Najstedljiviji auto nize klase

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
Josko Domorocki

#26 Re: Najstedljiviji auto nize klase

Post by Josko Domorocki »

E&E wrote:VW Lupo 3l mu je oznaka mislim da je to 1.2TDI motor.
da bas tako Lupo je na cijeni jos uvijek..
Melami

#27 Re: Najstedljiviji auto nize klase

Post by Melami »

Ja se ne sjecam tacno koja fabia al mi drug pokazuje bas da mu je zadnjih 100km uzela 3.5l il mozda i manje nesto..Ne znam ni kakav motor i kako al bgm ocima vidio svojim, eh sad dal me nasuko il ne to je ostala tajna.
emko1234

#28 Re: Najstedljiviji auto nize klase

Post by emko1234 »

technoGeek wrote:Ko kaze da nemam licnog iskustva ? Potrosio u benzincu 1.0 troklipasu 45 litara (pun tank), ni 450 kilometara presao, morao dosipati... nisam ni vozio stedljivo uz brdo, jer ni ne mozes da ti drugi ne psuju... ali halo ba, 1.0 benzin i da mi toliko potrosi (potpuno ispravno auto, prije polaska na put ispitano, 60k na satu), sracunaj i sam kolika je potrosnja... Napominjem, taj uspon nije trajao ni 20 minuta, po auto putu 120-130, 5 brzina... ako je tebi to stedljivo, a zauzvrat pruza jednu veliku NULU vozackog uzitka, onda ne znam da ima ista stedljivije... Stojadina ebenog jedva obisao, ljudi mi se smijali, kocnice nisam ni dirao skoro koliko je to smijesno za voziti... I radije bih pjeske nego ponovo s bilo kakvim govnetom od tri klipa isao na put ;-)
prvo majstore,ovdje je prica o dizelima.ja ti rekoh maloprije da imamo skode s 1.4tdi motorom koje su sluzbene i koje se gaze i na kojim nikad nisam nabio po gradu prosjek veci od 7 litara nit sam cuo da se iko u firmi zalio na potrosnju tih auta a islo se i van grada.
sto se tice benzinaca troklipasa,imali smo i 1.2htp ima je dosta ljudi koje znam i nikome to auto ne trosi 10+ na otvorenom.pa jebote dan,moje auto s 240ks nece potrosit 10+ na otvorenom pri voznji koju si ti opisao.iz cega je logicno zakljucit da je tvoje auto il neispravno il ti nemas veze s voznjom.
ako neko ima neku drugu ideju,nek je iznese.meni samo to pada na pamet.
zli_hordas

#29 Re: Najstedljiviji auto nize klase

Post by zli_hordas »

ma najmanje trosi golf 1 dizel dzaba im turbine i common rail sistemi
technoGeek

#30 Re: Najstedljiviji auto nize klase

Post by technoGeek »

Fini kazem da je auto potpuno ispravno, i rekao sam u gradu stedljivo, ali izadji na otvoren put, penji se uz brda pa onda drzi prosjek na autoputu 120 gdje se obrtaji u petoj nalaze na 3000, a to nikako ne ispada stedljivo. Eh da, i klima se povremeno palila. Mozemo i zavrsiti, tri klipa jednostavno ne mogu biti balansirana kako treba, ne moze se to postici i kraj price, bar ne za sada, koliko god se oni trudili.
Josko Domorocki

#31 Re: Najstedljiviji auto nize klase

Post by Josko Domorocki »

Melami wrote:Ja se ne sjecam tacno koja fabia al mi drug pokazuje bas da mu je zadnjih 100km uzela 3.5l il mozda i manje nesto..Ne znam ni kakav motor i kako al bgm ocima vidio svojim, eh sad dal me nasuko il ne to je ostala tajna.
sdi garant
emko1234

#32 Re: Najstedljiviji auto nize klase

Post by emko1234 »

technoGeek wrote:Fini kazem da je auto potpuno ispravno, i rekao sam u gradu stedljivo, ali izadji na otvoren put, penji se uz brda pa onda drzi prosjek na autoputu 120 gdje se obrtaji u petoj nalaze na 3000, a to nikako ne ispada stedljivo. Eh da, i klima se povremeno palila. Mozemo i zavrsiti, tri klipa jednostavno ne mogu biti balansirana kako treba, ne moze se to postici i kraj price, bar ne za sada, koliko god se oni trudili.
e kod tebe je onda jedan van serijski problem upitanju.obicno je obrnuto,i mala gradska auta znaju po gradu srknut vise nego sto fabrika kaze,al su vani stedljiva bez obzira na brda i klime.jbg tom autu kad upalis klimu neces ga sigurno forsirat,ne zato sto ga cuvas nego zato sto auto ne moze da se forsira.sto se tice te voznje po auto putu,u to isto jedva mogu povjerovat,znam da fabia dizel sa 80ks tdi s tri klipa trosi na autoputu do 150 ispod 8 litara..probat cu naci klip pa cu ga stavit
ugl ne vrijedi se raspravljat,moja iskustva s tri cilindra su drugacija od tvojih.to ne znaci da je ijedan od nas u krivu,znaci samo da razliciti ljudi razlicito percipiraju stvari
http://www.youtube.com/watch?v=AcBIoYEWQFQ evo jedan primjer auta s tri klipa,u voznji..i potrosnje te iste fabie
530i

#33 Re: Najstedljiviji auto nize klase

Post by 530i »

Notorna je činjenica da je 1.4 TDI dosta nepopularan motor zbog nekultivisanog rada, veće potrošnje goriva, a bogami i ulja. 1.3 dizel fiatove proizvodnje je najbolji, uz pežoov 1.4 hdi, motor u toj klasi...uz malu potrošnju, normalan rad, nema ni remen, već piči i samo mijenjaj ulje...a i pežo ima neki luđači interval za remen tipa 200.000km...
emko1234

#34 Re: Najstedljiviji auto nize klase

Post by emko1234 »

pa vjerujem da je nepopularan medju hejterima vw grupacije..1.4 tdi sa 80ks ce pojesti i 1.4hdi i 1.3jtd..na svim poljima i u svim uslovima..meni strasan motor,da uzmam auto te klase uvijek bi mi bio prvi izbor..pa onda 1.2tsi..
sto se tice potrosnje eto ti klip koji ce potvrdit sve sto sam rekao o ovim fabijama koje mi imamo..auto s klipa na otvorenoj cesti trosi 3 litra..
johntra

#35 Re: Najstedljiviji auto nize klase

Post by johntra »

Alfa Romeo MiTo
Chevrolet Aveo (2012)
Fiat Albea
Fiat 500
Fiat Doblò
Fiat Grande Punto
Fiat Idea
Fiat Linea
Fiat Panda
Fiat Punto
Fiat Palio
Fiat Fiorino
Fiat Qubo
Fiat Strada
Ford Ka (2008)
Lancia Musa
Lancia Ypsilon
Maruti Suzuki SX4 Diesel
Maruti Suzuki Ertiga
Opel Agila
Opel Astra
Opel Combo
Opel Corsa
Opel Meriva
Opel Tigra TwinTop
Suzuki Ignis
Suzuki Splash/Maruti Suzuki Ritz
Suzuki Swift/Maruti Swift/Maruti Swift Dzire
Suzuki Wagon R+
TATA Indica Vista
TATA Indigo Manza

I tu sva priča prestaje o tome koji je najbolji motor te klase.... :D
goran16v

#36 Re: Najstedljiviji auto nize klase

Post by goran16v »

technoGeek wrote:Ko kaze da nemam licnog iskustva ? Potrosio u benzincu 1.0 troklipasu 45 litara (pun tank), ni 450 kilometara presao, morao dosipati... nisam ni vozio stedljivo uz brdo, jer ni ne mozes da ti drugi ne psuju... ali halo ba, 1.0 benzin i da mi toliko potrosi (potpuno ispravno auto, prije polaska na put ispitano, 60k na satu), sracunaj i sam kolika je potrosnja... Napominjem, taj uspon nije trajao ni 20 minuta, po auto putu 120-130, 5 brzina... ako je tebi to stedljivo, a zauzvrat pruza jednu veliku NULU vozackog uzitka, onda ne znam da ima ista stedljivije... Stojadina ebenog jedva obisao, ljudi mi se smijali, kocnice nisam ni dirao skoro koliko je to smijesno za voziti... I radije bih pjeske nego ponovo s bilo kakvim govnetom od tri klipa isao na put ;-)
Voznja stalnih 120 - 130 km/h se smatra voznja autoputem (bez obzira na kategoriju ceste) u kojoj ce bilo koji auto trositi 30% vise od voznje na otvorenoj cesti, a u slucaju uzbrdo potrosnja ide i na 50% vise. To sto si ti krenuo bez *urca u svatove, odnosno sa 1,0 motorom na autoput nema nikakve veze sa ekonomicnoscu tog auta jer si ga koristio za ono za sta nije namjenjen. Uzimi bilo koji auto i stalno ga drzi na 4/5 njegove maksimalne brzine, od toga djelomicno uzbrdo pa vidi koji ce biti ekonomican.
Last edited by goran16v on 15/04/2012 17:40, edited 1 time in total.
hostapler

#37 Re: Najstedljiviji auto nize klase

Post by hostapler »

johntra wrote:Alfa Romeo MiTo
Chevrolet Aveo (2012)
Fiat Albea
Fiat 500
Fiat Doblò
Fiat Grande Punto
Fiat Idea
Fiat Linea
Fiat Panda
Fiat Punto
Fiat Palio
Fiat Fiorino
Fiat Qubo
Fiat Strada
Ford Ka (2008)
Lancia Musa
Lancia Ypsilon
Maruti Suzuki SX4 Diesel
Maruti Suzuki Ertiga
Opel Agila
Opel Astra
Opel Combo
Opel Corsa
Opel Meriva
Opel Tigra TwinTop
Suzuki Ignis
Suzuki Wagon R+
TATA Indica Vista
TATA Indigo Manza

X
Mislim da je najbolja opcija ovdje Corsa sa 1.3 CDTI motorom.
Bosancima je to svabo (psihicki momenat je veoma vazan),a ima najbolji motor (ma sta god emku bilo srcu draze :wink: ,jer taj 1.4 Tdi moze pojesti samo govno ovom motoru)
emko1234

#38 Re: Najstedljiviji auto nize klase

Post by emko1234 »

johntra wrote:Alfa Romeo MiTo
Chevrolet Aveo (2012)
Fiat Albea
Fiat 500
Fiat Doblò
Fiat Grande Punto
Fiat Idea
Fiat Linea
Fiat Panda
Fiat Punto
Fiat Palio
Fiat Fiorino
Fiat Qubo
Fiat Strada
Ford Ka (2008)
Lancia Musa
Lancia Ypsilon
Maruti Suzuki SX4 Diesel
Maruti Suzuki Ertiga
Opel Agila
Opel Astra
Opel Combo
Opel Corsa
Opel Meriva
Opel Tigra TwinTop
Suzuki Ignis
Suzuki Wagon R+
TATA Indica Vista
TATA Indigo Manza

da li je ovo lista u cijem su sastavljanju ucestvovali novinari renomiranog auto-moto sajta "bella machina"? :D
nije pitanje bilo koji je najzastupljeniji motor u autima koja su na marginama u svim klasama,nije bilo pitanje koji je to motor koji si mogu priustit svi ovi proizvodjaci wannabe autica osim opela..
pitanje je bilo koji je motor u klasi najstedljiviji..
pa ja vjerujem u tvoju ekspertizu,cemu ova neozbiljnost? :D
i naveo si tri marke auta:opel,tata i fiat..nije bas neka pljacka..
technoGeek

#39 Re: Najstedljiviji auto nize klase

Post by technoGeek »

Ja samo znam da je Suzuki odbacio VW-ove dizel motore i presao na Fiatove... a nece ni Japanac svasta ;-)
hostapler

#40 Re: Najstedljiviji auto nize klase

Post by hostapler »

Mozda nije najstedljiviji,ali priznajes da je wannabe motor od tri klipa,strasne grupacije,r.a.c.k.u od ovna za ovaj motor?
Gdje se to 1.4 TDI motor ugrađuje?
Cast VW,ali zar ces reci da Skoda i Seat prave bolja auta od Alfe,Fiata,Lancie i Opela?
Nemoj me samo bombradovati podatcima o proslogodisnjoj prodaji automobila i ko je veci rast prodaje ostvario u posljednjem kvartalu.
emko1234

#41 Re: Najstedljiviji auto nize klase

Post by emko1234 »

technoGeek wrote:Ja samo znam da je Suzuki odbacio VW-ove dizel motore i presao na Fiatove... a nece ni Japanac svasta ;-)
pa logicno da ce ih odbacit kad ih je i sam proizvodjac odbacio.sad imas cr 1.6tdi sa 75,90 i 105ks..osim toga jedan vw.ov motor je sigurno kostao ko 2 fiatova.sto je jednom proizvodjacu koji je na marginama kosto je suzuki,previse.
hostapler* ako mene pitas,meni licno nije.
hostapler

#42 Re: Najstedljiviji auto nize klase

Post by hostapler »

emko1234 wrote:
technoGeek wrote:Ja samo znam da je Suzuki odbacio VW-ove dizel motore i presao na Fiatove... a nece ni Japanac svasta ;-)
pa logicno da ce ih odbacit kad ih je i sam proizvodjac odbacio.sad imas cr 1.6tdi sa 75,90 i 105ks..osim toga jedan vw.ov motor je sigurno kostao ko 2 fiatova.sto je jednom proizvodjacu koji je na marginama kosto je suzuki,previse.
hostapler* ako mene pitas,meni licno nije.
Odbacio ih proizvođac upravo zbog moje konstatacije,taj motor je ovnovo mudo. Ali ti znas najbolje,cak i od inzinjera iz omiljene grupacije. A ovo za cijenu,jesi siguran da je dva puta skuplji ili bubas?
goran16v

#43 Re: Najstedljiviji auto nize klase

Post by goran16v »

Da li broj modela u koji je ogradjen odredjeni motor znaci da je on najbolji ili najekonomicniji? Sta cemo onda tvrditi za VW-ov 1,9 TDI? Taj motor je ugradjivan od 92. godine u preko 20 razlicitih modela, s tim da tu nema svaka generacija novo ime tj. novi model (pa imamo i Punto), i Grande Punto, ovdje pod jednim modelom mislim na sve generacije Pola, Golfa, Passata, Audia A4, A6, Fabie, Octavie, Ibize, Cordobe, Toleda, Leona itd u kojima se ugradjivao 1,9 TDI, kad bi se taj model poceo brojati ne po modelima nego generacijama mislim da bi cifra otisla na preko 50, a o broju prozvedenih i pordatih jedinica, te o cijenam rabljenih u kojima je ovaj motor da ne govorim. I sta se ovo znaci, da je 1,9 TDI najbolji motor u klasi, da je najekonomicniji?
hostapler

#44 Re: Najstedljiviji auto nize klase

Post by hostapler »

goran16v wrote:Da li broj modela u koji je ogradjen odredjeni motor znaci da je on najbolji ili najekonomicniji? Sta cemo onda tvrditi za VW-ov 1,9 TDI? Taj motor je ugradjivan od 92. godine u preko 20 razlicitih modela, s tim da tu nema svaka generacija novo ime tj. novi model (pa imamo i Punto), i Grande Punto, ovdje pod jednim modelom mislim na sve generacije Pola, Golfa, Passata, Audia A4, A6, Fabie, Octavie, Ibize, Cordobe, Toleda, Leona itd u kojima se ugradjivao 1,9 TDI, kad bi se taj model poceo brojati ne po modelima nego generacijama mislim da bi cifra otisla na preko 50, a o broju prozvedenih i pordatih jedinica, te o cijenam rabljenih u kojima je ovaj motor da ne govorim. I sta se ovo znaci, da je 1,9 TDI najbolji motor u klasi, da je najekonomicniji?
Jedan od najekonimicnijih (ako ne i naj) i jedan od najboljih motora ikada proizvedenih. Bez obzira imao 90 ili 160 KS. Mislim licno da takav motor VW vise nikada nece napraviti.
arte.fakt

#45 Re: Najstedljiviji auto nize klase

Post by arte.fakt »

toyota auris 1.4 D 4D
Last edited by arte.fakt on 15/04/2012 18:18, edited 1 time in total.
goran16v

#46 Re: Najstedljiviji auto nize klase

Post by goran16v »

hostapler wrote:
goran16v wrote:Da li broj modela u koji je ogradjen odredjeni motor znaci da je on najbolji ili najekonomicniji? Sta cemo onda tvrditi za VW-ov 1,9 TDI? Taj motor je ugradjivan od 92. godine u preko 20 razlicitih modela, s tim da tu nema svaka generacija novo ime tj. novi model (pa imamo i Punto), i Grande Punto, ovdje pod jednim modelom mislim na sve generacije Pola, Golfa, Passata, Audia A4, A6, Fabie, Octavie, Ibize, Cordobe, Toleda, Leona itd u kojima se ugradjivao 1,9 TDI, kad bi se taj model poceo brojati ne po modelima nego generacijama mislim da bi cifra otisla na preko 50, a o broju prozvedenih i pordatih jedinica, te o cijenam rabljenih u kojima je ovaj motor da ne govorim. I sta se ovo znaci, da je 1,9 TDI najbolji motor u klasi, da je najekonomicniji?
Jedan od najekonimicnijih (ako ne i naj) i jedan od najboljih motora ikada proizvedenih.
Dobar i ekonomicaj jeste ali da je naj to je vec vrlo hrabra izjava jer na ovoj planeti osim Fiata i VW-a postoje takodjer i Mercedes, BMW, Toyota i ostali...
hostapler

#47 Re: Najstedljiviji auto nize klase

Post by hostapler »

arte.fakt wrote:toyota auris 1.4 4D
To je vec model iznad malih gradskih auta,ali slazem se taj motor u Yarisu je isto pun pogodak,samo skup auto i mislim rijedak sa tim motorom kod nas.
hostapler

#48 Re: Najstedljiviji auto nize klase

Post by hostapler »

goran16v wrote:
hostapler wrote:
Jedan od najekonimicnijih (ako ne i naj) i jedan od najboljih motora ikada proizvedenih.
Dobar i ekonomicaj jeste ali da je naj to je vec vrlo hrabra izjava jer na ovoj planeti osim Fiata i VW-a postoje takodjer i Mercedes, BMW, Toyota i ostali...
Rekao sam jedan od najboljih motora ikada proizvedenih,nisam rekao da je on naj,kao sto kazes ima tu jos proizvođaca.
goran16v

#49 Re: Najstedljiviji auto nize klase

Post by goran16v »

hostapler wrote: Rekao sam jedan od najboljih motora ikada proizvedenih,nisam rekao da je on naj,kao sto kazes ima tu jos proizvođaca.
Upravo je to bila moja poenta, broj modela u koji se odredjeni motor ugradjivao ne znaci da je taj motor niti najbolji, niti najekonomicniji kako su to ovdje neki poceli da izlistavaju kao argument...
hostapler

#50 Re: Najstedljiviji auto nize klase

Post by hostapler »

goran16v wrote:
hostapler wrote: Rekao sam jedan od najboljih motora ikada proizvedenih,nisam rekao da je on naj,kao sto kazes ima tu jos proizvođaca.
Upravo je to bila moja poenta, broj modela u koji se odredjeni motor ugradjivao ne znaci da je taj motor niti najbolji, niti najekonomicniji kako su to ovdje neki poceli da izlistavaju kao argument...
To stoji,ali u ovoj klasi oko 1.3 imamo 2 ili 3 motora koji se proizvode,dok u klasi oko 2 lit imas 20. Mislim da se iskreno moze reci,ma ko sta mislio da je Fiatov 1.3 JTD najbolji u ovoj klasi.
Post Reply