Raskrsnica Pofalici

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

mirnisan

#26 Re: Raskrsnica Pofalici

Post by mirnisan »

mnogo dobro. :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup: :bih:
gdje si vidio da nasi supci nesto dobro prihvate? :-)
DaysleepeR

#27 Re: Raskrsnica Pofalici

Post by DaysleepeR »

što bi reko Alex Ferguson "not in my lifetime"
shecher

#28 Re: Raskrsnica Pofalici

Post by shecher »

mirnisan wrote:mnogo dobro. :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup: :bih:
potpisujem

nadam se da će neko pametan početi ovaj projekat
DaysleepeR

#29 Re: Raskrsnica Pofalici

Post by DaysleepeR »

shecher wrote:
mirnisan wrote:mnogo dobro. :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup: :bih:
potpisujem

nadam se da će neko pametan početi ovaj projekat
kako piše na videu već je kao početo

Idejni projekat saobraćajnog rješenja raskrsnice "Pofalići"

Investitor: Ministarstvo saobraćaja Kantona Sarajevo
Projektant: TZI-Inženjering d.o.o. Sarajevo
3D animacija: TZI-Inženjering d.o.o. Sarajevo
_Reds_

#30 Re: Raskrsnica Pofalici

Post by _Reds_ »

Onog ko prihvati ovo, treba odma lincovati.

Jeste ovo lijepo, ali postoji puno precih problenma u gradu, od raskrsnice Pofalici.

Drugo ovo rijenje je estetski lijepo, ali ne i fukcionalno.
Comrad

#31 Re: Raskrsnica Pofalici

Post by Comrad »

Prvo neka rijese problem Stupske petlje, pa ovih sporednih puteva, a onda cemo da se zajebavamo. :)
fidoremilienko

#32 Re: Raskrsnica Pofalici

Post by fidoremilienko »

Realno, ako ce raditi raskrsnicu na Pofalicima, onda treba sve i jednu raskrsnicu da urade na isti nacin. Otoka, Muzeji, Skenderija, RTV...sve su to velike raskrsnice. Rjesavanjem, konkretno ove raskrsnice, ne bi se puno dobilo... Najjednostavnije neki vid metroa, kad bi bilo para... :-) Ovi koji su malo upuceniji znaju sta znaci kolizija sinsko-drumskog saobracaja. Pogledajte samo kruzni tok na Ilidzi. Idealan bi bio da nema prekida, ovako...
_Reds_

#33 Re: Raskrsnica Pofalici

Post by _Reds_ »

fidoremilienko wrote:Realno, ako ce raditi raskrsnicu na Pofalicima, onda treba sve i jednu raskrsnicu da urade na isti nacin. Otoka, Muzeji, Skenderija, RTV...sve su to velike raskrsnice. Rjesavanjem, konkretno ove raskrsnice, ne bi se puno dobilo... Najjednostavnije neki vid metroa, kad bi bilo para... :-) Ovi koji su malo upuceniji znaju sta znaci kolizija sinsko-drumskog saobracaja. Pogledajte samo kruzni tok na Ilidzi. Idealan bi bio da nema prekida, ovako...
Kruznni tok na Ilidzi je funkcionalan koliko toliko. Ono sto fali tu jesu ogledala na izlazima, da onaj iz unutrasnje trake moze da vidi da li je onaj iz spoljasnje dao zmigavac za izlaz, i nikako mi nije jasno sto ne postave to.

I taj kruzni tok je bio nephodan, drugog isplativijeg rijesenja nije bilo. Dok je ova raskrisnica na Pofalicima luksuz u sadasnjem vremenu, puno veci prioritet je recimo Stupska petlja, gdje su nekad kolone od Interexa pa do Rajlovca, ustvari ne, nekad, nego svaki dan.
fidoremilienko

#34 Re: Raskrsnica Pofalici

Post by fidoremilienko »

_Reds_ wrote:
fidoremilienko wrote:Realno, ako ce raditi raskrsnicu na Pofalicima, onda treba sve i jednu raskrsnicu da urade na isti nacin. Otoka, Muzeji, Skenderija, RTV...sve su to velike raskrsnice. Rjesavanjem, konkretno ove raskrsnice, ne bi se puno dobilo... Najjednostavnije neki vid metroa, kad bi bilo para... :-) Ovi koji su malo upuceniji znaju sta znaci kolizija sinsko-drumskog saobracaja. Pogledajte samo kruzni tok na Ilidzi. Idealan bi bio da nema prekida, ovako...
Kruznni tok na Ilidzi je funkcionalan koliko toliko. Ono sto fali tu jesu ogledala na izlazima, da onaj iz unutrasnje trake moze da vidi da li je onaj iz spoljasnje dao zmigavac za izlaz, i nikako mi nije jasno sto ne postave to.
Sta ce ti ogledala, kad malo ko koristi "zmigavce".

Drugo, funkcionalna je bila i raskrsnica prije kruznog toka. Ova rjesenja trebaju se testirati u vrijeme najvecih saobracajnih opterecenja. U to doba, na spomenutom kruznom toku, dolazi do krkljanca. Zbog cega? Zbog tramvaja, koji prekida taj tok. Takve rondele su samo funkcionalne navece, kad je slaba frekvencija tramvaja. Odnosno najbolje su kad su same, kad nema nikakvih kolizija sa drugim vidovima saobracaja. ;)
_Reds_

#35 Re: Raskrsnica Pofalici

Post by _Reds_ »

fidoremilienko wrote:
_Reds_ wrote:
Sta ce ti ogledala, kad malo ko koristi "zmigavce".

Drugo, funkcionalna je bila i raskrsnica prije kruznog toka. Ova rjesenja trebaju se testirati u vrijeme najvecih saobracajnih opterecenja. U to doba, na spomenutom kruznom toku, dolazi do krkljanca. Zbog cega? Zbog tramvaja, koji prekida taj tok. Takve rondele su samo funkcionalne navece, kad je slaba frekvencija tramvaja. Odnosno najbolje su kad su same, kad nema nikakvih kolizija sa drugim vidovima saobracaja. ;)
Funkcionalna je bila ??? Ja ner znam gdje ti zivis, ali to je bio haus, ulaz i izaz sa Ilidze je bio ogromini problem, i onaj kruzni tok ga je koliko toliko rijesio. Sad bude malo guzve nesto, ali ni priblizno kao sto je bilo.

Zmigavac se mora davati, onaj ko ne daje u slucaju sudara je kriv, i nema tu rasprave. Ja recimo nekad stojim u unutrasnjoj traci i idem na srecu u nadi da ce i onaj pored skrenuti desno, ili da ce usporiti u najboljem slucaju. U slucaju da sam vidio na ogledalu da nije dao lik zmigavac, ja ce krenuti. Ukoliko vidim da nije dao, necu krenuti, logicno.
fidoremilienko

#36 Re: Raskrsnica Pofalici

Post by fidoremilienko »

_Reds_ wrote: Funkcionalna je bila ??? Ja ner znam gdje ti zivis, ali to je bio haus, ulaz i izaz sa Ilidze je bio ogromini problem, i onaj kruzni tok ga je koliko toliko rijesio. Sad bude malo guzve nesto, ali ni priblizno kao sto je bilo.

Zmigavac se mora davati, onaj ko ne daje u slucaju sudara je kriv, i nema tu rasprave. Ja recimo nekad stojim u unutrasnjoj traci i idem na srecu u nadi da ce i onaj pored skrenuti desno, ili da ce usporiti u najboljem slucaju.
Onoj krstastoj raskrsnici su falili samo semafori. Nije se puno postiglo uvodjenjem kruznog toka sa semaforima. Kazem nije puno, jeste nesto. Malo? Kako koja godine guzve na kruznom toku su sve vece i vece u satima vrsnog opterecenja. A zna se i koji su to sati.

Dalje, nikad se iz unutrasnje trake (po pravilu) ne skrece odmah desno. Vec bi po pravilu trebao da napravis cijeli krug pa da udjes prvo u vanjsku traku i onda van (iz kruznog toka). Pojasni ovo:
U slucaju da sam vidio na ogledalu da nije dao lik zmigavac, ja ce krenuti. Ukoliko vidim da nije dao, necu krenuti, logicno.
Svjesno, na srecu, ides da napravis udes, ako sam ja dobro ovo razumio.

U Sloveniji su radjena istrazivanja, vezano za kruzne tokove i pokazalo se da su kruzni tokovi sa 2+ saobracajnih traka komplikovani jer se ljudi ne znaju snalaziti u njima. Dakle, najbolji su oni sa jednom trakom. E ja mogu samo da zamislim kako bi to bilo da imamo kruzni tok sa 3 i vise traka. Tada bi ovaj iz krajnje unutrasnje, odmah sjekao da izadje vani (na desnu stranu).... :-)
_Reds_

#37 Re: Raskrsnica Pofalici

Post by _Reds_ »

Ne znam jesma se dobro izrazio.

Ali recimo ja izlazim prema Butmirskoj iz unutrasnje trake, pogledam ogedalo desno, onaj pored mene nije dao zmigavac, sacekacu, i cekati da naredni da zmigavac, prvi koji bude dao ja cu da krenem i izadjem pareleno sa njim iz kruznog toka.

A sada je situacija takva da ukoliko sam ja u unustrasnjoj traci, i zelim izaci a pored mene ima auto u vanjskoj, ja nikako ne mogu vidjeti da li lik daje zmigavac ili ne, nego onako idem na osjecaj, i na snagu motora da mogu prolatiti ispred i ako on ne bude izlazio iz kruznog toka, tako radi i vecina vozacaka sada, dakle na neki filing i iskustvo. Ponekad se upali semafor, pa pogledas u vozaca do sebe, i onako isaretom ga pitas hoce desno.

Kruzni tok nije nikakv problem kad se uredi kako treba. Recimo ovaj projekat na Nedzaricima je nefukcionalan, jer nije uzeo u obzir pjesake, na toj raksrsnici ima puno pjesaka. Puno je skola okolo, puno djece, i takve stvari se samo semaforom mogu rijesiti, sto bi stovrili zagusenje, zato je ovo gore rijesenje lijepo za oko, ali nefunkcionalno.
fidoremilienko

#38 Re: Raskrsnica Pofalici

Post by fidoremilienko »

_Reds_ wrote:Ne znam jesma se dobro izrazio.

Ali recimo ja izlazim prema Butmirskoj iz unutrasnje trake, pogledam ogedalo desno, onaj pored mene nije dao zmigavac, sacekacu, i cekati da naredni da zmigavac, prvi koji bude dao ja cu da krenem i izadjem pareleno sa njim iz kruznog toka.

A sada je situacija takva da ukoliko sam ja u unustrasnjoj traci, i zelim izaci a pored mene ima auto u vanjskoj, ja nikako ne mogu vidjeti da li lik daje zmigavac ili ne, nego onako idem na osjecaj, i na snagu motora da mogu prolatiti ispred i ako on ne bude izlazio iz kruznog toka, tako radi i vecina vozacaka sada, dakle na neki filing i iskustvo. Ponekad se upali semafor, pa pogledas u vozaca do sebe, i onako isaretom ga pitas hoce desno.

Kruzni tok nije nikakv problem kad se uredi kako treba. Recimo ovaj projekat na Nedzaricima je nefukcionalan, jer nije uzeo u obzir pjesake, na toj raksrsnici ima puno pjesaka. Puno je skola okolo, puno djece, i takve stvari se samo semaforom mogu rijesiti, sto bi stovrili zagusenje, zato je ovo gore rijesenje lijepo za oko, ali nefunkcionalno.
A u Butmiru zivis :D

Ali ako stojis u unutrasnjoj traci i cekas da neko iz vanjske trake skrece desno, onda blokiras ove iza tebe. Hele nejse, sto bi rekli, dalo bi se tu stosta pisati. Dobar si kad vec smijes tako, mora da imas bijesnu masinu :)

E sad, ne valja nijedan kruzni tok koji ima semafore, odnosno gdje imas koliziju bar dva vida saobracaja: sinsko-drumski, sinsko-pjesacki, drumsko-pjesacki. A da ne govorimo o koliziji tri i vise vrsta saobracaja :-) Cim imas koliziju, gubis na protoku vozila. A ako imas koliziju u nivelisanom podrucju, moras imati i semafore, inace bude belaja.

Zato i ja kazem da ovaj kruzni na Pofalicima ne valja, jer se njime ne dobija puno. Problem su kolizije razlicitih vidivao saobracaja. Najbolje su denivelisana cvorista, to je idealno.

U zdravlje i javi koje ti je auto da te snimim kad izvodis te vratolomije :D
neki

#39 Re: Raskrsnica Pofalici

Post by neki »

Isti autor je napravio jos par sf filmova
[youtube]www.youtube.com/watch?v=h2HaOpg1i6E&feature=plcp[/youtube]
Comrad

#40 Re: Raskrsnica Pofalici

Post by Comrad »

Ma nema tog kruznog koji moze rijesiti guzvu. Pa ne moze rijesavati problem od njegovog kraja. Valjda je logicno krenuti od pocetka.

Zasto su guzve na svakoj raskrsnici, zato sto je to jedini put da se dodje do grada ili da se prodje kroz grad. Ne mislim bukvalno jedini, ali za mene nije alternativa da se vozam izmedju zgrada i da me fata tri miliona semafora. Znaci tamo neki kamiondzija i milion drugih auta prolaze bespotrebno kroz Sarajevo htjeli oni to ili ne, nemaju drugih puteva, zaobilaznica i prave dodatnu guzvu.

Po mom misljenju rjesenje je:
1. Rijesiti Stupsku petlju (ima fino onaj prijedlog i za to)
2. Zavrsiti Juznu i Sjevernu longitudinalu + dovrsiti zaobilaznicu
3. Urediti javni gradski prijevoz i pokrenuti gradjane da isti koriste

Ove tri stvari uopste nisu SF, vec su itekako izvodive, narocito jer su sve tri u neku ruku 50% zavrsene. Samo ih treba finalizirati i pustiti u rad.

Izgradnjom ove raskrsnice nista necemo dobiti, ok na Pofalicima nece biti guzve, ali ce te docekati na sljedecoj raskrsnici i sta smo dobili - nista. A potrosit ce se ogromna sredstva.

Image
_Reds_

#41 Re: Raskrsnica Pofalici

Post by _Reds_ »

Upravo sam ja to i govorio, postoje mnogo prece stvari i logicnije da se radi, ovaj ce ocigledno samo malo igrao sa 3D tehnologijama.
Alive

#42 Re: Raskrsnica Pofalici

Post by Alive »

Ne kontam sta fali sada kako je... :D
holowey

#43 Re: Raskrsnica Pofalici

Post by holowey »

mislim da bi najbolje rjesenje za ovu raskrsnicu, a i mnoge druge raskrsnice u sarajevu, bilo da se pjesacki saobracaj usmjeri ispod zemlje te uvedu zabrane skretanja ulijevo (moze samo pravo i desno)...

osim toga, imho, dodatna rjesenja koja bi popravila saobracajnu situaciju u sarajevu su poplocavanje cijele trase tramvajske pruge te odredjivanje te trase kao "public transportation and emergency lane", decentralizacija, liberalizacija i investiranje u razvoj gradskog saobracaja kako bi se gradske ulice rasteretile od privatnih automobila...

bez radikalnih promjena sve ce ostati na zamazivanju ociju pred izbore...
Post Reply