Saveti i trikovi za nisku potrosnju

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

goran16v

#26 Re: Saveti i trikovi za nisku potrosnju

Post by goran16v »

daxon wrote:@Brdar
To jednostavno ne stoji, odnosno, moguće je ukoliko se krećeš po inercij ili na blagoj nizbrdici, u tom slučaju ti ni to malo gasa nije potrebno, međutim, kada pokušaš da ubrzaš, a ne spustiš u četvrti, odnosno, pri brzini koju navodiš u treći stepen prenosa, tada će ti se prilikom ubrzavanja potrošnja toliko povećati da će nulirati to što si do tada uštedio, a o štetnosti takve vožnje po automobil da ne govorim, naročito kada se na uzbrdicama pokušava kretati sa što nižim brojem obrtaja, u tom slučaju, podmazivanje je slabije, motor se više grije i pati itd.
Btw
probaj na toj istoj relacij voziti istom brzinom (50 km/h) samo u četvrtom ili trećem stepenu prenosa, ja ti garantujem da će ti BC pokazivati manju potrošnju nego u petoj.
Zavisi, ako vozilo koje vozis ima dovoljno obrtnog momenta u visem prenosu se moze odrzavati brzina bez problema i bez nizbrdice, a ubrzanje se moze postici bez drasticnog povecavanja potrosnje.
Ateista

#27 Re: Saveti i trikovi za nisku potrosnju

Post by Ateista »

Jes jedna bitna stvar kada se vozi u guzvi i kada auta ispred cesto stanu i ponovo krenu, a koje se malo vozaca pridrzava, je ostaviti malo vece odstojanje od auta ispred sebe i voziti nekom laganom i ravnomjernom brzinom, umjesto da svaki cas stanes pa krenes i sve tako.

Ovo za kocenje motorom u potpunosti stoji, i definitvno je manja potrosnja nego kada se vozi u leru.
Ko ima BC koji prikazuje potrosnju, moze to provjeriti voznjom nizbrdo, neka izbaci iz brzine i vidjece da uvijek ima neka minimalna potrosnja jer se gorivo trosi da odrzi motor u radu, a ako seubaci u brzinu i vozi bez gasa potrosnja ce se smanjiti na 0 jer nema potrebe za gorivom.
AmADin_gospo

#28 Re: Saveti i trikovi za nisku potrosnju

Post by AmADin_gospo »

neki ljudi ovde s početka teme zaista ne zaslužuju da posjeduju automobil.
Lucazode

#29 Re: Saveti i trikovi za nisku potrosnju

Post by Lucazode »

Dobro, kolike su uštede? Ima li neko podatak?
Mlad i Nevin

#30 Re: Saveti i trikovi za nisku potrosnju

Post by Mlad i Nevin »

Pojedinci se stvarno previše opterećuju potrošnjom....Ja npr. vozim normalno, pretičem često (svako ko vozi ispod 80) ne mislim puno na potrošnju i opet za 20 maraka benzina (8 litara) pređem i do 130 kilometara, i to sa motorom za kojeg je normalna veća potrošnja, pa ti sad vidi...
winnie

#31 Re: Saveti i trikovi za nisku potrosnju

Post by winnie »

nisam nikad mjerio al bacim oko na trip comp. broj obrtaja je presudan, ali i to treba biti izbalansirano.

kad nema guzve, kroz sarajevo u zelenom valu, 1.9 dizel troši plafon 5.5 do 6... voziš u četvrtoj 65 do 70km/h.

kad je guzva, u trećoj si čim pređeš 30km/h i šaltaš gore dole, ovisno o prostoru i inerciji. u prvoj samo ona sekunda pokretanja, maksimalno. ovako je potrošnja maksimalno do 6.5.

sve ostale gradske varijante, mjenjanje traka, ubacivanje, iskakanje, startovi, izaći ćete na 10.5 do 12 litara, ovisno od toga koliko glupo zelite da vozite

na otvorenoj cesti, ista mašina, bez divljanja uz-niz bradinu ili preticanja od kaknja do zenice, potrošićete maksimalno do 5 litara prema zenici ili mostaru, za dalje ide još niže. a ako pak preferirate sportsku vožnju :D onda ide to i do 7 litara neki prosjek

hvala na pažnji :)
drndalo

#32 Re: Saveti i trikovi za nisku potrosnju

Post by drndalo »

Lucazode wrote:Dobro, kolike su uštede? Ima li neko podatak?
Gledaj to sa obrnute strane, nikad nikakvom voznjom ne mozes toliko spustiti potrosnju u odnosu na "normalnu", tecnu voznju, koliko s druge strane mozes "nenormalnom" voznjom povecati potrosnju, ili drugim rijecima, baciti pare kroz prozor...
AdnanSA

#33 Re: Saveti i trikovi za nisku potrosnju

Post by AdnanSA »

goran16v wrote:
daxon wrote:@Brdar
To jednostavno ne stoji, odnosno, moguće je ukoliko se krećeš po inercij ili na blagoj nizbrdici, u tom slučaju ti ni to malo gasa nije potrebno, međutim, kada pokušaš da ubrzaš, a ne spustiš u četvrti, odnosno, pri brzini koju navodiš u treći stepen prenosa, tada će ti se prilikom ubrzavanja potrošnja toliko povećati da će nulirati to što si do tada uštedio, a o štetnosti takve vožnje po automobil da ne govorim, naročito kada se na uzbrdicama pokušava kretati sa što nižim brojem obrtaja, u tom slučaju, podmazivanje je slabije, motor se više grije i pati itd.
Btw
probaj na toj istoj relacij voziti istom brzinom (50 km/h) samo u četvrtom ili trećem stepenu prenosa, ja ti garantujem da će ti BC pokazivati manju potrošnju nego u petoj.
Zavisi, ako vozilo koje vozis ima dovoljno obrtnog momenta u visem prenosu se moze odrzavati brzina bez problema i bez nizbrdice, a ubrzanje se moze postici bez drasticnog povecavanja potrosnje.
Dakle trebalo bi voziti u području najvećeg obrtnog momenta. Hajde kod dizela to mogu i prihvatiti a šta je sa benzincima koji su 16V a nisu turbo. Kod mene je na 4500 obrtaja najveći moment i tu bih kao trebao da vozim. Ma dajte molim vas. Po BC mi troši trenutne potrošnje 13 litara ako vozim drugom 60 km/h a to je 4500 obrtaja. U petoj na 60 km/h se motor vrti na 1600 obrtaja i troši trenutno po BC 6 litara.
Vožnja na najvećem obrtnom momentu kod benzinaca ima smisla jedino ako hoćeš da ti auto dobro povuče a sa štednjom goriva nema veze.
Josko Domorocki

#34 Re: Saveti i trikovi za nisku potrosnju

Post by Josko Domorocki »

Primjetio sam da kao je snijeg prosao i gorivo poskupilo (mada bilo je nekih pumpi i sa sadasnjim cijenama u 2011) niz,strminu padinu voze u leru pa puno ubrzavaju prakticno jure pa naglo koce..Hajd sta ce manje -vise potrositi na tome ali razmislja li iko od njih da postoje i bocni dijelovi ulice , stari ljudi,djeca , sta ako se u sekundi pojavi isto na cesti ? :-?
Ateista

#35 Re: Saveti i trikovi za nisku potrosnju

Post by Ateista »

drndalo wrote:
Gledaj to sa obrnute strane, nikad nikakvom voznjom ne mozes toliko spustiti potrosnju u odnosu na "normalnu", tecnu voznju, koliko s druge strane mozes "nenormalnom" voznjom povecati potrosnju, ili drugim rijecima, baciti pare kroz prozor...
Tu se postavlja pitanje sta je kome normalna voznja. :D

Ono sto je nekom normalno, za drugog moze biti jurcanje, a za nekog treceg peglanje i slicno.
drndalo

#36 Re: Saveti i trikovi za nisku potrosnju

Post by drndalo »

Da, zato sam i stavio "normalne"... Sustina nije to, svako u odnosu na svoju normalnu voznju moze puno vise potrositi nenormalnoscu, a to je ono sto treba izbjegavati u cilju manjeg doniranja para pljackaskoj mafiji...

Dakle, kada pazis mozes potrositi oko 1/2 litre manje, a kada jako-jako pazis, mozda i litar manje... Sve to pada u vodu, kada i prilicno kratko ne pazis, pa odmah potrosis 2 litra vise...
goran16v

#37 Re: Saveti i trikovi za nisku potrosnju

Post by goran16v »

AdnanSA wrote:
Dakle trebalo bi voziti u području najvećeg obrtnog momenta. Hajde kod dizela to mogu i prihvatiti a šta je sa benzincima koji su 16V a nisu turbo. Kod mene je na 4500 obrtaja najveći moment i tu bih kao trebao da vozim. Ma dajte molim vas. Po BC mi troši trenutne potrošnje 13 litara ako vozim drugom 60 km/h a to je 4500 obrtaja. U petoj na 60 km/h se motor vrti na 1600 obrtaja i troši trenutno po BC 6 litara.
Vožnja na najvećem obrtnom momentu kod benzinaca ima smisla jedino ako hoćeš da ti auto dobro povuče a sa štednjom goriva nema veze.[/quote]

Procitaj pazljivo, ako auto ima dovoljno obrtnog momenta (dovoljno veliki obrtni momenat) se moze odrzavati brzina, a voziti na max obrtnom momentu. Na autu koji vozim max. obrtni momenat je 350 Nm/1750 -2500 o/min, ali auto bez problema u 5. brzini na 1150 o/min vozi 55 - 60 km/h i ubrzava bez drasticnog povecanja potrosnje. Znaci ne vozi na obrtajima gdje je najveci momenat ali je generalno momenat dovoljno veliki da i na 1150 o/min da vozi i ubrzava u 5. brzini.
technoGeek

#38 Re: Saveti i trikovi za nisku potrosnju

Post by technoGeek »

Objesis tu potrosnju i ustedu ako vam se da slusati motor na 1100-1500 obrtaja :D
IcedFlame

#39 Re: Saveti i trikovi za nisku potrosnju

Post by IcedFlame »

Ako mucim sebe, a auto uziva - mogu proci i sa ispod 8l/100km po gradu.
Ako mucim auto, a ja uzivam - potrosnja moze ici i blizu 15l/100km :)

Uglavnom vozim petom brzinom na 1900-2100 obrtaja, bez naglih startova i kocenja, i potrosnja je malo veca od ove prve navedene, tek toliko da se ne patim :D

Sto se tice ovog optimalnog ili maksimalnog obrtnog momenta, da je dizel, mozda bi i shvatio ili bi mi imalo logike, ali za benzinca 1.6, ciji je max. obrtni moment cca. 115 Nm@3700 obrtaja, i maksimalna snaga na preko 5500 obrtaja, s takvom voznjom bi kisu popio :D
Lucazode

#40 Re: Saveti i trikovi za nisku potrosnju

Post by Lucazode »

IcedFlame wrote:
Ako mucim sebe, a auto uziva - mogu proci i sa ispod 8l/100km po gradu.

Uglavnom vozim petom brzinom na 1900-2100 obrtaja, bez naglih startova i kocenja, i potrosnja je malo veca od ove prve navedene, tek toliko da se ne patim :D

Sto se tice ovog optimalnog ili maksimalnog obrtnog momenta, da je dizel, mozda bi i shvatio ili bi mi imalo logike, ali za benzinca 1.6, ciji je max. obrtni moment cca. 115 Nm@3700 obrtaja, i maksimalna snaga na preko 5500 obrtaja, s takvom voznjom bi kisu popio :D
Je li i dalje koral 55 :D :D :D
goran16v

#41 Re: Saveti i trikovi za nisku potrosnju

Post by goran16v »

Nazalost cijene goriva su sad takve da potrosnju treba sa litara svesti u novac. Imao sam priliku da testiram svoj auto na relaciji od 1600 km (uglavnom autoputa). Pri prosjecnoj brzini do 110 - 130 km/h (vozis ko penzioner, ne mislis na kamere, radare i presretace) auto u prosjeku trosi cca 4,9 - 5,1 lit/100km dizela, pri brzini od 160 - 170 km/h trosi u prosjeku cca6,9 - 7,3 lit/100km dizela, sto je u prosjeku nekih 2 lit/100 kom vise. Na turi od 1600 km ukupna usteda je 32 lit. Neko ce reci 32 lit nije dovoljan razlog da budem penzoner ne uzivam u brzoj voznji, ali kad se to preracuna u novac to je 80 KM sto svakako nije malo.
friskyoreo

#42 Re: Saveti i trikovi za nisku potrosnju

Post by friskyoreo »

A koji je optimalni obrtni moment na dizelu, novije proizvodnje? Ja ga saltam na 2000. :)
IcedFlame

#43 Re: Saveti i trikovi za nisku potrosnju

Post by IcedFlame »

Lucazode wrote: Je li i dalje koral 55 :D :D :D
Izmedju ostalih :P 8-)
Brdar

#44 Re: Saveti i trikovi za nisku potrosnju

Post by Brdar »

goran16v wrote:Nazalost cijene goriva su sad takve da potrosnju treba sa litara svesti u novac. Imao sam priliku da testiram svoj auto na relaciji od 1600 km (uglavnom autoputa). Pri prosjecnoj brzini do 110 - 130 km/h (vozis ko penzioner, ne mislis na kamere, radare i presretace) auto u prosjeku trosi cca 4,9 - 5,1 lit/100km dizela, pri brzini od 160 - 170 km/h trosi u prosjeku cca6,9 - 7,3 lit/100km dizela, sto je u prosjeku nekih 2 lit/100 kom vise. Na turi od 1600 km ukupna usteda je 32 lit. Neko ce reci 32 lit nije dovoljan razlog da budem penzoner ne uzivam u brzoj voznji, ali kad se to preracuna u novac to je 80 KM sto svakako nije malo.
Pa jest kad skontas, na AC se najbolje vidi razlika !! 8-)
sparky

#45 Re: Saveti i trikovi za nisku potrosnju

Post by sparky »

IcedFlame wrote:

priznaj da je ovo boldirano najcesce :D

inace ja auto u "normalnim" uslovima saltam na 2500 obrtaja,mada su najcesce nenormalni pa dok ona kazaljka ne udari u granicnik nema pustanja :lol:
sorcerer

#46 Re: Saveti i trikovi za nisku potrosnju

Post by sorcerer »

ja kad hocu da smanjim potrosnju onda se manje vozam...
drndalo

#47 Re: Saveti i trikovi za nisku potrosnju

Post by drndalo »

A ja zeni uzmem karticu... :lol:
quarterback

#48 Re: Saveti i trikovi za nisku potrosnju

Post by quarterback »

Vec ste sve rekli sto je trebalo, kod mene je potrosnja 12 na 100 KM po gradu, van grada kako kad, znam svesti i na 5 l pametnom voznjom.

Ovo sto je receno za voznju iza autobusa ili kamiona na autoputu itekako vrijedi, takvom voznjom potrosnja pada za 1 - 1.5 l, takodje obilato koristim kocenje motorom jer je put kojim cesto idem planinski, posto spustanja traju i po 10 kilometara kocenje motorom za to vrijeme daje znacajnu ustedu goriva...

Neko je gore rekao da je sustina u ocuvanju brzine, i jeste tako, dakle ne nabijajte se autu ispred na branik (sto je jako tesko u sarajevu jer kad ostavis prostor uvali ti se neko drugi) nego odrzavajte odstojanje i planirajte svoje kretanje u smislu da ako vidite da je na semaforu ispred crveno pustite gas i dokotrljajte se do semafora, ako procjenite da je crveno uskoro blago na gas i prodjite dok mozete...

Ubrzavati sa semafora treba polako, kociti motorom.

Sto se tice habanja mjenjaca - haba se lamela kod svakog prebacivanja brzine jer uskladjuje brzinu motora i tockova medjutim uz malo paznje i iskustva oko toga koliko gasa treba mjenjac odnosno lamela nece trpiti znacajnije habanje, dovoljno je da obratite paznju da date ili oduzmete dovoljno gasa kod prebacivanja kako bi te brzine bile uskladjene koliko god mogu te kako bi lamela uz vrlo malo habanja - "uklopila".

U svakom slucaju pametnom voznjom ja po gradu skinem 2-3 l na 100 KM, ipak najveci ubica potrosnje mi je parkiranje u garazu jer moram nekoliko puta naprijed nazad (uske garaze a veliko auto), potrosnja auta kada stoji u mjestu ili kada se krecete prvom i rikvercom je ogromna.

Radi svega ovoga gledam da se po gradu vozim biciklom, autom idem samo kada mi bas auto i treba

Sretno sa ustedama
Post Reply