J3r1ch0 wrote:
Ovdje govorimo o dokazivanju natpisa na već diskutabilnim pločicama. Dokazivati kako se radi sedžda nema veze sa tim. Nedostaje ti dokaz iz Qur'ana ili Sunneta za natpise.
Nisam obracao paznju na natpise (niti sam siguran u vezi njih), cisto sam se vodio pisanjem @nase u vezi toga, pa se vise necu obazirati na natpise, jer fakat nikada nisam zagledao da li na njima nesto pise i ako pise sta pise (plocice sam samo letimicno vidjao). Da odgovorim na ove "vec diskutabilne plocice" s argumentima uleme, pa ti s njima malo raspravi o opravdanosti upotrebe istih:
1."Učinjena mi je zemlja mjestom za činjenje sedžde i čistećom." (džu'ilet li el-erdu mesdžiden va tahura – Sunen Bejheki, svezak I, str. 212; Sahih Buhari, svezak I, poglavlje o namazu; Iktidau sirati-l-mustekim, Ibn Tejmije, str. 332)
2. "Spusti lice svoje zarad Allaha na zemlju." (Terrib vedžheke lillahi – Kenzu-l-ummal, svezak VII, str. 465, poglavlje o namazu, sedžda i ono što je vezano za nju)
3. Ovaj hadis prenosi Ummu Seleme od Poslanika, s.a.v.a.: "Vidjela sam Poslanika da kada čini sedždu, čelo i nos spušta na zemlju."
4. Neki od ashaba, poput Enesa ibn Malika i Ibn Abbasa, kao i neke od Poslanikovih žena, poput Aiše i Ummu Seleme prenose: "Poslanik je činio sedždu na humri, tj. jednoj vrsti hasure, ispletene o palminog lišća." (Sunen Bejheki, svezak II, str. 421, knjiga o namazu, poglavlje o sedždi na humri) Ušao/la sam kod Poslanika, a on klanja na hasuri. (Sunen Bejheki, svezak II, str. 421, Knjiga o namazu, poglavlje o sedždi na hasuri)
5. Ebu Seid, Poslanikov ashab kaže: "Došao sam kod Poslanika, i zatekao sam ga da obavlja namaz na hasuri."
6. Ibn Omer bi kada bi spuštao glavu na sedždu rukom pomicao platno amame, kako bi čelo spustio na zemlju. (Sunen Bejheki, svezak II, str. 421, Knjiga o namazu, poglavlje o micanju tkanine sa čela prilikom sedžde)
7. Džabir Ibn Abdullah Ensari kaže: "Klanjao sam podne-namaz sa Poslanikom i za tu priliku bih uzimao šaku kamenja u ruke da bi ih rashladio, u namazu bih čineći sedždu spuštao čelo na te kamenčiće." (Sunen Bejheki, svezak II, str. 421, Knjiga o namazu, poglavlje o micanju tkanine sa čela prilikom sedžde)
8. Ibn S'ad, umro 209 godine po Hidžri, u knjizi Et-Tabekatu-l-kubra u VI svezku opisujući Masruka Ibn Edžda'a prenosi da je u toku putovanja brodom sa sobom nosio nešto poput malehne kockice od osušene zemlje kako bi na njoj činio sedždu u namazu.
Btw, da li si znao da sije ne koriste navedene plocice prilikom klanjanja namaza u Meki i Medini?
J3r1ch0 wrote:Kada stojiš na rukuu stojiš/gaziš i na sedžadi na kojoj navodno piše Allah.
Natpisi su na dijelu na kojem se cini sedzda, odnosno spustaju ruke, tako da se sigurno ne gazi po tome.
J3r1ch0 wrote:Tespisi na podu nisu smetnja sve dok se na njima ne napiše Allah o čemu nisam ni razmišljao ranije sve dok ti to nisi naveo kao dokaz. "Naučene" tespihe neću ni komentarisati.
Ja sam samo naveo to kao nesto sto se srece i u nasim dzamijama, pa zbog toga ne dovodimo u pitanje iman dzematlija, niti vjerovanje Ehli-suneta, niti sljedbenika mezheba Imama Ebu Hanife k.s. .
J3r1ch0 wrote:Zajednički potez jedne skupine ili njegova rasprostanjenost ne može biti dokaz. Recimo, evo kod nas u Bosni je potpuno normalno da platiš hodži da klanja dženazu a da mu nakon dženaze daš "kovertu" ko' kakvom harmonikašu.
Rasprostranjeni postupci ali potpuno pogrešni.
Sve ok, ali da li to dovodi u pitanje iman Ehli-suneta u bosni, jer nasa ulema to ocigledno prihvaca, cim takve postupke ne sankcionise?