Kutak za privatnike, samozaposlene i poduzetnike

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

zahvalan

#26 Re: Kutak za privatnike, samozaposlene i poduzetnike

Post by zahvalan »

Murisno1 wrote:
pridearijana wrote:
Murisno1 wrote:Pozdrav samozaposlenima. Hajde da imamo temu gdje ćemo neka svoja konkretna iskustva dijeliti, eventualno i savjete o pokretanju firme, radu, radnicima, zaposlenima, parama, ratama, kirijama, rezijama, kreditima, inveticijama i sl ... Ako ima koja budala da hoce u privatluk da mu odmah na startu kazemo kakava je to zahebancija, ali da vrijedi ako su motivi regularni i sl :D

Ja sam u privatluku od 19. godine, uspona i padova mali milion, vazda borba, milina kad zaradis svoju paru. Mislim da se poduzetnici dobro razumiju međusobom, jer pojednostavljuju stvari. Mislim, isto tako, da se nepoduzetni ljudi nikako ne razumiju, upravo jer komplikuju stvari i sl ...
Najgore od svega mi je sto su "privatnici" na losem glasu jer kao slabo placaju a puno se radi.Ja sve u svojoj firmi izmirim na vrijeme,nije mi problem dati drzavi vecinski dio novca koji ja zaradim ali mi teze pada rad nasih ljudi.Do sad se niko od zaposlenih nije pojavio sa svijescu da treba svoju platu da zaradi i onda se cudimo sto nam je drzava u ovakvom stanju i stopa nezaposlenosti visoka.Prvo,drzava nam je upravo onakva kakva bi trebala da bude jer kako kazu svaki narod ima politicare kakve zasluzuje.Nasi ljudi nisu za posla,samo da piju kafu i komentarisu kako im nesto nije uredu.Ponekad mi djeluje kao da bi prvog u mjesecu da podigne svoju platu ali da se na poslu ni ne pojavljuje.Zao mi je svih privatnika koji posteno rade,isplacuju sve obaveze na vrijeme a imaju problema sa zaposlenima.Tek kad shvatimo sta je rad i posao i koliko se u takvo nesto treba uloziti vremena,truda,obrazovanja i sl.tad ce svima biti lakse.Najgore od svega je sto svi dodju i mole te za posao,spremni su raditi za bilo koje pare a poslije mjesec-dva misle da su svu pamet pokupili i traze vece plate i brojne beneficije.To je ono sto mi najvise smeta.Kako da ocekujem da me drzava shvati kad ne mozes naci nekoga ko ce ti raditi posao i da te razumije koliko je u danasnje vrijeme tesko zaradjivati novac.Uzas...
S time se pomiri što prije. Radnik kad počne poduzetnički razmišljat, uskoro postane privatnik/poduzetnik jer sabere 2 i 2. Takve, po mom mišljenju treba čuvati ko oči u glavi. Rijetkost su, ali tako je sa svim vrijednim na svijetu.

Sa nehljebarima ne treba diskutovati. Mislim da se privatnici previše ibrete sa budalama sa onom klasičnom luzerskom pričom. Oni misle da su za sve probbleme u svijetu krive pare a jadan čim dobije platu ode kupit najnoviji mobitel, nove farmerice, nove patike... a ja se prva tri mjeseca u godini mučim da osiguram barem 80% onog što na godišnjem nivou moram dat usranom i nesposobnom državnom aparatu, a uz to ne dobijam nikakvu podršku, a uz to me još i sputavaju gdje god mogu ...

Dakle, skonto sam da s ljudima nema diskusije. Radi, ne raspravljaj se.
Znaci sada i Arogantni imaju Svoju temu gdje ce Vrijedjati Radnicku Klasu ?
Boli tebe briga gdje ce neko Potrositi SVOJ novac.

Nadam se da ces ako nista dobiti Opomenu od Administratora jer previse vrijedjas Radnicku Klasu.
Sad ako si ti od 18 godina u Privatnom Biznisu ne znaci da ti se svi moraju Klanjati (mada cisto sumnjam jer je u Bosni nemoguce imati Svoj Biznis s 18 godina,osim ako ti babo nije kakav kabadahija ) ali to ti opet ne daje za Pravo da vrijedjas kako neko razmislja i da ti nekog ismijavas sto ce neko Potrositi Svoje Pare za nove tene,trenerku itd itd

:run:
zahvalan

#27 Re: Kutak za privatnike, samozaposlene i poduzetnike

Post by zahvalan »

Eeee privatnik dodje na forum i kuka kako mu je tesko :( :( :( :( :-) :-) :-)

Ako ti se ne svidja radnik ti ga lijepo otpustis i nadjes drugog i sve tako dok ne dodje onaj koji tebi odgovara

Ali tema je uh :lol: :lol: :? :( :( :( :run:

:sax:
Ricken

#28 Re: Kutak za privatnike, samozaposlene i poduzetnike

Post by Ricken »

zahvalan wrote:Eeee privatnik dodje na forum i kuka kako mu je tesko :( :( :( :( :-) :-) :-)

Ako ti se ne svidja radnik ti ga lijepo otpustis i nadjes drugog i sve tako dok ne dodje onaj koji tebi odgovara

Ali tema je uh :lol: :lol: :? :( :( :( :run:

:sax:
Čuj ovog proletera. Haj ti na temu SDP nije ovo taj film.
ledenjak

#29 Re: Kutak za privatnike, samozaposlene i poduzetnike

Post by ledenjak »

Pozdrav svima,
Nadam se da sam na pravom mjestu za moj problem.Naime kupio sam prodavnicu,znaci kupio sam objekat i u fazi je prevoda.Prodavnica radi i dalje i ja takodje namjeravam da se bavim istim poslom.Samo da napomenem da sam prvi put u ovom poslu.Ukratko da li ovaj od koga kupujem mora da odjavi radnju i da ja sve iznova prijavljujem kao da nije ni postojala ili kao sto sam cuo ja mogu samo da prenesem vlasnistvo na sebe.Jos jednom napominjem da je ovo za mene potpuno nepoznato,ja se samo vodim po onom rekla kazala.Knjigovodja koji vodi ovu radnju kaze da moram sve nanovo, dok jedna osoba koja vec ima radnju kaze da mogu i na ovaj nacin koji sam gore spomenuo.
Hvala,
Haettenschweiler

#30 Re: Kutak za privatnike, samozaposlene i poduzetnike

Post by Haettenschweiler »

Mi definitivno nismo narod za socijalnu državu. Za nas je čizma kapitalizam 19 st. Možete misliti kako se privatnik osjeća kada mora platiti brdo poreza ODMAH bez obzira da li je uspio da utjera potraživanja ili ne.
Mislite li stvarno da su privatnici tako beždušni i da uživaju kada navlače na sebe gnijev radnika i njihovih porodica jer ih tjeraju da ostaju 3-4 sata mimo kraja radnog vremena a istovremeno znaju da je bagra sa sudova već u 14 sati kući dok njihovi slučajevi za utjerivanje potraživanja negdje sakupljaju prašinu.
Zar stvarno neko može misliti da bi veći prihodi od raznih poreza (pogotovo direktnih) doveli do novih ulaganja u infrastrukturu, industriju, poljoprivredu...ili bi bili protjerani kroz guzice lažnih rv invalida, ministara, nijihove rodbine,...ne budite naivni.
amko76

#31 Re: Kutak za privatnike, samozaposlene i poduzetnike

Post by amko76 »

Šta uradiše ovi gore :shock:

Klasni neprijatelji :lol: :lol: :lol:
Miki123

#32 Re: Kutak za privatnike, samozaposlene i poduzetnike

Post by Miki123 »

Zar stvarno neko može misliti da bi veći prihodi od raznih poreza (pogotovo direktnih) doveli do novih ulaganja u infrastrukturu, industriju, poljoprivredu...ili bi bili protjerani kroz guzice lažnih rv invalida, ministara, nijihove rodbine,...ne budite naivni.
ovo uvijek spomenem na ovakvim i sličnim temama. povećo se pdv, skupile se milijarde, ali se i administracija povećala i njihove plate. jedino znam da se autoput nije povećo.
casanova123

#33 Re: Kutak za privatnike, samozaposlene i poduzetnike

Post by casanova123 »

ovo su losa vremena..

ima vise ljudi nego sto bi trebalo, ljudi duze zive, manje hrane, vece cijene, manje poslova.. sta mislite do cega je ovo dovelo i do cega ovo vodi?
Murisno1

#34 Re: Kutak za privatnike, samozaposlene i poduzetnike

Post by Murisno1 »

casanova123 wrote:ovo su losa vremena..

ima vise ljudi nego sto bi trebalo, ljudi duze zive, manje hrane, vece cijene, manje poslova.. sta mislite do cega je ovo dovelo i do cega ovo vodi?
čovjek proizvodi rekordno po broju stanovnika, gotovo duplo u odnosu na prije 60 godina kada nas je bilo manje od 3 milijarde ... uglavnom, stanje je dobro, izuzmemol neka globalna standardna sranja kojih je uvijek bilo, čak i više, samo nismo znali ko što znamo danas .. to je opet sasvim druga stvar. manje više, sve osim BiH i nekih afričkih i diktatorskih zemalja uglavnom napreduje :D
amarcor

#35 Re: Kutak za privatnike, samozaposlene i poduzetnike

Post by amarcor »

Miki123 wrote:
ovo uvijek spomenem na ovakvim i sličnim temama. povećo se pdv, skupile se milijarde, ali se i administracija povećala i njihove plate. jedino znam da se autoput nije povećo.
ta saka jada sto je bila na vlasti, nisu mogli sami potrosit te milijarde he he he :D
Tina SA

#36 Re: Kutak za privatnike, samozaposlene i poduzetnike

Post by Tina SA »

ledenjak wrote:Pozdrav svima,
Nadam se da sam na pravom mjestu za moj problem.Naime kupio sam prodavnicu,znaci kupio sam objekat i u fazi je prevoda.Prodavnica radi i dalje i ja takodje namjeravam da se bavim istim poslom.Samo da napomenem da sam prvi put u ovom poslu.Ukratko da li ovaj od koga kupujem mora da odjavi radnju i da ja sve iznova prijavljujem kao da nije ni postojala ili kao sto sam cuo ja mogu samo da prenesem vlasnistvo na sebe.Jos jednom napominjem da je ovo za mene potpuno nepoznato,ja se samo vodim po onom rekla kazala.Knjigovodja koji vodi ovu radnju kaze da moram sve nanovo, dok jedna osoba koja vec ima radnju kaze da mogu i na ovaj nacin koji sam gore spomenuo.
Hvala,

Nazalost kupovina prostora je samo pocetak.Prvi vlasnik mora da zakljuci svoje poslovanje i ti kao novi nastavljas dalje i to od pocetka.
Prostor,prijava ,inspekcija,EP,atest za struju,kasa i lagano krenes.
zahvalan

#37 Re: Kutak za privatnike, samozaposlene i poduzetnike

Post by zahvalan »

gdje onaj sto kuka kako inspekcija gasi privatnike

Pa evo oni preko telefona utajise 700.000 KM (slovima sedamstotina hiljada konvertibilnih maraka)

:thumbup: inspekcija
Post Reply