TEŠKA DEPRESIVNA EPIZODA

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

ivan_ch

#26 Re: TEŠKA DEPRESIVNA EPIZODA

Post by ivan_ch »

postamina wrote:E ovako, zanima me da li je neko imao problem s ovom teškom bolesti...
svaki savjet bi dobrodošao...

hvala svima unaprijed :zoka:
Uzmi tablete ASENTRA ili ZOLOFT (isti sastav SERTALIN), i pij 25mg dnevno - pocinju djelovati nakon 3-4 sedmice.

Pij 2-3 mjesca i prestani.

i nadji nekog doktora psihoterapeta koji koristi KBT metodu lijecenja:

Kognitivno-bihejvioralna terapija (skraćeno: KBT, eng. Cognitive Behavioral Therapy) je oblik psihoterapije koji naglašava važnost uloge mišljenja u onome šta osjećamo i kako se ponašamo. Kognitivno-bihejvioralni terapeuti uče da, kada je naš mozak zdrav, onda je naše mišljenje to koje prouzrokuje da se osjećamo i ponašamo na određen način. Zbog toga je, ukoliko doživljavamo osjećanja koja ne želimo ili se ponašamo na način koji ne želimo, važno identifikovati razmišljanja koja uzrokuju ta osjećanja i ponašanja, te naučiti kako ih zamjeniti ili zauzeti drugačiji odnos prema razmišljanjima i emocijama koja vode reakcijama koje želimo.

Razvoj ovog pristupa tekao je kroz tri talasa: prvi su predstavljale bihejvioralne terapije zasnovane na klasičnom i operantnom uslovljavanju, drugi su kognitivne terapije zasnovana na mijenjanju kognicija i socijalnom učenju, a treći su majndfulnes (eng. mindfulness) terapije zasnovane na prihvatanju i punoj svijesnosti.

Iz ovih talasa proizašao je veliki broj pojedinačnih tehnika za koje je naučno dokazano da su efikasne za tretiranje ograničenog raspona psiholoških problema - od kojih su najpoznatije sistematska desenzitizacija (Wolpe), terapija izlaganjem (Marks), itd. - kao i više obuhvatnih, teorijski konzistentnih i empirijski dokazanih pristupa koje su priznati stručnjaci razvili kao kompleksne tretmane za brojne psihološke probleme - istorijskim redom: racionalno-emotivno-bihejvioralna terapija (Ellis), kognitivna terapija (Beck), kognitivno-bihejvioralna modifikacija (Meichenbaum), dijalektička bihejvioralna terapija (Linehan), terapija prihvatanjem i posvećenošću (Hayes), kognitivna terapija zasnovana na punoj svijesnosti (Segal), itd.

Neke od kognitivno-bihejvioralnih terapija su dominatno fokusirane na redukciju simptoma i tretiranje dijagnostički definisanih poremećaja, dok druge - tzv. egzistencijalističko-humanističke kognitivno-bihejvioralne terapije, kao što su racionalno-emotivno-bihejvioralna terapija (REBT) i terapija prihvatanjem i posvećenošću (ACT) - idu korak dalje, te pored uspješnog oslobađanja ljudi od psihološkog bola i patnje, omogućavaju i ostvarivanje ličnih potencijala za ispunjen i smislen život, kroz djelovanje u pravu inspirisanja i motivisanja ljudi da promijene svoj život na bolje. Ipak, većina kognitivno-bihejvioralnih terapija ima sljedeće karakteristike:
1. KBT je zasnovana na kognitivnom modelu emocionalnih reakcija

Kognitivno-bihevioralna terapija je zasnovana na naučnoj činjenici da naše misli uzrokuju naša osjećanja i ponašanja, a ne spoljašnje stvari same po sebi, kao što su ljudi, situacije ili događaji. To znači da mi možemo promjeniti način na koji mislimo s ciljem da se osjećamo i djelujemo bolje iako se situacija nije promjenila.
2. KBT je kraća i vremenski ograničena

Kognitivno-bihejvioralna terapija spada među “najbrže” terapije po postizanju željenih terapijskih rezultata. Prosječan broj susreta koje klijent ima (bez obzira na vrstu problema) je samo 10 do 16. Drugi oblici terapije, kao što je psihoanaliza, mogu trajati godinama. Ono što omogućava KBT-u da bude kraća od drugih je visoko instruktivna priroda i činjenica da uključuje domaće zadatke.
3. Pouzdan terapeutski odnos je neophodan za efektivnu terapiju, ali nije u fokusu

Neki oblici terapije pretpostavljaju da je glavni razlog zbog kojeg je ljudima bolje postojanje pozitivnog odnosa između terapeuta i klijenta. Kognitivno-bihejvioralni terapeuti vjeruju u važnost dobrog, pouzdanog odnosa, ali i da to nije dovoljno. KBT terapeuti vjeruju da se klijenti mjenjaju kada nauče da misle drugačije. Zbog toga su KBT terapeuti fokusirani na podučavanje racionalnim samo - savjetujućim vještinama.
4. KBT je zajednički rad teraputa i klijenta

Kognitivno-bihejvioralni terapeut teži da nauči šta klijent želi od svog života (njegove ciljeve) i da mu zatim pomogne da postigne te ciljeve. Terapeutova uloga je da sluša, podučava i ohrabruje, dok je klijentova uloga da govori, uči i koristi ono što je naučio.
5. KBT je zasnovana na stoičkoj filozofiji

Kognitivno-bihejvioralna terapija ne govori ljudima šta da osjećaju. Ipak, većina ljudi koji traže terapiju ne želi da se osjeća onako kako se osjeća. KBT uči korišćenju, a u najgorim slučajevima smirivanju osjećanja kada smo suočeni sa neželjenim situacijama. Takođe se podvlači činjenica da nam se neželjene situacije dešavaju bez obzira da li smo mi zbog njih uznemireni ili ne. Ako smo uznemireni zbog naših problema, mi imamo dva problema – problem i našu uznemirenost zbog njega. Većina razumnih ljudi želi da ima što je moguće manji broj problema.
6. KBT koristi sokratovski metod

Kognitivno-bihejvioralni terapeuti žele da postignu veoma dobro raumjevanje briga svojih klijenata. Zbog toga oni često postavljaju pitanja. Oni takođe ohrabruju svoje klijente da postavljaju pitanja o sebi, npr. “Kako ja znam da se oni zaista smiju meni?” “Da li je moguće da se smiju nečemu drugom?”
7. KBT je strukturisana i direktivna

Kognitivno-bihejvioralni terapeuti imaju specifičan program rada za svaki susret. Specifične tehnike i koncepti se uče tokom svakog susreta. KBT je fokusirana na pomaganje klijentu u postizanju ciljeva koje je sam postavio. U tom smislu KBT je direktivna. Ipak, KBT terapeuti ne govore svojim klijentima šta da rade – oni radije uče klijente kako da rade.
8. KBT je bazirana na edukativnom modelu

KBT je zasnovana na naučno podržanoj pretpostavci da je većina emocionalnih i ponašajnih reakcija naučena. Zbog toga je cilj terapije da pomogne klijentu da se oduči od svojih neželjenih reakcija i da nauči nove načine reagovanja. KBT terapeuti se ne predstavljaju kao “sveznajući”, ali je pretpostavka da ukoliko je klijent znao ono što terapeut ima da ga nauči, klijent ne bi imao emocionalne i ponašajne probleme koje ima.
Upravo zbog toga u KBT-u nema “samo razgovaramo”. Ljudi mogu “samo razgovarati” s bilo kim.
Edukativni karakter KBT-a pruža i posebnu dobit, a to je da vodi dugoročnim rezultatima. Naime, kad ljudi tokom KBT razumiju kako i zašto im ide dobro (i kako i zašto im prije tretmana nije išlo dobro), oni mogu da nastave da rade to što su naučili tokom tretmana s ciljem da im i dalje ide dobro (i da prestanu da rade ono zbog čega im prije nije išlo dobro).
9. KBT teorija i tehnike se oslanjaju na induktivni model

Glavni aspekt racionalnog mišljenja je da je on zasnovan na činjenicama, a ne na pretpostavkama. Mi se često uznemirujemo oko stvari kada one, u stvari, nisu onakve za kakve ih mi smatramo. Kada bismo to znali, ne bi smo gubili vrijeme uznemiravajući se. Zato nas induktivni metod ohrabruje da posmatramo naše misli kao pretpostavke koje mogu biti dovedene u pitanje i testirane.
Postoji preko 25 veoma uobičajenih grešaka u mišljenju koje ljudi prave i koje ih dovode do toga da ne poznaju činjenice.
10. Zadaća je osnovna karakteristika KBT-a

Da ste, kada ste pokušavali da naučite tablicu množenja, provodili samo jedan sat sedmično učeći je, mogli biste se i danas pitati koliko je 5 x 5. Istina je da ste vjerovatno proveli veoma mnogo vremena kod kuće aktivno učeći tablicu množenja.
Isti je slučaj sa psihoterapijom. Postizanje cilja bi trajalo veoma dugo (ako bi do njega uopšte došlo) ukoliko bi sve što osoba radi bilo razmišljanje o tehnikama i konceptima koje uči samo jedan sat sedmično. Zbog toga KBT terapeuti zadaju klijentima zadatke i ohrabruju ih da vježbaju tehnike kojima su podučeni.
Last edited by ivan_ch on 10/05/2012 23:12, edited 1 time in total.
Abbb

#27 Re: TEŠKA DEPRESIVNA EPIZODA

Post by Abbb »

Abbb wrote:
postamina wrote:E ovako, zanima me da li je neko imao problem s ovom teškom bolesti...

Toplo bih preporučila doktora Čustovića Zenica, čovjek je posvećen svom poslu!!!! I ako je stanje već kriza, moj otac se zatvarao u sobu, prestao raditi, a radiša je pravi i sl., nađi vezu i bilo šta treba da ga smjestite u bolnicu na stalno posmatranje ma KOLIKO da je teško, to bih ja sad uradila, a prije dvije godine ne bih sigurno tako da mi je logična reakcija - šta ova priča kakva bolnica
Depresivni ljudi su hendikepirani ljudi za osjećaj zadovoljstva i sreće, to ima veze sa fizičkim podražajima mozgu da signalizira osjećaj sreće ili zadovoljstva, to se liječi, ovi lijekovi se koriste da pokrenu taj osjećaj ponovo tako nekako,
ALI NAŠ SVIJET JE TOLIKO KRITIČAN PREMA BILO KOM OBLIKU NEURO BOLESTI, MOGU SLOBODNO REĆI DA SMO U KAMENOM DOBU PO SHVATANJU OVIH BOLESTI TAKO DA JOŠ JEDAN SAVJET ŠTO MANJE LJUDI UPOZNAŠ BOLJE ĆEŠ FUNKCIONISATI U TOJ TEŠKOJ FAZI
Abbb

#28 Re: TEŠKA DEPRESIVNA EPIZODA

Post by Abbb »

ivan_ch wrote:

Uzmi tablete ASENTRA ili ZOLOFT (isti sastav SERTALIN), i pij 25mg dnevno - pocinju djelovati nakon 3-4 sedmice.

Pij 2-3 mjesca i prestani.
pRVO NE ZNAŠ U KOJOJ JE FAZI BOLESNIK, A DAJEŠ OVAKVE SAVJETE??? MISLIM DA JE I SUVIŠE OPASNO DAVATI OVAKVE SAVJETE????
serum

#29 Re: TEŠKA DEPRESIVNA EPIZODA

Post by serum »

@postamina

Ja sam lično prošao kroz takvu situaciju.
Ono što je moj savijet je da mora imati "stalnog" doktora, koji će voditi oboljelu osobu (najbolje neko iz KCUS) jer su to ipak ljudi koji u kliničkoj praksi imaju mnogo-mnogo takvih slučajeva i znaju kako i šta treba raditi.
Neko reče, "čuj uzima i Zoloft i Asentru zajedno". Ja sam uzimao i jedno i drugo, i mogu reći da je to dobra kombinacija za tešku depresivnu epizodu, ali ako poslije 1mjeseca neosjeti poboljšanje, pa makar i blago, onda se ponovo treba obratiti doktoru radi možda ponovnog podešavanja doze, ili evenutualno promjene lijeka.
Za antidepresiv, po američkim i engleskim studijama, potrebno je od 2 do 4 mjeseca da bi u potpunosti "proradili" odnosno počeli davati efekat (u grupi lijekova koji su istraživani je bio i Sertralin (Zoloft, Asentra,Seroxat), što je potpuno tačno, jer sam se ja osjećao zaista dobro, poslije nekih 3,5 mjeseca.
I što je najvažnije morate biti strpljivi i davati mu podršku, jer su takve osobe strašno osjećajne na svaki vid nemira, netrpeljivosti, (što znači u početku malo mira, nestvarati buku, nepritiskati i netjerati ga na ništa).
Ono što još pomaže je da stalno ljude koji su u depresiji, iznova obaviještavati, šta je depresija, kako se liječi, i naravno da se može liječiti/izliječiti, i da takva situacija neće trajati još dugo (npr.knjige takvih vrsta, internet literatura) jer im to daje "mali moral za borbu".
Depresija se mora liječiti lijekovima, najvjerovatnije doživotno. Ja imam 30god. ali mi nesmeta što uzimam lijek, i ako bude trebalo uzimat ću ga do kraja života, jer sam sada u popunosti funkcionalna osoba koja normalno živi, radi, ima porodicu i sl.
Antidepresivi novijeg tipa (kao ovi gore pobrojani) mogu se uzimati cijeli život, a da neostavljaju nikakve posljedice/nuspojave (to će reći svaki doktor).Naravno sad će se neko naći da kaže farmaceutska mafija i tome slično......ali moj odgovor je da meni AD pomažu.........

Ako treba još savijeta, tu sam.....
Sofija89

#30 Re: TEŠKA DEPRESIVNA EPIZODA

Post by Sofija89 »

never give up wrote:idem kod doktora Emira Hadzovica, studentski dom zdravlja. rane 20-te, da ne otkrivam previse informacija :) znam da treba nastaviti piti i kada prestanu simtpomi, sve dok doktor ne kaze da se moze prestati, citao sam dosta o ovoj temi po netu, ali hvala na savjetu svejedno ;)
To je u studenstkoj poliklinici ? A da li se moze bez ovjerene knjizice ja bih hitno morala otici a nemogu cekati dok mi knjizica bude gotova ?
Ja sam isla 2 godine kod privatnika ali nista mi nije pomogao osim sto mi je dao terapiju i to me ,,drzalo,,dok sam pila kad sam prestala sve po starom ,i dalje sam jako iskompleksirana i negativna i vracaju mi se epizode i voljela bih otici kod tog doktora na studentskoj da vidim sta ce mi on reci...uglavnom on je psihijatar ne psiholog ?
leticija

#31 Re: TEŠKA DEPRESIVNA EPIZODA

Post by leticija »

Zna li tvoj otac sta bi mogao biti uzrok njegove depresije? Da li je to posljedica nekih trauma iz djetinjstva i nedostatak ljubavi od strane roditelja, ili je uzrok u nekim tekucim problemima?
Ne znam koliko si ti blizak sa svojim ocem i da li mozete otvoreno pricati o svemu.

Ako je uzrok njegove depresije nesto vezano za proslost, najbolji nacin je da se suoci sa svim svojim traumama i sjecanjima koja uzrokuju 'crne misli'. Neka obavi katarzu, tako sto ce duboko izanalizirati sve uzroke i hrabro se suociti sa negativnim zbivanjima iz svog zivota. To je jako bolno i potrebno je prilicno vremena i strpljenja, ali kad se jednom suoci s tim, precisti i rascisti sa prosloscu u svojoj glavi, osjetice preporod. Tad mu nijedno sjecanje vise nece prouzrokovati patnju, i nece ostati nijedan 'bolan cosak' u njegovim mislima.
Tu tamu koja se javlja u mislima treba osvijetliti, uperiti 'bateriju' u nju, razotkriti je i tako ce nestati.
Neka tvoj otac sam prati; kad mu se to dogadja, na sta tako reaguje, koliko cesto...,, neka pokusa da smireno i opusteno reaguje na promjene raspolozenja, neka svaki put bude SVJESTAN da ce TO proci jer TO NE POSTOJI u strvarnosti, to je samo posljedica njegovih misli, a misli su takve - dolaze i prolaze.
zateznistub

#32 Re: TEŠKA DEPRESIVNA EPIZODA

Post by zateznistub »

Moja mama pati od iste dijagnoze. U pola godine tri puta je lezala na klinici Jagomir. Teska bolest koja se kod starijih osoba sporije lijeci, ali se lijeci samo treba strpljenje. Sve oko terapije ne trazi po forumima jer je to bolest koja je kod svake osobe drugacija i trazi poseban pristup za svaku osobu posebno.
postamina

#33 Re: TEŠKA DEPRESIVNA EPIZODA

Post by postamina »

"serum" "leticia"

Mnogo toga što ste nabrojali (simtoma) nalazi se kod mog oca, zapao je u takvu depresiju da ni sami više ne znamo kuda, i kome više da se obratimo...nema volje nizačim, nemože da spava, kocentracija loša, strah ga stalno nečeg, stalno je u nekom iščekivanju da će se nešto loše dogoditi,crne misli, sve nagativno vidi ako se neko sl. razboli u porodici (brat, mama ili ja) onda tek dobije neku nesnosnu glavaoboju, uznemiri se... tako da sve sad moramo kriti.. što nije nam ni malo jednostavno..

a stvarno nema razlog ni za bilo što navedeno.

Sve nam je dobro, finansijsko,materijalno stanje, sve nam je ostvario da ne nabrajam..vrlo teško je sve to gledati, a nemati način kako pomoći. :?

hvala svima, :zoka:
never give up

#34 Re: TEŠKA DEPRESIVNA EPIZODA

Post by never give up »

Sofija89 wrote:To je u studenstkoj poliklinici ? A da li se moze bez ovjerene knjizice ja bih hitno morala otici a nemogu cekati dok mi knjizica bude gotova ?
Ja sam isla 2 godine kod privatnika ali nista mi nije pomogao osim sto mi je dao terapiju i to me ,,drzalo,,dok sam pila kad sam prestala sve po starom ,i dalje sam jako iskompleksirana i negativna i vracaju mi se epizode i voljela bih otici kod tog doktora na studentskoj da vidim sta ce mi on reci...uglavnom on je psihijatar ne psiholog ?
Moze prvi put i bez knjizice, pa cak i kasnije ako je bas neophodno i da, psihijatar je.
otherside

#35 Re: TEŠKA DEPRESIVNA EPIZODA

Post by otherside »

serum wrote: Neko reče, "čuj uzima i Zoloft i Asentru zajedno". Ja sam uzimao i jedno i drugo, i mogu reći da je to dobra kombinacija za tešku depresivnu epizodu, ali ako poslije 1mjeseca neosjeti poboljšanje, pa makar i blago, onda se ponovo treba obratiti doktoru radi možda ponovnog podešavanja doze, ili evenutualno promjene lijeka.

Ako treba još savijeta, tu sam.....
zoloft i asentra su u stvari isti lijek - SERTRALIN.
onaj ko ti je davao u isto vrijeme ova dva lijeka, veze nema s medicinom a kamoli s psihijatrijom.
serum

#36 Re: TEŠKA DEPRESIVNA EPIZODA

Post by serum »

Ako ništa drugo uzmi uputu o lijeku pa pročitaj od oba lijeka.Naravno da su svi lijekovi iz te skupine na bazi serotonina....
Asentra je više za depresiju i PTSP, dok je Zoloft više za depru i anksoznost/panične napade.
A doktor je Abdulah Kučukalić, načelnik psihjatrijske klinike, pa ako on nezna onda ti sigurno znaš, pa ćemo ubuduće tebe slušati u vezi lijekova......samo nam ostavi ime i prezime....
Sofija89

#37 Re: TEŠKA DEPRESIVNA EPIZODA

Post by Sofija89 »

never give up wrote:
Sofija89 wrote:To je u studenstkoj poliklinici ? A da li se moze bez ovjerene knjizice ja bih hitno morala otici a nemogu cekati dok mi knjizica bude gotova ?
Moze prvi put i bez knjizice, pa cak i kasnije ako je bas neophodno i da, psihijatar je.
A sta ako mi ona teta na portirnici bude trazila knjizicu a iz iskustva znam da su jako neljubazne ? :sad:
otherside

#38 Re: TEŠKA DEPRESIVNA EPIZODA

Post by otherside »

serum wrote:Ako ništa drugo uzmi uputu o lijeku pa pročitaj od oba lijeka.Naravno da su svi lijekovi iz te skupine na bazi serotonina....
Asentra je više za depresiju i PTSP, dok je Zoloft više za depru i anksoznost/panične napade.
A doktor je Abdulah Kučukalić, načelnik psihjatrijske klinike, pa ako on nezna onda ti sigurno znaš, pa ćemo ubuduće tebe slušati u vezi lijekova......samo nam ostavi ime i prezime....
haj ti opet pogledaj sta si pio pa se javi...
nisu ta dva lijeka iz ste skupine nego se radi o IDENTICNIM lijekovima, jedan proizvodi Krka a drugi Pfizer.
ako je to Prof.Kucukalic propisao, nemam rijeci zaista, osim da zeli da ugodi raznim farmaceutskim kucama.
to bi bilo isto kao da pijes aspirin i andol zajedno....ali bas isto.
a ako bas hoces uzmi ti uputstvo ili nadji na internetu pa ces vidjeti da se radi o sertralinu u oba slucaja.
never give up

#39 Re: TEŠKA DEPRESIVNA EPIZODA

Post by never give up »

Sofija89 wrote:A sta ako mi ona teta na portirnici bude trazila knjizicu a iz iskustva znam da su jako neljubazne ? :sad:
zamolis je lijepo i pustice te; i ja sam prvi put isao bez knjizice. jos sam jednom zaboravio knjizicu, takodjer me pustila, tako da neces imati problema.

samo jos da dodam da je meni velik problem bio preci preko predrasude da kod psihijatra idu samo teski ludjaci, sto je razmisljanje vecine kod nas nazalost.
Sofija89

#40 Re: TEŠKA DEPRESIVNA EPIZODA

Post by Sofija89 »

never give up wrote: samo jos da dodam da je meni velik problem bio preci preko predrasude da kod psihijatra idu samo teski ludjaci, sto je razmisljanje vecine kod nas nazalost.
Razumijem te ali ne vidim zasto bi ikome govorio o tome, ja sam dvije god isla privatno i nisam nikome pricala osim u porodici mada ne svima,nema potrebe da pricas bilo kome o tome niti da polazes racune to je apsolutno tvoja stvar.
A kakav je taj u studentskoj, je li radi po principu psihoterapije ili samo lijekovi ?
barby02

#41 Re: TEŠKA DEPRESIVNA EPIZODA

Post by barby02 »

never give up wrote:idem kod doktora Emira Hadzovica, studentski dom zdravlja. rane 20-te, da ne otkrivam previse informacija :) znam da treba nastaviti piti i kada prestanu simtpomi, sve dok doktor ne kaze da se moze prestati, citao sam dosta o ovoj temi po netu, ali hvala na savjetu svejedno ;)
Nekada davno i ja sam isla kod njega jer sam imala depresivnu epizodu, koja je trajala kao serija , dvije i po god. i Dr. Hadzovic mi je bio izvrstan u ta doba. Drago mi je da je ziv i nadam se da je i danas izvrstvan a lijekovi koje je prepisao su sigurno OK. jer je on i odlican dijagnosticar i nije doktor Nove generacije nego stariji, iskusni i predratni doktor s punim uvazavanjem i mladih. .
arnelau

#42 Re: TEŠKA DEPRESIVNA EPIZODA

Post by arnelau »

Zdravo
I moja mama ima depresiju, dijagnoza je postavljena prije godinu dana. Ljekar je propisao Zoloft ali ona ga nije podnosila-imala je veoma visok puls (inace je srcani bolesnik). Zato joj je promjenjena terapija- Zoloft je zamjenjen Amyzol-om 25mg 2x. Amyzol odlicno podnosi, stanje se prilicno popravilo. Medjutim nedavno sam u jednom casopisu procitala clanak da su americki naucnici otkrili da triciklicni antidepresivi, u koje se ubraja i Amyzol stetno djeluju na srce. Mene zanima sta Vi mislite o tome, koliko paznje treba pridavati clancima iz nasih kvazi casopisa, koliko su te tvrdnje tacne.
Entropio
Vozim: njemackog premiuma
Horoskop: TDI

#43 Re: TEŠKA DEPRESIVNA EPIZODA

Post by Entropio »

.
never give up

#44 Re: TEŠKA DEPRESIVNA EPIZODA

Post by never give up »

Sofija89 wrote:Razumijem te ali ne vidim zasto bi ikome govorio o tome, ja sam dvije god isla privatno i nisam nikome pricala osim u porodici mada ne svima,nema potrebe da pricas bilo kome o tome niti da polazes racune to je apsolutno tvoja stvar.
A kakav je taj u studentskoj, je li radi po principu psihoterapije ili samo lijekovi ?
nisam ni govorio, zna samo najbolji frend i porodica, ostalima nista nisam pominjao. sto se tice doktora, kao sto rekoh, do sada mi je sasvim solidno pomogao, mozda je jos malo prerano da dam neki konacan sud, pogotovo jer mi je on prvi psihijatar (nadam se i posljednji :D). malo stariji lik, radi neki oblik psihoterapije pretpostavljam, mada ne potraje previse, nekih 10-15 minuta po terminu, s tim da sam prvi put ostao malo duze, dok mu nisam sve ispricao. uglavnom raja je, smjeska se, nije hladan uopste kako sam ja ispocetka zamisljao psihijatre...
Last edited by never give up on 12/05/2012 18:01, edited 1 time in total.
never give up

#45 Re: TEŠKA DEPRESIVNA EPIZODA

Post by never give up »

Lud i ponosan wrote:Koje su manifestacije depresije u svakodnevnom zivotu? Teske, lakse, kako to prepoznati? Razmisljanje o suicidu jeste jedan od simptoma, ali sta je sa blazim verzijama?
imao sam i taj simptom, istina u blazoj verziji, u smislu da nikad nisam bio ni blizu izvrsenja toga, ali je bilo nekih razmisljanja... podvlacim bilo, jer vise ne razmisljam o tome, sad mi je glavni problem bezvoljnost za ucenjem i nesto losija koncentracija i pored nesanice, to su mi 'jedini' simptomi.
burek_in_space

#46 Re: TEŠKA DEPRESIVNA EPIZODA

Post by burek_in_space »

Lud i ponosan wrote:Koje su manifestacije depresije u svakodnevnom zivotu? Teske, lakse, kako to prepoznati? Razmisljanje o suicidu jeste jedan od simptoma, ali sta je sa blazim verzijama?
Depresija se manifestuje ili bolje reci "napada" ljude na taj nachin da mogi od nas ne bi znali prepoznati depresivnog chovjeka, kada bi ih shakom puk'o u nos.
Karakteristika blazhih oblika depresije jeste upravo to, da neko ko nije u svakodnevnom kontaktu sa bolesnikom, ne mozhe skontati da li se radi o neraspolozhenju prolaznog karaktera, ili o bolesti.
A ukucani oboljelog, tek nakon shto on posjeti doktora, mogu pratiti te neke vece signale, kao shto je fokusiranost samo na crnilo oko nas, bezvoljnost, chesta pospanost i spavanje ( bijeg od svakodnevnice ), dok se kod tezhih epizoda depresije radi o mislima koje su okrenute suicidu, ali kada do njih dodje, pitanje je da li se oboljela osoba i priznati zaista da to ima na umu.
Uglavnom, depresija je poshast modernog doba, najblazhe recheno.

Savjet za pokretachicu teme - niposhto se oslanjati samo i jedino na forumske savjete, nego se uputiti doktoru pod hitno, i razgovarati konstantno sa bolesnikom i primjecivati sve one male signale koje oku obichnog posmatracha mogu promaci.

Sretno!
Sofija89

#47 Re: TEŠKA DEPRESIVNA EPIZODA

Post by Sofija89 »

never give up,

daje li taj doktor opravdanja za fax i hoce li mi uopste htjeti dati jer sam izostala pola semestra zbog stanja u kakvom sam bila i u kakvom sam sada :sad: ne znam sta da radim ,ide kraj semestra potpisi a mene nigdje a ne mogu da se natjeram da odem nikako jer samo :sleep:
never give up

#48 Re: TEŠKA DEPRESIVNA EPIZODA

Post by never give up »

ne znam za opravdanja stvarno, meni nisu trebala pa nisam ni pitao; i ja idem na fax samo zbog kafa sa drustvom, studiranje mi je u drugom planu :S

ps. naidjoh na jako interesantan klip na yt: http://www.youtube.com/watch?v=1OB-AzVB ... re=related

gledam tek 10tak minuta i vec sam se usro :D bjezim ja od ovih tableta sto prije.

update: 34:27+ jako zanimljivo.....
immuno

#49 Re: TEŠKA DEPRESIVNA EPIZODA

Post by immuno »

borila se godinama sa depresijom (clan porodice) iz mog iskustva mogu reci da pod jedan dobar psihijatar terapija,kontrole,uredan zivot znaci jedan zdrav i disciplinovan bioritam ( redovni obroci,redovno spavanje u isto vrijeme naravno koliko je moguce,redovna setnja isto po mogucnosti) i strpljenje kojeg trebaju svi u ogromnim kolicinama pocev od osobe koja ima depresiju do onih koji su u njegovoj blizini (ukucani) jedino tako postoji mogucnost da se depresija zalijeci :roll: sam pojedinac tu nemoze puno uciniti i ako jedan od ovih faktora izostane iz bilo kojih razloga sanse za zalijecenje su smanjene drasticno.
U mom slucaju sam ja primijetila prve simptome od nesanice,svakodnevnih problema sa probavom ( pored redovne i zdrave ishrane) problemi sa znojenjem disanjem,neodlucnost,strah,nesigurnost pogotovu kad treba neku odluku donijeti pa taman to bilo da li crni ili bijeli hljeb danas kupiti.........tuzno nazalost tako je bilo ......puno snage nam je trebalo svima jer taj clan porodice je stub takoreci al uspjeli smo i trud se isplatio danas kad ga vidim da se smije i da je raspolozen cijeli svijet je moj...svima zelim ozdravljenje i uspjeha u borbi protiv ove bolesti a svima koji su uz nekog depresivnog bolesnika puno puno snage :)
ice2cube

#50 Re: TEŠKA DEPRESIVNA EPIZODA

Post by ice2cube »

immuno wrote:borila se godinama sa depresijom (clan porodice) iz mog iskustva mogu reci da pod jedan dobar psihijatar terapija,kontrole,uredan zivot znaci jedan zdrav i disciplinovan bioritam ( redovni obroci,redovno spavanje u isto vrijeme naravno koliko je moguce,redovna setnja isto po mogucnosti) i strpljenje kojeg trebaju svi u ogromnim kolicinama pocev od osobe koja ima depresiju do onih koji su u njegovoj blizini (ukucani) jedino tako postoji mogucnost da se depresija zalijeci :roll: sam pojedinac tu nemoze puno uciniti i ako jedan od ovih faktora izostane iz bilo kojih razloga sanse za zalijecenje su smanjene drasticno.
U mom slucaju sam ja primijetila prve simptome od nesanice,svakodnevnih problema sa probavom ( pored redovne i zdrave ishrane) problemi sa znojenjem disanjem,neodlucnost,strah,nesigurnost pogotovu kad treba neku odluku donijeti pa taman to bilo da li crni ili bijeli hljeb danas kupiti.........tuzno nazalost tako je bilo ......puno snage nam je trebalo svima jer taj clan porodice je stub takoreci al uspjeli smo i trud se isplatio danas kad ga vidim da se smije i da je raspolozen cijeli svijet je moj...svima zelim ozdravljenje i uspjeha u borbi protiv ove bolesti a svima koji su uz nekog depresivnog bolesnika puno puno snage :)
A evo ja najvjerovatnije od toga patim, ali nikad ne bi otisao doktoru, a pogotovo ne neke lijekove uzimao, samo treba odlucno i prirodno i uspjet cu.
Post Reply