Sarajevo nije imalo klasicne new vawe bendove vec je kao svoj odgovor izbacilo new primitivs cija je poetika i muzika bila sasvim u skladu sa novim talasom i pankom, pa se i Pusenje i Elvis mogu slobodno ubrajati u novi talas, naravno na svoj nacin jer su oni pomjesali sve i svasta i ubacili svoj lokalizam i humor, ali to je sve bilo u stilu sa pank filozofijom do-it-yourself i budi orginalan, a i svirka im je bila zestoka.
Neko je vec spomenuo da je vecina grupa iz tog vremena brzo promjenila zvuk i poslije je to bio classic rock, one koje se nisu promjenile su nestale. Dvije grupe koje su najvise lutale muzicki jesu Idoli i El.org, kao i mariborski Lacni Franz, a jedini koji je ostao dosljedan idealima pank minimalizma jeste Koja. Doduse, sve ovo i nije cudno, normalan je razvoj i sazrjevanje, mada je meni licno vecina ovih grupa kasnije izgubila svoju draz i postali su previse komercijalni, vecina se pocela truditi da zvuce kao Bruce Springsteen ili RStones, ili U2.
U ovo vrijeme o kojem pisemo izgledalo je sasvim ozbiljno da je Jugoslavija imala najbolji rock izvan engleskog govornog podrucja, toliko odlicnih grupa se odjednom pojavilo plus malo stariji jugo rock sa dugmetom, corbom, indeksima, itd, svaki veliki grad je imao svoju scenu, …
Novi talas /val/...
Moderator: _BataZiv_0809
-
radostan dan
#27 Re: Novi talas /val/...
bravo fakat, isto rezonujem 
-
dezurni_ucenik
#28 Re: Novi talas /val/...
radostan dan wrote:radostan dan wrote:
Imam ovu plocu od Filma u podrumu.
-
radostan dan
#29 Re: Novi talas /val/...
ja kasetu.
ploča je mini lp, a kaseta je rješena tako što je a strana - film, a b - idoli.
ploča je mini lp, a kaseta je rješena tako što je a strana - film, a b - idoli.
- fakat
#31 Re: Novi talas /val/...
Da ozivimo temu…
Posto je gore vec dosta napisano o najpoznatijim new vawe bandovima ja cu se osvrnuti na par manje poznatih ali koji pokazuju koliko je jaka bila tadasnja rock scena, jedino me malo handri da ih sviju tacno vremenski odredim jer ja kao novi talas smatram prilicno dug vremenski period, recimo od vrlo kasnih 70-ih pa cijelu deceniju unaprijed sto je pretpostavljam previse, ali vidim ovdje se spominju i rijecki Grc i jos neki bendovi koji su se pojavili puno godina kasnije nakon Paket Aranzmana kojeg ja uzimam kao neki manifest Yugo new vawe-a. Tako na primjer ako krenemo sa sjevera Slovenija je imala osim Pankrta i Laibacha meni najdrazi slovenacki band – Lacni Franz, pa Borghesia, (kako dobro ime za band!) i Anju Rupel za koju je znala cijela moja muska generacija, onda rijecka scena sa Parafom, Termitima a kasnije Grc i Let3, Zagreb i Beograd cu preskociti jer je vec sve receno o tim bandovima, Novi Sad je imao takodjer zanimljivu scenu, Pekinska patka, Laboratorija zvuka, kasnije Boye i Luna, od bosanskih bandova tu su osim new primitivsa bili jos i tada potcjenjeni Valentino (ko bi njih slusao kraj toliko zescih bendova ali u sustini su imali sasvim solidan broj dobrih pjesmica), Dinar, Bolero, Bonton Baja, SCH, Bombaj Stampa, i naravno iznad sviju Major. Istina ovi BiH bendovi bas i nisu pravi novi talas, ali eto neka i njih, narocito Majora. Iz Makednije je dolazila odlicna Padot na Vizantija, kasnije Mizar, a iako sam rekao da cu preskociti Beograd spomenucu jedan malo poznat bend TV Moroni, ne znam da li su ikada snimili album a svirali su odlican power punk, plus Radnicka kontrola (prethodnica Partibrejkersa), obje grupe sa kompilacije Artisticka radna akcija.
Posto je gore vec dosta napisano o najpoznatijim new vawe bandovima ja cu se osvrnuti na par manje poznatih ali koji pokazuju koliko je jaka bila tadasnja rock scena, jedino me malo handri da ih sviju tacno vremenski odredim jer ja kao novi talas smatram prilicno dug vremenski period, recimo od vrlo kasnih 70-ih pa cijelu deceniju unaprijed sto je pretpostavljam previse, ali vidim ovdje se spominju i rijecki Grc i jos neki bendovi koji su se pojavili puno godina kasnije nakon Paket Aranzmana kojeg ja uzimam kao neki manifest Yugo new vawe-a. Tako na primjer ako krenemo sa sjevera Slovenija je imala osim Pankrta i Laibacha meni najdrazi slovenacki band – Lacni Franz, pa Borghesia, (kako dobro ime za band!) i Anju Rupel za koju je znala cijela moja muska generacija, onda rijecka scena sa Parafom, Termitima a kasnije Grc i Let3, Zagreb i Beograd cu preskociti jer je vec sve receno o tim bandovima, Novi Sad je imao takodjer zanimljivu scenu, Pekinska patka, Laboratorija zvuka, kasnije Boye i Luna, od bosanskih bandova tu su osim new primitivsa bili jos i tada potcjenjeni Valentino (ko bi njih slusao kraj toliko zescih bendova ali u sustini su imali sasvim solidan broj dobrih pjesmica), Dinar, Bolero, Bonton Baja, SCH, Bombaj Stampa, i naravno iznad sviju Major. Istina ovi BiH bendovi bas i nisu pravi novi talas, ali eto neka i njih, narocito Majora. Iz Makednije je dolazila odlicna Padot na Vizantija, kasnije Mizar, a iako sam rekao da cu preskociti Beograd spomenucu jedan malo poznat bend TV Moroni, ne znam da li su ikada snimili album a svirali su odlican power punk, plus Radnicka kontrola (prethodnica Partibrejkersa), obje grupe sa kompilacije Artisticka radna akcija.
- 1941.
#32 Re: Novi talas /val/...
Dobro, bilo je i kod nas ponešto...
- fakat
#33 Re: Novi talas /val/...
meni je ovo odlicna stvar, dobra pravo!1941. wrote:Dobro, bilo je i kod nas ponešto...
- 1941.
#34 Re: Novi talas /val/...
Jos malo novog talasa u BiH, ovaj put iz Zavidovica