Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
nasa wrote:
Nije kontrakditornost,
ajete koje ti navodis jasno se dovode planine u vezu s zemljom i one su nepomicne jer ne mozes reci da se Trebevic krece po zemlji(bilo bi cudno da u konekstu ajeta koji ti pominjes se kaze da se krecu),
a ajeti koje sam ja citirala koji upucuju na "krecu se" nigdje se ne pominje zemlja vec se kretanje odnosi na koleraciju sa svemirom,krecu se i planine
zemljina kora se okrece oko zemljine jezgre tako da se planine okrecu oko zemljine jezgre
1. da olaksas sebi i smiris svoju psihu, kroz molenje necemu/nekome ti se ustvari ispovijedas i olaksavas dusu i cak iako ne postoji taj neko ti ces se osjecati bolje jer si ubijedjen da taj neko postoji i da je odvojio svoje vrijeme da te saslusa i da ti pomogne, ti stices dojam da nisi sam i napusten i iz toga izvlacis nadu...to naravno rade ljudi kojima je to potrebno, ja sam vec davno prestao da se molim jer sam shvatio da se radi o najobicnijem placebu
2. jednostavno, u covjekovoj prirodi je da pomaze, narocito onima do kojih mu je stalo, ti si svjestan da ne mozes pomoci toj odredjenoj osobi ali kroz moljenje za nju ti stices dojam da pomazes i da si ucinio nesto konkretno, iako ustvari nisi pomjerio guzice; ovo mo je najmrzi dio moljenja jer ljudi koji to rade nisu spremni da ucine nesto konkretno i pomognu nego jednostavno kroz tu praksu varaju sami sebe da su nesto ucinili
nasa wrote:
Nije kontrakditornost,
ajete koje ti navodis jasno se dovode planine u vezu s zemljom i one su nepomicne jer ne mozes reci da se Trebevic krece po zemlji(bilo bi cudno da u konekstu ajeta koji ti pominjes se kaze da se krecu),
a ajeti koje sam ja citirala koji upucuju na "krecu se" nigdje se ne pominje zemlja vec se kretanje odnosi na koleraciju sa svemirom,krecu se i planine
zemljina kora se okrece oko zemljine jezgre tako da se planine okrecu oko zemljine jezgre
Pa dobro ali bilo bi cudno da je u ajetima koji govore iz perspektive stvari na zemlji receno krecu se jer bi to ispalo da se krecu po zemlji i bilo bi zbunjujuce....ne budite sitnicavi.... nije Kur'an prirodno znastveni prirucnik
nasa wrote:
Nije kontrakditornost,
Nije kontrakditornost,
A joj... odustajem...
Prvo, to nije tacno, jasno na jednom mjestu pise da su planine NEPOMICNE, a na drugom suprotno od toga... 100% kontradiktornost...
a drugo, planine se itekako krecu po zemlji... Planine konstantno rastu i obrusavaju se i mjenjaju izgled... jako sporo, ali se to desava...
Nije kontrakditornost,
A joj... odustajem...
Prvo, to nije tacno, jasno na jednom mjestu pise da su planine NEPOMICNE, a na drugom suprotno od toga... 100% kontradiktornost...
a drugo, planine se itekako krecu po zemlji... Planine konstantno rastu i obrusavaju se i mjenjaju izgled... jako sporo, ali se to desava...
nasa wrote:... nije Kur'an prirodno znastveni prirucnik
jes' to otkrila toplu vodu?
Pa najveci dio se bavi covjekom,ovo sve ostalo je manji dio...i da nekad procitas ono sto ja pisem znao bi da sam ja protivnik naucnog tumacenja Kur'ana cak i kad je u skladu s naukom,ali sta mogu kad su pitanja uvijek o tome pa moram ne'dje gubit vrijeme(nema Misketa da se svadjamo)
ikcikc wrote:Nije provokacija. Ovo je samo pitanje covjeka koji trazi smisao svoga zivota u vjeri. Dosao sam do pitanja na koje ne znam odgovoriti - ako nam je sve vec unaprijed odredjeno (sudbina, vrijeme smrti, cijeli zivot i sl.), koja je onda svrha<:
1. moliti se Bogu?
2. moliti se za nekoga ako mu je vec predodredjena sudbina?
MyTao wrote:
Znaci kad u Kuranu na jednom mjestu pise da su planine nepomicne, a na drugom suprotno onda neko ko se "razumije" i ko "zna" ce to dvoje svatiti kao jedno i nece uociti kontradiktornost... I see...
Vidis da mi neko nije rek'o, nikad nebi znao da je nepomicnost i mrdanje ustvari ista stvar
Hajde ti nama daj citave te ajete, recenice o tome sto pises pa evo pokusat cemo ti objasniti ...
cartman wrote:
Ako bog vec sve zna unaprijed, sta je svrha naseg slobodnog izbora? ako je svemoguc, zasto se ne prikaze svakom od nas? zasto ne vjeruju svi u boga?
Pa ti imas izbor da vjerujes ili ne vjerujes. A o tome da je sve predodredjeno kako vi pisete o tome nije istina.
cartman wrote:
Ako bog vec sve zna unaprijed, sta je svrha naseg slobodnog izbora? ako je svemoguc, zasto se ne prikaze svakom od nas? zasto ne vjeruju svi u boga?
Pa ti imas izbor da vjerujes ili ne vjerujes. A o tome da je sve predodredjeno kako vi pisete o tome nije istina.
Ali objasni nam onda.
Ako Bog zna sve, onda zna šta ces ti uraditi. Ako on to zna onda je morao stvoriti sve uslove kako bi ti u datoj situaciji odreagovao upravo onako kako je on zamislio. Buduci da je bezgrešan ti imaš samo jedan pravac kojem ideš a to je onaj koji on vidi. Gdje je tu slobodna volja kada je apsolutno svaki događaj u univerzumu isplaniran samo kako bih ja a i milijarde drugih ljudi uradili nešto u datom trenutku ?
cartman wrote:
dakle, nije sve predodređeno ? to je onda novi momenat, jer su prethodnici tvrdili da jeste, možeš li to pojasniti, kako sad najednom nije sve predodređeno i zašto, ali po učenjima ne po pričama
Ali objasni nam onda.
Ako Bog zna sve, onda zna šta ces ti uraditi. Ako on to zna onda je morao stvoriti sve uslove kako bi ti u datoj situaciji odreagovao upravo onako kako je on zamislio. Buduci da je bezgrešan ti imaš samo jedan pravac kojem ideš a to je onaj koji on vidi. Gdje je tu slobodna volja kada je apsolutno svaki događaj u univerzumu isplaniran samo kako bih ja a i milijarde drugih ljudi uradili nešto u datom trenutku ?
Sveznanje i planiranje nije isto. Sveznanje obuhvata i ono što se nije desilo, ali nije planiranje. Postoji i planiranje od strane Boga, ali u tom dijelu je ostavljen dio slobodnog izbora. Sinoć smo već o tome.
Ali objasni nam onda.
Sveznanje i planiranje nije isto. Sveznanje obuhvata i ono što se nije desilo, ali nije planiranje. Postoji i planiranje od strane Boga, ali u tom dijelu je ostavljen dio slobodnog izbora. Sinoć smo već o tome.
vec me pomalo iritira prica. znaci paradoks, SVEZNANJE , zna SVE.
Ako on zna šta ce se desiti onda je morao uticati na stvari da se dese tako. Znao je da ce Hava natjerati Adema da pojede jabuku i znao je da ce ih morati spustiti na Zemlju. Sve je vođeno i sve je postojalo kako bi mi mogli postojati i kako bi nam duša mogla biti udahnuta.
Možda si se ti sam sa sobom složio oko toga ali tu nemaš odgovora. To je paradoks.
Obskurni wrote:Ako on zna šta ce se desiti onda je morao uticati na stvari da se dese tako. Znao je da ce Hava natjerati Adema da pojede jabuku i znao je da ce ih morati spustiti na Zemlju. Sve je vođeno i sve je postojalo kako bi mi mogli postojati i kako bi nam duša mogla biti udahnuta.
Možda si se ti sam sa sobom složio oko toga ali tu nemaš odgovora. To je paradoks.
Da li je Adem imao dušu i prije nego je 'zagrizao jabuku'? Ta priča ima upravo pouku koja je protiv tvog stava, a to je da nas naša djela našim izborom određuju.
Imamo limite, ali imamo i dio gdje mi biramo i na to Njegovo sveznanje ne utiče. Zašto bi moralo? Ja znam da će se mlijeko na toplom pokvariti, a da li je moje znanje tome doprinijelo?
Ali kako ne razumiješ da je to naše biranje nema nikakvog efekta jer je Bog znao šta ces ti izabrati i da vec unaprijed zna šta ce se desiti sa tobom ?
O tome je prica, nema rupe u sistemu gdje ce Bog zažmiriti ili pogriješiti.
Sveznanje.
Obskurni wrote:Ali kako ne razumiješ da je to naše biranje nema nikakvog efekta jer je Bog znao šta ces ti izabrati i da vec unaprijed zna šta ce se desiti sa tobom ?
Sveznanje.
On zna, a ja biram. Zna da ću griješiti svojom voljom. U tome je smisao Poslanika i Objava. Nakon njih imam mogućnost da to prihvatim ili odbijem ponuđeno.
Obskurni wrote:Ali kako ne razumiješ da je to naše biranje nema nikakvog efekta jer je Bog znao šta ces ti izabrati i da vec unaprijed zna šta ce se desiti sa tobom ?
Sveznanje.
On zna, a ja biram. Zna da ću griješiti svojom voljom. U tome je smisao Poslanika i Objava. Nakon njih imam mogućnost da to prihvatim ili odbijem ponuđeno.
ali ako je on svemoguc, zasto postoji opcija da ces ti grijesit? zasto postoji shejtan, zasto postoje iskusenja? znaci nelogicno je sve sto vi pricate
cartman wrote:
ali ako je on svemoguc, zasto postoji opcija da ces ti grijesit? zasto postoji shejtan, zasto postoje iskusenja? znaci nelogicno je sve sto vi pricate
Najbolje da te onda programirao kao meleke bez slobodne volje i da činiš samo dobro, ali ne znam koliko bi se tebi to dopalo. Ja to ne bih volio da sam programiran. Volim što imam ovaj prostor za djelovanje kako ja hoću i na taj način razumom i srcem birati dobro.