SKODA FABIA

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
johntra

#26 Re: SKODA FABIA

Post by johntra »

goran16v wrote: Da li je Punto jeftiniji bez razloga i ako nije zasto je jeftiniji? Sta kazu podaci o dimenzijama kabine, gepeka, pouzdanosti, broju kvarova, padu cijene rabljenog za Punta i Fabiu?
Imaš Google pa upoređuj, ali mislim da u nekim stvarima po pitanju dimenzija prednjači, ako ništa bar ima više mjesta za visoke putnike...Punto je ovdje podcijenjen zbog toga što se uvozi smeće iz Zapadne Evrope, dok je prednost Fabie što su skoro sve kupljene nove u BiH, pa imaju realnu kilometražu i dobru servisnu historiju...opet, znamo svi kakvih je pređeno 100.000 km u BiH, a kakvih u Evropi...
Plus za Punto, motor, udobnost, vjerujem i prostor, cijene dijelova i održavanja, dizajn..
Minus, uvozi se vjerovatno šrot (ne mora značiti da su svi takvi, što dovodi do kvarova i podcijenjenosti), servo volan (ali nije na svakom modelu), plastična unutrašnjost...
umjesto Punta, možete upisati bilo koji model iz ove klase automobila, a koji po svemu može parirati Fabiji...
ElRe

#27 Re: SKODA FABIA

Post by ElRe »

Vozio sam i Punta 2 i Fabiu 1 i realno Fabia je S klasa za Punta po svemu.

Prostranost je manje vise ista, ali kod Fabie je enterijer puno puno bolje i kvalitetnije urađen (EL vs Comfort) i to bi bio glavni razlog zasto bih uzeo Fabiu. Kakav je enterijer Fabie Classic ne znam, ali kod Punta je u svim verzijama isti.
Oplate vrata, sjedista izdržljivija na Fabii.
Onaj dio pragova iza prednjih tockova kod Punta redovno zahrdja jer zastitu pojedu voda, so, kamencicu, toga kod Fabie nema.
Fabiu jedino treba izbjegavati sa 1.4 MPI motorom zbog potrosnje.

Fiatov motor 1.2 po gradu ce bez problema da potrosi 8-8.5l, Fabiin 1.4 MPI ide i do 9.5.
Punto 1.2 na otvorenom moze da se spusti i na 5l. 1.4 MPI Fabia tesko ispod 6.5l.
goran16v

#28 Re: SKODA FABIA

Post by goran16v »

johntra wrote:
goran16v wrote: Da li je Punto jeftiniji bez razloga i ako nije zasto je jeftiniji? Sta kazu podaci o dimenzijama kabine, gepeka, pouzdanosti, broju kvarova, padu cijene rabljenog za Punta i Fabiu?
Imaš Google pa upoređuj, ali mislim da u nekim stvarima po pitanju dimenzija prednjači, ako ništa bar ima više mjesta za visoke putnike...Punto je ovdje podcijenjen zbog toga što se uvozi smeće iz Zapadne Evrope, dok je prednost Fabie što su skoro sve kupljene nove u BiH, pa imaju realnu kilometražu i dobru servisnu historiju...opet, znamo svi kakvih je pređeno 100.000 km u BiH, a kakvih u Evropi...
Plus za Punto, motor, udobnost, vjerujem i prostor, cijene dijelova i održavanja, dizajn..
Minus, uvozi se vjerovatno šrot (ne mora značiti da su svi takvi, što dovodi do kvarova i podcijenjenosti), servo volan (ali nije na svakom modelu), plastična unutrašnjost...
umjesto Punta, možete upisati bilo koji model iz ove klase automobila, a koji po svemu može parirati Fabiji...
Eto sad je Punto jeftiniji samo zato sto su svi smece iz uvoza... Ma daj...
Spajz

#29 Re: SKODA FABIA

Post by Spajz »

Vozio sam novu fabiu(trenutno vozim golf 3),presao sa njom oko 400 km...Neko rece da je spora na startu,po meni nije istina,ne ide lose uopce,samo kad gas pritsnes kao da si u nekoj igrici :D ...Sve u svemu,odlicno auto za zene !
johntra

#30 Re: SKODA FABIA

Post by johntra »

goran16v wrote: Eto sad je Punto jeftiniji samo zato sto su svi smece iz uvoza... Ma daj...
Pa nije samo radi toga jeftiniji, uzmeš u obzir i tradicionalno nepovjerenje bh. kupaca prema FIAT-u i dobiješ jednačinu...
530i

#31 Re: SKODA FABIA

Post by 530i »

Fabia 1 vs. Punto 2. pa tu nema dileme. Mislim, naravno, da je Punto u prednosti.

Moje je lično mišljenje da je plastika u fabiji, kao i sjedišta za ocjenu 1. Plastika gruba, neugledna, sjedišta tvrda i neudobna. Auto kao auto sveukupno neudoban. A Punto za tu klasu veličine odličan po pitanju udobnosti.

Limarijski su tu negdje. i fabije sam ja viđao sa korozijom, ali pretpostavljam da se radi o udarenim autima.

I fabija ima "tradicionalne" mane tipa trošenja tih nekih gumica na trapu, isto kao kod fiata servo volan.

Sve u svemu, nema razloga da se fiat zaobilazi u ovoj komparaciji, pogotovo ako se radi o dobrom i održavanom primjerku. U BiH kupljene fabije obično prodaju firme koje su ih dobro teglile i prešle dosta km na upitnim cestama...nije ni to neka posebna utjeha.
goran16v

#32 Re: SKODA FABIA

Post by goran16v »

johntra wrote:
goran16v wrote: Eto sad je Punto jeftiniji samo zato sto su svi smece iz uvoza... Ma daj...
Pa nije samo radi toga jeftiniji, uzmeš u obzir i tradicionalno nepovjerenje bh. kupaca prema FIAT-u i dobiješ jednačinu...
Otkud to nepovjerenje, unaprijed definisano u genetskom kodu ili je za to kriva neka praksa?
johntra

#33 Re: SKODA FABIA

Post by johntra »

nemoj mene sad hvatati sa tim sarkastičnim terminina, nismo djeca...
definisano je na mahalskim pričama, nažalost, to kod nas najviše vode pije...
goran16v

#34 Re: SKODA FABIA

Post by goran16v »

johntra wrote:nemoj mene sad hvatati sa tim sarkastičnim terminina, nismo djeca...
definisano je na mahalskim pričama, nažalost, to kod nas najviše vode pije...
Nisu sarkasticni termini nego mi je nekako tesko povjerovati da je samo zbog mahalskih tj. neprovjerenih prica, cime ti opravdavas nisku cijenu polovnog Punta u odnosu na polovnu Fabiu, Skoda Fabia, koja je po vama losija od Punta, vec godinama najpordavaniji auto u BiH. Kad vec tvrdis da su to samo mahalske price ljubazno te molim da ih demantujes konkretnim podacima.
Na stranici Autocommerca je oglasena akcija da je najjeftiniji Punto evo 5 vr. 20.490 KM, a najjeftinija Fabia HTP 5 vr. je na akciji 14.500 KM, redovna cijena 16.000KM. Za cijenu najjeftinijeg Punta na akciji se po redovnim cijenama moze dobiti najopremljenija Fabia Elegance 1,2 HTP ili 1,2 TSI sa srednjim paketom opreme Ambiente ili za hiljadu KM vise Fabia 1,6 TDI CR sa osnovnom opremom Active.
Npr. na autopijaca oglasima Fabia sa najslabijim motorom 1,2 HTP najjeftinija je 2002. za 6.500 KM. na istim oglasnima najjeftiniji Fiat Punto 1,2 iz 2002 godine je 4.900, najjeftinija Fabia iz 2008. je 1,2 HTP za 10.000 KM, a najskuplji Punto je iz iste godine 1,3 MJ 9.990 KM.
To su konkretni podaci, a sve ostalo je mahalska prica.
@530i
Silen blokovi mozda jesu standardna mana na Skodama Fabiama, ali je cijena 16 KM/kom u ASA PSS-u, a provjeri kolika je cijena servo pumpe kod Fiata Punta. Moja prijateljica je na svom Puntu imala taj kvar i platila je polovnu pumpu nekih stotina maraka (*ne uzmi zdravo za gotovo ali oko 800).
johntra

#35 Re: SKODA FABIA

Post by johntra »

niko ovdje ne tvrdi da je Punto bolji od Fabie, nego se priča o tome kako Punto nije uopšte lošiji automobil...napisao sam već šta mi se sviđa i šta ne sviđa kod oba modela, te zašto je Fabia u određenoj prednosti, može se reći, u obje generacije...niko ne spori da je Fabia najprodavaniji auto u BIH, ali kako je do toga došlo, to je već druga priča...
dalje, porediš posljednje generacije modela, btw Grande Punto je, za bilo koju Fabiu druge generacije, Space shuttle, kako po opremi, tako i po motorima, a da ne pričamo o prodajnim podacima dalje od tora zvanog BiH...
također, ne možeš porediti cijene ASA grupacije i bijednog Autocommerca, kome je prodaja automobila zadnja rupa na svirali, pa i ne može formirati niže cijene od te početne...ASA je konglomerat, Fabia najprodavanije auto, uvozi se masovno, dobijaju se popusti na naručenu količinu i tako dobiješ 14.500 KM..niko i nikad neće u BiH formirati bolju cijenu od Fabie u toj klasi...GP-a se proda 30 komada godišnje, ako i toliko...
Cijena polovnih modela se baziraju na iskustvima sa tim modelima, koji su, barem kod nas, vezani za mahalske priče o tome kako se FIAT-i samo kvare, hrđaju i troše, što je možda važilo za modele od prije 20 godina, ali je i tad Punto bio najbolji proizvod od FIAT-a..mene nikad niko neće ubijediti da ta polovna Fabia vrijedi dodatnih milju maraka, pogotovo jer se radi o modelima koji nikada neće biti bolji od njihovog tate VW Pola...
p.s. reparacija servo volana kod Jakare je dvije glave, dok se kod jednog majstora u Višegradu to može uraditi i za 150 KM...i opet, od te boljke ne boluje svaki Punto...
goran16v

#36 Re: SKODA FABIA

Post by goran16v »

Dragi moj jonthra nisi u pravu kad eliminises drzavu u kojoj se nalazimo iz jedniacine kojom se rjesava koji auto kupiti, jer je cijela rasprava da li je Skoda Fabia 1,2 HTP dobar auto upravo iz prespektive potencijalne kupovine u BiH, a ne u Lihtenstajnu. Takodjer, jos uvijek ostaje nerazjasnjena misterija zasto je (Grande) Punto 1,3 Multi Jet iz 2008. god isto novaca kao i Fabia 1,2 HTP istog godista kad je i po dizajnu i po opremi za istu tu Fabiu jedan Grande Punto Space Shuttle kako ti tvrdis.
johntra

#37 Re: SKODA FABIA

Post by johntra »

da, upravo kad se iz jednačine izbaci ova država, vidi se kako je Fabia jedan prosječan auto...dok se kod nas sve što ima predznak VW ili je iz te grupacije, ukiva uz zvijezde...tu ti leži odgovor zašto je Fabia skuplja od Punta...meni je, a ne mora biti ostalima, poređenje Fabie druge generacije i GP-a, zaista smiješno...
ionako sam odgovor na ovu temu dao zbog toga što se počeo pljuvati Punto bez razloga....
maxell_sarajevo

#38 Re: SKODA FABIA

Post by maxell_sarajevo »

ElRe wrote:Vozio sam i Punta 2 i Fabiu 1 i realno Fabia je S klasa za Punta po svemu.

Prostranost je manje vise ista, ali kod Fabie je enterijer puno puno bolje i kvalitetnije urađen (EL vs Comfort) i to bi bio glavni razlog zasto bih uzeo Fabiu. Kakav je enterijer Fabie Classic ne znam, ali kod Punta je u svim verzijama isti.
Oplate vrata, sjedista izdržljivija na Fabii.
Onaj dio pragova iza prednjih tockova kod Punta redovno zahrdja jer zastitu pojedu voda, so, kamencicu, toga kod Fabie nema.
Fabiu jedino treba izbjegavati sa 1.4 MPI motorom zbog potrosnje.

Fiatov motor 1.2 po gradu ce bez problema da potrosi 8-8.5l, Fabiin 1.4 MPI ide i do 9.5.
Punto 1.2 na otvorenom moze da se spusti i na 5l. 1.4 MPI Fabia tesko ispod 6.5l.

Kad smo vec kod potrosnje 1.2HTP ;-)

Image

:kravata:
ponton

#39 Re: SKODA FABIA

Post by ponton »

Vidim, tu samo neki veliki znalci. Fiatova kompanija Comau proizvodi robote, industrijsku mašineriju koja je ujedno jedna od najboljih u svijetu. U Fiatu su u većini slučajeva samodostatni, rabe najviše robotike, i u zadnje vrijeme rješavaju se sve više ljudstva. Pogledajte vi biseri video sa proizvodne trake npr. MINI, i svatko bistriji vidjet će zašto Fiat pravi jednako kvalitetne automobile za manju cijenu, njih ne muči skupa proizvodnja. Ostavite se tih priča, rekla-kazala, hrđaju pragovi pa kojekakve bezumne rasprave. Normalno ako poslije zime, poslije onolike soli i kamenčića kojim posipavaju ceste nikad ne opereš auto, pa ga izgrebeš, to je nemar vlasnika. Lim iako je pocinčan, ako se izgrebe on će hrđat, tko tvrdi suprotno, nek se mani ćorava posla. Fiatov city mod je navodno njegova boljka na nekim modelima, a to je opet neznanje i nemar vlasnika. City mod se koristi na kratko vrijeme (parkiranje).
530i

#40 Re: SKODA FABIA

Post by 530i »

gorane, gorane...servo na puntu se može riješiti do 200 maraka...a moj problem nije ako to neko plati i dvije hiljade, to je problem onog kog plaća.

I najprodavanije auto u BiH slabo je kakvo mjerilo...auto godine BiH...priznanje ovo-ono...to prije može biti mjerilo ludosti i gluposti, nego realnih stvari.
frngla

#41 Re: SKODA FABIA

Post by frngla »

johntra wrote:
Image

Image

punto kvalitetniji, ljepsi dizajnom i jeftiniji za odrzavanje od fabie :lol:

slike su simbolicne (u pitanju su 2 najjace verzije vozila)
goran16v

#42 Re: SKODA FABIA

Post by goran16v »

johntra wrote:da, upravo kad se iz jednačine izbaci ova država, vidi se kako je Fabia jedan prosječan auto...dok se kod nas sve što ima predznak VW ili je iz te grupacije, ukiva uz zvijezde...tu ti leži odgovor zašto je Fabia skuplja od Punta...meni je, a ne mora biti ostalima, poređenje Fabie druge generacije i GP-a, zaista smiješno...
ionako sam odgovor na ovu temu dao zbog toga što se počeo pljuvati Punto bez razloga....
Pa drzavu bi mogao izbaciti iz jednacine jednino kad ne bi zivio u njoj, a posto zivis - teoriju SBBKBB mozes okaciti macku o rep.
Evo liste naprodavanijih u Europi za 2011 kako bih ti dokazao da okivanje VW-a u zvijedne nema veze s iskljucivo sa nasom drzavom/nasim podnebljem:
1. VOLKSWAGEN 1,684,150
2. FORD 1,077,759
3. RENAULT 1,044,920
4. OPEL/VAUXHALL 989,261
5. PEUGEOT 911,703
6. CITROEN 770,726
7. FIAT 682.140
8. AUDI 680.262
9. BMW 641.737
10. MERCEDES 591.750
11. TOYOTA 527.206
12. SKODA 494.760
13. NISSAN 458,033
14. HYUNDAI 398,129
15. SEAT 305,730
16. KIA 293,960
17. VOLVO CAR CORP. 254,732
18. DACIA 252,058
19. SUZUKI 177,996
20. CHEVROLET 175,683
Kao sto vidis u 2011. je prodato milion vise bezrazlozno razvikanih VW-a od Fiata koji je prodao 185k auta vise od bezvezne Skode

Sto se tice konkretnih modela evo liste za 2011:
1. VW Golf
2. Ford Fiesta
3. VW Polo
4. Renault Clio
5. Opel Vauxhall Corsa
6. Peugeot 207

7. Opel Astra
8. Ford Focus
9. Renault Megane
10. Fiat Punto
Kao sto vidis, Punto Evo tj, ex Grande Punto je tek 6. u Europi u svojoj klasi, a na prva 3 mjesta su opet dva nicim zasluzna VW-a.
goran16v

#43 Re: SKODA FABIA

Post by goran16v »

530i wrote:gorane, gorane...servo na puntu se može riješiti do 200 maraka...a moj problem nije ako to neko plati i dvije hiljade, to je problem onog kog plaća.

I najprodavanije auto u BiH slabo je kakvo mjerilo...auto godine BiH...priznanje ovo-ono...to prije može biti mjerilo ludosti i gluposti, nego realnih stvari.
Mozda se servo na puntu moze rjesiti za 200 KM reparacijom (i ostalim metodama pravljenja pite od govana) za razliku od bjedne skodice na kojoj ne postoji kvar od 200 KM.

Burazeru, Fabia je godinama vec najprodavaniji auto u BiH i mores pjevat' borbene cega je to mjerilo, a cega nije.
530i

#44 Re: SKODA FABIA

Post by 530i »

Rolls Royce je onda najgore auto na svijetu, proda ih se hiljadu (lupam) godišnje... :lol:

U nedostatku argumenata...trollanje klasično, navođenje inih statistika...čovjek da pomisli da se radi o ozbiljnim sugovornicima. :roll:
Miro Spiro
Grijem se na: toplotna pumpa
Vozim: Jensen Interceptor

#45 Re: SKODA FABIA

Post by Miro Spiro »

Koliko vidim ovdje svako svoga FIATA hvali. Goran je stavio cinjenice a vi pokusavate da dokazete suprotno zato jer imate taj automobil.
530i

#46 Re: SKODA FABIA

Post by 530i »

U životu Fiata nisam imao...ali mi idu na neku stvar prepotentni pametnjakovići, koji gle čuda obično voze TDI Golf, Passat, Audi, Škodu...ostali su svi manje-više normalni.
goran16v

#47 Re: SKODA FABIA

Post by goran16v »

ponton wrote:Vidim, tu samo neki veliki znalci. Fiatova kompanija Comau proizvodi robote, industrijsku mašineriju koja je ujedno jedna od najboljih u svijetu. U Fiatu su u većini slučajeva samodostatni, rabe najviše robotike, i u zadnje vrijeme rješavaju se sve više ljudstva. Pogledajte vi biseri video sa proizvodne trake npr. MINI, i svatko bistriji vidjet će zašto Fiat pravi jednako kvalitetne automobile za manju cijenu, njih ne muči skupa proizvodnja. Ostavite se tih priča, rekla-kazala, hrđaju pragovi pa kojekakve bezumne rasprave. Normalno ako poslije zime, poslije onolike soli i kamenčića kojim posipavaju ceste nikad ne opereš auto, pa ga izgrebeš, to je nemar vlasnika. Lim iako je pocinčan, ako se izgrebe on će hrđat, tko tvrdi suprotno, nek se mani ćorava posla. Fiatov city mod je navodno njegova boljka na nekim modelima, a to je opet neznanje i nemar vlasnika. City mod se koristi na kratko vrijeme (parkiranje).
U BiH:
Cijena osnovnog modela Fiata Punta 3vr. 19.900 KM/5vr 20.490 KM
Cijena osnovnog modela Ford Fiesta 18.499 KM
Cijena osnovnog modela VW Pola 18.309 KM
Cijena osnovnog modela Opel Corse 18.262 KM
Cijena osnovnog modela Skode Fabie 15.958 KM
U Njemackoj (sa svim davanjima):
Cijena osnovnog modela VW Polo 12.150 EUR
Cijena osnovnog modela Fiat Punto 12.000 EUR
Cijena osnovnog modela Ford Fiesta 11.500 KM
Cijena osnovnog modela Opel Corse 11.140 EUR
Cijena osnovnog modela Skode Fabie 1,2 10.580 EUR

Da podsjetim:
aktuelni VW Polo Mk.5 - 6R je model iz 2009. godine
aktuelna Ford Fiesta Mk.6 je model iz 2008. godine
aktuelna Opel Corsa D je model iz 2006. godine
aktuelna Skoda Fabia Mk.2 - 5J je model iz 2007. godine
aktuelni Fiat Punto Evo (ex Grande Punto) je model iz 2005. godine

Veliki si znalac...
goran16v

#48 Re: SKODA FABIA

Post by goran16v »

530i wrote:U životu Fiata nisam imao...ali mi idu na neku stvar prepotentni pametnjakovići, koji gle čuda obično voze TDI Golf, Passat, Audi, Škodu...ostali su svi manje-više normalni.
Na tvoju veliku zalost nisam taj... Kad te neko zalijepi brojkama onda je pametnjakovic, to je nas vrhunac.
goran16v

#49 Re: SKODA FABIA

Post by goran16v »

530i wrote:Rolls Royce je onda najgore auto na svijetu, proda ih se hiljadu (lupam) godišnje... :lol:

U nedostatku argumenata...trollanje klasično, navođenje inih statistika...čovjek da pomisli da se radi o ozbiljnim sugovornicima. :roll:
Koji je bolji argument za direktne konkurente u klasi i cijenu od broja prodatih u Europi?
Evo ti jos jedan:
Po ADAC-ovom istrazivanju za 2010 godinu po broju kvarova u klasi malih automobila:
1 BMW Mini (uklj. Cabrio)
2 Peugeot 207
3 Mitsubishi Colt
4 Opel Meriva
5 Nissan Note
6 Skoda Roomster
7 Dacia Sandero
8 Ford Fusion
9 Mazda 2
10 VW Polo
11 Opel Corsa
12 Renault Clio
13 Ford Fiesta

14 Citroen C3
15 Nissan Micra
16 Skoda Fabia
17 Toyota Yaris
18 Suzuki Swift
19 Renault Modus
20 Honda Jazz
21 Fiat Punto
22 Seat Ibiza/Cordoba
23 Hyundai Getz

Eto, Fiat Punto je daleko iza konkurencije i po broju kvarova.
Kad sve saberes: Fiat Punto je najstariji model, skoro najskuplji u klasi, statisticki najnepouzdaniji.
530i

#50 Re: SKODA FABIA

Post by 530i »

Opasno si zgrahnuo Gorane, ozbiljni ljudi, kakav ti očito nisi, znaju da se ADAC zove zbog ispuhane gume, crknutog akumlatora, zaključanih ključeva i mase drugih kvarova koji ama baš nemaju nikakve veze sa proizvođačem, tj. nekom početnom kvalitetom...pukao mi remen i zovnem ADAC. Nema veze što sam ga trebao promijeniti prije 25.000km. Naspu mi ili naspem sam sebi dizel umjesto benzina i zovem ADAC.

Šta reć, kakvu posluku porat...

Ni u istoj klasi, ni iste cijene broj prodatih primjeraka nije i ne mora biti ujedno i mjerilo kvalitete (kao ni starost modela, kao ni cijena). I ne vidim šta je tu nejasno. Osim kad ste zaljepljeni plastikom na nivou yuge kakva se može pronaći u svim fabijama prve generacije.
Post Reply