Sarajevo vs gradovi u EU?
- mayab
#26 Re: Sarajevo vs gradovi u EU?
Dovoljno je samo spomenuti kako je (ne)rijesen promet u gradu , kao i na prilazima gradu, te prljavstinu posvuda, i nema se tu sta vise reci!Fasade zgrada mogu biti i ovakve kakve jesu, rat je bio, nema se bas para itd., ali prljavstina posvuda i "ciganluk" sa cestama na prilazima gradu se ne moze oprostiti!
-
amko76
#27 Re: Sarajevo vs gradovi u EU?
Kad spomenu prljavštinu, kod mene na Skenderiji su u zgradu pored moje garaže u ratu došle izbjeglice. I napravili mi brdo smeća ispred garaže, izbacivali kroz prozor. Poslije rata sam platio kamion da to odnese.
Ti su i danas tu, i ja bome više neću mimo svih. Nek se baca smeće gdje stigne, i ja ću.
Kad si u Rimu ponašaj se kao Rimljanin.
Ti su i danas tu, i ja bome više neću mimo svih. Nek se baca smeće gdje stigne, i ja ću.
Kad si u Rimu ponašaj se kao Rimljanin.
Last edited by amko76 on 18/04/2012 15:34, edited 1 time in total.
-
someone_
#28 Re: Sarajevo vs gradovi u EU?
Molim postavljaca da promjeni naslov teme u "Hajmo malo pljuvat po Sarajevu nismo odavno".
-
sgunited
#29 Re: Sarajevo vs gradovi u EU?
@Haettenschweiler
ali moras spomenuti rat, pa divlja gradnja o kojoj govoris je najvise uzrokovana ratom, mislis da je neko obracao paznju na to ko i gdje sta gradi 96-e ili tih godina, pa znas i sam koliko je ljudi izbjeglo u sarajevo u toku i nakon rata, opet ne mozes porediti njemacku i nas jer njemci nisu glup narod kao mmi bosanci i h. da se svadjaju i nakon rata vec su ljudi sve ulozili u obnovu a kod nas zbog politike dok se mi pljujemo oni para za obnovu, uredjenje, razvoj ili sta vec stavljaju u svoj dzep, sve to ima veze...
a sto se tice cistoce treba prvo promjeniti navike nekih ljudi kao sto je covjek iznad rekao, dzaba ti cistis ulice ako papak nakon sto ispusi cigare praznu kutiju samo izbaci kroz prozor (vidio 3 puta u zadnjih mjesec dana od toga 2 puta na carsiji) ili baca flasu na travu iako je kontejner bukvalno 2 metra od njega
ali moras spomenuti rat, pa divlja gradnja o kojoj govoris je najvise uzrokovana ratom, mislis da je neko obracao paznju na to ko i gdje sta gradi 96-e ili tih godina, pa znas i sam koliko je ljudi izbjeglo u sarajevo u toku i nakon rata, opet ne mozes porediti njemacku i nas jer njemci nisu glup narod kao mmi bosanci i h. da se svadjaju i nakon rata vec su ljudi sve ulozili u obnovu a kod nas zbog politike dok se mi pljujemo oni para za obnovu, uredjenje, razvoj ili sta vec stavljaju u svoj dzep, sve to ima veze...
a sto se tice cistoce treba prvo promjeniti navike nekih ljudi kao sto je covjek iznad rekao, dzaba ti cistis ulice ako papak nakon sto ispusi cigare praznu kutiju samo izbaci kroz prozor (vidio 3 puta u zadnjih mjesec dana od toga 2 puta na carsiji) ili baca flasu na travu iako je kontejner bukvalno 2 metra od njega
-
sabanss
#30 Re: Sarajevo vs gradovi u EU?
Ne bih se slozio, u Sarajevu se nikad nije znalo ko i sta gradi. Pa nisu Boljakov potok ili Sirokaca izgradjeni poslije rata.sgunited wrote:@Haettenschweiler
ali moras spomenuti rat, pa divlja gradnja o kojoj govoris je najvise uzrokovana ratom, mislis da je neko obracao paznju na to ko i gdje sta gradi 96-e ili tih godina,
-
sgunited
#31 Re: Sarajevo vs gradovi u EU?
pa nisu ali se broj kuca znatno povecao posebno u buca potoku jer su pravljene jedna na drugu, meni to ajde toliko ni ne smeta ali mi smeta sto se prvo prave kuce pa se tek onda razmisla o cestama u naselju ili papanski obicaj ljudi da izbace svoje ograde metar vise na ceste pa umjesto dvije trake imas jednu, pa da barem on to odrzava vec je u 90% slucajeva neka trava od pola metra ali ko zna mozda se promjeni i to nekada jer grad ili opstinu boli briga za to i reaguju samo ako je njima u interesu
-
Haettenschweiler
#32 Re: Sarajevo vs gradovi u EU?
Tada zakoni skoro pa nisu bili ni potrebni jer je tradicija određivala kako kuća treba da izgleda.sabanss wrote:Ne bih se slozio, u Sarajevu se nikad nije znalo ko i sta gradi. Pa nisu Boljakov potok ili Sirokaca izgradjeni poslije rata.sgunited wrote:@Haettenschweiler
ali moras spomenuti rat, pa divlja gradnja o kojoj govoris je najvise uzrokovana ratom, mislis da je neko obracao paznju na to ko i gdje sta gradi 96-e ili tih godina,

Danas je to druga priča. Prvi ofarba kuću u pastelno ružičastu, drugi u jarko žutu, treći je obloži kamenom, peti postavi betonske lavove i zakloni komšijama pogled, deseti parkira auto direktno na putu...
- mayab
#33 Re: Sarajevo vs gradovi u EU?
Nije ovo pljuvanje po Sarajevu!someone_ wrote:Molim postavljaca da promjeni naslov teme u "Hajmo malo pljuvat po Sarajevu nismo odavno".
Gore je ,po meni, zatvarati oci i misliti da upravo ovako treba da izgleda evropska metropola, a zapravo je svako vece selo po jednoj Njemačkoj sredjenije i uredjenije
- SAID5
#34 Re: Sarajevo vs gradovi u EU?
Daleko smo od poređenja sa gradovima u EU
-saobraćaj je katastrofa
-javni još veća
-ulice su pune rupa
-svaka kuca je drugačija
-nemamo diskoteku
-većina stanovništva nema kućni odgoj pa je normalno bacat kese kroz prozore i pišat po zgradama
-osnovna kultura na jako niskom nivou
-sitni kriminal koji je postao normalan (posebno prema strancima)
-užasno puno prosjaka
Dosta ljudi mi je dolazilo u goste i njima je fora pojest pitu i ćevape u Sa.
Pored toliko potencijala (planine, historija, izletišta, stvaranje metropole) mi smo dosli na foru da se vadimo na burek i 10 u cijeli.
-saobraćaj je katastrofa
-javni još veća
-ulice su pune rupa
-svaka kuca je drugačija
-nemamo diskoteku
-većina stanovništva nema kućni odgoj pa je normalno bacat kese kroz prozore i pišat po zgradama
-osnovna kultura na jako niskom nivou
-sitni kriminal koji je postao normalan (posebno prema strancima)
-užasno puno prosjaka
Dosta ljudi mi je dolazilo u goste i njima je fora pojest pitu i ćevape u Sa.
Pored toliko potencijala (planine, historija, izletišta, stvaranje metropole) mi smo dosli na foru da se vadimo na burek i 10 u cijeli.
-
frngla
#35 Re: Sarajevo vs gradovi u EU?
- preživjeli smo 4 godine okupacije i granatiranja
-
mahalik
#36 Re: Sarajevo vs gradovi u EU?
jedno veliko selo
Pogledajte naselja:Anex, Švrakino, Buća i Boljakov potok...... svi su 5-10min od centra grada
Pogledajte naselja:Anex, Švrakino, Buća i Boljakov potok...... svi su 5-10min od centra grada
- Chisum
#37 Re: Sarajevo vs gradovi u EU?
A Vi ste odakle?mahalik wrote:jedno veliko selo
-
VjecitiStudent
#38 Re: Sarajevo vs gradovi u EU?
Sve ono spada u planiranje grada i gradskih resursa je zadnjih decenija katastrofa. Cijela nova naselja (vidi pod Tibra) izrastaju bez zajednickih sadrzaja, bez parking prostora, samo gole zgrade i nista vise.
Gradski saobracaj je gori nego prije tri decenije, sto za posljedicu ima da su svi dijelovi grada zaguseni saobracajem.
Nikakvih pokusaja nema da se rijesi problem parkiranja, izgleda da ce ovakvo stanje nastaviti i u decenijama sto dolaze, sa autima na plocnicima, u parkovima, ...
Sta bi od onih pokretnih stubica na Carsiji i kod Pozorista, koji su trebali da regulisu saobracaj tamo?
Nakon sto su potrosene stotine hiljada maraka na njihovo montiranje, ostavljeni su da stoje ko obicni drzaci za lanac.
Kvalitet skoro svega sto se drzavnim novcima napravi je katastrofalan, jer korupcija nas pojede.
Najbolji primjer je vjerovatno tramvajska pruga, za cije se odrzavanje svakih nekoliko godina spuca desetak miliona, a dovoljno je npr. otici do Osijeka da se vidi kako to treba da izgleda.
Gradski saobracaj je gori nego prije tri decenije, sto za posljedicu ima da su svi dijelovi grada zaguseni saobracajem.
Nikakvih pokusaja nema da se rijesi problem parkiranja, izgleda da ce ovakvo stanje nastaviti i u decenijama sto dolaze, sa autima na plocnicima, u parkovima, ...
Sta bi od onih pokretnih stubica na Carsiji i kod Pozorista, koji su trebali da regulisu saobracaj tamo?
Nakon sto su potrosene stotine hiljada maraka na njihovo montiranje, ostavljeni su da stoje ko obicni drzaci za lanac.
Kvalitet skoro svega sto se drzavnim novcima napravi je katastrofalan, jer korupcija nas pojede.
Najbolji primjer je vjerovatno tramvajska pruga, za cije se odrzavanje svakih nekoliko godina spuca desetak miliona, a dovoljno je npr. otici do Osijeka da se vidi kako to treba da izgleda.
-
Haettenschweiler
#39 Re: Sarajevo vs gradovi u EU?
I šta sada? Jel to možda razlog da se prekine planski razvoj grada?frngla wrote:- preživjeli smo 4 godine okupacije i granatiranja
To me nekako podsjeća na ljude koji nakon neke velike životne krize batale sve i odaju se alkoholu i drogi.
Život ide dalje. Uostalom gradovi kao Lenjingrad, Berlin ili Drezden su bili mnogo razrušeniji ali tamo nikome nije palo na pamet da nakon jedne takve traume dozvole da grad potone u haosu.
A kada već spominješ okupaciju, pa ni nju ne znamo obilježiti kako Bog zapovijeda.
Zašto Sarajevo do sada nema Muzej agresije na BiH (ne računam ono malo jada u Historijskom muzeju)?
Zar nam nije potreban jedan moderan muzej gdje će posjetitelj u roku od 2-3 sata naučiti nešto o počecima rata, etničkom čišćenju, silovanjima, okupaciji Sarajeva i Mostara, urbicidu, genocidu...
-
frngla
#40 Re: Sarajevo vs gradovi u EU?
Drezden, Berlin i Lenjingrad nisu imali ovakav priliv stanovnistva iz ruralnih sredina, a isto tako su Rusija i Njemacka vecinski jednonacionalne drzave
Rusija - 79,8% Rusa
Njemačka - 91,16% Njemaca
Bosna i Hercegovina popis '91:
Muslimani/Bošnjaci - 43.47%
Srbi - 31.21%
Hrvati - 17.38%
Jugoslaveni - 5.54%
Ostali - 2,38%
Od toga, svi ti ljudi koji su se međusobno klali i ubijali, sada zive dobrim dijelom skupa, dok to nije stvar niti u njemackoj, niti u rusiji... Mi smo daleko kompleksnije (citaj gore) uredjena drzava od Rusije i Njemacke, tako da poredjenje Staljingrada, Lenjingrada, Berlina i drugih gradova uništenih u WW2 sa Sarajevom nije realno, niti moguce.
Edit: Sto se tice muzeja, to isto tako nije moguce jer se ne mogu dogovoriti sve 3 strane, ko je kriv, ko je agresor, a ko zrtva...
Rusija - 79,8% Rusa
Srbi - 31.21%
Hrvati - 17.38%
Jugoslaveni - 5.54%
Ostali - 2,38%
Od toga, svi ti ljudi koji su se međusobno klali i ubijali, sada zive dobrim dijelom skupa, dok to nije stvar niti u njemackoj, niti u rusiji... Mi smo daleko kompleksnije (citaj gore) uredjena drzava od Rusije i Njemacke, tako da poredjenje Staljingrada, Lenjingrada, Berlina i drugih gradova uništenih u WW2 sa Sarajevom nije realno, niti moguce.
Edit: Sto se tice muzeja, to isto tako nije moguce jer se ne mogu dogovoriti sve 3 strane, ko je kriv, ko je agresor, a ko zrtva...
-
VjecitiStudent
#41 Re: Sarajevo vs gradovi u EU?
Stvarno sam jedno obzirno forumsko celjada, no tebi zaista moram reci: Ne lupaj, svega ti.frngla wrote:Drezden, Berlin i Lenjingrad nisu imali ovakav priliv stanovnistva iz ruralnih sredina, a isto tako su Rusija i Njemacka vecinski jednonacionalne drzave![]()
Rusija - 79,8% Rusa
Srbi - 31.21%
Hrvati - 17.38%
Jugoslaveni - 5.54%
Ostali - 2,38%
Zar je Sarajevo jedini grad svijeta ciji je broj stanovnika rastao?
Slicna, ako ne i drasticnija promjena populacije se desila nakon 1945. no to nije sprijecilo da se grad planski razvija.
Kanton Sarajevo, sa budzetom koji je pojedinih godina dostizao i skoro milijardu KM godisnje, je drzava u drzavi i potpuno autonomno upravlja podrucjem Kantona, ukljucujuci i grad Sarajevo.
U Kantonu Sarajevu, nema Dodika, nema HDZ-a, nema SDS-a, nema entitetskog glasanja, nema vijeca naroda, ...
-
frngla
#42 Re: Sarajevo vs gradovi u EU?
Idi studiraj...VjecitiStudent wrote:Stvarno sam jedno obzirno forumsko celjada, no tebi zaista moram reci: Ne lupaj, svega ti.
Slicna, ako ne i drasticnija promjena populacije se desila nakon 1945. no to nije sprijecilo da se grad planski razvija.
Kanton Sarajevo, sa budzetom koji je pojedinih godina dostizao i skoro milijardu KM godisnje, je drzava u drzavi i potpuno autonomno upravlja podrucjem Kantona, ukljucujuci i grad Sarajevo.
U Kantonu Sarajevu, nema Dodika, nema HDZ-a, nema SDS-a, nema entitetskog glasanja, nema vijeca naroda, ...
-
VjecitiStudent
#43 Re: Sarajevo vs gradovi u EU?
Koliko je Sarajevo imalo stanovnika 1945., koliko par decenija poslije?frngla wrote:Idi studiraj...VjecitiStudent wrote:Stvarno sam jedno obzirno forumsko celjada, no tebi zaista moram reci: Ne lupaj, svega ti.
-
Haettenschweiler
#44 Re: Sarajevo vs gradovi u EU?
frngla wrote:Drezden, Berlin i Lenjingrad nisu imali ovakav priliv stanovnistva iz ruralnih sredina, a isto tako su Rusija i Njemacka vecinski jednonacionalne drzave![]()
Rusija - 79,8% Rusa
Srbi - 31.21%
Hrvati - 17.38%
Jugoslaveni - 5.54%
Ostali - 2,38%
Hrđavom ************i dlaka smeta.
Uostalom muzej bi trebao biti u Sarajevu a ne u Avtovcu ili Drinovcima. I šta me briga šta fašisti misle. Jesu li oni pitali tebe za dozvolu kada su postavljali Dražin kip u Brčkom?
- Chisum
#45 Re: Sarajevo vs gradovi u EU?
Da se bogdo na ovakvim temama jave ljudi koji, kada vec o necemu hoce da govore, uzmu kakvu knjizicu, pa, barem u hali, procitaju koju stranicu... ali jok.
Zato sam i prestao da pisem na ovim temama, jer me sa druge strane saceka ili pljuvacka ovih koji mrze Sarajevo samo da bi ga mrzili, ili ovih sto ga brane nekim pateticnim tralala pjesmicama koje ga, ovako unistenog, skrnavljenog i jadnog i poseljacenog, naprave jos jadnijim, ili *****************, pa bi danas da mu daju dijagnozu.
Pa *************, ja kada bih se javio na temu o pcelarstvu, barem bi progooglao da vidim ko koga taslaci u kosnici, da se ne brukam...
Zato sam i prestao da pisem na ovim temama, jer me sa druge strane saceka ili pljuvacka ovih koji mrze Sarajevo samo da bi ga mrzili, ili ovih sto ga brane nekim pateticnim tralala pjesmicama koje ga, ovako unistenog, skrnavljenog i jadnog i poseljacenog, naprave jos jadnijim, ili *****************, pa bi danas da mu daju dijagnozu.
Pa *************, ja kada bih se javio na temu o pcelarstvu, barem bi progooglao da vidim ko koga taslaci u kosnici, da se ne brukam...
-
VjecitiStudent
#46 Re: Sarajevo vs gradovi u EU?
Ili da barem predoce kopiju stranice pasosa sa sengenskim pecatom ko dokaz da su vidjeli svijeta i mimo rodne mahale.Chisum wrote:Da se bogdo na ovakvim temama jave ljudi koji, kada vec o necemu hoce da govore, uzmu kakvu knjizicu, pa, barem u hali, procitaju koju stranicu... ali jok.
...
- Chisum
#47 Re: Sarajevo vs gradovi u EU?
Naravno bilo bi jako interesantno u pricu uvesti i to - ko je zaista vidio koji grad i gdje je sve bio... pa, uz potrebno znanje o gradu, sto Sarajevu, sto o gradu uopste, nesto bi bilo od ove teme... ali izgleda da kod vecine fali i jedno i drugo, o cemu najbolje govore ove paralele koje se povlace.VjecitiStudent wrote:Ili da barem predoce kopiju stranice pasosa sa sengenskim pecatom ko dokaz da su vidjeli svijeta i mimo rodne mahale.Chisum wrote:Da se bogdo na ovakvim temama jave ljudi koji, kada vec o necemu hoce da govore, uzmu kakvu knjizicu, pa, barem u hali, procitaju koju stranicu... ali jok.
...
Zato je tema vec u startu otisla u kurac.
P.S. Na nekoliko tema tokom ovih godina sam pisao o problemu Sarajeva, njegove urbane morfologije, problemu izabranog urbanog modula kojim se i krenulo u urbanizaciju nakon dolaska A-U Monarhije i koji se danas pokazao kao previse skucen i los, pa onda prodjoh kroz nekoliko stilova, kroz dobre i lose primjere, govorih i o rasteru, postojecem i smaknutom, cije su ose bile zamisljene kao generatori nekog novog koncepta u planiranju grada Sarajeva, pa o potiskivanju tih ideja, navedoh i od cije strane, pricah o diskontinuitetu i bespravnoj gradnji, koja je velika boljka ovog grada, o saobracajnoj mrezi i ponudjenim rijesenjima, o sekundarnim centrima i ozivljavanju svih onih naselja spavaonica, na nekoliko tema predocih detalje pojedinih regulacionih planova, te njihovu genezu tokom godina, od unistavanja u predratnom periodu i prvoj etapi urbicida, u vrijeme cetnika Limica i Forkapica, koje detaljno opisah, pa do unistavanja tkiva grada u vrijeme Izetbegovica i Jamakovica, koje opisah jos detaljnije.
Nesto ne vidjeh da se raja, osim par forumasa koji su u istu usli sa znanjem u rukavu, previse ukljucivala u polemiku s argumentima i sa cistom i jasnom idejom, te nekim, barem, temeljnim znanjem o gradu kao fenomenu.... osim ovih ispraznih pluvanja, smijesnih paralela ili pateticnog opjevavanja necega sto ne lici ni na sta.
Ja shvatam da neko ko zivi u jednom gradu ima i zelju i pravo da kaze sta misli, ali, barem za ovakvu jednu temu, treba imati nekog znanja.
Dugo ovaj grad unistavaju razni mu dusmani, decenijama, bez prestanka, da bi se kao problem mogao navesti tek ovaj ili onaj segment (papci, lose sine, kuce bez dozvole itd.) i ovaj problem trazi jednu siroku debatu, prije svega ljudi koji su iz struke, a ne prepucavanje, svadju i gadjanje slikama Pariza, Berlina i Caracasa, s kojim Sarajevo i njegova istorija i razvoj nemaju nikakve veze.
- touch brain
#48 Re: Sarajevo vs gradovi u EU?
ovdje ako kazes nesta sto je istina to je odmah pljuvanje
ja sam rodjen u sarajevu,odrastao u sarajevu i sa punim pravom cu reci da je sarajevo selendra..sto je najgore kad vidim druge gradove(radim kao pomorac pa sam imao priliku dosta toga za vidjeti ) i pokusam provuc paralelu sa sarajevom dodje mi da placem od tuge
ovdje ispade da moram biti doktor znanosti i veliki ekspert da bi mogao reci da je grad prljav (ne mozes u gradu naci zelenu povrsinu a da njoj nema neka flasa,kesa itd) :-)samo doktor znanosti moze vidjet da nema u gradu djecjeg igralista koji je u funkcionalnom stanju
ja sam rodjen u sarajevu,odrastao u sarajevu i sa punim pravom cu reci da je sarajevo selendra..sto je najgore kad vidim druge gradove(radim kao pomorac pa sam imao priliku dosta toga za vidjeti ) i pokusam provuc paralelu sa sarajevom dodje mi da placem od tuge
ovdje ispade da moram biti doktor znanosti i veliki ekspert da bi mogao reci da je grad prljav (ne mozes u gradu naci zelenu povrsinu a da njoj nema neka flasa,kesa itd) :-)samo doktor znanosti moze vidjet da nema u gradu djecjeg igralista koji je u funkcionalnom stanju
-
FrankSlade
#49 Re: Sarajevo vs gradovi u EU?
Chisum wrote:Naravno bilo bi jako interesantno u pricu uvesti i to - ko je zaista vidio koji grad i gdje je sve bio... pa, uz potrebno znanje o gradu, sto Sarajevu, sto o gradu uopste, nesto bi bilo od ove teme... ali izgleda da kod vecine fali i jedno i drugo, o cemu najbolje govore ove paralele koje se povlace.VjecitiStudent wrote:Ili da barem predoce kopiju stranice pasosa sa sengenskim pecatom ko dokaz da su vidjeli svijeta i mimo rodne mahale.Chisum wrote:Da se bogdo na ovakvim temama jave ljudi koji, kada vec o necemu hoce da govore, uzmu kakvu knjizicu, pa, barem u hali, procitaju koju stranicu... ali jok.
...
Zato je tema vec u startu otisla u kurac.
P.S. Na nekoliko tema tokom ovih godina sam pisao o problemu Sarajeva, njegove urbane morfologije, problemu izabranog urbanog modula kojim se i krenulo u urbanizaciju nakon dolaska A-U Monarhije i koji se danas pokazao kao previse skucen i los, pa onda prodjoh kroz nekoliko stilova, kroz dobre i lose primjere, govorih i o rasteru, postojecem i smaknutom, cije su ose bile zamisljene kao generatori nekog novog koncepta u planiranju grada Sarajeva, pa o potiskivanju tih ideja, navedoh i od cije strane, pricah o diskontinuitetu i bespravnoj gradnji, koja je velika boljka ovog grada, o saobracajnoj mrezi i ponudjenim rijesenjima, o sekundarnim centrima i ozivljavanju svih onih naselja spavaonica, na nekoliko tema predocih detalje pojedinih regulacionih planova, te njihovu genezu tokom godina, od unistavanja u predratnom periodu i prvoj etapi urbicida, u vrijeme cetnika Limica i Forkapica, koje detaljno opisah, pa do unistavanja tkiva grada u vrijeme Izetbegovica i Jamakovica, koje opisah jos detaljnije.
Nesto ne vidjeh da se raja, osim par forumasa koji su u istu usli sa znanjem u rukavu, previse ukljucivala u polemiku s argumentima i sa cistom i jasnom idejom, te nekim, barem, temeljnim znanjem o gradu kao fenomenu.... osim ovih ispraznih pluvanja, smijesnih paralela ili pateticnog opjevavanja necega sto ne lici ni na sta.
Ja shvatam da neko ko zivi u jednom gradu ima i zelju i pravo da kaze sta misli, ali, barem za ovakvu jednu temu, treba imati nekog znanja.
Dugo ovaj grad unistavaju razni mu dusmani, decenijama, bez prestanka, da bi se kao problem mogao navesti tek ovaj ili onaj segment (papci, lose sine, kuce bez dozvole itd.) i ovaj problem trazi jednu siroku debatu, prije svega ljudi koji su iz struke, a ne prepucavanje, svadju i gadjanje slikama Pariza, Berlina i Caracasa, s kojim Sarajevo i njegova istorija i razvoj nemaju nikakve veze.
- demode
#50 Re: Sarajevo vs gradovi u EU?
Ovdje je jako puno ljudi koji se usude da rade kucu po principu sav svoj majstor, bez projekta arhitekte.
Ovdje je u urbanizmu zaposleno mnogo ljudi preko veze ili stranacke linije. Ljudi koji veze nemaju sa tim poslom, kojima je vazno samo radno vrijeme i koji nisu uposnati sa istorijom grada.
I na kraju, ovdje kad pobjedi neka stranka automatski sano neka firma dobiva najvece poslove, npr. SDA- Butmir, SDP - Ans drive, ostali kupe mrvice.
Kad svega toga nebude Sarajevo ce biti grad. Jednostavno pustiti urbanistima i arhitektima da rade svoj posao. Nevjerovatno je koliko ta oblast utice na kulturu zivljenja.
S druge strane, da nesto kazem. Ja sam "sasvim slucajnom igrom slucaja" rodio se u jednom malom mjestu. Da sam se rodio godinu prije ili poslje to bi bilo Sarajevo. Dakle sva rodbina iz Sarajeva a tamo gdje sam rodjen ni kuceta ni maceta (roditelji bili dobili posao tamo). Nisam ni prohodao vratili se u SA. Odrastao u SA. Kad se zaratilo ostao sam u gradu i branio ga. Kad bi isao na teren van SA imao sam jednu banderu koju sam ljubio kao da se oprastam od voljenog grada. Poslje rata ostao tu zavrsio fakultet i radim tu... I sad se osjecam kao gradjanin III reda. Samo zato sto nisam rodjen u SA, toliko puta sam omalovazavan, od strane rodjenih Sarajlija, toliko sam puta nailazio na prepreke, na ismijavanja i sl. Bez obzira sto je vecina velikana ovog grada dosla sa strane, Sarajlije se smatraju Bogom dani da budu mediokritet. To je takav jedan kompleks male sredine. Nije mi jasno kako neko moze biti ponosan na nesto sto on neodreduje kao boju koze, boju kose, mjesto rodjenja i sl. Milsim da je problem u ljudima a ne u Sarajevu, da jednom opet postane grad.
Ovdje je u urbanizmu zaposleno mnogo ljudi preko veze ili stranacke linije. Ljudi koji veze nemaju sa tim poslom, kojima je vazno samo radno vrijeme i koji nisu uposnati sa istorijom grada.
I na kraju, ovdje kad pobjedi neka stranka automatski sano neka firma dobiva najvece poslove, npr. SDA- Butmir, SDP - Ans drive, ostali kupe mrvice.
Kad svega toga nebude Sarajevo ce biti grad. Jednostavno pustiti urbanistima i arhitektima da rade svoj posao. Nevjerovatno je koliko ta oblast utice na kulturu zivljenja.
S druge strane, da nesto kazem. Ja sam "sasvim slucajnom igrom slucaja" rodio se u jednom malom mjestu. Da sam se rodio godinu prije ili poslje to bi bilo Sarajevo. Dakle sva rodbina iz Sarajeva a tamo gdje sam rodjen ni kuceta ni maceta (roditelji bili dobili posao tamo). Nisam ni prohodao vratili se u SA. Odrastao u SA. Kad se zaratilo ostao sam u gradu i branio ga. Kad bi isao na teren van SA imao sam jednu banderu koju sam ljubio kao da se oprastam od voljenog grada. Poslje rata ostao tu zavrsio fakultet i radim tu... I sad se osjecam kao gradjanin III reda. Samo zato sto nisam rodjen u SA, toliko puta sam omalovazavan, od strane rodjenih Sarajlija, toliko sam puta nailazio na prepreke, na ismijavanja i sl. Bez obzira sto je vecina velikana ovog grada dosla sa strane, Sarajlije se smatraju Bogom dani da budu mediokritet. To je takav jedan kompleks male sredine. Nije mi jasno kako neko moze biti ponosan na nesto sto on neodreduje kao boju koze, boju kose, mjesto rodjenja i sl. Milsim da je problem u ljudima a ne u Sarajevu, da jednom opet postane grad.
Last edited by demode on 20/04/2012 16:34, edited 2 times in total.