Dešavanja u Sandžaku

Post Reply
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#26 Re: Dešavanja u Sandžaku

Post by PipiDugaDevetka »

http://www.narodnovijecesandzaka.org/de ... -bosnjaka/

Image

Na zasjedanju Bošnjačkog nacionalnog sabora, na kome su učestvovali predstavnici organizacija, ustanova i institucija koje okupljaju Bošnjake, u organizaciji Bošnjačkog nacionalnog vijeća, u Novom Pazaru, dana 14.07.2010. godine, usvojena je

D E K L A R A C I J A

I

Bošnjaci su konstitutivni narod u Srbiji.
Od Predsjednika i Vlade Republike Srbije zahtijevamo hitno organizovanje razgovora sa legitimnim predstavnicima bošnjačkog naroda, u cilju rješavanja ustavnog statusa Bošnjaka.

II

U cilju afirmacije rješavanja statusa regije Sandžak, kroz proces decentralizacije Srbije, Sabor formira odbor za obnovu Narodnog vijeća Sandžaka.

III

Sabor najoštrije osuđuje pravni i politički barbarizam Ministarstva za ljudska i manjinska prava, sa jasnom diskriminacijom i elementima rasizma nad Bošnjacima.
Sabor zahtijeva hitnu smjenu ministra Čiplića i utvrđivanje krivične odgovornosti učesnika falsifikovanja izborne volje Bošnjaka.

IV

U cilju internacionalizacije pitanja diskriminacije nad Bošnjacima u Srbiji, Sabor formira poseban odbor.

V

Sabor čestita na konstituisanju Bošnjačkog nacionalnog vijeća, dajući mu punu podršku na putu očuvanja nacionalnog identiteta Bošnjaka.

VI

Sabor poziva i ostale izabrane kandidate sa liste Bošnjački preporod i izabrane kandidate sa Bošnjačke liste da se pridruže radu Bošnjačkog nacionalnog vijeća.

VII

Sabor poziva Bošnjake u matici i dijaspori da izdvajanjem jednog procenta od ličnih prihoda učestvuju u finansiranju projekata od nacionalnog značaja.
ElRe

#27 Re: Dešavanja u Sandžaku

Post by ElRe »

Muftija Muamer ef. Zukorlić za AA: Moji glasovi mogu odlučiti predsjednika Srbije

http://www.aa.com.tr/ba/headline/50108- ... ika-srbije
"Sa brojem glasova koje sam ostvario na Sadžaku, ja sam uvjerljivi pobjednik tih izbora. Porazio sam i Tadića i Jovanovića i Nikolića i sve druge kandidate za predsjednika. Druga stvar, ako se usporedi procent mojih glasova u Novom Pazaru i Tadićevih u Beogradu, ja sam dobio više! S tim u vezi, da je Srbija većinski bošnjačka, ja bih već bio predsjednik Srbije" razmišljanja su muftije Zukorlića.

Ponosi se činjenicom da je dobio značajan broj glasova drugih manjinskih zajednica, ali, tvrdi, i 20 hiljada srpskih glasova! To smatra !civilizacijskim prodorom kojeg nijedan musliman do sada nije uspio ostvariti u posljednjih 100 godina i to s ahmedijom na glavi». Sebe vidi kao Bošnjaka s najvećim legitimitetom dobivenim na direktnim izborima. Prema njegovom mišljenju, takvi rezultati su investicija u budućnost.
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#28 Re: Dešavanja u Sandžaku

Sead Šaćirović, predsjednik BDZ stranke, intervju:
http://www.youtube.com/watch?feature=pl ... P5qZyIBiYk
Žestoko će biti, moguće da i glavom plati neko. Sve objašnjava u ovom intervjuu od oko sat vremena.

Image

SLUČAJ ŠAĆIROVIĆ: MILOŠEVIĆEVI NASLJEDNICI I TADIĆEVI POSLUŠNICI PROGANJAJU SANDŽAČKE PRVAKE

Predstavništvo Sandžaka u Sjedinjenim Američkim Državama sa sjedištem u New Yorku najoštrije osuđuje Tužilaštvo i Policiju Republike Srbije preko kojih režim priprema proces protiv Seada Šaćirovića, predsjednika Izvršnog vijeća Sandžaka i predsjednika IO Bošnjačke demokratske zajednice.

Image

I ovim političkim motiviranim činom, aktuelno rukovodstvo Srbije na čelu sa predsjednikom Borisom Tadićem, pokazuje da su još uvijek na čvrstim stajalištima Miloševićeve genocidne politike, te da su im trn u oku pripadnici bošnjačkog nacionalog korpusa u Sandžaku a posebno čelnici sadžačkih institucija. Dakako i ovaj politički motivirani proces protiv Šaćirovića podsjeća na vrijeme genocida, agresiju na BiH i Bošnjake, kada su bez ikakvog povoda hapsili, prebijali i zatvarali sandžačke prvake.
Istovremeno osuđujemo poslušnike i samozvane poltičke i NVO predstavnike iz Sandžaka koji su zarad šaku srpskih dinara spremni odraditi najprljavije poslove za vladajući režim u Srbiji a na štetu bošnjačkog naroda.

Zar nije čudno da se nakon dvije godine pokreće proces sa navodnim elemenatima krivične odgovornosti Seada Šaćirovića u vezi sa događajima na „Vakufu Mearif“ na Hadžetu koji je istinski i pravno-imovinski vakuf Mešhata Islamske zajednice u Sandžaku. Samim činom pokretanja postupka nakon dvije godine od tog događaja više govori uticaju spomenutih političkih faktora koji misle da im ovakvi slučajevi mogu donijeti koji politički poen. Dok s druge strane očita je nesposobnost srbijanskog Tužilaštva da se već više od dvije decenije ne može oduprijeti uticaja političkog faktora ali i pritisaka režima i njegovih poslušnika koji su danas oličeni u Tadiću i poslušničkom ešalonu Ljajić, Ugljanin i Aida Ćorava.

Zahtjevamo od Tužilaštva Srbije da konačno prestane da robuje bolesnim političkim umovima i konačno počne da se ponaša u skladu zakona i pravnih normi. Također, mi ćemo sve učiniti da obavijestimo i upoznamo relevantne političke i međunarodne faktore u Americi kao i njihovu javnost o nepravdi i političkim progonima koji se vrše nad Bošnjacima Sandžaka, kaže se u saopćenju Predstavništva Sandžaka u Sjedinjenim Američkim Državama.

Pogledajte snimak od prije dvije godine zbog čega Tadićev policijski državni aparat proganjaja Seada Šaćirovića:

http://www.youtube.com/watch?feature=pl ... ydoegnQ000
PipiDugaDevetka

#29 Re: Dešavanja u Sandžaku

Mogao bi i SDP BiH naučiti nešto od BDZ-Sandžak lidera i obraćati se narodu u direktnoj komunikaciji, bez tv-a, bez štampe i proglasa, a u novije vrijeme putem FB i web. stranice. Naravno, ne ukidati ova civilizacijska dostigunuća.

Oduševljen sam kako to radi BDZ svakodnevnim odlascima u posjetu raznim mjestima, selima,..gradovima, mjesnim zajednicama, dijaspori...

Nešto malo Pudarić Rodila Ga Majka Bosanka Svetozar je posjećivao Hercegovinu,...i eto to je. To bi SDP-BiH trebao biti glavni način ''kako sa narodom''.
Maverick78

#30 Re: Dešavanja u Sandžaku

Post by Maverick78 »

Lako bi Dodik sa Bosnjacima da mu je Rasim Ljajic tamo u BiH... pogledati video:

http://sandzakpress.net/dodik-lakse-bi- ... mam-rasima

Tuzno, samo narode BiH, da znate da vecina Sandzaklija ipak ne misli kao Rasim! Svejedno, od juce me je sramota sto sam Sandzaklija. Ovdje u Sandzaku je ovo izlaganje Mileta Dodika na zavrsnom skupu DS-a izazvalo ogromne reakcije.
kiky

#31 Re: Dešavanja u Sandžaku

Post by kiky »

sve je ...
nažalost ...
ElRe

#32 Re: Dešavanja u Sandžaku

Post by ElRe »

Maverick78 wrote:Lako bi Dodik sa Bosnjacima da mu je Rasim Ljajic tamo u BiH... pogledati video:

Tuzno, samo narode BiH, da znate da vecina Sandzaklija ipak ne misli kao Rasim! Svejedno, od juce me je sramota sto sam Sandzaklija. Ovdje u Sandzaku je ovo izlaganje Mileta Dodika na zavrsnom skupu DS-a izazvalo ogromne reakcije.
Vidi se po rezultatima izbora...Prodali ste se i nemate vise sta da kazete. Izdali ste jedinog vodju Bosnjaka na ovim prostorima.
Teea

#33 Re: Dešavanja u Sandžaku

Post by Teea »

pricajte sto hocete Rasim je jedna normalna licnost koja se trudi da bosnjaci imaju normalan zivot na tim prostorima.Zukorlic je jedan obicni mafijas despot i huskac.Vecinski narod zeli dole miran zivot a ne rat borbu i mrznju ,i to su ovim izborima i dokazali.U Novom Pazaru su siti Zukorlica njegove huskacke politike bahatosti i despotizma.Narcisoidni klerofashista.
Nebitan32

#34 Re: Dešavanja u Sandžaku

Post by Nebitan32 »

ElRe wrote:
Maverick78 wrote:Lako bi Dodik sa Bosnjacima da mu je Rasim Ljajic tamo u BiH... pogledati video:

Vidi se po rezultatima izbora...Prodali ste se i nemate vise sta da kazete. Izdali ste jedinog vodju Bosnjaka na ovim prostorima.
Rezultati su pomalo cudni, pogotovo za Prijepolje.
No i u Sarajevu imas slican tendem : Tihic-Lagumdzija. Nevjerovatno da se takvi nuliteti nadu tako izuzetno vaznim funkcijama.
slobodann

#35 Re: Dešavanja u Sandžaku

Post by slobodann »

PipiDugaDevetka wrote:http://www.narodnovijecesandzaka.org/de ... -bosnjaka/

Image

Na zasjedanju Bošnjačkog nacionalnog sabora, na kome su učestvovali predstavnici organizacija, ustanova i institucija koje okupljaju Bošnjake, u organizaciji Bošnjačkog nacionalnog vijeća, u Novom Pazaru, dana 14.07.2010. godine, usvojena je

D E K L A R A C I J A

I

Bošnjaci su konstitutivni narod u Srbiji.
Od Predsjednika i Vlade Republike Srbije zahtijevamo hitno organizovanje razgovora sa legitimnim predstavnicima bošnjačkog naroda, u cilju rješavanja ustavnog statusa Bošnjaka.

II

U cilju afirmacije rješavanja statusa regije Sandžak, kroz proces decentralizacije Srbije, Sabor formira odbor za obnovu Narodnog vijeća Sandžaka.

III

Sabor najoštrije osuđuje pravni i politički barbarizam Ministarstva za ljudska i manjinska prava, sa jasnom diskriminacijom i elementima rasizma nad Bošnjacima.
Sabor zahtijeva hitnu smjenu ministra Čiplića i utvrđivanje krivične odgovornosti učesnika falsifikovanja izborne volje Bošnjaka.

IV

U cilju internacionalizacije pitanja diskriminacije nad Bošnjacima u Srbiji, Sabor formira poseban odbor.

V

Sabor čestita na konstituisanju Bošnjačkog nacionalnog vijeća, dajući mu punu podršku na putu očuvanja nacionalnog identiteta Bošnjaka.

VI

Sabor poziva i ostale izabrane kandidate sa liste Bošnjački preporod i izabrane kandidate sa Bošnjačke liste da se pridruže radu Bošnjačkog nacionalnog vijeća.

VII

Sabor poziva Bošnjake u matici i dijaspori da izdvajanjem jednog procenta od ličnih prihoda učestvuju u finansiranju projekata od nacionalnog značaja.
Dobar!
Nebitan32

#36 Re: Dešavanja u Sandžaku

Post by Nebitan32 »

Maverick78 wrote:

Jos nesto zanimljivo... Prijepolje je opstina u kojoj su Srbi u vecini. Zanimljivo je da tri najjace sprske partije, znaci i sa republickog niova (DS, SNS i SPS) imaju zajedno 19 mandata, a SDP sam ima 13, sto je zaista i vise nego cudno. Sve bosnjacke partije zajedno imaju za 7 mandata vise nego srpske iako smo mi Bosnjaci manjina tu u Prijepolju. Da li Srbi nisu toliko izasli na izbore ili je nesto drugo u pitanju, a valjda cemo saznati AKO se istrazi regularnost broja SDP-ovih glasova.

Srbi nisu vecina u Prijepolju. Bosnjaci cine 60% zivorodenih a oko 35% umrlih. Bosnjaci imaju znatno mladu i vitalniju populaciju. Srbi se masovno iseljavaju iz Sandzaka. Dva primjera.

Bijelo Polje
Broj Srba i Crnogoraca 2003 : 29.211
Broj Srba i Crnogoraca 2011 : 25.370

Pljevlja
Broj Srba i Crnogoraca 2003 : 29.226
Broj Srba i Crnogoraca 2011 : 25.063

-8.000 u samo dvije opcine i za samo 8 godina

Izvor : Monstat - Popisi 2003 i 2011

I taj trend se nastavlja. Vazno je istaci kako je u zadnjih 100 god velikosrpska politika imala izuzetno veliki fokus na Sandzak i gornje Podrinje (Foca- Cajnice - Gorazde). Najveci zlocini su radeni u tom kraju. Cak i za vrijeme SFRJ je narod planski iseljavan ka Turskoj. Npr. Rankovic je bio jedan od organizatora. Prostor im je/bio od znacaja jer spaja centralnu Srbiju sa CG/morem, sa Hercegovinom i veza NP - SA. To se moze procitati i u cetnickim depesama iz WWII kada su stvarali "srpske homogene teritorije".

Ta politika je dosegla vrhunac prije 20 godina. Danas se stvari okrecu za 180°. Velikosrpska politika je u defanzivi na svim poljima a najvecu kalvariju dozivljavaju u Sandzaku i to, bez ikakavog nasilja. Danas Bosnjaci cine 80% zivorodenih na Sandzaku. I to se povecava iz godine u godinu.
Čitalac

#37 Re: Dešavanja u Sandžaku

Post by Čitalac »

Evo u nedeljniku "Vreme" naiđoh na analizu izbora u Sandžaku iz pera Aide Ćorović. Ona se pribojava da je procenat podrške Rasimu Ljajiću neposredno pre izbora "skočio isključivo zahvaljujući koncertu Dine Merlina i halabuke oko rekonstrukcije gradskog stadiona".
- Moram da priznam da me uvek i iznova neprijatno iznenadi odsustvo građanske svesti i promišljanja o sopstvenim benefitima mojih sugrađana i da je potpuno iracionalan, površan i infantilan pristup prema izboru onih koji treba da nas zastupaju, suštinska karakteristika izbornih opredeljenja - piše Aida Ćorović.
Kada je reč o Zukorliću, autorka kaže sledeće: "Sa svoje dve televizije, dva časopisa, brojnim džamijama u kojima su svakodnevno mogli da se čuju politički govori, uz podršku reis-ul-uleme, ali pre svega u senci verske funkcije, Zukorlić je poslednje tri godine vodio svoj sopstveni džihad protiv Srbije...Trideset šest odborničkih mesta koje je, uglavnom, pokupio u Novom Pazaru, Sjenici i Tutinu, mogu se smatrati debaklom i porazom kakav nije mogao da planira ni u najgorim snovima".
Što se tiče SDA, autorka konstatuje da su birači, makar u Novom Pazaru, "zaboravili sve Ugljaninove grehe, smetnuli s uma šta je urađeno sa budžetom grada, zaboravili nasilnike iz Ugljaninovog obezbeđenja koji su mlatili i maltretirali neistomišljenike i amnestirali sav onaj jad kojim su nas punili desetak godina".
- Ugljanin je u skladu sa novom, ministarskom funkcijom, koju je dugo priželjkivao, počeo da umiva svoju prilično zaprljanu stranku. SDA se tako, od nekooperativne, zatvorene i izrazito nacionalističke stranke, lagano, u prethodne četiri godine, pretvorila u stranku koja poziva na unutarbošnjački dijalog...Najbolji potez, međutim, na ovim izborima, bilo je forsiranje nekih mladih, nekompromitovanih ali dovoljno iskusnih ljudi koji su sasvim izvesno podigli rejting i vratili poverenje u ovu stranku - smatra Ćorović.
Maverick78

#38 Re: Dešavanja u Sandžaku

Post by Maverick78 »

Smijesno je kako se ona pribojava u vezi toga kako je Ljajic dosao do glasova, a nisu joj mrske pare koje dobija od Vlade Srbije za svoju NVO Urban-In. Interesantno... to moze samo u ovim banana drzavama, da nevladina organizacija dobija vecinu svog novca od vlade jedne drzave, i to zvanicno :-). Inace ni sekunde o tome kako su kradeni i kupovani glasovi u Sandzaku, zasto nije pisala o tome? Samo sto tesko sta moze da se pokrene u ovoj nazovi drzavi. Ljudi iz BDZ-a koju su bili kontrolori na izborima, a potpisali jedne zapisnike, sada nakon izobra tvrde da nisu to potpisali, vec da su to totalno drugi zapisnici... vjerovatno su kompletne kutije zamjenjene, a uradjeni potpuno novi zapisnici. Najvise je to radjeno po selima gdje vecina mladih negdje vani, a porvjereno je da vecina tih ljudi koja je pokusala glasati gore po ambasada nije mogla da glasa iz raznoraznih razloga. I kako sad sve to dokazati kad ti drzava neda da uradis vise od toga. Jedva su im dozvolili uvid u neke zapisnike. Onda krenu prijetnje policijom, privodjenja i td itd. sto ne pise malo o tome? Da su ovdje ljudi juce bas privodjeni i ispitivani u vezi aktivnosti u BDZ-u? Drzali momke cjelu noc u policiji bezveze... pa to je samo Milosevic radio. Sve se to zna... ljudi su ucjenjivani, pogotovu ako se bavis privatnim poslom, a na bilo koji se nacin zna da podrzavas BDZ ili Zukorlica, komotno mozes da racunas na trzisnu inspekciju. Cudno je kako Aida i njena nevladina organizacija ne pisu o tome, iako bi trebalo da se bave pravima gradjana... valjda. Pa ne moze me niko ubjediti da je slucajno to sto trzisna visi bas kod onih koji podrzavaju BDZ... i mnogi su se i njoj zalili na to i koliko znam dosada nije reagovala. Hebiga, gdje ces da grizes ruku koja te hrani :D
Last edited by Maverick78 on 20/05/2012 16:22, edited 1 time in total.
Maverick78

#39 Re: Dešavanja u Sandžaku

Post by Maverick78 »

Nebitan32 wrote:
Maverick78 wrote:

Jos nesto zanimljivo... Prijepolje je opstina u kojoj su Srbi u vecini. Zanimljivo je da tri najjace sprske partije, znaci i sa republickog niova (DS, SNS i SPS) imaju zajedno 19 mandata, a SDP sam ima 13, sto je zaista i vise nego cudno. Sve bosnjacke partije zajedno imaju za 7 mandata vise nego srpske iako smo mi Bosnjaci manjina tu u Prijepolju. Da li Srbi nisu toliko izasli na izbore ili je nesto drugo u pitanju, a valjda cemo saznati AKO se istrazi regularnost broja SDP-ovih glasova.

Srbi nisu vecina u Prijepolju. Bosnjaci cine 60% zivorodenih a oko 35% umrlih. Bosnjaci imaju znatno mladu i vitalniju populaciju. Srbi se masovno iseljavaju iz Sandzaka. Dva primjera.

Bijelo Polje

Pljevlja

I taj trend se nastavlja. Vazno je istaci kako je u zadnjih 100 god velikosrpska politika imala izuzetno veliki fokus na Sandzak i gornje Podrinje (Foca- Cajnice - Gorazde). Najveci zlocini su radeni u tom kraju. Cak i za vrijeme SFRJ je narod planski iseljavan ka Turskoj. Npr. Rankovic je bio jedan od organizatora. Prostor im je/bio od znacaja jer spaja centralnu Srbiju sa CG/morem, sa Hercegovinom i veza NP - SA. To se moze procitati i u cetnickim depesama iz WWII kada su stvarali "srpske homogene teritorije".

Ta politika je dosegla vrhunac prije 20 godina. Danas se stvari okrecu za 180°. Velikosrpska politika je u defanzivi na svim poljima a najvecu kalvariju dozivljavaju u Sandzaku i to, bez ikakavog nasilja. Danas Bosnjaci cine 80% zivorodenih na Sandzaku. I to se povecava iz godine u godinu.
Opet, evo ja ti mogu reci da se iz Prijepolja odseljavaju i Bosnjaci, nazalost... eto ja gledam ako ikako mogu da odem, hebiga tesko je tu, sto ekonomski, sto to jer smo gradjani drugog reda. Imam neku kombinaciju za jednu prekookeansku, pa ako ikako upali to je to, palim bez sekunde da se mislim. Sta da ti kazem, od rodbine koju imam tu, vecina mladjih, mojih godina je zapalila preko. Jeste da i Srbi odlaze, ali idu i nasi... sta ces kad se tesko zivi.
Nebitan32

#40 Re: Dešavanja u Sandžaku

Post by Nebitan32 »

Maverick78 wrote:
Nebitan32 wrote:
Maverick78 wrote:

Bijelo Polje

Pljevlja

Opet, evo ja ti mogu reci da se iz Prijepolja odseljavaju i Bosnjaci, nazalost... eto ja gledam ako ikako mogu da odem, hebiga tesko je tu, sto ekonomski, sto to jer smo gradjani drugog reda. Imam neku kombinaciju za jednu prekookeansku, pa ako ikako upali to je to, palim bez sekunde da se mislim. Sta da ti kazem, od rodbine koju imam tu, vecina mladjih, mojih godina je zapalila preko. Jeste da i Srbi odlaze, ali idu i nasi... sta ces kad se tesko zivi.
Reagirao sam jer si rekao da su Srbi vecina u Prijepolju. Nekad bili sad vise nisu.

Svakako da se i Bosnjaci iseljavaju. Neko ode, neko dode, tako je uvijek bilo. Taj kraj se sistematski unistava vec poodavno tako da tu nema nista sporno niti cudno. Ali to nije nalik na ono kako je bilo tokom proslog stoljeca i tadasnje masovne migracije gdje su se cijela sela iseljavala u kolonama. I Srbi i Crnogorci se iseljavaju mnogo intezivnije. Uz to imaju znatno stariju populaciju pa je procenat Bosnjaka u ukupnom udijelu stanovnistva u konstantom porastu.
Cak i u nekim ubercetnickim sredinama kao Berane.

I pored toga broj Bosnjaka ne opada vec se povecava na Sandzaku jer imaju jasno mladu i vitalniju populaciju. Novi Pazar, Tutin i Rozaje imaju najvecu stopu nataliteta u Europi. To sto ces ti otici ili ne, ili tvoja kompletna porodica je absolutno "nebitno". Ovdje pisem iskljucivo na podacima izvadenih iz sluzbenih popisa. A ti podaci pokazuju ono sto sam napisao iznad.

Podaci za :

Berane
Broj Srba i Crnogoraca 2003 : 25.259
Broj Srba i Crnogoraca 2011 : 23.430

Broj Bosnjaka 2003 : 7.963
Broj Bosnjaka 2011 : 7.978

ili ako cemo po vjerskom izjasnjavanju

Berane
Broj pravoslavaca 2003 : 24.873
Broj pravoslavaca 2011 : 23.287

Broj muslimana 2003 : 8.994
Broj muslimana 2011 : 9.502

Ako gledas po vjeri promjene su jos drasticnije i preciznije jer je masa Bosnjaka ugurano u Crnogorce, srbe, neizjasnjene itd. Tako je u sve i jednoj opcini u Sandzaku Bosnjaci procentualno rastu a Srbi procentualno opadaju.

A sto se tice vase situacije u Prijepolju i kako kazes da ste gradani drugog reda. To je iskljucivo do vas samih. Niko to nece rijesti do vas samih. Ako se vi ne borite onda nece niko drugi. U Priboju npr. nemas nastavu na bosanskom dok je imas u NP. Imat cete onoliko koliko se budete izborili i to je to. Tako je i u centralnoj Bosni. Negdje stojimo bolje negdje losije. Npr u Buzimu je izuezetno visoka stopa nataliteta tako da i pored ratnih stradanja i iseljavanja broj stanovnika se povecao i povecava. Dok npr. Kljuc se totalno raspao. Imaju vise umrlih nego rodenih i ima masovno iseljavanje. Zasto jedni mogu a drugi ne? Niko ovima u Kljucu nece promjeniti stanje do njih samih. To je tako.
PipiDugaDevetka

#41 Re: Dešavanja u Sandžaku

20. Maj 2012. u 14:58

Sandžak kao autonomna prekogranična regija

Zukorlić bio uvodničar na sesiji Kruga 99

Image
Narod štiti država i to je jedno od najvećih dostignuća savremene civilizacije. Država je prvi obruč zaštite jednog naroda, njegovih individualnih, kolektivnih prava i sloboda, izjavio je danas u Sarajevu muftija sandžački i član Bošnjačke akademije nauka i umjetnosti (BANU) Muamer ef. Zukorlić.

Govoreći kao uvodničar redovne sesije Asocijacije nezavisnih intelektualaca - Krug 99 o temi "Izazovi , identiteta - Bošnjaci između vjerske skupine i nacije", s posebnim osvrtom na pitanje kuda ide Sandžak, Zukorlić je podsjetio da svi autohtoni narodi Evrope imaju svoje nacionalne države te da je nesporna činjenica da Bošnjaci to nemaju.

Institucionalna nedovršenost Bošnjaka

"Institucionalna nedovršenost bošnjačke nacije, te isto tako i nedovršenost države BiH, itekako imaju implikacije na brojna otvorena pitanja u bošnjačkom narodu općenito, a, također, i u Sandžaku i među Bošnjacima Sandžaka", kazao je Zukorlić, navodeći da nepostojanje nacionalne države Bošnjaci nastoje nadomjestiti jačanjem nacionalnih institucija u čijem je fokusu zaštita njihovih elementarnih prava i interesa.
antrfile wrote:Zukorlić smatra da su vjerske institucije treća i najslabija karika odbrane nacionalnih interesa, ali i da su, posmatrano u slučaju Bošnjaka i u historijskom kontekstu, sačuvale kontinuitet djelovanja, bivajući surogat drugih nedostajućih nacionalnih institucijaGeneralno, najvišim nacionalnim interesom bošnjačkog korpusa u cjelini (u BiH, Sandžaku i dijaspori) ocijenio je očuvanje BiH kao jedinstvene države na dobrobit svih njenih naroda, "jer se vlastito dobro ne može graditi na tuđoj nesreći".
Kada je Sandžak u pitanju, Zukorlić smatra da bi status autonomne prekogranične regije, organizirane prema evropskim standardima koji podrazumijevaju decentralizaciju vlasti i regionalizaciju država, bio dobro rješenje.

‘Moja kandidatura je pobuna’

"To je način da se sačuva integritet i Srbije i Crne Gore i da se ne ugrožavaju granice," kazao je uvodničar, naglašavajući da takvo rješenje doprinosi stabilnosti regiona u cjelini, te "da takvo rješenje treba tražiti putem dijaloga, koji zvanični Beograd zasad ignorira, nastojeći zadržati apsolutnu kontrolu nad Sandžakom".

Kako je javila Fena, odgovarajući na novinarski upit o motivima za kandidaturu za predsjednika Srbije, Zukorlić je kazao:

"Moja kandidatura je pobuna protiv brutalnog osporavanja elementarnih prava Bošnjacima Sandžaka, kršenja tih prava i permanentne diskriminacije."
PipiDugaDevetka

#42 Re: Dešavanja u Sandžaku

Image

Diskriminacija u Sandžaku prisutna je u svim sferama života u formi državnog terora.

II

Režimska agresija na Islamsku zajednicu organizirana je sa ciljem urušavanja osnovnog stožera opstanka Bošnjaka u Sandžaku.

III

Napad na islamsku vjeronauku od strane Ministarstva vjera i dijaspore i Ministarstva nauke i prosvjete sprovodi se sa ciljem pravoslavizacije muslimanske djece.

Od Mešihata Islamske zajednice tražimo da pristupi donošenju fetve o vjerskoj validnosti vjeronauke u postojećim okolnostima. Djelovanje nadležnih ministarstava, školskih uprava i direktora škola protiv islamske vjeronauke neprijateljski je čin prema pripadnicima bošnjačkog naroda.

IV

Vakufska imovina, posebno zemljište, svetinja su i osnov očuvanja duhovnog i kulturnog identiteta Bošnjaka Sandžaka.

V

Osporavanje legaliteta Bošnjačkog nacionalnog vijeća od strane režima sastavni je dio režimskog programa sa ciljem slabljenja i eliminacije bošnjačkog utjecaja i postojanja u Sandžaku. Zato dajemo punu podršku rukovodstvu BNV na putu očuvanja i afirmacije bošnjačkih nacionalnih vrijednosti.

VI

Opstrukcija akreditacije Internacionalnog univerziteta ima za cilj vraćanje bošnjačke djece i omladine u mrak neznanja sa ciljem daljeg porobljavanja pojedinačne i kolektivne svijesti. Internacionalni univerzitet predstavlja glavni stub slobode i razvoja na području Sandžaka.

VII

Diskriminacija nad Bošnjacima kroz politiku zapošljavanja u državnim organima i javnim ustanovama na stepenu je brutalnosti i bezobzirnosti bez presedana, što predstavlja poruku nepoželjnosti bošnjačkog naroda u Srbiji.

VIII

Privredna diskriminacija u Sandžaku obuhvata sve građane bez obzira na vjersku i etničku pripadnost. Do promjene ovog stanja solidarnost i humanost među građanima neminovni je način preživljavanja.

IX

Brutalne kampanje prorežimskih političkih organizacija i medija u Sandžaku imaju za cilj izazivanje straha kod građana kako bi se malobrojna grupa podanika režima uvećala.

X

Od nedležnih međunarodnih institucija tražimo da hitno poduzmu mjere zaštite građana Sandžaka od diskriminacije.

XI

Ukoliko režim hitno ne promijeni ponašanje, nužno je pripremiti građane na opću građansku neposlušnost i masovne proteste.

XII

Od Bošnjačke akademije nauka i umjetnosti tražimo da pristupi izradi programa nacionalnog opstanka bošnjačkog naroda.
PipiDugaDevetka

#43 Re: Dešavanja u Sandžaku

Regija
Srbija: U akciji Pazar uhapšeno 14 direktora i vlasnika preduzeća i 8 carinika

U nekoliko gradova Srbije u četvrtak je u toku velika akcije SBPOK-a i Tužilaštva za organizovani kriminal na razotkrivanju finasijskog kriminala i do sada je privedeno 22 osumnjičenih. Uhapšeno je 14 direktora i vlasnika privatnih preduzeća i osam carinika.

Foto: BlicKako Blic saznaje, među uhapšenima je vođa grupe Žarko Radonjić, vlasnik firme "Moravex" iz Subotice, a izjavu je dao i brat od tetke muftije Muamera Zukorlića Nermin Smailović, koji živi u Novom Pazaru. Uhapšeni se terete da su uvozili robu iz EU i umanjivali cijene robe u dogovoru sa carinicima. Sačinjavali su fiktivnu dokumentaciju i oštetili bužet Srbije za milijardu dinara.

Akcija se uz asistenciju Žandarmerije izvodi u Beogradu, Novom Pazaru, Pančevu, Kikindi, Subotici i Novom Bečeju, odakle su preduzeća čiji su vlasnici i direktori privedeni.

Kako saznaje Blic, 22 privedenih su osumnjičeni da se ovim radnjama bave od 2009. godine. Svi uhapšeni carinici zaposleni su u carini u Subotici.

"Uhapšeni vlasnici i direktori firmi su od 2009. godine sa službenicima carine u Subotici pri uvozu i carinjenju roba porijeklom iz zemalja Evropske unije i evroazijskih država umanjivali cijenu, a umanjenjem poreza i carina budžetu Srbije nastala je šteta od oko milijardu dinara", potvrdio je Blicu direktor policije Milorad Veljović.

U toku su pretresi na 45 različitih lokacija širom Srbije.
Među uhapšenima su i zaposleni u Upravi carine Petar Rnić, Goranka Petričević, Pero Stević, Svetlana Raguž, Slavko Ninčević, Dragan Agatonović, Milan Sujić i Branislav Kecman.

Nermin Smailović, brat muftije Muamera Zukorlića, dao je izjavu Poreskoj policiji zbog poslovanja njegove tri firme.

Ministar unutranjih poslova Srbije Ivica Daćić potvrdio je da je policija pretresla kuće u dvorištu Zukorlića jer je na toj adresi registrovana firma koja je predmet istrage.

"Ova akcija nema veze sa Zukorlićevim političkim djelovanjem", rekao je Dačić.

"Nisu pretresali moju kuću, ali su ispred nje demonstrirali silu", rekao je u srijedu Zukorlić, navodeći da je akcija policije imala za cilj svojevrsnu političku poruku i pretnje.

Zukorlić je potvrdio i da je njegov brat od tetke Nermin Smailović privođen u policiju, ali da je brzo pušten na slobodu.
(FENA)
FOČANSKI PROPISI

#44 Re: Dešavanja u Sandžaku

Post by FOČANSKI PROPISI »

PipiDugaDevetka wrote:Regija
Srbija: U akciji Pazar uhapšeno 14 direktora i vlasnika preduzeća i 8 carinika

U nekoliko gradova Srbije u četvrtak je u toku velika akcije SBPOK-a i Tužilaštva za organizovani kriminal na razotkrivanju finasijskog kriminala i do sada je privedeno 22 osumnjičenih. Uhapšeno je 14 direktora i vlasnika privatnih preduzeća i osam carinika.

Foto: BlicKako Blic saznaje, među uhapšenima je vođa grupe Žarko Radonjić, vlasnik firme "Moravex" iz Subotice, a izjavu je dao i brat od tetke muftije Muamera Zukorlića Nermin Smailović, koji živi u Novom Pazaru. Uhapšeni se terete da su uvozili robu iz EU i umanjivali cijene robe u dogovoru sa carinicima. Sačinjavali su fiktivnu dokumentaciju i oštetili bužet Srbije za milijardu dinara.

Akcija se uz asistenciju Žandarmerije izvodi u Beogradu, Novom Pazaru, Pančevu, Kikindi, Subotici i Novom Bečeju, odakle su preduzeća čiji su vlasnici i direktori privedeni.

Kako saznaje Blic, 22 privedenih su osumnjičeni da se ovim radnjama bave od 2009. godine. Svi uhapšeni carinici zaposleni su u carini u Subotici.

"Uhapšeni vlasnici i direktori firmi su od 2009. godine sa službenicima carine u Subotici pri uvozu i carinjenju roba porijeklom iz zemalja Evropske unije i evroazijskih država umanjivali cijenu, a umanjenjem poreza i carina budžetu Srbije nastala je šteta od oko milijardu dinara", potvrdio je Blicu direktor policije Milorad Veljović.

U toku su pretresi na 45 različitih lokacija širom Srbije.
Među uhapšenima su i zaposleni u Upravi carine Petar Rnić, Goranka Petričević, Pero Stević, Svetlana Raguž, Slavko Ninčević, Dragan Agatonović, Milan Sujić i Branislav Kecman.

Nermin Smailović, brat muftije Muamera Zukorlića, dao je izjavu Poreskoj policiji zbog poslovanja njegove tri firme.

Ministar unutranjih poslova Srbije Ivica Daćić potvrdio je da je policija pretresla kuće u dvorištu Zukorlića jer je na toj adresi registrovana firma koja je predmet istrage.

"Ova akcija nema veze sa Zukorlićevim političkim djelovanjem", rekao je Dačić.

"Nisu pretresali moju kuću, ali su ispred nje demonstrirali silu", rekao je u srijedu Zukorlić, navodeći da je akcija policije imala za cilj svojevrsnu političku poruku i pretnje.

Zukorlić je potvrdio i da je njegov brat od tetke Nermin Smailović privođen u policiju, ali da je brzo pušten na slobodu.
(FENA)
Otkud PIPI ovako daleko?
Maverick78

#45 Re: Dešavanja u Sandžaku

Post by Maverick78 »

Situacija u Novom Pazaru je danas poprilicno napeta...
Muftija: ‘Ako nasilje nastavi Bošnjaci će biti prinuđeni da se samoorganizuju’

Novi Pazar – Nakon što je policija danas ispred njegove kuće demonstrirala silu i zastrašivanje građana Novog Pazara, glavni muftija Islamske zajednice Muamer ef. Zukorlić je u prostoriijama Mešihata održao konferenciju za štampu na kojoj je reko:

„Najoštrije osuđujem nasilničko ponašanje pripadnika žandarmerije koja od ranih jutarnjih sati vrši torturu nad građanima Novog Pazara, navodno pod akcijom protiv finansijskih ili carinskih zloupotreba, ali nesumnjivo uz prekomjernu upotrebu sile, demonstraciju sile, i zastrašivanje građana. Upad u kuće, u spavaće sobe, uz obijanja vrata, uz upotrebu sile, uz udarce kundacima ljudi koji spavaju, upad u spavaće sobe gdje se nalaze muslimanke koje se inače ponašaju i odjevaju u skladu sa islamskim propisima, predstavlja najgrublji oblik uvrede vjerskog i ljudskog dostojanstva muslimanke. To se desilo ovoga jutra u Novom Pazaru i to je nešto što zaista dovodi stanje do ivice održivosti.

Državni organi, policija, imaju pravo i obavezu da se bore i djeluju protiv svih nezakonitosti ali na tom putu nemaju pravo da sami krše zakon. Nema nikakve sumnje da ova akcija u Novom Pazaru ima političku pozadinu i ima za cilj zastrašivanje, kažnjavanje i ponižavanje onih koji nisu spremni da saviju kičmu pred političkim moćnicima ove države. Kakve veze ima jedna ljekarska ordinacija u Novom Pazaru sa carinom? Upad sa svom policijskom silom u ljekarsku ordinaciju „Zatrić“ u kojoj radi doktor Adnan Čaušević, predsjednik Gradskog odbora Bošnjačke demokratske zajednice (BDZ) je klasični akt političkog nasilja sa jasnom političkom porukom. Nema sumnje da će nama ovdje u Novom Pazaru, Sandžaku općenito, i Bošnjacima općenito, biti ovako dokle god se Rasim Ljajić nešto pita u ovoj državi.

Dokle god može da ima na raspolaganju specijalne jedinice ove države kako bi kažnjavali i progonili one koje nije mogao okupiti u svoju političko-kriminalnu organizaciju. Upozoravam najviše rukovodioce policije da moraju poduzeti hitno sve potrebne mjere da se ovakvo ponašanje specijalnih policijskih jedinica više nikada ne ponovi ovdje, jer je to poigravanje stabilnošću ovoga prostora. To je ponašanje koje podsjeća na Miloševićeve jedinice devedesetih. Nikakvi prekršaji, carinski ili finansijski, ne smiju i ne mogu biti izgovor gdje će se elementarno dostojanstvo, elementarna sloboda u sopstvenoj kući i pravo djeteta na miran san brutalno gaziti. Ako se ovo nastavi ovom narodu ne preostaje ništa drugo nego da se samoorganizuje u odbrani svoje časti, svoga dostojanstva, svoje kuće i elementarne ljudske slobode.“ – rekao je Muftija.

On je odgovarajući na pitanja novinara rekao da policija nije pretresala njegovu kuću, ali da jeste ispred njegove kuće demonstrirala silu.

„To je očito imalo za cilj svojevrsnu političku poruku prijetnje koju treba uputiti i prema meni. Objavljivanje takve informacije, a da pritom ta informacija nije otišla od mene niti bilo koga iz moje kuće, također govori da se radi o akciji koja je imala za cilj da prijetnje uputi i neposredno od strane policijskih jedinica, ali isto tako i posredstvom medija koji permanentno rade u interesu onih koji su upotrijebili policijske jedinice.“ – rekao je Glavni muftija i nastavio, Inspektori koji su istraživali izvjesne navode u vezi pojedinih firmi, a jedna od tih firmi ima knjigovodstvenu dokumentaciju u agenciji koja je smještena u prizemlju moje kuće, su ušli u agenciju i tražili dokumentaciju. U slučaju agencije nije bilo nikakvog upada ali je bilo demonstracije sile ispred moje kuće, to jest ispred agencije.“

Muftija se osvrnuo i na poziv koji mu je uputio novoizabrani predsjednik Republike Srbije Tomislav Nikolić da prisustvuje njegovoj inaguraciji.

„Dobio sam poziv da prisustvujem polaganju zakletve predsjednika Republike Srbije, ali zbog aktualnog stanja u Novom Pazaru nisam putovao u Beograd i neću prisustvovati tom činu.“ – rekao je Muftija.

On je kazao da je njegov brat od tetke Nermin Smailović privođen u ovoj policijskoj akciji, ali da je trenutno na slobodi.

„Nermin je jedan od dugogodišnjih aktivista SDP-a, koji je u posljednje dvije godine izašao iz te stranke i permanentno je kažnjavan i spada u onu grupu iz čije firme inspekcija ne izlazi mjesecima.“ – rekao je na kraju Muftija.
http://sandzakpress.net/muftija-samoorg ... e-bosnjaka

Imate i video gdje mozete pogledati Zukorlicevu konferenciju za novinare.
PipiDugaDevetka

#46 Re: Dešavanja u Sandžaku

Specijalne jedinice upadaju u kuće i hapse u Novom Pazaru!

Image
Image
Image
Image
Image
Neće biti dobro nikako!
Gdje je u Sarajevu ambasada Sandžaka za slučaj da izbjeglice nahrupe, pa ovu jedno sobu viška da ustupim izbjeglicama. Namjerno ne pišem Predstavništvo Sandžaka, nego baš AMBASADA!
PipiDugaDevetka

#47 Re: Dešavanja u Sandžaku

FOČANSKI PROPISI wrote: Otkud PIPI ovako daleko?
Srbijanski specijalci danas u Sandžaku u ljekarskoj ordinaciji dr. Adnana Čauševića, sutra već i kod tebe u Hrasnici. Ne vjeruješ!? Ja već doživio njihovo gostovanje u mom stanu 29. jula 1992.g.

Doduše, bio je u stanu, sada rahmetli brat, sestra i sada rahmetli, majka. Brata pretukli, sestru za sise dirali tako da se ona usrala, materi kuk slomili kada je pružila otpor protjerivanju.

Nikada nisam bio na Sandžaku, bliske rođake imam u Republici KosovA među tamošnjim Albancima.
Nebitan32

#48 Re: Dešavanja u Sandžaku

Post by Nebitan32 »

PipiDugaDevetka wrote:Specijalne jedinice upadaju u kuće i hapse u Novom Pazaru!

Image
Image
Image
Image
Image
Neće biti dobro nikako!
Gdje je u Sarajevu ambasada Sandžaka za slučaj da izbjeglice nahrupe, pa ovu jedno sobu viška da ustupim izbjeglicama. Namjerno ne pišem Predstavništvo Sandžaka, nego baš AMBASADA!

S dugim cijevima upadaju ljudima u kucu. Cetnicka posla. Pokusavaju izazvati nemire jer uvidaju da gube tlo pod nogama.
50.000 Srba manje svake godine na prostoru bivse SFRJ. Vrijeme ne radi za njih, pa ponovo pokusavaju zagrabiti sto vise uz pomoc sile.

Medutim ni '90-tih proslog stoljeca nisu ostvarili ni 5% onoga sto su naumili pa ne vidim kako bi i sada sa izuzetno manjim kapacitetima. Ali zadrtost nema granica. Tome u prilog najbolje govori i izbor debila Nikolica.
PipiDugaDevetka

#49 Re: Dešavanja u Sandžaku

Samo da budu saburli i ne reaguju na provokacije tako da četnici srbijanski zapucaju.
patuljak123

#50 Re: Dešavanja u Sandžaku

Post by patuljak123 »

Većina uhapšenih su Srbi, između ostalog pripadnici carine.
Muftija omaložava Muslimane u Srbiji sa izjava poput ove vezane za hapšenje, ispada da vjerski vođa islamske zajednice štiti kriminalce.
Svako ko se bavi kriminalnim aktivnostima mora računati sa tim da će ga proganjati sudstvo i policija, padali su i veći kriminalci u Srbiji.
Post Reply