Geografija

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
Janjicar

#26 Re: Geografija

Post by Janjicar »

Upravo tako Mon Blan je najveci vrh Europre ( u skoli se uci ) s tim da je kod mene profesor,nastavnik, uvijek dodavali i Elbrus kao da moze i on biti zavisi kako se uzme granica.

Ali evo gledam u zadnje vrijeme sve se vise govori o tome da je Elbrus najvecu vrh, tako da ce onda za jos 2-3 godine u potpunosti preuzeti titulu :)

Sretan Dan Zemlje, ah Boze sto je ne cuvamo!? :/

Image
cyprus

#27 Re: Geografija

Post by cyprus »

Nego, neko spomenu Bangladeš, pa me to podsjeti na... jeste li znali da postoji 71 enklava Bangladeša unutar indijske teritorije, i 102 indijske enklave unutar Bangladeša?

Sjeverna granica Bangladeša (prema Indiji), izgleda ovako :D :

Image
sgunited

#28 Re: Geografija

Post by sgunited »

kad smo kod enklava, Lesoto je (bar kako ja znam) jedina drzava koja ne izlazi na more a granici samo sa jednom drzavom (J.Afrika)
cyprus

#29 Re: Geografija

Post by cyprus »

sgunited wrote:kad smo kod enklava, Lesoto je (bar kako ja znam) jedina drzava koja ne izlazi na more a granici samo sa jednom drzavom (J.Afrika)
Imaju još i San Marino i Vatikan :-D
sgunited

#30 Re: Geografija

Post by sgunited »

e vidis na te sam totalno zaboravio, idemo dalje pravo da jos sta naucim, Juzna Afrika je jedina (?) drzava koja ima tri glavna grada - cape town, pretoria i blumfontejn, u jednom je smjesten sud, u drugom skupstina a u trecem mislim izvrsna vlast
Janjicar

#31 Re: Geografija

Post by Janjicar »

sgunited wrote:e vidis na te sam totalno zaboravio, idemo dalje pravo da jos sta naucim, Juzna Afrika je jedina (?) drzava koja ima tri glavna grada - cape town, pretoria i blumfontejn, u jednom je smjesten sud, u drugom skupstina a u trecem mislim izvrsna vlast
Cape town-zakonodavna
Pretoria- izvrsna
Blumfontejn- sudska

A najveci grad im je Johannesburg oko 4 miliona stanovnika a zanimljivo je da nit je uz more nit prolazi kroz njega veca rijeka
perfect_guy

#32 Re: Geografija

Post by perfect_guy »

Na svijetu su samo dvije zemlje koje nemaju izlaz na more, ali ni čije susjedne ne izlaze na more. To su Lihtenštajn i Uzbekistan
sgunited

#33 Re: Geografija

Post by sgunited »

ako se kaspijsko racuna kao more Uzbekistan ispada, nekome slano jazero nekome zatvoreno more ne znam je li postoji neka zvanicna definicija
cyprus

#34 Re: Geografija

Post by cyprus »

Kaspijsko more se zove more samo zbog svoje veličine... Naravno, ono je slano zbog toga što je nekada u geološkoj prošlosti stvarno bilo dio Tetis mora, ali danas je ono klasično jezero. To što je slano nema nikakve veze, jer postoji mnogo slanih jezera na svijetu...

Dakle, samo ga veličina izdvaja od ostalih jezera i eventualno katkad klasificira u mora, al u suštini, ono je jezero
cyprus

#35 Re: Geografija

Post by cyprus »

Također postoji dilema oko jezera/zaljeva Marakajbo u Venecueli... Za mene je ono zaljev jer je spojeno sa morem, al eto, ima i argumenata za suprotne tvrdnje, kao npr. da njegova voda nije slana nego bočata...

Image
Ivo Lola

#36 Re: Geografija

Post by Ivo Lola »

e neko je pito, kako je autor zamislio temu i ja sam napiso da ne znam kako sam je zamislio
evo sad mogu odgovorit kako je trenutno zamisljam :)
znam dosta o geografiji, to mi je i struka, ali evo ovde sam vec sad procito par jako zanimljivih stvari koje do sad nisam znao
mogu tek misliti kako je onim koji o geografiji ne znaju bas puno a zanima ih
samo pucajte sa tim geografskim zanimljivostima, uzivamo svi :)
perfect_guy

#37 Re: Geografija

Post by perfect_guy »

da, kaspijsko je po svojoj osnovnoj karakteristici jezero (znači nije spojeno ni sa kakvom drugom vodenom masom)
cyprus wrote:Također postoji dilema oko jezera/zaljeva Marakajbo u Venecueli... Za mene je ono zaljev jer je spojeno sa morem, al eto, ima i argumenata za suprotne tvrdnje, kao npr. da njegova voda nije slana nego bočata...
što se upravo dokazuje s ovim. Voda u zalivu bila ili ne bila slana, jezero/zaliv je direktno spojen na venecuelanski zaliv i karipsko more, te je samim tim dio te vodene mase
sgunited

#38 Re: Geografija

Post by sgunited »

da ali npr. u svakom atlasu je obiljezeno kao Kaspijsko more, sad sam bas i na googlu gledao ista stvar, uostalom "Konvencija Ujedinjenih naroda o pravu mora (UNCLOS) je 1982. godine Kaspijsko jezero definirala morem", mada mislim da je to vise politicko pitanje jer, nisam bas najbolje upucen ali mislim da ako se formalno radi o jezeru da prava na njegovo koristenje imaju zemlje koje ga okruzuje a ako se radi o moru da mora postojati nesto kao internacionalne vode, s obzirom da je more/jezero puno nafte Amerikanci i Britanci su vjerovatno umjesali i svoje prste, mozda grijesim ali meni baca na to
perfect_guy

#39 Re: Geografija

Post by perfect_guy »

sgunited wrote:da ali npr. u svakom atlasu je obiljezeno kao Kaspijsko more, sad sam bas i na googlu gledao ista stvar, uostalom "Konvencija Ujedinjenih naroda o pravu mora (UNCLOS) je 1982. godine Kaspijsko jezero definirala morem", mada mislim da je to vise politicko pitanje jer, nisam bas najbolje upucen ali mislim da ako se formalno radi o jezeru da prava na njegovo koristenje imaju zemlje koje ga okruzuje a ako se radi o moru da mora postojati nesto kao internacionalne vode, s obzirom da je more/jezero puno nafte Amerikanci i Britanci su vjerovatno umjesali i svoje prste, mozda grijesim ali meni baca na to
pretpostavljam da je ključni razlog salinitet, i vjerovatna povezanost sa današnjim atlantikom i pacifikom prije x miliona godina
azurna_obala

#40 Re: Geografija

Post by azurna_obala »

Did You Know? Honshu is the largest island of Japan and the nation's main island. It is the seventh largest island on the planet, and the second most populous island after Java in Indonesia. The island is roughly 1,300 km (810 mi) long and ranges from 50 to 230 km (31 to 140 mi) wide. Its total area is 227,962.59 km2 (88,016.85 sq mi), 60% of the total area of Japan.
Image

http://www.worldatlas.com/webimage/countrys/asia/jp.htm
sgunited

#41 Re: Geografija

Post by sgunited »

Vijetnam je jedina drzava na svijetu koja koristi iskljucivo papirni novac, dakle bez kovanica

Najstarija zastava na svijetu, koja se jos koristi je zastava Danske, nastala jos u 13. vijeku
Tvrtko II Kotromanić

#42 Re: Geografija

Post by Tvrtko II Kotromanić »

Zastava Nepala je jedina zastava koja nema četverougaoni oblik

Image
casanova123

#43 Re: Geografija

Post by casanova123 »

sgunited wrote:Vijetnam je jedina drzava na svijetu koja koristi iskljucivo papirni novac, dakle bez kovanica

Najstarija zastava na svijetu, koja se jos koristi je zastava Danske, nastala jos u 13. vijeku
zar nije i u egiptu tako? kad sam bio u egiptu samo sam vidjao papirnate :D
sgunited

#44 Re: Geografija

Post by sgunited »

koliko ja znam postoji i kovanice, evo sad samo bas malo potrazio o tome...
Each pound contains 100 piastres (pt). The money is available in both coins and paper notes of various denominations.
Springfild je jedini grad koji postoji u svakoj americkoj drzavi (cuo sam to u jednom filmu nedavno tako da ako su slagali mene i ja sam vas) :)
azurna_obala

#45 Re: Geografija

Post by azurna_obala »

Evo kako su to kartografski predstavili na http://www.grida.no...da vidimo kud je ko pobjego :roll:

Image

Uploaded with ImageShack.us
Ivo Lola

#46 Re: Geografija

Post by Ivo Lola »

hajmo geografi, buđenje

ako nas neko pita koji je najviši vrh na planeti, 99% nas će bez puno razmišljanja reći Mont Everest (Chomolungma)
a je li to zaista tako ?

ako kao referentnu tačku uzmemo nivo svjetskog mora onda je Everest svakako najviši vrh na planeti, ALI ?
ali zašto bi smo nivo mora uzimali kao polaznu tačku u mjerenju
prema nekim naučnicima ta polazna ili referentna tačka bi trebala biti središte Zemlje, dakle visina bi se mjerila od centra planeta
ako to prihvatimo, onda postoje četiri vrha koji su viši od Everesta, odnosno udaljeniji od gore pomenute tačke, sredine Zemlje
uzrok tome je spljoštenost Zemlje prema polovima
dakle četiri vrha koji su viši od Everesta su bliži ekvatoru te su zbog toga i viši
ti vrhovi su, zajedno sa udaljenostima od središta Zemlje izraženim u kilometrima:

1. Chimborazo 6 384.305 km
2. Cotopaxi 6 384.125 km
3. Huascaran 6 382.980 km
4. Kilimanjaro 6 383.551 km
5. Mount Everest 6 380.560 km
nOrMaLaC

#47 Re: Geografija

Post by nOrMaLaC »

Nešto razmišljam.... :)

Kako da zapadni dio Kazahstana pripada dijelu Evrope?
Da li je zbog graničnog pojasa Urala, koji je nešto istočnije od zap. Kazahstana, pa taj dio zemlje zapravo leži u Evropi?
Ako je to istina, onda zapravo i Evropa posjeduje pustinju??? Jer zapravo taj dio zemlje je stepsko-pustinjskog karaktera? :)
pirmin

#48 Re: Geografija

Post by pirmin »

Janjicar wrote: Sretan Dan Zemlje, ah Boze sto je ne cuvamo!? :/
Ja je cuvam al` uzalud dok je ovakvih idiota:

http://www.youtube.com/watch?v=LxD44HO8 ... r_embedded

:roll:
sokkia

#49 Re: Geografija

Post by sokkia »

necu da guglam:
pitanje:
koliki je obim ekvatora i kolika je brzina zemljine rotacije na ekvatoru. :?:
Tvrtko II Kotromanić

#50 Re: Geografija

Post by Tvrtko II Kotromanić »

nOrMaLaC wrote:Nešto razmišljam.... :)

Kako da zapadni dio Kazahstana pripada dijelu Evrope?
Da li je zbog graničnog pojasa Urala, koji je nešto istočnije od zap. Kazahstana, pa taj dio zemlje zapravo leži u Evropi?
Ako je to istina, onda zapravo i Evropa posjeduje pustinju??? Jer zapravo taj dio zemlje je stepsko-pustinjskog karaktera? :)
Ural je granica, tako da , da i dio Kazakhstana je u Evropi :)

A sto se tice pustinja, imas u Evropi nekoliko njih, u Spaniji imas bas karakteristicnu pustinju, zaboravio sam kako se zove, ugl tu su se snimali neki spageti vesterni :D
Post Reply