DA SE ALIJA IZETBEGOVIC U BOSNI NIKAD NE PONOVI

Locked
margareta

Post by margareta »

Fair Life wrote:
Lukava odbrambena strategija :

"Tri puta prouciti Ajetulkjursiju,
tri puta puhnuti niza se,
a zene neka pripreme luga
da cetnicima bacaju u oci".

Autori uputa bili su Omer Behmen
i aktuelni predsjednik SDA Ilidza.

Krajem 91. godine iz istog kruga lansirana je nova,
i u odnosu na ovu pocetnu, revolucionarna strategija odbrane:
auto treba staviti na avlijska vrata,
da cetnici ne mogu uci.

Dugu ili kratku cijev treba imati u kuci:
ako cetnici vec udju,
da se brani kucni prag. ...
Vrijedili ova lukava odbrambena strategija za svakoga neprijatelja :mrgreen::mrgreen:?

ps. mozel' lug od cigareta :mrgreen:?
margareta

Post by margareta »

HISTORIJA ALIJINE GRESKE

Pise Vildana Selimbegovic

Zavrsni dio citata texta iz magazina Dani :

.........Oni unutarnji koje je SDA ustanovila tek ovog ljeta dozrijevaju za deblokadu.
Popucali u medjuvremenu nisu: cak naprotiv, stezali su se oko vratova svih onih koji su se drznuli da na bilo koji nacin pokrenu pitanja odgovornosti za sve promasaje stranke koja se danas hvali kako je svome narodu podarila deset najtezih godina.
Stranke na cijoj politickoj savjesti pored svih crnih mrlja korupcije i nepotizma, najcrnjom ipak ostaje upravo odnos spram Armije BiH.
Mozda je u pitanju cist lokalizam, ali mi se ipak cini da je u cijeloj toj prici sarajevski korpus izvukao najdeblji kraj...........

© Copyright Nezavisni magazin DANI, 2000.
krmelj

Post by krmelj »

"Tri puta prouciti Ajetulkjursiju,
tri puta puhnuti niza se,
a zene neka pripreme luga
da cetnicima bacaju u oci".
moze pricati ko sta hoce, al svako ima svoj ritual prije nego krene u akciju. tolko o prva dva retka.

a zene umjesto da sjede i u strahu iscekuju ishod bitke, neka budu od koristi.

eto, tako bih ja, olinjali ateista, to sam sebi protumacio.
wandy

Post by wandy »

Fair Life wrote:
wandy wrote:Mozesli mi objasni kako smo se trebali organizovati protiv agresije?I da li je to prvi put bilo da nas cetnic napadaju?Napadali su nas i 1941-1944.Jeli ti treba tata i mama u ovom slucaju rahmetli Alija da kaze da se branis kad te neko napadne.

Ako ti nisi znao ko su cetnici 92 i njihovu ideologiju to je tvoja stvar.
Sigurno ne ovako:
[size=117]Lukava strategija", Sefer Halilovic[/size] wrote:... Vizija sadasnjeg bosnjackog vodjstva doseze do zidova kojima su opasane njihove avlije. Ili, u najboljem slucaju, do Kozije cuprije i Marijin dvora. U prvi mah mi se cinilo kao vic kad sam cuo pricu da su na sastanku aktivista SDA Ilidze, u ljeto 91. godine davane upute kako se pripremiti za odbranu:
"Tri puta prouciti Ajetulkjursiju, tri puta puhnuti niza se, a zene neka pripreme luga da cetnicima bacaju u oci".
Autori uputa bili su Omer Behmen i aktuelni predsjednik SDA Ilidza. Krajem 91. godine iz istog kruga lansirana je nova, i u odnosu na ovu pocetnu, revolucionarna strategija odbrane: auto treba staviti na avlijska vrata, da cetnici ne mogu uci. Dugu ili kratku cijev treba imati u kuci: ako cetnici vec udju, da se brani kucni prag. ...
Pazi da ti ne zagori...

... rucak !?
hahaha...

Je li ja sad treba da vjerujem Seferu Halilovicu?
Mogu li te pitati jesili bio pripadnik armije BiH za vrijeme 92-95?
Sole aka umjetnik

Post by Sole aka umjetnik »

pricajte koliko zelite sad kad ga nema. nije vas ni stid! ko vas je branio 10 godina picka vam materina zamalo glavu izgubio nije
meatoverhere

Post by meatoverhere »

Sole aka umjetnik wrote:pricajte koliko zelite sad kad ga nema. nije vas ni stid! ko vas je branio 10 godina picka vam materina zamalo glavu izgubio nije
E da je izgubio glavu onda bi bio sehid i s pravom bi lezao na Kovacima, a ovako izigrava sehida. A sa svojim jaranima iz SDS i HDZ nas je branio 10 godina od razuma, pameti i logike. Ne ponovio se.
Vodenjak

Post by Vodenjak »

Sole aka umjetnik wrote:pricajte koliko zelite sad kad ga nema. nije vas ni stid! ko vas je branio 10 godina picka vam materina zamalo glavu izgubio nije
Volim umjetnicke duse, glava boli!
Posebno kad se petljaju u politiku!

:zzzz: :zzzz:
DilanDog

Post by DilanDog »

Sa bloga yours.blogger.ba

Istina

Tek sada, deceniju nakon završetka rata, počinju se otvarati priče o istinama i činjenicama koje nama, koji smo bili tu od 1992.-1995., nisu bile poznate, ili jednostavno, kao i na početku, nismo htjeli u njih vjerovati. Otvaraju se dosjei, sve postaje javno, počinju prozivke, klupko se počinje razmotavati. Ideja o onom što smo donedavno, i još uvijek, nazivali agresijom na BiH sve više biva poljuljana stalnim iznošenjem novih činjenica i dokaza da nijedna od tri strane nije ostala čistih ruku. S obzirom da sam jedan od onih koji je ovim nesretnim godinama ostao označen za čitav život, a takvih je mnogo, činjenica da neke stvari ne razumijem otežava mi postojanje, jer ne uspijevam da složim kockice i opravdam sebi cijelu stvar rata, a posebno zato jer sam duboko subjektivan i jer sam snažno volio, i još volim ovu zemlju. U sebi osjećam mješavinu bijesa, srdžbe, tuge, želje, nade zbog svega što se oko nas dešavalo i još uvijek dešava a najviše me boli osjećaj nemoći da, kao individua, bilo šta izmijenim, a još je teže što, kako vrijeme prolazi, sve manje i manje toga razumijem, možda zato što ne želim vjerovati da je ovo što se desilo, u stvari, bila jedan dogovor nekolicine gamadi (oprostite na izrazu, ali "ljudi" smatram neprimjerenim) da podijele i opljačkaju jadni narod, prodavši im jeftine vjerske i druge ideologije kojima se tupa masa pozabavila dok je zatvarala oči pred njihovim pljačkanjem i otimanjem svega što se uzeti može. Ne želim izjednačavati strane, ali smatram da je lopov i zločinac isti, ma koje vjere bio. Umrijeti od metka ili granate, ili umrijeti od izgladnjavanja ili patnje, isto je, jer mrtva usta ne govore.
Sve što želim reći je da mi je više dosta laganja, muljanja, jeftine ideologije i ostalog smeća kojim su nas hranili, želim znati istinu, želim da se otkriju i surovo kazne krivci koji su nam uzeli mladost, bezbrižnost i budućnost, i da konačno ova prelijepa i crna Zemlja vidi ljepše dane, a moj pogled je usmjeren ka nebu...[/b]
Artow

Post by Artow »

Svaka čast-Upravo!
Prenj

Post by Prenj »

Artow wrote:
Svaka čast-Upravo!
Cuj, umalo poginuo :lol:
Zahvaljujuci svojoj gluposti je bio "zarobljen".
Zato je ostatak rata proveo zasticen, bolje nego medjed za Titina vakta, u trezoru Narodne banke.
Oficir s puzom

#261 Re: DA SE ALIJA IZETBEGOVIC U BOSNI NIKAD NE PONOVI

Post by Oficir s puzom »

zijancer wrote:
verbal wrote:Optuznica Bosanskog kongresa

Bosanski kongres
Sjedinjene Americke Drzave
04. maja 1994. godine

GRADJANIMA BOSNE I HERCEGOVINE U DOMOVINI I INOSTRANSTVU

Bosanski kongres, organizacija Bosnjaka iz dijaspore i prijatelja bosanskog
naroda, osjeca svojom obavezom i duznoscu da pokrene slijedecu

OPTUZNICU PROTIV ALIJE IZETBEGOVICA ZA VELEIZDAJU
NARODA I REPUBLIKE BOSNE I HERCEGOVINE

1. Bosanski narod je u informativnoj blokadi od pocetka rata, u cijoj realizaciji
ucestvuju i sredstva informisanja u Sarajevu pod kontrolom Alije Izetbegovica, i
nisu mu dostupne informacije o ciljevima i toku pregovora koje Alija Izetbegovic
vodi sa predstavnicima zlocinacke Republike Srpske i predstavnicima zlocinacke
Herceg-Bosne. Alija Izetbegovic je vrlo vjesto stvorio uvjerenje kod naroda, koji
je potpuno odsjecen od vanjskog svijeta, da pregovorima vara neprijatelje drzave
Bosne i Hercegovine. Zapravo, jedini koji je prevaren je bosanski narod i drzava
Bosna i Hercegvina. Prevareni su i Hrvati i Srbi koji se bore i ginu pod zastavom
Armije Bosne i Hercegovine da bi odbranili visenacionalnu i demokratsku domovinu
Bosnu i Hercegovinu za koju su se izjasnili na referndumu o njenoj nezavisnosti.
Ciljevi Alije Izetbegovica se u potpunosti poklapaju sa ciljevima onih koji su
kreirali Republiku Srpsku i Herceg-Bosnu, a to je podjela teritorije Bosne i
Hercegovine izmedju Velike Hrvatske i Velike Srbije.

2. Nije li indikativno da je Karadzic najvatreniji zagovornik stvaranja muslimanske
drzave i da u potpunosti podrzava takozvanu federaciju Muslimana i Hrvata, i
konfederativno udruzivanje nove tvorevine u Veliku Hrvatsku. Stvaranjem Federacije
Muslimana i Hrvata Alija Izetbegovic je legalizovao postojanje Republike Srpske u
isorijskim granicama Republike Bosne i Hercegovine. i time doveo u pitanje drzavnost
medjunarodno priznate drzave Bosne i Hercegovine i njen Ustav. Stvaranjem Federacije
Muslimana i Hrvata, Alija Izetbegovic je potvrdio tezu neprijatelja drzave Bosne i
Hercegovine da Republika Bosna i Hercegovina i ne postoji, nego da postoje nove
nacionalne drzave na teritoriji bivse Republike Bisne i Hercegovine. Nije li Alija
Izetbegovic onaj ko je pod predsjednickom zakletvom preuzeo obavezu da ce braniti
Ustav i suverenitet Bosne i Hercegovine. U cilju stvaranja "muslimanske" drzavice u
okviru konfederacije sa Hrvatskom (citaj stvaranje Velike Hrvatske), Alija Izetbegovic
je doveo u pitanje opstanak Bosne i Hercegovine i opstanak njenog bosnjackog naroda.

3. Korak po korak Alija Izetbegovic realizuje podjelu Bosne i Hercegovine
pretvarajuci slobodne teritorije Bosne i Hercegovine u sigurnosne zone, potpisujuci
primirja kojima se oduzima pravo Armiji Bosne i Hercegovine i njenom narodu na borbu
za povezivanje sa ostalim slobodnim teritorijama do konacnog oslobodjenja domovine.
Na vecini frontova su dogovorena takva primirja, a posljednje je na brcanskom frontu
od 03. maja 1994. Na osnovu primirja na brcanskom frontu, snage Ujedinjenih naroda ce
obezbjedjivati sigurnost koridora Republici Srpskoj od Beograda do Banja Luke i Knina.
U svim slucajevima gdje je dogovoreno primirje snage Ujedinjenih Nacija razdvajaju
zaracene strane na liniji fronta, a u nekim i razoruzavaju Armiju Bosne i Hercegovine.
U toku rata, Armija Bosne i Hercegovine je jedina koja je bila prisiljena na
nepovratnu predaju naoruzanja snagama Ujedinjenih nacija na odredjenim bojistima
(primjeri Zepe, Srebrenice i najnoviji primjer Gorazda).

4. Alija Izetbegovic vrlo dobro zna da snage Ujedinjenih nacija vec preko dvadeset
godina razdvajaju grcke i turske snage na Kipru. Mada podjela Kipra nikada nije medj
unarodno priznata, niko vise ne dovodi u pitanje suverenitet turske drzave na dijelu
teritorije bivse Kiparske Republike. Njegov cilj je da zamrzne zateceno stanje na
linijama razdvajanja do vremena kada ce bosanski narod i svijet prihvatiti podjelu
Bosne i Hercagovine kao konacno rjesenje za bivsu Republiku Bosnu i Hercegovinu.

5. Alija Izetbegivc vrlo dobro zna da po medjunarodnim zakonima nije moguce mijenjati
granice suverene drzave silom, nego samo dogovorom. Zbog toga je pristanak da se
pregovara o podjeli Bosne i Hercegovine veoma ojacao motivaciju okupatora. Sjetimo se
koliku teritoriju su kontrolisali Armija i narod Bosne i Hercegovine prije pregovora,
u januaru 1993. godine, i koliko teritorija je palo u neprijateljske ruke od tada.
Pocetak pregovora u januaru 1993. godine okupatoru je povratio izgubljeni moral. Tada
su shvatili da ne ginu uzalud i da ce im sam Izetbegovic priznati osvojeno.

6. Prihvatajuci Karadzica i Bobana kao predsatavnike bosanskih Srba i Hrvata, Alija
Izetbegovic je pristao na agresorovu "istinu" da je u Bosni na djelu gradjanski rat, a
ne agresija protiv suverene drzave Bosne i Hercegovine. Sjetimo se da je u ljeto 1992.
godine rezolucija 752 Savjeta Sigurnosti Ujedinjenih nacija decidno ustanovila da su
Srbija i Crna Gora agresori, a Bosna i Hercegovina zrtva agresije. Pregovori su omoguc
ili reviziju te ocjene rata u Bosni i Hercegovini i zaustavili proces kaznjavanja
agresora, koji je poceo ekonomskim sankcijama, ekonomskom blokadom, te iskljucenjem
"Jugoslavije" iz Ujedinjenih nacija i KEBS-a, itd.

7. Kao rezultat dijeljenja Bosne i Hercegovine, Alija Izetbegovic je postigao da se
vise ne govori o agresiji na Bosnu i Hercegovinu, Armiji Bosne i Hercegovine nego o
gradjanskom ratu, muslimanskoj vladi, muslimanskoj vojsci, itd.

8. Mnoge su drzave bivale okupirane, ali to nije bio razlog da ih se ukine (primjer
Francuske u drugom svjetskom ratu, primjer drzava istocne Evrope i drugih zemalja pod
Sovjetskim Savezom, itd.). Zasto se to samo Bosni i Hercegovini dogadja? Zato sto je
svaka diskusija o ustavu i granicama drzave smrtni udarac drzavi. Ne pregovara se o
takvim svetinjama kao sto su ustav i granice, a na postivanje tih svetinja drzavnike
obavezuje i zakletva data prilikom inauguracije. Alija Izetbegovic je bio duzan
stititi, a ne trgovati sa ustavom i granicama Bosne i Hercegovine.

9. Nije tacno da mi moramo pregovarati. Niko nas nece i ne moze kazniti ako necemo
da pregovaramo sa okupatorima nase domovine, jer zrtva ima pravo da ne prihvati
izmirenje sa svojim krvnikom i da zahtjeva njegovo kaznjavanje. Ne moze zrtva postati
krivac samo zato sto nece da pregovara sa svojim krvnikom. Sa lazi da "pregovarati
moramo, jer cemo u suprotnom mi biti krivi za nastavak rata" Alija Izetbegovic je
pokusao prevariti svoj narod i uz pomoc pregovora realizovati svoj cilj o stvaranju
"muslimanske" drzavice na tlu Bosne i Hercegovine, po cjenu njene podjele izmedju
Velike Hrvatske i Velike Srbije.

10. Armija je duzna da stiti ustav i teritoriju Bosne i Hercegovine u njenim
istorijskim i medjunarodno priznatim granicama. Stoga Armija nije duzna postovati
dogovore politicara koji vode do rusenja Ustavnog uredjenja i cjelovitosti Bosne i
Hercegovine.

11. Zbog Bosne, zbog stotina hiljada poginulih u odbrani nase domovine, zbog bosanskog
dostojanstva i dostojanstva nase djece, i djece nase djece, Alija Izetbegovic mora
biti izveden pred sud naroda za zlocin veleizdaje.

Predsjednistvo Bosanskog kongresa

dr. Vahid Sendijarevic dr. Muhamed Borogovac
Associate Research Professor Instructor
Univesity of Detroit Mercy Emmanuel College
Detroit, Michigan Boston, Massachusetts
Tel. (810) 828-3193 Tel. (617) 783-8796
FAX: (810) 828-3069

Sven Rustempasic, dipl ing. Stjepan Balog
Seatle, Washington Warren, Michigan
Tel. (206) 525-5477 Tel. (313) 751-5321

procitajte i
http://www.hdmagazine.com/bosnia/articles/dekla-1.html
http://www.hdmagazine.com/bosnia/articles/dekla-2.html

procitajte i kako je Izetbegovic branio krminalce i zlocin(c)e
http://www.hdmagazine.com/bosnia/articles/KOS-ovci.html

HOME: http://www.hdmagazine.com/bosnia/index.shtml

potpisujem :)

ohh.. samo jos nesto.. DA joj se sretno ponove cika mladic & karadzic

10. Armija je duzna da stiti ustav i teritoriju Bosne i Hercegovine u njenim
istorijskim i medjunarodno priznatim granicama. Stoga Armija nije duzna postovati
dogovore politicara koji vode do rusenja Ustavnog uredjenja i cjelovitosti Bosne i
Hercegovine.

ZASTO SAMI SEBE LAZETE ???

PA SVI ZNAMO DA JE 'ARMIJA BIH' BILA

BOSNJACKA VOJSKA, KOJA POZDRaVLJA SA-ALLAH UEKBER...

ako je u toj vosjci bilo nesto srba i hrvata neznaci da je to bila armija BIH

a Izetbegovic je najveca nesreca za sve narode otkako postoji BIH!
novalic

Post by novalic »

DilanDog wrote:Sa bloga yours.blogger.ba

Istina

Tek sada, deceniju nakon završetka rata, počinju se otvarati priče o istinama i činjenicama koje nama, koji smo bili tu od 1992.-1995., nisu bile poznate, ili jednostavno, kao i na početku, nismo htjeli u njih vjerovati. Otvaraju se dosjei, sve postaje javno, počinju prozivke, klupko se počinje razmotavati. Ideja o onom što smo donedavno, i još uvijek, nazivali agresijom na BiH sve više biva poljuljana stalnim iznošenjem novih činjenica i dokaza da nijedna od tri strane nije ostala čistih ruku. S obzirom da sam jedan od onih koji je ovim nesretnim godinama ostao označen za čitav život, a takvih je mnogo, činjenica da neke stvari ne razumijem otežava mi postojanje, jer ne uspijevam da složim kockice i opravdam sebi cijelu stvar rata, a posebno zato jer sam duboko subjektivan i jer sam snažno volio, i još volim ovu zemlju. U sebi osjećam mješavinu bijesa, srdžbe, tuge, želje, nade zbog svega što se oko nas dešavalo i još uvijek dešava a najviše me boli osjećaj nemoći da, kao individua, bilo šta izmijenim, a još je teže što, kako vrijeme prolazi, sve manje i manje toga razumijem, možda zato što ne želim vjerovati da je ovo što se desilo, u stvari, bila jedan dogovor nekolicine gamadi (oprostite na izrazu, ali "ljudi" smatram neprimjerenim) da podijele i opljačkaju jadni narod, prodavši im jeftine vjerske i druge ideologije kojima se tupa masa pozabavila dok je zatvarala oči pred njihovim pljačkanjem i otimanjem svega što se uzeti može. Ne želim izjednačavati strane, ali smatram da je lopov i zločinac isti, ma koje vjere bio. Umrijeti od metka ili granate, ili umrijeti od izgladnjavanja ili patnje, isto je, jer mrtva usta ne govore.
Sve što želim reći je da mi je više dosta laganja, muljanja, jeftine ideologije i ostalog smeća kojim su nas hranili, želim znati istinu, želim da se otkriju i surovo kazne krivci koji su nam uzeli mladost, bezbrižnost i budućnost, i da konačno ova prelijepa i crna Zemlja vidi ljepše dane, a moj pogled je usmjeren ka nebu...[/b]

:( :( :( :( :(
vodolija_33

Post by vodolija_33 »

Jeste Oficiru, tako je. A radovan karađić je najveća sreća koja nas je zadesila, otkako postojimo. Poslije njega silni i presilni đeneral mladić koji je '95-te oslobodio Srebrenicu od razularenih i do zuba naoružanih bošnjačkih snaga.
Sada imamo i paravca i ivu miru jovića a sa njim Boga mi i sulejmana tihića.

Sve junak do junaka :(
Oficir s puzom

Post by Oficir s puzom »

vodolija_33 wrote:Jeste Oficiru, tako je. A radovan karađić je najveća sreća koja nas je zadesila, otkako postojimo. Poslije njega silni i presilni đeneral mladić koji je '95-te oslobodio Srebrenicu od razularenih i do zuba naoružanih bošnjačkih snaga.
Sada imamo i paravca i ivu miru jovića a sa njim Boga mi i sulejmana tihića.

Sve junak do junaka :(

da slozio bih se sa tobom...
sve moj... do... tudjmana...
Oficir s puzom

Post by Oficir s puzom »

Shoba wrote:Jedino sto mi nije jasno je zasto je alija potpisao kutiljerov plan pa ga onda odbio? Po tom planu Bosna je trebala biti podijeljena na kantone (sto neki sad zagovaraju). Cini mi se da ga je neko nazvao telefonom i obecao mu vise...........a sta je to sto mu je obecano, to se ne zna...........
zato sto je budala :oops:

i zabole me sto je on budala...
ali mi je krivo sto svi naje*asmo zbog njegove gluposti :oops: ... :oops:
aris_angelis

Post by aris_angelis »

Cista provokacija :lol: :D
mostarac

Post by mostarac »

Evo procitao sam prvih 5 stranica ove teme, a više nisam imao živaca, jer se samo optuzuje dijaspora a niko ne nudi argumente ZA i PROTIV. Odmah da kazem da ja zivim u Bosni i Hercegovini i da nisam dijaspora. Prvo dijaspora je na prethodnim izobrima u ukupnom birackom tijelu koje je glasalo ucestvovala sa oko 7% i ako vas bas zanima nacionaliste u crno zavila svojim glasovima. SDP je u Mostaru npr. veoma porastao na osnovu glasova dijaspore. Dakle dijaspora ovde ne drzi nacionalizam, jer iz BiH su isli puno «normalniji» ljudi nego sto smo to mi ovde. Kao i svugdje naravno ima sljama, ali generalno gledajuci kvalitet iseljenicke BiH i ove koja je ovde se ne mogu porediti. Nama samo kao da su kreteni ostali. Dakle nije nama dijaspora kriva sto ovde izbore dobijaju blaije, ustase i cetnici nego mi sami, jer pola ovih koji ovde za to optuzuju dijasporu nisu se ni udostojili da izadju na izbore. Sto se tice povratka tih ljudi u BiH djelujete smjesno iz razloga sto ni mi nemamo sta da jedemo, a ustedjevina ma kolika bila se kad tad potrosi i ne vidim niti jedan jedini razlog zasto bi se vratili u opstu bijedu i neimastinu. To nema smisla osim ako nismo egoisti. Ako se ja patim onda nek se i on pati. To je glupa logika i po meni ti ljudi ce za BiH biti puno korisniji gore u vremenu koje dolazi nego da su ovde, jer Hrvatsku nije stvorila njihova vojska, niti se Srbija devedestih sepurila jer je bila jaka. Hrvastku je stvorila njihova dijaspora politickim uticajem, a Srbiji pomogla njena izuzetno jaka dijaspora. Toliko o dijaspori.
Fair Life

Post by Fair Life »

Oficir s puzom wrote:zato sto je budala :oops:

Ne citaj knjigu od zadnje stranice...

Pocni od prve, red je.
mostarac

Post by mostarac »

Da sada predjem na temu: Ako cemo govoriti o Aliji Izetbegovicu onda moramo krenuti iz pocetka, dakle od dolaska na vlast.
1. Jedini politicki cilj koji Alija Izetbegovic nije izdao u svojoj politickoj karijeri je bio ANTIKOMUNIZAM. Na zalost svih nas to je bio i njegov primarni politicki cilj kojem je bilo podredjeno sve pa i zemlja Bosna i Hercegovina i njen Ustav i njeni građani. Moramo priznati da smo bili robovi jednog bolesnog uma i njegove sujete. Na zalost svih nas cijena jedne licne sujete je ogromna i veoma dugo cemo je placati.
2. Samostalnost Bosne i Hercegovine. Djeca na ulici su znala sta ce se desiti nakon referenduma o nezavisnosti. Da se razumijemo nakon izdvajanja Slovenije i Hrvatske logican potez je bio to sto je uradjeno i podrzale su ga sve probosanske stranke + HDZ. Ali razmislimo malo o tome. Tu su se sve politicke partije koje su djelovale u BiH pokazale totalnim analfabetama i avanturistima bez osjecaja za odgovornost, osim HDZ-a naravno koji je imao svoje ciljeve. Zasto ovo govorim? Prvo svi smo znali sta ce se desiti i opet smo nenaoruzan narod poveli u RAT, da u RAT gospodo, sa 4. armijom evrope. RAT JE RAT I NIJE ZAJEBANCIJA I U RATU SE GINE. Prije nego sto me optuzite za bilo sta u vezi ovoga ja vas pitam: Bi li vi u ovom trenutku da imate tu situaciju poveli BiH u rat protiv Francuske recimo i sa ovim naoruzanjem koje je hiljadu puta vece nego ono koje je tadasnja BiH imala? NE BI, jer niste ludi da preuzmete odgovornost za tolike zrtve koje ne bi imale smisla i zasto da ljudi ginu bespotrebno. Lako je, znam, biti general poslije bitke, ali ne zaboravite da je i samostalnost Hrvatske i Slovenije lezala u rukama Bosanaca i Hercegovaca, jer mi smo ti koji su odlucivali o raspadu Jugoslavije. Da smo rekli NE uvelo bi se vanredno stanje i niko se ne bi mogao otcijepiti. Logicna stvar je bila da to uradimo kako bi sprijecili bosanske zrtve i probamo se u narednih desetak do petnest godina pripremiti za rat i onda krenuti u otcjepljenje. Nije ovo moja pamet i mnogi su ovo rekli. Crna gora ce se bez ispaljenog metak otcijepiti. Ipak mi smo na celu imali Aliju Izetbegovica koji je bio obicni ustasa i prohrvatski orjentisan politicar, mnogo vise nego probosanski i desilo nam se sta nam se desilo, a to je da smo dobili genocid i izgubili drzavu zbog stupidne politike.
3. Rat pocinje, generali lojalni Bosni Hercegovini, 11 ili 13 njih nisam siguran, + masa drugih VISOKOSKOLOVANIH oficira salju pismo doticnom i stavljaju se na raspolaganje, medjutim doticnom je smetalo sto su oni komunisti, kao da komunista ne moze voliti svoju zemlju. On je vise volio da mu brigade i korpuse vode piljari, kondukteri i polupismene hodze, nego ljudi koji su bili experti u tome i zato smo imali ogroman broj zrtava i izgubili drzavu. Da je doticnom bio cilj da vodimo rat za oslobodjenje, kad smo vec u njega usli, on bi se ponasao drugacije, medjutim to mu nije bio cilj. Pogledajte Bihac, gdje je strucno lice, pukovnik Atif Dudakovic vodio rat. Ljudi su imali vrhunsku odbranu i minimalna razaranja nakon njegovog dolaska. Njegov prethodnik, zastavnik Ramiz Drekovic (bio je komandant korpusa u Mostaru i ne pricam na pamet), klasicni balija, je samo izazvao bratoubilacki rat. Isto je i sa Mostarom cija je odbrana bila nemoguca, ali pukovnik Arif Pasalic, o kojem ce kasnije biti rijeci, je odradio posao fenomenalno uzimajuci u obzir cinjenicu kolike snage su nadirale na Mostar.
4. Pregovori – nisam siguran da je Alija mogao izbjeci pregovore, ali sam siguran u jednu drugu stvar, a to je da je u tim pregovorima mogao zauzeti drugaciju poziciju. Dakle on sa Karadzicem nije imao sta pregovarati o uredjenju BiH. On je samo sa Karadzicem mogao pregovarati o bezuslovnom prestanku borbenih djelovanja i miru, a o drustveno-politickom i administrativnom uredjenju BiH on sa Karadzicem nije imao pravo pregovarati i tu je pocinio PROTUUSTAVAN cin i napravio fatalnu gresku po buducnost Bosne i Hercegovine.
5. Zarobljavanje u Lukavici – svaki odgovoran ratni vodja bi u onom trenutku rekao «Voska ne moze napustiti kasarnu ni po cijenu mog zivota». Medjutim Alija je kao i bezbroj puta dokazao da on nije vodja i da je bio pogresan covjek sa fatalnim greskama koje danas svi placamo. Ta vojska u kasarni Marsal Tito u Sarajevu je bio joker u rukavu ARBiH, medjutim Aliji je njegov zivot bio vazniji cime je pokazao da je nseposoban voditi jednu zemlju, a pogotovo zamlju u ratu.
6. ARBiH – fatalna greska. Etnicki je ocistio i islamizirao snagu koja je predstavljala istinski front svih patriota i rodoljuba. Umjesto da nam to bude na cast i ponos i da se vodi pravi narodnooslobodilacki rat on je krajem 1993. godine ovo pretvorio u gradjanski rat. Uveo je vjeru u ARBiH sto je isto fatalna greske i dao je alibi Bobanu i Karadzicu, tj. Tudjmanu i Milosevicu da kazu da je ovdje bio gradjanski rat. Dovodjenje mudzahedina i bjelosvjetskih probisvjeta u BiH ne zelim ni komentaristai. Sa tom posasti se i danas borimo. Dakle i sa ovim Alija dokazuje da se on nikada, ali nikada i ni jednog jedinog trenutka nije borio za BiH, nego za islamsku antikomunisticku drzavu, sto pokazuje koliko je bio covjek ogranicene inteligencije. Bilo ko, ko ima imalo mozga u svojoj glavi, moze shvatiti i znati da Evropa nikada nece dozvoliti stvaranje jedne islamske drzave u svom krscanskom srcu. Ta Alijina avantura je BiH mnogo kostala
7. Nije procesuirao ratne zlocine i dozvolio je pljacku cime je stekao nepovjerenje kako kod nemuslimana tako i kod muslimana. Da napomenem da se u Tita STRIJELJALO za neovlasteno uzetu casu mlijeka. Zato i jeste dobio rat i bio veliki i svi ga volili.
8. Obzirom da je bio ustasa i veliki Tudjmanov prijatelj Alija nikada nije optuzio Hrvatsku za agresiju na BiH, a ta optuznica bi nam danas veoma mnogo koristila, medjutim on to nikada nije uradio i pored evidentnih dokaza o ucescu HV na podrucju BiH. Naprotiv, on je prodao Hercegovinu Tudjmanu i kada su Sefer halilovic i Arif Pasalic u operaciji 'Neretva 93' zauzeli Mostar, tj. HVO se povukao iz grada, Alija je naredio povlacenje nasih snaga, prilikom kojeg je poginulo 150 boraca, a da ne govorim o tome koliko ih je poginulo do povlacenja. Mosar je tada konacno bio oslobodjen i deblokiran, a Alija ga je vratio u okruzenje i licno je odgovoran za smt svih onih koji su nakon toga poginuli u Mostaru. .Arif Pasalic, komandant 4. korpusa, je tom prilikom prijetio Aliji i 1997. godine je ubijen, vjerovatno da ne bi propricao. Isto se pokusalo i sa Seferom. Evo vidim i u Vitezu su se radile iste stvari. Zamislite samo sta bi bilo da je ARBiH izbila u Hercegovini na granice Hrvatske. Zamislite koji bi to politicki efekat imalo i kakva bi pozicija bila u pregovorima koje je ovaj vodio, a da ne govorim o tome kako bi HDZ kao politicka snaga totalno nestao sa prostora BiH ali NE. Alija je povukao vojsku i omogucio HDZ-u da i dalje radi na razbijanju BiH.
9. Stvaranje bosnjacke nacije. Mozda najveca i najgluplja stvar uradjena za vrijeme 10 najtezih godina. Pa tu debilnost je trebalo smisliti. To kada se desilo mislim da su Tudjman i Milosevic bili ponosni na svog bosanskog glupana. Reci da su muslimani u BiH Bosnjaci, a tu izostaviti pravoslavne i katolike, tj. Srbe i Hrvate je bila greska koja u konacnici BiH moze kostati drzavnosti. Naime ako kazes da su muslimani u BiH Bosnjaci, a tu ne pribrojis druga dva naroda, onda auomatski dajes Srbiji i hrvatskoj pravo na istorijsko polaganje prava na teritorij BiH gdje zive Srbi i Hrvati, a RS i Herceg-Bosna to jedva cekaju. Ta glupost nam se i danas vraca i vracat ce se jos dugo, dugo. U BiH mogu ziviti samo Bosanci i hercegovci, mada istorijski gledano i mozemo reci i samo Bosanci.
10. Potpisao je Dayton, a na to nije imao ustavno pravo, a Dyton ne trebam posebno pojasnjavati.
11. Okruzio se kriminalcima, hodzama, bjelosvejtskim probisvjetima, a svu pamet je otjerao od sebe i rezultat imamo kakav imamo.
12. Nakon rata je ponovo sjeo za stol i KOALIRAO sa najvecim zlocincima i protivnicima Bosne i Hercegovine prihvatajuci ih kao politicke partnere i sagovornike. Nikada mu na pamet nije palo da koalira npr. sa SDP-om jer on je ipak bio veci antikomunista nego bilo sta drugo. Uvijek mu je bilo draze da nema komunista nego Karadzica i Mladica, sto je i dokazao svojim djelovanjem. Komuniste nije ubijao jer to u tom trenutku nije odgovaralo njegovoj politici, ali da su u ratu i nakon njega bili u nezavidnom polozaju to jesu, jer znam na primjeru svoje porodice, gdje nam Alijini idioti nisu davali hranu kao ostalima, gdje nam nisu dali ni u skloniste da udjemo jedno vrijeme samo zato sto smo komunisti, a moja dva brata su isto tako bili borci ARBiH citavo vrijeme rata.
13. Ima jos masa drugih stvari koje se Aliji mogu pripisati, masa, ali evo to su osnovne.

Problem sa njim je sto on nikad nije imao viziju Bosne, negoi viziju islamske drzave, koja je u suprotnosti sa bicem i istorijom BiH, i za svoje jedine istinske neprijatelje je smatrao samo komuniste. Problem sa njim nije taj sto je pravio greske, nego sto je pravio FATALNE GRESKE, i bio je totalni politicki neznalica, a nije htio pozvati u pomoc one koji su znali kako se vodi politika i kako se vodi vojska.

ALIJA JE IZDAJNIK I NEPRIJATELJ BOSNE I HERCEGOVINE i koliko su Karadzic i Boban ucinili stete ovoj zemlji, on je svojim glupim politickim odlukama ucinio isto toliko i bio je protivnik kakvog su ova dvojica mogli samo pozeliti.

Pametnije bi mu bilo da se drzao postecije nego sto je isao u politiku, jer izlgeda da je samo za posteciju bio kvalifikovan.
Oficir s puzom

Post by Oficir s puzom »

Fair Life wrote:
Oficir s puzom wrote:zato sto je budala :oops:

Ne citaj knjigu od zadnje stranice...

Pocni od prve, red je.
Slazem se ... za sve su krivi tudjman i milosevic!

ali izetbegovic je odnosio odluke 92 u ime sva tri naroda u bih...

a jedan od ta tri naroda (srpski) je bio protiv tih njegovih odluka!

Al' avaj , izetbegovicu je bilo bitno je stvorit drzavu , makar i protektoratom postala..

pa ljudi moji.,.. kako je moguce uredjivati BIH a ne pitati srbe,,,

BIH nema buducnosti bez srba, svima je to danas jasno samo izgleda tada nije bilo...
nije fer

Post by nije fer »

Istini za volju nije moguche i nije fer kriviti samo jednoga covjeka za svo zlo koje se desilo - konkretno za agresiju na ovu zemlju.
Jednaku odgovornost snosi kompletno mu(l)tietnichko ratno predsjednishtvo a zatim i tzv. Alijin narod.Svi koji su bili uz njega i uz pogresnu politiku tada su imali vlastite - prvenstveno lopovske interese sluzeci se r.Alijinom ulogom ratnog predsjednika.Sada se isti skrivaju iza toboze samo njegove krivice, obogaceni sa nesagledivo velikim materijalnim dobrima.Aliji su se isti prodavali kao 'duhovni' ljudi i njegova jedina velika greska jeste upravo u vjeri u ljude - svoje najblize i najdalje saradnike.
Aliji nije moglo biti niti na kraj pameti ko su zapravo ti njegovi politicki, privatni i ini bliznji i daljnji saradnici odnosno prijatelji.
Dodatni krivci su i SVI narodi koji su tada glasali SVI za SVOJE - sto se nastavilo do posljednjih opcinskih izbora.

Kada kopamo po r.Alijinim greskama zapravo pokusavamo duboko zakopati prave krivce - agresore na BiH - JNA armadu sa dodatnim domachim i dr. chetnicima chija odgovornost se danas dokazuje na Hagu.
Nemam za cilj pravdati r. Aliju - naprotiv ali nije fer pored agresora trazizi jedinoga krivca u samo jednome covjeku.
Gdje je sada Alija i zasto se sada nista ne mijenja na bolje? Odgovori su na izdrzavanju kazni za pochinjene zlochine u Hagu ili su josh u toku definiranja glavnih nosioca krivice za zlochine koji su pocinili ne svi ali velika vecina srpskoga zivlja i tachka.
Ko je jedan od clanova predsjednistva? Cetnik 1/1 - Paravac.
Ovako nakaradnom 'istinom' nikada nechemo dochi do pomirenja naroda sto jeste u interesu i MZ koja je i sama dala svoj ne mali doprinos kako za pocetak agresije za koju su znali bolje od Bh. gradjana, tako i tokom agresije i na kraju legaliziranjem nacionalnih politickih stranaka od strane predstavnika MZ u nasoj zemlji dovoljno govori da r.Alija nije bio niti je sada vishe kriv od velike vechine drugih.
Moj stav je da su sushtinski krivci za sve sto se desilo i u cijim posljedicama sada 'uzivamo' NAROD(i) koji uporno glasa(ju) i dalje SVAKO za SVOJE - stoga neka svaka jedinka posteno i chasno preispita svoju vlastitu odgovornost od prvih vishestranachkih izbora do danas - ali hocemo li i mozemo li mi to sebi uciniti - biti samo iskreni , casni, poshteni, jasni i dovoljno glasni - do nas je bilo i ostalo a ne do Alije.
aris_angelis

Post by aris_angelis »

Oficir s puzom wrote:
Shoba wrote:Jedino sto mi nije jasno je zasto je alija potpisao kutiljerov plan pa ga onda odbio? Po tom planu Bosna je trebala biti podijeljena na kantone (sto neki sad zagovaraju). Cini mi se da ga je neko nazvao telefonom i obecao mu vise...........a sta je to sto mu je obecano, to se ne zna...........

Da li se mozda sjecas inicijative za ocuvanje Jugoslavije potekle od Izetbegovica i Gligorova,ko je to odbio???
Fair Life

Post by Fair Life »

aris_angelis wrote:
Oficir s puzom wrote:

Da li se mozda sjecas inicijative za ocuvanje Jugoslavije potekle od Izetbegovica i Gligorova,ko je to odbio???
Asimetricna federacija...
Prenj

Post by Prenj »

aris_angelis wrote:
Oficir s puzom wrote:

Kako su karte bile slozene vec 1991. kad je rat u Hrvatskoj krenuo i rat u Bosni je bio neizbjezan.
Ako se ko pita zasto, za osvjezavanje trosnih sjecanja preporucujem ponovno gledanje serije "Smrt Jugoslavije".
Alija naravno nije kriv za rat, ali je prilicno kriv za jadno poslijeratno stanje u BiH.

.
sudnjidan

Post by sudnjidan »

Alija naravno nije kriv za rat, ali je prilicno kriv za jadno poslijeratno stanje u BiH.

Sa ovim se potpuno slazem. Ja Aliji I. ne zamjeram nista za period do 1995. Napali bi nas 1992. u svakoj varijanti koja nije ukljucivala ostanak u Srboslaviji, bez obzira prihvatili mi Kutiljerov ili ovaj ili onaj plan. Jednostavno zato sto su bili naoruzani do zuba a mi goloruki. Alija I. nije bio gospodar rata i mira vec Milosevic i Karadzic. U situaciji kada je morao pregovarati sa dva pistolja uperena u svoju glavu od strane srpskog, kasnije i hrvatskog agresora, bez ikakve pomoci izvana, suocen sa mogucnoscu bioloskog nestanka svog naroda logicno da nije mogao uvijek donositi ispravne odluke. Kada je neka odluka bila prevelik zalogaj za njega, trazio je savjete od sireg kruga ljudi kao kada je 1994. nekakva skupstina sastavljena od najumnijih ljudi odbila Oven-Stoltembergov plan. To je recimo bio ispravan potez, a znam po raspolozenju da je tada dosta obicnih ljudi bilo da se prihvati taj plan koji je znacio de facto mini rezervat za Bosnjake.
Ali, ono zbog cega ga proklinjem je period od 1996. do danas. Kao sto nije bio gospodar rata i mira 1992. tako je 1996. postao gospodar kriminala, korupcije, haosa u kojem zivimo. Stranka na cijem celu je bio A.I. kreirala je i upravlja ovim kriminalnim ambijentom gdje se ne zna ko je kriminalac a ko policajac, gdje vjernici vode politiku a politicari vjeru, gdje "izmedju postenog nesposobnog i nepostenog sposobnog - treba izabrati onog prvog (citat A.I.)"... Da je bilo samo malo vise drzavnicke mudrosti A.I. da uredi "vlastitu avliju" po pravilima pravne EVROPSKE drzave, integracija BiH mogla se odvijati znatno brze i efikasnije. Tzv. RS bila je 1998. pred ekonomskim kolapsom u vrijeme kada je odbijala svaku vrstu integracije, a sva medjunarodna pomoc stizala Federaciji. Trebalo je samo malo mudrosti za integraciju po njemackom obrascu (Federacija-Z.Njemacka; RS-Istocna). Medjutim, zahvaljujuci A.I. i njegovoj stranci danas imamo dvije istocne Njemacke na teritoriji BiH, izolovana ostrva na karti Evrope gdje vladaju kriminal, korupcija, sverc drogom, ljudima, gdje se budzasto rasprodaje sve ono sto su prethodne generacije (pod vodstvom "nedemokratske vlasti komunjara") stvarale 45 godina.
Naravno, nije sve do A.I. i njegove stranke vec je i do njegovog naroda kome jos dva genocida ne bi bila dovoljna da se opameti. Mozda bi se "veliki vodja" zamislio da li je vrijedilo ratovati i zrvovati se za nezavisnost da samo zna kako se iz centra "herojskog" Sarajeva, gdje je poginulo 12 hiljada ljudi od srpskih granata, emituje program srpskog PINK-a, da prekodrinske dromfulje svaku noc pjevaju u Aqui. Sve zato sto to narod (bosnjacki) zeli...
Locked