zzzzz wrote:
Upravo su Danci za svoje komsije Skandinavce primjer netolerancije.
Vidim preskocio si da mi odgovoris otkud tebi to da su ultradessnicari na vlasti u Danskoj. Znaci skontao si da nisi u pravu.
zzzzz wrote:
Ona Pia, ne znam joj prezime, je li ona primjer tolerancije. Koliko ja znam svi je svrstavaju u fasiste.
Pia Kjaersgaard jeste fasista, ali daj mi reci sta ima ona sa vladom Danske?
zzzzz wrote:
Prva zemlja u Evropi koja zabranjuje dovodjenje supruznika iz zemalja izvan EU.
Jos jedna neistina. U Danskoj je uveden zakon koji onemogucava dovodjenje supruznika mladjih od 24 godine. JA se ne slazem sa tim zakonom i mislim da je u direktnoj suprotnosti sa ljudskim pravima.
Medjutim, znas li zasto je uveden taj zakon?
Zato sto Turci, Kurdi i ostali (uglavnom muslimani) vjencavaju svoje rodice od 15-16 godina (protiv njihov volje, naravno) i dovode ih ovamo. To su ti takozvani "aranzirani brakovi" koje roditelji aranziraju i obavljaju se protiv volje njihove djece. To se ne radi samo djevojkama, nego i muskima, pogotovo ako su imali u planu vjencati se sa Dankinjom. Dakle, time, osim sto grubo krse ljudska prava, nastoje da onemoguce integraciju doseljenika u dansko drustvo i kulturu.
Ako zivis u Svedskoj, onda ti taj problem nije nepoznat, kao i ubistva "iz casti". Ubistvo iz casti izvrsi clan familije, najcesce brat ili otac, onoga koji se usudio suprostaviti aranziranom braku ili ako se vjencao sa "nevjernikom". Dancima je jednostavno prevrsilo i odlucili su stati na put tome, pa makar i jednom ovako nepopularnom mjerom. Ne treba zaboraviti da su ovom mjerom zakacili i Dance mladje od 24 godine koji ne odmoru upoznaju ljubav svog zivota.
Dakle, jos jednom ti ponavljam da sam protiv tog zakona, ali trebas i ti da poznajes pozadinu cijelog slucaja prije nego se upustis u kritiku istog. Ovaj zkon nikada ne bi ugledao svjetlo dana da nisu postajali aranzirani brakovi u kojem minimum jedam supruznik ulazi protiv svoje volje.
zzzzz wrote:
Ja znam da se u netolerantnom Sarajevu gradi crkva, probaj ti izganjati dozvolu za dzamiju u Danskoj ali sa munarom i ezanom. Mozes to zaboraviti.
Kada kazes da se u Sarajevu gradi crkva, ja to tumacim kao da zelis reci kako se ta crkva gradi na muslimanskoj zemlji. Daj da prvo razjasnimo to, pa cemo onda ici dalje.
JA mnogo veci problem vidim u tome sto u Danskoj jos uvijek ne postoji muslimansko groblje.
zzzzz wrote:
To za mene nije tolerancija i ja je tako ne dozivljavam.
Primjer tolerancije za mene je, kad su bosanski hriscani u vrijeme mjeseca Ramazana zabranjivali svojoj djeci da iznose hranu na ulicu radi postovanja prema muslimanskoj djeci koja mozda poste. Ja i ti imamo drugacije vidjenje tolerancije.
POtpuno se slazem da mi imamo razlicito vidjenje tolerancije, jer za mene taj primjer koji si ti naveo nema nista sa tolerancijom. To je samo respekt i kultura. Ustvari, hoces li biti ljubazan, pa mi objasniti sta je to tolerantno u tom njihovom gestu?