Kazna - radar

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

channel10

#251 Re: Kazna - radar

Post by channel10 »

direstraits0078 wrote:Frajer trola. Ako ne trola, onda je vozac koji o voznji pojma nema. Ili bjesomucno reklamira aplikaciju koja ne vrijedi nicemu.

Imas brzinomjer u vozilu, imas znak na cesti, uskladi jedno s drugim, i vozdra. Ako vozis 80 km/h, pa naidjes na znak 60 km/h, pustis onu krajnju desnu pedalu, a pritisnes onu koja se nalazi odmah do nje, s lijeve strane. Tad ce se sniziti brzina. Podrazumijeva se da pritiskanjem ove pedale koja se nalazi s lijeve strane pedale gasa aktiviras kocnice. I podrazumijeva se da pod kocnicama mislim na klijesta izmedju kojih se nalazi disk i par plocica sa svake strane diska. Osim ako nisi svu lovu spiskao na placanje kazni i beskorisne aplikacije na svom skupom telefonu, pa izmedju klijesta imas samo ostatke necega sto su nekad bili diskovi i plocice, a sada su samo uredjaj koji sluzi da ubijes nekoga na cesti.
Sve je to ok kad je radar postavljen na pravo mjesto. U Zenici imas situaciju o kojoj sam vec pisao i ovo ti mogu potvrditi svi koji tim putem prolaze.

Da ponovim jos jednom, prodjes pumpu i most nakon iskljucenja sa m17 na autoput Zenica-Sarajevo. Ogranicenje je bilo 80, dok sad nisu poceli neki radovi za novi most. Eh cim predjes most poslije benzinske pumpe TIOIL, se pojavljuje isprekidana linija sa tvoje strane. Nakon 200-300 metara je postavljen znak 60, a nakon 100-200 metara se nalazi kao neki parking i prosirenje za skretanje u Perin Han i nastavak vozenje je prema Lasvi.

Eh sad, gospoda postavi radar na tom nazovi parkingu i slika sve preko 60. Znaci fakticki slika odmah od znaka. Jednostavno nemas kad smanjiti brzinu i ukoliko bi uradio tako kao sto ti kazes, prvo bi ugrozio sigurnost saobracaja kod naglog kocenja jer te neko s ledja moze opaliti bez ikakavih problema i opet ti to ne garantuje da ces uspjeti smanjiti brzinu na tu dozvoljenu, da te ne snimi radar. A da ne govorimo o tome da kad unaprijed znas put i snizis brzinu na 60, neko ti blica iza tebe jer sporo vozis, a jos ima pored sebe isprekidanu liniju gdje te moze preteci i ugroziti saobracaj na tom dijelu puta.

Otkako vozim (preko 10 godina), platio sam 5-6 kazni zbog prekoracenja brzine i svaki put je placeno zbog manje vise ovakvih situacija gdje policija zeli pojacati priliv sredstava u svoj budzet.
Dvije kazne sam platio na putu Turbe- Babanovac. Prva odmah iznad Turbeta, kad se prodje selo i puca onaj pravac veliki uzbrdo gdje uvijek policija stoji. Ogranicenje 60, a na tom pravcu od neka 2-3 kilometra imas dvije kuce. Jedna na lijevoj, a druga na desnoj strani. U jednoj se mislim zivi dok u drugoj ne. Postave radar kod ove u kojoj se zivi i ona je od tog puta udaljena sigurno 100 metara. I sad se ti pati vozeci 60 uz ono ebeno brdo zbog te kuce iz koje danas mozda neko hoce izaci jednom, a mozda i ne. Znaju vrlo dobro da se tu brzo vozi jer i treba da se brze vozi zbog tog uspona. Ja vozio 72km/h i cestitka dodje.
Druga dodje nakon 2-3 mjeseca. Uhvatili me iznad sela Sesici. Isto ogranicenje 60, a na tom dijelu puta nema niti jedne kuce. Naravno i tu puca veliki pravac, veliki je uspon, a ogranicenje 60. Ko god zna put za Vlasic, zna o cemu govorim u ova dva slucaja (zna mjesta o kojim govorim).

A ovakvih situacija i mjesta postavljanja radarskih kontrola koliko hoces u ovako nakaradnoj drzavi sklepanoj da od naroda uzima i posljednji dinar, da bi sebe obezbijedili.
tempuser

#252 Re: Kazna - radar

Post by tempuser »

channel10 wrote:
Eh sad, gospoda postavi radar na tom nazovi parkingu i slika sve preko 60. Znaci fakticki slika odmah od znaka. Jednostavno nemas kad smanjiti brzinu i ukoliko bi uradio tako kao sto ti kazes, prvo bi ugrozio sigurnost saobracaja kod naglog kocenja jer te neko s ledja moze opaliti bez ikakavih problema i opet ti to ne garantuje da ces uspjeti smanjiti brzinu na tu dozvoljenu, da te ne snimi radar. A da ne govorimo o tome da kad unaprijed znas put i snizis brzinu na 60, neko ti blica iza tebe jer sporo vozis, a jos ima pored sebe isprekidanu liniju gdje te moze preteci i ugroziti saobracaj na tom dijelu puta.
Pa ti ne znas svrhu znaka ni svoje obaveze a elaboriras finese! :-)
Sa koje udaljenosti vidis znak ogranicenja 60? E sa te udaljenosti, odnosu za toliko vremena si obavezan da prilagodis brzinu tako da prolaskom pored znaka ne prlazi 60 km/h. To sto ti blicaju i to sto te preticu ne treba da te se tice.
Bas kao i ostali samouki inzenjeri saobracaja sto sami sebi odredjuj uogranicenja i treba da placas kazne pa ti i dalje elaboriraj zivi li ko u kucama ili ne.
muha_sa

#253 Re: Kazna - radar

Post by muha_sa »

fakat ne kontam zašto ovolika frka oko novog zakona :-)
poštuj ogranicenje i vozdra--ko eto neka mudrolija :-)

meni je jedino muka što se nece za sve primjenjivat jer ce bit ono--ooooooooooo--djeS zemljak, jebaji ga, nema veze što si prekoracio 30 preko dozvoljenog--zemljaci smo :thumbup:
channel10

#254 Re: Kazna - radar

Post by channel10 »

tempuser wrote:
channel10 wrote:
Pa ti ne znas svrhu znaka ni svoje obaveze a elaboriras finese! :-)
Sa koje udaljenosti vidis znak ogranicenja 60? E sa te udaljenosti, odnosu za toliko vremena si obavezan da prilagodis brzinu tako da prolaskom pored znaka ne prlazi 60 km/h. To sto ti blicaju i to sto te preticu ne treba da te se tice.
Bas kao i ostali samouki inzenjeri saobracaja sto sami sebi odredjuj uogranicenja i treba da placas kazne pa ti i dalje elaboriraj zivi li ko u kucama ili ne.
Znas sta je ovdje zanimljivo? Sto ljudi koji su sigurno platili mnogo vise kazni zbog prekoracenja brzine trune o znanju, postenju ...
tempuser

#255 Re: Kazna - radar

Post by tempuser »

channel10 wrote: Znas sta je ovdje zanimljivo? Sto ljudi koji su sigurno platili mnogo vise kazni zbog prekoracenja brzine trune o znanju, postenju ...
Sta tu ima zanimljivo? Ljudi naprave prekrsaj, priznaju i plate, to je posteno...
Fenomen ste vi koji namjerno napravite prekrsaj, ali odbijate priznati krivicu pa onda brojite prazne kuce po cesti dokazujuci kako ste vi u pravu! :-)
channel10

#256 Re: Kazna - radar

Post by channel10 »

Kako god okrenes, mi koji se zalimo smo samoprozvani inzinjeri saobracaja :thumbup: . Nema potrebe vise za bilo kakvom raspravom. Ide novi zakon i nadam se da ce vise uticati na kulturu u voznji i smanjenje saobracajnih nezgoda nego sto se uticati na povecanje priliva sredstava u budzet (al u curku).
tempuser

#257 Re: Kazna - radar

Post by tempuser »

channel10 wrote:Kako god okrenes, mi koji se zalimo smo samoprozvani inzinjeri saobracaja :thumbup: . Nema potrebe vise za bilo kakvom raspravom. Ide novi zakon i nadam se da ce vise uticati na kulturu u voznji i smanjenje saobracajnih nezgoda nego sto se uticati na povecanje priliva sredstava u budzet (al u curku).
Naravno, a pogotovo kad prizivas kulturu u voznju, jer jedino ti i tebi slicni ne priznajete ogranicenja nego brojite kuce pored ceste i vozite kako mislite da treba, ali ces nakon primjene nove tarife ti prvi spustiti na 60 i biti mirniji od baje jer se nije igrati 50-100 maruna...
channel10

#258 Re: Kazna - radar

Post by channel10 »

tempuser wrote:
channel10 wrote:Kako god okrenes, mi koji se zalimo smo samoprozvani inzinjeri saobracaja :thumbup: . Nema potrebe vise za bilo kakvom raspravom. Ide novi zakon i nadam se da ce vise uticati na kulturu u voznji i smanjenje saobracajnih nezgoda nego sto se uticati na povecanje priliva sredstava u budzet (al u curku).
Naravno, a pogotovo kad prizivas kulturu u voznju, jer jedino ti i tebi slicni ne priznajete ogranicenja nego brojite kuce pored ceste i vozite kako mislite da treba, ali ces nakon primjene nove tarife ti prvi spustiti na 60 i biti mirniji od baje jer se nije igrati 50-100 maruna...
Izvini, u onom gore postu sam zaboravio da smo i brojaci kuca pored ceste :sad: . Kako sam samo to zaboravio?!

A za kazne se ne sekiraj. Kazna u dvije godine je moras reci fin prosjek.
condy

#259 Re: Kazna - radar

Post by condy »

Super su nam saobraćajnice kad je svako malo ograničenje na otvorenoj cesti 60 km/h. Ceste koje su najprometnije prolaze kroz gradove ili naseljena mjesta. Imaš ljep pogled, kakmikaze na cesti i put pored toga što je nesiguran, traje dugo. Umoriš se više vozeći po našim cestama nego vani proći dvije države. Inžinjeri i država nisu riješili saobraćajnice, nisu napravili brzu cestu koja neće prolaziti kroz grad ili naseljena mjesta ili autoput, i omogućili nam da se vozimo brže i sigurnije. Nije posao saobraćajnog inžinjera da postavlja znakove, već da zajedno sa drugim stručnjacima, uz pare države koje rasipaju političari, pravi moderne, brže i sigurnije saobraćajnice.
taureg71

#260 Re: Kazna - radar

Post by taureg71 »

ovi sto kenjaju o inzinjerima...da ih pitam.. jel mislite na vrle strucnjake iz Kiseljaka???? to li je...hahahah

Sent from my Redmi Note 3 using Tapatalk
tempuser

#261 Re: Kazna - radar

Post by tempuser »

taureg71 wrote:ovi sto kenjaju o inzinjerima...da ih pitam.. jel mislite na vrle strucnjake iz Kiseljaka???? to li je...hahahah

Sent from my Redmi Note 3 using Tapatalk
Pa bolje ti je da ostanu ove norme iz 1965. i vremena Z 750 i Z 1300 nego da ti strucnjaci sa Kobiljace odredjuju ogranicenja i pune linije! :lol:
Vidis kako to hoda kad je premijer kantona magistar aksham schule pa se razumije u sve, od atomske fizike preko vododvoda do zagadjenja zraka i donosi mjere!
tempuser

#262 Re: Kazna - radar

Post by tempuser »

condy wrote:Super su nam saobraćajnice kad je svako malo ograničenje na otvorenoj cesti 60 km/h. Ceste koje su najprometnije prolaze kroz gradove ili naseljena mjesta. Imaš ljep pogled, kakmikaze na cesti i put pored toga što je nesiguran, traje dugo. Umoriš se više vozeći po našim cestama nego vani proći dvije države. Inžinjeri i država nisu riješili saobraćajnice, nisu napravili brzu cestu koja neće prolaziti kroz grad ili naseljena mjesta ili autoput, i omogućili nam da se vozimo brže i sigurnije. Nije posao saobraćajnog inžinjera da postavlja znakove, već da zajedno sa drugim stručnjacima, uz pare države koje rasipaju političari, pravi moderne, brže i sigurnije saobraćajnice.
Nedavno napravio cca 1000 km po cestama u Venetu (IT), sve ravno ko teFsija, a max ogranicenje 70, kakva je to nerazvijena zabit!!! :-) Da ne spominjem vukojebine u SLO gdje od Pasjaka do Kozine (Rijeka - Trst) na nekih 55 km imas na 2 mjesta 80, sve ostal0 40-50-60 ili Metkovic - Makarka gdje na 75 km imas ogranicenje 80 na svega 4 ili 5 dionica, sve ostalo 50-60! :lol:
condy

#263 Re: Kazna - radar

Post by condy »

Sta ono rade na pravnom fakultetu pa ono je tuga :|
I jos sto je ona skela skupa u pm kako se para mlati. Pa koncert Merlina, a Zeljo skuplja lovu za tribinu od rata. I gdje zavrsi para od radara? Zavrsi kod Merlina pa majku im :lol:
condy

#264 Re: Kazna - radar

Post by condy »

tempuser wrote:
condy wrote:Super su nam saobraćajnice kad je svako malo ograničenje na otvorenoj cesti 60 km/h. Ceste koje su najprometnije prolaze kroz gradove ili naseljena mjesta. Imaš ljep pogled, kakmikaze na cesti i put pored toga što je nesiguran, traje dugo. Umoriš se više vozeći po našim cestama nego vani proći dvije države. Inžinjeri i država nisu riješili saobraćajnice, nisu napravili brzu cestu koja neće prolaziti kroz grad ili naseljena mjesta ili autoput, i omogućili nam da se vozimo brže i sigurnije. Nije posao saobraćajnog inžinjera da postavlja znakove, već da zajedno sa drugim stručnjacima, uz pare države koje rasipaju političari, pravi moderne, brže i sigurnije saobraćajnice.
Nedavno napravio cca 1000 km po cestama u Venetu (IT), sve ravno ko teFsija, a max ogranicenje 70, kakva je to nerazvijena zabit!!! :-) Da ne spominjem vukojebine u SLO gdje od Pasjaka do Kozine (Rijeka - Trst) na nekih 55 km imas na 2 mjesta 80, sve ostal0 40-50-60 ili Metkovic - Makarka gdje na 75 km imas ogranicenje 80 na svega 4 ili 5 dionica, sve ostalo 50-60! :lol:
Znaci Titinim cestama nist ne fali? Imao si autoput preko Ljubljane jel tako? Malo skuplje al brze. Kakvu ovdje imas alternativu
tempuser

#265 Re: Kazna - radar

Post by tempuser »

condy wrote:
tempuser wrote:
Znaci Titinim cestama nist ne fali? Imao si autoput preko Ljubljane jel tako? Malo skuplje al brze. Kakvu ovdje imas alternativu
Nije Tito gradio po Italiji, a za SLO i HR, kakvu su oni alternativu imali do prije 10-ak i manje god dok im nisu izgradili autoceste? Mislis da su im ogranicenja tada bila veca?
direstraits0078

#266 Re: RE: Re: Kazna - radar

Post by direstraits0078 »

Uravo nepismeni i nedgojeni i pune budzet, i sluze iskljucivo za to da ih klepe po ushima. :D Drugim rijecima, qrce se bez pokrica, u svakom smislu. Policiju nazivaju imenima, etiketiraju po forumu, a kad murija zaustavi, ukake u gace, iako znaju da nece dici prst na njih. :oops:

Napne se govno u njima, pomisle da je srce. I danas svakom daju mobitel u ruke i internet pa ubija temu u pojam, zajedno s onima koji je citaju.
Last edited by direstraits0078 on 26/12/2016 20:26, edited 1 time in total.
O'zone
Globalni moderator

#267 Re: Kazna - radar

Post by O'zone »

Banned user for reason “Kršenje pravila foruma”
» taureg71

Sedam dana
tempuser

#268 Re: RE: Re: Kazna - radar

Post by tempuser »

direstraits0078 wrote:
I ti ocekujes da si neki faktor za bilo sta? :lol: Pa takvi nepismeni i nedgojeni i pune budzet, i sluze iskljucivo za to da ih klepe po ushima. :D Drugim rijecima, qrcis se bez pokrica, u svakom smislu. Policiju nazivas imenima, etiketiras po forumu, a kad te murija zaustavi, pishnes u gace, iako znas da nece dici prst na tebe. :oops:

Napne se govno u njima, pomisle da je srce. I danas svakom daju mobitel u ruke i internet pa ubija temu u pojam, zajedno s onima koji je citaju.
Nisam zluradi ali osjetim neki satisfakciju kad neko od ovih eksperata sto sami sebi kroje ZOBS i ogranicenja izleti da je platio kaznu i pri tome su mu svi krivi osim njega, od drzave koja je propisala zakon, preko onoga ko je odredio ogranicenje do drota koji ga je zaustavio.
Vozim preko 20 god, kad vozim uvijek sam preko ogranicenja, ali u toleranciji da me ne zaustave ili uhvati kamera, jednosravmo necu da brinem tudje brige, a i kad mi se desi da prekoracim i toleranciju to radim ne zato sto mislim da je ogranicenje glupo, nego procjenjujem da sam siguran po sebe i ostale, ali kad bi me zaustavili niko nme bi bio kriv osim mene. Znao sam koliko je ogranicenje, znao sam kolika je kazna, svjesno prekrsio i tu se prica zavrsava, kakva glupa ogranicenja, pregledni pravci, isprekidane linije, prazne kuce...
kakavdanakneiskustvu

#269 Re: Kazna - radar

Post by kakavdanakneiskustvu »

tempuser wrote:
channel10 wrote: Znas sta je ovdje zanimljivo? Sto ljudi koji su sigurno platili mnogo vise kazni zbog prekoracenja brzine trune o znanju, postenju ...
Sta tu ima zanimljivo? Ljudi naprave prekrsaj, priznaju i plate, to je posteno...
Fenomen ste vi koji namjerno napravite prekrsaj, ali odbijate priznati krivicu pa onda brojite prazne kuce po cesti dokazujuci kako ste vi u pravu! :-)
:mrgreen: :thumbup:
direstraits0078

#270 Re: RE: Re: Kazna - radar

tempuser wrote:
Nisam zluradi ali osjetim neki satisfakciju kad neko od ovih eksperata sto sami sebi kroje ZOBS i ogranicenja izleti da je platio kaznu i pri tome su mu svi krivi osim njega, od drzave koja je propisala zakon, preko onoga ko je odredio ogranicenje do drota koji ga je zaustavio.
Vozim preko 20 god, kad vozim uvijek sam preko ogranicenja, ali u toleranciji da me ne zaustave ili uhvati kamera, jednosravmo necu da brinem tudje brige, a i kad mi se desi da prekoracim i toleranciju to radim ne zato sto mislim da je ogranicenje glupo, nego procjenjujem da sam siguran po sebe i ostale, ali kad bi me zaustavili niko nme bi bio kriv osim mene. Znao sam koliko je ogranicenje, znao sam kolika je kazna, svjesno prekrsio i tu se prica zavrsava, kakva glupa ogranicenja, pregledni pravci, isprekidane linije, prazne kuce...
To je otprilike isto kod svih koji provode dosta vremena za volanom. Znakove je neko postavio, policiju je neko poslao da kontrolise, ti si tu da vozis prema uslovima koji vladaju, ukljucujuci i postivanje svih znakova i vozdra. Prekoracis - plati. Ne postujes znak - plati.

A ova neizivljena balavurdija sto kmeci, neka kmece. I neka placaju. Dok ne nauce da voze automobil. Mislim, meni ni iz dzepa ni u dzep, ali mora postojati neko ko ce stati u kraj neizivljenim tipovima koji misle da mogu da voze onoliko koliko je njima cejf bez obzira na ogranicenje i uslove na cesti.

Fino je upozoriti na radar, ali ljudi koji voze po ogranicenjima, njih ne treba upozoravati. A kockaste glave, brze chale, i zavaljeni polozaj za volanom, dok se kruza 30 km/h preko ogranicenja na celowstonekama, plati decko. Poguraj budzet, uhar je.
s@mson

#271 Re: Kazna - radar

Post by s@mson »

Na vecini autoputeva u SAD-u ogranicenje 60 mph a pravac a tri-cetiri trake u jednom smjeru a ti milis autom, nije bez razloga, jedan ljudski zivot je vazniji od bilo cijeg auta i izivljavanja...
jutros ja na posao, iza sebe cujem tup udarac, okrenem se i vidim auto udarilo psa i ovaj klizi po cesti i pod drugo auto, zaglavi pod prednjim tockom i izdise, strasna scena bgm...
ne dao Bog nikome da nesto takvo dozivi sa ljudskim bicem, cijeli dan razmisljam o tome...
sto manje konja u motoru obecava i manju brzinu i manje divljanja...
Romeo 80
Grijem se na: Džemper
Vozim: Azijsku nakazu

#272 Re: Kazna - radar

Post by Romeo 80 »

s@mson wrote:Na vecini autoputeva u SAD-u ogranicenje 60 mph a pravac a tri-cetiri trake u jednom smjeru a ti milis autom, nije bez razloga, jedan ljudski zivot je vazniji od bilo cijeg auta i izivljavanja...
jutros ja na posao, iza sebe cujem tup udarac, okrenem se i vidim auto udarilo psa i ovaj klizi po cesti i pod drugo auto, zaglavi pod prednjim tockom i izdise, strasna scena bgm...
ne dao Bog nikome da nesto takvo dozivi sa ljudskim bicem, cijeli dan razmisljam o tome...
sto manje konja u motoru obecava i manju brzinu i manje divljanja...
Za divljanje je potreban samo jedan konj. Onaj za volanom! Svi ostali su dobrodošli. ;-)
supercali

#273 Re: RE: Re: Kazna - radar

Post by supercali »

direstraits0078 wrote:
tempuser wrote:
To je otprilike isto kod svih koji provode dosta vremena za volanom. Znakove je neko postavio, policiju je neko poslao da kontrolise, ti si tu da vozis prema uslovima koji vladaju, ukljucujuci i postivanje svih znakova i vozdra. Prekoracis - plati. Ne postujes znak - plati.

A ova neizivljena balavurdija sto kmeci, neka kmece. I neka placaju. Dok ne nauce da voze automobil. Mislim, meni ni iz dzepa ni u dzep, ali mora postojati neko ko ce stati u kraj neizivljenim tipovima koji misle da mogu da voze onoliko koliko je njima cejf bez obzira na ogranicenje i uslove na cesti.

Fino je upozoriti na radar, ali ljudi koji voze po ogranicenjima, njih ne treba upozoravati. A kockaste glave, brze chale, i zavaljeni polozaj za volanom, dok se kruza 30 km/h preko ogranicenja na celowstonekama, plati decko. Poguraj budzet, uhar je.
Samo se ne bi slozio u tome da zakon krse balavci
Krsi i matorci od 50+ godina koliko hoces
direstraits0078

#274 Re: Kazna - radar

OK, ima i matorih magaraca, ali preovladavaju neizivljeni balavci.
muha_sa

#275 Re: Kazna - radar

Post by muha_sa »

Post Reply