Presuda Sejdić- Finci i dogovor Lagumdžija-Čović

Post Reply
denideni

#251 Re: Presuda Sejdić- Finci i dogovor Lagumdžija-Čović

Post by denideni »

Seawolf wrote:
denideni wrote: Sedam političkih stranaka iz dvije "etničke grupe", odn. iz dva belgijska entiteta, ovih su dana dobili na stol novi kompromisni prijedlog zadnjega u nizu od više izredanih pregovoračkih posrednika. Kao i dosadašnji, i ovaj prijedlog pokušava iznaći kompromis za spašavanje jedinstva zemlje. Lista prijedloga prilično je duga i osjetljiva.

Za spas jedinstvene države prijedlog predviđa nužne reforme političkih institucija, što ni za koga nije posebno upitno. Tako bi sadašnji gornji dom saveznoga parlamenta (Senat) bio pretvoren u "pravi" Dom naroda, a izbori bi se održavali svakih pet godina. Tu su i daljnja prenošenja nadležnosti s države na entitete, kao npr. entitetsko pravosuđe itd.

Pa eto, Belgija je u EU, čak spada u zemlje koje su Uniju utemeljile. Dakle, u Belgiji nije upitno ono što se nama kao recept, terapija i lijek propisuje, naime reforme nužne za članstvo u EU. Belgiji te reforme ni ne trebaju, ona ih je (zajedno s drugima) i izmislila i uspješno provela – inače ne bi bila u EU. A u Belgiji sva tri društva (kolektiviteta) pucaju po svim šavovima!
Šta mislite hoće li stanovnici Belgije, u okviru predloženih reformi političkih institucija (i shodno tome, izbornog zakona), biti usrećeni mogučnošću da biraju i dva kralja, po jednoga iz svake etničke grupe.

Ili, ako ste već spomenuli tri društva (kolektiviteta), onda da biraju tri kralja.

Pa će im dan državnosti biti 6. januar.
Da se razumjemo,licno bih kao gradjanin BiH sutra glasao da BiH ima jednog predsjednika i da se on bira neposredno na izborima ali u ovakvoj zemlji sa ovakvom istorijom koju svako tumaci na svoj nacin i krizama identiteta to je nemoguce.Necu uopste da razmisljam da li ce Mi sutra neki cetnik,ustasa,hriscanski radikal,islamista biti predsjednik i krenuti u neke nove osvete i krvoprolica.
Seawolf

#252 Re: Presuda Sejdić- Finci i dogovor Lagumdžija-Čović

Post by Seawolf »

denideni wrote: Da se razumjemo,licno bih kao gradjanin BiH sutra glasao da BiH ima jednog predsjednika i da se on bira neposredno na izborima ali u ovakvoj zemlji sa ovakvom istorijom koju svako tumaci na svoj nacin i krizama identiteta to je nemoguce.Necu uopste da razmisljam da li ce Mi sutra neki cetnik,ustasa,hriscanski radikal,islamista biti predsjednik i krenuti u neke nove osvete i krvoprolica.
A, bolje nam je ovako, kada imamo Ustav i izborni zakon koji ne da omogućavaju, neko skoro osiguravaju da se troj(e)ica od gore nabrojanih, istovremeno nalaze u Predsjedništvu.

Mislim da griješite i uvjeren sam da bi nam direktan izbor jednog predsjednika, pri čemu se svi oni državljani BiH koji imaju stalnu adresu stanovanja u BiH mogu kandidovati, a svi oni koji su državljani BiH mogu birati sa jedne iste liste kandidata (naravno, u dva kruga), bio rješenje dijela problema koje sada imamo.
denideni

#253 Re: Presuda Sejdić- Finci i dogovor Lagumdžija-Čović

Post by denideni »

Seawolf wrote:
denideni wrote: Da se razumjemo,licno bih kao gradjanin BiH sutra glasao da BiH ima jednog predsjednika i da se on bira neposredno na izborima ali u ovakvoj zemlji sa ovakvom istorijom koju svako tumaci na svoj nacin i krizama identiteta to je nemoguce.Necu uopste da razmisljam da li ce Mi sutra neki cetnik,ustasa,hriscanski radikal,islamista biti predsjednik i krenuti u neke nove osvete i krvoprolica.
A, bolje nam je ovako, kada imamo Ustav i izborni zakon koji ne da omogućavaju, neko skoro osiguravaju da se troj(e)ica od gore nabrojanih, istovremeno nalaze u Predsjedništvu.

Mislim da griješite i uvjeren sam da bi nam direktan izbor jednog predsjednika, pri čemu se svi oni državljani BiH koji imaju stalnu adresu stanovanja u BiH mogu kandidovati, a svi oni koji su državljani BiH mogu birati sa jedne iste liste kandidata (naravno, u dva kruga), bio rješenje dijela problema koje sada imamo.
Znam da bi bilo rijesenje problema za SDA,SDP i za Sarajevo danasnje,Srbi iz RS-a i Hrvati iz hercegovine bi bili samo nijemi posmatraci a to su narodi koji su mnogo osjetljivi na te stvari sto ste mogli vidjeti kroz reakciju na Milosevica od strane Hrvata a za Ferdinanda necu necu ni da pricam :D
Seawolf

#254 Re: Presuda Sejdić- Finci i dogovor Lagumdžija-Čović

Post by Seawolf »

@denideni
Kako se ova rasprava pretvorila u dijalog između nas dvoj(ic)e, što nije smisao foruma, predlažem da sačekamo da se uključe @cyprus, @croherce, @webby-x, @volta dzontra, @convict, @madner, @pemanapemani i @Alfons Kauders, pa da igramo "pet na pet".
155_mm

#255 Re: Presuda Sejdić- Finci i dogovor Lagumdžija-Čović

Post by 155_mm »

neki su izgleda ocekivali ustavnu reformu od slucaja sejdic-finci i nadali se nekoj gradjanskoj BiH. razlog zbog cega jos za dugo vremena nece biti gradjanske BiH se moze procitati u postu naseg forumasa denideni
denideni wrote: Znam da bi bilo rijesenje problema za SDA,SDP i za Sarajevo danasnje,Srbi iz RS-a i Hrvati iz hercegovine bi bili samo nijemi posmatraci a to su narodi koji su mnogo osjetljivi na te stvari sto ste mogli vidjeti kroz reakciju na Milosevica od strane Hrvata a za Ferdinanda necu necu ni da pricam
u prevodu to znaci:
svi bosnjaci (tacnije muslimani ponekad ili turci) u sarajevu (tacnije teheranu) samo razmisljanju kako da naude srbima i hrvatima. oni su krivi i za rat i za sve nedace u kojima se danas nalazi BiH. njih da nema na ovim prostorima bi vladao mir i prosparitet kao nigdje na svijetu.
to je nazalost tenutno razmisljanje kriticne mase bosanskih srba i hrvata.
denideni

#256 Re: Presuda Sejdić- Finci i dogovor Lagumdžija-Čović

Post by denideni »

155_mm wrote:neki su izgleda ocekivali ustavnu reformu od slucaja sejdic-finci i nadali se nekoj gradjanskoj BiH. razlog zbog cega jos za dugo vremena nece biti gradjanske BiH se moze procitati u postu naseg forumasa denideni
denideni wrote: Znam da bi bilo rijesenje problema za SDA,SDP i za Sarajevo danasnje,Srbi iz RS-a i Hrvati iz hercegovine bi bili samo nijemi posmatraci a to su narodi koji su mnogo osjetljivi na te stvari sto ste mogli vidjeti kroz reakciju na Milosevica od strane Hrvata a za Ferdinanda necu necu ni da pricam
u prevodu to znaci:
svi bosnjaci (tacnije muslimani ponekad ili turci) u sarajevu (tacnije teheranu) samo razmisljanju kako da naude srbima i hrvatima. oni su krivi i za rat i za sve nedace u kojima se danas nalazi BiH. njih da nema na ovim prostorima bi vladao mir i prosparitet kao nigdje na svijetu.
to je nazalost tenutno razmisljanje kriticne mase bosanskih srba i hrvata.
Kamen temeljac svih uspješnih društava ipak je duhovne naravi (u širem smislu riječi), a tek onda materijalno-interesne.

Vjerovatno si u pravu kada kazes "kriticna masa" ali daleko je od toga da se racun za rat ispostavlja Bosnjacima.Sovinizam u BiH je kao olimpijska disciplina ali je kriticna masa u cijeloj BiH za razvoj drustva zemlje uz postovanje identiteta nacionalnog.Ne moze se Bosnjacima ispostaviti racun za raspad Jugoslavije ali se moze ispostaviti racun koaliciji SDS-SDA-HDZ 1992 sto nisu sve uradili sprijecavanje tragedije.Nazalost gradjani BiH su njih izabrali i imali su 84 % poslanika u parlamentu.Danas se pokusava na razvalinama ovog drustva uspostaviti drzava sa kojom ce biti svi zadovoljni.
Postoji jedna tu stvar kada pricam npr. sa prijateljem iz Sarajeva (za mene je Sarajevo jedan od naljepsih gradova tako da Teheran i ti seljakluci kod mene ne prolaze) i On zeli multietnicku zemlju,pomirenje,ravnopravnost i ja mu to vjerujem ALI NIKAKO NE MOZE ZABORAVITI DA SU GA ODOZGO SA BRDA ROKALI SVAKI DAN i On ima poprilican komfor u tom razgovoru ali istorija ne pocinje od 1992 niti se zavrsava sutra.Hiljadama godina drzave i narodi pronalaze rijesenja za konflikte i ako ne savladamo nase izazove u BiH i u cijeloj regionu nismo ni zasluzili bolji zivot.

PISMO IZ 1920

Bosna je divna zemlja, zanimljiva, nimalo obična zemlja i po svojoj prirodi i po svojim ljudima. I kao što se pod zemljom u Bosni nalaze rudna blaga, tako i bosanski čovjek krije nesumnjivo u sebi mnogu moralnu vrijednost koja se kod njegovih sunarodnika u drugim jugoslovenskim zemljama rjeđe nalazi. Ali vidiš, ima nešto što bi ljudi iz Bosne, bar ljudi tvoje vrste, morali da uvide, da ne gube nikad iz vida: Bosna je zemlja mržnje i straha. Ali da ostavimo po strani strah koji je samo korelativ te mržnje, njen prirodan odjek, i da govorimo o mržnji. Da, o mržnji. I ti se instinktivno trzaš i buniš kad čuješ tu riječ (to sam vidio one noći na stanici), kao što se svaki od vas opire da to čuje, shvati i uvidi.
A stvar je baš u tome što bi to trebalo uočiti, utvrditi, analizirati. I nesreća je u tome što se niko neće i ne umije da učini. Jer, fatalna karakteristika te mržnje i jeste u tome što bosanski čovjek nije svjestan mržnje koja živi u njemu, što zazire od njenog analiziranja, i – mrzi svakog ko pokuša da to učini. Pa ipak, činjenica je: da u Bosni i Hercegovini ima više ljudi koji su spremni da u nastupima, nesvjesne mržnje, raznim povodima i pod raznim izgovorima, ubijaju ili budu ubijeni, nego u drugim po ljudstvu i prostranstvu mnogo većim slovenskim i neslovenskim zemljama.Ja znam da mržnja, kao i gnjev, ima svoju funkciju u razvitku društva, jer mržnja daje snagu, a gnjev izaziva pokret. Ima zastarjelih i duboko ukorijenjenih nepravdi i zloupotreba, koje samo bujice mržnje i gnjeva mogu da iščupaju i otplave. A kad te bujice splasnu i nestanu, ostaje mjesto za slobodu, za stvaranje boljeg života. Savremenici vide mnogo bolje mržnju i gnjev, jer pate od njih, ali potomstvo će vidjeti samo plodove snage i pokreta. Znam ja to dobro. Ali ovo što sam gledao u Bosni, to je nešto drugo. To je mržnja, ali ne kao neki takav momenat u toku društvenog razvitka i neminovan dio jednog istorijskog procesa, nego mržnja koja nastupa kao samostalna snaga, koja sama u sebi nalazi svoju svrhu. Mržnja koja diže čovjeka protiv čovjeka i zatim podjednako baca u bijedu i nesreću ili goni pod zemlju oba protivnika; mržnja koja kao rak u organizmu troši i izjeda sve oko sebe, da na kraju i sama ugine, jer takva mržnja, kao plamen, nema stalnog lika ni sopstvenog života; ona je prosto oruđe nagona za uništenjem ili samouništenjem, samo kao takva i postoji, i samo dotle dok svoj zadatak potpunog uništenja ne izvrši.Da, Bosna je zemlja mržnje. To je Bosna. I po čudnom kontrastu, koji u stvari nije tako ni čudan, i možda bi se pažljivom analizom dao lako objasniti, može se isto tako kazati da je malo zemalja u kojima ima toliko tvrde vjere, uzvišene čvrstine karaktera, toliko nježnosti i ljubavnog žara, toliko dubine osjećanja, privrženosti i nepokolebljive odanosti, toliko žeđi za pravdom. Ali ispod svega toga kriju se u neprozirnim dubinama oluje mržnje, čitavi uragani sapetih, zbijenih mržnji koje sazrijevaju i čekaju svoj čas. Između vaših ljubavi i vaše mržnje odnos je isti kao između vaših visokih planina i hiljadu puta većih i težih nevidljivih geoloških naslaga na kojima one počivaju. Isto tako, vi ste osuđeni da živite na dubokim slojevima eksploziva koji se s vremena na vrijeme pali upravo iskrama tih vaših ljubavi i vaše ognjene i svirepe osjećajnosti. Možda je vaša najveća nesreća baš u tome što i ne slutite koliko mržnje ima u vašim ljubavima i zanosima, tradicijama i pobožnostima. I kao što tle na kom živimo prelazi, pod uticajem atmosferske vlage i toplote, u naša tijela i daje im boju i izgled, i određuje karakter i pravac našem načinu života i našim postupcima – tako isto silna, podzemna i nevidljiva mržnja na kojoj živi bosanski čovjek ulazi neprimjetno i zaobilazno u sve njegove, i najbolje, postupke. Poroci rađaju svuda na svijetu mržnju, jer troše a ne stvaraju, ruše a ne grade, ali u zemljama kao što je Bosna – i vrline govore i djeluju često mržnjom. Kod vas asketi ne izvlače ljubav iz svoje askeze, nego mržnju na sladostrasnike; trezvenjaci mrze one koji piju, a u pijanicama se javlja ubilačka mržnja na cijeli svijet. Oni koji vjeruju i vole – smrtno mrze one koji ne vjeruju ili one koji drugačije vjeruju i drugo vole. I, na žalost, često se glavni dio njihove vjere i njihove ljubavi troši u toj mržnji. (Najviše zlih i mračnih lica može čovjek sresti oko bogomolja, manastira i tekija.) Oni koji tlače i eksploatišu ekonomski slabije, unose u to još i mržnju, koja tu eksploataciju čini stostruko težom i ružnijom, a oni koji te nepravde podnose, maštaju o pravdi i odmazdi, ali kao o nekoj osvetničkoj eksploziji koja bi, kad bi se ostvarila po njihovoj zamisli, morala da bude takva i tolika da bi raznijela i tlačenog zajedno sa tlačiteljem. Vi ste, u većini, navikli da svu snagu mržnje ostavljate za ono što vam je blizu. Vaše su voljene svetinje redovno iza trista rijeka i planina, a predmeti vaše odvratnosti i mržnje tu su pored vas, u istoj varoši, često sa druge strane vašeg avlijskog zida. Tako vaša ljubav ne traži mnogo djela, a vaša mržnja prelazi vrlo lako na djelo. I svoju rođenu zemlju vi volite, žarko volite, ali na tri-četri razna načina koji se među sobom isključuju, smrtno mrze i često sudaraju.
U nekoj Mopasanovoj pripovjetci ima jedan dionizijski opis proljeća koji se završava riječima da bi u takve dane po svim uglovima trebalo izlijepiti oglase: Građanine francuski, proljeće je, čuvaj se ljubavi! Možda bi u Bosni trebalo opominjati čovjeka da se na svakom koraku, u svakoj misli i svakom, i najuzvišenijem čuva mržnje, urođene, nesvjesne, endemične mržnje. Jer u toj zaostaloj i ubogoj zemlji, u kojoj žive zbijeno četiri razne vjere, trebalo bi četiri puta više ljubavi, međusobnog razumijevanja i snošljivosti nego o drugim zemljama. A u Bosni je naprotiv, nerazumijevanje, koje povremeno prelazi u otvorenu mržnju, gotovo opšta karakteristika stanovnika. Između raznih vjera jazovi su tako duboki da samo mržnja uspijeva ponekad da ih pređe. Znam da mi se na to može odgovoriti, i sa dosta prava, da se u tom pogledu ipak primjećuje izvjestan napredak, da su ideje XIX vijeka i ovde učinile svoje, a da će sada poslije oslobođenja i ujedinjenja sve ići mnogo bolje i brže. Bojim se da nije sasvim tako. (Ja sam, čini mi se, za ovo nekoliko mjeseci dobro vidio strašne međusobne odnose među ljudima raznih vjera i raznih narodnosti u Sarajevu!) Štampaće se i govoriće se svuda i svakom prilikom: Brat je mio, koje vjere bio, ili ne pita se ko se kako krsti, nego čija mu krvca grije prsi. Tuđe poštuj, a svojim se diči. Integralno narodno jedinstvo ne poznaje vjerskih ni plemenskih razlika. Ali oduvijek je u bosanskim građanskim krugovima bilo dosta lažne građanske učtivosti, mudrog varanja sebe i drugih zvučnim riječima i praznim ceremonijalom. To prikriva kako – tako mržnju, ali je ne uklanja i ne sprečava u rastenju. Bojim se da i pod pokrovom svih savremenih maksima mogu u tim krugovima da drijemaju stari nagoni i kainski planovi, i da će živjeti dok god ne budu potpuno izmijenjene osnove materijalnog i duhovnog života u Bosni. A kad će doći to vrijeme, i ko će imati snage da to izvede? Jednom će doći, ja u to vjerujem, ali ovo što sam vidio u Bosni ne ukazuje na to da se tim putem već sada ide. Ja sam o tome razmišljao, naročito posljednjih mjeseci, kad sam se još borio sa odlukom da zauvijek napustim Bosnu. Razumljivo je da ne spava dobro čovjek koji se nosi takvim mislima. I ja sam ležao pored otvorenog prozora u sobi u kojoj sam se rodio, napolju je šumjela Miljacka naizmjence sa vjetrom rane jeseni u još obilnom lišću.Ko u Sarajevu provodi noć budan u krevetu, taj može da čuje glasove sarajevske noći. Teško i sigurno izbija sat na katoličkoj katedrali: dva poslije ponoći. Prođe više od jednog minuta (tačno sedamdeset i pet sekundi, brojao sam) i tek tada se javi nešto slabijim ali prodornim zvukom sat sa pravoslavne crkve, i on iskucava svoja dva sat poslije ponoći. Malo za njim iskuca promuklim, dalekim glasom sahat–kula kod Begove džamije, i to iskuca jedanaest sati, avetinjskih turskih sati, po čudnom računanju dalekih, tuđih krajeva svijeta! Jevreji nemaju svoga sata koji iskucava, ali bog jedini zna koliko je sada sati kod njih, koliko po sefardskom, a koliko po eškenaskom računanju. Tako i noću, dok sve spava, u brojanju pustih sati gluvog doba bdi razlika koja dijeli ove pospale ljude koji se budni raduju i žaloste, goste i posprema četiri razna, među sobom zavađena kalendara, i sve svoje želje i molitve šalju jednom nebu na četiri razna crkvena jezika. A ta razlika je, nekad vidljivo i otvoreno, nekad nevidljivo i podmuklo, uvijek slična mržnji, često potpuno istovjetna sa njom.Tu specifičnu bosansku mržnju trebalo bi proučavati i pobijati kao opaku i duboko ukorijenjenu bolest. I ja vjerujem da bi strani naučnici dolazili u Bosnu da proučavaju mržnju, kao što proučavaju lepru, samo kad bi mržnja bila isto tako, priznat izdvojen i klasificiran predmet proučavanja kao što je lepra. Pomišljao sam da se i sam bacim na izučavanje te mržnje i, analizirajući je i iznoseći na svjetlost dana, da doprinesem njenom uništenju. Možda je to i bila moja dužnost, jer ja sam, iako po porijeklu stranac, u toj zemlji ugledao, što se kaže, svjetlost dana. Ali poslije prvih pokušaja i dužeg razmišljanja uvidio sam da nemam sposobnosti ni snage za to. Od mene bi se kao i od svih ostalih tražilo da stanem na jednu stranu, da budem mržen i da mrzim. A ja to nisam htio ni umio. Možda bih, ako tako mora biti, i pristao još da padnem kao žrtva mržnje, ali da živim u mržnji i sa mržnjom, da učestvujem u njoj, to ne mogu. A u zemlji kao što je sadašnja Bosna, onaj koji ne umije ili, što je još više i teže, onaj koji svjesno neće da mrzi, uvijek je pomalo tuđin i izrod, a često mučenik. To važi i za vas, rođene Bosance, a pogotovo za čovjeka došljaka. – I tako sam ja jedne od tih jesenskih noći, slušajući čudna dozivanja tih raznovrsnih i raznoglasnih sarajevskih tornjeva, zaključio da ne mogu ostati u svojoj drugoj domovini Bosni, da ne treba u njoj da ostanem. Ja nisam toliko naivan da tražim u svijetu varoš u kojoj nema mržnje.Ne, meni treba samo mjesto u kome ću moći živjeti i raditi. Ovde to ne bih mogao. Ti ćeš sa podsmjehom, možda i sa prezirom, ponoviti svoju riječ o mom bježanju iz Bosne. Ovo moje pismo neće imati snage da ti moj postupak objasni i opravda, ali izgleda da u životu ima prilika kad važi drevno latinsko pravilo: No nest salus nisi in fuga. (Samo u bježanju je spas.) I molim da mi vjeruješ samo toliko: da ne bježim od svoje čovječanske dužnosti, nego zato da bih mogao da je potpuno i nesmetano izvršim. Tebi i našoj Bosni želim u novom narodnom i državnom životu svaku sreću! Tvoj M.L. Prošlo je desetak godina. Rijetko sam se sjećao druga iz djetinjstva, i već bih ga potpuno zaboravio da me osnovna misao njegovog pisma nije s vremena na vrijeme podsjećala na njega. Negdje oko 1930. saznao sam sasvim slučajno da se dr Maks Levenfeld zadržao u Parizu, da u predgrađu Neji ima rasprostranjenu praksu, i da je u našoj koloniji i među jugoslovenskim radnicima poznat kao naš doktor koji radnike i studente besplatno pregleda i, kad treba, sam im nabavlja lijekove. Prošlo je opet sedam – osam godina. Jednog dana, opet slučajno, saznao sam za daljnju sudbinu ovog mog druga. Kad je u Španiji počeo građanski rat, on je napustio sve i otišao kao dobrovoljac u republikansku vojsku. Organizovao je previjališta i bolnice, pročuo se svojom revnošću i znanjem. Početkom 1938. godine nalazio se u jednom malom aragonskom gradiću čije ime niko od naših nije umio pravo izgovoriti. Na njegovu bolnicu izvršen je vazdušni napad u po bijela dana i on je poginuo zajedno sa gotovo svim svojim ranjenicima. Tako je završio život čovjek koji je pobjegao od mržnje.

Ivo Andrić
Last edited by denideni on 04/08/2012 21:49, edited 1 time in total.
Alfons Kauders

#257 Re: Presuda Sejdić- Finci i dogovor Lagumdžija-Čović

Post by Alfons Kauders »

denideni wrote:
Alfons Kauders wrote:
denideni wrote: Naveo sam samo jedan od primjera u Evropi koji nije bas demokratican.Oko mnogih Ustava u Evropi se moze polemisati jer nema savrsenog rijesenja.Zamislimo kad bi sve nacionalne manjine u evropskim drzavama tuzile sudu u Strazburu drzavu zbog domova naroda,nastao bi cirkus.Ovde neki kazu zbog ovog dogovora mogu se opet podizati tuzbe,a Ja smatram da ne mogu i da ce Strazbur odbaciti tuzbu u vezi doma naroda.Hajmo prihvatiti ovo,konsultovati se sa Briselom i idemo dalje jer toliko ima vaznih zivotnih pitanja koje muce gradjane ove zemlje.
A koje to drzave u Evropi, osim BiH, imaju domove naroda?
Bih ima svoje specificnosti jedino ako ne mislis da je konstitutivnost protivustavna i da se to treba izbaciti iz USTAVA.

Sedam političkih stranaka iz dvije "etničke grupe", odn. iz dva belgijska entiteta, ovih su dana dobili na stol novi kompromisni prijedlog zadnjega u nizu od više izredanih pregovoračkih posrednika. Kao i dosadašnji, i ovaj prijedlog pokušava iznaći kompromis za spašavanje jedinstva zemlje. Lista prijedloga prilično je duga i osjetljiva.

Za spas jedinstvene države prijedlog predviđa nužne reforme političkih institucija, što ni za koga nije posebno upitno. Tako bi sadašnji gornji dom saveznoga parlamenta (Senat) bio pretvoren u "pravi" Dom naroda, a izbori bi se održavali svakih pet godina. Tu su i daljnja prenošenja nadležnosti s države na entitete, kao npr. entitetsko pravosuđe itd.

Pa eto, Belgija je u EU, čak spada u zemlje koje su Uniju utemeljile. Dakle, u Belgiji nije upitno ono što se nama kao recept, terapija i lijek propisuje, naime reforme nužne za članstvo u EU. Belgiji te reforme ni ne trebaju, ona ih je (zajedno s drugima) i izmislila i uspješno provela – inače ne bi bila u EU. A u Belgiji sva tri društva (kolektiviteta) pucaju po svim šavovima!
A sto si se dohvatio Belgije, ni Dodik ti nije ravan. BiH nije Belgija, ni po istoriji, ni po ustavnom uredjenju. Sto bi reko Jeremy Clarkson "Belgium, a country invented so that Britain and Germany would have somewhere to settle their differences...."

Koncept konstitutivnosti, kakav mi poznajemo, ne postoji nigdje drugo u Evropi. Ne postoji ni dom naroda po uzoru na nas, ne postoji ni viseclano predsjednistvo u kojem je ustavom odredjeno kojoj etnickoj grupi moraju pripadati clanovi. To su banalne cinjenice koje se uce na prvoj godini prava i koje bi trebale biti preduslov za ovu vrstu price, a ti ih uporno ignorises pa poredis House of Commons i House of Lords s nasom parlamentarnom skupstinom i jednim od njenih domova.

Jednostavno nidje veze.

A sto se tice konstitutivnosti, da, dio je Ustava. Pa sta? I rasni zakoni su bili dio ustava u JAR-u, ili u Njemackoj prije 70 godina. Problem je sto mehanizmi koji su osmisljeni kako bi taj koncept sproveli u djelo nisu u skladu s medjunarodnim standardima - i sto ne mogu biti, ma koliko ih pokusavali sminkati.
Alfons Kauders

#258 Re: Presuda Sejdić- Finci i dogovor Lagumdžija-Čović

Post by Alfons Kauders »

denideni wrote: Kamen temeljac svih uspješnih društava ipak je duhovne naravi (u širem smislu riječi), a tek onda materijalno-interesne.

Vjerovatno si u pravu kada kazes "kriticna masa" ali daleko je od toga da se racun za rat ispostavlja Bosnjacima.Sovinizam u BiH je kao olimpijska disciplina ali je kriticna masa u cijeloj BiH za razvoj drustva zemlje uz postovanje identiteta nacionalnog.Ne moze se Bosnjacima ispostaviti racun za raspad Jugoslavije ali se moze ispostaviti racun koaliciji SDS-SDA-HDZ 1992 sto nisu sve uradili sprijecavanje tragedije.Nazalost gradjani BiH su njih izabrali i imali su 84 % poslanika u parlamentu.Danas se pokusava na razvalinama ovog drustva uspostaviti drzava sa kojom ce biti svi zadovoljni.
Ne pokusava, niti se ikad pokusavalo. Pokusava se dovrsiti ono sto nije proslo u ratu.
Postoji jedna tu stvar kada pricam npr. sa prijateljem iz Sarajeva (za mene je Sarajevo jedan od naljepsih gradova tako da Teheran i ti seljakluci kod mene ne prolaze) i On zeli multietnicku zemlju,pomirenje,ravnopravnost i ja mu to vjerujem ALI NIKAKO NE MOZE ZABORAVITI DA SU GA ODOZGO SA BRDA ROKALI SVAKI DAN i On ima poprilican komfor u tom razgovoru ali istorija ne pocinje od 1992 niti se zavrsava sutra.Hiljadama godina drzave i narodi pronalaze rijesenja za konflikte i ako ne savladamo nase izazove u BiH i u cijeloj regionu nismo ni zasluzili bolji zivot.
A od pomirenja nema nista - iz gore navedenog razloga.
croherce

#259 Re: Presuda Sejdić- Finci i dogovor Lagumdžija-Čović

Post by croherce »

Alfons Kauders wrote:[

A zanimljivo je pogledati kako Srbija, Hrvatska i Turska "reguliraju" slicna pitanja... :D I kako su to cinile u proslosti... :D

Pa ispada da je teze biti Hrvat u Tuzli nego Srbin u Kninu, Albanac u Kragujevcu ili Kurd u Izmiru. Ipak smo mi na glasu kao zli i agresivni gradjani, a svojim perfidnim metodama smo dosli do toga da je u Tuzli ostalo vise Hrvata nego u cijeloj RS. Sram nas bilo.
Nije u Tuzli,ali je u Sarajevu.
Last edited by croherce on 04/08/2012 21:54, edited 2 times in total.
denideni

#260 Re: Presuda Sejdić- Finci i dogovor Lagumdžija-Čović

Post by denideni »

Alfons Kauders wrote:
denideni wrote: Kamen temeljac svih uspješnih društava ipak je duhovne naravi (u širem smislu riječi), a tek onda materijalno-interesne.

Ne pokusava, niti se ikad pokusavalo. Pokusava se dovrsiti ono sto nije proslo u ratu.
To za pomirenje ce cuti sirom BiH i u Mostaru i u Banja Luci.Ne trebas biti neka intelektualna gromada da izjavis da nema od pomirenja nista.
Alfons Kauders

#261 Re: Presuda Sejdić- Finci i dogovor Lagumdžija-Čović

Post by Alfons Kauders »

denideni wrote:
Alfons Kauders wrote:

To za pomirenje ce cuti sirom BiH i u Mostaru i u Banja Luci.Ne trebas biti neka intelektualna gromada da izjavis da nema od pomirenja nista.
Ja se nemam s kim "miriti" druze - cijeli rat sam proveo sa Srbima i Hrvatima, nikakvih problema nisam imao s njima, a ni oni sa mnom.

S kim dakle da se pomirim?
Alfons Kauders

#262 Re: Presuda Sejdić- Finci i dogovor Lagumdžija-Čović

Post by Alfons Kauders »

croherce wrote:

A zanimljivo je pogledati kako Srbija, Hrvatska i Turska "reguliraju" slicna pitanja... :D I kako su to cinile u proslosti... :D

Pa ispada da je teze biti Hrvat u Tuzli nego Srbin u Kninu, Albanac u Kragujevcu ili Kurd u Izmiru. Ipak smo mi na glasu kao zli i agresivni gradjani, a svojim perfidnim metodama smo dosli do toga da je u Tuzli ostalo vise Hrvata nego u cijeloj RS. Sram nas bilo.
Da nisam godinama zivio u Sarajevu, mozda bi ti i povjerovao... :-)
croherce

#263 Re: Presuda Sejdić- Finci i dogovor Lagumdžija-Čović

Post by croherce »

Alfons Kauders wrote:
croherce wrote:

Koji je razlog pada Hrvata na 2-3 posto u Sarajevu?
denideni

#264 Re: Presuda Sejdić- Finci i dogovor Lagumdžija-Čović

Post by denideni »

Alfonso,pa super,nadam se da si spasio makar jednog. :thumbup:
pretresnov

#265 Re: Presuda Sejdić- Finci i dogovor Lagumdžija-Čović

Post by pretresnov »

denideni wrote:
Alfons Kauders wrote:
denideni wrote:Nece sud u Strazburu i Brisel raspravljati o "domu naroda" .
Pa nijedan sud nece raspravljati o pitanjima mimo tuzbe. Presuda se odnosi na Predsjednistvo.

Zato se neka buduca tuzba moze odnositi na DN i vjerovatno ce zavrsiti isto kao i prva.

Ne rjesavamo nista, samo guramo problem pod tepih i bezveze se izlazemo troskovima.
Opet Ti kazem da ce tuzbe u Strazburu biti odbacene kada je u pitanju dom naroda,nece se baviti time.Ako Briselu odgovara ovaj sporazum prihvatimo i idemo dalje na vaznije stvari.

Za razliku od SAD-a Velika Britanija je u dilemi sa svojom demokratijom. Naime, V.B. se često uzima za primjer demokratičnosti, međutim, ako analiziramo britanski politički sistem vidjet ćemo da Britanija ima mnogo toga ne demokratskog. Jedna od tih mnogih stvari je i dio zakonodavne vlasti- Dom Lordova. Dom Lordova, kao što samo ime kaže je aristokratska udruga, tu zasjedaju Lordovi- manjina u Britaniji. Problem je bio u tome što su Lordovi mogli da ulože veto na bilo koji zakon koji bi donio Dom Naroda. Zakon koji se predlaže u Domu Naroda mora proći veliku proceduru prije nego što se prihavtati (prijedlog, prvo čitanje, drugo čitanje, treće čitanje....). Dom Lordova ulaganjem veta je mogao za nekoliko sekundi zauvijek skinuti taj zakon sa dnevnog reda. Naravno, ovo nije imalo nikakve veze sa demokratijom (zastupnici u Domu Naroda su izabrani na izborima, dok mjesto u Domu Lordova je nasljedno), tako da je došlo do izmjena u britanskom parlamentarnom sistemu. Veto je izuzet. Sada kada zakon dođe u Dom Lordova (to je jedna od tačaka u onoj proceduri), Lordovi mogu zakon vratiti u Dom Naroda sa prijedlozima za neke ispravke. Zakon mogu vračati tri puta u Dom Naroda (sva tri puta Dom Naroda te zahtjeve može odbiti, iako većinom se prijedlozi prihvate i zakon se malo izmijeni), ali nakon ta tri puta zakon ide direktno kraljici na potpisivanje. Kraljica/kralj u ovom svemu ima simboličnu ulogu a to je samo potpisivanje donešenog zakona. Ona/on ne može taj zakon odbiti. Posljednja kraljica koja je to učinila bila je kraljica Ana sredinom 18st.
Što su šega ovi kad se počnu provaljivati oko britanskog poretka.

Britanija je apsolutistička globalna imperija. Na čelu svih vojnih formacija uključujući obavještajne nalazi se monarh. Nijedan potez Ministarstva odbrane u vezi s angažmanom trupa ne vrši se bez odobrenja monarha. Kraljica je npr. lično naredila da joj unuk Harry služi u Afganistanu, pa je nakon par mjeseci opet lično naredila da ga se povuče. Provjeri i čiji je lik na britanskom novcu, kao i zašto Britanija nije članica Eurozone i zašto nikad neće postati član iste. Itd.

O navodno "tek tradicionalnoj ulozi britanskog monarha": boli britanskog monarha neka stvar ko upravlja unutrašnjom politikom pojedinog teritorija, pa tako i britanskog otoka. Ali svakog onog ko bi joj/mu se usprotivio tj. zatražio promjenu poretka u recimo republiku, progutao bi mrak dok kažeš keks. Kako prije, tako i nakon Cromwella. Sve se mijenja - samo imperija ostaje. Dok ne padne.
Alfons Kauders

#266 Re: Presuda Sejdić- Finci i dogovor Lagumdžija-Čović

Post by Alfons Kauders »

croherce wrote:
Alfons Kauders wrote:
Ja sam izgleda propustio neki popis stanovnistva... Ali vidim ti imas precizne podatke 2 do 3...

Ne sporim da Hrvata u Sarajevu ima manje no prije rata, isto je i kod nas u Tuzli i mogu ti do sutra pricati o razlozima, navodeci imena i prezimena komsija i prijatelja koji su se ispalili u ratu i nakon rata. Nijedan nije otisao politike, vec radi para - iz Tuzle je nakon rata otislo vise Bosnjaka nego Hrvata, iz istih razloga.

Sta zapravo pokusavas reci? Da su otisli zato jer nisu imali TV kanal na hrvatskom jeziku?
Jay Gatsby

#267 Re: Presuda Sejdić- Finci i dogovor Lagumdžija-Čović

Post by Jay Gatsby »

croherce wrote:
- Kada bi Hrvati dobili entitet, to bi bio kraj Hrvata u BiH. Prije početka rata predsjednik Vlade BiH bio je Juro Pelivan, Jerko Doko, dakle Hrvat, bio je ministar obrane, Ivo Knežević, pet ministara Hrvata. Guverner Narodne banke BiH bio je Hrvat. Preko 300 profesora, docenata i asistenata na Sveučilištu u Sarajevu bili su Hrvati, direktori najvećih firmi bili su Hrvati. I onda dolazi Mate Boban, to je jedan "veliki političar", i kaže: "Hrvat koji ostane u Sarajevu izdajnik je hrvatskog naroda". I Hrvati stoga malo po malo napuštaju Sarajevo. Sada oni koji ništa ne razumiju o politici traže krivce na svim stranama, samo ne traže u Mati Bobanu i tadašnjem HDZ-u koji je pozivao da se napusti Sarajevo. Sada oni kažu: "Pa Hrvata ima malo u Sarajevu". Ali neka kažu tko je tome pridonio. Crkva je među onima koja najviše inzistira na poziciji Hrvata - kako je ono ugroženo, ali nikada još nije rekla da je jedan od krivaca i hrvatska politika u BiH.

Stjepan Mesić, bivši predsjednik RH, Slobodna Europa
Alfons Kauders

#268 Re: Presuda Sejdić- Finci i dogovor Lagumdžija-Čović

Post by Alfons Kauders »

denideni wrote:Alfonso,pa super,nadam se da si spasio makar jednog. :thumbup:
Smijesno ti nesto?

Spasili su oni, spasili su nas obraz - a vrlo je malo gradova u BiH koji se tim mogu pohvaliti.
Alfons Kauders

#269 Re: Presuda Sejdić- Finci i dogovor Lagumdžija-Čović

Post by Alfons Kauders »

Jay Gatsby wrote:
croherce wrote:
- Kada bi Hrvati dobili entitet, to bi bio kraj Hrvata u BiH. Prije početka rata predsjednik Vlade BiH bio je Juro Pelivan, Jerko Doko, dakle Hrvat, bio je ministar obrane, Ivo Knežević, pet ministara Hrvata. Guverner Narodne banke BiH bio je Hrvat. Preko 300 profesora, docenata i asistenata na Sveučilištu u Sarajevu bili su Hrvati, direktori najvećih firmi bili su Hrvati. I onda dolazi Mate Boban, to je jedan "veliki političar", i kaže: "Hrvat koji ostane u Sarajevu izdajnik je hrvatskog naroda". I Hrvati stoga malo po malo napuštaju Sarajevo. Sada oni koji ništa ne razumiju o politici traže krivce na svim stranama, samo ne traže u Mati Bobanu i tadašnjem HDZ-u koji je pozivao da se napusti Sarajevo. Sada oni kažu: "Pa Hrvata ima malo u Sarajevu". Ali neka kažu tko je tome pridonio. Crkva je među onima koja najviše inzistira na poziciji Hrvata - kako je ono ugroženo, ali nikada još nije rekla da je jedan od krivaca i hrvatska politika u BiH.

Dobro, Mesic nije Hrvat. Ateista frajer, a Hrvat moze biti samo katolik. Isto kao i sto Bosnjak moze biti samo musliman. :D

A kad smo vec kod odlaska iz Sarajeva, sram vas bilo sto ste protjerali onih 150,000 Srba u martu 1996.
denideni

#270 Re: Presuda Sejdić- Finci i dogovor Lagumdžija-Čović

Post by denideni »

Alfons Kauders wrote:
Smijesno ti nesto?

Spasili su oni, spasili su nas obraz - a vrlo je malo gradova u BiH koji se tim mogu pohvaliti.
Jesu,to si u pravu.
Koliko sam skonto iz Tuzle si,onda OK slazem se tuzlacima treba skinuti kapu.Mislio sam da si iz Sarajeva pa reko da nisi kojeg otrgo od cacinih kandzi i spasio.
croherce

#271 Re: Presuda Sejdić- Finci i dogovor Lagumdžija-Čović

Post by croherce »

Alfons Kauders wrote:
Jay Gatsby wrote:
croherce wrote:

Dobro, Mesic nije Hrvat. Ateista frajer, a Hrvat moze biti samo katolik. Isto kao i sto Bosnjak moze biti samo musliman. :D

A kad smo vec kod odlaska iz Sarajeva, sram vas bilo sto ste protjerali onih 150,000 Srba u martu 1996.
Uuuuuuuuuuuuuu Mesić koji je poznat po tome što se posebno zalagao za bosanskohercegovačke Hrvate.
Alfons Kauders

#272 Re: Presuda Sejdić- Finci i dogovor Lagumdžija-Čović

Post by Alfons Kauders »

denideni wrote:
Alfons Kauders wrote:
Smijesno ti nesto?

Jesu,to si u pravu.
Koliko sam skonto iz Tuzle si,onda OK slazem se tuzlacima treba skinuti kapu.Mislio sam da si iz Sarajeva pa reko da nisi kojeg otrgo od cacinih kandzi i spasio.
Znaci Tuzli treba skinuti kapu, ali ni slucajno ne treba preslikati nas model na ostatak drzave? :D
Alfons Kauders

#273 Re: Presuda Sejdić- Finci i dogovor Lagumdžija-Čović

Post by Alfons Kauders »

croherce wrote:
Alfons Kauders wrote: Dobro, Mesic nije Hrvat. Ateista frajer, a Hrvat moze biti samo katolik. Isto kao i sto Bosnjak moze biti samo musliman. :D

Uuuuuuuuuuuuuu Mesić koji je poznat po tome što se posebno zalagao za bosanskohercegovačke Hrvate.
S obzirom na to kako su se ostali "zalagali" zaista ne vidim zasto bi ga trebalo prozivati...
denideni

#274 Re: Presuda Sejdić- Finci i dogovor Lagumdžija-Čović

Post by denideni »

@Alfonso
Moze ,imamo li kapacitet za to u BiH.Ili ce biti ko 1990 reformisti pobjedise samo u Tuzli i osvojise 3% glasova u BiH.Cim skontas ko bi to mogao da povede tu politicku bitku i ubjedis jedno 1 600 000 Srba i Hrvata uz tebe sam.Et ne mora tolko,makar 450 000.
Treba pricati,eto vidis kod mene avatar Kozara a kod tebe sahovnica :D i nije problem da se razgovara,svi smo drzavljani BiH.
Alfons Kauders

#275 Re: Presuda Sejdić- Finci i dogovor Lagumdžija-Čović

Post by Alfons Kauders »

denideni wrote:@Alfonso
Moze ,imamo li kapacitet za to u BiH.Ili ce biti ko 1990 reformisti pobjedise samo u Tuzli i osvojise 3% glasova u BiH.Cim skontas ko bi to mogao da povede tu politicku bitku i ubjedis jedno 1 600 000 Srba i Hrvata uz tebe sam.Et ne mora tolko,makar 450 000.
Ne, ni blizu. Nije bilo dovoljno razuma ni 1992, a danas je jos gore. Ali sta se moze, to sto sam u manjini ne znaci da cu promijeniti svoje misljenje. Vecina slusa narodnjake, pa me nema ni u tom krdu. :D

I da ne bude da je samo Tuzla takva, od Orasja do Kladnja, Banovica, Gradacca i Gracanice je bila ista prica. I nekako uvijek u podsvijesti, kad prolazim ovim krajevima, kontam kako sam medju normalnim ljudima. I jesam, oko mene je 600,000 zdravih dusa. Mozes tu komotno ukljuciti i Sarajevo, bez obzira na infantilnu propagandu, milion ljudi.

Za ostalih dva i kusur miliona me cisto zaboli kurac.
Post Reply