U hoću i ja da budem menadžer frizerskog salonaTina SA wrote:Nisu svi stekli nelegalno ali ima "hin" koji su direktori a nemaju osnovne škole.
Hajmo o menadžeru koji ima lanac frizerskih salona u tržnim centrima.
Čovjek nije frizer,nema pojma šta znači ta struka ali je savršen manipulator radnicima uz pomoć svojih šefica u tome i uspjeva.Naravno,uz minimalan broj prijavljenih i onih koji su na listi čekanja čovjek opstaje .
Mobing na poslu,sexualno iskorištavanje ,neprijavljeni radnici,plata navrijeme ali jeli to ono što nekome treba.
Biti iskorištena radna snaga i čekati da budeš meta menadžera.
Tu problem ima menadžer koji zavisi od radnika i njihove zarade i na perfidan način manipuliše s njima.
Problem imaju i radnici koji nemaju dovoljno znanja i pristaju da budu iskorištena i ponižena radna snaga.
Takvi radnici i menadžeri su zatrovali frizersku struku i obezvrijedili tu djelatnost.
U svijetu dobri frizeri imaju svoje menadžere ali mi smo daleko od toga jer nismo dostigli nivo znanja pa mnogi trpe menadžere.
Postoji i ona druga mahalska,nema plate ovaj mjesec,pa radiš drugi i tako unedogled a gazda voza đipa i voda mace a radnike šamara.Primitivizam .Zato je najbolje -isplata sedmično,nema plate -nema rada .
Da bi mogao postavljati uslove moraš imati znanje i znati zaraditi novac.
Ali ja vjerujem u tebe i ako mogu savjetovati je tražiš poštenog poslodavca koji poštuje rad i uredno plaća.ne one ufurane -takvi su uvjek diskutabilni i puni sebe,komplexi ..štali.
Privatnici,neuplacen staz,nepostivanje zakona i prava radnik
Moderator: anex
-
amko76
#26 Re: Privatnici,neuplacen staz,nepostivanje zakona i prava ra
- Ricken
#27 Re: Privatnici,neuplacen staz,nepostivanje zakona i prava ra
Plaća zadnjeg dana u mjesecu, ako zadnji dan pada u vikend onda i prije.
Svi radnici su prijavljeni na svoje pune plaće. Prijavljeni od prvog dana zaposlenja.
Regres redovan, i do maksimalno neoporezivog iznosa, topli nije puni ali je ok kao i ostale nakande.
Seznoski je posao pa je normalno da se u određenim periodima radi po 15 sati dnevno (bukvalno). Ali ima perioda kada se ne radi nikako. Što je najbitnije nema izmišljanja posla. Odmori se nemogu uzeti u toku sezone, ali kad nije period sezone možeš uzet kad hoćeš. Foliranje za bolovanje je dozvoljeno i legalno u periodu kada nije sezona. Kad je sezona nemaš pravo biti bolestan.
Mislim da se na ovoj temi mora napraviti jedna distinkcija, privatne firme i piljare i obrtnici. Razlika u odnosu prema radniku može biti značajna. Nemora ali može.
Svi radnici su prijavljeni na svoje pune plaće. Prijavljeni od prvog dana zaposlenja.
Regres redovan, i do maksimalno neoporezivog iznosa, topli nije puni ali je ok kao i ostale nakande.
Seznoski je posao pa je normalno da se u određenim periodima radi po 15 sati dnevno (bukvalno). Ali ima perioda kada se ne radi nikako. Što je najbitnije nema izmišljanja posla. Odmori se nemogu uzeti u toku sezone, ali kad nije period sezone možeš uzet kad hoćeš. Foliranje za bolovanje je dozvoljeno i legalno u periodu kada nije sezona. Kad je sezona nemaš pravo biti bolestan.
Mislim da se na ovoj temi mora napraviti jedna distinkcija, privatne firme i piljare i obrtnici. Razlika u odnosu prema radniku može biti značajna. Nemora ali može.
- Tina SA
#28 Re: Privatnici,neuplacen staz,nepostivanje zakona i prava ra
Slazem se Ricken.
Veoma je vazno definisati koje su to djelatnosti i koji privatni sektor najvise izrabljuje radnike.
Znam sigurno da mnogi zele da rade ali nemaju dovoljno samopouzdanja a to je najvaznije.
Privatni poduzetnici su sirok pojam pa nije lose naglasiti koja djelatnost i ko najvise ljude izrabljuje.
To je sad nova moda -i ako se cuti onda se i opravdava moderna expolatacija.
Veoma je vazno definisati koje su to djelatnosti i koji privatni sektor najvise izrabljuje radnike.
Znam sigurno da mnogi zele da rade ali nemaju dovoljno samopouzdanja a to je najvaznije.
Privatni poduzetnici su sirok pojam pa nije lose naglasiti koja djelatnost i ko najvise ljude izrabljuje.
To je sad nova moda -i ako se cuti onda se i opravdava moderna expolatacija.
-
pobunjenik
#29 Re: Privatnici,neuplacen staz,nepostivanje zakona i prava ra
U ugostiteljstvu je recimo katastrofa...pitajte vecinu konobara u kaficima da li su prijavljeni.
Hostel Feri na Igmanu...nema plata,nema socijalnog.
Moze se i dalje nabrajati.
Hostel Feri na Igmanu...nema plata,nema socijalnog.
Moze se i dalje nabrajati.
-
delina
#30 Re: Privatnici,neuplacen staz,nepostivanje zakona i prava ra
Apsolutno je neistina da svi privatnici ne plaćaju staž i ne poštuju prava radnika. U mojoj firmi, u kojoj je teška situacija u zadnje dvije godine, se ta prava itekako poštuju. Mi zaposleni to itekako cijenimo i trudimo se koliko možemo da damo svoj maksimum, jer vidimo da nas se poštuje. I to je sva filozofija, ko hoće dugoročno opstati i ne može drugačije, jer posao se u konačnici svede na ljude, koliko su kvalitetni i koliko hoće. Malo je teže tamo gdje je pretežno nekvalificirana radna snaga, jer je takve ipak obilje u ponudi, što kaže moj rođak: "jaro, što si bježo iz škole, ili pametovo - jebo ti fakultet"