Povlačenje Procredit Banke iz BiH

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Procreditbanka

#26 Re: Povlačenje Procredit Banke iz BiH

Post by Procreditbanka »

Ah da.I jos jedna informacija. Banka o kojoj je rijec se sprema za prodaju a samo dragi Bog / Gospod / Allah zna sta ce biti u tom slucaju sa vasim novcem. Kada Grci koji su u istoj finansijskoj situaciji kao i mi povlace novac iz banaka a zasto ne bi smo i mi ovo malo crkavice. Koliko cujem na redu je zatvaranje poslovnica PCB u svim manjim mjestima i prodaja banke Intesi koja je imala do sada iskazan interes za njih tj. njihov portfolio. Nakon sto su i oni upali u krizu... pitanje je da li ce Rusi kupiti ovu banku s obzirom na vjesto prikrivanje upliva ruskog kapitala postavljajuci ljude skolovane u Rusiji na celna mjesta u ProCredit banci.
Ako imate novac u bankama, ja bih ga, da sam na vasem mjestu, prebacio u sef koji postoji u svakoj banci i cije koristenje se placa 5 do 10 KM mjesecno. A novac mozete uzeti u svako doba dana.

Kad bi novac znao govoriti koliko bi se svi mi stidjeli !!!!
Nokija

#27 Re: Povlačenje Procredit Banke iz BiH

Post by Nokija »

@Prokreditbanka :thumbup:

Jedan od suosnivaca ove banke znao je na svojim predavnjima reci: Banka otvori kisobran kad sunce sija, a zatvori cim pocne padati kisa.
bumbi1

#28 Re: Povlačenje Procredit Banke iz BiH

Post by bumbi1 »

Procreditbanka wrote: Ako imate novac u bankama, ja bih ga, da sam na vasem mjestu, prebacio u sef koji postoji u svakoj banci i cije koristenje se placa 5 do 10 KM mjesecno. A novac mozete uzeti u svako doba dana.
Osim ako ne zatvore tu poslovnicu :cry:
drndalo

#29 Re: Povlačenje Procredit Banke iz BiH

Post by drndalo »

I osim kad hoces dici pare u 2 ujutro... :wink:
Henry Chinaski

#30 Re: Povlačenje Procredit Banke iz BiH

Post by Henry Chinaski »

Lud i ponosan wrote:Daleko smo mi od Grcke, nema potrebe siriti dezinformacije i lagati. Panika koja se desava u toj zemlji ne odgovara nikome, najmanje stedisama. Ali, to neobrazovana struktura ne moze da shvati.
Da u Svicarskoj, zemlji sa stabilnom valutom i zdravom ekonomijom ljudi masovno krenu dizati novac, nastao bi kolaps i, blago receno, raspad sistema.
Sta god se desava sa ovom bankom, novac niko nece izgubiti i poturanje kojekakvih informacija ima ocigledno neku drugu pozadinu.
Poslovanje te banke u ovako profitabilnim uslovima kakva je Bosna i Hercegovina nije za primjer, ali odgovornosti su svakako na menadzmentu i upravljackoj strukturi. Uprkos konkurenciji, mogli su biti sasvim dobro pozicionirani i napredovati, ali to je neka druga prica. Restruktuiranje je u danasnjem vremenu normalna pojava, ne znam zasto otpustanje radnika bilo koga cudi. Zao mi je svakog ko je izgubio radno mjesto, ali ocigledno da je rezanje troskova neophodno.

Opet ponavljam, ne sirite lazne informacije o stanju u BiH.
Npr. osvetnički pohod jednog od otpuštenih? :mrgreen:
Nokija

#31 Re: Povlačenje Procredit Banke iz BiH

Post by Nokija »

Procreditbanka je dobro analizirao situaciju. Sve je ispravno rekao, osim dizanja panike :D

ProCredit Banka je fokusirana da dodjelu kredita malim i srednjim preduzecima. Poslovanje sa fizickim licima je samo sporedna djelatnost, dok postoji finansijska korist. S obzirom na koncentraciju banaka u BiH cudi me da su imali i ovoliko poslovnica. Vjerovatno se sad konsolidiraju i koncentrisu na osnovnu djelatnost, odnosno kreditiranje preduzeca.
Nivo kamatnih stopa i ponuda finansijskih paketa je drugi par rukava.

Sent from Drama Queen
Nokija

#32 Re: Povlačenje Procredit Banke iz BiH

Post by Nokija »

Lud i ponosan wrote:^^

Cuj, nista neobicno i neocekivano. I druge banke su imale slicne rezove. Fakat ne znam sta ima tu nejasno.
Sto se tice kamatne stope, to je opet drugi par rukava, ali bez drzavne intervencije/regulacije i konkretnih mjera ne vidim tu mogucnost za promjene. Trziste kao regulator u ovim nasim uslovima ne funkcionise dobro i kamate su bezobrazno visoke - nije niko lud da se povlaci sa trzista u ovako profitabilnim uslovima. Privredni ciklusi su neminovnost.

Kao sto rekoh, vjerovatno se radi o konsolidaciji banke. Ali kod nas je uvijek sve drama.

Drzavne intervencije u bankarski sektor su apsolutno nekompatibilne sa uvjetima trzisne ekonomije, koji eto sad i kod nas vlada. Problem visokih kamata u drzavama poput nase je daleko dublji. Medjunarodne institucije poput IMF i WB su te koje relativno jeftino daju kredite finansijskim subjektima kao sto je Procreditbanka i onda nijemo posmatraju kako te iste banke, kroz bezobrazno visoke kamate, ostvaruju silnu individualnu dobit, a erozija finansijske stabilnosti doticnih zemalja ih ne interesuje. Iako su te instituciju prvobitno osmisljene kako bi pomagale ekonomski razvoj.
Sve te nelogicnosti su poznate i tolerisu se. Ustvari, ne da se tolerisu nego su sta vise pozeljne. Lakse je vladati sa fukarom.
Nokija

#33 Re: Povlačenje Procredit Banke iz BiH

Post by Nokija »

Od 2009. godine drzavne intervencije su postale neminovnost, a trzisna ekonomija kao najefikasniji regulator nije opravdala ocekivanje.
Naravno, to nema veze sa kamatnim stopama o kojim pricamo, ali ima sa ponasanjem banaka i kreditnim portfoliom. No, da ne idemo u sirinu, u nasim uslovima ocigledno nije moguce da bankarski sektor posluje kao u drugim uredjenim zemljama i ocigledno se mora traziti mehanizam koji ce to onemoguciti barem dok ne dostignemo odredjeni nivo razvoja. No, to nije u interesu domacim mesetarima i kreatorima ekonomske politike uopsteno, a i pod direktnom sapom smo od stranih "prijatelja" iz MMF-a i ostalih ublehasa koji koriste sirotinju da izmuzu sve sto se moze.[/quote]

Drzavne intervencije su mozda danas neophodne, ali su zabranjene! Bankarski sektor se tretira kao i svaki drugi privredni sektor, dakle kako se drzava ne moze petljati u poslovanje jedne fabrike tako se ne moze petljati ni u poslovanje komercijanih banaka. Ali svaka drzava moze indirektno uticati na kamatnu stopu koju njene banke nude na trzistu time sto smanjuje kamatu svoje nacionalne banke od koje njene banke opet posudjuju novac. U EU dakle nacionalne banke i Evropska banka uticu na kamatne stope. Svako malo novac postane jeftiniji kad sef Evropske banke smanji kamatu. To je signal kompanijama da ce im banke nuditi jeftinije kredite, time su nove investicije moguce, nova radna mjesta itd. To je tako u uredjenim drzava i komercijalnim bankama.

Ali, tema je ProCreditBanka i BiH. ProCreditBanka gaji image "razvojne" banke, na osnovu toga dobija povoljne kredite, a zapravo je lihvar kao i sve ostale banke koje su nagrnule u istocnu evropu padom komunistickog sistema. Na moje pitanje zasto su u BiH kamate tako visoke, sef jedne velike banke mi je rekao da je to "zato sto je bosansko trziste nesigurno". Taj odgovor je bio za ocekivati. A zasto ne idu na sigurno trziste? Na to nije bilo odgovora. Ja naravno znam od kojih se komponenti sastoji kamata i zasto je rizik tako privlacan, ali ovo sto banke kod nas rade nije trsisno poslovanje nego lihvarenje. Ali to je tako u svim "neuredjenim" drzavama i postoje jaki lobiji koima to tako odgovara.
talić

#34 Re: Povlačenje Procredit Banke iz BiH

Post by talić »

Pro kredit banka je relativno mala banka ima samo 35 miliona KM vlastitog kapitala i uglavnom je okrenuta sredstvima depozitara koja su prošloj godini iznosili 254 miliona KM.
Procredit banka pokriva segment kreditiranja malih poduzetnika i kako je došlo do pada poduzetničkih aktivnosti u proteklih par godina tako su i oni smanjili obim poslovanja. U svakom slučaju prošlu godinu su završili pozitivno i s obzirom na to da su vlasnici njemačke banke (Procredit Frankfurt i Commerzbank) ne bi se trebalo brinuti niti vjerujem da bi se sramotili zbog ove naše siće. Uz to lančano bi im popadale sve banke u Albaniji, Srbiji, Makedoniji, Moldaviji, Ukrajini,... ;-)
Uz sve to kao što prethodnik reče kakvim kamatama deru nema izgleda da propadnu.
Prije par godina (mislim 2005. ili 2006.) sam bio žirant rođaku i ostao sam bez teksta kad sam vidio da je kamata 2% na mjesečnom nivou. Pravi lihvari.
Nokija

#35 Re: Povlačenje Procredit Banke iz BiH

Post by Nokija »

talić wrote:Pro kredit banka je relativno mala banka ima samo 35 miliona KM vlastitog kapitala i uglavnom je okrenuta sredstvima depozitara koja su prošloj godini iznosili 254 miliona KM.
Procredit banka pokriva segment kreditiranja malih poduzetnika i kako je došlo do pada poduzetničkih aktivnosti u proteklih par godina tako su i oni smanjili obim poslovanja. U svakom slučaju prošlu godinu su završili pozitivno i s obzirom na to da su vlasnici njemačke banke (Procredit Frankfurt i Commerzbank) ne bi se trebalo brinuti niti vjerujem da bi se sramotili zbog ove naše siće. Uz to lančano bi im popadale sve banke u Albaniji, Srbiji, Makedoniji, Moldaviji, Ukrajini,... ;-)
Uz sve to kao što prethodnik reče kakvim kamatama deru nema izgleda da propadnu.
Prije par godina (mislim 2005. ili 2006.) sam bio žirant rođaku i ostao sam bez teksta kad sam vidio da je kamata 2% na mjesečnom nivou. Pravi lihvari.

Tacno, s tim da je vlasnicka struktura u BiH: 93,3 % ProCredit Holding i 6,7 % Commerzbank. A Commerzbanka vec godinama dobija "donacije" od njemacke vlade jer posluje sa gubitkom. Ali ne bojte se, u Bih ni jedna banka nece propasti. Lova vam je sigurna. :D
PS predhodnica :D
Nokija

#36 Re: Povlačenje Procredit Banke iz BiH

Post by Nokija »

Znam ja sve to, ali je ocigledno da trziste nije u stanju da se izbori sa poteskocama koje su produkt pohlepe i halapljivosti, pa je samim tim intervencionizam dobio na znacaju u zadnjih 2-3 godine. Ne samo kad je u pitanju finansijski sektor. Ali, otisli smo predaleko. :D Ja sam ucio na primjeru Irske kako treba voditi jednu ekonomiju, pa se ispostavi da to nije pravi nacin. I onda se malo dublje zarovim i shvatim da je ovaj sistem dugorocno neodrziv i da ce nam se trapez hlace vratiti u bliskoj buducnosti, samo sa odredjenim korekcijama. Sto se tice kamata, naravno, ali ta teorija pada u vodu u nasim uslovima, pa se postavlja pitanje na koji nacin dovesti u EU okvir kamatne stope u nasoj zemlji, kad je stanje kakvo jeste. Ovaj sa slike je dosta toga rekao i predvidio, ali opet odlazimo daleko. :D

Wow...ti se malo dublje zarovio i shvatio ono za sta je i nobelovcima trebalo 50 godina da skontaju :D Zezam se :D
Slazem se...ovaj sistem je osudjen na propast.
detroit-mercy

#37 Re: Povlačenje Procredit Banke iz BiH

Post by detroit-mercy »

Lud i ponosan wrote:
Nokija wrote:
Drzavne intervencije su mozda danas neophodne, ali su zabranjene! Bankarski sektor se tretira kao i svaki drugi privredni sektor, dakle kako se drzava ne moze petljati u poslovanje jedne fabrike tako se ne moze petljati ni u poslovanje komercijanih banaka. Ali svaka drzava moze indirektno uticati na kamatnu stopu koju njene banke nude na trzistu time sto smanjuje kamatu svoje nacionalne banke od koje njene banke opet posudjuju novac. U EU dakle nacionalne banke i Evropska banka uticu na kamatne stope. Svako malo novac postane jeftiniji kad sef Evropske banke smanji kamatu. To je signal kompanijama da ce im banke nuditi jeftinije kredite, time su nove investicije moguce, nova radna mjesta itd. To je tako u uredjenim drzava i komercijalnim bankama.

Ali, tema je ProCreditBanka i BiH. ProCreditBanka gaji image "razvojne" banke, na osnovu toga dobija povoljne kredite, a zapravo je lihvar kao i sve ostale banke koje su nagrnule u istocnu evropu padom komunistickog sistema. Na moje pitanje zasto su u BiH kamate tako visoke, sef jedne velike banke mi je rekao da je to "zato sto je bosansko trziste nesigurno". Taj odgovor je bio za ocekivati. A zasto ne idu na sigurno trziste? Na to nije bilo odgovora. Ja naravno znam od kojih se komponenti sastoji kamata i zasto je rizik tako privlacan, ali ovo sto banke kod nas rade nije trsisno poslovanje nego lihvarenje. Ali to je tako u svim "neuredjenim" drzavama i postoje jaki lobiji koima to tako odgovara.
Znam ja sve to, ali je ocigledno da trziste nije u stanju da se izbori sa poteskocama koje su produkt pohlepe i halapljivosti, pa je samim tim intervencionizam dobio na znacaju u zadnjih 2-3 godine. Ne samo kad je u pitanju finansijski sektor. Ali, otisli smo predaleko. :D Ja sam ucio na primjeru Irske kako treba voditi jednu ekonomiju, pa se ispostavi da to nije pravi nacin. I onda se malo dublje zarovim i shvatim da je ovaj sistem dugorocno neodrziv i da ce nam se trapez hlace vratiti u bliskoj buducnosti, samo sa odredjenim korekcijama.

Sto se tice kamata, naravno, ali ta teorija pada u vodu u nasim uslovima, pa se postavlja pitanje na koji nacin dovesti u EU okvir kamatne stope u nasoj zemlji, kad je stanje kakvo jeste. Ovaj sa slike je dosta toga rekao i predvidio, ali opet odlazimo daleko. :D

A suplja sa velikim rizikom meni polako pocinje ici na nerve, ozbiljno. Kao i ona prica o zastiti vitalnog nacionalnog interesa i slicne gluposti. Ispostavi se da su zemlje sa najvecim kreditnim rejtingom bile izuzetno ranjive i nesigurne, a onda opet krecemo u nekom off pravcu. ;-) :razz:

Pitam nedavno jednog mladjahnog momka koji radi na selekciji i plasiranju donacija/sredstava za kojekakve projekte u ovoj zemlji, koji je interes Amerikanca da ovdje poklanjaju pare, onako naivno i direktno i...
Odgovor je bio ocekivani: cisti altruizam i zelja da ovo postane demokratsko drustvo sa zdravim temeljima i jasnom perspektivom.

Ova zemlja je puna seratora i mesetara koji rade za interese krupnog kapitala i susjednih zemalja. Na istu pricu dobijaju podrsku i ljudi puse to sto im se servira. To mene izjede, onako istinski, ali opet odoh u nekom pogresno smjeru.
Iskreno, hajde da te stavim u jednu hipoteticku situaciju. Ti si vlasnik kapitala i treba da posudjujes kapital u jednoj zemlji u kojoj najbolja primanja imaju oni sto sjede na budzetu, a od MMFa se trazi da se broj tih budzetlija skrese, gdje je broj onih koji ne rade i penzionera puno veci od onih koji stvarno rade, gdje oni koji stvarno rade rade za neku crkavicu, gdje dosta onih sto rade ustvari rade samo da bi im se uvezao staz ili penziono. Da onda krenemo da u zemlji u kojoj je dobitak posla ravan dobitku na lotu, gdje je korupcija nacin zivljenja, a broj firmi koji se zatvore puno veci od broja koji se otvori. U zemlji u kojoj svako malo skripi sa usvajanjem budzeta a budzetlije najsigurnije platise :mrgreen: , u zemlji koja jos uveliko ovisi od pomoci sa strane i gdje je kompletna ekonomska stvarnost veoma sumorna.
E sada, da li bi ti u takovom okruzenju posudjivao po evropskim kamatama ili bi se nastojao malo da osiguras za svaki slucaj :mrgreen: ?
poznanik

#38 Re: Povlačenje Procredit Banke iz BiH

Post by poznanik »

Kakva je ovo providna klevetnička kampanja usmjerena protiv ProCredit banke? :?

@Procreditbanka čak i registrirao nick tako da se stiče dojam da piše u ime ProCredit banke, a sadržaj postova je blaćenje banke do samog dna :-) Klasična zloupotreba foruma... :(

Iz Pravila ovog foruma: http://www.klix.ba/forum/uslovi.html
Uz ostalo, suglasni ste da kao korisnik foruma nećete:

* objavljivati i/ili slati ..., klevetničke...sadržaje -;
* objavljivati i/ili slati tajne i/ili zaštićene podatake neke fizičke ili pravne osobe;
* lažno se predstavljati (u ime druge fizičke ili pravne osobe);
* objavljivati, prenositi i/ili slati lažne informacije u smislu nanošenja štete trećim osobama;
Triputmama

#39 Re: Povlačenje Procredit Banke iz BiH

Post by Triputmama »

Evo citam i ne razumijem kome padaju na pamet ovakve gluposti. Cuj povlaci se i cuj zatvorena?Nigdje veze. Ja jutros u toj crvenoj kucici na Ilidzi za koju kazete da je zatvorena bila i banka radi, sasvim normalno. Kako mislite da se povlace sa BH trzista? Da niste zamijenili sa Hypo? Svasta. Sirite dezinformacije, jer ovo je javni forum, korisnicko ime se lako otkrije, pa postoji mogucnost da Vas u skoro vrijeme neko bude i teretio zbog klevete!!!!!!
drndalo

#40 Re: Povlačenje Procredit Banke iz BiH

Post by drndalo »

A ti si znaci iz njihovih odnosa sa javnoscu ? Pa dajte malo poradite na imiDJu firme, nisko je odavno pao...
petunija

#41 Re: Povlačenje Procredit Banke iz BiH

Post by petunija »

senmer16 wrote:
petunija wrote:
Ricken wrote:Znam samo da je neki dan moja poznanica tamo dobila posao.
A moja neki dan otpuštena :(
Pa šta kaže, šta je razlog? Jel' istina ovo što je rekao serum?
Da,
znam za jednu poslovnicu, od gore pobrojanih, koja se zatvara već duže vrijeme i shodno tome su smanjivali broj uposlenika. Sad kad su je zatvorili potpuno otpustili su sve one koji su ostali. Jednostavno im rekli: nema više posla.
A kažu raja, koja su bili klijenti, da je ta banka bila najbolja od onih koje su ostale na tržištu i još "posluju". :-?
karanana

#42 Re: Povlačenje Procredit Banke iz BiH

Post by karanana »

bude li kakvih otpremnina i tako toga?
znam za nekog frajera koji ih je tuzio i dobio mislim oko 12 plata.
tester33

#43 Re: Povlačenje Procredit Banke iz BiH

Post by tester33 »

Svaka čast tko god je otvorio temu ....

Istina je da Procredit zatvara poslovnice .... zatvorila je i u Brčkom .... i otpustila radnike.

I sprovode ovaj program mladi bankar 6 mjeseci obuka ... (nigdje veze 6 mjeseci obuke) ... Ja sam došao na tu obuku iz Tuzle da vidim šta je to.... da bi oni nudili neke bezvezne novčano pokriće od 250 KM mjesečno da radiš PUNO RADNO VRIJEME od 8-17h .... i u razgovoru s nekim prijateljima u Sarajevu sam zaključio da oni žele jeftinu radnu snagu za 600 KM platu mjesečno a da postojećim ljudima daju otkaze ... i da radiš kao konj u banci za 600 KM a u Sarajevu ne možeš živiti bez minimlano 1000 KM mjesečno režija ....

Nego ja imam račun otvoren u Procredit .... pa odoh ja sutra povući sav svoj novac sa tekućeg .... neću ja da finanasiram parazite.
Nešto mi je to bilo sumnjivo oni još angažuju mladi bankar u novembru ove godine .... Za jednog radnika treba 30000 KM goidišnje dati za platu s doprinosima minimalno ... a oni kao fol zapošljavaju preko 30 ljudi ..... a ovamo slušamo da ljudi dobijaju otkaze.

Divno ! 8-)

Treba ovakvih tema stalno otvarati .... da ljudi počnu bojkotovati.
talić

#44 Re: Povlačenje Procredit Banke iz BiH

Post by talić »

tester33 wrote:Svaka čast tko god je otvorio temu ....

Istina je da Procredit zatvara poslovnice .... zatvorila je i u Brčkom .... i otpustila radnike.

I sprovode ovaj program mladi bankar 6 mjeseci obuka ... (nigdje veze 6 mjeseci obuke) ... Ja sam došao na tu obuku iz Tuzle da vidim šta je to.... da bi oni nudili neke bezvezne novčano pokriće od 250 KM mjesečno da radiš PUNO RADNO VRIJEME od 8-17h .... i u razgovoru s nekim prijateljima u Sarajevu sam zaključio da oni žele jeftinu radnu snagu za 600 KM platu mjesečno a da postojećim ljudima daju otkaze ... i da radiš kao konj u banci za 600 KM a u Sarajevu ne možeš živiti bez minimlano 1000 KM mjesečno režija ....

Nego ja imam račun otvoren u Procredit .... pa odoh ja sutra povući sav svoj novac sa tekućeg .... neću ja da finanasiram parazite.
Nešto mi je to bilo sumnjivo oni još angažuju mladi bankar u novembru ove godine .... Za jednog radnika treba 30000 KM goidišnje dati za platu s doprinosima minimalno ... a oni kao fol zapošljavaju preko 30 ljudi ..... a ovamo slušamo da ljudi dobijaju otkaze.

Divno ! 8-)

Treba ovakvih tema stalno otvarati .... da ljudi počnu bojkotovati.
Osnovni zadatak svake banke je da sačuva kapital investitora koji im je povjeren i novac depozitara koji ni u jednom trenutku ne smije biti upitan.
Ne bih se složio sa tvrdnjom da oni nekog iskorištavaju i izrabljuju nego se samo prilagođavaju trenutnoj situaciji i paze na novac investitora i depozitara.
Koliko znam prosječna plaća u finansijskom sektoru je 1.400 KM a u trgovinama 400 i ako bi ti bio doslijedan svojih stavova trebao bi bojkotirati sve trgovine jer iskorištavaju svoje radnike 3,5 X gore nego banke. ;-)
mirnisan

#45 Re: Povlačenje Procredit Banke iz BiH

Post by mirnisan »

senmer16 wrote: Btw većina banaka ima OD (osiguranje depozita čini mi se do 5.000,00KM) tako da ako imate više u ovaj banci a nekim slučajem joj ne vjerujete prebacite u neku drugu višak ovih sredstava.
zar nije veci od 5.000,00KM?????? :shock:
ovo sam nasla:
"Povjerenje građana u bankarski sistem najbolje se ilistruje kroz porast štednje po periodima. Postojanje Agencije za osiguranje depozita BiH kao dijela cjelokupnog financijskog sustava i garanta za isplatu osiguranog depozita, koji trenutno iznosi 35 hilj./KM, po deponentu po banci članici, je jedan od najbitnijih faktora vraćanja povjerenja građana i stavljanja slobodnih novčanih sredstava u banke u BiH koje su članice Agencije. Dominantno učešće banaka članica AODBiH naglašeno je kako u iznosu ukupnih depozita, tako i u iznosu štednje građana (98,8% štednje građana je u bankama članicama)."

to znaci da stedise sa ulozima do 35.000,00KM mogu biti (relativno u nasoj drzavi) mirni.
tester33

#46 Re: Povlačenje Procredit Banke iz BiH

Post by tester33 »

Zatvorile se poslovnice i u Gradaccu i u Srebreniku.
serum

#47 Re: Povlačenje Procredit Banke iz BiH

Post by serum »

Ja otvorih ovu temu.
Vidim bilo je raznih komentara, kao: "ja bila u kućici na Ilidzi, da nije zamjenjeno sa Hypo bankoM". Ono "crvena" kuća zatvorena.
Ja sam svoj novac povukao iz pomenute banke (nije to mnogo, sića). A sad slijedeće: odmah će neko reći pa kupili su zgradu kod zeljezničke stanice , pa mladi bankari, silne reklame po novinama,tv-u i sl. Da malo pojasnim, mada ovo je moja predpostavka, jer niti sam uposlenik te banke, niti sam ikada bio, niti imam koga ko jeste, osim što sam kod istih imao oročen novac, ali dosta o banci su mi kazali sami njeni radnici pa čak i neke šefice (ako ne lazu da su). U toku je novi krug zatvaranja poslovnica, odnosno premiještanje postojećih na neke lokacije gdje ja nebi otvorio kladionicu/klaonicu (vidio sam da ima negdje tamo kod sjedišta Telemach-a) pa ljudi to se nemoze na karti Sarajeva naći a kamoli neki građanin/potencijalni klijent. Mladi bankar: neko je pomenuo, tu dolaze mladi ljudi koji imaju minimalno završene 4 godine ekonomskog studija pa čak i master, vrše obuku nad njima kao da postanu stručnjaci, ali šta je fazon, dovode ih iz cijele bih iz Bijeljine, Ugljevika, Banjaluke i sl kao daju im stan na korištenje, ali i platu od 500-600KM, jer (NEMA SE POSLA), a onda je cilj neko je čak pomenuo izraz jeftina radna snaga, će postojeće "stare" radnike (koji vjerovatno nakon godina rada su dostigli neke plate) zamijeniti ovim mladim bankarima koji će kako neko reče raditi od jutra do sutra za mizerne plate.A ako iko od tih mladih bankara ima "šlifa" on je pametan i ode u bolje, jače banke za boljom platom. Šta je cilj? Kupovina zgrade je mislim jedino vlasništvo ProCredita u BiH, a da se banka moze dokapitalizirati mora imati svoj vlastiti objekat uprave (mislim da im je sjedište u toj zgradi) ali nedrzite me na riječ, ne znam nisam ulazio unutra. Znači svesti broj radnika na minimum, i sa što manjim platama, pa onda PRODATI........ko će kupiti, pa rusi, litvanci, ukrajinci i sl.Jer kako se oni fale "njemački kapital" je otišao, njemci više nemaju interesa sa ovom vrstom kredita u bih (mala, srednja preduzeća jer ih je sve manje) i banka ostaje bez vlastitih finansijskih injekcija...nema ko da ušprica nova za obrt.....

Prvim postom sam pogodio, mislim da ću i ovim, bar donekle....
Zagor te-nej

#48 Re: Povlačenje Procredit Banke iz BiH

Post by Zagor te-nej »

ProCredit je njemačka banka i Njemac stoji iza toga
jako je to ko beton :oops:
Bodkin

#49 Re: Povlačenje Procredit Banke iz BiH

Post by Bodkin »

Nokija wrote:Procreditbanka je dobro analizirao situaciju. Sve je ispravno rekao, osim dizanja panike :D

ProCredit Banka je fokusirana da dodjelu kredita malim i srednjim preduzecima. Poslovanje sa fizickim licima je samo sporedna djelatnost, dok postoji finansijska korist. S obzirom na koncentraciju banaka u BiH cudi me da su imali i ovoliko poslovnica. Vjerovatno se sad konsolidiraju i koncentrisu na osnovnu djelatnost, odnosno kreditiranje preduzeca.
Nivo kamatnih stopa i ponuda finansijskih paketa je drugi par rukava.

Sent from Drama Queen
to je to i to rade sve banke. do 2008 nerealno su otvarali poslovnice, zaposljavali ljude i gurali kredite tako da se sad konsoliduju. kako su to sve uglavnom strane banke i osiguranja koji na svojim trzistima ne posluju sjajno, tako se sad i ovdje boje i konsoliduju iako su im ovakva trzista ekstra profitna
Styling

#50 Re: Povlačenje Procredit Banke iz BiH

Post by Styling »

ProCredit banka ima u svom vlasništvu prostor u kojem se nalazi filijala Ilidža (kod mosta) od 2004 godine i prostor u Šamcu do 2007 ili 2008 godine. Sada su kupili i svoju zgradu jer ne žele više da plaćaju kiriju u zakupljenom prostoru.

Kao jedina njemačka banka imaju stabilne dioničare koji im iz nekih razloga vjeruju (glavni hadžo je emotivno vezan za banku u BiH jer mu je to prva banka 21 banke u grupaciji). Čim su kupili zgradu znači da se ne povlače, nego upravo suprotno, tržištu žele poslati signal da su tu da ostanu.
Post Reply