Gume

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
lavic

#26 Re: Gume

Post by lavic »

goran16v wrote:
lavic wrote:
Posto si ti ovdje dezurni pametnjakovic, sa G2 u rukama i Tigrom ili Savom M+S pa sve znas, ZOBS propisuje na pogonske tockove zimske iz razloga sto sa ljetnim ne mozes maknuti s mjesta po snijegu, a kao takav ometas saobracaj, ali evo ti kontra pitanje zakoci na snijegu sa samo zimskim na prednjim tockovima i ostani u putanji ili svojoj traci.
Zar osnovna namjena ZOBS-a nije bezbjednost saobracaja, kako mu samo ime kaze, pa da propise 4 x zimske gume, nego sprecavanje ometanje saobracaja, pa da se samo o tome vodi racuna? Ne bih ti znao dogovoriti na pitanje jer na autu, koji je proizveden 15 god poslije zadnjg Golfa 2, u zakonom predvidjenom periodu, na tvoje iznenadjenje, nemam ni Tigra ni Savu M+S nego 4 x Dunlop Wintersport 4D.
Bye...[/quote

Sigurno si ponosan na sebe i svog Golfa 6 sa Dunlop gumama.
goran16v

#27 Re: Gume

Post by goran16v »

lavic wrote:
Opet fula, ali nije bitno koji je auto i nije bitno jesam li ponosan na svoj auto i svoje gume, bitno je da ti je poremecena koncepcij, da nisam neki filozof iz kokuz perspektive kao sto si zamislio...
AS_sa

#28 Re: Gume

Post by AS_sa »

hay dobro ba strucnjaci, ne morate sad temu zasrat ... raspravljajte se u PP ... ovdje ljudima treba provjereno, a ne ja mislim, meni reko ovaj, onaj i sl. ... :D
Melami

#29 Re: Gume

Post by Melami »

Eh sad, neka s emalo raspravljate, nema veze, nadje se sta i korisno za nasw koji samo posmatramo. Nego, iskrend a budem, ovi sto su pravili ove video kako da pokazu da su zadnje gume bitnije, vidi se kako vise sijecu krivinu kad su zadnje gume lose, kako bi proklizalo, sad je pitanje koliko su te zadnje bile lose? celave?

KAzete velika je razlika izmedju ovih malo kvalitetnijih gume i onih losijih. Kakva razlika, trosenje gume, buka, ili sta?
lavic

#30 Re: Gume

Post by lavic »

Melami wrote:Eh sad, neka s emalo raspravljate, nema veze, nadje se sta i korisno za nasw koji samo posmatramo. Nego, iskrend a budem, ovi sto su pravili ove video kako da pokazu da su zadnje gume bitnije, vidi se kako vise sijecu krivinu kad su zadnje gume lose, kako bi proklizalo, sad je pitanje koliko su te zadnje bile lose? celave?

KAzete velika je razlika izmedju ovih malo kvalitetnijih gume i onih losijih. Kakva razlika, trosenje gume, buka, ili sta?
Kvaliteta guma se mjeri vrlo jasnim parametrima, a to su performanse na suhom i na mokrom, zaustavni put, brzina pri kojoj gume gube kontakt sa podlogom, buka koju guma stvara, potrosnja gume, ovo su za ljetne, a za zimske su gotovo iste samo jos tu sa mjeri jos nivo trakcije koju guma stvara na snijegu, bocno vodzenje auta na snijegu,... itd.
lavic

#31 Re: Gume

Post by lavic »

goran16v wrote:
lavic wrote:
Opet fula, ali nije bitno koji je auto i nije bitno jesam li ponosan na svoj auto i svoje gume, bitno je da ti je poremecena koncepcij, da nisam neki filozof iz kokuz perspektive kao sto si zamislio...
Nemam ni zelje ni volje s tobom raspravljat, imas jontru, citroena i ostalu raju,( ja im se divim) ja nemam vremena za tebe.
nineinchnails

#32 Re: Gume

Post by nineinchnails »

Sta god da planirate, kupovati nove gume, popravljati, pumpati, nemojte u Makbel Gumu. Podvalice vam protekt gume po cijeni novih i sta sve ne. Prijateljski savjet...
Melami

#33 Re: Gume

Post by Melami »

lavic wrote:
Melami wrote:Eh sad, neka s emalo raspravljate, nema veze, nadje se sta i korisno za nasw koji samo posmatramo. Nego, iskrend a budem, ovi sto su pravili ove video kako da pokazu da su zadnje gume bitnije, vidi se kako vise sijecu krivinu kad su zadnje gume lose, kako bi proklizalo, sad je pitanje koliko su te zadnje bile lose? celave?

Kvaliteta guma se mjeri vrlo jasnim parametrima, a to su performanse na suhom i na mokrom, zaustavni put, brzina pri kojoj gume gube kontakt sa podlogom, buka koju guma stvara, potrosnja gume, ovo su za ljetne, a za zimske su gotovo iste samo jos tu sa mjeri jos nivo trakcije koju guma stvara na snijegu, bocno vodzenje auta na snijegu,... itd.
Pri kojim brzinama gume gube kontakt s apodlogom? Najbolje i one losije? imam goodyear sve 4 i prilicno imaju dobru saru. Da li su te performanse zaista osjeltjive kod obbicnih vozaca? ubrzanje i kocenje?
drndalo

#34 Re: Gume

Post by drndalo »

U normalnim uslovima svakodnevne voznje, sve ti je to u 5%... U slucaju stani-pani, desi se da jedna-dvije-tri gume u odnosu na ostalih 30 imaju npr. zaustavni put kocenja pri cesti mokroj od kise 1-2 metra kraci... To moze biti, i nekada jeste razlika izmedju "Vrhunskih"/"Prosjecnih"... E sad, to se meni/tebi moze ne desiti nikada, a moze i desiti...

"Prilicno dobra sara" je relativan pojam, jer u odnosu na mog komsiju koji vozi gume sa sarom "Celoston", i mojih 5mm dubljine sare je mrak, iako je to u odnosu na pocetnih 7-8mm siguran pokazatelj da se priblizavaju kraju svog normalnog zivota... Kod nas je zakonski minimum 4mm, i ispod toga ne bi trebalo ici... Na ponasanje guma utice i starost gume, jer nije svejedno jel ona sa sarom iste dubine stara 3 ili 8 godina...

Na tvojim gumama bi trebalo da ima ugradjen pokazatelj iztrosenosti guma, marker koji se nalazi unutar sare, koji je kada je guma pri kraju u nivou sa gaznim slojem gume, a kada je nova bila, bio je svojom visinom na npr. 1/2 dubine sare...
Melami

#35 Re: Gume

Post by Melami »

drndalo wrote:U normalnim uslovima svakodnevne voznje, sve ti je to u 5%... U slucaju stani-pani, desi se da jedna-dvije-tri gume u odnosu na ostalih 30 imaju npr. zaustavni put kocenja pri cesti mokroj od kise 1-2 metra kraci... To moze biti, i nekada jeste razlika izmedju "Vrhunskih"/"Prosjecnih"... E sad, to se meni/tebi moze ne desiti nikada, a moze i desiti...

"Prilicno dobra sara" je relativan pojam, jer u odnosu na mog komsiju koji vozi gume sa sarom "Celoston", i mojih 5mm dubljine sare je mrak, iako je to u odnosu na pocetnih 7-8mm siguran pokazatelj da se priblizavaju kraju svog normalnog zivota... Kod nas je zakonski minimum 4mm, i ispod toga ne bi trebalo ici... Na ponasanje guma utice i starost gume, jer nije svejedno jel ona sa sarom iste dubine stara 3 ili 8 godina...

Na tvojim gumama bi trebalo da ima ugradjen pokazatelj iztrosenosti guma, marker koji se nalazi unutar sare, koji je kada je guma pri kraju u nivou sa gaznim slojem gume, a kada je nova bila, bio je svojom visinom na npr. 1/2 dubine sare...
da upraov mislim da mi je to problem, starost guma. Na oba auta su sare veoma dobre, vidio sam na jednoj gumi i tu liniju, koja je jos uvijek duboko ispod vrha sare, ali na gumama vidim istrosenost sa strane, pomalo su ko ispucale, vjerovatno od starosti.
Melami

#36 Re: Gume

Post by Melami »

Treba mi hitno pomoc/
Prednja desna guma mi je istrosena sa unutrasnje strane maksimalno, sa vana izgleda veoma dobro.
Bio kod mehanicara i kaze da je razlog lezaj.
Gume mjenjam u ponedjeljak al to nece pomoci ako ne promjenim i taj dio koji je napraivo gume takve.
Zanima me d ali je lezaj moguci problem? Znaci samo je prednja desna, koliko sam vidi zadnja desna je OK.
Isto tako, da li je taj lezaj dio ;;kontrolne ruke'' ne znam kako se to prevodi na nas. controll arm al vjerovatno na bosanskom ima drugi naziv.
Da li je to ovaj dio na prvoj slici na desnoj strani?
http://www.ebay.com/itm/Audi-VW-Front-U ... 391wt_1396

Isto tako, kad vozim skroz sporo, ili kad stojim, i motam u jednu stranu auto pravo neki zvuk,pucketa nesto. Mehanicar kaze nije veliki problem i treba da sve rastavi da bi vidio sta je. Prijatelj mi je rekao da je to ''ball joint'' koji je dio ''control arm'' to je ovaj dio skroz lijevo na istoj slici. Kontam se mozda je to razlog i za zvuk a samim tim i za istrosenost gume. Primjetio sam da je ta gumica pukla, taj ''ball joint'. Isto tako,auto pomalo trse ne brzinama preko 100, a na oko 160-170 se ljulja veoma malo.
Auto je 1999 a6.

slike idu uskoro

Slike idu uuskoro.
Melami

#37 Re: Gume

Post by Melami »

Evo slike.
Image
Image

Imam jos jedno pitanje. Kazem mehanicaru da bi volio ljetne performance gume, one kaze ovo su performance( all season) i kaze najbolje je iste uzeti kako auto ne bi gubi na stabilnosti i sta ja znam, znaci lagano me odjebou tom pogledu.
Konto sam da nemam potrbe sa all season jer u toku godine kisa padne jednom ili dva puta.
Izvinjavam se na engleskim izrazima u ovom prethodnom postu, al bio bi zahvalan mnogo za bilo kakv.
u pomoc.
Hvala svima.
mayab

#38 Re: Gume

Post by mayab »

Ti si opsta opasnost na cesti,i za sebe i za ostale sudionike u prometu, kako si mozes dozvoliti da vozis auto sa ovakvim gumama, mislim da to dotle dodje i ti se , eto onda nesta zabrines :?: :?: :-)
Melami

#39 Re: Gume

Post by Melami »

mayab wrote:Ti si opsta opasnost na cesti,i za sebe i za ostale sudionike u prometu, kako si mozes dozvoliti da vozis auto sa ovakvim gumama, mislim da to dotle dodje i ti se , eto onda nesta zabrines :?: :?: :-)
Kupio ovakvog, nemam ga dugo.
Imal kakav savjet>??
530i

#40 Re: Gume

Post by 530i »

Kod nas se to kaže - idi na špuru ilitiga optiku trapa, vjerovatno i u Americi postoji to :lol:
Ležaj nije uzrok takvog trošenja gume, već problemi na trapu. S takvom gumom nemoj da voziš ama baš nikako, radije stavi rezervnu. I zamijeni obje prednje, ako ne i sve četiri gume. Ležaj proizvodi očigledan zvuk prilikom vožnje, mijenja se u krivinama npr. (promjenom opterećenja). Pucketanje je vjerovatno nešto na trapu, neka kugla što bi rekli. Trebao si da provjeriš taj auto bolje prije kupovine.
vnm

#41 Re: Gume

Post by vnm »

Melami wrote:Imam jos jedno pitanje. Kazem mehanicaru da bi volio ljetne performance gume, one kaze ovo su performance( all season) i kaze najbolje je iste uzeti kako auto ne bi gubi na stabilnosti i sta ja znam, znaci lagano me odjebou tom pogledu.
Konto sam da nemam potrbe sa all season jer u toku godine kisa padne jednom ili dva puta.
Izvinjavam se na engleskim izrazima u ovom prethodnom postu, al bio bi zahvalan mnogo za bilo kakv.
u pomoc.
Hvala svima.
prvi savjet je da mijenjas mehanicara.
drugi savjet je da all season gume ne mogu nikako biti "performance" gume, jer nisu optimalne ni po suhom ni po mokrom ni po snijegu. uzmi brendirane ljetne gume dimenzija koje proizvodjac preporucuje i neces izgubiti na stabilnosti.

sumnjam u to da te majstor mezi i da hoce da ti uvali nov lezaj i ruke da naplati, a ovamo da nasteluje spuru za nekoliko minuta. ovaj zglob sto si slikao, odnosno ball joint po vaski, zamijeni.

a gume izgledaju prelose, ne znam u sta si gledao kad si kupovao auto.
drndalo

#42 Re: Gume

Post by drndalo »

Dici auto na veliku dizalicu, i na kompletnom vjesanju sve dijelove isprobati dal' imaju lufta, dal' kuckaju, ako imaju mijenjati... Kad se sve sto treba zamijeni, napraviti spuru, dakle namjestiti geometriju svih tockova u skladu sa fabrickim podacima, da u buducnosti ne "tare" gume nejednako, a onda i zamijeniti gume novima...
Melami

#43 Re: Gume

Post by Melami »

Znaci kao sto sam i pretpostavio lezaj nije moguc problem tome. Vidio sam na njemu da ne zna sta prica, da je cisto nako naso nesto da kaze da treba mjenjati.

To sto kazete za spuru je i on rekao da nije dobra, al nemaju jos to u radnji, tek prave to da mogu i spuru raditi pa nije nista oko toga rekao, i rekao je da taj lezaj nije hitan da se zamjeni, al da gume jesu. Zakljucak, spura je problem al ceka da dobiju taj djavo sto rade to pa da s ena meni uce :D
Lezaj bi me izasao oko $400 a ova cijela ''kontrolna ruka'' bi bila oko $300, zato sam pitao jel taj lezaj dio te kontrolne ruke? Nisam vidio odgovor.
Isto tako da li ej zglob problem tog zvuka kad je auto u mjesto i okrecem volan?? Moze li taj zglob biti problem i ove istrosenosti gume?? Mozda zvuk proizvodi zato ssam imao veoma malo zurenje ulje za power steering, i pritego sam to, al je mozda uslo zraka? Iskreno, cisto sumnjam jer je bilo premalo to curenje.
I ja se kontam sto sam budala pa ne rkoh mu da mi stavi rezervnu gumu koji dan. Al ioonako necu voziti do ponedjeljka tako da nema razlike.
Auto ne proizvodi nikakav zvuk prilikom voznje, promjene pravca itd.
Uzeo sam povoljno (za $2500) tako da nisam ni gledao sve detaljno, vidio da ima ulja dovoljno, ide oK, ne vuce volan u stranu, sta sad ja mogu ici ispod auta i provjeravati,zna ionako kakvo god povoljno uzmem da mu treba dobrog servisa. Nema izuzetaka.

Ovaj sto mi kaze za gume, da li ljetne uzimam istu velicinu kao i ove stare(m+s- ako se dobro sjecam). Posto kazes da uzmem velicinu koju proivodjac preporucuje, malo me to zbuni.

Gume cu mjenjati obje prednje, al cu traziti da mi ovu drugu prednju ostavi jer ima veoma dobru saru, pa ko zna, mozda zatreba, a i u drugog auta mi je zadnja razvaljena a ista velicina,pa moze na njega nabaciti :D

I da, Zar mi ne bi trebo volan vuci u jednu stranu ako je spura razjebana i ako je guma ovako istrosena, ili zar ne bi obje desne trebale biti ovakve?

hvala savima na korisnim odgovorima, idemo ovo do kraja provaliti, pozz
vnm

#44 Re: Gume

Post by vnm »

Melami wrote:Ovaj sto mi kaze za gume, da li ljetne uzimam istu velicinu kao i ove stare(m+s- ako se dobro sjecam). Posto kazes da uzmem velicinu koju proivodjac preporucuje, malo me to zbuni.
uzmes fino prirucnik koji dodje uz automobil, ako ga nemas skines u PDF-u. pogledas kolike su ti felge na autu, proberes dimenziju gume iz odgovarajuce tabele u prirucniku, kupis, montiras. ne moras za to biti nikakav znalac veliki.
530i

#45 Re: Gume

Post by 530i »

Ležaj nije dio lafete, pretpostavljam da je to "control arm"...
Melami

#46 Re: Gume

Post by Melami »

530i wrote:Ležaj nije dio lafete, pretpostavljam da je to "control arm"...
da to je taj naziv :D
http://www.google.com/imgres?q=control+ ... ,s:0,i:103

Nego, kad s eovo mjenja, ima li razlike u materijalu izrade, kvaliteti itd? Da li se moze desiti ako je los kvalitet da se sve brzo polomi i tako?
Optimist

#47 Re: Gume

Post by Optimist »

A haj ti nama sad fino reci jesi li imao ovih problema na japancu? :D
Melami

#48 Re: Gume

Post by Melami »

Optimist wrote:A haj ti nama sad fino reci jesi li imao ovih problema na japancu? :D
Pogledao sam ispod japanca prije nekoliko dana i vidio sam fino firsko curenje ulja. Ima zvuk kad se volan okrene do kraja, istina, skoro neprimjetno.
Guma mu se zadnja poderala sa strane skroz, ko neko noz da je zaboo, istina to je do gume a ne do auta, guma j e michelin.
Transmission je puno bolji kod audija, hem sto ima opciju manuelnog prebacivanja brzina, ne grebe kao kod infinitia.
Iako je kod audija ocigledno suspenzija nesto po**bana, kod infinitia je kao ''OK'' ali kad se vozim neuporedivo je audi udobniji i puno ugodniji zvuk ima, ne osjetim udarce od rupa i sl.
Ukupno gledano, audi stariji treba popravke oko $1000 dok infiniti mladji treba oko $1000 ako ne racunamo tranmisssion kojoj i ne zelim znati cijenu popravka. Vjerovatno treba nova. Skoro sam dao oko $700-800 na popravke japanca. Ovo auto proizvodi nissan, luksuzna linija, 2002 je bio $30k, model koji bi bar trebao biti dalkeo iznad honde, nissana,toyote, ako je tkao, sta bi onda mogoa ocekivati od ovih. Ovo auto bi trebalo da bude u konkurenciji sa lexusom i acurom. Prodajem ga vec 10 dana po pristojnoj cijeni, nisam ni jedan poziv dobio. Ako nista, drago mi je da su se bar ameri opametili ako tih japanaca.
Last edited by Melami on 11/06/2012 07:29, edited 1 time in total.
Melami

#49 Re: Gume

Post by Melami »

Samo da dodam da sa audijem imam prosjecno, vecinom autoputem, izmedju 14-15l na 100km :D
Melami

#50 Re: Gume

Post by Melami »

Imam jos nekoliko pitanja prije nego odem sutra mehanicaru, pa da me ne guli ko ludog, pomozite preklinjem vas.
1.Spura(pretpostavljam da je to alignment na eng) moze uzrokovati ovako da se potrosi samo jedna guma? Ako je to moguce, oticu drugom mehanicaru koji to radi za $70.

2.Nije mi jasno ovo oko velicine guma. Cijeli sam owners manual pregledno, nigdje nema velicine za ljetne i zimske gume. nasao sam jedan dio gdje kazu da all season gume daju odlicne vozne karakteristike i najboli komfort. Da li bi predstavljalo problem ako promjenim samo prednje u ljetne a zadnje ostavim all season? Da li su all season i ljetne iste velicine, trenutno su 205/55/16 all season na autu. Da li je pametno imati ljetne napred a nazad all season.

Vjerovatno ce nakon promjene guma, kad budu isto istrosene, auto vuci u jednu stranu, tako da je alignment problem, pretpostavljam zbog parkiranja godima na neravnom terenu ili sta vec.

Isto tako ovaj jedan mi rece da zamjenim zglob(ball joint) al ne rece jel to moguci uzrok zvuka kad okrecem volan u mjestu?

Molim vas pomozite jer imam osjecaj bilo kojem mehanicaru da odem vise od 2 puta pocne me prihvatati prijateljski i nabijati cijene na sve moguce. Ovo za lezaj me fino pokuso da odere jer se auto treslo na brzini od 120km/h i kad je vidio gumu skonto je da je to razlog, pa je i lezaj uspotno skonto da mi zamjeni iako bi gume rijesile taj problem. Poceo mi je odokativno davati cijene za popravku, i slicno.
Bas kao sto neko rece, da bi doso do tog dijela moram ovo skinuti i tako. A ja taj dio lijepo vidim kad se auto digne, ne treba nista skidati, i tako. Vjerovatno da je neki dio istrosen ili razvaljen, pokazvalo bi kakve zvukove tokom voznje i slicno.

Hvala svima jos jednom./
Post Reply