Posto ti fali pocetak filma tj nisi cula ste se desavalo iszmedju momka i policajca na samom pocetku price, a moguce i neka pozadina cijele price, sva prica i pitanja o konkretnoj situaciji su samo nagadjanja.Pčelica Maja wrote:Ali nije mu uzeo podatke, nije tražio LK, samo mu je naredio da isprazni džepove.
Slažem se da meni prvoj napiše kaznu ako me uhvati da prelazim na crveno (izbjegavam, ali se desi), nije to poenta mog pitanja.
Momak jeste prešao ulicu na crveno, ali nije ugrozio ničiji život - od Bitumenke do Energopetrol pumpe nije bilo auta na cesti, njega čekao prevoz na stanici, požurio da ga ne čekaju. Da mu je policajac napisao prijavu ili naplatio kaznu, ne bih ni postavljala pitanje, to bi bilo postupanje policije u skladu sa zakonom i ovlastima koje imaju.
Interesuje me da li policajac ima pravo da mi kaže: "Dobro jutro, prešli ste ulicu kada je bilo crveno svjetlo na semaforu, hoću da Vam pokažem malo sile, ispraznite džepove da vidimo šta imate u njima!" (a nije tražio LK da mi napiše kaznu/prijavu)
Poznanik je vec napisao, pjesak je presao na crveno svjetlo, nema tu nagadjanja o tezini prekrsaja, tezina prekrsaja i sankcija je definisana zakonom i ne postoji tu ugrozio - ne ugrozio niciji zivot. I mene je mali milion puta zaustavila policija kao vozaca i naplatila kaznu sa svjetla, za mobitel, malo prekoracenje, a ugrozio sam neciji zivot koliko i taj pjesak.
Sto se tice prava policije, policajac je tzv ovlasteno sluzb. lice koje ima prava i ovlasti kao sto su legitimisanje tj utvrdjivanje identiteta, pretresanje lica itd. Posto postoji puno pravnih osnova i za legitimisanje i za pretres ukoliko se njegov postupak dovede u pitanje, policajac ce uvijek naci nacina da se pokrije papirom zasto je nekog legitimisao, pretresao itd, drugim rijecima, u praksi uvijek ima pravo da ti izvrne dzepove.
Ljudi grijese kad pominju vece ovlasti, disciplinu i pendrekanje "titine milicije" u odnosu na danasnju policiju. Po zakonu ovlasti su jednake, pitanje je samo motivacije i profesionalnosti policajca. Plate, materijalna i finansijska podrska drzave kao i efikasnost pravosudnog sistema djeluje pravo demotivirajuce na policajca da ulaze ikakav rizik i dodatni trud, ali i sam kvaltet policije je bitno drugaciji. U titino vrijeme policajac se moglo postati zavrsenom kompletnom srednjom skolom ili kursem poslije srednje skole u COKUP-u. Koliko god smjesno djelovalo nekad su se potezale stele i veze da se ugura u COKUP. Nasa drzava je mozda pije 12 god izbacila zadnju klasu takvih kadeta, tj skolovanih policajaca dok se u medjuvremenu policija popunila zandarima priucenim u ratu i ovim poslijeratnim "aksam schule" policijskim akademijama ciji su motivi i pristup poslu bitno drugaciji od "titinih milicionara". @insomnia78 ima pravo, svi kukamo i prizivamo titinu miliciju, a svi se pohvalimo kako smo sa cvajom zakitili drota i izbjegli kaznu i oduzimanje vozacke i unaprijed racunamo na to.