Oči i očni problemi

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

Zovem se Zelena

#26 Re: Oci i ocni problemi

Post by Zovem se Zelena »

kakavdanakneiskustvu wrote:oči su mi stalno crvene,je li to naznaka konjuktivitisa?
Ne mora biti.
Neki dodatni simptom? Peckanje, svrbež, osjećaj da imaš nešto u oku?

Možda je samo do zadimljene prostorije, suhog zraka, monitor, danas još i ovako sunčano...
test01 wrote:citao sam u jednoj starijoj knjizi,ima 40 godina stara,pisao je neki vrlo poznati srbijanski narodni doktor(zaboravio ime)
gdje kaze ovako(knjiga je debela pola metra):
-kod kratkovidnosti moze da pomogne odvar teja od kamilice kojima se ispiru oci 2 puta dnevo,a jos je bolje da se drzi u oku 2-3 minute.
tecnost mora da bude hladna i bez truncica ,potpuno bistra.poduze vrijeme da se koristi.
zadnja recenica glasi:ali ipak se najbolje ispravlja ocalama.
:-D
Ma da, ono probajte sve i svašta, neće škoditi ali držite se starih dobrih pomagala.
Zovem se Zelena

#27 Re: Oci i ocni problemi

Post by Zovem se Zelena »

Onda može biti da je neki blaži oblik iritacije oka prašinom, plus isušena sluznica. Ne znam, da uzmeš nešto na svoju ruku nije preporučljivo, da probaš ublažiti simptome ispiranjem vodom... Češće treptati. A ako potraje još par dana onda ljekaru, šta drugo?

Može biti i alergijska reakcija na polen, a može biti i početak bakterijske upale.
casanova123

#28 Re: Oci i ocni problemi

Post by casanova123 »

mah.. ja cu nosii naocale dok vozim, i kad mi ono bas trebaju a ostalo ncu.. barem do 22-24 godine(tada vlajda zavrsava razvoj oka) pa cemo vidjeti.. ako se pogorsa onda mi ne ginu naocale iako mi vjerovatno svakako ne ginu jer sam preko 10 sati dnevno na kompu xD
katmer

#29 Re: Oci i ocni problemi

Post by katmer »

Pozdrav.Da li neko zna moze li se dioptrija skidati ako se ima sindrom suznog oka,a dioptrija je +4,25.Mislila sam na lasersko skidanje dioptrije.
Filter

#30 Re: Oci i ocni problemi

Post by Filter »

katmer wrote:Pozdrav.Da li neko zna moze li se dioptrija skidati ako se ima sindrom suznog oka,a dioptrija je +4,25.Mislila sam na lasersko skidanje dioptrije.
otidji u ordinaciju sefic, saradjuju sa dr. Mirko Jankovom.
on ti je najkompetentnija osoba do koje mozes doci na ovim prostorima.

mislim da je tu u cetvrtak
katmer

#31 Re: Oci i ocni problemi

Post by katmer »

Hvala.....
casanova123

#32 Re: Oci i ocni problemi

Post by casanova123 »

eh.. kupih ove naocale sa rupama(pinhole).. jel ih ko ima i koristi.. evo na prvi pogled mi se cini nikako haha...
pravo je tamno, i nekako je kao dupla slika pravo da kazem.. ALI.. kada gledam kroz samo jednu rupicu vid mi je savrsen.. vjerovatno to ima veze sa tim "fokusom" oka i sta vec.. eh sad.. jel se moze skinutio dioptrija ako ih stalno nosim?
zobb

#33 Re: Oci i ocni problemi

Post by zobb »

Na prvi tren su jako neobicne i treba da se oci naviknu.Da upozorim da su iskljucivo za kucnu upotrebu,radi ogranicenog vida tokom nosenja znaci samo za vjezbu,gledanja u monitor ili tv!Nikako tokom voznje auta i sl.!!
Pomogle su mi za jacanje fokusa i izostravanje fokusa ociju i koordinaciju ociju! Ispocetka se primjecuje i osjeca reakcija na oku u smislu blagog bola i osjecaja zatezanja ili rastezanja ocnih misica u samome oku i blago crvenilo u ocima itd,koje se kasnije gubi kako se oci budu navikavale.
Za pocetak oko pola sata dnevno nositi,pokusavati kasnije duze koristiti,znaci dnevno 2-3 sata itd.
U kombinaciji sa prije navedenim vjezbama ociju i sa rupicastim cvikama,uspjeh ce biti evidentan ali ne odmah jer za sve to treba vremena da se oci naviknu i ojacaju.
Sve to ovisi o samoj volji i zelji da se rijesis dioptrije ili je barem smanjis.
Ima jedan problem a to su ljudi,skeptici koji ce sa podmijehom na sve ovo gledati ali svakom svacije i ne obazirati se na to jer mi je dojadilo slijedit trendove i komercijalnim nacinima zivot upravljat jer svi oni zaradjuju.Sve je to ok ako nema alternative,ali...

Da ne duljim i onako svasta nesto napisa,mada sam pokusao bit konkretan.Pinhole cvike,vjezbe ociju,ishrana sunce itd. su jednostavno metode kojima se ne rjesavaju jednokratno problemi kao carobnim stapicem.To jednostavnoi treba svatiti kao dzogiranje fitnes ili sta drugo u ovom sl ociju , da bi ostale u kondiciji i da bi se vid koliko toliko sacuvao od propadanja odn.oci navikle na elasticnost i prilagodjavanje.
Sto je covjek maldji i primjenjuje ove metode to mu je sansa za oporavak ociju veca i brze ide

Nadam se da sam pomogao sugestijama.
plain vanilla
Location: Jer ti si jedini način da pokrijem golotinju ove detinje duše...

#34 Re: Oci i ocni problemi

Post by plain vanilla »

nemoj ba nositi naocare dok ti je dioptrija 0,5

tako sam i ja, godinama bila pametna, kad me nesto zanima, a ja ne vidim, lijepo se priblizim pa vidim

dok nisam dosla do dioptrije -1,5 :-) na kraju mi je doktorica rekla da mi je vid, kao culo, oslabio i da sam dosla u 12 i 5, a ne pet do 12 :-)

evo sad ih vec 3 godine nosim bez problema, ne nosim ih samo kad spavam, kupam se ili kad nosim suncane naocare
zemo_online

#35 Re: Oci i ocni problemi

Post by zemo_online »

plain vanilla wrote:nemoj ba nositi naocare dok ti je dioptrija 0,5

tako sam i ja, godinama bila pametna, kad me nesto zanima, a ja ne vidim, lijepo se priblizim pa vidim

dok nisam dosla do dioptrije -1,5 :-) na kraju mi je doktorica rekla da mi je vid, kao culo, oslabio i da sam dosla u 12 i 5, a ne pet do 12 :-)

evo sad ih vec 3 godine nosim bez problema, ne nosim ih samo kad spavam, kupam se ili kad nosim suncane naocare

a ko kaze da ne bi imala i sa nosenjem cvika? uostalom zar trebaju cvike za -0.5??
casanova123

#36 Re: Oči i očni problemi

Post by casanova123 »

pa vidi.. i meni ssa -0.5 ima nekih problema.. kao na primjer.. lica osoba na 10m su mi mutna i tako to.. :D
plain vanilla

#37 Re: Oci i ocni problemi

Post by plain vanilla »

test01 wrote:

a ko kaze da ne bi imala i sa nosenjem cvika? uostalom zar trebaju cvike za -0.5??
kad djevojka ostane trudna, a nije koristila nikakvu zastitu, nije opravdanje sto su antibejbi pilule sigurne SAMO 99 posto ili što kondom moze puknuti
hamalalija

#38 Re: Oci i ocni problemi

Post by hamalalija »

Nije ni cu do sto nemeres upalit teve, mozda pogresnu tipku pritisces. :evil:
plain vanilla

#39 Re: Oci i ocni problemi

Post by plain vanilla »

hamalalija wrote:
Nije ni cu do sto nemeres upalit teve, mozda pogresnu tipku pritisces. :evil:
da nisam fina, sad bih ti rekla :evil: :lol:
marakes

#40 Re: Oči i očni problemi

Post by marakes »

casanova123 wrote:pa vidi.. i meni ssa -0.5 ima nekih problema.. kao na primjer.. lica osoba na 10m su mi mutna i tako to.. :D
ista dioptrija i ista stvar, -0,5 a ne mogu nista procitat sa plakata dok se ne priblizim i ne vidim nikad cisto lica onom ko mi prilazi iz suprotnog smjera, kad gledam tv skiljim da bih mogla procitat.....kad stavim naocale onda sam ko nova :) svijet oko mene je naprosto drugaciji :)

Tako da i -0,5 znaci mnogo
zemo_online

#41 Re: Oči i očni problemi

Post by zemo_online »

marakes wrote:
casanova123 wrote:pa vidi.. i meni ssa -0.5 ima nekih problema.. kao na primjer.. lica osoba na 10m su mi mutna i tako to.. :D
ista dioptrija i ista stvar, -0,5 a ne mogu nista procitat sa plakata dok se ne priblizim i ne vidim nikad cisto lica onom ko mi prilazi iz suprotnog smjera, kad gledam tv skiljim da bih mogla procitat.....kad stavim naocale onda sam ko nova :) svijet oko mene je naprosto drugaciji :)

Tako da i -0,5 znaci mnogo

-pa dal imas astigmatizam bona? -0,5 je premalo da bi imala takve probleme?
znaci da ponovim,svi vi koji ste prvi puta stavili naocale sa dioptrijskim staklima(sjetite se) ,i nakon samo nekoliko sati nosenja ih skinuli,morali ste primjetiti znatno losiji vid nakon skidanja naocala, jer naocale tj. dioptrijska stakla navlace dioptriju.
flatron

#42 Re: Oči i očni problemi

Post by flatron »

Pozdrav raja, gledam ovu temu i vidim da nema niti jedan noviji post...
E ovako, idem sutra na studentsku polikliniku jer imam problema sa ocima, tacnije slabije vidim na daljinu bla bla bla..
Da vas previse ne bi gnjavio, zanima me neka opticarska radnja gdje mogu da kupim naocale, ne treba mi nista markirano, zelim samo kad dobijem dioptriju da odem izaberem i kupim, ali da je cijena povoljna, znaci nista preskupo...
Hvala vam :*
jolesitni81

#43 Re: Oči i očni problemi

Post by jolesitni81 »

flatron wrote:Pozdrav raja, gledam ovu temu i vidim da nema niti jedan noviji post...
E ovako, idem sutra na studentsku polikliniku jer imam problema sa ocima, tacnije slabije vidim na daljinu bla bla bla..
Da vas previse ne bi gnjavio, zanima me neka opticarska radnja gdje mogu da kupim naocale, ne treba mi nista markirano, zelim samo kad dobijem dioptriju da odem izaberem i kupim, ali da je cijena povoljna, znaci nista preskupo...
Hvala vam :*
Pročitaj si malo o kratkovidnosti prije pregleda na linku: http://--- NO LINKS ---/pogreske-oka ... i-miopija/

Što sve trebaš znati prije kupnje dioptrijskih naočala pročitaj ovdje: http://--- NO LINKS ---/ocna-optika/ ... e-naocale/

I ako ne znaš kakav okvir ti najbolje pristaje uz boju kose i tena, evo par korisnih savjeta: http://--- NO LINKS ---/ocna-optika/naocale-za-vid/
Cholina_Lokica

#44 Re: Oči i očni problemi

Post by Cholina_Lokica »

Lijek za dioptriju, nenosenje naocala :mrgreen:
Ja godinama nosila dioptriju -2 i -2, sa malim astigmatizmom na desnom oku i uz stalno nosanje naocala dioptrija mi stalno rasla, naocale mrzim te ih nisam nosala nikako jedan period i najnormalnije vidjela bez istih, odem na kontrolu jer sam skontala da mi naocale i kad ih stavim ne pasu, dioptrija lijevo oko -1;-1.25, desno oko -1;-1.5 :D Ljepota od zivota, sad lagano treniram oko da to jos spadne samo :lol:
fosil

#45 Re: Oči i očni problemi

Post by fosil »

zemo_online wrote: odvar teja od kamilice
Ja fakat ne znam sta je "odvar teja". ???
relax11

#46 Re: Oči i očni problemi

Post by relax11 »

Pozdrav!

Cini mi se da na desno oko malo slabije vidim na daljinu, kada preklopim lijevo na 10-15 metara slabije vidim slova neka dok na blize bez problema vidim. Zatim preklopim desno oko lijevo vidim sve normala.

Sad mi nije jasno da li moze da se na jedno oko vidi salbije, a na drugo normala sve :D

HVALA!
mayab

#47 Re: Oči i očni problemi

Post by mayab »

Naravno,sto ne bi moglo.Ja sam nekada davno počeo sa 2diopt na desnom i 0 na lijevom , i došao do 4,5 desno i 2,5 lijevo -nosao naočale i lece meke , i onda prije 2 godine odradio lasersko skidanje dioptrije i sada nule

Sent from my GT-I9000 using Tapatalk 2
didžej

#48 Re: Oči i očni problemi

Post by didžej »

danas mi bio zamucen vid dok sam hodao vani.
da li je to zbog sunca ili mi slabi vid? :-?
ovo je prvi put da mi se tako nesto desi.
Decerto
Location: On the wrong side of heaven,and the righteous side of hell.

#49 Re: Oči i očni problemi

Post by Decerto »

Niti ja nisam nosao naocare iako sam slabo vidio u daljinu (imam -1,-1 dioptriju),i kada sam vadio ljekarski za vozacku,morao sam ih uzeti.Kad vidim kako sam svijet gledao godinama,kada sam stavio naocare bilo je isto kad na you tube promijenite sa 360p na 1080.Svaki kamencic na 100 metara sam vidio,dok prije nisam ni face raspoznavao na 10 metara :lol:
malaplava27

#50 Re: Oči i očni problemi

Post by malaplava27 »

meni se cesto zacrvene oci, samo stavljam kapi, ali me to vec nervira
Post Reply