Genocid u Armeniji

(H)istorija/povijest Bosne i Hercegovine, regiona, itd...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

arman1
Grijem se na: ljubav bližnjih svoj
Vozim: šta klepim
Horoskop: BOG

#26 Re: Genocid u Armeniji

Post by arman1 »

horion_bosona wrote:@arman1 pročitaj nešto o Rafaelu Lemkinu!
gadi mi se ovakva vrsta ignorancije... :x
Nadam se da češ nočas u toplom spavati. Mnoge BH izbjeglice/ prognanici neće ni večeras, niti će zaspati punog stomaka. 16. godina odkako je prestalo pucanje čitav svijet u čije se postulate kunete i dalje ignorira ono što se ovdje desilo, čiste fakte.
Vitezanin

#27 Re: Genocid u Armeniji

Post by Vitezanin »

Tema je genocid nad Armencima.

Usljed nedostatka kvalitetne price ti i slicni ce poceti spominjati i Palestinu, i svjetsku nepravdu, i Iran, i Izrael, Srebrenicu, UN, truli zapad kojeg boli k.... i tako dalje.

Armenci su pobijeni samo zato sto su Armenci.

Da su Armence pobili Rusi, a ne Turci spika bi bila drukcija.

Vozdra.
BASS

#28 Re: Genocid u Armeniji

Post by BASS »

Komplikovana tema i sa politicke i sa pravne strane.
Prvo genocid je definisan tek konvencijom o genocidu (tj pravno sankcionisan) retroaktivno nazivanje necega genocidom je malo problematicno,jer bio onda historija covjecanstva bila historija genocida bukvalno.
Drugo - genocid ima za cilj unistenje cijele grupe ili dijela, ili po posljednjim tumacenjima i unistenje cjele grupe na jednom dijelu teritorija.Ta se definicija prosiruje tako da se kao dio grupe uzima da li je taj dio grupe "vitalan" za cijelu tu grupu.Tako se za Srebrenicu uzelo da je ubijeni dio bio vitalni dio grupe,a ne puki dio djela grupe (tj.srebrenicki muslimani kao dio bosanskih muslimana,pa u tom dijelu - vojno sposobni muskarci koji bi bili dio dijela),sto onda sa pravne strane - ne bi bio genocid,ali posto su definisani kao vitalni dio - jeste.Etnicko ciscenje,sa druge strane ima za cilj protjerivanje grupe sa odredjenog teritorija.Dakle,da pojednostavimo kod genocida je ubijanje - cilj a kod etnickog ciscenja ubijanje je - sredstvo,sa ciljem protjerivanja grupe.Etnicko ciscenje u svojoj realizaciji moze preci u genocid,pod gore navedenim uslovima.
U slucaju Armenaca desilo se to da su tadasnje turske vlasti radile - etnicko ciscenje,koje jeste u nekim slucajevima preslo u genocid - dakle radilo se o tome da su sredstva provodjenja etnickog ciscenja imala za namjeru ubijanje unistenje grupe ili tacnije njenog dijela ili jos tacnije cijele grupe na jednoj teritoriji (tj.sveukupno gledano-opet njenog dijela) - a primjer su oni marsevi smrti,pogromi itd.
Opet kazem to je komplikovana prica i ne moze se o tome na brzinu dati odgovor.
arman1

#29 Re: Genocid u Armeniji

Post by arman1 »

Vitezanin wrote:Tema je genocid nad Armencima.

Usljed nedostatka kvalitetne price ti i slicni ce poceti spominjati i Palestinu, i svjetsku nepravdu, i Iran, i Izrael, Srebrenicu, UN, truli zapad kojeg boli k.... i tako dalje.

Vozdra.
Nije bilo genocida nad armenima VOZDRA.
I sarkozy se predomislio.Vozdra
Praviš se da ti nije jasno. Živo me zalebo levo uve za neke tamo armence.
Stojadin

#30 Re: Genocid u Armeniji

Post by Stojadin »

arman1 wrote:
Nadam se da češ nočas u toplom spavati. Mnoge BH izbjeglice/ prognanici neće ni večeras, niti će zaspati punog stomaka. 16. godina odkako je prestalo pucanje čitav svijet u čije se postulate kunete i dalje ignorira ono što se ovdje desilo, čiste fakte.
to veze s temom ima na koji nacin?

arman1 wrote:Nije bilo genocida nad armenima VOZDRA.
nek si nam rek'o :dance: ta ce ti argumenti kad se zna, ko prvi zapika srebrenicu i izbjeglice kao oruzje u debati nosi pobjedu
cyprus

#31 Re: Genocid u Armeniji

Post by cyprus »

arman1 wrote:
Ti si sa svojim tvrdnjama na ovoj temi izgubio svako moralno pravo da govoriš o bilo kakvim izbjeglicama i žrtvama...
arman1

#32 Re: Genocid u Armeniji

Post by arman1 »

cyprus wrote:
arman1 wrote:
Ti si sa svojim tvrdnjama na ovoj temi izgubio svako moralno pravo da govoriš o bilo kakvim izbjeglicama i žrtvama...
E ti mi reci.
jebe me se za armene i KK
haj sad malo morališite i o cukama.
Genocida nad armenima nije bilo. Moje stajalište. Kom je krivo nek plače, ja mu pomoć ne mogu.http://www.youtube.com/watch?v=lmzKhfq8 ... re=related
naučite nešto
Stojadin

#33 Re: Genocid u Armeniji

Post by Stojadin »

arman1 wrote: E ti mi reci.
Genocida nad armenima nije bilo. Moje stajalište. Kom je krivo nek plače, ja mu pomoć ne mogu.http://www.youtube.com/watch?v=lmzKhfq8 ... re=related
naučite nešto
haha cuj Thompson.. Sad stvarno ne znam jel trolas il sta li.. Al haj nebitno.. Opet nema veze s temom ni pjesma ni nista, pa eto, stvarno sam zbunjen. Tema je "Genocid u Armeniji", koji ti negiras. Dodje neko da ti dokaz za genocid, i ti kazes "Nadam se da veceras spavas u toplom domu jer izbjeglice ne spavaju" :? :? :? I onda jos postavis ustasku pjesmu jer ti navodno sude jer svoje najvise volis.. Sta ba, ko je ovdje lud? Kakve veze imaju Armenci s tvojim navodnim patriotizmom?
arman1

#34 Re: Genocid u Armeniji

Post by arman1 »

Stojadin wrote:
naučite nešto
haha cuj Thompson.. Sad stvarno ne znam jel trolas il sta li.. Al haj nebitno.. Opet nema veze s temom ni pjesma ni nista, pa eto, stvarno sam zbunjen. Tema je "Genocid u Armeniji", koji ti negiras. Dodje neko da ti dokaz za genocid, i ti kazes "Nadam se da veceras spavas u toplom domu jer izbjeglice ne spavaju" :? :? :? I onda jos postavis ustasku pjesmu jer ti navodno sude jer svoje najvise volis.. Sta ba, ko je ovdje lud? Kakve veze imaju Armenci s tvojim navodnim patriotizmom?
Na čitavoj temi niko nije podastro ni jedan jedini hebeni dokaz, samo palamudite u Sarkozy-Natanjahu stilu.
Vozdraaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa
AleksoMKD

#35 Re: Genocid u Armeniji

Post by AleksoMKD »

A koje bi ti dokaze prihvatio?

Armenski, Ruski, Francuski, Americki i Engleski izvori ocigledno ne dolaze u obzir po tvome pisanju.
Turci ne priznaju.

Jel moze Nemacki? Kao saveznici Turaka onda a?
Fotografije?

Evo izguglaj sledeca imena: Armin T Wegner i Friedrich Kress von Kressenstein
Nemacki oficiri na sluzbi u ondasnjoj Otomanskoj Imperiji.
Vitezanin

#36 Re: Genocid u Armeniji

Post by Vitezanin »

A sta si ti postavio kao dokaz? Pjesmu Thompsona?? Trolas do bola.

Za pocetak kreni odavde:

http://www.armenian-genocide.org/

http://www.genocide1915.info/

Cak i Wikipedia moze pomoci. Doduse, onima koji zele vidjeti.
Vitezanin

#37 Re: Genocid u Armeniji

Post by Vitezanin »

arman1 wrote:
Stojadin wrote:
naučite nešto
Na čitavoj temi niko nije podastro ni jedan jedini hebeni dokaz, samo palamudite u Sarkozy-Natanjahu stilu.
Vozdraaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa

To si iskljucivo radio ti dosad.

Nebitno. Ima li tko da nije spreman trolati?? Tema je izuzetno zanimljiva.
harač

#38 Re: Genocid u Armeniji

Post by harač »

arman1 wrote:
Vitezanin wrote:Tema je genocid nad Armencima.

Vozdra.
Nije bilo genocida nad armenima VOZDRA.
I sarkozy se predomislio.Vozdra
Praviš se da ti nije jasno. Živo me zalebo levo uve za neke tamo armence.
:thumbup:

iako nisam ljubitelj šovinista i kvazi-fašista, puno više cijenim takve koji su sasvim otvoreni u svojim uvjerenjima, a ne ono skriveno, stidljivo, politički-korektno sve u celofanu. kad je bal, nek' je maskenbal :D
zambaklija

#39 Re: Genocid u Armeniji

Post by zambaklija »

sinuhe wrote:Ne kosta ih ama bas nista. Postali bi savremena drzava. To bi bio samo dobitak.
:shock: :shock: :shock: znači ameri inglezi ,španci i drugi nisu savremene države :-) :-) :-) ko oni su priznali one svoje genocide :roll: :roll:
sinuhe

#40 Re: Genocid u Armeniji

Post by sinuhe »

Jesu, priznali su.
Frooteky

#41 Re: Genocid u Armeniji

Post by Frooteky »

Ameri su Indijancima priznali i dali neka prava, određenu autonomiju, mogu otvarat Kasina, banke, pušit travu u rezervatima i tako to :mrgreen:

Španci su svoje priznali i povukli se davno

Švabe su svoje otplatili

Francuzi su priznali i zato je tamo danas sve više Afrikanaca :)
Tvrtko II Kotromanić

#42 Re: Genocid u Armeniji

Post by Tvrtko II Kotromanić »

genocid nad Armencima je cinjenica, ljudi su ubijani, rastjerivani i pocinjeno etnicko ciscenje nad njima, to je jasno..

medjutim, Armenci su (ne pokusavam da opravdam genocid ) narocito u doba prvog svjetskog rata i kasnijeg turskog rata za nezavisnost, cinili strasne zlocine nad Turcima i Kurdima

Kurdi sa druge strane su to isto cinili Armenima :-) (strasan dio svijeta :-) )

a Armenci i Azerbejdzanci su vec druga tema (pocinjeno etnicko ciscenje nad Azerima), koga zanima, nek googla "Agdam" :)
Sed

#43 Re: Genocid u Armeniji

Post by Sed »

Francuze ne mogu smisliti, Turci su mi u najmanju ruku dragi, Erdogan mi je omiljeni strani političar ali džaba, opet sam uvjeren da je nad poprilično omraženim Armencima počinjen genocid.
Bedanec

#44 Re: Genocid u Armeniji

Post by Bedanec »

AleksoMKD wrote: Sto se tice holokausta, jedino sto mi je interesantno je da je Sovjetski Savez izgubio 5 puta vise ljudi a Kina barem 3 puta od Jevreja ali nikome nista.
Malo smo posvadjani s matematikom, jelde. Da shvatis koliko su ova poredjenja nebulozna treba se samo sjetiti kolika je populacija Kine ili cak i SSSR-a, u poredjenju s jevrejskom populacijom u Evropi.

Da ne spominjemo kako su i Kinezi i "Sovjeti" ginuli ponajvise zbog politickih progona u vlastitim zemljama, i to ne samo tokom rata. Ne mozes bas ni H*tlera za sve kriviti ;)
Stojadin

#45 Re: Genocid u Armeniji

Post by Stojadin »

AleksoMKD wrote: Sto se tice holokausta, jedino sto mi je interesantno je da je Sovjetski Savez izgubio 5 puta vise ljudi a Kina barem 3 puta od Jevreja ali nikome nista.
Nidje veze.. Zna se ko su bili najveca meta fasista, Jevreji. Tacno, i Slaveni donekle, al ne toliko koliko Jevreji. A plus, najveca populacija Jevreja u Evropi je bila upravo u SSSRu i Poljskoj. E sad sto su Rusi ginuli po frontovima, to je druga stvar.. A takodjer, sto su Japanci vrsili masakre nad Kinezima, i to je druga stvar. Niko ne kaze da nisu. Priznato je da su Japanci bili zlocinci, gdje problem :-?

I Njemacka je "izgubila" vise ljudi od Zidova (7 miliona). Jel to znaci da su Njemci vece zrtve od Jevreja?
AleksoMKD

#46 Re: Genocid u Armeniji

Post by AleksoMKD »

Nigde nisam rekao da je neko veca ili manja zrtva. Ali i Nad Kinezima i nad Sovjetima je izvrsen genocid. Ili pokusaj genocida.
Jevreji nisu imali drzavu iza sebe pa su najvise i stradali, ko i Armenci za vreme njihove golgote. Nema tu vece ill manje zrtve. Oni narodi koji su iza sebe imali organiziranu drzavu koja nije cela okupirana su "bolje" prosli od onih koji nisu imali ili im je cela okupirana (Jevreji, Armenci, Kikuju, Hotentoti i.t.d)

A sto se Sovjeta i Kineza tice spomenuo sam ih u kontekstu toga sto su civili stradali u puno vecem broju od vojske. Sta je otimanje hrane narodu u Rusiji u sred zime ako ne polagana smrt?
Al Nemci i Japanci su priznali zlocin, Turska jos uvek ne.
Britanci normalno su sad montipajtonovci ali "uspesnijih" istrebljivaca nije bilo nikad.

Nego da se vratimo na temu a?
Koliko znam ogroman broj Armenaca je umro prilikom pesacenja kroz pustinju bez vode i hrane a jedan od metoda likvidacije je bilo spaljivanje veceg broja ljudi koji bi bili zatvoreni u neku zgradu koja bi potom bila zapaljena.
Nije jos bilo gasnih komora valjda.
Stojadin

#47 Re: Genocid u Armeniji

Post by Stojadin »

AleksoMKD wrote:Nigde nisam rekao da je neko veca ili manja zrtva. Ali i Nad Kinezima i nad Sovjetima je izvrsen genocid. Ili pokusaj genocida.
Jevreji nisu imali drzavu iza sebe pa su najvise i stradali, ko i Armenci za vreme njihove golgote. Nema tu vece ill manje zrtve. Oni narodi koji su iza sebe imali organiziranu drzavu koja nije cela okupirana su "bolje" prosli od onih koji nisu imali ili im je cela okupirana (Jevreji, Armenci, Kikuju, Hotentoti i.t.d)
Ne mozes uporedjivat Jevreje sa Armencima, Hotentotima i ostalim u ratu. Mozda jedino sa Romima (od nacionalnosti). Zna se tacno ko su bili glavna meta Nacista. Nema to nikakve veze sa tim ko ima drzavu a ko nema. Nisu Jevreji lose prosli zato sto eto nemaju drzavu, nego zato sto su ih Nacisti htjeli istrijebiti.
AleksoMKD

#48 Re: Genocid u Armeniji

Post by AleksoMKD »

Totalno si u pravu za Rome.
Nacisti su zeleli istrebiti ne samo Jevreje vec i prilicno ostaluh "podljudi" a kako je genocid plansko istrebljenje jedne grupe ljudi ipak je presudno dali narod koji je suocen sa istrebljenjem ima svoju drzavu koja nije okupirana (ili ne cela) jer bez pomoci ili "ledja" je skoro pa i nemoguce se zastititi.

Ko Armenci. Oni nisu imali Armeniju gde bi mogli bezati a sto se Rusije tice oni su normalno samo pijuni.
Mislim da je deo njih nasao sigurnost u Iranu, ondasnjoj Perziji.
arman1

#49 Re: Genocid u Armeniji

Post by arman1 »

AleksoMKD wrote:Totalno si u pravu za Rome.
Nacisti su zeleli istrebiti ne samo Jevreje vec i prilicno ostaluh "podljudi" a kako je genocid plansko istrebljenje jedne grupe ljudi ipak je presudno dali narod koji je suocen sa istrebljenjem ima svoju drzavu koja nije okupirana (ili ne cela) jer bez pomoci ili "ledja" je skoro pa i nemoguce se zastititi.

Ko Armenci. Oni nisu imali Armeniju gde bi mogli bezati a sto se Rusije tice oni su normalno samo pijuni.
Mislim da je deo njih nasao sigurnost u Iranu, ondasnjoj Perziji.
Svoju državu ili neku koja je dovoljno jak igrač. Sad se svi prave ludi kad se pokaže da se svodi na to. Hitler je bio mala maca prema nekim USA i EU močnicima današnjice.
bokakotorska

#50 Re: Genocid u Armeniji

Post by bokakotorska »

BASS wrote:Komplikovana tema i sa politicke i sa pravne strane.
Prvo genocid je definisan tek konvencijom o genocidu (tj pravno sankcionisan) retroaktivno nazivanje necega genocidom je malo problematicno,jer bio onda historija covjecanstva bila historija genocida bukvalno.
Drugo - genocid ima za cilj unistenje cijele grupe ili dijela, ili po posljednjim tumacenjima i unistenje cjele grupe na jednom dijelu teritorija.Ta se definicija prosiruje tako da se kao dio grupe uzima da li je taj dio grupe "vitalan" za cijelu tu grupu.Tako se za Srebrenicu uzelo da je ubijeni dio bio vitalni dio grupe,a ne puki dio djela grupe (tj.srebrenicki muslimani kao dio bosanskih muslimana,pa u tom dijelu - vojno sposobni muskarci koji bi bili dio dijela),sto onda sa pravne strane - ne bi bio genocid,ali posto su definisani kao vitalni dio - jeste.Etnicko ciscenje,sa druge strane ima za cilj protjerivanje grupe sa odredjenog teritorija.Dakle,da pojednostavimo kod genocida je ubijanje - cilj a kod etnickog ciscenja ubijanje je - sredstvo,sa ciljem protjerivanja grupe.Etnicko ciscenje u svojoj realizaciji moze preci u genocid,pod gore navedenim uslovima.
U slucaju Armenaca desilo se to da su tadasnje turske vlasti radile - etnicko ciscenje,koje jeste u nekim slucajevima preslo u genocid - dakle radilo se o tome da su sredstva provodjenja etnickog ciscenja imala za namjeru ubijanje unistenje grupe ili tacnije njenog dijela ili jos tacnije cijele grupe na jednoj teritoriji (tj.sveukupno gledano-opet njenog dijela) - a primjer su oni marsevi smrti,pogromi itd.
Opet kazem to je komplikovana prica i ne moze se o tome na brzinu dati odgovor.
Bas gracijas mile

citam i slusam kakofoniju sa svih strana decenijama u interpretaciji gomile analfabeta.

sad mogu da razumem bar sta lupetaju.

Ziv bio
Post Reply