SPC i Islamska Zajednica BiH

Vodenjak

Post by Vodenjak »

pitt wrote:Turci jesu ostavili traga u nasoj kulturi ali opet se ta kultura razlikuje od njihove. Na tome treba i ostati. :D
BAS TAKO!!!

To i jeste sustina one sintagme koju mnogi ovdje napadaju da smo mi "evropski muslimani". Mnogi to tumace kao da to znaci biti manji musliman sto je ravno apsurdu!
Jednom sam ovdje na forumu prepricao razgovor sa covjekom koji sam vodio nakon rata (1997.) u svom gradu i koji je u istom tom gradu bio imam punih 15 godina. Nakon toga otisao je u Sarajevo gdje i sad zivi i radi kao profesor na Medresi.
Radilo se o nasem "na vrat na nos" preuzimanju obicaja i pravila ponasanja iz arapskih zemalja kad je prakticiranje vjere u pitanju.
Sjecam se kad je, vidno iziritiran, rekao kako je nasa najveca tragedija to da su bosanski muslimani koji su svojom borbom za opstanak, svojim odnosom u toj istoj borbi, podigli ugled svih muslimana svijeta za barem 70 %, a sad se utrkuju da posto-poto preuzmu od onih kojima su dizali ugled sve ono zbog cega ih svijet, u najmanju ruku ne razumije!
Umjesto da smo tu nasu borbu i taj nas odnos prema odbrani i svoje samosvojnosti i svoje vjere iskoristili da MI budemo uzor njima!
Kao banalan primjer naveo je pozdrav koji je postao maltene pravilo sa onim Eselamu alejkum! Kako rece, sto glasnije kazu ono "E", imaju osjecaj kao da su veci muslimani.
A, dodao je, bosanski musliman je UVIJEK pozdravljao sa "Selam alejkum"!
I bas u tom jednom slovu "E" Pitt je ta nasa razlicitost koju bi trebali ljubomorno cuvati!
Ako ni zbog cega drugog, a ono sto je NASA!
BECHO

Post by BECHO »

Vodenjak wrote:
pitt wrote:Turci jesu ostavili traga u nasoj kulturi ali opet se ta kultura razlikuje od njihove. Na tome treba i ostati. :D
BAS TAKO!!!

To i jeste sustina one sintagme koju mnogi ovdje napadaju da smo mi "evropski muslimani". Mnogi to tumace kao da to znaci biti manji musliman sto je ravno apsurdu!
Jednom sam ovdje na forumu prepricao razgovor sa covjekom koji sam vodio nakon rata (1997.) u svom gradu i koji je u istom tom gradu bio imam punih 15 godina. Nakon toga otisao je u Sarajevo gdje i sad zivi i radi kao profesor na Medresi.
Radilo se o nasem "na vrat na nos" preuzimanju obicaja i pravila ponasanja iz arapskih zemalja kad je prakticiranje vjere u pitanju.
Sjecam se kad je, vidno iziritiran, rekao kako je nasa najveca tragedija to da su bosanski muslimani koji su svojom borbom za opstanak, svojim odnosom u toj istoj borbi, podigli ugled svih muslimana svijeta za barem 70 %, a sad se utrkuju da posto-poto preuzmu od onih kojima su dizali ugled sve ono zbog cega ih svijet, u najmanju ruku ne razumije!
Umjesto da smo tu nasu borbu i taj nas odnos prema odbrani i svoje samosvojnosti i svoje vjere iskoristili da MI budemo uzor njima!
Kao banalan primjer naveo je pozdrav koji je postao maltene pravilo sa onim Eselamu alejkum! Kako rece, sto glasnije kazu ono "E", imaju osjecaj kao da su veci muslimani.
I bas u tom jednom slovu "E" Pitt je ta nasa razlicitost koju bi trebali ljubomorno cuvati!
Bravo!!! Image
Vodenjak

Post by Vodenjak »

BECHO wrote:
Vodenjak wrote:
BAS TAKO!!!

Bravo!!! Image
Puno hvala, ali ovo "Bravo" u potpunosti pripisujem pomenutom, VELIKOM covjeku i pravom i istinskom Bosnjaku-muslimanu!
BECHO

Post by BECHO »

Puno je takvih i slicnih Vodenjak! Nazalost, enigma poslijeratne Bosne i Hercegovine je da se ovi krivi vjernici na akumulator nerijetko pojavljuju u svim segmentima drustva, ima ih u medijima, na predizbornim skupovima, puno pricaju, namecu drugima svoje iskrivljeno vjerovanje, idu po dzamijama iz koristoljublja, mrze, pljuju, vicu, deru se, kradu, lazu, trguju, profitiraju itd. dok ovi pravi i iskreni, odlaze iz uvjerenja petkom na dzumu, ne mrze nikog, postuju razlicitosti, ne galame puno, iskreni su, posteni i nenametljivi! Neznam za ostale, ali ja navijam za ove iz drugog primjera! :)
Vodenjak

Post by Vodenjak »

BECHO wrote:Puno je takvih i slicnih Vodenjak! Nazalost, enigma poslijeratne Bosne i Hercegovine je da se ovi krivi vjernici na akumulator nerijetko pojavljuju u svim segmentima drustva, ima ih u medijima, na predizbornim skupovima, puno pricaju, namecu drugima svoje iskrivljeno vjerovanje, idu po dzamijama iz koristoljublja, mrze, pljuju, vicu, deru se, kradu, lazu, trguju, profitiraju itd. dok ovi pravi i iskreni, odlaze iz uvjerenja petkom na dzumu, ne mrze nikog, postuju razlicitosti, ne galame puno, iskreni su, posteni i nenametljivi! Neznam za ostale, ali ja navijam za ove iz drugog primjera! :)
Nesto kontam, najgore je da ce to sto ti tvrdis (a I JA!) tvrditi i oni koji se satrase objasnjavajuci kako su oni iz prvog primjera u pravu sta god da rade...

Opste ludilo, izgubljenost, lutanje...
Ali, donekle cak i razumijem... Zlo kroz koje su ljudi prosli dovelo je do opste nesigurnosti, straha, zbijanja redova, cuvanja "svoga" pod svaku cijenu, jednostavno do pomracenja razuma u stanju izgubljenosti i bezperspektivnosti
Oni prvi koje navede, koriste to za svoje ciljeve a mi se vrtimo u zacaranom krugu...

Jedino se cudim mladjim i obrazovanim ljudima (kojih ima i na ovom Forumu podosta) koji su dozvolili da i njih upletu u tu mrezu, a nisu svjesni da svojom mladoscu, znanjem i energijom mogu levate rasturiti i podici pravom Bosnjaku i muslimanu, pravom BOSANCU, ugled u nebesa!
Dok oni to ne skuze, onim pokornim i postenim nije ni preostalo nista drugo nego da se zavuku u misju rupu i cekaju neka bolja vremena...
JBT

Post by JBT »

Napokon smo poceli ozbiljno pricati.
Vodenjak

Post by Vodenjak »

JBT wrote:Napokon smo poceli ozbiljno pricati.
Ako nas ureknes, ganjacu te pa makar sve do Dedinja! :D
anonymus_maximus

#33 hajde barem jednom svrati u dzamiju

Post by anonymus_maximus »

margareta wrote:Uloga IVZ :
A njome Cerić vlada u potpunosti oslonjen na moć koju crpi iz činjenice da ima potporu Stranke demokratske akcije. Preko Cerića SDA i upravlja Islamskom zajednicom, čiju razgranatu i decenijama stvaranu infrastrukturu koristi uoči svakih izbora u skladu sa svojim potrebama. Do koje mjere Cerić zloupotrebljava džamije svjedoči i činjenica da su imami nakon džume u svojim hutbama svojevremeno upozoravali vjernike "da onima koji glasaju za Silajdžića ni odlazak na hadž neće biti upisan u dobro". Ako je aminovao tako nakaradnu harangu protiv jednog Bošnjaka vjernika i pritom iz porijeklom nepobitno vjerski ugledne familije, zar se je onda čuditi Cerićevim primitivnim uvredama na račun nekoliko novinara koji godinama razobličuju kriminal funkcionera Stranke demokratske akcije?
Ovo su tipicne kostatacije onih koji nikada nisu ni svratili u dzamiju. Jos lupeta o tome sta se u njima prica!?
Post Reply