paljenje kratkih svjetala po danju
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- 68847
#26 Re: paljenje kratkih svjetala po danju
Ako neko misli (zašto li tako misli?) da svjetla ne doprinose uočljivosti po danu, nek se zapita: Zašto je za motocikle obavezno uvijek upaljeno svjetlo ako ne zbog toga što motordžiju ni vidjeti nećete ali njego svjetlo hoćete?
- charvel.
#27 Re: paljenje kratkih svjetala po danju
Ako upaljena svjetla ikako doprinose sigurnosti u saobracaju de nek mi neko pokaze kakvu statistiku, bilo sta sto govori tome u korist. Da je ima vec bi bila na ovom forumu. Svjetla po danu su glupost de luxe, punionica budzeta il dzepova pajkana da imaju za kafu.
Ako ti neces vidjet auto koje ti ide u susret ako nema upaljena svjetla, onda drug, idi busem.
Ako ti neces vidjet auto koje ti ide u susret ako nema upaljena svjetla, onda drug, idi busem.
-
silver testelone
#28 Re: paljenje kratkih svjetala po danju
jesi to sam skonto?charvel. wrote:Ako upaljena svjetla ikako doprinose sigurnosti u saobracaju de nek mi neko pokaze kakvu statistiku, bilo sta sto govori tome u korist. Da je ima vec bi bila na ovom forumu. Svjetla po danu su glupost de luxe, punionica budzeta il dzepova pajkana da imaju za kafu.
ne kontam zašto bi nekom smetalo svjetlo :S
- charvel.
#29 Re: paljenje kratkih svjetala po danju
Ne smeta svjetlo, vec ja necu da moram da placam kazne ako ga ne upalim. Glup zakon. Ako ti volis, nosaj i reflektor na krovu al to nema veze sa voznjom po danu.
Doce vrijeme i kad ce ukinut i taj zakon, to je neminovno, samo je glupo sto to moramo jos cekat a svima je jasno da nema nikakvu svrhu.
Doce vrijeme i kad ce ukinut i taj zakon, to je neminovno, samo je glupo sto to moramo jos cekat a svima je jasno da nema nikakvu svrhu.
-
technoGeek
#30 Re: paljenje kratkih svjetala po danju
Znaci punionica dzepova svuda u EU, samo sto su oni napredniji pa imaju dnevna svjetla... Samo se iznervirati na ovom forumu 
- charvel.
#31 Re: paljenje kratkih svjetala po danju
Mani se EU, mucni svojom glavom. Auta se prave vec 100 godina, i da svjetla po danu ista pomazu ona bi bila mandatorna za svako proizvedeno auto, ne bi ti trebo zakon za to. Kad mogu stavit branik il pojas, stavili bi i da se svjetla ne mogu ni ugasit u voznji nikako... stavili bi da ne mozes ni upalit auto bez svjetala da ima ikakve veze.technoGeek wrote:Znaci punionica dzepova svuda u EU, samo sto su oni napredniji pa imaju dnevna svjetla... Samo se iznervirati na ovom forumu
Nisam vozo po EU, ne znam dal se i kod njih moraju danju palit svjetla, al ako imaju onda ce to i oni ukinut jer nema smisla.
Nisu ljudi bili budale 100 godina i eto sad nadosli da si sigurniji sa svjetlima.
Ako ti ne pazis u voznji dzaba ti da auta sva imaju i rotacije...
-
leo_
#32 Re: paljenje kratkih svjetala po danju
bas tako. onaj bi da gleda okolo, da vidi koji minjak prepoznaje i da vozi. ja nisam nikad bio protiv toga da se ljudima "poveca nivo svijesti" da su ta svjetla "dobro dosla" u voznji, ali smatram da to nije nesto za sta covjeka treba kazniti sa recimo 30-40 i vishe KM. mozda recimo sa 10KM max, ako vec mora da postoji taj idiotski zakon. nije ni cudo sto smo korumpirana drzava, kad imamo de facto zakona koji nam samim postojanjem odobravaju da dajemo mito drotovima.charvel. wrote: Mani se EU, mucni svojom glavom. Auta se prave vec 100 godina, i da svjetla po danu ista pomazu ona bi bila mandatorna za svako proizvedeno auto, ne bi ti trebo zakon za to. Kad mogu stavit branik il pojas, stavili bi i da se svjetla ne mogu ni ugasit u voznji nikako... stavili bi da ne mozes ni upalit auto bez svjetala da ima ikakve veze.
Nisam vozo po EU, ne znam dal se i kod njih moraju danju palit svjetla, al ako imaju onda ce to i oni ukinut jer nema smisla.
Nisu ljudi bili budale 100 godina i eto sad nadosli da si sigurniji sa svjetlima.
hoces li dati cenera drotu ili 40KM drzavi jer nisi upalio svijetlo po danu?!
-
gaius
#33 Re: paljenje kratkih svjetala po danju
malo štiva za čitanje:
http://en.wikipedia.org/wiki/Daytime_running_lamp
meni lično jako korisno.. daleko bolje uočavam automobile sa upaljenim kratkim/dnevnim svjetlima nego one bez.. i to pogotovo ljeti, prilikom preticanja i sl... ja bih ostavio odredbu u zakonu samo bih pored kratkih uveo mogućnost da se koriste i dnevna svjetla na automobilima koji ih imaju...
meni lično jako korisno.. daleko bolje uočavam automobile sa upaljenim kratkim/dnevnim svjetlima nego one bez.. i to pogotovo ljeti, prilikom preticanja i sl... ja bih ostavio odredbu u zakonu samo bih pored kratkih uveo mogućnost da se koriste i dnevna svjetla na automobilima koji ih imaju...
- sorcerer
#34 Re: paljenje kratkih svjetala po danju
po zakonu slijepci i daltonisti ne mogu voziti auto,tako da je paljenje svjetala na automobilima po danu jako glupo,jedino motociklisti trebaju imati upaljeno svjetlo da ih vide nesmotreni vozaci .razmisljate li uopste da sa upaljenim svjetlima trosite vise goriva,vise zagadjujete okolinu,skracujete vijek sijalicama,alternatoru i bateriji....da je potrebno da gore svjetla po danu gorila bi i ulicna rasvjeta...palite li svjetlo u stanu, po danu, da bolje uocite gdje vam stoji frizider?
Last edited by sorcerer on 21/04/2012 10:50, edited 1 time in total.
- Better Man
#35 Re: paljenje kratkih svjetala po danju
Ni u Velikoj Britaniji svjetla ne moraju biti upaljena po danu!kakavdanakneiskustvu wrote:radostan dan wrote:Koliko sam čuo, krenulo je ukidanje ovog zakona po nekim zemljama u Evropi.
u italiji ne moraju biti upaljena svjetla danju
- chelo
#36 Re: paljenje kratkih svjetala po danju
Licno sam davno vec navikao da skeniram samo vozila sa svjetlima koja mi idu u susret. Nije losa stvar. Medjutim ide po dzepu naravno. Ne vozi se po nasim cestama vise kao prije. Skode, fijati, i vw po 40-50kw su proslost. Brzo ljudi izlijecu iz krivina, raskrsnica. Pretice se na mjestima gdje se nije moglo ni zamisliti prije 20 god. Tako da u tim brzim situacijama znace svjetla. Btw uz cestu parikiranih vozila ima dosta, orijentisanih suprotno od kretanja. I onda ne znas je li zaustavljen, parkiran, u pokretu...Better Man wrote:Ni u Velikoj Britaniji svjetla ne moraju biti upaljena po danu!kakavdanakneiskustvu wrote:radostan dan wrote:Koliko sam čuo, krenulo je ukidanje ovog zakona po nekim zemljama u Evropi.
u italiji ne moraju biti upaljena svjetla danju
- Janjicar
#37 Re: paljenje kratkih svjetala po danju
charvel. wrote:Mani se EU, mucni svojom glavom. Auta se prave vec 100 godina, i da svjetla po danu ista pomazu ona bi bila mandatorna za svako proizvedeno auto, ne bi ti trebo zakon za to. Kad mogu stavit branik il pojas, stavili bi i da se svjetla ne mogu ni ugasit u voznji nikako... stavili bi da ne mozes ni upalit auto bez svjetala da ima ikakve veze.technoGeek wrote:Znaci punionica dzepova svuda u EU, samo sto su oni napredniji pa imaju dnevna svjetla... Samo se iznervirati na ovom forumu
To je taj Bosnjo koji pokupi svu pamet svijeta
- Azamo
#38 Re: paljenje kratkih svjetala po danju
Ja ne znam drugačije ni voziti jednostavno čim upalim auto automatizmom palim i svjetla. A on ne može dokazati kad ti je 1 sijalia pregorila i mora te ppustiti da zamjeniš na licu mjesta,isprobano 
-
silver testelone
#39 Re: paljenje kratkih svjetala po danju
jesi pametan jbtsorcerer wrote:po zakonu slijepci i daltonisti ne mogu voziti auto,tako da je paljenje svjetala na automobilima po danu jako glupo,jedino motociklisti trebaju imati upaljeno svjetlo da ih vide nesmotreni vozaci .razmisljate li uopste da sa upaljenim svjetlima trosite vise goriva,vise zagadjujete okolinu,skracujete vijek sijalicama,alternatoru i bateriji....da je potrebno da gore svjetla po danu gorila bi i ulicna rasvjeta...palite li svjetlo u stanu, po danu, da bolje uocite gdje vam stoji frizider?
po kojem zakonu? Vjeruješ li da ima ljudi koji vide slabije od prosjeka, i imaju vozačku (kao ja npr.), naravno bez naočala ili sočiva ne bih mogao voziti, a i s tim pomagalima opet to nije to zbog visoke dioptrije... i takvih ima masu... ti ako ne upališ svjetlo npr. nečiji život možeš ugroziti ako te ne vidi na vrijeme... mislim uočiće te svako, al u saobraćaju su stoti dijelovi sekunde bitni... a što se tiče ovih zagađenja, potrošnje... mani se šuplje ba... jbt sa svjetlima možeš izgubit pola marke mjesečno na gorivu, čuj potrošnja se povećava... isto ko da ne znaš princip rada vozila ;D
i da, palim svjetlo po danu kad imam potrebu, kad čitam, učim i kad mi je potrebno da bolje vidim i preciznije... frižider je uočljiv... ali za razliku od automobila nije bitno vrijeme nakon kojeg ćeš uočit frižider, niko ne može izgubit život ako ne uoči frižider
zakon je na mjestu skroz, bar zbog levata koji nikako ne mogu upamtit da treba upalit svjetlo... imam poznanika koji je na razmaku od 20 km 2 puta platio kaznu zbog svjetla u razmaku od nekoliko minuta samo
-
nino90
#40 Re: paljenje kratkih svjetala po danju

sorcerer wrote:po zakonu slijepci i daltonisti ne mogu voziti auto,tako da je paljenje svjetala na automobilima po danu jako glupo,jedino motociklisti trebaju imati upaljeno svjetlo da ih vide nesmotreni vozaci .razmisljate li uopste da sa upaljenim svjetlima trosite vise goriva,vise zagadjujete okolinu,skracujete vijek sijalicama,alternatoru i bateriji....da je potrebno da gore svjetla po danu gorila bi i ulicna rasvjeta...palite li svjetlo u stanu, po danu, da bolje uocite gdje vam stoji frizider?
- sorcerer
#41 Re: paljenje kratkih svjetala po danju
silver testelone wrote:
jesi pametan jbt
po kojem zakonu? Vjeruješ li da ima ljudi koji vide slabije od prosjeka, i imaju vozačku (kao ja npr.), naravno bez naočala ili sočiva ne bih mogao voziti, a i s tim pomagalima opet to nije to zbog visoke dioptrije... i takvih ima masu... ti ako ne upališ svjetlo npr. nečiji život možeš ugroziti ako te ne vidi na vrijeme... mislim uočiće te svako, al u saobraćaju su stoti dijelovi sekunde bitni... a što se tiče ovih zagađenja, potrošnje... mani se šuplje ba... jbt sa svjetlima možeš izgubit pola marke mjesečno na gorivu, čuj potrošnja se povećava... isto ko da ne znaš princip rada vozila ;D
i da, palim svjetlo po danu kad imam potrebu, kad čitam, učim i kad mi je potrebno da bolje vidim i preciznije... frižider je uočljiv... ali za razliku od automobila nije bitno vrijeme nakon kojeg ćeš uočit frižider, niko ne može izgubit život ako ne uoči frižider
zakon je na mjestu skroz, bar zbog levata koji nikako ne mogu upamtit da treba upalit svjetlo... imam poznanika koji je na razmaku od 20 km 2 puta platio kaznu zbog svjetla u razmaku od nekoliko minuta samojednostavno ljudi sjednu u auto i pale i voze, a na svjetla ne misle... nije mi samo jasno kako po noći...
o djesi filozofe nisam te prepoznao,za istovar na forumu ti ne trebaju svjetla vidim....
ako vidis slabije od prosjeka, imaju naocale ,ako ti one ne mogu pomoc ne mozes ni voziti ,to je vrlo jednostavno i jasno..vidim da ti ne znas princip rada vozila ,jer da znas ne bi prosipao supljaru ovde,ali jasno mi je da si na forumu glavni ,posto u real life ne moze nikome pametovat .jedva cekam u maju da se usvoji ukidanje svjetala po danu ,nikad ih vise necu upalit ..a ti pali po danu da ne ofulas frizider
@reni-90 zabolice te ruka, lezi malo ,odmori....
- Halcyon
#42 Re: paljenje kratkih svjetala po danju
Joj čime se vi opterećujete... K'o da će vam ruka otpast za onu sekundu potrošenu na paljenje svjetala.
-
lenanimra
- Halcyon
#44 Re: paljenje kratkih svjetala po danju
Ne kontam ni ove evropske zemlje. Neke ukidaju obavezu paljenja kratkih svjetala, ali su od 2011. godine na putničkim automobilima obavezna dnevna svjetla.lenanimra wrote:http://www.banjalukalive.com/drustvo/up ... jetla.html
- charvel.
#45 Re: paljenje kratkih svjetala po danju
To tvoje stivo za citanje govori da upaljena svjetla nemaju nikakve koristi, osim u slucaju da vozis kombi ili manji kamion. Ne znam sto si to posto ako se zalazes za upaljena svjetla...gaius wrote:malo štiva za čitanje:
-
silver testelone
#46 Re: paljenje kratkih svjetala po danju
osnovna škola jarane, osnovna, osmi razred iz fizike se radi optika, de otvori knjigu živ bio... a ima i po netu... nisam reko da naočale ne mogu pomoći, nego ne mogu pomoć dovoljno... al nebitno, eto nisam bitan ja...sorcerer wrote:silver testelone wrote:
jesi pametan jbt
zakon je na mjestu skroz, bar zbog levata koji nikako ne mogu upamtit da treba upalit svjetlo... imam poznanika koji je na razmaku od 20 km 2 puta platio kaznu zbog svjetla u razmaku od nekoliko minuta samojednostavno ljudi sjednu u auto i pale i voze, a na svjetla ne misle... nije mi samo jasno kako po noći...
o djesi filozofe nisam te prepoznao,za istovar na forumu ti ne trebaju svjetla vidim....
ako vidis slabije od prosjeka, imaju naocale ,ako ti one ne mogu pomoc ne mozes ni voziti ,to je vrlo jednostavno i jasno..vidim da ti ne znas princip rada vozila ,jer da znas ne bi prosipao supljaru ovde,ali jasno mi je da si na forumu glavni ,posto u real life ne moze nikome pametovat .jedva cekam u maju da se usvoji ukidanje svjetala po danu ,nikad ih vise necu upalit ..a ti pali po danu da ne ofulas frizider![]()
![]()
@reni-90 zabolice te ruka, lezi malo ,odmori....
U Bosni sam svjetla po dani vidio prvi put u ratu kod vozila NATO vojnika... Zašto? Vjerovatno vojnici ćoravi?
pazi da ne dočekaš ukidanje svjetala
-
emko1234
#47 Re: paljenje kratkih svjetala po danju
halo filozofe,ne znam u kojim se ti autima inace vozas al garant nisi primjetio da se u 90% novih auta svijetla automatikom pale kad upalis auto..kod novijih i skupljih auta imas led diode koje predstavljaju dnevno svijetlo a i kod sve vise malih auta imas iste te diode koje manje trose,imaju duzi vijek trajanja i ne zagadjuju okolinu jer rade na drugacijem principu od klasicnih sijalica..charvel. wrote:Mani se EU, mucni svojom glavom. Auta se prave vec 100 godina, i da svjetla po danu ista pomazu ona bi bila mandatorna za svako proizvedeno auto, ne bi ti trebo zakon za to. Kad mogu stavit branik il pojas, stavili bi i da se svjetla ne mogu ni ugasit u voznji nikako... stavili bi da ne mozes ni upalit auto bez svjetala da ima ikakve veze.technoGeek wrote:Znaci punionica dzepova svuda u EU, samo sto su oni napredniji pa imaju dnevna svjetla... Samo se iznervirati na ovom forumu
auta koja nemaju taj svjetlosni sklop imaju isto dnevno svjetlo koje manje trosi i sijalicu i gorivo..
znam da se kod vw i kad ugasis na tabli svjetla ona gore vani,golf v i skoda octavia,samo kad upalis pozicije onda kratka ne gore nego su upale pozicije..
ako je to tako bezveze zakon sto su svi poceli ugradjivat dnevna svjetla na auta..od hyundai i kie,preko citroena do audija bmw-a i mercedesa?
dokazano je da bilo koje svjetlo na prednjoj strani auta povecava vidljivost,a pogotovo diode..odes na stranicu hella-e i vidis testove ako te zanima..
-
Bobi
- Forum administrator
- Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
- Vozim: TDI sve crveno
#48 Re: paljenje kratkih svjetala po danju
Ojhaaaaa
, evo napravio sam anketu!! Sad možete glasati.
-
Muzikjunki
#49 Re: paljenje kratkih svjetala po danju
Ne bih ulazio u te rasprave da li dnevna svjetla smanjuju broj nesreca ili ne, ali po meni je odlicna stvar jer se stekne navika da se pale svjetla. Npr. u UK redovno vidjam auta s ugasenim svjetlima i po mraku, jer nemaju naviku da ih pale, pa valjda zaborave skroz.
Druga stvar, od 24 sata u jednom danu, mozda za ukupno 6 sati ne treba svjetlo. Isto tako kad je zimski period svjetla su potrebno skoro tokom cijelog dana.
Druga stvar, od 24 sata u jednom danu, mozda za ukupno 6 sati ne treba svjetlo. Isto tako kad je zimski period svjetla su potrebno skoro tokom cijelog dana.
- vukojebina
#50 Re: paljenje kratkih svjetala po danju
U austriji su to bili uveli da je obavezno i odma ukinuli...jer su skontali da bespotrebno peglaju ljude...sad je kako ti hoces, volja ti upalit ih, ili ugasit...kazne nema...i maglenke isto, upali ih kad god hoces...
Sinoc mene frajer zaustavi, kontrola obicna...a crkla mi sijalica bila...kaze lik, molim te zamijeni tu sijalicu cim imas priliku...
Al zato papanluk naplacuju debelo..jedan moj jaran stavio one seljacke plave sijalice umjesti bijelih za osvjetljenje tablica pozadi...i ceko zenu s posla na parkingu ispred trznog centra upaljenog auta, i policija ga kazni 60 eura za sijalice i 60 eura sto je drzo upaljeno auto 10 min na parkingu...kao zagadjuje okolinu...ja mu se smijem i danas dan...
Sinoc mene frajer zaustavi, kontrola obicna...a crkla mi sijalica bila...kaze lik, molim te zamijeni tu sijalicu cim imas priliku...
Al zato papanluk naplacuju debelo..jedan moj jaran stavio one seljacke plave sijalice umjesti bijelih za osvjetljenje tablica pozadi...i ceko zenu s posla na parkingu ispred trznog centra upaljenog auta, i policija ga kazni 60 eura za sijalice i 60 eura sto je drzo upaljeno auto 10 min na parkingu...kao zagadjuje okolinu...ja mu se smijem i danas dan...