Za predane Životu

Rasprave o filozofskim temama.
Post Reply
Great Cornholio

#251 Re: Za predane Životu

Post by Great Cornholio »

U ophođenju sa drugim ljudima čovjek mora uvijek imati na umu da pored onog što neko misli i govori postoji i ono šta taj neko osjeća u vezi s tim šta misli ili govori. Ako nekome kažeš da je nešto što taj neko misli ili govori glupo, to je isto kao da mu direktno kažeš da je on glup, a složićete se valjda sa mnom da je za svakog uvreda kad mu kažeš da je glup, i da će rijetki od nas ostati ravnodušni na vrijeđanje naše ličnosti, i nastaviti dijalog kao da se ništa nije desilo, a ako nema dijaloga rasprava se pretvara u sukob.

Davno je Sokrat rekao da smisao života ne bi trebala biti pobjeda u takmičenju sa drugima, već bi smisao života trebala biti vrlina, a najveća ljudska vrlina je želja da se drugom čovjeku pomogne da uvidi da je u zabludi, i da zbog te zablude može nastradati i on a i mi. E sad, teško ćeš nekome pomoći da uvidi da je u zabludi ako mu odmah na početku razgovora kažeš da je glup.
odr0n

#252 Re: Za predane Životu

Post by odr0n »

Ova tema se pretvorila za predane bogu, tako da je mozete komotno kantirat jer gluposti koje su pisu nikad kraja, ili bolje nek se preimenuje za predane bogu, pa kad vec navaljuju ko glavom kroz zid nek im bude potaman.
Great Cornholio

#253 Re: Za predane Životu

odr0n wrote:Ova tema se pretvorila za predane bogu, tako da je mozete komotno kantirat jer gluposti koje su pisu nikad kraja, ili bolje nek se preimenuje za predane bogu, pa kad vec navaljuju ko glavom kroz zid nek im bude potaman.
Pa đeš ćeš bolan Sokrata "trpat' " u vjernike :D Ti opet po svom, pa zar ti u prošlom postu nisam objasnio zašto nemaš uspijeha u "prosvjetljivanju" vjernika 8-) :D
Last edited by Great Cornholio on 09/09/2012 16:53, edited 1 time in total.
Great Cornholio

#254 Re: Za predane Životu

Ima nas svakavih na dunjaluku, al' valja nam živit zajedno :)
odr0n

#255 Re: Za predane Životu

Post by odr0n »

Great Cornholio wrote:
odr0n wrote:Ova tema se pretvorila za predane bogu, tako da je mozete komotno kantirat jer gluposti koje su pisu nikad kraja, ili bolje nek se preimenuje za predane bogu, pa kad vec navaljuju ko glavom kroz zid nek im bude potaman.
Pa đeš ćeš bolan Sokrata "trpat' " u vjernike :D Ti opet po svom, pa zar ti u prošlom postu nisam objasnio zašto nemaš uspijeha u "prosvjetljivanju" vjernika 8-) :D
Razumnom i normalnom covjeku dovoljan je jedan valjan dokaz da shvati, dok vjerniku nije ni stotinu jer ne postoji dokaz/i koji ce poljuljati njegovu vjeru nit ce to ikada dopustiti, to je zakon putem kojeg oni funkcionisu, ovdje je najbolje vidljivo koliko funkcionisanje po krutom principu i zakonima je ograniceno, neefikasno, nepotpuno, ostavlja nedostatke i stete jer vjernik ne zeli, ne smije, nit pokusava, nit moze da izadje iz zamke u koju je upao, te stvara problem i sebi i drugima. Nekome ko je razuman i oslobodjen tih zakona cime mu logika i razum slobodno funkcionisu, nikada se nece desiti da tako banalne stvari sto se tice iz nauke ne zna, kad mu se objasne da negira ili izvrce, te prihvata nesto sto je nasuprot zdravom razumu. Tako da mi je sasvim jasno zasto ljudi koji funkcionisu na razlicitim talasnim duzinama nikada nece naci zajednicki jezik, jedni ceraju kako jeste, a drugi kako im je cejf.
Great Cornholio

#256 Re: Za predane Životu

Joj u šta nam se tema pretvori, evo i @odron počeo najavljivati kijamet :D

Evo jedna lijepa pjesma sa još ljepšim spotom, da vidimo kako nam je lijepa Zemlja, šteta bi bilo da takva ljepota propadne :)

Great Cornholio

#257 Re: Za predane Životu

Ma ovi indijanci su meni pravo simpatični :) ono kad medvjeda ili orla zovu "brat medvjed" ili "brat orao" je za mene dokaz da su oni bili mnogo više predani životu nego što smo to mi danas

vatrogasac

#258 Re: Za predane Životu

Post by vatrogasac »

"Jednu stvar znamo, koju će beli čovek jednog dana otkriti - naš Bog je isti Bog. Vi sada možete misliti da ga vi imate kao što želite imati našu zemlju; ali to ne možete. On je Bog čoveka i njegova samilost jednaka je za crvenoga čoveka kao i za beloga. Ta zemlja je draga Njemu i škoditi zemlji jest prezirati njenog Stvoritelja."
harač

#259 Re: Za predane Životu

Post by harač »

taj isti poglavica je prepečen u paklu tog "istog" boga :D šteta :)
vatrogasac

#260 Re: Za predane Životu

Post by vatrogasac »

harač wrote:taj isti poglavica je prepečen u paklu tog "istog" boga :D šteta :)
Kako znaš?
harač

#261 Re: Za predane Životu

Post by harač »

vatrogasac wrote:
Kako znaš?
iz ovog govora je vidljivo da je svjestan tog drugog boga i njegovih naredbi za pokoravanjem, koje uključuju i određene rituale i sl. svjesno odbija da se pokorava, na način na koji se to od njega (kao i svih drugih) zahtijeva, te utočište pronalazi u nekakvom hipijevskom ekumenizmu. kao što rekoh, roštilj mu negine :D

[sreća po njega, pa roštilja nema]
vatrogasac

#262 Re: Za predane Životu

Post by vatrogasac »

harač wrote: [sreća po njega, pa roštilja nema]
Kako znaš?
asurbanipal

#263 Re: Za predane Životu

Post by asurbanipal »

odr0n wrote:Razumnom i normalnom covjeku dovoljan je jedan valjan dokaz da shvati, dok vjerniku nije ni stotinu jer ne postoji dokaz/i koji ce poljuljati njegovu vjeru nit ce to ikada dopustiti
Ja bih prije rekao da je obratno... 8-)
Jah, to ti vidio... 8-)

@vatrogasac, za video :thumbup:

Great Cornholio :thumbup:
statixx

#264 Re: Za predane Životu

Post by statixx »

Zivio totemizam. :thumbup:
BiTa

#265 Re: Za predane Životu

Post by BiTa »

Pa lijepo vam je ovdje Uživajte koliko hoćete, ali nećete dokle hoćete

I o čemu ćemo ovdje pričati, o tome šta zavisi isključivo od nas, i šta možemo postići koristeći isključivo naše potencijale ?
Great Cornholio

#266 Re: Za predane Životu

BiTa wrote:Pa lijepo vam je ovdje Uživajte koliko hoćete, ali nećete dokle hoćete

I o čemu ćemo ovdje pričati, o tome šta zavisi isključivo od nas, i šta možemo postići koristeći isključivo naše potencijale ?
Zaboravio si smajlije, oni su jako bitni, jer sa njima i bez njih ove moje dvije rečenice, koje si citirao, imaju drugačije značenje, ili si ti možda tako htio ?

Ovako je glasio originalni post :

"Pa lijepo vam je ovdje :D Uživajte koliko hoćete, ali nećete dokle hoćete :evil: :lol:

I o čemu ćemo ovdje pričati, o tome šta zavisi isključivo od nas, i šta možemo postići koristeći isključivo naše potencijale ? :)"
bizet

#267 Re: Za predane Životu

Post by bizet »

ja kao leteci medvjedic, kako ugrabim vremena tako doletim

vatrogasac, video je jako lijep

ama svasta je napisano...meni izgleda da svi imamo nekakvu zelju da se vise povezemo sa prirodom, ali mi polako prestajemo biti dio nje cak i svojim bicem (pocnimo samo od raznih zubnih navlaka, a gdje su tu druga medicinska cuda i na kraju nas nacin zivota danas)
ono sto trebamo uraditi jeste pokusati ocuvati kakav takav balans izmedju prirode i nas, zbog same nase vrste (sebicnosti nikad kraja)...biti skromnijih apetita, ako je to moguce ljudskoj prirodi
i sve fino napisah a onda shvatih kako je uzaludno misliti da je nekom ko gradi nuklearne elektrane ili drzavi koja barata bioloskim i kakvim sve ne naoruzanjima bitno sta ce se desiti sa jadnim narodom negdje bogu iza nogu ili za 100 godina sa nasim planetom...razna ekoloska upaljivanja i nekakvo budjenje svijesti ama bas nista ne mogu sprijeciti, a tesko da mogu i lijeciti, ali hajde lijepo se nadati i misliti da takav trud ima efekta...vjerovatno i ima nekakvog kratkorocnog dok jos sve nije otislo u vraga

jel' ono bi Stephen Hawking koji predvidja da je jedino logicno da covjeka zamijeni robot u nasoj buducnosti?...a mozda je bas taj robot supercovjek ili nadcovjek o kojem Nietzsche govori?
jednog dana roboti ce klonirati ljude i drzati kao svoje kucne ljubimce, ucice nas trikovima i da molimo za nagradicu, divice se nasoj primitivnoj ali iskrenoj naravi i govoriti kako je covjek robotu najbolji prijatelj

treba raditi za sutra, ali uzivati i radovati se zivotu danas jer sutra mozda nikada nece doci
mi smo sigurno jedna od sretnijih generacija, zato iskoristimo ovu srecu koju imamo da uzivamo u ljepotama koje ovaj zivot nudi
raoul duke

#268 Re: Za predane Životu

Post by raoul duke »

Zasto se ljudi ne bude iz ovog lucidnog sna opisan kao religija? Jednostavan odgovor, tezak je napor za oci, pogledati u sunce po prvi put.
Širite ateisam braco i sestre 8)

Image
vatrogasac

#269 Re: Za predane Životu

Post by vatrogasac »

Infidel666 wrote:Zasto se ljudi ne bude iz ovog lucidnog sna opisan kao religija? Jednostavan odgovor, tezak je napor za oci, pogledati u sunce po prvi put.
Širite ateisam braco i sestre 8)
Ako su buljio u sunce onda me ne čudi što ti pogled dobacuje tako daleko. Nemoj više. :mrgreen:

Znaš šta bude sa leptira kada se noću tako zaleti na svjetlost svijeće?
raoul duke

#270 Re: Za predane Životu

Post by raoul duke »

vatrogasac wrote: Ako su buljio u sunce onda me ne čudi što ti pogled dobacuje tako daleko. Nemoj više. :mrgreen:

Opet ne shvatam sta radis na ovoj temi, kao da namjerno zelis isprovocirati lock. Procitaj uvodni post i shvati jednostavno da nam ne trebas ovdje.
Shvati nasu filozofiju, mi odbijamo da zivimo u mraku , makar to i povlacilo veliki rizik sa sobom.

Evo jos jedna za ekipu
Image

“We do not need the forgiveness of God, but of each other and of ourselves.”
pussysmoke

#271 Re: Za predane Životu

Post by pussysmoke »

vatrogasac wrote:Ako su buljio u sunce onda me ne čudi što ti pogled dobacuje tako daleko. Nemoj više. :mrgreen:

Čovjek otvoreno govori ljudima da ostanu u "mraku"! Nevjerovatno! :shock:

I na kraju nije postigao ništa osim toga da se ovdje predstavio kao jedan "vjernik" koji nema pametnijeg posla od provociranja ljudi. E sad poenta je u tome da čak i kada bi njegove provokacije uspjele, to nikome ne bi pomoglo, pa čak ni njemu.

Zar ne bi bilo bolje da je napregnuo bar jednu moždanu ćeliju i osmislio nešto konstruktivnu, nešto što bi moglo poboljšati kvalitet života, njegovog ili tuđeg.

@vatrogasac
Zar te religija uči da provociraš? Čisto sumnjam. Pa zašto se onda nazivaš vjernikom, ako postupaš suprotno od onoga što religija nalaže?!

Image
vatrogasac

#272 Re: Za predane Životu

Post by vatrogasac »

pussysmoke wrote: @vatrogasac
Zar te religija uči da provociraš? Čisto sumnjam. Pa zašto se onda nazivaš vjernikom, ako postupaš suprotno od onoga što religija nalaže?!
Ne razumijem monopol ateista nad temom Za predane Životu? Ja sam samo reagovao na ismijavanje religije i vjernika i ništa više. A ovaj život je vjernicima jednako važan kao i onaj koji slijedi.

Da znate što ne znate ne bi tako govorili....

Rabbenâ âtinâ fid-dunjâ haseneten ve fil-âhireti haseneten ve kinâ azaben-nâr.

Gospodaru naš, daj nam dobro na ovom svijetu i dobro na budućem svijetu i sačuvaj nas kazne Džehenema!

Suretul-Bekare, 201.
pussysmoke

#273 Re: Za predane Životu

Post by pussysmoke »

vatrogasac wrote:Ne razumijem monopol ateista nad temom Za predane Životu? Ja sam samo reagovao na ismijavanje religije i vjernika i ništa više. A ovaj život je vjernicima jednako važan kao i onaj koji slijedi.
Reagovao ti ne reagovao, učinio si ono što ti vjera zabranjuje. Kraj! To je problem sa vama "vjernicima", svaki put kada učinite nešto loše, imate opravdanje. :-? Nema opravdanja! Nema suvišne priče! Jesi li vjernik ili nisi?! Ako jesi, onda počni da se ponašaš tako.
vatrogasac

#274 Re: Za predane Životu

Post by vatrogasac »

pussysmoke wrote:
vatrogasac wrote:Ne razumijem monopol ateista nad temom Za predane Životu? Ja sam samo reagovao na ismijavanje religije i vjernika i ništa više. A ovaj život je vjernicima jednako važan kao i onaj koji slijedi.
Reagovao ti ne reagovao, učinio si ono što ti vjera zabranjuje. Kraj! To je problem sa vama "vjernicima", svaki put kada učinite nešto loše, imate opravdanje. :-? Nema opravdanja! Nema suvišne priče! Jesi li vjernik ili nisi?! Ako jesi, onda počni da se ponašaš tako.
A šta sam učinio loše? Šta je haram u bilo kojem mom komentaru?
pussysmoke

#275 Re: Za predane Životu

Post by pussysmoke »

@vatrogasac

Pravi se lud koliko hoćeš. To je tvoje pravo. Ova rasprava nema smisla. Reci nešto što ima veze s temom a da nije vezano za religiju. :zoka:
Post Reply