Govori o spremnosti na kompromis građana manjeg.
Bosna kao Belgija
- It_is_a_Leclerc
#26 Re: Bosna kao Belgija
Sinoć slučajno naletih na BN televiziji neka emisija i ide prilog o međunacionalnim tenzijama u BiH. Anketa na ulicama Bijeljine. Čovjek odgovara - " Da, zaista ti političari stalno drže te tenzije budnim i sve je to tačno, al' ja bih da mi nju dijelimo i počnemo normalno raditi i živjeti".
-
Canton
#27 Re: Bosna kao Belgija
Pa sta si mislio da ce neko na BNu ili bilo kojoj televiziji tamo reci da je za ukidanje RSa?It_is_a_Leclerc wrote:Sinoć slučajno naletih na BN televiziji neka emisija i ide prilog o međunacionalnim tenzijama u BiH. Anketa na ulicama Bijeljine. Čovjek odgovara - " Da, zaista ti političari stalno drže te tenzije budnim i sve je to tačno, al' ja bih da mi nju dijelimo i počnemo normalno raditi i živjeti".
Nece naravno, to nas ne treba sprijeciti da imamo cilj drugacije urediti BiH, ne da bi Srbi ili bilo ko drugi bio zakinut nego da bi mogli imati kakav takav prosperitet a da se nicija kolektivna i ljudska prava ne ugroze.
- cyprus
#28 Re: Bosna kao Belgija
Ne čudi me to nimalo, s tim da su anketu pravili na ulicama Sarajeva, vjerovatno bi dobili i ovakav odgovor:It_is_a_Leclerc wrote:Sinoć slučajno naletih na BN televiziji neka emisija i ide prilog o međunacionalnim tenzijama u BiH. Anketa na ulicama Bijeljine. Čovjek odgovara - " Da, zaista ti političari stalno drže te tenzije budnim i sve je to tačno, al' ja bih da mi nju dijelimo i počnemo normalno raditi i živjeti".
Da, zaista ti političari stalno drže te tenzije budnim i sve je to tačno, al' ja bih da ukinemo entitete i počnemo normalno raditi i živjeti.
Kazo sam milion puta dosad, kazaću opet: političari su super kakav je narod. Političari su bolji dio BH društva.
Izvinjenje za offtopic...
-
zavodnik_
#29 Re: Bosna kao Belgija
Belgija isto kao BiH nije imala skoro godinu dana vladu. Flamanci se žele odcijepiti i na dobrom je putu da to i učine. Svake umjetne tvorine će jednog dana tako završiti.travunac wrote:Novim prvim člankom ustava Belgija je definirana kao federativna država sastavljena od triju autonomnih regija. U zajedničkoj su nadležnosti: vojska, monetarna i vanjska politika, a sve ostalo prenosi se na regije.
Donošenjem jezičnih zakona u 1960-im godinama, Belgija je postupno preuređena u skladu sa složenim sastavom stanovništva. Proces federalizacije naposljetku je 1993. završen formalnim ozakonjenjem federalnog uređenja. Federalne jedinice/regije su: flamanska, valonska i briselska. Jezičnim zakonima iz 1962. i 1963. precizno su utvrđene granice četriju jezičnih područja: flamanskog, francuskog (valonskog), njemačkog i dvojezičnog flamansko-francuskog.
Izvršna vlast
Monarh (kralj) nalazi se na čelu države te proglašuje zakone i na taj način raspolaže pravom zakonodavne sankcije, a ujedno je i nositelj izvršne vlasti. Svaki njegov akt mora imati i potpis nadležnog ministra. Kralj je i vrhovni zapovijednik vojske. Aktualni kralj je Albert II..
Vlada, tijelo izvršne vlasti, na čelu s premijerom, za svoj je rad odgovorna parlamentu. kojemu podnosi ostavku ako je izglasano nepovjerenje. Obvezan je paritetni sustav vlade s podjednakim brojem ministara Flamanaca i Valonaca.
Zakonodavna vlast
Zakonodavnu vlast ima dvodomni parlament, koji se sastoji od Zastupničkog doma i Senata. Zastupnički dom ima 150 zastupnika, koje građani s 18 navršenih godina biraju neposredno, na 4 godine. Senat ima 71 člana, od kojih 40 senatora građani biraju neposreno, a 31 su kooptivni članovi. Mandat člana senata također traje 4 godine.
Sudbena vlast
Sudbenu vlast obavljaju Kasacijski sud, 5 apelacijskih i prvostupanjski sudovi (tribunali). Posebni sudovi su vojni, mirovni, trgovački i sudovi za radne sporove. Državno vijeće (ima 18 članova) sudjeluje u pripremanju zakona, a istodobno rješava neke upravne sporove. Sudski sustav temeljen je na civilnom pravu koji datira od Napoleonova kodeksa iz 1800-ih.
Po mom misljenju , idealno bi bilo preurediti BIH po uzoru na Belgiju . Postoji ogroman broj slicnosti izmedju primjera Belgije i BIH . Pitanje za forumase glasi . Da li bi ovo bio dobar izbor za BIH i zbog cega ? Lijepo bi bilo vidjeti i BIH ovako uredjenu , Umjesto Belgije staviti BIH i umjesto belgijskih naroda staviti Bosnjake , Srbe i Hrvate i dobijemo odlicnu kombinaciju
- cyprus
#30 Re: Bosna kao Belgija
Slažem se, samo bih dodao i to da je svaka država umjetna tvorevina.zavodnik_ wrote:Belgija isto kao BiH nije imala skoro godinu dana vladu. Flamanci se žele odcijepiti i na dobrom je putu da to i učine. Svake umjetne tvorine će jednog dana tako završiti.
- gidora
#31 Re: Bosna kao Belgija
I ja sam za švajcarski model,dovesti na vlaS švabe,francuze i italijanekica wrote:Meni je bolja BiH kao Svicarska ili Luxemburg.
-
zavodnik_
#32 Re: Bosna kao Belgija
Dobro jest.... gle, ne bih htio biti zloban.Pod umjetne tvorevine mislim višenacionalne države koje stranci zbog ko zna kakvih razloga drži na okupu. Eto Belgija, britanija (Škotska ima referendum o neovisnosti 2014.), Cipar....cyprus wrote:Slažem se, samo bih dodao i to da je svaka država umjetna tvorevina.zavodnik_ wrote:Belgija isto kao BiH nije imala skoro godinu dana vladu. Flamanci se žele odcijepiti i na dobrom je putu da to i učine. Svake umjetne tvorine će jednog dana tako završiti.
-
zavodnik_
#34 Re: Bosna kao Belgija
Ne možeš baš Bosnu i Švicu uspoređivati iz više razloga... Švica postoji jako duuuuugo a kantoni su se udružili dobrovoljno za BiH nisam siguran...gidora wrote:I ja sam za švajcarski model,dovesti na vlaS švabe,francuze i italijanekica wrote:Meni je bolja BiH kao Svicarska ili Luxemburg.
- Tvrtko II Kotromanić
#35 Re: Bosna kao Belgija
znaci po tebi su visenacionalne drzave umjetne tvorevine?zavodnik_ wrote:Dobro jest.... gle, ne bih htio biti zloban.Pod umjetne tvorevine mislim višenacionalne države koje stranci zbog ko zna kakvih razloga drži na okupu. Eto Belgija, britanija (Škotska ima referendum o neovisnosti 2014.), Cipar....cyprus wrote:Slažem se, samo bih dodao i to da je svaka država umjetna tvorevina.zavodnik_ wrote:Belgija isto kao BiH nije imala skoro godinu dana vladu. Flamanci se žele odcijepiti i na dobrom je putu da to i učine. Svake umjetne tvorine će jednog dana tako završiti.
- cyprus
#36 Re: Bosna kao Belgija
Hm, o svemu tome bi se dalo diskutovat, al da se ja dohvatim samo Kipra zasad... Po čemu je cjeloviti Kipar umjetna tvorevina, a podjeljeni nije (pogotovo ako se zna da do 1974. godine isti nikada nije bio podjeljen)?zavodnik_ wrote:Dobro jest.... gle, ne bih htio biti zloban.Pod umjetne tvorevine mislim višenacionalne države koje stranci zbog ko zna kakvih razloga drži na okupu. Eto Belgija, britanija (Škotska ima referendum o neovisnosti 2014.), Cipar....cyprus wrote:Slažem se, samo bih dodao i to da je svaka država umjetna tvorevina.zavodnik_ wrote:Belgija isto kao BiH nije imala skoro godinu dana vladu. Flamanci se žele odcijepiti i na dobrom je putu da to i učine. Svake umjetne tvorine će jednog dana tako završiti.
- gidora
#37 Re: Bosna kao Belgija
Nije problem u "zemlji",problem je u bravimazavodnik_ wrote:Ne možeš baš Bosnu i Švicu uspoređivati iz više razloga... Švica postoji jako duuuuugo a kantoni su se udružili dobrovoljno za BiH nisam siguran...gidora wrote:I ja sam za švajcarski model,dovesti na vlaS švabe,francuze i italijanekica wrote:Meni je bolja BiH kao Svicarska ili Luxemburg.
Preseli brave iz BiH u švicu jebali bi joj mamu za godinu dana
-
zavodnik_
#38 Re: Bosna kao Belgija
Kada te države treba nasilu držati ja stvarno ne znam kakve bi trebale biti? Ne mislim ništa zlobno...Tvrtko II Kotromanić wrote:
znaci po tebi su visenacionalne drzave umjetne tvorevine?
Ove tri nabrojane definitivno jesu
Belgija je nastala oko 1815. prvenstveno da se smanji Francuska koja je netom prije toga pod Napoleonom izgubila rat. Stvorila ju je Sveta Alija. Tamo ti svaka etnička zajednica ima parlament. Od njemačke manjine, do valonskog i flamanskog parlamenta do glavnom belgijskog parlamenta.
Cipar nije bio nikakav državni subjekt do dolaska britanaca kada su stvorili ciparski parlament.
britanija je nastala tako što je Škotski kralj postao engleskim. Dugo su britanci uspjevali anmetnuti Škotima tu vjeru o nužnosti postojanja Britanije da bi škoti prihvatili engleski (iako je izvorni škotski jezik bio gelski). U zadnjih dva desetljeća dolazi do devolucije.predviđam da će se za 150 godina i britanija raspasti, već sada je de facto federacija pošto postoji Škotski parlament koji se zovi Holyrood (obnovljen 1998. godine)
Last edited by zavodnik_ on 30/05/2012 23:50, edited 1 time in total.
-
zavodnik_
#39 Re: Bosna kao Belgija
Umjetna je tvorevina zato što njeni stanovnici (ciaprski turci) ne žele biti dio nje nego ih se prisiljava da budu dio nje. Objasnio sam već kako je Cipar nastao što govori u prilog toj tezi.cyprus wrote:
Hm, o svemu tome bi se dalo diskutovat, al da se ja dohvatim samo Kipra zasad... Po čemu je cjeloviti Kipar umjetna tvorevina, a podjeljeni nije (pogotovo ako se zna da do 1974. godine isti nikada nije bio podjeljen)?
![]()
- It_is_a_Leclerc
#40 Re: Bosna kao Belgija
Nisam očekivao da kažu da su za ukidanje entiteta. Već sam očekivao veću dozu samokritike, spremnosti na konstruktivan dijalog. Jednostrani potezi, bilo integrativni, bili dezintegrativni vode u sukobe, a to ne valja i to nam ne treba.Canton wrote:Pa sta si mislio da ce neko na BNu ili bilo kojoj televiziji tamo reci da je za ukidanje RSa?It_is_a_Leclerc wrote:Sinoć slučajno naletih na BN televiziji neka emisija i ide prilog o međunacionalnim tenzijama u BiH. Anketa na ulicama Bijeljine. Čovjek odgovara - " Da, zaista ti političari stalno drže te tenzije budnim i sve je to tačno, al' ja bih da mi nju dijelimo i počnemo normalno raditi i živjeti".
Nece naravno, to nas ne treba sprijeciti da imamo cilj drugacije urediti BiH, ne da bi Srbi ili bilo ko drugi bio zakinut nego da bi mogli imati kakav takav prosperitet a da se nicija kolektivna i ljudska prava ne ugroze.
Ne slažem se da su države vještačke tvorevine. Dapače, država je prirodna zajednica u kojoj pojedinci ulažu svoje resurse za boljitak cjelokupne zajednice. Odnosno, barem je tako u teoriji.
BiH ne može biti kao Belgija jer nema tako dugu tradiciju demokratije, jer ima tešku prošlost i stalno opterećenje pokušajima da se neko suoči s njom.
- hrle1976
#41 Re: Bosna kao Belgija
Kao prvo za sve one koji nisu u toku Svicarska za razliku od BiH tj. svicarac ima pasos/dravljanstvo porijekla unutar Svicarske a ne "drzavne" tako, da su svicarci drzavljani opstine/kantona u kojem zive (za doseljenike) ili iz kojeg su projekla (po koljenima za domacine). A tek onda su drzavljani konsitucije.
Sto se tice Beligije to je totalno ne fukncionalna drzava a samo prezivljava na racun predstavnistva EU, jer ince bi se davnih dana raspala.
Sva tri naroda u BiH se mogu bez bilo kakvih problema suglasiti da nacionalno jelo u BiH su cevapi s lukom i lepinom.
Sto se tice Beligije to je totalno ne fukncionalna drzava a samo prezivljava na racun predstavnistva EU, jer ince bi se davnih dana raspala.
Sva tri naroda u BiH se mogu bez bilo kakvih problema suglasiti da nacionalno jelo u BiH su cevapi s lukom i lepinom.
-
El_comadante
#42 Re: Bosna kao Belgija
naravno da treba prekompozirati BiH i da treba naći najbolji mogući model i prepisati samo. ja mislim da Belgija nije najsretnije rješenje.
- seln
#43 Re: Bosna kao Belgija
Ne boj se, bice Bosna jednonacionalna.zavodnik_ wrote: Dobro jest.... gle, ne bih htio biti zloban.Pod umjetne tvorevine mislim višenacionalne države
-
AmSel
#44 Re: Bosna kao Belgija
Belgijanci su civilizovani. Mi nismo.
- Henry Chinaski
#45 Re: Bosna kao Belgija
Belgija nema komšije koji samo čekaju da se oklizneš i padneš, pa da te našutaju... i uzmu ti sve para što imaš.
Uz to su (komšije) poslali svoju djecu u tvoju kuću, da se igraju sa tvojom, a usput ti kvare sve po kući. Tvojoj djeci je, naravno, drago što oni kvare i svi se zajedno raduju...
E, u Belgiji nije tako.
Uz to su (komšije) poslali svoju djecu u tvoju kuću, da se igraju sa tvojom, a usput ti kvare sve po kući. Tvojoj djeci je, naravno, drago što oni kvare i svi se zajedno raduju...
E, u Belgiji nije tako.
- seln
#46 Re: Bosna kao Belgija
Kao naziv teme bi bolje bilo "Bosna kao belegija".
- p206
#47 Re: Bosna kao Belgija
Flamanci nisu etnički očišćeni iz valonskog dijela, i obrnuto... tako da porediti Belgiju i BiH je niđe veze.
- Tvrtko II Kotromanić
#48 Re: Bosna kao Belgija
seln wrote:Kao naziv teme bi bolje bilo "Bosna kao belegija".
- poznanik
#49 Re: Bosna kao Belgija
travunac wrote:Novim prvim člankom ustava Belgija je definirana kao federativna država sastavljena od triju autonomnih regija...
Po mom misljenju , idealno bi bilo preurediti BIH po uzoru na Belgiju . Postoji ogroman broj slicnosti izmedju primjera Belgije i BIH . Pitanje za forumase glasi . Da li bi ovo bio dobar izbor za BIH i zbog cega ? Lijepo bi bilo vidjeti i BIH ovako uredjenu , Umjesto Belgije staviti BIH i umjesto belgijskih naroda staviti Bosnjake , Srbe i Hrvate i dobijemo odlicnu kombinaciju
Za razliku od Belgije, BiH se nalazi na križanju interesa i želje za dominacijom tri jake svjetske religijske organizacije, koje bitno utiču na politička odlučivanja u društvu i državnim tijelima na svim nivoima.
Sve dok konačno jedna od njih ne uspostavi apsolutnu kontrolu i dominaciju nad drugim, što ne vjerujem da se može postići bez katastrofalnih posljedica i na mnogo širem području od BiH, ili dok sve tri ne budu stavljene pod "kontrolu", u stanje mirovanja, od strane neke nove organizacije (imali smo sličan 50-godišnji period, u kojem je BiH postigla najveći napredak u razvoju društva i privrede), nećemo imati uređeno društvo i državnu organizaciju po bilo kojem modelu, pa i belgijskom
- seln
#50 Re: Bosna kao Belgija
Dobro bi bilo otvoriti PDF "Vlazni snovi kamenjara i genocidne".
Tamo bi mogli sanjati sve: od tri entiteta, preko federacije, konfederacije, saveza drzava, podjele BiH, velike srbije, velike hrvatske...
doduse, rezultat je kod vlaznih snova uvijek isti. Kad se probudis, moras okupati i oprati gace.
Tamo bi mogli sanjati sve: od tri entiteta, preko federacije, konfederacije, saveza drzava, podjele BiH, velike srbije, velike hrvatske...
doduse, rezultat je kod vlaznih snova uvijek isti. Kad se probudis, moras okupati i oprati gace.