U sustini, ja pokusavam ukazati na razne stvari kroz konkretne primjere, sto licne, sto bliskih prijatelja, a opis iz tvog posta je ono o cemu i ja pricam.
Vrlo je lako na forumu, ali i uopste u zivotu, biti korektor, optuzivac ili branilac bilo cega. Problem je kada bilo ko od nas dodje u situaciju da prizna licnu gresku.
U konkretnim slucajevima i odnosima o kojima ovdje pricamo, a ticu se relacija roditelj-nastavnik (ucitelj) i visa-versa, a sto je samo jedan aspekt necega puno sireg sto se naziva "obrazovanje" i "obrazovni sistem", jednostavno je nemoguce izuzimati taj siri kontekst. Zato dajem jos jedan primjer, licni, pa cu onda dalje.
Dakle, vec spominjani predmet KDR (Kultura drustva i religija) je u pitanju. Kako je vec receno, to je predmet za koji ne postoji udzbenik, a materiju koja se obradjuje priprema nastavnik koji je dobio taj, nazovimo ga, vruci krompir. A vruci kropmir je iz vise raloga. Prvi je sto se radi o bukvalno izmisljenom predmetu, a izmisljen je kako bi djeca koja ne idu na vjeronauku (nebitno koju) imala fond casova i predmeta kao i oni koji idu na vjeronauku. Drugi razlog je sto je taj predmet bukvalno "uvaljen" nastavnicima koji vec predaju neki drugi predmet, za koji jesu osposobljeni, poput muzickog, likovnog, fizickog, pa cak ponegdje i vjeronauke.
I onda dolazimo do sustinskih pitanja:
1. Kako neko, ko je nastavnik muzickog ili likovnog ili vjeronauke ili biologije, nebitno je, moze predavati KDR?
2. Kako je to uopste moguce predavati, kada ne postoji zvnicni udzbenik po kojem se predaje i uci?
3. Sta je ta materija koja se djeci predaje iz ovog predmeta, tj. o cemu im se prica?
4. Na osnovu koje materije/gradiva taj nastavnik ocjenjuje djecu?
5. Iz cega ta djeca treba da uce taj predmet?
6. I, na kraju, kako je moguce da bilo koji ucenik ima ocjenu iz predmeta za koji ne postoji udzbenik, a pogotovo kako je moguce da ima 1 ili 2?
A sve ovo gore, zamislite, moze! Kako - niko ne zna. Lutijena?
Da stvar bude jos gora, a cujem od prijatelja da je slicna situacija i u drugim skolama, masa djece iz ovog predmeta imaju ocjene manje od 5. Po meni je to kompletan idiotluk, pogotovo ako znamo da nema djece koja iz vjeronauke imaju manju ocjenu od 5. @ebem li ga, dajem ruku da pola onih koji idu na vjeronauku ne znaju ni pola gradiva, a za koje IMAJU udzbenik. Da li je, onda, ovakvo ponasanje i ocjenjivanje iz KDR-a svojevrstan pritisak na roditelje da djecu prebace na vjeronauku?!
Jer, i vjeronauka i KDR ulaze u prosjek ocjena, a iz vjenorauke svi imaju 5, dok kod KDR to nije slucaj, pa je ovo sasvim logicno pitanje.
A sto se tice cijelog danasnjeg obrazovnog sistema, ja sam davno rekao da ovoj drzavi i etno-vjersko-nacionalistickim vlastima i politikama koje su "na snazi" obrazovani gradjani jednostavno nisu potrebni. A nisu, jer takvi gradjani su u stanju razmisljati svojom, a ne tudjom glavom. U stanju su postavljati relevantna pitanja, a to znaci - praviti probleme. U stanju su i smijeniti sve one za koje smatraju da ne rade kako treba ono za sta ih isti ti gradjani placaju. Itd. itd.
Zato i imamo stanje kakvo jeste, stanje u kojem se ne zna ni ko pije, ni ko placa (tacnije - zna se, ali se to, izgleda, ne shvata), stanje u kojem se upravo kroz obrazovni sistem danas kreiraju polupismeni i indoktrinirani poslusnici, koji ce preko isto tako polupismenih roditelja biti sve ono sto vlastodrsci pozele. Sitni kriminal po osnovnim skolama se, izgleda, namjerno tolerise i ceka se da ti nadobudni dodju u srednju i postanu adolescenti, pa cim udju u punoljetstvo da se s njima moze manipulisati na relaciji "zatvor-ili radis sta ti kazemo".