Prijedor 92: Ostaće istine dvije, jedna da ničeg bilo nije

Post Reply
kv99

#26 Re: Prijedor 92: Ostaće istine dvije, jedna da ničeg bilo ni

Post by kv99 »

bach wrote:
Sarajmen wrote:Godinama sam pratio u dnevnim novinama ''Avaz'' , pisanje njegovog novinara sa ili iz tog područja . Tekstovi su u potpisu imali inicijale '' M.Z.'' a nerijetko i u smislu M. Zgonjanin, pa sam zaključio da je to ista osoba.
Pomenuti novinar-dopisnik je pisao o svemu više osim o stvarima koje se i kroz ovu temu nastoje ''refreširati'' , iako postoje već najmanje dvije teme sa ratnim posljedicama na području Prijedora. Ali hajde, neka se kaže šta se ima...

Ja evo iznesoh ovu činjenicu, lako provjerljivu . Tako sam ja iz Prijedora čitao o :'' prijedorskoj kafani iz koje se svaka konobarica udala'', ''o čudacima ili čudnim hobijima ili načinima života pojedinaca iz Prijedora'' , '' o dvoglavim hajvanima-životinjama koje su se otelile-okotile'' i sl trivijalne stvari iz života tog grada. Primijetio sam i veliki broj samoubistava stanovnika sa tog područja...

Mišljenja da se na ovoj temi neće u fokus staviti tvornica keksa iz Prijedora ili rudnici AM-a , ili griješim...?
Neće. Ova tema bi trebala da pojasni:

Kakav je bio odnos snaga branitelja i agresora u Prijedoru, brojčano stanje i opremljenost i jednih i drugih?
Raspored snaga na početku rata?
Da li je Prijedor ( i okolina) mogao biti odbranjen?
"Akcija" bh. patriota krajem maja u Prijedoru i srpski protivudar?
Život preostalih Bošnjaka i Hrvata u okupiranom Prijedoru ( 1992 - 1996)

ITD

Zato je tema na PDF - u historija.
Ono sto je specificno za taj kraj je da su vec u ljeto 1991 bili fakticki okupirani. Vec su tada bile mobilisane jedinice tzv JNA i vrsene vjezbe jer citav taj kraj je ustvari bio odskocna daska za djelovanje u Hrvatskoj a pogotovo kada je tzv JNA povucena iz Slovenije i Hrvatske jer je dobar dio sredstava bio tu smjesten.
Isto tako u blizini je i Banja Luka i mislim da svako zna sta je to znacilo u vojnom i politickom smislu i sama komunikacija sa Sarajevom i ostalim dijelovima gdje su Bosnjaci bili u vecini je bila uveliko otezana ( fizicki a pogotovo drugi vidovi komunikacija -tele ili radio ).

Sam Prijedor je bio gotovo pola-pola po broju stanovnika ( srbi-ne srbi ) sa time da su okolna sela bila Bosnjacka ali da su oko tih sela bila srpska pa su sa time Bosnjacka sela ustvari bila opkoljena sa jedne strane gradom u kojem su vec uveliko bile jedinice pod kontrolom SDS-a ( ustvari cetnicke ) a sa druge strane sela po kojima je tzv jna uveliko podijelila oruzje.
Grupa od 30 maja je imala oko 100-ak ljudi , na celu sa Slavkom Ecimovicem i oni su bili u svakom pogledu u inferiornom stanju ( brojcano, naoruzanje, pocetni polozaji, komunikacija, logistika itd).
sinuhe

#27 Re: Prijedor 92: Ostaće istine dvije, jedna da ničeg bilo ni

Post by sinuhe »

Bosanska Krajina je odsjecena od ostatka BiH 91 i osvajanjem TV-odasiljaca na Kozari tako da se umjesto drugog programa emitovala TV Beograd.
Politicko i vojno gotova stvar davno prije nego sto ce rat u BiH poceti.
bach

#28 Re: Prijedor 92: Ostaće istine dvije, jedna da ničeg bilo ni

Post by bach »

kv99 wrote:
bach wrote:
Sarajmen wrote:Godinama sam pratio u dnevnim novinama ''Avaz'' , pisanje njegovog novinara sa ili iz tog područja . Tekstovi su u potpisu imali inicijale '' M.Z.'' a nerijetko i u smislu M. Zgonjanin, pa sam zaključio da je to ista osoba.
Pomenuti novinar-dopisnik je pisao o svemu više osim o stvarima koje se i kroz ovu temu nastoje ''refreširati'' , iako postoje već najmanje dvije teme sa ratnim posljedicama na području Prijedora. Ali hajde, neka se kaže šta se ima...

Ja evo iznesoh ovu činjenicu, lako provjerljivu . Tako sam ja iz Prijedora čitao o :'' prijedorskoj kafani iz koje se svaka konobarica udala'', ''o čudacima ili čudnim hobijima ili načinima života pojedinaca iz Prijedora'' , '' o dvoglavim hajvanima-životinjama koje su se otelile-okotile'' i sl trivijalne stvari iz života tog grada. Primijetio sam i veliki broj samoubistava stanovnika sa tog područja...

Mišljenja da se na ovoj temi neće u fokus staviti tvornica keksa iz Prijedora ili rudnici AM-a , ili griješim...?
Neće. Ova tema bi trebala da pojasni:

Kakav je bio odnos snaga branitelja i agresora u Prijedoru, brojčano stanje i opremljenost i jednih i drugih?
Raspored snaga na početku rata?
Da li je Prijedor ( i okolina) mogao biti odbranjen?
"Akcija" bh. patriota krajem maja u Prijedoru i srpski protivudar?
Život preostalih Bošnjaka i Hrvata u okupiranom Prijedoru ( 1992 - 1996)

ITD

Zato je tema na PDF - u historija.
Ono sto je specificno za taj kraj je da su vec u ljeto 1991 bili fakticki okupirani. Vec su tada bile mobilisane jedinice tzv JNA i vrsene vjezbe jer citav taj kraj je ustvari bio odskocna daska za djelovanje u Hrvatskoj a pogotovo kada je tzv JNA povucena iz Slovenije i Hrvatske jer je dobar dio sredstava bio tu smjesten.
Isto tako u blizini je i Banja Luka i mislim da svako zna sta je to znacilo u vojnom i politickom smislu i sama komunikacija sa Sarajevom i ostalim dijelovima gdje su Bosnjaci bili u vecini je bila uveliko otezana ( fizicki a pogotovo drugi vidovi komunikacija -tele ili radio ).

Sam Prijedor je bio gotovo pola-pola po broju stanovnika ( srbi-ne srbi ) sa time da su okolna sela bila Bosnjacka ali da su oko tih sela bila srpska pa su sa time Bosnjacka sela ustvari bila opkoljena sa jedne strane gradom u kojem su vec uveliko bile jedinice pod kontrolom SDS-a ( ustvari cetnicke ) a sa druge strane sela po kojima je tzv jna uveliko podijelila oruzje.
Grupa od 30 maja je imala oko 100-ak ljudi , na celu sa Slavkom Ecimovicem i oni su bili u svakom pogledu u inferiornom stanju ( brojcano, naoruzanje, pocetni polozaji, komunikacija, logistika itd).
Eto, ja prvi put čujem za ime Slavko Ećimović, iako redovno čitam novine, gledam vijesti i čitam sve vezano za rat 1992 - 1996. Ime tog čovjeka, koji je kako vidim učinio nevjerovatnu stvar, nikada nije pročitano na našoj televiziji ili spomenuto u nekom govoru. Valjda tako hoće oni koji od prijeratnih sarajevskih đilkoša i ratnih lopova, prave heroje.

Sramota.
kv99

#29 Re: Prijedor 92: Ostaće istine dvije, jedna da ničeg bilo ni

Post by kv99 »

bach wrote:
Eto, ja prvi put čujem za ime Slavko Ećimović, iako redovno čitam novine, gledam vijesti i čitam sve vezano za rat 1992 - 1996. Ime tog čovjeka, koji je kako vidim učinio nevjerovatnu stvar, nikada nije pročitano na našoj televiziji ili spomenuto u nekom govoru. Valjda tako hoće oni koji od prijeratnih sarajevskih đilkoša i ratnih lopova, prave heroje.

Sramota.
Slavku su noc poslije pokusaja oslobodjenja Prijedora jer je grad ustvari bio okupiran prije toga a sela na Brdu i Hambarine popaljeni , pobili citavu familiju i to su cak i javno objavili. Na radiju je bila vijest o tome :" da su nepoznati pocinioci napali kucu Ecimovica i pobili mu roditelje i dvije snahe" u cilju da uliju strah ljudima u kosti, kao da nije bilo dovoljno sve ono sto su drugo radili . A kada su Slavka ubili tijelo su mu izlozili u Ljubiji tako da svi mogu da vide da je mrtav, cak su razglasom pozivali ljude vani zbog toga. Oni koji su vidjeli tijelo kazu da je bilo toliko izobliceno da ga nisu mogli da prepoznaju.

A u vezi Prijedora i citave te Krajiske regije sam cuo podatak, koji nisam mogao da provjerim pa ne znam koliko je tacan.Ali prema ljudima koji bi to trebali da znaju zbog geografskog i politickog okruzenja u kojem se to podrucje nalazilo bilo je odluceno da organizaciono budu okrenuti prema Bihacu i toj regiji . Fikret Abdic , kao clan predsjednistva i tada covjek od velikog ugleda u citavoj BiH a pogotovo tom kraju je bio izabran kao prvi covjek te organizacije. Po toj prici Bihacki kraj sa Abdicem na celu je trebao da bude odskocna daska za pomoc ostatku te regije jer su oni ustvari bili odsjeceni od ostaka BiH linijom Bosanska Gradiska-BL- Varcar Vakuf- Sipovo ali zavrsilo se kako se zavrsilo ili drugacije receno ko je tada mogao da zna da je Abdic cetnicki igrac.
Ne znam koliko ima istine ali ima logike jer kako god da se okrene nije bilo moguce poslati pomoc ili organizovati ista iz pravca Sarajeva,Zenice ili nekog drugog centra bas zbog svega onoga sto sam ranije naveo.
Last edited by kv99 on 03/06/2012 17:53, edited 1 time in total.
sinuhe

#30 Re: Prijedor 92: Ostaće istine dvije, jedna da ničeg bilo ni

Post by sinuhe »

Po toj prici Bihacki kraj sa Abdicem na celu je trebao da bude odskocna daska za pomoc ostatku te regije
A ovo je vec nepotrebna prica.

Prijedor, Sanski Most i Kljuc su mjesovite opstine i nije im bilo spasa. Cazinska Krajina je druga stvar.
Last edited by sinuhe on 03/06/2012 17:56, edited 1 time in total.
kv99

#31 Re: Prijedor 92: Ostaće istine dvije, jedna da ničeg bilo ni

Post by kv99 »

sinuhe wrote:
Po toj prici Bihacki kraj sa Abdicem na celu je trebao da bude odskocna daska za pomoc ostatku te regije
A ovo je vec nepotrebna prica.
Postavljeno je pitanje o organizaciji u Prijedoru i tom kraju i ovo je pokusaj da se dadne barem neki odgovor i lijepo sam naveo da nije provjereno ali su ipak podaci od ljudi koji su bili ukljuceni u ta desavanja prije i u toku agresije.
Ako se zna kakav je ugled tada Abdic imao u BiH a pogotovo tom kraju nije cudno da je on dobio ako ne glavnu ulogu a onda jednu od glavnih za organizaciju. Da li smatras da je on mogao biti zaobidjen u to vrijeme u bilo cemu sto se desavalo u toj regiji pa cak i pripreme za agresiju ?
Vidim da si dodao ovo u vezi Cazinkse Krajine pa se slazem da su ove druge opstine bile izgubljene same po sebi da i da je zato bio taj plan da Cazinska Krajina bude ta koja ce da pomogne ostalima jer logicki gledano to je bilo jedino moguce rjesenje. Ali ispalo je kako je ispalo.
Last edited by kv99 on 03/06/2012 18:01, edited 1 time in total.
sinuhe

#32 Re: Prijedor 92: Ostaće istine dvije, jedna da ničeg bilo ni

Post by sinuhe »

A cuj Sarajevo nije imalo odgovora ni na osvajanje TV-odasiljaca. Kakva organizacija?
kv99

#33 Re: Prijedor 92: Ostaće istine dvije, jedna da ničeg bilo ni

Post by kv99 »

sinuhe wrote:A cuj Sarajevo nije imalo odgovora ni na osvajanje TV-odasiljaca. Kakva organizacija?
kazem ti , koliko sam cuo Bihac i Cazinska Krajina su trebali da budu centar u bilo kakvoj organizaciji otpora u tom kraju. Nije postojala mogucnost da se to logisticki ili organizaciono pokrije iz npr Sarajeva ili Zenice i ostao je samo Bihac kao mogucnost. Npr telekomunikacije Sarajevo-Prijedor su bile skorz pokrivene i nije se moglo nista na taj nacin da se odradi. Isto tako ako zelis da posaljes covjeka iz-do Sarajeva pogledaj na kartu i vidi kuda sve treba da prodje jer i prije barikada bile su sve prometnice pod kontrolom. Bihac je bio najbliza i najlogicnija opcija bilo kakve organizacije i sada koliko se organizovalo i sta ne znam, trebali bi da pitamo Abdica o tome jer ko je osim njega imao autoritet da to odradi na tom podrucju, zar ne ?
sinuhe

#34 Re: Prijedor 92: Ostaće istine dvije, jedna da ničeg bilo ni

Post by sinuhe »

Pod Sarajevo mislim na snage otpora kako u jesen 91 tako i u proljece 92.
A Bihac je i sam u velikoj nevolji bio.
kv99

#35 Re: Prijedor 92: Ostaće istine dvije, jedna da ničeg bilo ni

Post by kv99 »

sinuhe wrote:Pod Sarajevo mislim na snage otpora kako u jesen 91 tako i u proljece 92.
A Bihac je i sam u velikoj nevolji bio.
Pa znam i ja sada to i kako je ispalo ali sve ovo sto se dogodilo sa pokusajem otpora u Hambarinama, oko Kljuca , pokusaj oslobadjanja Prijedora je imalo smisla jedino u slucaju da su im ovi iz Bihaca i te regije pritekli u pomoc jer nije bilo moguce iz bilo kojeg drugog pravca. I da su uspjeli da oslobode Prijedor ne bi imalo puno smisla bez pomoci sa strane i to je ono sto ti citavo vrijeme i pokusavam da objasnim. Ti ljudi su to i uradili jer su mislili da ce biti te pomoci i sada znamo da je nije bilo ali ko je to tada mogao to da zna ? i zato sam i pokusao da objasnim onako kako sam cuo od ljudi koji bi o toem trebali da znaju vise nego ja : da je bilo price da je Abdic odgovoran za orgaizaciju i da su se ljudi njemu obracali. Koliko je u tome istine ne znam ali znam da su ljudi uradili koliko su mogli i pruzili otpor u nadi da ce doci ta pomoc iz tog kraja koju je po njima trebao da organizuje Abdic.
Ako su slagali meni i ja lazem vas i lijepo sam objasnio da prenosim informaciju koju nisam mogao da sam provjerim pa neka svako odluci koliko mu je logicna ili nije.
sinuhe

#36 Re: Prijedor 92: Ostaće istine dvije, jedna da ničeg bilo ni

Post by sinuhe »

Sve da i jeste neko krenuo iz Bihaca u pomoc preko Petrovca i Krupe ispalo bi jos gore.
Sudbinu tih opstina je odredila njihova mjesovitost.

U vezi Abdica i njegove popularnosti treba ipak znati da su Cazinska Krajina i ova druga da je nazovem Bosanska Krajina dosta razliciti svijetovi.
Npr. Bosnjaci Bosanskog Petrovca sebe i ne smatraju Krajisnicima.
kv99

#37 Re: Prijedor 92: Ostaće istine dvije, jedna da ničeg bilo ni

Post by kv99 »

sinuhe wrote:Sve da i jeste neko krenuo iz Bihaca u pomoc preko Petrovca i Krupe ispalo bi jos gore.

U vezi Abdica i njegove popularnosti treba ipak znati da su Cazinska Krajina i ova druga da je nazovem Bosanska Krajina dosta razliciti svijetovi.
Da se tada znalo ono sto se sada zna bilo bi sve drugacije ali na veliku zalost to nije tako. Tada su ljudi postupali na osnovu one situacije i onih informacija koje su tada imali a ne ove koje mi sada imamo.

Ako ti znas nekoga drugog osim Abdica da je bio iz Cazinske Krajine a imao visok polozaj u Sarajevu, bio poznat i popularan na citavom dijelu Bosne i Hercegovine i ko je gledano u to vrijeme imao dosta politickih a i ekonomskih veza i uticaja i mogao da bude organizator otpora u Cazinskoj Krajini slobodno nas informisi.
nidokralj

#38 Re: Prijedor 92: Ostaće istine dvije, jedna da ničeg bilo ni

Post by nidokralj »

Ja sto sam bio u Prijedoru primjetio sam da je grad podijeljen, svako sa svojima.Tacno se zna cija je cija kafana i gdje se ide...A mogu zamisliti kako je tesko ljudima koji su gore proveli rat i bili u logoru i jos uvijek iste te ljude po carsiji vidjaju... :( Koliko sam ja upoznat sa situacijom(nek me neko ispravi) konkretno u Prijedoru pocetkom rata nije bilo nikakvog otpora, jednostavno nije bio moguc.
zlata

#39 Re: Prijedor 92: Ostaće istine dvije, jedna da ničeg bilo ni

Post by zlata »

Ama dzaba vam raspravljat o onom "sto je moglo biti".

Najutjecajnijim i najskolovanijm i najpametnijim ljudima tog kraja,
su vec generacijama ispirali mozgove o "Bratstvu i Jedinstvu", tj,
Da su jedan-te-isti narod, haman Srbi.
U skoli smo cak smo i svoj jezik zvali "sprski",
iako se je formalno nazivao srpsko-hrvatski.
Najpametniji i najskolovaniji muslimanski sinovi Krajine su cesto zenili Srpkinje.

U skoli smo samo ucili o Kraljevica Marku i srpskim povjesnim bajkama.
Cak nam je i rijecnik nasilno izmjenjen kroz ondasnje skolstvo.
Vjernika je bilo jedino po selima i mahalama.
Ostali u Njemackoj, Austriji, Sloveniji.

Sve ono sto je nekako razlikovalo Srbe od Bosnjaka je postepeno i vremenom, nestajalo.
Samo su bile ostale dzamije i stari hodze, didovi i nane, da nas nekako podsjete da nekad nismo bas bili, ISTI.

Cetnici (infilitrirani u komunisticki rezim) su vec bili "dobili" psiholocki i (ideoloski rat) protiv tog naroda,
i pripremili ga za lakse unistavanje.

Ne mozes ti covjeka natjerat da krene u rat, da se organizira, ako on prosto NE VJERUJE
da ima komsiju neprijatelja, koji mu je spreman i SIIIIME ZATRAT.

To je bio slucaj sa krajiskim Bosnjacima izmedju 1991-1992. Elita im je lebdila u titovickim oblacima, fantazijama o Bratstvu i Jedinstvu,
dok su Cetalji u isto vrijeme spremali spiskove kako ce te iste buduce vodje ikakvog otopra, zauvijek eliminirat, i njihove "ostatke" zauvijek prognat.

Koliko sam puta govorila rodjacima i rodicama da se spremaju, da krenu, da odlaze, jer im Srbi spremaju klanje (ne, nisam nikakav prorok, nego je i budali bilo jasno da se kroji Velika Srbija), al' dzaba, i uzaulud.
Bili su svi zaredom PARALIZIRANI, i fizicki i psihicki, a takodjer i dezinformirani.

Dok su Cetnici klali u okolnim carsijama, tetkin sin mi se u telefonskom razgovoru falio kako su se on i komsije Srbi i Muslimani, organizirali i da drze strazu. Protiv koga?

Kraj takve politicki deziorijentirane i psiholoski nespremne elite, kraj toliko dezinformiranog i paraliranog naroda, i onoliko naoruzanih cetnickih krvopija, cudi me da je iko ost'o ziv.

Krajiski Bosnjaci su vec 2 generacije bili intenzivno ukljuceni u proces asimilacije u nekakve Srbo-Jugoslovene.
Asimilacija, samo po sebi, nije nikakav kriminal AKO si ti kroz taj proces i nakon tog procesa, jednak svom komsiji, imas ista prava, itd.

Medjutim, kad se stiglo na poluvrijeme tog procesa, Srbi su odlucili da ne zele Jugoslaviju, nego hoce Veliku Srbiju. Imali su sve moguce vrste vojnog i politickog naoruzanja, da bi sebi olaksali eliminiranje onih koji nisu zelili zivit u Velikoj Srbiji.

Dokazalo se da su Srbi imali NEKOLIKO elita. A Bosnjaci samo dvije. Srbi su jednu vec uspjeli psihloski i politicki neutrilizirat, pa konacno fizicki i moralno unistiti. A druga, je sa Alijom na celu,
totalno nespremna za izazove onog doba, od'jednom izletila na scenu, da spasi ono sto se MORE.
nemoguce vruce

#40 Re: Prijedor 92: Ostaće istine dvije, jedna da ničeg bilo ni

Post by nemoguce vruce »

:thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup:
zlata wrote:Ama dzaba vam raspravljat o onom "sto je moglo biti".

Najutjecajnijim i najskolovanijm i najpametnijim ljudima tog kraja,
su vec generacijama ispirali mozgove o "Bratstvu i Jedinstvu", tj,
Da su jedan-te-isti narod, haman Srbi.
U skoli smo cak smo i svoj jezik zvali "sprski",
iako se je formalno nazivao srpsko-hrvatski.
Najpametniji i najskolovaniji muslimanski sinovi Krajine su cesto zenili Srpkinje.

U skoli smo samo ucili o Kraljevica Marku i srpskim povjesnim bajkama.
Cak nam je i rijecnik nasilno izmjenjen kroz ondasnje skolstvo.
Vjernika je bilo jedino po selima i mahalama.
Ostali u Njemackoj, Austriji, Sloveniji.

Sve ono sto je nekako razlikovalo Srbe od Bosnjaka je postepeno i vremenom, nestajalo.
Samo su bile ostale dzamije i stari hodze, didovi i nane, da nas nekako podsjete da nekad nismo bas bili, ISTI.

Cetnici (infilitrirani u komunisticki rezim) su vec bili "dobili" psiholocki i (ideoloski rat) protiv tog naroda,
i pripremili ga za lakse unistavanje.

Ne mozes ti covjeka natjerat da krene u rat, da se organizira, ako on prosto NE VJERUJE
da ima komsiju neprijatelja, koji mu je spreman i SIIIIME ZATRAT.

To je bio slucaj sa krajiskim Bosnjacima izmedju 1991-1992. Elita im je lebdila u titovickim oblacima, fantazijama o Bratstvu i Jedinstvu,
dok su Cetalji u isto vrijeme spremali spiskove kako ce te iste buduce vodje ikakvog otopra, zauvijek eliminirat, i njihove "ostatke" zauvijek prognat.

Koliko sam puta govorila rodjacima i rodicama da se spremaju, da krenu, da odlaze, jer im Srbi spremaju klanje (ne, nisam nikakav prorok, nego je i budali bilo jasno da se kroji Velika Srbija), al' dzaba, i uzaulud.
Bili su svi zaredom PARALIZIRANI, i fizicki i psihicki, a takodjer i dezinformirani.

Dok su Cetnici klali u okolnim carsijama, tetkin sin mi se u telefonskom razgovoru falio kako su se on i komsije Srbi i Muslimani, organizirali i da drze strazu. Protiv koga?

Kraj takve politicki deziorijentirane i psiholoski nespremne elite, kraj toliko dezinformiranog i paraliranog naroda, i onoliko naoruzanih cetnickih krvopija, cudi me da je iko ost'o ziv.

Krajiski Bosnjaci su vec 2 generacije bili intenzivno ukljuceni u proces asimilacije u nekakve Srbo-Jugoslovene.
Asimilacija, samo po sebi, nije nikakav kriminal AKO si ti kroz taj proces i nakon tog procesa, jednak svom komsiji, imas ista prava, itd.

Medjutim, kad se stiglo na poluvrijeme tog procesa, Srbi su odlucili da ne zele Jugoslaviju, nego hoce Veliku Srbiju. Imali su sve moguce vrste vojnog i politickog naoruzanja, da bi sebi olaksali eliminiranje onih koji nisu zelili zivit u Velikoj Srbiji.

Dokazalo se da su Srbi imali NEKOLIKO elita. A Bosnjaci samo dvije. Srbi su jednu vec uspjeli psihloski i politicki neutrilizirat, pa konacno fizicki i moralno unistiti. A druga, je sa Alijom na celu,
totalno nespremna za izazove onog doba, od'jednom izletila na scenu, da spasi ono sto se MORE.
zlata

#41 Re: Prijedor 92: Ostaće istine dvije, jedna da ničeg bilo ni

Post by zlata »

"Trnopolje, Zaboravljeno Ljeto".

http://www.bhinfo.fr/trnopolje-un-ete-oublie,2705/
Dokumentarac o Trnopolju, Bosnjacima povranticima u istom naselju.
http://www.bhinfo.fr/spip.php?page=arti ... ticle=2729

http://www.kisskissbankbank.com/trnopolje-un-ete-oublie

"Le silence est-il le prix à payer pour continuer à vivre ensemble?
Combien d'années, combien de générations faudra-t-il pour que la parole se libère - ou pour que l'histoire du camp se perde dans le silence?"

Sutnja?
Je'l' nasa sutnja cijena danasnjeg suzivota?
Koliko godina, koliko genercija treba proci, da bi se oslobodila rijec, istina-
ili ce se historija o Trnopoljskom Logoru izgubiti u tom nasem presutkivanju (istine)?
sinuhe

#42 Re: Prijedor 92: Ostaće istine dvije, jedna da ničeg bilo ni

Post by sinuhe »

kv99 wrote:
sinuhe wrote:Sve da i jeste neko krenuo iz Bihaca u pomoc preko Petrovca i Krupe ispalo bi jos gore.

Da se tada znalo ono sto se sada zna bilo bi sve drugacije ali na veliku zalost to nije tako. Tada su ljudi postupali na osnovu one situacije i onih informacija koje su tada imali a ne ove koje mi sada imamo.

Ako ti znas nekoga drugog osim Abdica da je bio iz Cazinske Krajine a imao visok polozaj u Sarajevu, bio poznat i popularan na citavom dijelu Bosne i Hercegovine i ko je gledano u to vrijeme imao dosta politickih a i ekonomskih veza i uticaja i mogao da bude organizator otpora u Cazinskoj Krajini slobodno nas informisi.
Abdic je laka meta. :D

Bosnjaci jedva da su drzali dijelove glavnog grada tako da mi svaka diskusija o mogucnosti odbrane Prijedora, Sanskog Mosta i Kljuca izgleda dosta naivno. Da je postojala mogucnost spajanja Bihaca sa Prijedorom rata ne bi ni bilo.
sinuhe

#43 Re: Prijedor 92: Ostaće istine dvije, jedna da ničeg bilo ni

Post by sinuhe »

zlata
O kojem je mjestu rijec? Prvi put cujem za zajednicke straze.

To jugoslovenstvo o kojem pricas vise me asocira na Sarajevo nego na Prijedor.
kv99

#44 Re: Prijedor 92: Ostaće istine dvije, jedna da ničeg bilo ni

Post by kv99 »

sinuhe wrote:
kv99 wrote:

Abdic je laka meta. :D

Bosnjaci jedva da su drzali dijelove glavnog grada tako da mi svaka diskusija o mogucnosti odbrane Prijedora, Sanskog Mosta i Kljuca izgleda dosta naivno. Da je postojala mogucnost spajanja Bihaca sa Prijedorom rata ne bi ni bilo.
Ako je Abdic laka meta navedi onda ovo sto sam te ranije pitao : ko je prije agresije imao takav polozaj u Sarajevu i Cazinskoj Krajini da je mogao doci u poziciju da se odabere kao glavni organizator otpora, ustvari koordinator otpora ?

I ovo sto ti govorim nije moje misljenje i nisam nikada tvrdio da je taj plan ako je postojao bio realan ili moguc. Samo ti prenosim ono sto je meni receno : da su ljudi mislili da je postojao plan po kojem je Bihac i Cazinska Krajina bili centar za organizovanje otpora i da je Abdic bio na vrhu. Tacka.
sinuhe

#45 Re: Prijedor 92: Ostaće istine dvije, jedna da ničeg bilo ni

Post by sinuhe »

Ti si samo sreo hvalisavce koji bi kao nesto uradili da ne bi Abdica.
Nepotrebna prica.
kv99

#46 Re: Prijedor 92: Ostaće istine dvije, jedna da ničeg bilo ni

Post by kv99 »

sinuhe wrote:Ti si samo sreo hvalisavce koji bi kao nesto uradili da ne bi Abdica.
Nepotrebna prica.
Nisam sreo "Hvalisavce" jer su poginuli jer su uradili mnogo vise nego sto je to uradjeno u drugim krajevima a zasto su uradili to sam ti pokusao da objasnim ali vidim da trazis da ti se nacrtaju svi detalji ali to neces docekati. Sreo sam ljude kojima su "hvalisavci " to tada tvrdili i zato ti kazem da nije moguce da se to potvrdi ali "hvalisavci " nisu imali tada razloga da ista svaljuju na Abdica a ovi sto su to culi od "hvalisavaca " nemaju razloga da svaljuju ista na njih ili Abdica. Bili su dovoljno bliski "hvalisavcima" da im ovi to povjere ali ne u takvoj poziciji da mogu da uticu na tok desavanja.
Ko , sta i kada neces saznati a ako mislis da znas bolje slobodno nas informisi ali te ljude nemoj zvati hvalisavcima ako nemas neki bolji argument.
I da su tada ljudi znali ovo sto se sada zna i bili generali poslije bitke bilo bi sve drugacije ali na zalost nisu znali.

I nisi mi odgovorio : kada toliko znas sta je bilo ko je pored Abdica imao takav polozaj u Sarajevu i Cazinskoj Krajini da je mogao doci u obzir za kooridinatora otpora ? Ako su meni ljudi slagali reci ti onda ko je to mogao da tada to odradi ?
sinuhe

#47 Re: Prijedor 92: Ostaće istine dvije, jedna da ničeg bilo ni

Post by sinuhe »

Realno nikakvog otpora u Prijedoru nije ni bilo. Ljudi jesu poginuli ali su i imali dosta naivan pristup.
kv99

#48 Re: Prijedor 92: Ostaće istine dvije, jedna da ničeg bilo ni

Post by kv99 »

sinuhe wrote:Realno nikakvog otpora u Prijedoru nije ni bilo. Ljudi jesu poginuli ali su i imali dosta naivan pristup.
Ja to znam i ti to znas ali kako su ti ljudi to tada mogli da znaju ? Kako su oni mogli da znaju ono sto ti i ja danas znamo , gdje i kada da se pruzi otpor, gdje da se pobjegne i gdje da se bori , kome da se vjeruje a kome ne , sve ovo sto ti i ja sada znamo a siguran sam da nismo znali tada ? I ja sada znam da nije bilo moguce i realno gledano tada nije bilo moguce ali sta je tada realno gledano bilo moguce i ko je to mogao sve da tacno da procjeni ne na osnovu ovoga sto mi sada znamo vec na osnovu onoga sto su oni tada znali ?
I ljudi o kojima pricam nisu bili vojni i politicki stratezi na nivou Ajzenhauera i necu namjerno da idem u detalje koliko je to bilo naivno bas zbog tih ljudi jer neka im je svima rahmet dusi i lahka ova bosanka zamlja jer ti su ljudi ipak nesto uradili i ja samo dajem razlog za djelovanje koji je i meni dat. Nista drugo.
lotPi

#49 Re: Prijedor 92: Ostaće istine dvije, jedna da ničeg bilo ni

Post by lotPi »

sinuhe wrote:Realno nikakvog otpora u Prijedoru nije ni bilo. Ljudi jesu poginuli ali su i imali dosta naivan pristup.
Je si li ti bio u PD-u 92-e, kada ovako olako postavljas informacije!?
sinuhe

#50 Re: Prijedor 92: Ostaće istine dvije, jedna da ničeg bilo ni

Post by sinuhe »

Nisam. Ti bi nam znao vise reci. Organizacija, ljudstvo i naoruzanje. I bez preuvelicavanja, molicu lijepo.
Post Reply