Sve je to ok kad je radar postavljen na pravo mjesto. U Zenici imas situaciju o kojoj sam vec pisao i ovo ti mogu potvrditi svi koji tim putem prolaze.direstraits0078 wrote:Frajer trola. Ako ne trola, onda je vozac koji o voznji pojma nema. Ili bjesomucno reklamira aplikaciju koja ne vrijedi nicemu.
Imas brzinomjer u vozilu, imas znak na cesti, uskladi jedno s drugim, i vozdra. Ako vozis 80 km/h, pa naidjes na znak 60 km/h, pustis onu krajnju desnu pedalu, a pritisnes onu koja se nalazi odmah do nje, s lijeve strane. Tad ce se sniziti brzina. Podrazumijeva se da pritiskanjem ove pedale koja se nalazi s lijeve strane pedale gasa aktiviras kocnice. I podrazumijeva se da pod kocnicama mislim na klijesta izmedju kojih se nalazi disk i par plocica sa svake strane diska. Osim ako nisi svu lovu spiskao na placanje kazni i beskorisne aplikacije na svom skupom telefonu, pa izmedju klijesta imas samo ostatke necega sto su nekad bili diskovi i plocice, a sada su samo uredjaj koji sluzi da ubijes nekoga na cesti.
Da ponovim jos jednom, prodjes pumpu i most nakon iskljucenja sa m17 na autoput Zenica-Sarajevo. Ogranicenje je bilo 80, dok sad nisu poceli neki radovi za novi most. Eh cim predjes most poslije benzinske pumpe TIOIL, se pojavljuje isprekidana linija sa tvoje strane. Nakon 200-300 metara je postavljen znak 60, a nakon 100-200 metara se nalazi kao neki parking i prosirenje za skretanje u Perin Han i nastavak vozenje je prema Lasvi.
Eh sad, gospoda postavi radar na tom nazovi parkingu i slika sve preko 60. Znaci fakticki slika odmah od znaka. Jednostavno nemas kad smanjiti brzinu i ukoliko bi uradio tako kao sto ti kazes, prvo bi ugrozio sigurnost saobracaja kod naglog kocenja jer te neko s ledja moze opaliti bez ikakavih problema i opet ti to ne garantuje da ces uspjeti smanjiti brzinu na tu dozvoljenu, da te ne snimi radar. A da ne govorimo o tome da kad unaprijed znas put i snizis brzinu na 60, neko ti blica iza tebe jer sporo vozis, a jos ima pored sebe isprekidanu liniju gdje te moze preteci i ugroziti saobracaj na tom dijelu puta.
Otkako vozim (preko 10 godina), platio sam 5-6 kazni zbog prekoracenja brzine i svaki put je placeno zbog manje vise ovakvih situacija gdje policija zeli pojacati priliv sredstava u svoj budzet.
Dvije kazne sam platio na putu Turbe- Babanovac. Prva odmah iznad Turbeta, kad se prodje selo i puca onaj pravac veliki uzbrdo gdje uvijek policija stoji. Ogranicenje 60, a na tom pravcu od neka 2-3 kilometra imas dvije kuce. Jedna na lijevoj, a druga na desnoj strani. U jednoj se mislim zivi dok u drugoj ne. Postave radar kod ove u kojoj se zivi i ona je od tog puta udaljena sigurno 100 metara. I sad se ti pati vozeci 60 uz ono ebeno brdo zbog te kuce iz koje danas mozda neko hoce izaci jednom, a mozda i ne. Znaju vrlo dobro da se tu brzo vozi jer i treba da se brze vozi zbog tog uspona. Ja vozio 72km/h i cestitka dodje.
Druga dodje nakon 2-3 mjeseca. Uhvatili me iznad sela Sesici. Isto ogranicenje 60, a na tom dijelu puta nema niti jedne kuce. Naravno i tu puca veliki pravac, veliki je uspon, a ogranicenje 60. Ko god zna put za Vlasic, zna o cemu govorim u ova dva slucaja (zna mjesta o kojim govorim).
A ovakvih situacija i mjesta postavljanja radarskih kontrola koliko hoces u ovako nakaradnoj drzavi sklepanoj da od naroda uzima i posljednji dinar, da bi sebe obezbijedili.