Gdje ima najvise posla ?!?

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Nebitan32

#26 Re: Gdje ima najvise posla ?!?

Post by Nebitan32 »

enisa wrote:
ero:pero wrote:
valter115 wrote:Imam osjecaj da najvise posla ima u Obrazovanju.Jesam li u pravu ili ne ?

Ja ne znam gdje ti to vidis, ali u hercegovini situacija sa obrazovanjem je katastrofa. Sve je politicki umrezeno, sestra mi je prof.biologije i mada ih nema puno, nema posla dok ne pristupis nekoj stranci i najzalosnije to ti otvoreno kazu.
evo da se i ja javim kao prosvjetni radnik iz zdk, radim od 2004. godine i jos nikad nisam primljena za stalno, a tesko da cu ikada i biti, kadra jednostavno ima previse. na intervjuima za posao se ceka po citav dan da se dodje na red. iako imam tolike godine iskustva opet ne budem ni blizu prvih na listi pa budem primljena tek nakon sto neki s visokim brojem bodova odustanu. sve seminare koje sam zavrsila, sve ocjene sa maksimalnim brojem bodova koje sam dobila ne broje se ni u sta, niko te ne pita kako radis, samo se iskustvo racuna, priznaje se i vrijeme provedeno na birou,a na intervjuu opet maksimalan broj bodova se uglavnom daje svojim radnicima, a ostali dobiju pozitivnu nulu. istina je da su oglasi puni potraznje za nastavnicima, ali koliko ima tih radnih mjesta mnogo vise ima kadra za ta mjesta. ne znam kakvo je stanje u ostalim strukama, ali cini mi se da je svagdje isto :|

Osnovni razlog lezi u tome sto je sve manje zivorodenih, to jeste manje dijece i infine manje daka. U narednim godinama ce trebati jos manje nastavnika/profesora.

Onda kada se narod bude odlucio za vise dijece bit ce i vise potrebe za nastavnim kadrom.

http://www.fzs.ba/godsnji_bilteni.htm#OBRAZOVANJE

Mozda je rijesenje da pokusate negdje u tzv. povratnickim mijestima, Doboj, Kozarac, Zvornik, Srebrenica, Kopaci, Bratunac, Capljina itd... ili u nekim manjim mijestima.
ActionWoman

#27 Re: Gdje ima najvise posla ?!?

Post by ActionWoman »

Zna li neko ista o ovoj firmi (Eksioglu doo)? Prije par mjeseci su raspisali oglas za admin asistenta. Tada su trazili i fotografiju.

http://www.konkursi.ba/display_job/5165 ... 1.6&page=1
Zhurba

#28 Re: Gdje ima najvise posla ?!?

Post by Zhurba »

valter115 wrote:Bas sad nesto gledam na Posao.ba u cijeloj BiH najvise se potrazuje za:

1.Komercijala-Prodaja 220
2.Marketing PR - 72
3.Administrativne i slicne usluge - 69
4.Drzavna sluzba i uprava - 52
5.Informatika-Softver - 38
6.Menadzment - 19
7.Proizvodnja - 18
8.Racunovodstvo - 11
9.Ekonomija i Masinstvo - 10
10.Zanatstvo i Zdravstvo - 5
11.Obrazovanje - 4
12-Ostalo da ne nabrajam ...

Ovo je za cijelu Bosnu i Hercegovinu
Nije mi jasno ovo s komercijalom...lako je prodati kad imas sta prodati...mislim proizvod koji vrijedi valjda...mislim rijetko kad traze inovatore ili ljude koji su istaknuti u struci da nesto novo naprave...ova komercijala samo u Bosni cvijeta...ko kad smo zemlja trgovine aman zaman! :D
zahvalan

#29 Re: Gdje ima najvise posla ?!?

Post by zahvalan »

leo_ wrote:
zahvalan wrote:posla ima najvise za Kadar SDA ja jos ne znam ni jednog da nije zaposlen u mojoj mahali a da je clan SDA

Cak i njihovi clanovi uze i sire familije su u radnom odnosu...pogodite... sve su to drzavne jasle TVSA,elektroprivreda,vodovod,toplane,bhtelekom itd itd (zaboravih jkprad)

Kad vidim jednu koku na tv-u radi kao voditeljica a zavrsila nesto deseto zamanta mi se :-) :-) :-) :-)
pa uclani se i ti. imam osjecaj da bi i ti rado, ali nekako ti 'bezze', kad su svi tamo. :)
najvise posla ima u Poljoprivredi(ko hoce da radi). Narod mora jesti,ne znam jos ni jednog pekara da je bez posla... cevabzija,majstori za PICUu (meni najdraze zanimanje :dance: :thumbup: ) znaci treba se drzati onog sto je neophodno za zivot.
jesi li to upravo povezao picmajstora, cevabdziju i pekara sa poljoprivredom? :D (dosta od tebe, hvala ti)
Kakva ba poljoprivreda, nisam jos upoznao onog kome je drago sto se borha sa zemljom, a pored toga proizvod prodajes za 1KM, a onaj ga uvezo iz afrike i prodaje za 0,30KM. :D Kad bude drzave, onda mozda i poljoprivrede bude. :)
Nazalost nisam jedan od onih koji zele dobro samo sebi zato i nisam clan SDA...

A nisam povezao Poljoprivredu i picmajstore cevabdzije,ako ne vidis Tacku koja oznacva kraj recenice onda preporucujem da posjetis ocnog ljekara. Turska vapi za Mesom,sve se moze kad se hoce, imas puno postova na temi selo.... ljudi svasta rade,problem je sto svi hoce kancelariju i radno vrijeme od 8 do 4

lijepo te pozdravljam i sljedeci put kad me budes citirao malo detaljnije procitaj moj post,kao sto sam ja procitao tvoj...
touch brain

#30 Re: Gdje ima najvise posla ?!?

Post by touch brain »

posla uvijek ima....pitanje je samo koliko ces biti placen za taj posao ;-) mnogi nasi ljudi su nerealni...hoce da na poslu sjede i ispijaju kafe i da ga jos netko placa 2000 eura :lol:
MoRa

#31 Re: Gdje ima najvise posla ?!?

Post by MoRa »

valter115 wrote:???
u kući i oko kuće ima najviše posla :lol:
valter115

#32 Re: Gdje ima najvise posla ?!?

Post by valter115 »

Mislim da ako neko ima zelju da studira pedagoski fax da mu to pravo ne moze niko oduzeti,ali takva zemlja -.-
Jay Gatsby

#33 Re: Gdje ima najvise posla ?!?

Post by Jay Gatsby »

U svakoj struci ako si zaista dobar u njoj.
amko76

#34 Re: Gdje ima najvise posla ?!?

Post by amko76 »

Jay Gatsby wrote:
Bome ja upravo pio kafu sa jednim prijateljem koji radi u jednoj javnoj ustanovi i kaže zaposleno u proteklom periodu preko 20 novih zaposlenika, bez konkursa, a koji su bili najbolji u svojoj struci sa 15.000 preporuka. :D

Zapošljavaju ljude koji su tek diplomirali, bez iskustva, znanja, bilo čega na odgovorna radna mjesta, samo ko nađe te crne kanale i plati.

Možda si mislio negdje drugo :-)
Jay Gatsby

#35 Re: Gdje ima najvise posla ?!?

Post by Jay Gatsby »

amko76 wrote:
Jay Gatsby wrote:
Bome ja upravo pio kafu sa jednim prijateljem koji radi u jednoj javnoj ustanovi i kaže zaposleno u proteklom periodu preko 20 novih zaposlenika, bez konkursa, a koji su bili najbolji u svojoj struci sa 15.000 preporuka. :D

Zapošljavaju ljude koji su tek diplomirali, bez iskustva, znanja, bilo čega na odgovorna radna mjesta, samo ko nađe te crne kanale i plati.

Možda si mislio negdje drugo :-)
S takvima nemam namjeru raditi :mrgreen: Lijepi privatluk.
amko76

#36 Re: Gdje ima najvise posla ?!?

Post by amko76 »

Jay Gatsby wrote:S takvima nemam namjeru raditi :mrgreen: Lijepi privatluk.
Uffff izjave :shock: , ti si izgleda dobro zelen, student vjerovatno?

Vidjećeš veselja u privatluku :evil:
Jay Gatsby

#37 Re: Gdje ima najvise posla ?!?

Post by Jay Gatsby »

amko76 wrote:

Mind the smiley. Bio student nekad davno - u prošlom stoljeću :) I nekad davno sam radio za budžetskog poslodavca. Samo se vrtiš ukrug, a plata vazda ista. Sam svoj gazda - zar može bolje?
leo_

#38 Re: Gdje ima najvise posla ?!?

Post by leo_ »

Jay Gatsby wrote:
amko76 wrote:

Mind the smiley. Bio student nekad davno - u prošlom stoljeću :) I nekad davno sam radio za budžetskog poslodavca. Samo se vrtiš ukrug, a plata vazda ista. Sam svoj gazda - zar može bolje?
aha, plata uvijek ista, uvijek isto dobra. :D
Irm@

#39 Re: Gdje ima najvise posla ?!?

Post by Irm@ »

ero:pero wrote:
StupskaBitanga wrote:koliko imam informaciju od ove godine nema upisa nove generacije na pedagošikki fakultet

to bi bila odlicna ideja, mada bezobrazna prema srednjoskolcima koji su sad na redu za upis ako to vole, ali jednostavno se mora malo prekociti i pauzirati u kadru kojeg se samo stanca i izbacuje, a onda drito biro, ili neke zamjene stalno ko sto rece netko gore i uglavnom sva silna gnjavaza, a za stalno radnog mjesta ni na vidiku
ma nije uopce bezobrazbno nego realno..svaka normalna zemlja ima nesto sto se zove planiranje kadra..znas sta je bezobrazno bezplanski praviti hiper produkciju i haos nego sto je sada..
ne mogu se upisivati studenti na pedagoski fakultet kad ih imas hiljade koji ne mogu ni da dodju u skolu da odrade pripravnicki staz jer je natalitet nizak i moras cekati ili da neki ucitelj umre ili ode u penziju a on tada cuva mjesto vec nekome..
po meni je ovo jako losa opcija za fakultet jer znam najmanje 10 ljudi koji su zavrsili i sad ili se pate da zavrse magistarski jer profesori nece da im odobre rad (jer to znaci da ih mogu poslati u penziju ili da budu vanredni profesori) ili pak ocajno traze skolu u kojoj bi radili i tako sve u krug...
valter115 ako si iole pametan upisi elektrotehniku informatiku ili nesto sl i bez obzira radio tu ili vani neces sigurno biti gladan..cak sta vishe ;-) :)
Post Reply