Ugovor o djelu

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

convict

#26 Re: Ugovor o djelu

Post by convict »

Koliko često u praksi PU osporava ugovore o djelu? Nije rijedak slučaj da se isplate vrše preko ovakvih ugovora za poslove gdje bi realno trebao ići ugovor o radu ili bar ugovor o privremenim i povremenim poslovima.
Ricken

#27 Re: Ugovor o djelu

Post by Ricken »

Nisam čuo da su ikad osporili, što ne znači da nisu ali vjerujem da je rijetko.
X2000

#28 Re: Ugovor o djelu

Post by X2000 »

je li moguce da osoba zaposlena u jednoj firmi zastalno, u drugoj firmi radi na ugovor o djelu :?
_Principessa_

#29 Re: Ugovor o djelu

Post by _Principessa_ »

X2000 wrote:je li moguce da osoba zaposlena u jednoj firmi zastalno, u drugoj firmi radi na ugovor o djelu :?
Mislim da osoba koja radi prema ugovoru o radu, može istovremeno sklopiti i ugovor o djelu, tj. nema odredbi koje zabranjuju sklapanje ugovora o djelu s radnikom koji je istovremeno u radnom odnosu.
emirolini

#30 Re: Ugovor o djelu

Post by emirolini »

30% poreza odbiju, nikad necu prestati plakati za onim parama koje sam zaradio sto odose na porez :(
X2000

#31 Re: Ugovor o djelu

Post by X2000 »

_Principessa_ wrote:
X2000 wrote:je li moguce da osoba zaposlena u jednoj firmi zastalno, u drugoj firmi radi na ugovor o djelu :?
Mislim da osoba koja radi prema ugovoru o radu, može istovremeno sklopiti i ugovor o djelu, tj. nema odredbi koje zabranjuju sklapanje ugovora o djelu s radnikom koji je istovremeno u radnom odnosu.
hvala na odgovoru
medvjed23

#32 Re: Ugovor o djelu

Post by medvjed23 »

Radnim zakonodavstvom je propisana zabrana takmičenja zaposlenika sa poslodavcem. To znači da zaposlenik ne može, bez odobrenja poslodavca, sklapati poslove iz djelatnosti koju obavlja poslodavac. Eh sad, da li zaključivanje ugovora o djelu može spadati u sklapanje takvih poslova, to ne znam sa sigurnošću protumačiti... pretpostavljam da može...

Ako se ugovor od djelu ne odnosi na poslove iz djelatnosti koju obavlja poslodavac, onad nema razloga za zabrinutost...

Ako se odnosi, onda se treba dodatno raspitati :D
pezzar

#33 Re: Ugovor o djelu

Post by pezzar »

Iz mog iskustva, može se sklopiti ugovor o djelu sa jednom firmom, dok je osoba zaposlenik u drugoj firmi.

Možda je za novu temu, ali pošto ovdje ima znalaca, da pitam. U čemu je konkretna razlika između ugovora na određeno i ugovora na neodređeno vrijeme?
medvjed23

#34 Re: Ugovor o djelu

Post by medvjed23 »

Nema razlike osim one očite - perioda na koji je ugovor zaključen.

Zaposlenik zaposlen na određeno vrijeme ima ista prava kao i zaposlenik zaposlen na neodređeno vrijeme.

Naravno, iz rada na određeno vrijeme proizlazi manje gnjavaže vezane za prestanak radnog odnosa... isteko ugovor i zdravo... ne trebaju se provoditi procedure otkazivanja ugovora... ni sa jedne ni sa druge strane...

Inače, rad na određeno vrijeme kod jednog poslodavca ne može trajati duže od dvije godine neprekidno... ako potraje duže, smatra se da se radi o zaposlenju na neodređeno vrijeme...
pezzar

#35 Re: Ugovor o djelu

Post by pezzar »

medvjed23 wrote:Nema razlike osim one očite - perioda na koji je ugovor zaključen.

Zaposlenik zaposlen na određeno vrijeme ima ista prava kao i zaposlenik zaposlen na neodređeno vrijeme.

Naravno, iz rada na određeno vrijeme proizlazi manje gnjavaže vezane za prestanak radnog odnosa... isteko ugovor i zdravo... ne trebaju se provoditi procedure otkazivanja ugovora... ni sa jedne ni sa druge strane...

Inače, rad na određeno vrijeme kod jednog poslodavca ne može trajati duže od dvije godine neprekidno... ako potraje duže, smatra se da se radi o zaposlenju na neodređeno vrijeme...
Hvala.
medvjed23

#36 Re: Ugovor o djelu

Post by medvjed23 »

molim :)
smaracica

#37 Re: Ugovor o djelu

Post by smaracica »

:wink:
smaracica

#38 Re: Ugovor o djelu

Post by smaracica »

Konacno....po novom zakonu na ugovor o djelu placa se pio 18,50 posto....samo mi nije jasno sta je radnik tu dobio i kako moze da upise taj staz u radnu knjizicu???? :-) hvala svima na odgovoru...
BIONA

#39 Re: Ugovor o djelu

Post by BIONA »

I mene ovo isto zanima, da li neko ima dogovor? Hvala :-D
modem33

#40 Re: Ugovor o djelu

Post by modem33 »

medvjed23 wrote:

Kakva je procedura kad je netko na odredjeno 2 godine .... i sad prelazi automatski naodredjeno .... da li se mora novi ugovor praviti tj. ugovor na neodredjeno ili ostaje pod starim ugovorom pod "odredjeno" ?
medvjed23

#41 Re: Ugovor o djelu

Post by medvjed23 »

Može i jedno i drugo.
nirvana79

#42 Re: Ugovor o djelu

Post by nirvana79 »

smaracica wrote:Konacno....po novom zakonu na ugovor o djelu placa se pio 18,50 posto....samo mi nije jasno sta je radnik tu dobio i kako moze da upise taj staz u radnu knjizicu???? :-) hvala svima na odgovoru...
od kada se plaća po osnovu ugovora o djelu za pio 18,5 posto, ja koliko znam da je 6 %

pa bi molio smaracicu da nam navede ako može i izvor gdje je to pročitala

hvala
smaracica

#43 Re: Ugovor o djelu

Post by smaracica »

Dugo nisam usla na ovaj forum pa se izvinjavam sto nisam odgovorila :D ...Procitala sam na svojoj "platnoj listi"...odbija se Pio iz ugovora o djelu 18,5 posto i porez na ugovor o djelu 10 posto....Nebude mi mrsko pa odem u PIO i pitam...ako mi se vec odbija tih 18,50 % gdje ide taj novac???Ljudi pojma nemaju...posalju me u poresku,ovi opet u PIO...Sve u svemu ja do dan danas nisam nasla gdje idu te uplate i dal cu kad u udocnosti imati kakvo pravo na osnovu tog :sad:
with_no_job

#44 Re: Ugovor o djelu

Post by with_no_job »

Pozdrav.

Interesuje me samo nesto. Moze li se zakljuciti ugovor o djelu sa diplomiranim pravnikom za obavljanje odredjenih poslova iz njegove struke za potrebe firme? Konkretno, na godinu i mjesec dana? Da li se to smatra radnim iskustvom i kada se prijavljuje, pocetkom zakljucivanja ugovora ili nakon sto istekne potreba za obavljanjem konkretnih pravnickih poslova?

Hvala unaprijed, nadam se da ce mi neko znati odgovoriti.. :)
Ricken

#45 Re: Ugovor o djelu

Post by Ricken »

smaracica wrote:Dugo nisam usla na ovaj forum pa se izvinjavam sto nisam odgovorila :D ...Procitala sam na svojoj "platnoj listi"...odbija se Pio iz ugovora o djelu 18,5 posto i porez na ugovor o djelu 10 posto....Nebude mi mrsko pa odem u PIO i pitam...ako mi se vec odbija tih 18,50 % gdje ide taj novac???Ljudi pojma nemaju...posalju me u poresku,ovi opet u PIO...Sve u svemu ja do dan danas nisam nasla gdje idu te uplate i dal cu kad u udocnosti imati kakvo pravo na osnovu tog :sad:
Džaba si išla jer u zakonu piše da od doprinosa na ugovor o djelu osoba koja je pružala uslugu nema ništa.
Ricken

#46 Re: Ugovor o djelu

Post by Ricken »

with_no_job wrote:Pozdrav.

Interesuje me samo nesto. Moze li se zakljuciti ugovor o djelu sa diplomiranim pravnikom za obavljanje odredjenih poslova iz njegove struke za potrebe firme? Konkretno, na godinu i mjesec dana? Da li se to smatra radnim iskustvom i kada se prijavljuje, pocetkom zakljucivanja ugovora ili nakon sto istekne potreba za obavljanjem konkretnih pravnickih poslova?

Hvala unaprijed, nadam se da ce mi neko znati odgovoriti.. :)
Može, ali nesmije imati karakter nesamostalnog rada. Dužina nije bitna, odnosno onoliko dugo koliko treba da se izvrši djelo. To se nesmatra radnim iskustvom, a prijava ugovora se vrši uz plaćanje naknade, poreza i doprinosa.
modem33

#47 Re: Ugovor o djelu

Post by modem33 »

smaracica wrote:Dugo nisam usla na ovaj forum pa se izvinjavam sto nisam odgovorila :D ...Procitala sam na svojoj "platnoj listi"...odbija se Pio iz ugovora o djelu 18,5 posto i porez na ugovor o djelu 10 posto....Nebude mi mrsko pa odem u PIO i pitam...ako mi se vec odbija tih 18,50 % gdje ide taj novac???Ljudi pojma nemaju...posalju me u poresku,ovi opet u PIO...Sve u svemu ja do dan danas nisam nasla gdje idu te uplate i dal cu kad u udocnosti imati kakvo pravo na osnovu tog :sad:

Poreska nema zive veze uvjerio se uzivo na nekoliko lokacija kao i u njihovom "informacionim sistemom" ... " ljudi nemaju nikakve evidencije za PIO" ... Meni se uplasili jednog iz jednog izvjestaja gdje firma za nekretnine imala promet 0 KM i jedna starija glupaca na protokolu nije htjela ovjeriti, uplasila i vidjela neke nule po izvjestaju jer nisu bili "brojevi" ... i rekla "ne mogu ja ovo ovjeriti" ..... Propade mi dan mog zivota. Volio bih da se desi jos jedan genocid bas zbog ovog super teskog javasluka.

Pratim ovog Ricken-a .... ubjedljivo .. vrlo dobro poznaje materiju ionako teskog racunovodstva koji je najtezi na citavoj planeti.
Ricken

#48 Re: Ugovor o djelu

Post by Ricken »

modem33 wrote:

Poreska nema zive veze uvjerio se uzivo na nekoliko lokacija kao i u njihovom "informacionim sistemom" ... " ljudi nemaju nikakve evidencije za PIO" ... Meni se uplasili jednog iz jednog izvjestaja gdje firma za nekretnine imala promet 0 KM i jedna starija glupaca na protokolu nije htjela ovjeriti, uplasila i vidjela neke nule po izvjestaju jer nisu bili "brojevi" ... i rekla "ne mogu ja ovo ovjeriti" ..... Propade mi dan mog zivota. Volio bih da se desi jos jedan genocid bas zbog ovog super teskog javasluka.

Pratim ovog Ricken-a .... ubjedljivo .. vrlo dobro poznaje materiju ionako teskog racunovodstva koji je najtezi na citavoj planeti.
Hvala puno na lijepom komentaru, iako nije to baš tako.
Crni cvijet

#49 Re: Ugovor o djelu

Post by Crni cvijet »

Da li neko zna da li osoba koja ima potpisan ugovor o djelu (po kojem se uplaćuju oni određeni procenti za pio i zdravstveno) može potpisati ugovor o radu? Da li onda poslodavac može nesmetano prijaviti radnika i plaćati doprinose ako se već plaća to nešto po ugovoru o djelu? Znam da može obrnuto tj. prvo ugovor o radu a onda o djelu ali da li može i ovako?
Post Reply