Slobodni dani u BiH vs. ostale zemlje

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

burekodsira

#26 Re: Slobodni dani u BiH vs. ostale zemlje

Post by burekodsira »

razgranicite ba malo to

nemozete pikati praznik po zakonu i sto vam sef jos spoji dan dva na to, nije to isto

po zapadu nema nigdje praksa spajanja dana s praznikom niti izmisljanja rezervnih ako praznik (neradni) pada na vikend.
Troll_Happens

#27 Re: Slobodni dani u BiH vs. ostale zemlje

Post by Troll_Happens »

clarKKent wrote:
Jedan001 wrote:kod nas ima i previse praznika... tako da ne razumijem ljude koji zele jos praznika i jos slobodnih dana...
vjeciti neradnici :-) gdje je god u svijetu jedan dan praznik kod nas je dva ili tri dana tako da ne znam sta je problem...
sta mislis da osim naslova teme procitas sto vise postova prije tebe? ((:
o cemu ti ? :-)
melb26sa

#28 Re: Slobodni dani u BiH vs. ostale zemlje

Post by melb26sa »

Sad gdje sam 21 slobodni dan (kombinacija americkih i lokalnih praznika). U 2 godine koliko mi tura traje 2 obvezna odmora van ove zemlje (firma placa avio kartu) - minimum mjesec dana svaki samo ne u prvih 6 i zadnjih 6 mjeseci ture. Pored toga mozes uzeti jos slobodnih dana za godisnji odmor u okolici.

Prijasnji posao: oko 10 dana - zvanicni praznici plus jos se firma zatvori u sedmici nakon bozica do 2-3 januara. Prve dvije godine 10 radnih dana slobodno, nakon toga ide na 15. Neograniceni sick days - par ljudi otpusteno jer su predugo bili na bolovanju.
cindrlimindrli

#29 Re: Slobodni dani u BiH vs. ostale zemlje

Post by cindrlimindrli »

melb26sa wrote:2 obvezna odmora van ove zemlje (firma placa avio kartu) - minimum mjesec dana svaki samo ne u prvih 6 i zadnjih 6 mjeseci ture.
Pretpostavljam da si CEO u United-u? :D
Ja_Ja

#30 Re: Slobodni dani u BiH vs. ostale zemlje

Post by Ja_Ja »

U Sjedinjenim Državama Federalni praznici su (prema tome i ne radni za državnu i federalnu administraciju):

(za 2013 godinu)
1. Januar (Nova Godina)
21. Januar (Martin Luther King Day)
18. Februar (Vašingtonov rođendan)
27. Maj (Memorial Day)
4. Juli (Dan Neovisnosti)
2. Septembar (Dan Rada)
14. Oktobar (Columbus Day)
11. Novembar (Dan Veterana)
28. Novembar (Dan Zahvalnosti)
25. Decembar (Božić)

Ukoliko neki od ovih dana padaju recimo u utorak ili četvrtak praksa je uglavnom da se sastave dani sa vikendom.

Gore navedeno je striktno za uposlenike državnih službi. Privatni biznisi (proizvodnja), na drugu stranu generalno obilježavaju novu godinu, dan sjećanja, dan neovisnosti, dan rada, dan zahvalnosti i božić te ih sastavljaju sa vikendom ukoliko padaju utorkom ili četvrtkom, privatni biznisi (uslužni sektor) ne obilježavaju uglavnom niti jedan od navedenih praznika, te su otvoreni svaki dan.

Osim ukoliko se ne dogovorite s nekim o preuzimanju smjena ili tražite slobodan dan na neki od praznika, možete zaboraviti na taj praznik. Ove godine po prvi put sam vidio da i veliki supermarketi nisu zatvoreni npr. za božić što je ranije bila praksa, pa i za dan zahvalnosti je bila velika zbrka jer su ljudi koji rade u npr. prodavnicama morali na posao za dan zahvalnosti u 10 uveče jer su velike prodavnice startale sa svojim velikim prodajama od 12 ujutro umjesto, kao do sada od 5 ili 6 ujutro.
melb26sa

#31 Re: Slobodni dani u BiH vs. ostale zemlje

Post by melb26sa »

cindrlimindrli wrote:
melb26sa wrote:2 obvezna odmora van ove zemlje (firma placa avio kartu) - minimum mjesec dana svaki samo ne u prvih 6 i zadnjih 6 mjeseci ture.
Pretpostavljam da si CEO u United-u? :D
Lol, ne nisam, administracija. :D
Gray

#32 Re: Slobodni dani u BiH vs. ostale zemlje

Post by Gray »

Sada sam baš proguglao, i našao ovu studiju iz 2009 čini mi se, prema kojoj najviše neradnih dana (godišnji odmor plus praznici) imaju BRazili i Litvanija (41), pa onda FInska Francuska i RUsija (40=.

http://www.mercer.com/summary.htm?siteL ... nt=1360620
karanana

#33 Re: Slobodni dani u BiH vs. ostale zemlje

Post by karanana »

imamo najmanje slobodnih dana a najveci smo neradnici. trebaju nam dati vise neradnih dana i praznika da pridonesemo ekonomiji i kolektivu tako sto necemo trositi struju, vodu, grijanje itd. firmi.

ja mislim da u republici srpskoj imaju duplo vise neradnih dana. oni haman pa cijeli januar ne rade.
insomnia78

#34 Re: Slobodni dani u BiH vs. ostale zemlje

Post by insomnia78 »

burekodsira wrote:razgranicite ba malo to

nemozete pikati praznik po zakonu i sto vam sef jos spoji dan dva na to, nije to isto

po zapadu nema nigdje praksa spajanja dana s praznikom niti izmisljanja rezervnih ako praznik (neradni) pada na vikend.
Netacno, evo u Francuskoj to svi rade.
Ja sam cak ljetos produzio godisnji jedan dan zato sto je za vrijeme odmora bio nacionalni praznik

s' moje sokocalo
vukojebina

#35 Re: Slobodni dani u BiH vs. ostale zemlje

Post by vukojebina »

filozofija wrote:Austrija:

Zakonski praznici, dakle ne rade se u cijeloj drzavi (Ako padnu na nedjelju ili subotu nema prenosenja):

Nova godina -01.01
Tri kralja - 01.06
Uskrsni ponedjeljak - 04.09
Dan državnosti - 01.05
Uzašašće - 17.05
Duhovski ponedjeljak - 28.05
Corpus Christi - 06.07
Marija Uzašašće - 15.08
Nacionalni dan - 26.10
Svi sveti - 01.11
Bezgrešno Začeće - 08.12
Prvi dan Božića - 25.12
Drugi dan Božića - 26.12

Nadalje, svaki radnik u Austriji koji ima ispod 50 godina ima zakonsko pravo na 25 dana placenog godisnjeg odmora. Oni preko 50 godina imaju zakonski 30 dana godisnjeg odmora.

U principu se na zapadu manje radi nego li u BiH, samo sto se radi efektivnije. Dakle, ne ispijaju se toliko kafe i ne valja se suplja po ofisima. Vrije koje ti se plati treba da odradis i sve je korektno placeno.

mislim da ovo nije tacno, ustvari sad trenutno sigurno nije ovako sto se tice godisnjeg odmora...svako ima zakonsko pravo na 25 radnih dana u godini, i tek nakon napunjenih 25 godina u jednoj firmi, stices pravo da dodatnih 5 dana, tj imas ukupno 30...

sto se tice ostalih zezancija, sve zavisi od firme do firme...recimo prije gdje sam ja radio, nije bilo sanse da uzmes petak slobodno, ako je u cetvrtak praznik, tj da spojis..dok recimo u sadasnjoj firmi, ima jedan cikica, i on ide sa spiskom, i pita svakog radnika hoce li uzet taj petak slobodno ili ce raditi...nekad se znalo desit da ako pristanes da radis i praznik ( cetvrtak) i petak, onda npr prznik ti plate 100% a petak 50% dodatno.. ja uvjek radio za te praznike koji mi nista ne znace :)
It_is_a_Leclerc

#36 Re: Slobodni dani u BiH vs. ostale zemlje

Post by It_is_a_Leclerc »

Izvinjavam se što reanimiram temu koja nema baš veze s ovim što pitam, al' ne želim otvarati novu.

Naime, zanima me da li su u F BiH radni dani srijeda i ponedjeljak iduće sedmice, s obzirom da bih trebao nešto da šaljem, a to treba stići malo ubrzanom procedurom, pa ne bih da zapne negdje za vrijeme blagdana.
Pitao sam neke, kažu mi - po zakonu su dva dana Bajrama, a ponedjeljak se spaja po običaju. Drugi kažu, da je samo bajram neradni i to za one koji ga slave, mada se ja nešto ne sjećam da je tako bilo ranijih godina.
Treći kažu da Rijaset još ne zna tačno kad je Bajram, pa ovi iz Vlade čekaju to da donesu odluku.
Adnanos

#38 Re: Slobodni dani u BiH vs. ostale zemlje

Post by Adnanos »

Zanima me da li u BIH ima neki zakonski minimum slobodni dana? U Belgiji gdje ja zivim naprimjer imamo 10 praznika + svaki radnik po zakonu ima jos 20 dodatni (placeni) slobodni dana. Znaci to 20 je minimum. Da li u BIH to postoji? I koja je cifra tacno?
hatemondays

#39 Re: Slobodni dani u BiH vs. ostale zemlje

Post by hatemondays »

Australija
Januar 2 dana nova godina i australia day
April 2 dana uskrs
Jun 1 dan kraljicin rodjendan
Oktobar 1 dan dan radnika
Decembar 2 dana bozic

Radna hefta 38 sati , prekovremeno se placa prva 2 sata 1.5 ostatak duplo.Subota prva dva sata 1.5 ostalih 6 sati duplo.Nedelja 8 sati duplo.Praznik 3 puta.
Ovako se placa po vecini awards osim ako imas contract u kojem je drugacije.
Uglavnom dobro ko hoce da radi zaradice.
Jos jedna stvar zagarantovani minimalac 16.38 aud ili malo vise od 20 nasih markica.
4 sedmice godisnjeg odmora i 2 sedmice za bolovanje.
Adnanos

#40 Re: Slobodni dani u BiH vs. ostale zemlje

Post by Adnanos »

hatemondays wrote:Australija
Januar 2 dana nova godina i australia day
April 2 dana uskrs
Jun 1 dan kraljicin rodjendan
Oktobar 1 dan dan radnika
Decembar 2 dana bozic

Radna hefta 38 sati , prekovremeno se placa prva 2 sata 1.5 ostatak duplo.Subota prva dva sata 1.5 ostalih 6 sati duplo.Nedelja 8 sati duplo.Praznik 3 puta.
Ovako se placa po vecini awards osim ako imas contract u kojem je drugacije.
Uglavnom dobro ko hoce da radi zaradice.
Jos jedna stvar zagarantovani minimalac 16.38 aud ili malo vise od 20 nasih markica.
4 sedmice godisnjeg odmora i 2 sedmice za bolovanje.
Ovde je slicna situacija sto se tice prekovremenog rada.

Razlika je:

- imamo 10 praznika
- bolovanje je neograniceno. Cudno mi je da imate 2 sedmice bolovanja?!
karanana

#41 Re: Slobodni dani u BiH vs. ostale zemlje

Post by karanana »

mader fakersi.
mi u federaciji planeta bosne i hercegovine smo najradisniji narod. imamo manje praznika nego japanci ili njemci ili amerikanci. radimo, ubijamo se od rada. i onda dodje faken 1. mart i pada u subotu i faken to znaci da nemamo niti jedan slobodan dan da blagdanujemo i da slavimo ovaj veliki dan kada su narodi i narodnosti republike bosne i hercegovine odlucili da nasa domovina postane nezavisna i da se odvoji od miloseviceve srboslavije. jebo ovo i jebo kalendar. ja od nove godine gledam na prvi mart ko na ozeblo sunce, onda cekam jebeni prvi maj onda bajrami pa 25. novembar pa nova godina. na prste jedne ruke ih prebrojati. ovo nema nigdje. dajte nam ponedjeljak 3. mart slobodan.
XOX100

#42 Re: Slobodni dani u BiH vs. ostale zemlje

Post by XOX100 »

doboj71 wrote:moj primjer ,Amerika,NY: 12 placenih praznika godisnje,za Bozic se sastavi skoro sedmica (do nove godine).
Dvije sedmice placenog godisnjeg odmora, 6 placenih dana za bolesti(sick day), i 4 dana za licne potrebe(personal day).Nakon 5 godina ,dobijas trecu sedmicu godisnjeg.
Nije lose ,ali sam posao cekao 2,5 godine ,da se ukaze radno mjesto.
Radi se 40 sati ,ako radim prekovremeno placeno je duplo.Radio sam prekovremeno samo 4 puta za 3 godine.
Firma kupuje alat ,masine i obucu.
i placa mi za gorivo.
Nije fantastika ,radim za Univerzitet. :D
Zamisljam da na univerzitetu radis kao 'janitor' ?
Znaci, popravljas, cistis, peres na fakultetu a imas sve beneficije kao da si profesor. To je dobro za onog ko moze to podnijeti. To da popravljas, i cistis za razmazenim bogatim studentima.
Ja ne bih mogao.
Ali svaka cast ko moze.
XOX100

#43 Re: Slobodni dani u BiH vs. ostale zemlje

Post by XOX100 »

Comrad wrote:Zakon o praznicima u Bosni i Hercegovini još uvijek nije usvojen, tako da su na snazi još uvijek entitetski zakoni o praznicima.

Trenutno zajednički praznici za oba Entiteta su:
1. januar - Nova godina
1. maj - Međunarodni praznik rada

U FBiH za praznike su određeni sljedeći datumi:
1. januar i 2. januar - Nova godina
1. mart - Dan nezavisnosti
1. maj - Međunarodni praznik rada
25. novembar - Dan državnosti

+ bajram, bozici. Za RS ne znam.

I ne kazem da treba izmisljati praznike, sto se mene tice ovo je ok, ali me eto nervira malo taj stav kao bosanci su lijeni, i kad se uzme slobodno za praznik - belaj, gdje ces to. A jos 50-60% ljudi rade subotom itd. :roll:
Lijeni su jer lijeno rade.
Na Zapadu je posao programiran. Zna se kad ides pishati i kakiti. Ne mozes kad ti hoces. :lol:
U Bosni je posao laissez-faire !
Ides na kaficu kad hoces. Malo u shetnju sa kolegama. Nista se ne pishe. I onda se chudimo sto nam se prekovremeno ne placa.. :-)
karanana

#44 Re: Slobodni dani u BiH vs. ostale zemlje

Post by karanana »

Da mi je znati gdje ti u bosni radis pa ti je leze-fer posao.
mislim da je ovo sada vise mit nego stvarnost. barem u vecini firmi. mozda je ranije bilo tacno donekle. pa cak i u drzavnim su poostrili kontrole gdje mozda nista ni ne radis po cijeli dan ali ne mozes vise ni hodat van zgrade po bastama i piti kafice.
mislim, ako radis, onda radis, i ovdje i u njemackoj i svugdje.

Sent from my iPhone using Tapatalk
say_cheese

#45 Re: Slobodni dani u BiH vs. ostale zemlje

Post by say_cheese »

dosta ste laprdali o zapadu, evo sad informacije sa istoka , gdje se sunce radja :mrgreen:

Mouloud, dan rodjenja Muhammeda a.s. (1 dan)
Leilat al-Meiraj, noc uzdignuca Muhammeda, a.s. (1 dan)
Eid-al-Fitr, Ramazanski bajram (3 dana)
Eid-al-Adha, Kurban-bajram (4 dana)
al-Hijra, hidzretska Nova godina (1 dan)
1. januar Nova godina (1 dan)
2. decembar, UAE National Day (2 dana)

= 13 dana, sve placeno

+ skraceno radno vrijeme u mjesecu Ramazanu, od 9 do 14
+ 30 dana godisnjeg odmora
Alfons Kauders

#46 Re: Slobodni dani u BiH vs. ostale zemlje

Post by Alfons Kauders »

neki wrote:Mislim da nije tacno da u inostranstvu imaju vise placenih neradnih dana al evo nek dijaspora odgovori. Mislim da je i ovo kod nas previse.
Svabe izracunale da jedan neradni praznicni dan kosta ekonomiju 4 milijarde €
nas ne kosta, jer je vecina zaposlenih koja zaista moze koristiti ova prava u javnom sektoru

da se mene pita dao bi im 365 slobodnih dana gosinje, jeftinije bi prosli :D
Drvosjeca iz Dejcica

#47 Re: Slobodni dani u BiH vs. ostale zemlje

Post by Drvosjeca iz Dejcica »

say_cheese wrote:dosta ste laprdali o zapadu, evo sad informacije sa istoka , gdje se sunce radja :mrgreen:

Mouloud, dan rodjenja Muhammeda a.s. (1 dan)
Leilat al-Meiraj, noc uzdignuca Muhammeda, a.s. (1 dan)
Eid-al-Fitr, Ramazanski bajram (3 dana)
Eid-al-Adha, Kurban-bajram (4 dana)
al-Hijra, hidzretska Nova godina (1 dan)
1. januar Nova godina (1 dan)
2. decembar, UAE National Day (2 dana)

= 13 dana, sve placeno

+ skraceno radno vrijeme u mjesecu Ramazanu, od 9 do 14
+ 30 dana godisnjeg odmora
Bolje nego u socijalizmu. :thumbup:
say_cheese

#48 Re: Slobodni dani u BiH vs. ostale zemlje

Post by say_cheese »

Drvosjeca iz Dejcica wrote: Bolje nego u socijalizmu. :thumbup:
Ne da se tokom godine prenemazes, ali mjesec Ramazana je simply the best :mrgreen:
O'zone
Globalni moderator

#49 Re: Slobodni dani u BiH vs. ostale zemlje

Post by O'zone »

U centru Sarajva :mrgreen:

Nova godina 1 dan
1 Maj 1 dan
Ramazanski Bajram 1 dan
Kurban Bajram 1 dan

=4 dana

Svaki drugi vikend slobodan

Dvije sedmice godišnjeg