Ricken wrote:Ovlaštenih revizora u FBiH sa licencom ima tačno 361. Od toga njih 155 je aktivno.pukotina wrote:mi u BiH sa 12.03.2012 imamo 5000 računovođa, i oko 100 revizora (100 revizora mogu imaju posla za cijeu bisu drzavu). samo u Federaciji!
poređenja radi, u Švicarskoj ima 4.200 certificiranih računovođa...
mislim da smo mi prezasićeni, biće kao sa berzom u Sarajevu prije 4 godine, kad se svako počeo bavit ulaganjem, a danas ni muha da uđe u berzu, sve je popadalo....
tako će i za godinu dvije svi skontat da su uzalud bacali novac, jedini koji ovde u ovoj gužvi profitiraju su firme koje prave edukacije i savezi računovođa.
Podaci dostupni na stranici Ministarstva Finansija. Podaci o računovođama su dostupni stranici na stranici saveza. Ali to je samo za FBiH.
Od 5000 u FBiH ako je to tačan broj jer si za revizore totalno fulao mislim da se njih vrlo malo bavi tim poslom. Jako puno ljudi koji u bh društvima upravljaju finansijama pa čak i cijelim društvima imaju ove certifikate.
S druge strane na tim poslovima puno radi jako puno onih koji nemaju čage. Da li smo prezasićeni? Na tržištu kao BiH nije teško biti prezasićen, ali u ovom poslu o kojem pričamo je hronični nedostatak kvaliteta.
Ne biste vjerovali koliko ljudi ne održava aktivnim svoj certifikat ( članarina 50 KM godišnje i minimum bodova preko seminara, izjava, pretplata i sl. koji naravno koštaju )
Malo oživljavam ovaj post:-). Mi koji imamo certifikat u kojem obliku bismo to trebali napisati nakon imena ?
Ime Prezime, dipl.oec c.r. ??