audi 90 quatro
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- drndalo
#26 Re: audi 90 quatro
Ma moze biti i drvena pec za lozenje vatre, jedino je pitanje da li se isplati sve to skupa...
-
530i
#27 Re: audi 90 quatro
Pogrešno si ti mene razumio (ili sam se ja nedovoljno precizno izrazio).Bakir1 wrote:u prilog tome savjetujem Vam toplo obojici, da se za vikend uputite obojica u ustikolinu po mogucnosti skupa, pa ljude koji ujedno zive od automobila, i slazu ih za trke probate ubjediti u cinjenicu da mjenjac od benzin motora ima krace prenosne omjere od dizel motora.
Audi benzin quattro u odnosu na audi benzin pogon na prednje točkove ima "kraći" mjenjač.
Kako fabrički nije predviđeno da isti taj quattro mjenjač nosi dizel motor tu dolazi od "problemčića"
...upravo ovo što je Kiberskuloni opisao...na 100kmh se dizel mašina (koju bismo prethodno ugradili umjesto benzin mašine, ali i ostavili isti mjenjač) vrti 3000 obrtaja...što je već neka gornja granica podnošljivosti i buke i potrošnje. 4000 obrtaja je već na nekih 120 ili 130kmh i preko nema ništa tražiti se više od brzine
- johntra
#28 Re: audi 90 quatro
normalno da je sve moguće, što uviđamo iz svakodnevne prakse, ali postavlja se pitanje koliko je to etički? 
-
Kiberluskoni
#29 Re: audi 90 quatro
Ma etika je u ovom slučaju vrlo rastegljiva kategorija,
Primjer navedenog audija: benzinac košta oko 3000, dizel oko 6000. Dakle:
Benzinac 3000 KM
Dizel motor (1.9 TD recimo) 500-800 KM
Generalka na dizelu 1500 KM
Ruke + ostali materijal 500 KM
Atest 200 KM
Imaš na kraju auto sa novim motorom, koje manje zagađuje od dizela koji je prešao 300 000, za isti novac. Navedeni iznosi su maksimalno nategnuti, tako da se čitava kalkulacija može značajno umanjiti (imaš ljudi koji će ti za ruke uzeti 150 KM...).
Za mene je etički reciklirati sve što se može, ne zagađivati okolinu sa stvarima koje se mogu ponovo koristiti. Imaš bezbroj diskusija na temu Toyote Prius koja ima najmanje C02 emisije, ali se sve iskompenzira u negativnom smislu negdje u Africi ili Kini u rudnicima teških metala...
U Americi za vrijeme akcije Cash for Clunkers puno dobrih polovnih vozila uništeno (bukvalno) kako bi se stimulirala prodaja novih. Država je stimulirala akciju u kojoj dovezeš polovno auto, oni ga procjene na neku sumu novca, za koju ti se umanji jako povoljan kredit za novo auto. Auto poslije biva uništeno, kako ga niko ne bi mogao ponovo dovesti i naplatiti novac. Youtube je bio pun videa sa scenama uništavanja vozila. Ljudi su se sjetili i izračunali Carbon footprint za polovna vozila i zaključili da su najprihvatljivija po tom pitanju. Tj iako su nova vozila manji zagađivači po pitanju emisija plinova, njihov carbon footprint (ukupna emisija Co2 vezana za kompletan proces proizvodnje i održavanja) je puno veći nego da imaš polovno auto koje regularno i redovno održavaš. Iz moje perspektive je dakle jako etično voditi računa o okolini na ovaj način. Da ne spominjem stare dizele prepravljene na biodizel i slične stvari (skoro pa nemoguće na novijim motorima).
Ne vidim ništa loše u tome da (primjer je stvaran, znam čovjeka) imaš Audi A8, 4.2 benzin i VW Golfa Mk2 sa 1,9 TDI konverzijom. Audi nije za svaki dan, dok je Golf u savršenom stanju i čovjek ga vozi isključivo po Sarajevu.
Primjer navedenog audija: benzinac košta oko 3000, dizel oko 6000. Dakle:
Benzinac 3000 KM
Dizel motor (1.9 TD recimo) 500-800 KM
Generalka na dizelu 1500 KM
Ruke + ostali materijal 500 KM
Atest 200 KM
Imaš na kraju auto sa novim motorom, koje manje zagađuje od dizela koji je prešao 300 000, za isti novac. Navedeni iznosi su maksimalno nategnuti, tako da se čitava kalkulacija može značajno umanjiti (imaš ljudi koji će ti za ruke uzeti 150 KM...).
Za mene je etički reciklirati sve što se može, ne zagađivati okolinu sa stvarima koje se mogu ponovo koristiti. Imaš bezbroj diskusija na temu Toyote Prius koja ima najmanje C02 emisije, ali se sve iskompenzira u negativnom smislu negdje u Africi ili Kini u rudnicima teških metala...
U Americi za vrijeme akcije Cash for Clunkers puno dobrih polovnih vozila uništeno (bukvalno) kako bi se stimulirala prodaja novih. Država je stimulirala akciju u kojoj dovezeš polovno auto, oni ga procjene na neku sumu novca, za koju ti se umanji jako povoljan kredit za novo auto. Auto poslije biva uništeno, kako ga niko ne bi mogao ponovo dovesti i naplatiti novac. Youtube je bio pun videa sa scenama uništavanja vozila. Ljudi su se sjetili i izračunali Carbon footprint za polovna vozila i zaključili da su najprihvatljivija po tom pitanju. Tj iako su nova vozila manji zagađivači po pitanju emisija plinova, njihov carbon footprint (ukupna emisija Co2 vezana za kompletan proces proizvodnje i održavanja) je puno veći nego da imaš polovno auto koje regularno i redovno održavaš. Iz moje perspektive je dakle jako etično voditi računa o okolini na ovaj način. Da ne spominjem stare dizele prepravljene na biodizel i slične stvari (skoro pa nemoguće na novijim motorima).
Ne vidim ništa loše u tome da (primjer je stvaran, znam čovjeka) imaš Audi A8, 4.2 benzin i VW Golfa Mk2 sa 1,9 TDI konverzijom. Audi nije za svaki dan, dok je Golf u savršenom stanju i čovjek ga vozi isključivo po Sarajevu.
-
hostapler
#30 Re: audi 90 quatro
@ bakir1 i @ Sorcerer
Golf TDI sa 6 brzina ima zavrsni omjer 2.76
Golf TSI sa 6 brzina ima zavrsni omjer 3.65
Koji mjenjac ima krace prijenose? Nagradno pitanje za 1 000 000 KM.
Golf TDI sa 6 brzina ima zavrsni omjer 2.76
Golf TSI sa 6 brzina ima zavrsni omjer 3.65
Koji mjenjac ima krace prijenose? Nagradno pitanje za 1 000 000 KM.
- sorcerer
#31 Re: audi 90 quatro
zavrsni omjer ti ne igra nikakvu ulogu,pogotovo na tim novim autima od kojih si dao primjer, kad su drugaciji zupcanici i spojnicka osovina
nadji broj zuba svih brzina dizela i benzinca pa ce ti bit jasno sve i to trazi od nekog auta iz 90-ih godina ,npr golf 2 ili audi 80 jer je to mjerodavno za navedeni auto
nagradicemo te sa 100 maraka ako budes dobar.
nadji broj zuba svih brzina dizela i benzinca pa ce ti bit jasno sve i to trazi od nekog auta iz 90-ih godina ,npr golf 2 ili audi 80 jer je to mjerodavno za navedeni auto
-
hostapler
#32 Re: audi 90 quatro
Nisi odgovorio na pitanje. Da iskoristis đokera pozovi prijatelja Bakira1sorcerer wrote:zavrsni omjer ti ne igra nikakvu ulogu,pogotovo na tim novim autima od kojih si dao primjer, kad su drugaciji zupcanici i spojnicka osovina
- sorcerer
#33 Re: audi 90 quatro
pitanje je bilo audi 90 a ne golf sa 6 brzina ne znam bakirov1 broj telefona ,ako imas daj pa cu ga zvati
-
hostapler
#34 Re: audi 90 quatro
Rasprava se povela tako da kazes da dizel ima kraci prijenos od benzinca. Znaci ne znas odgovor ili ne zelis reci?sorcerer wrote:pitanje je bilo audi 90 a ne golf sa 6 brzina
- sorcerer
#35 Re: audi 90 quatro
naravno da dizel ima krace brzine,tj manji broj zuba na svakom zupcaniku ,to bi ti bilo jasno da si jednom rastavio mjenjac ,svaka brzina je kraca na odnosu benzinca ,slikacu ti jednom kad budem popravljao mjenjac neki ,taj finalni prenos sto si ti napisao ima veze samo sa max brzinom...
-
hostapler
#36 Re: audi 90 quatro
Nasao sam na netu i nece biti nikakvih problema sto se prijenosa brzina tice jer je na tom benzincu isti diferencijal kao i na 1.6 turbodizelu. Jedino ne znam da li je kuciste mjenjaca isto i da li se to moze upasovati bez preoblema.
A sada odgovor ko ima duzi a ko kraci prijenos:
Audi 1.6 TD
Gear ratios (overall):
I 3.545 (14.57)
II 1.857 (7.63)
III 1.156 (4.75)
IV 0.838 (3.45)
V 0.683 (2.81)
R 3.5
Final drive ratio 4.11
Audi 90 2.3 Quatrro
Gear ratios (overall):
I 3.545 (14.57)
II 2.105 (8.65)
III 1.300 (5.34)
IV 0.943 (3.88)
V 0.769 (3.16)
R (3.5)
Final drive ratio std: 4.111
Zakljucak,benzinac ima krace brzine osim I i R koje su iste.
Pozz
A sada odgovor ko ima duzi a ko kraci prijenos:
Audi 1.6 TD
Gear ratios (overall):
I 3.545 (14.57)
II 1.857 (7.63)
III 1.156 (4.75)
IV 0.838 (3.45)
V 0.683 (2.81)
R 3.5
Final drive ratio 4.11
Audi 90 2.3 Quatrro
Gear ratios (overall):
I 3.545 (14.57)
II 2.105 (8.65)
III 1.300 (5.34)
IV 0.943 (3.88)
V 0.769 (3.16)
R (3.5)
Final drive ratio std: 4.111
Pozz
- Bakir1
#37 Re: audi 90 quatro
alo demagog
drugo nije ti samo bakir napisao da dizel ima kraci mjenjac, nego su to jos uradili neki forumasi.
dalje gear ratios ili posto ti nije ocigledno jasno, brzina vrtnje mjenjaca u odnosu na brzinu vrtnje motora, ako se motor kod dizela vrti na 1,875 broju obrtaja mjenjac se vrti na 1, znaci 1875 obrtaja motora 1000 obrtaja mjenjaca, radno podrucije max 4200 obrtaja motora mjenjac 4200/1,875 = 2240 apsolvirao?
kod benzinca ista prica druga brzina radno podrucje max obrtaja 6200 obrtaja, aha 6200/2,105 = 2945,36.
znaci ovako, unatoc manjim odnosima u mjenjacu radi radnog podrucja motora tj maximalnog broja obrtaja mjenjac kod dizela se vrti manje nego mjenjac kod benzinca.
naravno zasto je to tako lezi i u cinjenici da dizel motori proizvode znatno vise obrtnog momenta nego benzin motori, zbog samog sagorjevanja tj nacina sagorjevanja, cime zubi tj zavrsni omjeri u mjenjacu mogu biti znatno veci nego kod benzinca jer motor ima odakle iz niskih obrtaja okrenuti takav zupcanik.
e sad fino ako nemas demant argumentovan sa tehnicke strane molim 1.000.000 KM
hostapler wrote:Mozda jeste moguce,ali ti neodgovaraju prijenosi u mjenjacu.
kao prvo, ne moze, pa moze, pa se neko pravi pametan i tako blize i tako dalje.hostapler wrote:Nasao sam na netu i nece biti nikakvih problema sto se prijenosa brzina tice jer je na tom benzincu isti diferencijal kao i na 1.6 turbodizelu. Jedino ne znam da li je kuciste mjenjaca isto i da li se to moze upasovati bez preoblema.
Pozz
drugo nije ti samo bakir napisao da dizel ima kraci mjenjac, nego su to jos uradili neki forumasi.
dalje gear ratios ili posto ti nije ocigledno jasno, brzina vrtnje mjenjaca u odnosu na brzinu vrtnje motora, ako se motor kod dizela vrti na 1,875 broju obrtaja mjenjac se vrti na 1, znaci 1875 obrtaja motora 1000 obrtaja mjenjaca, radno podrucije max 4200 obrtaja motora mjenjac 4200/1,875 = 2240 apsolvirao?
kod benzinca ista prica druga brzina radno podrucje max obrtaja 6200 obrtaja, aha 6200/2,105 = 2945,36.
znaci ovako, unatoc manjim odnosima u mjenjacu radi radnog podrucja motora tj maximalnog broja obrtaja mjenjac kod dizela se vrti manje nego mjenjac kod benzinca.
naravno zasto je to tako lezi i u cinjenici da dizel motori proizvode znatno vise obrtnog momenta nego benzin motori, zbog samog sagorjevanja tj nacina sagorjevanja, cime zubi tj zavrsni omjeri u mjenjacu mogu biti znatno veci nego kod benzinca jer motor ima odakle iz niskih obrtaja okrenuti takav zupcanik.
e sad fino ako nemas demant argumentovan sa tehnicke strane molim 1.000.000 KM
- Bakir1
#38 Re: audi 90 quatro
da se ispravim da se hostapler ne bi fatao za slamku nije mi bilo mrsko:
http://www.cars-data.com/en/audi-80-16- ... specs.html
Max power RPM: 4500 rpm
4500/1,875 = 2400 obrtaja mjenjaca na maximalnim obrtajima motora
http://www.cars-data.com/en/audi-90-23- ... specs.html
Max power RPM: 5700 rpm
5700/2,105 = 2707,83 obrtaja mjenjaca na maximalnim obrtajima motora
da rijesimo jos jednu dilemu oko ugradnje 1,6 td na mjesto 2.3
sa istih linkova
1,6 td
Max torque: 155 Nm
2,3 e
Max torque: 190 Nm
toliko
sa istih linkova
1,6 td
2,3 e
toliko
-
hostapler
#39 Re: audi 90 quatro
Vidim upeco si se ko som na jedan moj post,ali dobro nadocices u voznji.Bakir1 wrote:da se ispravim da se hostapler ne bi fatao za slamku nije mi bilo mrsko:
sa istih linkova
1,6 td
2,3 e
toliko
E dobro,fino si nam ovaj referat napisao,dao si se potruditi ali nazalost uzalud.
Posto je ovdje prica ugradnja dizel motora na mjenjac od benzinca hajde sada ti nama fino izracunaj broj obrtaja mjenjaca u drugoj brzini na benzinskom mjenjacu na max broju obrtaja dizela od 4500 da vidimo koji ce rezultat biti. Samo moli boga da bude veci od 2400 (kolika je vrtnja mjenjaca u drugoj brzini na dizel mjenjacu pri max broju obrtaja od 4500) inace sva tvoja prica ce se srusiti poput kule od karata. Da vidimo cija je druga brzina kraca,dizela ili benzinca.
Ja bih ali mi matematika nije jaca strana niti sam procitao dovoljno knjiga.
Da te vidimo. Cekam
- Bakir1
#40 Re: audi 90 quatro
mislim da tebi nije problem matematika, nego logika i smisao tj osjecaj kada trebas stati.hostapler wrote: Vidim upeco si se ko som na jedan moj post,ali dobro nadocices u voznji.
E dobro,fino si nam ovaj referat napisao,dao si se potruditi ali nazalost uzalud.
Posto je ovdje prica ugradnja dizel motora na mjenjac od benzinca hajde sada ti nama fino izracunaj broj obrtaja mjenjaca u drugoj brzini na benzinskom mjenjacu na max broju obrtaja dizela od 4500 da vidimo koji ce rezultat biti. Samo moli boga da bude veci od 2400 (kolika je vrtnja mjenjaca u drugoj brzini na dizel mjenjacu pri max broju obrtaja od 4500) inace sva tvoja prica ce se srusiti poput kule od karata. Da vidimo cija je druga brzina kraca,dizela ili benzinca.
Da te vidimo. Cekam
prvo si rekao da nisu prijenosni omjeri isti, da bi se posuo pepelom napisavsi da su isti i da nece biti problema oko toga.
posto nisi shvatao smisao i znacenje, prijenosnih omjera u mjenjacu, i gdje si na sva zvona iznjeo iste, pa kada smo i to apsolvirali, i dokazali da mjenjac prilagodjen benzinskom motoru, ima veci broj okretaja unatoc manjim prijenosnim omjerima, sto ga samim time cini duzim od mjenjaca prilagodjenog za dizelski motor.
ja se nemam sta pecati, fino i argumentovano diskutujem, pobijam tvoje tvrdnje jedinom naukom koja je tacna.
ne bih da molim Boga da jos jednom dokazujem koliko ne poznajes materiju.
ima jos nesto malo sto trebas prouciti ako mozes a tice se obrtnog momenta na x broju okretaja kao i zadnjoj redukciji izlazne snage sa mjenjaca prema tockovima, koja iz raznih faktora, kao sto su broj okretaja motora, ostvarivanje maximalnog momenta pri odredjenom broju obrtaja, i slicno odredjuje koliko se brzo tocak okrece u odnosu na mjenjac sto u krajnjem daje to koliko je "mjenjac" tj prenos snage sa radilice motora na tocak dug ili kratak
docekao si me, ako nemas nista pametno napisati bolje nemoj
- sorcerer
#41 Re: audi 90 quatro
dzabe se trudis bakire kad ne zna on sta je final drive, a sta gear ratio....
-
hostapler
#42 Re: audi 90 quatro
Opet post kao da drzis vaz u Begovoj dzamiji na Bajram.Bakir1 wrote:mislim da tebi nije problem matematika, nego logika i smisao tj osjecaj kada trebas stati.hostapler wrote: Vidim upeco si se ko som na jedan moj post,ali dobro nadocices u voznji.
Da te vidimo. Cekam
prvo si rekao da nisu prijenosni omjeri isti, da bi se posuo pepelom napisavsi da su isti i da nece biti problema oko toga.
posto nisi shvatao smisao i znacenje, prijenosnih omjera u mjenjacu, i gdje si na sva zvona iznjeo iste, pa kada smo i to apsolvirali, i dokazali da mjenjac prilagodjen benzinskom motoru, ima veci broj okretaja unatoc manjim prijenosnim omjerima, sto ga samim time cini duzim od mjenjaca prilagodjenog za dizelski motor.
ja se nemam sta pecati, fino i argumentovano diskutujem, pobijam tvoje tvrdnje jedinom naukom koja je tacna.
ne bih da molim Boga da jos jednom dokazujem koliko ne poznajes materiju.
ima jos nesto malo sto trebas prouciti ako mozes a tice se obrtnog momenta na x broju okretaja kao i zadnjoj redukciji izlazne snage sa mjenjaca prema tockovima, koja iz raznih faktora, kao sto su broj okretaja motora, ostvarivanje maximalnog momenta pri odredjenom broju obrtaja, i slicno odredjuje koliko se brzo tocak okrece u odnosu na mjenjac sto u krajnjem daje to koliko je "mjenjac" tj prenos snage sa radilice motora na tocak dug ili kratak
docekao si me, ako nemas nista pametno napisati bolje nemoj
Postavio sam ti pitanje,a odgovora nema,a moze stati u jedan redak.
Apsolviraj nam moje pitanje,ubaci vrijednosti koje sam ti naveo u svoju formulu,pa da vidimo cija je druga brzina kraca,kod dizela ili kod benzinca.
Imam ja osjecaj kada treba stati. Onda kada nisam u pravu. Ali kada sam u pravu onda samo gazim,gazim i gazim.
@sorcerer
Hajmo reci da si u pravu,ali bar za razliku od tebe znam ciji su prenosi kraci.
Ako zelite mozemo se i kladiti. Necu biti bezobrazan pa cu reci da ako vi budete u pravu da cu vam platiti cevape na carsiji,ako ja budem vi meni platite cevape. Znaci na vasu marku ja cu dati dvije. Evo obici cemo par majstora,po mogucnosti nekoga ko se bavi trkama (jer je bakir rekao da obiđem trku u Ustikolini) pa da pitamo koji mjenjac ima krace prijenose.
Izvolite,ponuda je na stolu.
Last edited by hostapler on 28/05/2012 16:59, edited 1 time in total.
- Qler
#43 Re: audi 90 quatro
Ja samo da cestitam Sorcereru
na pobjedi 
-
hostapler
#44 Re: audi 90 quatro
Onako govoris ili i ti imas objasnjenje po kojem su prijenosi kod dizelskog mjenjaca kraci od benzinskog?
- Qler
#45 Re: audi 90 quatro
Ovo moje nije vezano za temu 
-
hostapler
#46 Re: audi 90 quatro
Sljedeci put pazi,vidis da je pala opklada
-
Kiberluskoni
#47 Re: audi 90 quatro
U slučaju ovog konkretnog auta si u pravu, što ne znači da vrijedi kao generalno pravilo
Prijatelj je radio konverziju T3 kombija sa benzina na dizel, i on na benzincu ima final drive ratio malo preko 4, dok je na dizelu preko 6 (znači obrnuto od ovog slučaja).
Međutim, praktično to skoro da ništa ne znači, jer opet u ovom konkretnom slučaju znači da je auto sporije sa dizelom nekih 10ak % (i ima bolja međuubrzanja). Tačnije, max brzina mu nije više nekih cca 165 kmh nego oko 150. Big deal! Malo veće (tj više) gume će smanjiti problem, a ako baš tjeramo mak na konac, za par stoja je moguće staviti diferencijal u mjenjač sa dizela, gdje ćeš final drive ratio smanjiti sa 4.11 na 3.88 koliko je na 1.9 TDI dizelu.
Zanimljiv site sa detaljnim informacijama o vozilima, pa provjerite i izračunajte, ako vam nije mrsko:
http://lwww.automobile-catalog.com/
Prijatelj je radio konverziju T3 kombija sa benzina na dizel, i on na benzincu ima final drive ratio malo preko 4, dok je na dizelu preko 6 (znači obrnuto od ovog slučaja).
Međutim, praktično to skoro da ništa ne znači, jer opet u ovom konkretnom slučaju znači da je auto sporije sa dizelom nekih 10ak % (i ima bolja međuubrzanja). Tačnije, max brzina mu nije više nekih cca 165 kmh nego oko 150. Big deal! Malo veće (tj više) gume će smanjiti problem, a ako baš tjeramo mak na konac, za par stoja je moguće staviti diferencijal u mjenjač sa dizela, gdje ćeš final drive ratio smanjiti sa 4.11 na 3.88 koliko je na 1.9 TDI dizelu.
Zanimljiv site sa detaljnim informacijama o vozilima, pa provjerite i izračunajte, ako vam nije mrsko:
http://lwww.automobile-catalog.com/
- sorcerer
#48 Re: audi 90 quatro
hajdemo reci da sam ja neki majstor i recimo da vozim trke...pa se necu samarati brojevima i slovima ,rekoh ti vec kad budem u prilici uslikacu ti zupcanike kad rastavim neke mjenjace pa ce ti bit jasnije o cemu sam pricao..dotad lijep pozdrav .ja cu desetku s vise lukahostapler wrote: @sorcerer
Hajmo reci da si u pravu,ali bar za razliku od tebe znam ciji su prenosi kraci.
Ako zelite mozemo se i kladiti. Necu biti bezobrazan pa cu reci da ako vi budete u pravu da cu vam platiti cevape na carsiji,ako ja budem vi meni platite cevape. Znaci na vasu marku ja cu dati dvije. Evo obici cemo par majstora,po mogucnosti nekoga ko se bavi trkama (jer je bakir rekao da obiđem trku u Ustikolini) pa da pitamo koji mjenjac ima krace prijenose.
Izvolite,ponuda je na stolu.
- sorcerer
#49 Re: audi 90 quatro
hvalaQler wrote:Ja samo da cestitam Sorcereruna pobjedi
-
Kiberluskoni
#50 Re: audi 90 quatro
Evo da i oficijelno proglasim nerješen rezultat na ovoj diskusiji i potvrdim da su Bakir i Scorcerer takođe bili u pravu:
http://www.zelek.com/diagram_charts/diagramlist.htm
Nema vam druge nego u duhu civilizovanog dijaloga počastiti jedni druge ćevapima
http://www.zelek.com/diagram_charts/diagramlist.htm
Nema vam druge nego u duhu civilizovanog dijaloga počastiti jedni druge ćevapima