cetmi wrote:Postao/la S4mpion
Hajde sada ti nama daj dobronamjernu konstrukciju iste fetve koja nam govori da je haram licno dati zekat nekom pored IZ??
Ne mogu dati odgovor na nešto što nigdje u fetvi nije napisano.
IZ je dala fetvu, njeno nepoštivanje ne znači da čovjek čini haram, tako da i iz tog razloga nema potrebe za raspravom. Nekoliko puta sam rekao šta to znači, a vaše je pravo da budete članovi IZ ili ne.
Prave razloge sam pokušao objasniti u prošlom postovima, ali vas to ne zanima, tako da nema potreba da dodatno ulazim u detalje, jer neću ništa postići.
Ovo je posebna zemlja već stotinama godina, u njoj ništa nije tako jedostavno kao što je u nekoj drugoj islamskoj zemlji. VI navodite kao primjere sve čiste islamske zemlje. Pokušajte vidjeti kako se to radi u drugim zemljama u kojima mslimani nisu većina ni u narodu koji se uslovno može smatrati muslimanskim.
Najlakše je etiketirati, najteže je napraviti neki red.
1 Stoga, a na temelju mojih ovlasti iz Menšūre i mojih službenih obaveza iz zakletve da ću dužnost reisu-l-ulme obavljati „savjesno i odgovorno“ pred Bogom i pred ljudima, objavljujem i obavezujem sve muftije, muderrise, imame, hatibe, muallime i muallime, koji imaju našu idžāzu (ovlašćenje) da tumače islam i predstavljaju interese Islamske zajednice u domovini i dijaspori - da u svakoj prilici, a posebno imami iz mihraba i hatibi petkom sa minbera jasno i nedvosmisleno prenesu našu fetvu da su blokovi Islamske zajednice u Bosni i Hecegovini jedino ispravni dokaz za uplatu zekata i sadekatu-l-fitra,
Ako su blokovi jedini ispravan dokaz za uplatu zekata i sadekatul fitra, valjda iz toga proizilazi da je neispravno uplatiti zekat i sadaku nekom drugom. Ako je nešto neispravno znači da se propis nije ispoštovao, tj vjernik je počinio grijeh nepoštivanjem fetve i to je to.
2 te da je zajednički fond Bejtu-l-mala Islamske zajednice jedino ispravno mjesto za izdvajanje zekata i davanje sadekatu-l-fitra.
Dakle, ako još neko ima nedoumice da je počinio haram djelo izbjegavajući famozne blokove IZ-a reis ponovo podsjeća šta je haram a šta halal.
3 Svjesno kršenje rečene fetve o zekatu i sadekatu-l-fitra od bilo koga, koju ovim putem objavljujemo, ravno je svjesnom kršenju trećeg stuba islama,
I na kraju po treći put, ko ne kupi blok prijeti mu se stubom islama.
Dakle, ne da je haram dati nekome drugom zekat,
već dovodi u pitanje svoj islam , a to je daleko teža kvalifikacija od tvrdnje da je neko počinio haram.
Reis jednostavno igra na kartu naivnosti sopstvenog naroda, služi se najprizemnijim prijetnjama, a sve u cilju da se u seharu IZ-a slije što više novca.