoj način,ali u biti isto,.biće da intelektualci imaju neku mazohističku potrebu da se muče pitanjem porijekla,nastanka nove/stare,u ovom svjetlu muslimanskog vjerskog identiteta nacije,a opet krvno srodne svom etnosu,i sami se gube u tom pokušaju razjasniti nerazjašnjivo. Pomenuo sam Mešu,njegovo preispitivanje tobože u množini "mi",odnosi se na Bošnjake,da ne mogu nazad ali niti naprijed,je i njegovo suštinsko negiranje poimanja duha svog naroda,on svoje lične frustracije oko porijekla Bošnjaka, njihovog konvertiranja na islam,ali ipak osjećaja da su tuđini kod Otomana ali kod svoje kuće podvaljuje u smislu "muda za bubrege". On sam se suviše dao u filozofiranje i upuštanje u metafizičke rasprave, po meni je fakat; Bošnjaci oli ti muslimani Bosne i Hercegovine nikada sebe nisu doživljavali kao tuđine i uljeze na svojoj zemlji,istorijski je dokazano da su se čak i sa sultanom kačili oko toga,islam su smatrali svetinjom,isto tako i bosnu,te su s ponosom zadržali svoj jezik. Upravo ta činjenica je frustrirala Osmanilije,kao i velikosrbe i velikohrvate. Zapravo,šta znači ta priča o porijeklu? Bošnjaci u današnjem smilsu naroda jesu narod za sebe,meni kao istome nikakav nije problem istaknuti činjenični fakat da su etnički srodni i usko povezani sa Srbima i Hrvatima, isto tako u današnjem poimanju nacija,zapravo svi smo tu negdje. Ali se upravo Bošnjacima kosntantno imputira taj izraz "izdajnika" prodanih duša, "vjertu za večeru" itd.,šta zapravo vjera u izvornom smilu znači više svima ovdje,osim kao linija identifikacije i razgraničenja,kao što je i prije bila? Malo kome,.Vuk na jedan perverzan način istodobno i svojata i kažnjava Bošnjake kroz ovaj roman,provlačeći krvavo stradanje i jednih i drugih,često jedni od drugih.
Vuka kao intelektualca to muči,jer je ipak odrastao sa muslimanima, ne može ih tek tako prekrižiti i odbaciti kao obične "turke",on ih i osjeća svojim ali zbog svetosavskog kompleksa i kosovskog mita iste one koje osjeća svojima mora prikazati kao perfidne odrode koje mrze svoj rod.,da bi onda iste mogao sa opravdanjem i "bog da mu dušu prosti",otpisati,..
:thumbup:
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#256 Re: Nož

Post by PipiDugaDevetka »

Vuk Drašković se na Forumu Krstarica svojevremeno predstavio svojim pravim imenom, forumaši su ga dibidus ismijali.

Čim mi istekne kazna prenijeću ovdje šta mi je jedan od forumaša pisao putem pp.

Mislim da je čovjek ''prolupao'', te da ima ozbiljnih psiho problema.

Trebalo bi zatražiti od moderacije da ova tema dobije status ''ne propusti''. Na njoj bi ozbiljno mogli diskutovati ljudi koji se teško mogu sresti uživo i da do kraja otvoreno prodiskutuju o svim problemima između Srba i Bošnjaka + sejdić-fincijeve raje.
Samo bi otvarač teme, @haZNADAR, trebao promijeniti naslov.
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#257 Re: Nož

rasuta_riza wrote:Djelo "nož", u formi kjnige ili filma,.suštinski ima jednu komponentu koju je i sam pisac htio na svoj način da razjasni,kroz svoju vizuru stvari,.međutim nije Vuk D. jedini koji pati od toga,na sličnom tragu ličnih frustracija su i Ivo A.,čak i Meša S.,.svaki na svoj način,ali u biti isto,.biće da intelektualci imaju neku mazohističku potrebu da se muče pitanjem porijekla,nastanka nove/stare,u ovom svjetlu muslimanskog vjerskog identiteta nacije,a opet krvno srodne svom etnosu,i sami se gube u tom pokušaju razjasniti nerazjašnjivo. Pomenuo sam Mešu,njegovo preispitivanje tobože u množini "mi",odnosi se na Bošnjake,da ne mogu nazad ali niti naprijed,je i njegovo suštinsko negiranje poimanja duha svog naroda,on svoje lične frustracije oko porijekla Bošnjaka, njihovog konvertiranja na islam,ali ipak osjećaja da su tuđini kod Otomana ali kod svoje kuće podvaljuje u smislu "muda za bubrege". On sam se suviše dao u filozofiranje i upuštanje u metafizičke rasprave, po meni je fakat; Bošnjaci oli ti muslimani Bosne i Hercegovine nikada sebe nisu doživljavali kao tuđine i uljeze na svojoj zemlji,istorijski je dokazano da su se čak i sa sultanom kačili oko toga,islam su smatrali svetinjom,isto tako i bosnu,te su s ponosom zadržali svoj jezik. Upravo ta činjenica je frustrirala Osmanilije,kao i velikosrbe i velikohrvate. Zapravo,šta znači ta priča o porijeklu? Bošnjaci u današnjem smilsu naroda jesu narod za sebe,meni kao istome nikakav nije problem istaknuti činjenični fakat da su etnički srodni i usko povezani sa Srbima i Hrvatima, isto tako u današnjem poimanju nacija,zapravo svi smo tu negdje. Ali se upravo Bošnjacima kosntantno imputira taj izraz "izdajnika" prodanih duša, "vjertu za večeru" itd.,šta zapravo vjera u izvornom smilu znači više svima ovdje,osim kao linija identifikacije i razgraničenja,kao što je i prije bila? Malo kome,.Vuk na jedan perverzan način istodobno i svojata i kažnjava Bošnjake kroz ovaj roman,provlačeći krvavo stradanje i jednih i drugih,često jedni od drugih.
Vuka kao intelektualca to muči,jer je ipak odrastao sa muslimanima, ne može ih tek tako prekrižiti i odbaciti kao obične "turke",on ih i osjeća svojim ali zbog svetosavskog kompleksa i kosovskog mita iste one koje osjeća svojima mora prikazati kao perfidne odrode koje mrze svoj rod.,da bi onda iste mogao sa opravdanjem i "bog da mu dušu prosti",otpisati,..
zlata

#258 Re: Nož

Post by zlata »

nemoguce vruce wrote:Film je pravljen s jasnim ciljem. Naime kao dodatno gorivo vec ionako duboko ukorjenjenoj mrznji cetnika na sve sto ima veze sa Bosnjacima i islamom.
Da se slican film snimi, naravno sa obrnutim ulogama i da se recimo uzmu istiniti dogadjaji iz zadnje agresije na BiH i svih cetnickih zlocina nad Bosnjacima, ovaj bi forum vrvio od raznoraznih nevladinih organizacija i multikulti lafinasa.
Udarni tenor bi bio kako je film kontraproduktivan i ne pridonosi suzivotu u BiH.
Ovako cetnik napise knjigu, snimi se fim, i sad se lafo trazi umjetnicka poenta... :run:

Pred rat sam mu poznavala brata od tetke,
tj. tetkinog sina,
ili tecica,
i taj mu je rodjo dozivljavao Bosnjake kao malo izopacene Srbe,
koje se moze zalit...
i ako ikako moguce, nekako ispravit....i izvest na pravi put.....u srpstvo.

Mislim da su tako vec generacijama odgajani, i da je taj mentalitet prisutan kod skoro svih osmanskih krscana....
i ne samo kod Srba.
Ako ikad prevedete rasprave izmedju grckih muslimana iz Turske ili Libije, i "pravih" Grka, pravoslavaca, iz Grcke, vidjet ce te da su im teme rasprava preslikane iz BiH prepucavanja izmedju Srba i Bosnjaka.

Isto vazi i za Bugare vis-a-vis Pomaka,

pravoslavne Armence, vis-a-vis muslimana armenskih korjena, iz Turske, Hemsena.
http://www.youtube.com/watch?v=Av86NirLkZI

Ne mogu se Srbi posebno izdvojit iz tog "osmanskog krscanstva",
ako sve post-osmanske crkve imaju vrlo slicne stavove vis-a-vis svojih autohtonih muslimana, i ako su svi zaredom, svoje muslimane isto progonoli i tamanili.
Srebrenica nije iznimka, nego samo zadnja epizoda te drame, koja traje jos od'kad su se Osmanlije pocele povlacit iz Peste i Arada.

U slucaju Bosnjaka, scenarij je jos komplikovaniji, jer se ne radi samo o religiji, nego i zemlji Bosni,
koja ima zasebnu povjest, odredjene granice, teritorij na koji komsije imaju ozbiljne pretenzije.

Bugarski komunisti (ateisti?) su "krstili" Fatime u Viktorije,
i Mehmete u Mihajle...http://www.youtube.com/watch?v=gXrZ-t99vI4

Nije im bilo stalo do tog da ih pretvore u komuniste, nego im je bilo najbitnije, da ih "preimenuju" u "prave Bugare", tj, kristijanizirane Bugare. Nije bilo bitno je'l' vjeruju u Boga ili Isusa. Najbitnije je bilo da nemaju muslimanska imena, i ne slijede Islam.

I TO se dogadja bas istodobno, kad "Noz" postaje najpopularniji u nasim krajevima.
http://www.youtube.com/watch?v=a1R6_4U3 ... yvgC75JEqk
fakat

#259 Re: Nož

Post by fakat »

zlata wrote:
nemoguce vruce wrote:Film je pravljen s jasnim ciljem. Naime kao dodatno gorivo vec ionako duboko ukorjenjenoj mrznji cetnika na sve sto ima veze sa Bosnjacima i islamom.
Da se slican film snimi, naravno sa obrnutim ulogama i da se recimo uzmu istiniti dogadjaji iz zadnje agresije na BiH i svih cetnickih zlocina nad Bosnjacima, ovaj bi forum vrvio od raznoraznih nevladinih organizacija i multikulti lafinasa.
Udarni tenor bi bio kako je film kontraproduktivan i ne pridonosi suzivotu u BiH.
Ovako cetnik napise knjigu, snimi se fim, i sad se lafo trazi umjetnicka poenta... :run:

Pred rat sam mu poznavala brata od tetke,
tj. tetkinog sina,
ili tecica,
i taj mu je rodjo dozivljavao Bosnjake kao malo izopacene Srbe,
koje se moze zalit...
i ako ikako moguce, nekako ispravit....i izvest na pravi put.....u srpstvo.

Mislim da su tako vec generacijama odgajani, i da je taj mentalitet prisutan kod skoro svih osmanskih krscana....
i ne samo kod Srba.
Ako ikad prevedete rasprave izmedju grckih muslimana iz Turske ili Libije, i "pravih" Grka, pravoslavaca, iz Grcke, vidjet ce te da su im teme rasprava preslikane iz BiH prepucavanja izmedju Srba i Bosnjaka.

Isto vazi i za Bugare vis-a-vis Pomaka,

pravoslavne Armence, vis-a-vis muslimana armenskih korjena, iz Turske, Hemsena.
http://www.youtube.com/watch?v=Av86NirLkZI

Ne mogu se Srbi posebno izdvojit iz tog "osmanskog krscanstva",
ako sve post-osmanske crkve imaju vrlo slicne stavove vis-a-vis svojih autohtonih muslimana, i ako su svi zaredom, svoje muslimane isto progonoli i tamanili.
Srebrenica nije iznimka, nego samo zadnja epizoda te drame, koja traje jos od'kad su se Osmanlije pocele povlacit iz Peste i Arada.

U slucaju Bosnjaka, scenarij je jos komplikovaniji, jer se ne radi samo o religiji, nego i zemlji Bosni,
koja ima zasebnu povjest, odredjene granice, teritorij na koji komsije imaju ozbiljne pretenzije.

Bugarski komunisti (ateisti?) su "krstili" Fatime u Viktorije,
i Mehmete u Mihajle...http://www.youtube.com/watch?v=gXrZ-t99vI4

Nije im bilo stalo do tog da ih pretvore u komuniste, nego im je bilo najbitnije, da ih "preimenuju" u "prave Bugare", tj, kristijanizirane Bugare. Nije bilo bitno je'l' vjeruju u Boga ili Isusa. Najbitnije je bilo da nemaju muslimanska imena, i ne slijede Islam.

I TO se dogadja bas istodobno, kad "Noz" postaje najpopularniji u nasim krajevima.
http://www.youtube.com/watch?v=a1R6_4U3 ... yvgC75JEqk
Muslimani Balkana su u zadnja dva vijeka dezurna zrtva progona i etnickog ciscenja tako da ni ono sto se desilo devedesetih nije nikakvo cudo niti prvi put, pocelo je jos sa srpskim ustancima, pa odlazak Otomana, nastavilo u prvom i drugum svjetskom ratu, pa do zadnjeg rata i nastanka RS. Srbi su prednjacili ali su i Crnogorci, Bugari, Grci dali svoj znacajan doprinos. Lokalne muslimane svi su oni zvali "Turcima' i nisu im zeljeli pridavati nikakav drugi identitet sto im je valjda olaksavalo posao. Problem je sto o tome nismo puno znali, svaka nova vlast je to gurala pod tepih i zamaskirala patriotskim mitovima o "oslobodjenju od Turaka", a i danas je pitanje koliko paznje tome posvecujemo.

http://www.bosnjaci.net/prilog.php?pid=44169
http://sh.wikipedia.org/wiki/Zlo%C4%8Di ... m_ratovima
hAZNADAR

#260 Re: Nož

Post by hAZNADAR »

kralju bosanski
Mislim da si malo fulio poentu rizinog posta. Nije ovo mjesto za sukob ove ili one verzije historije i imamo podforum za to.
Mozda nebi trebao biti fokus na Vukovom poimanju bosnjackog identiteta i satanizaciej muslimana. Mogao je zapisati i da smo dosli svemirskim brodovima i ukrali tijela, - njegovo pravo. Fokus je ustvari ko je i kako omogucio da njegovo djelo postane prirucnik - ko je maksuz upotrijebio njegov Noz i malo jos dodao u filmu da napravi takvu propagandu.
Isto kao i izdvojeni konteksti pisanja Selimovica, Andrica,.. nisu oni bili jedini intelektualci koji su kacili porijeklo, nisu bili jedini velikani knjizevnosti opcenito,.. mozemo se lako sloziti da su fulili u svojim procjenama Bosnjaka i da njihov govor u mnozini nije relevantan. Ali opet - to je bilo njihovo kreativo i umjetnicko pravo sa kojim se mozes sloziti ili ne. Problem su snage koje su plasirale njihove kontekste u propagandnom ratu protiv Bosnjaka i napravile pogresan stereotip.

Nije Vuk mogao sam napraviti takav stereotip, reklamirati i promovisati knjigu kao prirucnik, snimiti film sa najboljim beogradskim glumcima i taj film poslije promovirati godinama kao edukativni materijal. Sve i jedan Srbin ga je gledao vise od jednog puta, a sve i jednom velikosrbinu je manifest. Nije to mogao Vuk sam vec vlast, kuce, institucije, akademici, .. opcenito snage koje vladaju srpskim politickim, kulturnim, naucnim, medijskim,. prostorom.

Pa nek je Vuk psihopata - sto kroz svoje replike u Nozu sam dokazuje(onakvu mrznju ne moze smisliti normalan um) - ko je tog prihopatu promovirao. Isto da mi u Sarajevu promoviramo i ekranizujemo kroz film nekog naseg nacionalisti koji "dokazuje" da Srbi ne postoje, da su ljigavi, nistavni, bez iceg svog, bez dostojanstva, svog ja, i bolesno opasni.

Film Noz omalovazava i blati muslimane kroz sve i jedan aspekt. Ne samo politicki, nacionalno,.. vec i kulturno, karakterno, genetski,,.. pogotovo u smislu usporedbe sa Srbima.
radostan dan

#261 Re: Nož

Post by radostan dan »

Jeste itekako do nekih Srba. Svi poznati veliki Srbi su prošli tu transformaciju od nekog ko prisvaja druge, naročito muslimane, do stadijuma kada ih u potpunosti odbacuje i tera iz svoje kuće. U Tursku, u Jadran ili u trougao Sarajevo - Zenica - Tuzla.
la radostan dan dana 26/01/2013 23:54
Stagolee je napisao/la:
ovo -
Nikako da im do mozga dopre da, ako žele prvo da postignu, moraju potpuno marginalizovati crkveni uticaj i učenje.
do spca je. a zbog istorijata samg naroda i spca u okviru njega, teško možeš očekivati reakciju spolja. možda akciju iznutra, spolja -teško.
vivace

#262 Re: Nož

Post by vivace »

radostan dan wrote:

la radostan dan dana 26/01/2013 23:54
Stagolee je napisao/la:
ovo -
do spca je. a zbog istorijata samg naroda i spca u okviru njega, teško možeš očekivati reakciju spolja. možda akciju iznutra, spolja -teško.
kakvu akciju iznutra ?
stari grad Visegrad

#263 Re: Nož

Post by stari grad Visegrad »

Knjiga" Noz" kao i film "Noz" sadrzi govor mrznje. Sud Srbije i tuziastvo nikada nisu osudili govor mrznje V.Draskovica. D. Cosica, spc-e i drugih pisaca. Cak je cijelo drustvo to podticalo, zajedno sa spc, iz cega proizilzi srpska grupna odgovornost za ratove 90-tih.
Vuka Draskovica, rezisera i druge koji su odobrili taj film mracnog zanra, a takodje i D. Cosica za njegova djela, takodje spc, se treba optuziti " za kvete i lazi, za sirenje mrznje, za inspiraciju za krvave ratove '90-tih', za inspiraciju za teška kršenja ljudskih prava na podrucju RBiH, i to na Evropskom sudu za ljudska prava.
Stagolee

#264 Re: Nož

Post by Stagolee »

radostan dan wrote:
Srbi su malo preopterećeni istorijom. I svejedno je pogrešno interpretiraju. Bilo je i daleko zatucanijih društava od srpskog ali su se radikalno izmenili, na bolje. Dok se u Srbiji mnoge stvari shvataju kao istorijska datost, i sudbina na koju ne možemo uticati.

Kada pop, vladika ili sami patrijarh dođe u neku školu, on je prethodno morao biti pozvan.
Treba menjati Srbiju a ne crkvu.
radostan dan

#265 Re: Nož

Post by radostan dan »

fatalizm, rekao bi neko...
zlata

#266 Re: Nož

Post by zlata »

stari grad Visegrad wrote:Knjiga" Noz" kao i film "Noz" sadrzi govor mrznje. Sud Srbije i tuziastvo nikada nisu osudili govor mrznje V.Draskovica. D. Cosica, spc-e i drugih pisaca. Cak je cijelo drustvo to podticalo, zajedno sa spc, iz cega proizilzi srpska grupna odgovornost za ratove 90-tih.
Vuka Draskovica, rezisera i druge koji su odobrili taj film mracnog zanra, a takodje i D. Cosica za njegova djela, takodje spc, se treba optuziti " za kvete i lazi, za sirenje mrznje, za inspiraciju za krvave ratove '90-tih', za inspiraciju za teška kršenja ljudskih prava na podrucju RBiH, i to na Evropskom sudu za ljudska prava.
A sta bi onda sa Ivom Andricem, nasim Nobelovcem?

"Ivo Andrić 23. avgusta 1938. u svojstvu ministra pomoćnika za vanjske poslove cirkularnim pismom o "iseljavanju muslimana iz Južne Srbije " obavještava iz Beograda jugoslavensko poslanstvo u Londonu: "Potrebno je, ipak, već sad reći da se radi, ukoliko se nas tiče, na iseljavanju iz Južne Srbije življa turskog jezika i turske kulture. Prema našim statističkim podacima turska manjina u Jugoslaviji broji oko 150.000 duša, dok Turci smatraju da njen broj dostiže i do 250.000. U tim granicama svakako će biti utvrđena iseljenička kvota. Za nas kao iza Tursku ovo nije samo jedno nacionalno-političko pitanje, kao što se to često pominje. Socijalni razlozi nam naročito nalažu da se što pre ostvari plan o iseljavanju turskog življa. Iseljavanjem Turaka oslobodile bi se velike površine ziratnog zemljišta na kome bi se mogao smestiti veliki broj naših sunarodnika iz pasivnih krajeva države (Crna Gora, Dalmacija, Hercegovina, Lika)" - opšir. I. Andrić, Diplomatski spisi, Beograd 1992,193-194."

"Početkom oktobra 1938. prošao je kroz Novi Pazar reis ullema Fehim ef. Spaho i, na kratkom zadržavanju, pozvao Bošnjake da svoju zemlju ne napuštaju, jer je njihova, da su je oni stekli."

i onda, slucajno....
"Smrt Mehmeda Spahe 1939. godine"

Klanje i progon muslimana (a cak i sefardskih Zidova) sa prostora bivseg Osmanskog Carstva, je najvise bilo ruski projekat, ali ga je "Civilizirani Zapad" brzo prihvatio.
Rusi su kumovali sve i jedan od tih projekata etnickog ciscenja i progona, kvazi-genocida. Malo kasnije, provode i Pogrome protiv Zidova, a kasnije, krecu sa Armenskim nacionalistima, na Anatoliju...

"The system pursued has been........., dispossessing the indigenous inhabitants at every step....
From the coast, as we know, they are flying by tens of thousands across the sea,
to perish by famine and disease under the well-meant but clumsy and inadequate protection of the Turkish Government. "
http://www.circassianworld.com/new/hist ... xodus.html
http://www.circassianworld.com/new/hist ... field.html
Stagolee

#267 Re: Nož

Post by Stagolee »

Klanje i progon nije bio ruski projekat.
Ruski projekat je bilo oslobađanje balkanskih hrišćana od osmanlijske vlasti. Klanje i progon su bili projekti novonastalih bugarskih, srpskih, grčkih i crnogorskih nacionalnih elita.
zlata

#268 Re: Nož

Post by zlata »

Stagolee wrote:Klanje i progon nije bio ruski projekat.
Ruski projekat je bilo oslobađanje balkanskih hrišćana od osmanlijske vlasti. Klanje i progon su bili projekti novonastalih bugarskih, srpskih, grčkih i crnogorskih nacionalnih elita.
Mislim da bi trebao malo vise procitat o metodama kojim su i Rusi demografski unistavali domorodacke narode, koje bi osvajali.

ps. a od koga su to Rusi oslobodili Cerkeze?
Koliko je to krscana bilo medju Cerkezima, da bi Rusi imali ikakvo pravo da prognu, pobiju, i tako rec, uniste, cijeli jedan narod.
PipiDugaDevetka

#269 Re: Nož

zlata wrote:Mislim da bi trebao malo vise procitat o metodama kojim su i Rusi demografski unistavali domorodacke narode, koje bi osvajali.

Koliko je to krscana bilo medju Cerkezima, da bi Rusi imali ikakvo pravo da prognu, pobiju, i tako rec, uniste, cijeli jedan narod.
Ne znam ništa o tim crnomorskim narodima, muslimanima, hrišćanima/kršćanima, ali znam zasigurno da su ruski diplomate imali lošu ulogu tokom Nevesinjske puške, ustanka protiv Turske. Lošu po Bošnjake tadašnje.

Bugari su do prije nekoliko decenija protjerivali svoje Turke u tursku, a odmah potom bili primljeni u EU. Sve uslove ispunili. :?: :!:

Da li se ko obratio nadležnim sudovima za obeštećenje od tih prognanih, ja ne znam.
Stagolee

#270 Re: Nož

Post by Stagolee »

zlata wrote:
Stagolee wrote:Klanje i progon nije bio ruski projekat.
Mislim da bi trebao malo vise procitat o metodama kojim su i Rusi demografski unistavali domorodacke narode, koje bi osvajali.

Čerkezi nemaju veze sa Bošnjacima, Pomacima i Albancima. Čerkezi su živeli na teritoriji koja je pripojena Rusiji. Tako možeš za sudbinu balkanskih muslimana okriviti i Amerikance jer su skoro pa istrebili Native Americans. Rusi su podržavali ustanike u Osmanlijskom carstvu na razne načine ali progon koji je sledio nakon oslobođenja ide na dušu tih malih naroda. Svako ''čisti'' svoje dvorište.
zlata

#271 Re: Nož

Post by zlata »

Molim lijepo?
A zasto nebi imali veze?

Kad je recept identican?
Kad su akteri (ili direktno, ili indirektno) ISTI?

Cerkezi su bili isto kao i Bosnjaci,
domorodacki narod, vecinom muslimanski i osmanski narod,
svoji na svom,
koje netko zeli osvojit, iztrijebit, progonit....
a izgovor nije tesko pronac.....
najveca krivica mu je to sto je musliman i domorodac

A svi drugi balkanski muslimani su dozivili identicne sudbine. Osim Albanaca iz Albanije.
Grcki muslimani vise i ne postoje.

A Grci i kad raspravljaju o tim pokoljima, govore o tim svojim nekadasnjim muslimanima,
kao da su nekakvi cudni duhovi, jer im je kombinacija Grka i muslimana, nezamisljiva.... :lol:

Govore o njima....samo kao da su bili Turci, u etnickom smislu.
Sto podrazmjeva, da su njihovi pokolji donekle legitimni, jer su oni poslijedica okupacije,
i zato potomci izvornog turskog zla.
Jedino su ostali poneki potomci muslimana sa Krete, koji su slucajno bili pod talijanskom okupacijom Rodosa, gdje su bili ranije izbjegli.

U vezi pokolja grckih muslimana prije 200 godina sam nasla slijedeci komentar:

Historian George Finlay claimed that the extermination of the Muslims in the rural districts was the result of a premeditated design and it proceeded more from the suggestions of men of letters, than from the revengeful feelings of the people.[18] William St. Clair wrote that: "The orgy of genocide exhausted itself in the Peloponnese only when there were no more Turks to kill."[19]

Mislim da ovo sto sam naglasila, ima puno sa glavnom temom rasprave, tj. koliko je sovinizam i rasizam od strane prosjecnog Srbina, vis-a-vis Bosnjaka, djelo njihove nacionalne inteligencije.

Glavna rijec je "men of letters"!

ps a ako te zanima uloga Rusije, u aminovanju svih tih pokolja i etnickog ciscenja,
imas dovoljno podataka o tom.
Rusi nisu bili samo nevini, dobrodusni, "civilizirani" i pravedni kumovi stvaranja modernih balkanskih drzava....

Rusi su uveliko usavrsili pojam pogroma, etnickog ciscenja i kvazi-genocida, puno prije neg' sto su se fasisti i genocidi pojavili u Europi.

ps. Cerekezi nisu PRIPOJENI. Oni su vjecno prognani, poklani,
a mala manjina prezivjelog naroda im je ostala samo da podsjeca da je to nekad davno bila njihova domovina.

Zato danas imas grad Soci, na njihovoj zemlji, ali skoro bez Cerkeza. Nit ih ima da svjedoce sta im se dogodilo,
nit ono malo sto ih je prezivilo sve te patnje, moze utjecat na moskovske sile.

Danas Cerkezi imaju vise utjecaja u Amanu nego u Sociju.
Pa ti meni ponavljaj kako su "pripojeni". :shock:
zlata

#272 Re: Nož

Post by zlata »

PipiDugaDevetka wrote:
zlata wrote:Mislim da bi trebao malo vise procitat o metodama kojim su i Rusi demografski unistavali domorodacke narode, koje bi osvajali.

Ne znam ništa o tim crnomorskim narodima, muslimanima, hrišćanima/kršćanima, ali znam zasigurno da su ruski diplomate imali lošu ulogu tokom Nevesinjske puške, ustanka protiv Turske. Lošu po Bošnjake tadašnje.

Bugari su do prije nekoliko decenija protjerivali svoje Turke u tursku, a odmah potom bili primljeni u EU. Sve uslove ispunili. :?: :!:

Da li se ko obratio nadležnim sudovima za obeštećenje od tih prognanih, ja ne znam.
Pa nisu Bugari samo progonili i maltretirali etnicke Turke, nego i svoje muslimane.
U principu, u Bugarskoj je tesko razlucit ko je "pravi" Turcin, a ko je bugarski musliman, kad se mnogi bugarski muslimani izjasnjavaju kao Turci. U zadnje vrijeme, u kapric Bugarima.

A je'l' ne vidis tu paralelu.....izmedju progona muslimana iz Bugarske (pred kraj komunizma) i ulazak Bugarske u EU.
Onda slicno i u Jugoslaviji,
masovno klanje i raseljavanje muslimana, i nagradno aminovanje RSrpske. :roll:

Da Srbi nisu onoliko bezokrutno prtjerali, bezbrizno prkosili cijelom svijetu....vec bi bili nagradjeni express prolazom u EU. Glavni dio "posla" su odradili.

ps. evo, procitaj kako su to Rusi delali. Prognu, pobiju narod, zauzmu teren, preimenuju gradove, brda i rijeke, izmjene historiju (isto Srbi), nasele novi narod, i pisu novu povjest.....
http://nosochi2014.com/articles/1864-20 ... ympics.php
hAZNADAR

#273 Re: Nož

Post by hAZNADAR »

stari grad Visegrad wrote:Knjiga" Noz" kao i film "Noz" sadrzi govor mrznje. Sud Srbije i tuziastvo nikada nisu osudili govor mrznje V.Draskovica. D. Cosica, spc-e i drugih pisaca. Cak je cijelo drustvo to podticalo, zajedno sa spc, iz cega proizilzi srpska grupna odgovornost za ratove 90-tih.
Problem je sto ne mozes svaliti svu krivicu na jednog psiohopatu. Vuk nije mogao sam napraviti od svog djela prirucnik o Bosnjacima i snimiti film koji ce postawti kultni i redovno se prikazivati na badnje vece.

Trebalo bi istraziti koje snage, imena, ustanove .. su imale moc da spovedu medijsku satanizaciju Bosnjaka i to na ovakav nacisticki nacin. Ko je finansirao i reklamirao sporni film, i ko taj film uporno i dalje forsira sa jasnom namjerom sirenja mrznje. Prvo to istraziti pa onda tek javno osuditi i prozvati.

A prvenstveno javno razapeti i ismijati taj stereotip o bosnjackoj bjezaniji od istine i stidu zbog otpadnistva - cak pozvati i na javni duel zagovornike toga.
cindrlimindrli

#274 Re: Nož

Post by cindrlimindrli »

hAZNADAR wrote:Trebalo bi istraziti koje snage, imena, ustanove .. su imale moc da spovedu medijsku satanizaciju Bosnjaka i to na ovakav nacisticki nacin.
SPC, mama, tata, deda...
hAZNADAR

#275 Re: Nož

Post by hAZNADAR »

cindrlimindrli wrote:
hAZNADAR wrote:Trebalo bi istraziti koje snage, imena, ustanove .. su imale moc da spovedu medijsku satanizaciju Bosnjaka i to na ovakav nacisticki nacin.
SPC, mama, tata, deda...
Jedan citat sa neta
Roman Vuka Draskovica “Noz”, objavljen 1982. godine, bio je, zapravo, snazan nagovjestaj buduce (cetnicke) agresije na Bosnu i Hercegovinu. U nedavno objavljenoj knjizi “Predznaci agresije”, njen autor Petar Jovic, koji je u vrijeme “predznaka agresije” hrabro izasao na javni politicki duel Vuku Draskovicu, Nenadu Kecmanovicu i njihovim istomisljenicima, jos tada je shvatio sta se to priprema Bosni i Hercegovini. Ali, tada je bio gotovo usamljen. Uspio je da im odgovori kako treba tek ovom knjigom. I sam sam imao izravan duel s Vukom Draskovicem u vrijeme njegovog cetnickog pohoda na BiH. Bio sam tada predsjednik Udruzenja novinara BiH i na nekoliko sjednica rukovodstva Saveza novinara Jugoslavije govorio o nacionalistickom djelovanju Vuka Draskovica i njegovim nasrtajima na Bosnu i Hercegovinu i njeno politicko rukovodstvo. On je tada, osim “Noza”, objavio i roman “Sudija” i brojne tekstove u novinama i casopisima u kojima je sa izrazito nacionalisticko-cetnickih pozicija cerecio tadasnje rukovodstvo BiH. Vrhunac te vrste agresije na BiH, dakle politicko-psiholoske, bilo je vandalsko uklanjanje Hamdije Pozderca s politicke scene i izazivanje opsteg rasula u politickom rukovodstvu BiH.
Post Reply