Kako (ne)unaprijediti privredu: Primjer iz Grčke

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#26 Re: Kako (ne)unaprijediti privredu: Primjer iz Grčke

Post by Truba »

nije isto dobivati penziju od 300 maraka i od 1000 eura i to prenosiva na neudate kćeri državnih službenika u policiji

kod nas su ipak ukidali penzije s danom nastupanja 25. rodjendana

ipak nešto kod nas funkcionira kad država treba dati pare pojedincu... tojest ne DA osim odabranima

kod njih je curilo na sve strane za sve ljude + olimpijada i 1.600 tenkova

mi barem nemamo vojsku toliku
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#27 Re: Kako (ne)unaprijediti privredu: Primjer iz Grčke

Post by Truba »

Baudelaire wrote:Ja sam čuo, ne znam jel istina, mada me ništa ne bi začudilo, od jedne žene sa nekog sela u okolini Tuzle da neki lik koji trenutno ima između 30 i 35 godina prima neku visoku činovničku penziju za zasluge u prošlom ratu. Nešto kao pukovnik ili šta već, nemam pojma.
moguće mada sumnjam ali prema zakonima mmf-a takve penzije mogu imati samo činovi
tojest ako si mlad i imaš čin možeš u penziju
nešto na tu foru

riječ je o malom broju ljudi... to se može podnijeti ali kad stotine i stotine vojnika idu na penzije a nisu ih punili
e to je problem
detroit-mercy

#28 Re: Kako (ne)unaprijediti privredu: Primjer iz Grčke

Post by detroit-mercy »

JoseMujica wrote:ma nismo imali prilike ko Grci da ćapamo a da jesmo isto bi bilo.....prolazim danas pored Alte i gledam tamo one vojnike što protestvuju i sve su to ljudi u nekim srednjim godinama, itekako sposobni da rade a oni sjede na ulici i protestvuju i hoće penzije... najgore od svega što su im oni debili u PS BiH dali i zakonsku mogućnost za to :-) sve te parlamentarce treba listom izvesti i postreljati na licu mjesta :x

ovi vojnici su najbolji primjer koliko smo daleko/blizu od Grčkog scenarija
Iskreno, gdje ces sa tim ljudima. Nisu dospjeli nigdje. Ova i ovakva eknomija jednostavno ne moze da ih usisa jer ne moze da usisa ni one pozeljnije izmedju 20-30 godine. Ovako, u dobi izmedju 40-50 ni sam ne znaju sta bi sa sobom. Da li je privreda dovoljno jaka da moze da ponudi dovoljan broj poslova, velika vecina bi ipak radila. Nije sve tako crno bijelo kako izgleda.
JoseMujica
Grijem se na: malograDŽane
Vozim: Tuarega
Horoskop: Poskok

#29 Re: Kako (ne)unaprijediti privredu: Primjer iz Grčke

Post by JoseMujica »

kada su potpisivali ugovore svima je jasno bilo da im vojna karijera završava sa navršenih 35 godina. Krivica je tu na MO BiH jer nije na vrijeme razvio programe zbrinjavanja tih ljudi i nekih vidova kratkoročne pomoći. Toga se ne sjećam da li su u ovom slučaju ovi ljudi dobili otpremnine? Ako neko zna preciznije nek napiše.....jer neki su dobijali otpremnine u okviru NATO Trust fonda, ali nisam siguran da li su svi to dobili.

Ali ovaj potez PS BiH sa penzijama, za koje se tada znalo da nema love, je kretenluk žešći i najcrnja predizborna manipulacija i siguran put za grčki scenario
Baudelaire

#30 Re: Kako (ne)unaprijediti privredu: Primjer iz Grčke

Post by Baudelaire »

Ja znam dosta tih ljudi koji rade na crno.
detroit-mercy

#31 Re: Kako (ne)unaprijediti privredu: Primjer iz Grčke

Post by detroit-mercy »

JoseMujica wrote:kada su potpisivali ugovore svima je jasno bilo da im vojna karijera završava sa navršenih 35 godina. Krivica je tu na MO BiH jer nije na vrijeme razvio programe zbrinjavanja tih ljudi i nekih vidova kratkoročne pomoći. Toga se ne sjećam da li su u ovom slučaju ovi ljudi dobili otpremnine? Ako neko zna preciznije nek napiše.....jer neki su dobijali otpremnine u okviru NATO Trust fonda, ali nisam siguran da li su svi to dobili.

Ali ovaj potez PS BiH sa penzijama, za koje se tada znalo da nema love, je kretenluk žešći i najcrnja predizborna manipulacija i siguran put za grčki scenario
Mozda bude a mozda bude i Dodin scenario :mrgreen: smanji penzije do daske i onda samo poruci da se svi kolektivno hebu :lol: :lol: :lol:
JoseMujica
Grijem se na: malograDŽane
Vozim: Tuarega
Horoskop: Poskok

#33 Re: Kako (ne)unaprijediti privredu: Primjer iz Grčke

Post by JoseMujica »

detroit-mercy wrote:
JoseMujica wrote:kada su potpisivali ugovore svima je jasno bilo da im vojna karijera završava sa navršenih 35 godina. Krivica je tu na MO BiH jer nije na vrijeme razvio programe zbrinjavanja tih ljudi i nekih vidova kratkoročne pomoći. Toga se ne sjećam da li su u ovom slučaju ovi ljudi dobili otpremnine? Ako neko zna preciznije nek napiše.....jer neki su dobijali otpremnine u okviru NATO Trust fonda, ali nisam siguran da li su svi to dobili.

Mozda bude a mozda bude i Dodin scenario :mrgreen: smanji penzije do daske i onda samo poruci da se svi kolektivno hebu :lol: :lol: :lol:
kod Dode je to dobro sračunato i ciljano: da instrukciju psićima da smanje pemzije i onda se on pojavi kao spasitelj i zaštitnik koji rješava probleme i brine o malom srbinu...ko zna zna
Post Reply