MOZEMO LI KONACNO NASE RAZLICITOSTI SHVATITI KAO PREDNOST ?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply

RAZLICITOSTI SU PREDNOST ?

1. SVAKAKO !
25
81%
2. NIKAKO !
6
19%

Total votes: 31

verbal

Post by verbal »

zzzzz wrote: Idealizujes situaciju u spomenutim zemljama i mislim da je njihova tolerancija daleko ispod onog nivoa koji smo mi imali u neka pametnija vremena.
Danska kao primjer tolerancije :? zemlja u kojoj vlada krajnja desnica :?
Zasto se petljas u stvari koje ne razumijes?
Kako mozes bubnuti glupost da u Danskoj vlada ultra desnica?
Zivis li ti u Danskoj ili si to samo cuo od nekog "strucnjaka"?

JA nista ne idealizujem, a mi NIKADA nismo bili ni blizu njihovoj toleranciji, ali to i nije neka sramota, jer su Skandinavci u tome odmakli i sluze za primjer od kojih uce mnogo razvijenija drustva nego sto je bosansko. Umjesto da pokusavamo porediti nesto neuporedivo, mnogo bi pametnije bilo da, kao i ostatak naprednog svijeta, ucimo od onih koji su otisli ispred nas.
faaka

Post by faaka »

Samu ideju podrzavam ali mislim da je margaretino objasnjavanje ove ideje dosta plitko, netacno i za mene ne prihvatljivo.

Nije zgoreg ni dodati margaretine izlive gluposti na ovom forumu ponarocito sto se tice razumjevanja religija i politike.

Imajuci ovo u vidu ona nije prava osoba za ovakve ideje.
zzzzz

Post by zzzzz »

verbal wrote:
zzzzz wrote: Idealizujes situaciju u spomenutim zemljama i mislim da je njihova tolerancija daleko ispod onog nivoa koji smo mi imali u neka pametnija vremena.
Danska kao primjer tolerancije :? zemlja u kojoj vlada krajnja desnica :?
Zasto se petljas u stvari koje ne razumijes?
Kako mozes bubnuti glupost da u Danskoj vlada ultra desnica?
Zivis li ti u Danskoj ili si to samo cuo od nekog "strucnjaka"?

JA nista ne idealizujem, a mi NIKADA nismo bili ni blizu njihovoj toleranciji, ali to i nije neka sramota, jer su Skandinavci u tome odmakli i sluze za primjer od kojih uce mnogo razvijenija drustva nego sto je bosansko. Umjesto da pokusavamo porediti nesto neuporedivo, mnogo bi pametnije bilo da, kao i ostatak naprednog svijeta, ucimo od onih koji su otisli ispred nas.
Upravo su Danci za svoje komsije Skandinavce primjer netolerancije.

Ona Pia, ne znam joj prezime, je li ona primjer tolerancije. Koliko ja znam svi je svrstavaju u fasiste. Prva zemlja u Evropi koja zabranjuje dovodjenje supruznika iz zemalja izvan EU. Ja znam da se u netolerantnom Sarajevu gradi crkva, probaj ti izganjati dozvolu za dzamiju u Danskoj ali sa munarom i ezanom. Mozes to zaboraviti.
To za mene nije tolerancija i ja je tako ne dozivljavam.
Primjer tolerancije za mene je, kad su bosanski hriscani u vrijeme mjeseca Ramazana zabranjivali svojoj djeci da iznose hranu na ulicu, radi postovanja prema muslimanskoj djeci koja mozda poste. Ja i ti imamo drugacije vidjenje tolerancije.
Last edited by zzzzz on 09/01/2005 14:23, edited 2 times in total.
margareta

Post by margareta »

faaka wrote:Samu ideju podrzavam ali mislim da je margaretino objasnjavanje ove ideje dosta plitko, netacno i za mene ne prihvatljivo.

Nije zgoreg ni dodati margaretine izlive gluposti na ovom forumu ponarocito sto se tice razumjevanja religija i politike.

Imajuci ovo u vidu ona nije prava osoba za ovakve ideje.
Da. Margareta je ta koja je ubijedjena da u nasoj zemlji politika MORA biti potpuno razdvojena od religije.
Koliko se sjecam, a dobro se sjecam i imam tvoju poruku gdje nisi mislio tako kao sada !?

Zelim a ta ce mi se zelja ostvariti da se religije iskljuce iz utjecaja na politiku BiH jer ne zelim zivjeti u jednoetnickome toru i to je glupo ?
Zelim kao i svako normalan da svaki gradjanin ima ista prava i slobode a ne TRI "KONSTITUTIVNA" naroda sto u bukvalnom prijevodu znaci UTORNJANA stoka ili tri stocna fonda u korist tri ETNICKO "DEMOKRATSKE" stranke.
manijak1

Post by manijak1 »

Zelim a ta ce mi se zelja ostvariti da se religije iskljuce iz utjecaja na politiku BiH jer ne zelim zivjeti u jednoetnickome toru i to je glupo ?
:D :D Pomiješaj :D :D
livadic

Post by livadic »

razlike su ogromna prednost ... 8)

... u smislu pravljenja novih sukoba ... :roll:

:D

margi ... ;) ... ljepoto ... :oops:

nisi li i ti zbog tih istih razlika ... :cry:

glasalala za raspad ex*yuge ... :shock: :shock: :shock:

;)

manijak1

Post by manijak1 »

nisi li i ti zbog tih istih razlika ...

glasalala za raspad ex*yuge ...
Nije li zbog nepoštivanja tih razlika od strane Male Srbije Slovenija dobila mali ceh , Hrvatska veći a BiH najveći :? :? .
Koje kukavičije podmetanje :D :D od Jugoslovena :D
livadic

Post by livadic »

istorija se ponavlja ... :oops:

... zar jos nismo culi za tu mudru narodnu izreku ... :roll:

;)
margareta

Post by margareta »

livadic wrote:razlike su ogromna prednost ... 8)

... u smislu pravljenja novih sukoba ... :roll:

margi ... ;) ... ljepoto ... :oops:

nisi li i ti zbog tih istih razlika ... :cry:

glasalala za raspad ex*yuge ... :shock: :shock: :shock:

;)

NISAM LIVADICU GLASALA NA REFERENDUMU AKO SE NA TO ODNOSI
TVOJE PITANJE !
Last edited by margareta on 09/01/2005 14:50, edited 1 time in total.
faaka

Post by faaka »

Imam i ja svakakvih zelja...

Sentimentalnost je jedno... a stvarnost drugo....

Religija je faktor u BiH zeljela ti to ili ne... Ignorisati religiju u politici je cisti promasaj jer ona je nasa stvarnost... Bas takva religija koja je stara i vise od 2000 kao zidovstvo i oko 2000 kao krscanstvo i islam oko 1400...

Politika, osoba, analiticar ili bilo ko ko ovo ne razumije osuden je na propast, ili ce napraviti smutnju i pometnju u BiH a takva nam politika ne treba.
manijak1

Post by manijak1 »

Poslušala Radovana :D :D
Historija se vrti :D povijest osvješćuje :D a istorija je prošlost :D
margareta

Post by margareta »

Znala sam cemu ce nas odvesti otcjepljenje.Znala sam da je BiH bila krajnji cilj Milosevica i Tudjmana. Smatrala sam da ce biti previse zrtava za rad "NEZAVISNE" BiH !
manijak1

Post by manijak1 »

Znala sam cemu ce nas odvesti otcjepljenje
A jesi li znala .........ko to puca preko puta ...........u Hrvatskoj :? :?
Ustaše počele , jel'da :D :D
margareta

Post by margareta »

Znala sam da je BiH bila i OSTALA bure baruta ! Referendum je ubrzao proces EXPLOZIJE "bureta baruta" !
manijak1

Post by manijak1 »

margareta wrote:Znala sam da je BiH bila i OSTALA bure baruta ! Referendum je ubrzao proces EXPLOZIJE "bureta baruta" !
Aha :D a ko je upalio fitilj za bure baruta :? :?
Slovenija Hrvatska Makedonija Zanzibar.
margareta

Post by margareta »

faaka wrote:Imam i ja svakakvih zelja...

Sentimentalnost je jedno... a stvarnost drugo....

Religija je faktor u BiH zeljela ti to ili ne... Ignorisati religiju u politici je cisti promasaj jer ona je nasa stvarnost... Bas takva religija koja je stara i vise od 2000 kao zidovstvo i oko 2000 kao krscanstvo i islam oko 1400...

Politika, osoba, analiticar ili bilo ko ko ovo ne razumije osuden je na propast, ili ce napraviti smutnju i pometnju u BiH a takva nam politika ne treba.
Da. Religija i sloboda vjeroispovijesti DA ! ALI tek poslije DRZAVNIH interesa !
NIKAKO RELIGIJA PRIJE DRZAVE!

Razdvajanje emocionalnog od racionalnog je put ka uspjehu pojedinca.Kako onda mijesati BABE I ZABE ?
manijak1

Post by manijak1 »

Jugoslavije :? :?
margareta

Post by margareta »

manijak1 wrote:
margareta wrote:Znala sam da je BiH bila i OSTALA bure baruta ! Referendum je ubrzao proces EXPLOZIJE "bureta baruta" !
Aha :D a ko je upalio fitilj za bure baruta :? :?
Slovenija Hrvatska Makedonija Zanzibar.
Ondje i ONI koji su zapalili ti su ga i ugasili.
zzzzz

Post by zzzzz »

Prokleta 1918
margareta

Post by margareta »

manijak1 wrote:
Jugoslavije :? :?
Meni licno je NAJMANJE vazno kako ce se zvati predsjednik drzave u kojoj zivim. Sada Pedy ide u SRBIJU da sredi pitanja DIJELA BiH ! Sta to govori ???? Nista ????

Za BiH bi BILO bolje da su je ODMAH podijelili a ne KASNIJE poslije 200.000 zrtava.
verbal

Post by verbal »

zzzzz wrote: Upravo su Danci za svoje komsije Skandinavce primjer netolerancije.
Vidim preskocio si da mi odgovoris otkud tebi to da su ultradessnicari na vlasti u Danskoj. Znaci skontao si da nisi u pravu.
zzzzz wrote: Ona Pia, ne znam joj prezime, je li ona primjer tolerancije. Koliko ja znam svi je svrstavaju u fasiste.
Pia Kjaersgaard jeste fasista, ali daj mi reci sta ima ona sa vladom Danske?
zzzzz wrote: Prva zemlja u Evropi koja zabranjuje dovodjenje supruznika iz zemalja izvan EU.
Jos jedna neistina. U Danskoj je uveden zakon koji onemogucava dovodjenje supruznika mladjih od 24 godine. JA se ne slazem sa tim zakonom i mislim da je u direktnoj suprotnosti sa ljudskim pravima.

Medjutim, znas li zasto je uveden taj zakon?
Zato sto Turci, Kurdi i ostali (uglavnom muslimani) vjencavaju svoje rodice od 15-16 godina (protiv njihov volje, naravno) i dovode ih ovamo. To su ti takozvani "aranzirani brakovi" koje roditelji aranziraju i obavljaju se protiv volje njihove djece. To se ne radi samo djevojkama, nego i muskima, pogotovo ako su imali u planu vjencati se sa Dankinjom. Dakle, time, osim sto grubo krse ljudska prava, nastoje da onemoguce integraciju doseljenika u dansko drustvo i kulturu.
Ako zivis u Svedskoj, onda ti taj problem nije nepoznat, kao i ubistva "iz casti". Ubistvo iz casti izvrsi clan familije, najcesce brat ili otac, onoga koji se usudio suprostaviti aranziranom braku ili ako se vjencao sa "nevjernikom". Dancima je jednostavno prevrsilo i odlucili su stati na put tome, pa makar i jednom ovako nepopularnom mjerom. Ne treba zaboraviti da su ovom mjerom zakacili i Dance mladje od 24 godine koji ne odmoru upoznaju ljubav svog zivota.

Dakle, jos jednom ti ponavljam da sam protiv tog zakona, ali trebas i ti da poznajes pozadinu cijelog slucaja prije nego se upustis u kritiku istog. Ovaj zkon nikada ne bi ugledao svjetlo dana da nisu postajali aranzirani brakovi u kojem minimum jedam supruznik ulazi protiv svoje volje.
zzzzz wrote: Ja znam da se u netolerantnom Sarajevu gradi crkva, probaj ti izganjati dozvolu za dzamiju u Danskoj ali sa munarom i ezanom. Mozes to zaboraviti.
Kada kazes da se u Sarajevu gradi crkva, ja to tumacim kao da zelis reci kako se ta crkva gradi na muslimanskoj zemlji. Daj da prvo razjasnimo to, pa cemo onda ici dalje.

JA mnogo veci problem vidim u tome sto u Danskoj jos uvijek ne postoji muslimansko groblje.
zzzzz wrote: To za mene nije tolerancija i ja je tako ne dozivljavam.
Primjer tolerancije za mene je, kad su bosanski hriscani u vrijeme mjeseca Ramazana zabranjivali svojoj djeci da iznose hranu na ulicu radi postovanja prema muslimanskoj djeci koja mozda poste. Ja i ti imamo drugacije vidjenje tolerancije.
POtpuno se slazem da mi imamo razlicito vidjenje tolerancije, jer za mene taj primjer koji si ti naveo nema nista sa tolerancijom. To je samo respekt i kultura. Ustvari, hoces li biti ljubazan, pa mi objasniti sta je to tolerantno u tom njihovom gestu?
margareta

Post by margareta »

BiH je MOGLA tokom agresije ZADRZATI sve MOGUCE atribute i imovinu ex Ju. ali upravo je RELIGIJA BILA ta kocnica opstojnosti CJELOVITE BiH ! Sada se veoma tesko VADITI iz blata i ponora , posebno sa ISTOM etnicki podijeljenom "demokratskom" politickom vladajucom postavom. Mogli smo manijace zsdrzati status male Jugoslavije ali nismo nego smo podijeljeni u torove i tebi je to jasno.
Da smo dozvolili tokom rata pravu a ne kvazi demokratiju i da se nije MANIPULIRALO religijom, da se nije razvijao kriminal i korupcija nego istinski patriotizam bili bi smo sada prava , zdrava i cijela drzava a ne ovaj cirkus i nakarada !
faaka

Post by faaka »

margareta wrote:Znala sam cemu ce nas odvesti otcjepljenje.Znala sam da je BiH bila krajnji cilj Milosevica i Tudjmana. Smatrala sam da ce biti previse zrtava za rad "NEZAVISNE" BiH !
TO JE ONO STO JA GOVORIM: TI NEMAS OSNOVNO ZNANJE O POLITICI I POLITICKOJ HISTORIJI BIH.

Kao da bi nase neglasanje na referendumu ili glasanje protiv samostalne BiH zaustavilo pokolje? Tada bi bili unutrasnje pitanje Srbije pa bi nas fino po kratkom postupku istrijebili. Bili bi ko Checenci u Rusiji.

Pored toga ovi navodni znaci mi se cine kao sprdanje sa zrtvama koji su dale zivot za Nezavisnu BiH.
zzzzz

Post by zzzzz »

Medjutim, znas li zasto je uveden taj zakon?
Zato sto Turci, Kurdi i ostali
(uglavnom muslimani)
vjencavaju svoje rodice od 15-16 godina (protiv njihov volje, naravno) i dovode ih ovamo. To su ti takozvani "aranzirani brakovi" koje roditelji aranziraju i obavljaju se protiv volje njihove djece. To se ne radi samo djevojkama, nego i muskima, pogotovo ako su imali u planu vjencati se sa Dankinjom. Dakle, time, osim sto grubo krse ljudska prava, nastoje da onemoguce integraciju doseljenika u dansko drustvo i kulturu.
Slazem se u vezi aranziranih brakova, ali mi se nesvidja sto podpadas pod dnevnopoliticku propagandu koja tamo vlada pa stavljas naglasak na muslimane.
Cinjenica jeste da se vecinom radi o muslimanima ali iz prostog razloga sto su u tom podneblju vecina muslimani. Iste obicaje imaju i hriscani koji dolaze sa Bliskog Istoka i njihove djevojke su ubijane od strane svoje brace ukoliko se udaju za nevjernika. Dakle to je vecinom stvar podneblja a ne religije kako to mnogi na zapadu zele predstaviti.
Religija i njen uticaj na razvoj drustva ne treba biti tabu, ali diskusija mora biti postavljena na zdravim osnovama i bez predrasuda.
Ja, ako cu porediti muslimana iz Libanona, poredi cu ga sa hriscaninom iz iste zemlje, bosanskog muslimana sa hriscanima iz Bosne.
Porediti nekog iz Afganistana i Italije je tendenciozno i nedobronamjerno.

Dakle ono sto ja zelim reci da podneblje ima veci uticaj od same religije, a ima izuzetaka u nekim ekstremnim slucajevima kakav su talibani ili ortodoksni zidovi na Zapadnoj Obali.
verbal

Post by verbal »

faaka wrote:Pored toga ovi navodni znaci mi se cine kao sprdanje sa zrtvama koji su dale zivot za Nezavisnu BiH.
Kud ces vece sprdnje od Alijinog potpisa u Daytonu kojim je pristao na podjelu?

Ni ti mi se ne doimas bas kao veliki poznavalac bosanske istorije (cuj historije :lol: ).
I na osnovu cega ti mozes da tvrdis da bi bosanski muslimani dozivjeli sudbinu Cecena?
Post Reply