Koliko je kostalo vase vjencanje

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

Post Reply
matsuda

#26 Re: Koliko je kostalo vase vjencanje

Post by matsuda »

_Reds_ wrote:Koliko te god dodje, dobar dio para ti vrate zvanice, a ako su zvanice bogatije, onda Bgm pokrije skoro pa sve.

Evo primjera. Na svadbi imas 100 zvanica. Dodjes kod mlade, placa se kicenje, niko ne baci ispod 10 KM, prosjecno neka je 20 kermi, eto 2000.

Dodjes na svadbu, opet ima neko serbe, ili kako se to zove, ali bar ovdje je takav nekakv obicaj, opet se bacaju pare, i tu je prosjek 25 kermi. 2500. Eh onda imas poklone mladoj, zlato, koverte ofo ono, i tu se nakupi brat bratu od 100 gostiju ( ne dfaju ovo svi neki) milja minimum.

Tako da dobijes jedno 5-6000 milja :D na ovoj kaluklaciji.

Ima l' slobodnih forumašica, mog'o bi se od ovoga i biznis napraviti :-) :-) :-)

Sad ozbiljno: Otac mi se je ženio prije pola godine, kaže da je naučio lekciju pa izvalio samo 5.000 km na svadbu, a haman 10.000 potrošio na medeni mjesec :dance: :dance: :dance:
zambaklija

#27 Re: Koliko je kostalo vase vjencanje

Post by zambaklija »

Kemal Malovčić wrote:Samo on

košta pet milja.

:mrgreen:
znači bešlić i rahimovski ga popušiše kod mog rođe :shock:
Velkoski
ModeratorNaBezCenzure
Vozim: Golf 7 GTI

#28 Re: Koliko je kostalo vase vjencanje

Post by Velkoski »

potrosio 5, dobio nazad 10, razveo se = profit :mrgreen:
miss_heidi

#29 Re: Koliko je kostalo vase vjencanje

Post by miss_heidi »

_Reds_ wrote:Koliko te god dodje, dobar dio para ti vrate zvanice, a ako su zvanice bogatije, onda Bgm pokrije skoro pa sve.

Evo primjera. Na svadbi imas 100 zvanica. Dodjes kod mlade, placa se kicenje, niko ne baci ispod 10 KM, prosjecno neka je 20 kermi, eto 2000.

Dodjes na svadbu, opet ima neko serbe, ili kako se to zove, ali bar ovdje je takav nekakv obicaj, opet se bacaju pare, i tu je prosjek 25 kermi. 2500. Eh onda imas poklone mladoj, zlato, koverte ofo ono, i tu se nakupi brat bratu od 100 gostiju ( ne dfaju ovo svi neki) milja minimum.

joj sto ja mrzim te (da se tako izrazim) 'seljacke' obicaje...
pa jbt ne zovem nikog na svadbu da bi ga 'ogulila'... ok, bacat na kicenje,,, al daj na kafu, na serbe... haloo, zovem ljude da se proveselimo a ne da mi otplate svadbu...
Magarece_godine

#30 Re: Koliko je kostalo vase vjencanje

Post by Magarece_godine »

miss_heidi wrote:

pa jbt ne zovem nikog na svadbu da bi ga 'ogulila'... ok, bacat na kicenje,,, al daj na kafu, na serbe... haloo, zovem ljude da se proveselimo a ne da mi otplate svadbu...
"Seljacko" kako ti kazes je i tradicionalno ... pa ti vidi ..
Qler

#31 Re: Koliko je kostalo vase vjencanje

Post by Qler »

To kicenje je tradicija, da se pomogne mladima da pocnu zivot. Moja svadba je bila cca 180 zvanica, svadba je sa svime, znaci haljina, odijelo, muzika, hrana, pice, sve sve, kostala cca 16k KM. Popola platili moji i njeni starci.. Bili tamburasi, restoran Una...
Sunrise00

#32 Re: Koliko je kostalo vase vjencanje

Post by Sunrise00 »

aleckovic wrote: I odes za 5.000 KM na Sejsele 21 dan.
aleckovic wrote:Najbolje je 5.000 KM na svadbu, a za 5.000 KM otici u Dubaji 14 dana full exclusive, uzivat ko lord i to pamtit cijeli zivot.
pa nije Neum pobogu :lol:
Ductus Holedocus

#33 Re: Koliko je kostalo vase vjencanje

Post by Ductus Holedocus »

je li glupo otici u opstinu samo sa kumovima i zavrsiti to :-)
ja bih tako najradije..i onda put pod noge.
Roditelje bih zovnuli samo u dzamiju :D
aribes

#34 Re: Koliko je kostalo vase vjencanje

Post by aribes »

Ductus Holedocus wrote:je li glupo otici u opstinu samo sa kumovima i zavrsiti to :-)
ja bih tako najradije..i onda put pod noge.
Roditelje bih zovnuli samo u dzamiju :D

Pa to je i najbolje u svakom slucaju, samo kumovi
Poslije na rucak sa kumovima i roditeljima (sestra, brat i to)
I onda put pod noge :thumbup:
Nikad nisam bila za svadbe, u posljednje vrijeme svadbetine, cirkus zivi, mislim ko voli, nek' izvoli...
bambina78

#35 Re: Koliko je kostalo vase vjencanje

Post by bambina78 »

Svadba sto skromnija to bolja. :thumbup:

Bracno sto egzoticnije to bolje. :thumbup:
GaRGa

#36 Re: Koliko je kostalo vase vjencanje

Post by GaRGa »

za 10 milja mozes povesti i kumove na neku egzoticnu destinaciju i tamo obaviti sve na plazi
u Trinidadu ili Guayani imas i hodzu za serijetsko vjencanje :)
kurty

#37 Re: Koliko je kostalo vase vjencanje

Post by kurty »

miss_heidi wrote:

Tradicija je nesto najljepse sto imamo... I lijepo je pokusati da je ocuvamo... Ali...

Danas sve zele da su tradicionalni i iz toga uzimaju samo ono sto im odgovara...
Ako se drzite tradicije, zna se na sta se baca novac, ko kiti mladu, ko sta placa... i gotovo... Kakvi crni pokloni za mladu i mladozenju, a vjencanje tradicionalno???

Ili redom... Kad se "ode po mladu"... Baca se na kitnju i te pare idu mladinim roditeljima (tj idu onima koji su kupili kitnju)... Eventualno tu jos bude kupovinja kljuca od sobe gdje je mlada docekala svatove, "otkup cipele" od kuma...I slicno, ali to je sve na kumu...
Kad se zavrsi i u opstini i u dzamiji... I kad mlada dodje u kucu mladozenje... Zna se ko kiti zlatom mladu i ti obicaju oko te "situacije"... I to je to... Eh jeben vakat dosao, pa se na svadbu zove i kunto i panto, koji ti nikad kasnije nece doci "na serbe", pa se onda koristi ta situacija da obavi i to... Pa se baca "il na serbe il na tortu", a zna se desiti i na jedno i na drugo... I onda jos kasnije znaju izmisliti jjos niz nekih situacija (bacanje za kamermana, za muziku, za mir u svijetu i slicno....)

Da napomenem da se ovo odnosi na bosnjacke obicaje u mom okruzenju... jer obicaji su drugaciji od mjesta do mjesta...
Kad me pozove neki prijtelj koji je pravoslavac ili katolik... Odem do nekih zena,koje su te vjere i ispitam koji su obicaji, da znam sta da ocekujem u odredjenoj situaciji...
LaCici

#38 Re: Koliko je kostalo vase vjencanje

Post by LaCici »

Vjencanje je cisto bacanje para. Da se sad udajem ne bih ga uopste pravila, nego fino u opstinu sa kumovima i roditeljima i poslije na rucak. Po meni je bolje uplatiti kvalitetan medeni mjesec nego napiti i najesti ljude koji te vise nikad ni ne nazovu.
Qler

#39 Re: Koliko je kostalo vase vjencanje

Post by Qler »

Ne znam, meni je bilo super, familija, raja, muzika, drustvo, veselo :) bas provod. I ujutro u Tursku :D 10 dana. Sve super. I ostala noc za pamcenje.
kurty

#40 Re: Koliko je kostalo vase vjencanje

Post by kurty »

LaCici wrote:Vjencanje je cisto bacanje para. Da se sad udajem ne bih ga uopste pravila, nego fino u opstinu sa kumovima i roditeljima i poslije na rucak. Po meni je bolje uplatiti kvalitetan medeni mjesec nego napiti i najesti ljude koji te vise nikad ni ne nazovu.
to je ono o cemu pricam...

nemoj me pogresno shvatiti, ali zasto uopste zvati na svadbu nekoga, za koga mislis da te vise nikad nece nazvati???

A da si slucajno odradila ovo kako si rekla, sa kumovima i to... sad bi se kajala sto nisi pravila svadbu

Qler wrote:uzika, drustvo, veselo :) bas provod. I ujutro u Tursku :D 10 dana. Sve super. I ostala noc za pamcenje.
:thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup:
radost tvoja... a kad imas kakvu radost, zelja je i da svi koji ti nesto znace budu tu uz tebe i da skupa s tobom podjele tu radost... i mora biti fino..
em11r

#41 Re: Koliko je kostalo vase vjencanje

Post by em11r »

Kosta onoliko koliko si spreman odvojiti.
I ne slusaj ove price neke pokrit ce to maramice kafe fazoni. To su patke ljudi koji nece da se pomire sa cinjenicom da su pukli kamaru para da nahrane tudje guzice :)

Mene moja kostala cca 11000 (kojih sam svjestan :) ) + ima troskova onih sitnih kamaru :)
170ak zvanica
3 muzike - pred kucom tamburasi, u sali neki bend + trubaci
Sala sa konobarima i kuharicama skoro milju
Predjela, svedski sto sa nekim snacks ovo ono, corba glavno jelo, pecenje, salate, torta, kolaci ovo ono ...

i nije mi zao sekunde ... da je kostalo i duplo jer je bilo topppppp :)
Ductus Holedocus

#42 Re: Koliko je kostalo vase vjencanje

kako saberete toliko zvanica?
koga trebas zvati? :-)
(ne)forumas

#43 Re: Koliko je kostalo vase vjencanje

Post by (ne)forumas »

iskusni kazu da ih nije ni upola kostalo koliko ih je kostao razvod
Woman

#44 Re: Koliko je kostalo vase vjencanje

Post by Woman »

ja nešto kontala samo kuma i kumu zvat na ručak u kakav fin restoran, al onda skontam trebalo bi i roditelje. pa i setru i brata naravno. al onda bih morala i dvije najbolje prijateljice. al pošto već ide više ljudi, morala bih i par članova bliske rodbine.i tako i sa njegove strane. nekako sve vuče jedno drugo. tako da vjerovatno neću nikoga, ako i mladoženju budem.
LaCici

#45 Re: Koliko je kostalo vase vjencanje

Post by LaCici »

kurty wrote:
LaCici wrote:Vjencanje je cisto bacanje para. Da se sad udajem ne bih ga uopste pravila, nego fino u opstinu sa kumovima i roditeljima i poslije na rucak. Po meni je bolje uplatiti kvalitetan medeni mjesec nego napiti i najesti ljude koji te vise nikad ni ne nazovu.
to je ono o cemu pricam...

nemoj me pogresno shvatiti, ali zasto uopste zvati na svadbu nekoga, za koga mislis da te vise nikad nece nazvati???

A da si slucajno odradila ovo kako si rekla, sa kumovima i to... sad bi se kajala sto nisi pravila svadb
Fazon je sto nisam ni znala da su ljudi takvi. Kontas hajde druzite se bas cesto, zoves na svadbu a oni nisu u stanju nazvati a kamoli doci poslije vjencanja. I naravno da se pokajes sto si ih uopste i zvao.
Cisto sumnjam da bih se kajala, jer smo na pocetku i muz i ja bili za tu opciju samo opstina i rucak sa najblizima, ali su nas roditelji ubijedili da se ne moze tek tako vjencati, pa se na kraju napravila svadba. Iako mala svadba, bilo je 50 ljudi, ali ipak da mi je ova pamet ne bih ni to organizovala. I uvijek se nadje neko da ti zamjeri nesto kako nije bilo ok. A pravljenje svadbe od 150-200 zvanica je meni cista potreba da se zadive ljudi, i da izvinete preseravanje. Ja nemam takvu potrebu. Za mene je ceremonija vjencanja cista formalnost.
Qler

#46 Re: Koliko je kostalo vase vjencanje

Post by Qler »

Ja se nisam pokajao ni za koga sto sam zvao, cak mi je zao sto neke ljude jos nisam zvao, ali nisam mogao. Zvao sam ih sto su mi dragi ili sto su neka bliza familija :) nisam ih zvao da im stvaram obavezu da mi dodju poslije. Pola njih koje sam zvao i nije mi nikada bilo u gostima, ni prije. U glavnom sa svima se u najgorem slucaju cujem par puta godisnje, kafu popijemo. Svadba je samo jos jedan razlog da se vidimo.
Ductus Holedocus

#47 Re: Koliko je kostalo vase vjencanje

Woman wrote:ja nešto kontala samo kuma i kumu zvat na ručak u kakav fin restoran, al onda skontam trebalo bi i roditelje. pa i setru i brata naravno. al onda bih morala i dvije najbolje prijateljice. al pošto već ide više ljudi, morala bih i par članova bliske rodbine.i tako i sa njegove strane. nekako sve vuče jedno drugo. tako da vjerovatno neću nikoga, ako i mladoženju budem.
+1
ja sam vec gore rekla..
ja bih samo kumove do opstine i zdr'ao.Ni roditelje ne bih :-)
zeljela bih da to bude samo formalan cin.
kad vec nece biti nikakve halabuke ni svatova..nije mi bas ni to nesto da nas 10tak odemo negdje na rucak..Osjecala bih se kao i obicno,na porodicnim ruckovima :-)
SandraB.

#48 Re: Koliko je kostalo vase vjencanje

Post by SandraB. »

Sa jedne strane svi mi zelimo imati veliku svadbu u smislu da se pamti po lijepom, divnom, krasnom, da smo sve okupili jer se nadamo jednom za sva vremena,..i mislis ma kako cu da bude skromno, ne ide...
Ali koliko ja vidim, medju rodjacima, prijateljima, u posljednje vrijeme vaznost se previse daje tome kako ce sve biti na svadbi, ko ce sta i koliko pojesti, popiti, da li ce se svima svidjeti, jer, Boze moj, moras pogoditi svaciji ukus, pa opet muka oko muzike, pa hoces li po tradiciji ili nesto novo-komponovano,..muka ziva...i opet na kraju bude svakavih (obavezno iza ledja) komentara "joj muzika je mogla biti bolja, joj torta nije bila nesto, joj sto ovo sto ono"

Niko ne razmislja o danu poslije, o braku, sve se svodi na svadbu :-D

Kako ja planiram, za nekih 4-5 godina :-D : vjencanje za roditelje i bas blizu rodbinu i prijatelje s kojima sam i inace u kontaktu a ne da pozivam neke tetkine tetke koje i ne znam, tako i sa njegove strane, opstina, restoran, i onda naredni dan putovanje, gdje cu uzivati sa suprugom, odmoriti se i ne misliti da li se nekome nije svidjelo to sto je moj bend svirao stranu muziku a ne one dzigere... :-D bitno je da je nama dobro,...a novac umjesto za preveliku svadbu potrositi na putovanje, i uloziti u kucu ;-)
zamzija

#49 Re: Koliko je kostalo vase vjencanje

Post by zamzija »

SandraB. wrote:Sa jedne strane svi mi zelimo imati veliku svadbu u smislu da se pamti po lijepom, divnom, krasnom, da smo sve okupili jer se nadamo jednom za sva vremena,..
Ja znam sve više i više parova koji uopšte nemaju namjeru da se udaju ili ožene, nije im uopšte bitan taj papir :D
Nucleux

#50 Re: Koliko je kostalo vase vjencanje

Post by Nucleux »

Nema nista gore od ovoga. Ja sam bio protiv bilo kakvog bacanja, ali eto, da ne bilo skroz cudno ko je sta htio mogao je ubaciti u korpicu na ulazu u salu. I to je bilo to, nije bilo organizovanog skupljanja para i slicno. Nema nista gore nego kad ti 2-3 puta prilaze sa tacnama, fuj.

Ko hoce da da novac, dat ce u koverti mladencima.
Post Reply