Krediti u BiH

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#26 Re: Krediti u BiH

Post by Truba »

vjerovatno će tjerati :cry: :(
drndalo

#27 Re: Krediti u BiH

Post by drndalo »

Probaj ih smuntati da ne mijenjas "jer imas kredit" u ovoj staroj...
Alhemicarkaa

#28 Re: Krediti u BiH

Post by Alhemicarkaa »

motorola01 wrote:
Lounge Act wrote:
motorola01 wrote: Draga Enisa :D da nisi slucajno zaboravila na jednu bitnu stvar, a to je da je taj kredit u volks banci 4,9 + sestomjesecni euribor :-)

Znaci draga :D nije 4,9 posto nego dosta vise ukoliko se da izvines sta po.ebe u Evropi...
de objasni, nista ja tu ne kontam :lol: ja sam cula samo ono 4,9 i da je fiksna kamatna stopa, mora mene nesto zeznit, nema sanse da sve ide potaman, koji sam ja baksuz :|
Hajde nisi jedina... Mislim da je ova kamatna stopa vezana za euribor, ali nisam 100% siguran. Razmisli malo i pogledaj stvari malo realnije. Mislim da je trenutno najniza kamatna stopa u nasim bankama za stambene kredite u Intesi(6,2 posto i to na akciji do 31.08), pa onda ide BOR banka sa 6,95%. I sad kako da bude u bilo kojoj banci ispod 5 %, je li tako :) ? Ali ja cu saznati u narednih par dana to za Volks banku i ovdje napisem sta je u pitanju, jer koliko se sjecam oni slicnu kamatnu stopu nude samo + sestomjesecni euribor i nikako vise(ljudi se osigurali na svojih 4,nesto i onda jest fiksna kamatna stopa ali samo njima :D (koja je to mafija), dok je tebi varijabilna cijelim periodom otplate).

Gore ti je Alfonse napisao koliki je trenutni sestomjesecni euribor, a ja cu ti jos samo iznijeti jednu situaciju iz nedavne prakse rasta i pada euribora. Prije zadnje krize u svijetu, euribor je bio kao sto je i sada, od 0,6-0,9 posto i kad je nastupila ona kriza 2008. tada je euribor skocio na skoro 5 posto, sto dalje znaci da ne daj Boze opet bude kakve krize u narednih 10-15 godina(jer je stambeni kredit), tebi ce kamata ici do 10 posto i obnavljat ce se iznos rate svakih 6 mjeseci tako da ti rata kredita moze ici cak i do 50 posto gore, nego sto ti bude ova prva rata.
Ukoliko se stvarno ispostavi da je ta akcija u Volks banci 4,nesto+euribor, onda ti je bolje podici kredit u Intesi ili BOR banci..
Znam da je ovaj post odavno, ali ako autor posta čita ili neko drugi ko zna da mi objasni nešto. Ako u drugim bankama kamata nije fiksna kako se onda kreću cijene kredita? Mislim zašto je ovaj od sberbanke nepovoljniji, zar svi krediti sa nefiksnim kamatama nisu vezane za euribor?
drndalo

#29 Re: Krediti u BiH

Post by drndalo »

Ne mora biti, moze biti promjenjiva kamata na osnovu "kad se Upravi digne" 6-mjesecnog prosjeka, ako ugovor to dopusta....
djecak_76

#30 Re: Krediti u BiH

Post by djecak_76 »

drndalo wrote:Ne mora biti, moze biti promjenjiva kamata na osnovu "kad se Upravi digne" 6-mjesecnog prosjeka, ako ugovor to dopusta....
Ovo je moglo ranije, sad više ne... Varijabilna kamatna stopa znači da se mijenja u zavisnosti od kretanja euribora. Euribor je već godinama prilično nizak (od krize) i neće sigurno značajnije rasti još barem 2-3 godine, dok god Evropi ne krene na bolje sa privredom (a baš im i ne cvjetaju ruže).

Fiksna može biti promjenjiva jer često u ugovoru stoji da je fiksna ks npr. 2 ili 3 godine, onda više nije... Inače, ako je fiksna tokom otplate se ne bi smjela mijenjati...
drndalo

#31 Re: Krediti u BiH

Post by drndalo »

Sve sto pise u ugovoru, a potpisano je ide... Osim ako neko nesto ne donese kao presudu suda da je nelegalno, i obavijesti sve korisnike da pokrenu postupak, posto pravila presedana nema...

Kao sto mogu reklamirati "fiksne" kredite (a u zagradi napisati prve 2-3 godine), tako i recenica:"Uprava zadrzava pravo da u slucajevima bla,bla,bla, velikih kolebanja na trzistu, bla, bla, promijeni kamatne stope... Naravno, odnos smanjenih/povecanih kod nasih banaka koje nema/nece niko da kontrolise je oko 1:10...
iceman ze

#32 Re: Krediti u BiH

Post by iceman ze »

lolol

#33 Re: Krediti u BiH

Post by lolol »

Auraaa wrote:Pozdrav svima, naime momak i ja zelimo da kupimo stan, imamo solidna primanja, medjutim nismo prijavljeni na puni iznos i ne radimo u drzavnim firmama. Da li postoji ikakav nacin za dizanje istog i jeste li vi imali iskustva s tim. Svaki savjet je dobro dosao.
Nije bitna drzavna firma bitno je da je firma doo ili dd tj sto vise zaposlenih to bolje i da je ugovor za stalno. Onda je sve ok. Ako potpisujete ugovore na 3mj pa 3mj tada ne mozete dobiti ni prekoracenje po racunu a pogotovo ne stambeni kredit. Naravno sve to znam jer muz i ja isto se zanimamo za kredit ali neka jos malo :-) mozda skupimo usteđevine ili sto je neko napisao mozda bolje rentati a sabrati novac.
supercali

#34 Re: Krediti u BiH

Post by supercali »

a mi u bih nabijemo taj sun dark life na neku stvar jer je ista stvar kao i ostale banke i kreditne organizacije
jos plus sto se ne mozes zaliti jer se nalazite na drugom kontinentu pa je onda pusha jos veca
lolol

#35 Re: Krediti u BiH

Post by lolol »

Sta mislite koja je najniza mjesecna rata za stambeni kredit na 20ak godina, 70kvadrata?
channel10

#36 Re: Krediti u BiH

Post by channel10 »

lolol wrote:Sta mislite koja je najniza mjesecna rata za stambeni kredit na 20ak godina, 70kvadrata?
Jedno frtalj kvadrata :D
lolol

#37 Re: Krediti u BiH

Post by lolol »

channel10 wrote:
lolol wrote:Sta mislite koja je najniza mjesecna rata za stambeni kredit na 20ak godina, 70kvadrata?
Jedno frtalj kvadrata :D[/quote

frtalj hahahahah koji je to komad kvadrata? polovina, trecina, cetvrtina....?????
Truba

#38 Re: Krediti u BiH

Post by Truba »

1/4
dakle 500*4 = 200

oko 500 s obzirom na vrijednost stana
Niqhtmare

#39 Re: Krediti u BiH

Post by Niqhtmare »

Interesuje me kako banke racunaju kamatu u Bosni.
Uzeo sam kao primjer ponudu jedne banke gdje EKS iznosi 9,89% fiksno (Kamata - p) na 5 godina (60 mjeseci) i iznos kredita (glavnice - K) od 20.000 BAM. U pitanju je gotovinski kredit.

Prema formuli racunanja iznosa kamate (Z) na ovaj kredit dobijem sljedece rijesenje:

Z = K * ( p / 100%) -> Iznos kamate = 20.000 BAM * (9,89%/100%) => Iznos kamate = 1978 BAM.

Prema podacima od banke iznos rate iznosi 415 BAM/mjesecno. 60 mjeseci * 415 BAM = 24.900 BAM (Iznos kamate 4.900, kamata u ovom slucaju je 24,50%!!!!!)!!!!!!!!!

Kako je banka izracunala kamatu?!?!?!?!?!?!
Vegetastar

#40 Re: Krediti u BiH

Post by Vegetastar »

Niqhtmare wrote:Interesuje me kako banke racunaju kamatu u Bosni.
Uzeo sam kao primjer ponudu jedne banke gdje EKS iznosi 9,89% fiksno (Kamata - p) na 5 godina (60 mjeseci) i iznos kredita (glavnice - K) od 20.000 BAM. U pitanju je gotovinski kredit.

Prema formuli racunanja iznosa kamate (Z) na ovaj kredit dobijem sljedece rijesenje:

Z = K * ( p / 100%) -> Iznos kamate = 20.000 BAM * (9,89%/100%) => Iznos kamate = 1978 BAM.

Prema podacima od banke iznos rate iznosi 415 BAM/mjesecno. 60 mjeseci * 415 BAM = 24.900 BAM (Iznos kamate 4.900, kamata u ovom slucaju je 24,50%!!!!!)!!!!!!!!!

Kako je banka izracunala kamatu?!?!?!?!?!?!
Prijatelju,

prvo nije banke u Bosni, već banke uopšteno - svi računaju kamatu na isti način.

Kamatna stopa se uvijek iskazuje godišnje. Kamatna stopa koju si naveo je godišnja kamatna stopa. Period kredita je 5 godina.

Dalje se ta kamatna stopa prilagođava periodu otplate - pošto anuitete vraćaš mjesečno, u toku godine imaš 12 anuiteta. Tako da bi ti situacija izgledala otprilike ovako:
- prilagođena kamatna stopa (prilagođena mjesečnom anuitetu) iznosi: 9,89%/12 mjeseci = 0,8242%
- prilikom prve rate plaćaš kamatu u iznosu 164,83 KM (0,8242% na ostatak duga od 20.000) - ostatak rate ti je glavnica
- prilikom druge rate plaćaš 0,8242 % na ostatak duga, tj na 20.000,00 - glavnica plaćena prilikom prve rate
- i tako sve do kraja

Znači suština je da je 9,89% godišnja kamatna stopa; rok ti je 5 godina; plaćanje anuiteta mjesečno.
Niqhtmare

#41 Re: Krediti u BiH

Post by Niqhtmare »

Hvala na info. Sada mi je jasno :thumbup:
wickerman

#42 Re: Krediti u BiH

Post by wickerman »

Lucky Strike wrote:Koja to banka odobrava kredite ljudima / osobama koje nisu u stalnom radnom odnosu i nisu na drzavnoj sisi? Za njih je to prerizicno, mislim da se ne upustaju u takav rizik..

Jer njima je vazno da ti budes siguran sa svojim poslom prije nego odobre kredite, posebno na 15 - 20 godina?

Ja sto znam ljudi koji su tako dizali stambene kredite, svi rade i su na budzetu i ugovori su im na neodredjeno..

Znam da je vlastiti stan jedna od najvaznijih zivotnih investicija, i da svi mi zelimo da imamo nesto svoje, ali zar nije bolje skupiti novce, pa negdje kupiti zemlju i poceti sa vlastitim sredstvima kucu praviti?

Ne nabijam nista svoje, samo mi nije jasno da neko zeli da ga taj stan izadje duplo sa kamatama koje mora placati banci, i biti rob tih istih banaka sljedecih 15-20 godina.

Zar nije pametnije biti podstanar i posle par godina krenuti sa izgradnjom kuce, soba po soba i kasnije dobijes nesto svoje..

Nisam upoznat sa trenutnim ponudama banaka sto se tice plasmana tih stambenih kredita, ali da budes rob jedne institucije i da stremis hoces li dobiti otkaz ili da ti hipoteka visi nad glavom.. :oops:

Ne znam, moj zeludac to ne bi mogao podnijeti.. :skoljka:
Care, nije zemljiste dzaba, treba stedit 10 godina da bi kupio barem pristojno.
Truba

#43 Re: Krediti u BiH

Post by Truba »

mene je inteza uvjerovala dizanjem masterkard da bih dobio taj kredit koji mi i nije trebao
i ja se neš naljutim :D jer mi nisu htjeli podići taj limit godinu poslije
i posaljem upit agenciji za bankarstvo
što je pokrenulo lavinu nakih mejlova i natezanja

na kraju dolazi mi preporučeno iz banke kako uvidom u dokumentaciju ja nisam bio prisiljen
nego su oni kao eto da mi izadju u susret ponudili tu karticu koju sam ja prihvatio i mogu je iskljuciti kad zelim

:mrgreen: :lol:
kartica mi treba dobro mi je došla x puta na terenu svuda kada kupujem zaista male sume... kada nemam keša kada nemam sitno i tako to...
uglavnom kartica je super medjutim sve što banci odgovara je potpisano i ovjerno
sve što im ne odgovara je obavljeno USMENO bez ikakvog dokaza
onda sam ja opet potpisao

neka neka
probook

#44 Re: Krediti u BiH

Post by probook »

Ja sam nesto gledao te kredite i iglavnom na 50 000 vratis oko 75-80 000. Radije cu sto rece covjek iznad malo po malo praviti kucu, nego nekome 'nako dati preko 20 000 KM
Tomahawk11
Globalni moderator

#45 Re: Krediti u BiH

Post by Tomahawk11 »

Drzava na djelu - ovaj mjesec PIO je prebacio sredstva penzionerima i uredno im naveo odbitke po kreditima. Iste nisu jos nikad prebacili na pripadajuce kredite. Dakle, nesto sto su naveli na ceku, oni nisu izmirili. Time nanose direktnu stetu penzionerima koji ionako jedva sastavljaju kraj sa krajem, sad im stvaraju i losu kreditnu historiju.
Nevjerovatno je da drzava funkcionise dok ima MMF sredstava. Cim se primakne transa, pocnu krize, nema se para.... :roll:
Post Reply