Seboreicni dermatitis

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

Post Reply
BASS

#26 Re: Seboreicni dermatitis

Post by BASS »

Sampon Rekonazol.Po licu ako se pojavi - klindamicin preko noci, ujutru nestane.
Ako treba na brzinu - Sinoderm. Ne znam kako kome,ali mom tipu koze recimo obicna "plava" nivea uz sinoderm uklone brzo. I da cink uzmem ponekad,obicnu tableticu od natural wealth-a. Vrlo je bitno kljukati se vitaminima :)
Damirov

#27 Re: Seboreicni dermatitis

Post by Damirov »

Ja imam seboreju vec godinama ali cudno mi jer se svi zalite na perut u kosi a ja je nemam,kod mene je crvenilo izuzetno izrazeno,te perut na licu,stavljao sam sve i svasta na lice,isao dermatologu ali nista,zar je moguce da ovako grozno bude.Sta radite vi sa crvenilom????
Ajatolah_

#28 Re: Seboreicni dermatitis

Post by Ajatolah_ »

Damirov wrote:Ja imam seboreju vec godinama ali cudno mi jer se svi zalite na perut u kosi a ja je nemam,kod mene je crvenilo izuzetno izrazeno,te perut na licu,stavljao sam sve i svasta na lice,isao dermatologu ali nista,zar je moguce da ovako grozno bude.Sta radite vi sa crvenilom????
Jesi čitao moj post na stranici prije? Ja perut imam, ali mi ovo na licu bude puno uočljivije. Eto pročitaj, uglavnom zaključak posta je betametazon.
Damirov

#29 Re: Seboreicni dermatitis

Post by Damirov »

EdoI wrote:
Damirov wrote:Ja imam seboreju vec godinama ali cudno mi jer se svi zalite na perut u kosi a ja je nemam,kod mene je crvenilo izuzetno izrazeno,te perut na licu,stavljao sam sve i svasta na lice,isao dermatologu ali nista,zar je moguce da ovako grozno bude.Sta radite vi sa crvenilom????
Jesi čitao moj post na stranici prije? Ja perut imam, ali mi ovo na licu bude puno uočljivije. Eto pročitaj, uglavnom zaključak posta je betametazon.
Ti spominjes celo,kod mene celo nikada nije bilo problem,ali obrazi i nos STRASNO,perut i crvenilo haos.Je li tu kremu svejedno koristiti za obraze?
Ajatolah_

#30 Re: Seboreicni dermatitis

Post by Ajatolah_ »

Meni se također javlja po nosu i nekad malo ispod očiju. Pomoglo mi je i tamo, mada tamo nije nikad buknulo kao po čelu, ali eto. Vrijedi ti probati, ne znam cijenu pošto je nisam lično uzimao, ali siguran sam da nije skupo.
drag_gost

#31 Re: Seboreicni dermatitis

Post by drag_gost »

Odlucio sam da napisem malo poduzi post o seboreicnom dermatitisu.
Prvo da razjasnim, posto vidim da nije jasno kako na tjemenu nema peruti, a na licu crvenilo izrazeno. Seboreicni dermatitis se moze javiti gdje god ima dlaka, znaci, brada, brkovi, tjeme, obrve, ispod pazuha, genitalno podrucje, grudi, i sl. Na tjemenu je najcesci, ali je cest i na facijalnim dijelovima gdje ima dlaka. Nadam se da smo to razjasnili.

E ovo je moja prica, i iskreno se nadam da ce nekome pomoci:
Meni se pojavio seboreicni dermatitis negdje u 1. razredu srednje skole. Kao i svi klinci poslije rata, koristio sam svakakve gelove (one od 3 km) i valjda to i genetska predispozicija (posto je genetski faktor velik, a 2 rodjaka su mi se s ovim borila) i pojavila se ta perut koja je drugacija od "normalne" peruti. Drugacija je po tome sto se lijepila za lice, za bradu i obrve i kada je skines ostane crvenilo. Kao da se ljusti koza, a ne perut, bas kao da uzme sa sobom dio koze. I naravno kao i sve pubertetlije zapustio sam to, a i nije mi predstavljalo neki problem. Nije se toliko vidjelo, samo je na tjemenu bilo peruti, lice je ok bilo. Onda negdje na fakultetu sam definitivno odlucio da odem dermatologu, jer sam vidio da se pocelo siriti na lice. Otisao sam kod Edina Suljagica (tada bio razvikan u Avazu), imao je, ne znam ima li jos, kliniku na Bistriku (poslije Ajsine pekare :D ). I odmah nakon 5 minuta dao mi je dijagnozu i lijekove koje da uzimam. Osjecao sam se prevareno - 30 KM, 5 minuta i nekakve skrabotine na papiru, ali hajde otisao sam u apoteku i pokupovao to sve. Dao mi je ovim redom:

-Perfectil (http://www.comparestoreprices.co.uk/ima ... ize-30.jpg) - 16 KM
-Acidi Borici (http://www.ljekarnasdz.hr/DesktopModule ... 101&Q=True) - 1-2KM
-Plimycol, kasnije promjenio u nesto blazi Bayerov Bepanthen (http://www.hyperdrug.co.uk/images/Bepan ... ntment.jpg) - oko 9KM
-Neka jaka krema, ne mogu da se sjetim, znam samo da je na steroidnoj bazi i da je uzasno jaka. Treba je koristiti samo 15tak dana, jer ima malo jace nuspojave - RECEPT
-Ketonazol, kasnije promjenio u Oronazol - 27 KM, Ketonazol 11KM

Da napomenem, imao sam standardno crvenilo oko nosa i nesto malo na celu. Namazao sam prvu noc i sutra-dan kad sam se probudio sve je bilo nestalo kao rukom odneseno! Nastavio sam to da koristim i shvatio ubrzo (posto mi je kosa bila nesto duza), da se ta perut zadrzava na kosi i da tako pada na lice kada spavam, tako da sam izbrijao glavu i omogucio suncu da mi obnovi tjeme. Nastavio sam da koristim tretman koji mi je Edin propisao cijelo ljeto. Na jesen je sve bilo ok, kosa malo kraca, lice kao bebino.
Samo da napomenem da prije nego sam otisao kod dermatologa da sam koristio sve moguce vrste sampona, jer sam mislio da cu sam to moci da rijesim. Koristio sam standardne komercijalne:Head&Shoulders, Palmolive, do onih za bebe.
Dakle nakon nekog vremena sam prestao sa koristenjem Oronazola, jer se ne preporucuje dugo koristenje, zbog toga sto je na ketakonazolnoj bazi. Presao sam na svoju inicijativu na Cistecu Pjenu od RougHair-a i pokazalo se odlicno.
Proslu zimu mi se dermatitis opet pojavio, ali sam kupio sapun sa Oat Mlijekom za lice - 9KM i pomogao mi je. Sapun je blag i stvarno ima ukus mlijeka. :D
Naravno treba reci da stres, zacinjena hrana, i sve ostalo steti.
Najbolji prirodni lijek koji sam nasao je more definitivno. Slana, morska voda cuda radi. :)
Damirov

#32 Re: Seboreicni dermatitis

Post by Damirov »

drag_gost wrote:Odlucio sam da napisem malo poduzi post o seboreicnom dermatitisu.
Prvo da razjasnim, posto vidim da nije jasno kako na tjemenu nema peruti, a na licu crvenilo izrazeno. Seboreicni dermatitis se moze javiti gdje god ima dlaka, znaci, brada, brkovi, tjeme, obrve, ispod pazuha, genitalno podrucje, grudi, i sl. Na tjemenu je najcesci, ali je cest i na facijalnim dijelovima gdje ima dlaka. Nadam se da smo to razjasnili.

E ovo je moja prica, i iskreno se nadam da ce nekome pomoci:
Meni se pojavio seboreicni dermatitis negdje u 1. razredu srednje skole. Kao i svi klinci poslije rata, koristio sam svakakve gelove (one od 3 km) i valjda to i genetska predispozicija (posto je genetski faktor velik, a 2 rodjaka su mi se s ovim borila) i pojavila se ta perut koja je drugacija od "normalne" peruti. Drugacija je po tome sto se lijepila za lice, za bradu i obrve i kada je skines ostane crvenilo. Kao da se ljusti koza, a ne perut, bas kao da uzme sa sobom dio koze. I naravno kao i sve pubertetlije zapustio sam to, a i nije mi predstavljalo neki problem. Nije se toliko vidjelo, samo je na tjemenu bilo peruti, lice je ok bilo. Onda negdje na fakultetu sam definitivno odlucio da odem dermatologu, jer sam vidio da se pocelo siriti na lice. Otisao sam kod Edina Suljagica (tada bio razvikan u Avazu), imao je, ne znam ima li jos, kliniku na Bistriku (poslije Ajsine pekare :D ). I odmah nakon 5 minuta dao mi je dijagnozu i lijekove koje da uzimam. Osjecao sam se prevareno - 30 KM, 5 minuta i nekakve skrabotine na papiru, ali hajde otisao sam u apoteku i pokupovao to sve. Dao mi je ovim redom:

-Perfectil (http://www.comparestoreprices.co.uk/ima ... ize-30.jpg) - 16 KM
-Acidi Borici (http://www.ljekarnasdz.hr/DesktopModule ... 101&Q=True) - 1-2KM
-Plimycol, kasnije promjenio u nesto blazi Bayerov Bepanthen (http://www.hyperdrug.co.uk/images/Bepan ... ntment.jpg) - oko 9KM
-Neka jaka krema, ne mogu da se sjetim, znam samo da je na steroidnoj bazi i da je uzasno jaka. Treba je koristiti samo 15tak dana, jer ima malo jace nuspojave - RECEPT
-Ketonazol, kasnije promjenio u Oronazol - 27 KM, Ketonazol 11KM

Da napomenem, imao sam standardno crvenilo oko nosa i nesto malo na celu. Namazao sam prvu noc i sutra-dan kad sam se probudio sve je bilo nestalo kao rukom odneseno! Nastavio sam to da koristim i shvatio ubrzo (posto mi je kosa bila nesto duza), da se ta perut zadrzava na kosi i da tako pada na lice kada spavam, tako da sam izbrijao glavu i omogucio suncu da mi obnovi tjeme. Nastavio sam da koristim tretman koji mi je Edin propisao cijelo ljeto. Na jesen je sve bilo ok, kosa malo kraca, lice kao bebino.
Samo da napomenem da prije nego sam otisao kod dermatologa da sam koristio sve moguce vrste sampona, jer sam mislio da cu sam to moci da rijesim. Koristio sam standardne komercijalne:Head&Shoulders, Palmolive, do onih za bebe.
Dakle nakon nekog vremena sam prestao sa koristenjem Oronazola, jer se ne preporucuje dugo koristenje, zbog toga sto je na ketakonazolnoj bazi. Presao sam na svoju inicijativu na Cistecu Pjenu od RougHair-a i pokazalo se odlicno.
Proslu zimu mi se dermatitis opet pojavio, ali sam kupio sapun sa Oat Mlijekom za lice - 9KM i pomogao mi je. Sapun je blag i stvarno ima ukus mlijeka. :D
Naravno treba reci da stres, zacinjena hrana, i sve ostalo steti.
Najbolji prirodni lijek koji sam nasao je more definitivno. Slana, morska voda cuda radi. :)
Kod mene jako malo dlaka ima po licu,nemam brade uopste pa ne znam sta je ovo,perut je manji problem za razliku od crevnila,to me ubija.Isao sam tom pederu Suljagicu,frajer me je ogulio nenormalno,napamet je izbiflao kreme koje mi nisu nista pomogle,isao sam par puta njemu,nista od njeg,nula covjek.Ja osim seboreje imam i fotodermatitis,osjetljvi sam na sunce,ne znam koji me vrag prati.Pa posto Suljagic ima laser za skidanje crvenila da li je to ok,da me opet ne oguli dzaba?

Sta ti je znaci od krema za lice pomoglo,kortikosteroidi???
drag_gost

#33 Re: Seboreicni dermatitis

Post by drag_gost »

Ne znam druze, moraces potraziti strucnu pomoc dermatologa. Meni je Acidi Borici najvise pomogao, naravno u kombinaciji sa ovim sto sam nabrojao gore. Seboreicni dermatitis je poremecaj sistema iznutra, ne s vana i kao takav se mora i tretirati - IZNUTRA. Ono smo sto jedemo, izbaci zacinjenu, ljutu hranu. Izbaci crveno meso, ubaci voce, povrce, mnogo vode, mnogo vitamina, posebno B. Ubaci salate, ribu, ako si u mogucnosti otidji na more. To ti je moj prijedlog, mada ja ponavljam, NISAM dermatolog. Najbolje je da se obratis dermatologu i da otkrijes uzrok. Cesto, vrlo cesto je nasljedan i stres mu je glavni okidac.

Bas kao sto sam i mislio, mnogo ljudi u Sarajevu ima seboreicni dermatitis. Nije sramota o tome pricati, ovdje smo da podijelimo iskustva i mozda nekome pomognemo ili barem spasimo nepotrebnih troskova.
Damirov

#34 Re: Seboreicni dermatitis

Post by Damirov »

drag_gost wrote:Ne znam druze, moraces potraziti strucnu pomoc dermatologa. Meni je Acidi Borici najvise pomogao, naravno u kombinaciji sa ovim sto sam nabrojao gore. Seboreicni dermatitis je poremecaj sistema iznutra, ne s vana i kao takav se mora i tretirati - IZNUTRA. Ono smo sto jedemo, izbaci zacinjenu, ljutu hranu. Izbaci crveno meso, ubaci voce, povrce, mnogo vode, mnogo vitamina, posebno B. Ubaci salate, ribu, ako si u mogucnosti otidji na more. To ti je moj prijedlog, mada ja ponavljam, NISAM dermatolog. Najbolje je da se obratis dermatologu i da otkrijes uzrok. Cesto, vrlo cesto je nasljedan i stres mu je glavni okidac.

Bas kao sto sam i mislio, mnogo ljudi u Sarajevu ima seboreicni dermatitis. Nije sramota o tome pricati, ovdje smo da podijelimo iskustva i mozda nekome pomognemo ili barem spasimo nepotrebnih troskova.
Acidi borici je za crvenilo je li?Kako i koliko si ga koristio?Kakvo moje more dok ne rijesim crvenilo,sunce mi skodi,ali samo u zadnju godinu dana,seboreju imam godinama i nikada nisam imao ovakve probleme sa crvenilom,bilo je prilicno ok
drag_gost

#35 Re: Seboreicni dermatitis

Post by drag_gost »

Acidi borici se ne smije mnogo koristiti, jer skida zastitni dio koze. Ja ti predlazem da odes dermatologu prije svega. Svi mi imamo razlicite tipove koze i mozes da uradis mnogo gore da ti bude. Takodjer, pojavila se informacija da je Acidi borici kancerogen, a to ne znam je li istina ili nije.
Damirov

#36 Re: Seboreicni dermatitis

Post by Damirov »

drag_gost wrote:Acidi borici se ne smije mnogo koristiti, jer skida zastitni dio koze. Ja ti predlazem da odes dermatologu prije svega. Svi mi imamo razlicite tipove koze i mozes da uradis mnogo gore da ti bude. Takodjer, pojavila se informacija da je Acidi borici kancerogen, a to ne znam je li istina ili nije.
Kakav dermatolog vise,otisao sam nekoliko puta zato sad i trazim alternativu.Nije acidi borici otrovan niti ista slicno jer se u apotekama prodaje sa malim procentom 3% 2,5%,uglavnom tebi je konkretno on pomogao je li?
drag_gost

#37 Re: Seboreicni dermatitis

Post by drag_gost »

Jeste, u kombinaciji sa drugim lijekovima. Neki tvrde da je kancerogen, a ja ti opet predlazem da odes dermatologu. Takodjer i da pitas u apoteci sta oni misle.
talić

#38 Re: Seboreicni dermatitis

Post by talić »

Damirov wrote:
drag_gost wrote:Acidi borici se ne smije mnogo koristiti, jer skida zastitni dio koze. Ja ti predlazem da odes dermatologu prije svega. Svi mi imamo razlicite tipove koze i mozes da uradis mnogo gore da ti bude. Takodjer, pojavila se informacija da je Acidi borici kancerogen, a to ne znam je li istina ili nije.
Kakav dermatolog vise,otisao sam nekoliko puta zato sad i trazim alternativu.Nije acidi borici otrovan niti ista slicno jer se u apotekama prodaje sa malim procentom 3% 2,5%,uglavnom tebi je konkretno on pomogao je li?
borna kiselina je sigurno štetna i opasna već kod absorpcije od 50 mg/kg tjelesne težine.
Osim što je kancerogena ona je i reprodukciono toksična.
Vezano za temu:
Kod moje kćerke se već nekoliko godina javlja crvenilo iza uha ( tu koža puca) i širi se prema licu. Držali smo sve to pod kotrolom mažući kremom ujutro i uveče ali se dešavalo da njoj prepustimo obavezu i da ona to zapostavi što bi rezultiralo crvenilom.
Poslije kupanja se koža perutala a onda se pojavljivalo i crvenilo.
Sve je ukazivalo na to da se radi o neurodermitisu.
U kosi u predjelu iza uha 2 do 3 cm u vlasištu je bilo uvijek peruti.
Prije petnaestak dana odemo do dermatologa i dobijemo slijedeće:
-Elution šampon za pranje kose
-Beloderm ung + Belobasa aa - 2 puta na promjenu na licu i
-Elocom lotion 1X na promjenu u vlasištu;
Uz to još Pantexol na promjenu na licu.
Stanje je već od drugog dana odlično, koža se potpuno oporavila, u kosi nema peruti.
Već nekoliko dana lice mažemo samo još pantexolom i za sada je sve super.
Damirov

#39 Re: Seboreicni dermatitis

Post by Damirov »

A da li ste primjetili pogorsanje kada sjedite pred racunarom ili tako nesto??Kod mene ima,pa da vidim jesam li to umislio ili??
drag_gost

#40 Re: Seboreicni dermatitis

Post by drag_gost »

talić wrote:
Damirov wrote:
borna kiselina je sigurno štetna i opasna već kod absorpcije od 50 mg/kg tjelesne težine.
Osim što je kancerogena ona je i reprodukciono toksična.
Vezano za temu:
Kod moje kćerke se već nekoliko godina javlja crvenilo iza uha ( tu koža puca) i širi se prema licu. Držali smo sve to pod kotrolom mažući kremom ujutro i uveče ali se dešavalo da njoj prepustimo obavezu i da ona to zapostavi što bi rezultiralo crvenilom.
Poslije kupanja se koža perutala a onda se pojavljivalo i crvenilo.
Sve je ukazivalo na to da se radi o neurodermitisu.
U kosi u predjelu iza uha 2 do 3 cm u vlasištu je bilo uvijek peruti.
Prije petnaestak dana odemo do dermatologa i dobijemo slijedeće:
-Elution šampon za pranje kose
-Beloderm ung + Belobasa aa - 2 puta na promjenu na licu i
-Elocom lotion 1X na promjenu u vlasištu;
Uz to još Pantexol na promjenu na licu.
Stanje je već od drugog dana odlično, koža se potpuno oporavila, u kosi nema peruti.
Već nekoliko dana lice mažemo samo još pantexolom i za sada je sve super.
Da li imas neki dokaz da je kancerogena, jer meni to jos niko strucan nije mogao da potvrdi? Takodjer i da je "reprodukciono toksicna"?

@Damirov, mislim da to ima neke veze, ali nisam siguran zasto. Moguce da zracenje monitora ostavlja neki efekat na to sve. Ako koristis slusalice, onda moras znati da te iste slusalice "obaraju" perut na lice.
talić

#41 Re: Seboreicni dermatitis

Post by talić »

"Da li imam dokaze da je borna kiselina kancerogena i reproduktivno toksična" ?
Nemam ja dokaze ni da postojim.
Ali ovdje piše:
Po stupanju na snagu propisa GHS 1272/2008/EG i izmjeni REACH-VP 790/2009/EG borna kiselina se označena kao reproduktivno toksična.
Im Juni 2010 wurde Borsäure durch die ECHA auf die Kandidatenliste für SVHC (substance of very high concern) aufgenommen. Nach Inkrafttreten der GHS-Verordnung 1272/2008/EG und der REACH-Änderungs-VO 790/2009/EG wurde Borsäure als reproduktionstoxisch gekennzeichnet. Auch Gemische, die freie Borsäure in einer Konzentration von 5,5 % oder mehr enthalten, sind nach der GHS-Verordnung als reproduktionstoxisch zu kennzeichnen.
drag_gost

#42 Re: Seboreicni dermatitis

Post by drag_gost »

Po Dekartu ako mislis dakle postojis. Kud ce ti ljepsi dokaz?
Ali da ne idemo u te teme, koliko ja razumijem sa svojim ne bas dobrim njemackim jezikom, ne spominje se da je kancerogen. Zato te pitam ili je to sve "rekla-kazala". Borne kiseline u ovome ima 3%, sudeci po apotekama.
drag_gost

#43 Re: Seboreicni dermatitis

Post by drag_gost »

Kako vam je sada za vrijeme ovih suncanih dana? Je li vam sunce pomoglo kozi? :)
drag_gost

#44 Re: Seboreicni dermatitis

Post by drag_gost »

http://feelgoodtime.net/how-to-get-rid-of-dandruff/

Eto koga zanima, ima mnogo interesantnih rjesenja protiv peruti.

Kako vam je sada po ovoj vrucini? Je li se seboreja "smirila"?
drag_gost

#45 Re: Seboreicni dermatitis

Post by drag_gost »

Dok niko ne pise, pretpostavljam da je ok. Sunce i morska so su ovih dana najbolji lijek za seboreicni dermatitis. :)
cajnasolja

#46 Re: Seboreicni dermatitis

Post by cajnasolja »

:x :x :x :x :x tak i tak ma nemoj te se sikirati...lijepo se spremite, kod dermatologa....da postavi dijagnozzu....propise vam samponcic, koju kremicu sa REDOVNOM HIGIJENOM i stvar riješena. Nema da brinete. Od svega vam je najbolja stvar REKONAZOL-sampon je mrak-ali se ne smije dugo koristiti s toga pazljivo..ma postoji uputstvo pa se pročita i vozdra. :thumbup: :thumbup: puno srece svima. 8)
rezactroskova

#47 Re: Seboreicni dermatitis

Post by rezactroskova »

ev da se i ja ukljucim, borim se s ovom dosadom vec 4-5 godina.
rezultati uglavnom slabi, a dermatitis napreduje. poceo je u rubnom dijelu gdje celo prelazi u kosu pa se lagano sirio prema dolje. danas, kad je stanje najgore od nastanka crveni se celo (nesto slabije u zadnje vrijeme), obrve-jako, dio oko nosa tj. ispod ociju- pravo jako i dosadno do bola, u solufima, sljepoocnicama, te na jos par mjesta po licu.
uglavnom, poprilicno sam obeshrabren...
koristio svasta nesto dugo vremena neku kortikosteroidnu kremu, isao kod raznih doktora i uglavnom svi postignu pocetni rezultat a onda se stanje vrati na pocetak. koristio rekonazol sampon- ispocetka super rezultati a kasnije sam imao osjecaj da od njega jos vecu iritaciju imam. prestao ga koristit a poceo vichy - dobri rezultati, ocistio perut u kosi (btw. izgubio sam bruku kose ne znam od cega tacno, sad mi se vidi tjeme a nekad nije moglo), danas perem vichijem s vremena na vrijeme i u glavnom nemam peruti u kosi.
za lice sam, kao sto rekoh koristio nekakvih krema, sad koristim triderm - ali rijetko, bas kad se zacrveni i zasvrbi mada ni od nje vise nema nekih rezultata, koristio uporedo rekonazol kremu i pantexol kremu - ne sjecam se kako tacno ali isla je jedna ujutro jedna navece, kao i ostale terapije djelovala jedan mjesec i opet po starom...
polako dizem ruke od medicine (iako mi je to, na neki nacin struka) a razmisljam o homeopatiji ili tome slicno...
et malo se izjadah, ako ko ima kakav savjet dobrodosao je.
aj zivili :thumbup:
drag_gost

#48 Re: Seboreicni dermatitis

Post by drag_gost »

Pozdrav prijatelju,

Pa ja sam napisao u nekoliko postova Acidi Borici. Raspitaj se u apoteci. :)
drag_gost

#49 Re: Seboreicni dermatitis

Post by drag_gost »

Pozdrav drugari, ide hladnije vrijeme, kakva je situacija sa seborejom? :)
janje_

#50 Re: Seboreicni dermatitis

Post by janje_ »

drag_gost wrote:Pozdrav drugari, ide hladnije vrijeme, kakva je situacija sa seborejom? :)
stabilno.. haman je kasni odlazak na more odradio svoje..
Post Reply