Ono sto je specificno za taj kraj je da su vec u ljeto 1991 bili fakticki okupirani. Vec su tada bile mobilisane jedinice tzv JNA i vrsene vjezbe jer citav taj kraj je ustvari bio odskocna daska za djelovanje u Hrvatskoj a pogotovo kada je tzv JNA povucena iz Slovenije i Hrvatske jer je dobar dio sredstava bio tu smjesten.bach wrote:Neće. Ova tema bi trebala da pojasni:Sarajmen wrote:Godinama sam pratio u dnevnim novinama ''Avaz'' , pisanje njegovog novinara sa ili iz tog područja . Tekstovi su u potpisu imali inicijale '' M.Z.'' a nerijetko i u smislu M. Zgonjanin, pa sam zaključio da je to ista osoba.
Pomenuti novinar-dopisnik je pisao o svemu više osim o stvarima koje se i kroz ovu temu nastoje ''refreširati'' , iako postoje već najmanje dvije teme sa ratnim posljedicama na području Prijedora. Ali hajde, neka se kaže šta se ima...
Ja evo iznesoh ovu činjenicu, lako provjerljivu . Tako sam ja iz Prijedora čitao o :'' prijedorskoj kafani iz koje se svaka konobarica udala'', ''o čudacima ili čudnim hobijima ili načinima života pojedinaca iz Prijedora'' , '' o dvoglavim hajvanima-životinjama koje su se otelile-okotile'' i sl trivijalne stvari iz života tog grada. Primijetio sam i veliki broj samoubistava stanovnika sa tog područja...
Mišljenja da se na ovoj temi neće u fokus staviti tvornica keksa iz Prijedora ili rudnici AM-a , ili griješim...?
Kakav je bio odnos snaga branitelja i agresora u Prijedoru, brojčano stanje i opremljenost i jednih i drugih?
Raspored snaga na početku rata?
Da li je Prijedor ( i okolina) mogao biti odbranjen?
"Akcija" bh. patriota krajem maja u Prijedoru i srpski protivudar?
Život preostalih Bošnjaka i Hrvata u okupiranom Prijedoru ( 1992 - 1996)
ITD
Zato je tema na PDF - u historija.
Isto tako u blizini je i Banja Luka i mislim da svako zna sta je to znacilo u vojnom i politickom smislu i sama komunikacija sa Sarajevom i ostalim dijelovima gdje su Bosnjaci bili u vecini je bila uveliko otezana ( fizicki a pogotovo drugi vidovi komunikacija -tele ili radio ).
Sam Prijedor je bio gotovo pola-pola po broju stanovnika ( srbi-ne srbi ) sa time da su okolna sela bila Bosnjacka ali da su oko tih sela bila srpska pa su sa time Bosnjacka sela ustvari bila opkoljena sa jedne strane gradom u kojem su vec uveliko bile jedinice pod kontrolom SDS-a ( ustvari cetnicke ) a sa druge strane sela po kojima je tzv jna uveliko podijelila oruzje.
Grupa od 30 maja je imala oko 100-ak ljudi , na celu sa Slavkom Ecimovicem i oni su bili u svakom pogledu u inferiornom stanju ( brojcano, naoruzanje, pocetni polozaji, komunikacija, logistika itd).