previše certificiranih računovođa u BiH?

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

mariovid

#26 Re: previše certificiranih računovođa u BiH?

Post by mariovid »

Ricken wrote:
pukotina wrote:mi u BiH sa 12.03.2012 imamo 5000 računovođa, i oko 100 revizora (100 revizora mogu imaju posla za cijeu bisu drzavu). samo u Federaciji!

poređenja radi, u Švicarskoj ima 4.200 certificiranih računovođa...

mislim da smo mi prezasićeni, biće kao sa berzom u Sarajevu prije 4 godine, kad se svako počeo bavit ulaganjem, a danas ni muha da uđe u berzu, sve je popadalo....

tako će i za godinu dvije svi skontat da su uzalud bacali novac, jedini koji ovde u ovoj gužvi profitiraju su firme koje prave edukacije i savezi računovođa.
Ovlaštenih revizora u FBiH sa licencom ima tačno 361. Od toga njih 155 je aktivno.

Podaci dostupni na stranici Ministarstva Finansija. Podaci o računovođama su dostupni stranici na stranici saveza. Ali to je samo za FBiH.
Od 5000 u FBiH ako je to tačan broj jer si za revizore totalno fulao mislim da se njih vrlo malo bavi tim poslom. Jako puno ljudi koji u bh društvima upravljaju finansijama pa čak i cijelim društvima imaju ove certifikate.
S druge strane na tim poslovima puno radi jako puno onih koji nemaju čage. Da li smo prezasićeni? Na tržištu kao BiH nije teško biti prezasićen, ali u ovom poslu o kojem pričamo je hronični nedostatak kvaliteta.

Ne biste vjerovali koliko ljudi ne održava aktivnim svoj certifikat ( članarina 50 KM godišnje i minimum bodova preko seminara, izjava, pretplata i sl. koji naravno koštaju )
Malo oživljavam ovaj post:-). Mi koji imamo certifikat u kojem obliku bismo to trebali napisati nakon imena ?

Ime Prezime, dipl.oec c.r. ??
modem33

#27 Re: previše certificiranih računovođa u BiH?

Post by modem33 »

pijacarka wrote:
amko76 wrote:Hebem ti državu više i obrazovanje, em je polupismena em ne zna tipkati. I to nam je ovlašteni računovođa. Ccc...

Ovo je sve otišlo u kurac i ide svakim danom sve više.[/quo
:*

To je SFRJ istrenirala takve starije glupane nepismene..... Susrecem se dnevno u racunovovodstvu kakvih sve starijih debila ima .... da je to strahota a sve nesto glume.

Mene ljudi na seminaru za racunovodje gledaju sa cudjenjem kad im postavim "nemoguca pitanja iz prakse" ... sto nema niti u nijednoj knjizi FEB-a , Revicona ... i ostalih izdavackih kuca ....

Kako rijesiti problem u blagajni u 2013 godini kad je blagajna u minusu od 200.000 KM ? ..... Kako rijesiti isplatu plata u gotovini .... kad je jasno receno da se plate izvrsavaju preko ziro-racuna firme ? ..... Kad su konobari i kamiondzije vlasnici firmi .... dosli do bogatstva sa delvarviranim yu dinarima pred sami rat punim kamionima kao blata .... pa ovdje unovcili u DM-ove.

Pa kad ti iz poreske uprave neke glupace napadaju "Sto nisu uplaceni doprinosi ?" ...... A ja moram tim glupacama opet objasnjavati da ja "nisam direktor" i za takve stvari trebate pitati direktora a ne mene..... Al dzaba ...... kod njih za doprinose ja ispade kriv ....

Sve je prezasiceno sto se tice racunovodja ...... a ovi iz saveza samo stancaju kadrove .... jer je njima bitna lova ..... j... se njima da li ce te vi imati da zaradite za sebe.

:roll:

J..... ti Niksica ..... i ostale konje.
jasko__

#28 Re: previše certificiranih računovođa u BiH?

Post by jasko__ »

Pitanje...
Pod pretpostavkom da govori njemački jezik perfektno, da li certificirani računovođa iz BiH sa određenim iskustvom i edukacijom sa naših seminara i literature, može sutra bez problema obavljati isti posao u Njemačkoj...
Ili bi to išlo mnogo teže....ima li neko iskustva po tom pitanju???
Ricken

#29 Re: previše certificiranih računovođa u BiH?

Post by Ricken »

jasko__ wrote:Pitanje...
Pod pretpostavkom da govori njemački jezik perfektno, da li certificirani računovođa iz BiH sa određenim iskustvom i edukacijom sa naših seminara i literature, može sutra bez problema obavljati isti posao u Njemačkoj...
Ili bi to išlo mnogo teže....ima li neko iskustva po tom pitanju???
Ne ni slučajno. Jer ovdje ne dobija edukaciju iz HGB standarda koji su osnova za izvještavanje i priznavanje. HGB je dosta drugačiji od MRS. Međutim vrhunski kvalitet postignut u BiH može biti dobra osnova, za jedno dvije godine poreznog i računovodstvenog usavršavanja u Njemačkoj, pod uslovima koje si naveo.
Post Reply