Tunel spasa

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

neki

#26 Re: Tunel spasa

Post by neki »

Pa i taj prije Mostara je stari tunel nakon kojeg je nastavljala cesta i obilazila brdo, onda su krajem 80tih probili novi sa sjevernim portalom odma uz stari, ali puno duzi tunel koji je skratio put, presjekao krivine i, sto je tada bilo najvaznije, zaklonio pogled putnicima na branu i hidroelektranu..
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#27 Re: Tunel spasa

Post by PipiDugaDevetka »

neki wrote:Pa i taj prije Mostara je stari tunel nakon kojeg je nastavljala cesta i obilazila brdo, onda su krajem 80tih probili novi sa sjevernim portalom odma uz stari, ali puno duzi tunel koji je skratio put, presjekao krivine i, sto je tada bilo najvaznije, zaklonio pogled putnicima na branu i hidroelektranu..
Rekao sam već da smo se šef i ja samo šalili, ali nisam uočio to da se nastavlja cesta kroz drugi tunel koja zaobilazi brdo i to da je kroz prvi tunel zaklonjen pogled na HE.
Pozdrav za moga bivšeg šefa N.E.!
Admir_1984
Location: Slabo poznajem Szenttamas, ali stignem do tvoje kuće

#28 Re: Tunel spasa

Post by Admir_1984 »

PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#29 Re: Tunel spasa

Admir_1984 wrote:http://www.sutra.ba/novost/61677/najvec ... na-prevara

nekom rat, nekom brat :run:
Kako sada objasniti istinu turistima. Kako oni koji su prolazili kroz Tunel tokom rata ne rekoše da nije to, to?

Kao što sam naprijed šaljivo naveo mogle su se dvije protivničke vojske susresti pod zemljom.
Kad se uzme da je ulaz u Tunel kontrolirao i sadašnji general Prevljak.... :run:

Nije džabe Musiću nadimak ''Parmak''. Da ne bude zabune i ja sam glasao za nj.
branimir stulic

#30 Re: Tunel spasa

Post by branimir stulic »

Pipi, nadam se da mislis na Hercegovce (mislim za ovo kod Mostara)?
PipiDugaDevetka

#31 Re: Tunel spasa

branimir stulic wrote:Pipi, nadam se da mislis na Hercegovce (mislim za ovo kod Mostara)?
To se šalio moj bivši šef koji je čitav rat prodeverao na Grbavici sa pogrešnim imenom i prezimenom.
bug

#32 Re: Tunel spasa

Post by bug »

danas odvedoh neke turiste tamo i dugo im ja necu dovesti nove goste..
prvo, "gospodja" na parkingu kaze 2km sat, k'o u centru grada, rekoh otkad to, kaze oduvijek...kontam otkad je tebi oduvijek i gdje li si ti u ratu bila .. ako parkiram ovdje nemam gdje drugo otici nego u tunel kakva je svrha placanja parkinga objekta koji posjecujes al hajd to inekako..

ulaz sad 10KM svima, osim studentima i djeci, do nedavno sarajlije nisu placale ulaz, al hajd i to... neka zaradjuju ljudi, turisticka je destinacija, nema veze sto mi ocevo ime stoji na listi ubijenih unutra....nas 5, petobanka

od ulaza pa nadalje HOROR! prvo su nam kao pustili film koji sam ja licno odgledala do sada nebrojen broj puta, nista se nije promijenilo, isti kao prije 10 godina i svaki je put sve dosadniji za gledati, raw materijal nabacan tek onako, bez ikakvog reda i smisla, ne daj Boze titleove ubacit...na pola filma kvrc, nestane struje...muzej, one dvije sobe, u totalnom mraku, da mi nije bilo flasha na mobitelu ljudi ne bi nista vidjeli, a niko ni da se pocese...
tunel - u ratu je bilo svjetla, danas k'o u grobu, nista se ne vidi, nema veze sto nam uzese petobanku na ulazu...kazu autenticna atmosfera.

suma sumarum, vlasnici za hljeba vam trebalo, mene vise necete vidjeti
Last edited by bug on 04/06/2013 00:51, edited 1 time in total.
KatarinaKosaca
Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova

#33 Re: Tunel spasa

Post by KatarinaKosaca »

U ratu sam jednom prošla vani i nazad, ne poželim nikad. Muž me molio, tjerao, htio, jok :-?
Admir_1984
Location: Slabo poznajem Szenttamas, ali stignem do tvoje kuće

#34 Re: Tunel spasa

Post by Admir_1984 »

cuj 10maraka, kakva pljacka u pm :run:
bug

#35 Re: Tunel spasa

Post by bug »

niko od ljudi koji su prezivjeli rat nema potrebu da se prisjeca i prezivljava sve iznova, ali bila sam tamo nebrojeno puta uvijek zgrcenog zeluca, sa gostima strancima koji su dolazili u sarajevo sa dilemom sta se to zapravo desavalo u gradu, ko je koga izgladnjivao i ubijao, i tunel je uvijek bio nezaobilazan dio ture po gradu. i neka se naplacuje ulaz, nemam ja nista protiv ali nemoj seljacki uzimati i ne pruzati nikakvu uslugu i povrh svega nemoj zaradjivati na sudbini nas koji smo prezivjeli rat na nama, ne dolazim ja tu zato sto mi se svidja prisjecati se
akcid

#36 Re: Tunel spasa

Post by akcid »

bug wrote:danas odvedoh neke turiste tamo i dugo im ja necu dovesti nove goste..
Vjerujem da si registrirani turistički vodič, pa tako imaš pravo i mogućnost da službi nadležnoj za Tunel Skupštine KS uputiš žalbu i zahtjev za provjeru... Nisi ni fiskalni račun dobila?
suma sumarum, vlasnici za hljeba vam trebalo, mene vise necete vidjeti
Ružno i od tebe... :(
karanana

#37 Re: Tunel spasa

Post by karanana »

jeli tunel jos uvijek drze vlasnici kuce i imanja ili ga je preuzeo kanton?
bug

#38 Re: Tunel spasa

Post by bug »

danas saznadoh da je vlasnik kanton, aferim
bug

#39 Re: Tunel spasa

Post by bug »

akcid wrote:Ružno i od tebe... :(
jest jbg, u afektu, apologies. i ne, nisam nikakav turisticki radnik samo budala koja ima potrebu ispricati sta se desilo ovom gradu
DZONPI

#40 Re: Tunel spasa

Post by DZONPI »

Jednom dobio dozvolu nisam mogo od svercera proc nosili po 50 skoljki jaja otpala im dabogda.Kad izadjes iz tebe dim miriso sam ko suhovina.
KatarinaKosaca

#41 Re: Tunel spasa

Post by KatarinaKosaca »

DZONPI wrote:Jednom dobio dozvolu nisam mogo od svercera proc nosili po 50 skoljki jaja otpala im dabogda.Kad izadjes iz tebe dim miriso sam ko suhovina.
Pa te onda onim ogromnim ruksakom udare i samo bace o zid :blento: Nije mi čak ni smiješno.. zato i ne poželim tamo nikad..
smasma

#42 Re: Tunel spasa

Post by smasma »

moze li neko da potvrdi, da li je ovaj tunel prevara ? Citao sam da tunel uopste nije bio u kuci Kolarevih.
KatarinaKosaca

#43 Re: Tunel spasa

Post by KatarinaKosaca »

smasma wrote:moze li neko da potvrdi, da li je ovaj tunel prevara ? Citao sam da tunel uopste nije bio u kuci Kolarevih.
Ja fakat ne mogu reći ništa. Prvo je bila odiseja otići do Dobrinje, onda smo se tamo krili u nekim prolazima od metaka, onda smo prošli nekud, ali Dobrinja je potpuno nekako drugačije izgledala i bili na toj livadici sa puno, puno vojske, civila, ušli u tunel koji je imao kao neko predvorje gdje su gledali dokumenta i kroz tunel. Izlazak na proplanak, pa put Hrasnica za ostalima. Povratak jednako, gužva, livada, poljana, pucanje, šverceri,.. sve mi izgleda maglovito, kamoli da odredim tačno mjesto..
golfiista

#44 Re: Tunel spasa

Post by golfiista »

Kuca Kolarovih je sluzila kao ulaz u tunel ali iskljucivo za MTS kao i za organizovani prevoz hrane raznih ratnih svercera. Kuca koja se nalazi preko puta kuce Kolara( desno od puta) je sluzila kao ulaz za vojsku i civile i ista je historijski mnogo znacajnija jer se tu cekalo ulazilo i izlazilo iz tunela. Kolari su napravili pravi biznis i isti masno prodali Kantonu. Dobili su cak i objekat preko puta nove zgrade opcine Ilidza koja sada vrijedi bar jedan milion KM, ali sa druge strane da nije bilo te porodice i sam tunel bi pao u zaborav jer nebriga vlasti bi unistila i taj spomenik stradanju bosanskog naroda. Ja sam prosao nebrojeno puta kroz taj tunel a nakon rata nikada nisam otisao, i tamo odlaze oni koji i treba da plate debelo da isti vide, i cijena parkinga kao i ulaza po meni treba da bude i visa.
Jara

#45 Re: Tunel spasa

Post by Jara »

golfiista, molim te, šta je MTS? :oops:
insomnia78

#46 Re: Tunel spasa

Post by insomnia78 »

Materijalno tehnicka sredstva

s' moje sokoćalo
Jara

#47 Re: Tunel spasa

Post by Jara »

Hvala, nesanice. :)
Evo nađoh ovdje da je već neko pitao i dobio odgovor.
golfiista

#48 Re: Tunel spasa

Post by golfiista »

KatarinaKosaca wrote:
DZONPI wrote:Jednom dobio dozvolu nisam mogo od svercera proc nosili po 50 skoljki jaja otpala im dabogda.Kad izadjes iz tebe dim miriso sam ko suhovina.
Pa te onda onim ogromnim ruksakom udare i samo bace o zid :blento: Nije mi čak ni smiješno.. zato i ne poželim tamo nikad..
Svercer sa pedeset skoljki jaja?
To su obicni ljudi natovareni kao mazge da bi zaradili koju markicu, pravi sverc je bio upravo na ulazu za MTS, jer tamo su tadasnje, a i sadasnje nazovi gazde dobijali kolica i termin za prevoz robe, pa se,recimo, za nekoliko sati prebace stotine tona robe, e to je sreco moja sverc.
Bio sam svjedokom kada je na tunel stigao kamion sa sehidima, i naravno, trebalo je iste prebaciti na Dobrinju, no termin za prevoz robe je dobio jedan poznati sarajevski renomirani ugostitelj, naravno nije htio prekinuti odvoz robe uz obrazlozenje da se radi o kvarljivoj robi i da ista ne moze cekati, ali zato sehidi mogu.
Eto, valjda ti je jasnije malo i ubuduce rijec svercer upotrebljavaj sa oprezom.
KatarinaKosaca

#49 Re: Tunel spasa

Post by KatarinaKosaca »

golfiista wrote:Svercer sa pedeset skoljki jaja?
To su obicni ljudi natovareni kao mazge da bi zaradili koju markicu, pravi sverc je bio upravo na ulazu za MTS, jer tamo su tadasnje, a i sadasnje nazovi gazde dobijali kolica i termin za prevoz robe, pa se,recimo, za nekoliko sati prebace stotine tona robe, e to je sreco moja sverc.
Bio sam svjedokom kada je na tunel stigao kamion sa sehidima, i naravno, trebalo je iste prebaciti na Dobrinju, no termin za prevoz robe je dobio jedan poznati sarajevski renomirani ugostitelj, naravno nije htio prekinuti odvoz robe uz obrazlozenje da se radi o kvarljivoj robi i da ista ne moze cekati, ali zato sehidi mogu.
Eto, valjda ti je jasnije malo i ubuduce rijec svercer upotrebljavaj sa oprezom.
Kakve veze ima ovo što ti pišeš? I ko je rekao da su "neobični ljudi".. i nisu natovareni samo jajima , nego i cigarama i konzervama. I nije tema bila ko je sve švercovao na malo ili na veliko.. nego prolaz kroz tunel. I jesu ruksacima bacali o zid.. Definicija pojma šverc postoji, ne moram je ja izmišljati, niti ti korigirati.
smurf

#50 Re: Tunel spasa

Post by smurf »

Pa lakse je bilo svercovati jajima ili puterom nego cigaretama, kafom, alkoholnim picima... Ovo drugo si rizikovao da ti oduzme policija, dok su jaja u Butmiru kostala 5-6 DM a na Markalama komad i po 2.5 DM ili recimo puter od 250 gr je bio 1,5, znaci 6 DM kila a u trznici dostizao cijenu od 150 DM/kg. Putera nisi mogao nanijeti koliko se trazilo, a niko te nije kontrolisao.
Post Reply