Pored vec navedenog "Zakona o katastru" kojim se pokusava zavrsiti proces otimacine bosnjacke imovine, brojni drugi, izrazito antibosnjacki potezi- kao, npr., inicijativa o ukidanju Suda i Tuzilastva BiH, upravo su podrzani od strane Selmana & co.
Dodikovi Bošnjaci?
- LBVIEW
#26 Re: Dodikovi Bošnjaci?
Volio bih da nam uvazeni kolega forumas-pokretac ove teme pokaze na koji su to nacin ovi Dodikovi dupelisci i oportunisti doprinijeli poboljsanju politickog, ekonomskog ... polozaja Bosnjaka u manjem entitetu? Pritom ne mislim, naravno, na osobnu korist ovih, khm, Bosnjaka.
Pored vec navedenog "Zakona o katastru" kojim se pokusava zavrsiti proces otimacine bosnjacke imovine, brojni drugi, izrazito antibosnjacki potezi- kao, npr., inicijativa o ukidanju Suda i Tuzilastva BiH, upravo su podrzani od strane Selmana & co.
Hebote,kako je krenulo, pojedini ce nas poceti uvjeravati kako i ona zamalata Galijasevic radi u korist Bosnjaka. 
- mO k3
#27 Re: Dodikovi Bošnjaci?
selman je pola pola ,njega ne mozes racunati kao bosnjaka ... a galijasevic je budaletinaLBVIEW wrote:Volio bih da nam uvazeni kolega forumas-pokretac ove teme pokaze na koji su to nacin ovi Dodikovi dupelisci i oportunisti doprinijeli poboljsanju politickog, ekonomskog ... polozaja Bosnjaka u manjem entitetu? Pritom ne mislim, naravno, na osobnu korist ovih, khm, Bosnjaka.![]()
Pored vec navedenog "Zakona o katastru" kojim se pokusava zavrsiti proces otimacine bosnjacke imovine, brojni drugi, izrazito antibosnjacki potezi- kao, npr., inicijativa o ukidanju Suda i Tuzilastva BiH, upravo su podrzani od strane Selmana & co.Hebote,kako je krenulo, pojedini ce nas poceti uvjeravati kako i ona zamalata Galijasevic radi u korist Bosnjaka.
-
gilbert
#28 Re: Dodikovi Bošnjaci?
Je li i to isto jedan od uslova da se dobije taj certifikat ? Mislim na Selmana,Ženski Dr.Med wrote:selman je pola pola ,njega ne mozes racunati kao bosnjaka ... a galijasevic je budaletinaLBVIEW wrote:Volio bih da nam uvazeni kolega forumas-pokretac ove teme pokaze na koji su to nacin ovi Dodikovi dupelisci i oportunisti doprinijeli poboljsanju politickog, ekonomskog ... polozaja Bosnjaka u manjem entitetu? Pritom ne mislim, naravno, na osobnu korist ovih, khm, Bosnjaka.![]()
Pored vec navedenog "Zakona o katastru" kojim se pokusava zavrsiti proces otimacine bosnjacke imovine, brojni drugi, izrazito antibosnjacki potezi- kao, npr., inicijativa o ukidanju Suda i Tuzilastva BiH, upravo su podrzani od strane Selmana & co.Hebote,kako je krenulo, pojedini ce nas poceti uvjeravati kako i ona zamalata Galijasevic radi u korist Bosnjaka.
-
gilbert
#29 Re: Dodikovi Bošnjaci?
U ZE-DO kantonu 2000 ili 2001 je bilo otpusteno par desetina takvih Srba i Hrvata sa imenima Mujo , Suljo , Haso , Huso. Isti fol jos su ovi ko dokaz ponudili vojne knjizice iz JNAvivaldi wrote:[
To jeste tako u privatnom zivotu, ali u politickom je to vrlo zajebano pitanje. Bio je prije 1-2 godine onaj slucaj iz Doboja - srbin koji se izjasnio bosnjakom (mada se prije toga redovno izjasnjavo ko srbin), a ni ime cak nije promjenio. Ne sjecam se bas detalja, ali cini mi se da je to uradio cisto zbog koristi jer kao takav popunjava na nekom mjestu bosnjacku poziciju.
-
hAZNADAR
#30 Re: Dodikovi Bošnjaci?
Iskreno i posteno, neznam detalje,. niti licnu motivaciju prozvanih. Mozda se bore za interese svih gradjana, ili samo Srba ili samo Bosnjaka ili samo za licni interes. Tu i tamo sam citao o nekom asfaltiranom putu ili obnovljenim kucama za bosnjacke povratnike, ali neznam od koga je inicijativa.LBVIEW wrote:Volio bih da nam uvazeni kolega forumas-pokretac ove teme pokaze na koji su to nacin ovi Dodikovi dupelisci i oportunisti doprinijeli poboljsanju politickog, ekonomskog ... polozaja Bosnjaka u manjem entitetu? Pritom ne mislim, naravno, na osobnu korist ovih, khm, Bosnjaka.![]()
Poenta teme je vise uopstene prirode negoli matematicko zbrajanje ili upiranje u nekoga. A to je da je veca sansa za Bosnjake u borbi za svoja prava u institucijama RS-a, negoli preko Sarajeva. Sarajevo u toj prici ne prozivam jer uz svu volju je pitanje koliko moze uticati na procese u RS. Kao ovo o katastru, gdje ne vidim nikoga da moze pomoci i da se moze suprotstaviti srpskom nacionalizmu i perfidnom nastavku etnickog ciscenja. Ali na duze staze mozda ucesce Bosnjaka u tijelima RS-a mozda i imadne sanse da se bar nesto dobije. Kao sto mi logika govori da ako se neki Bosnjak unutar RS politike bori za ekonomski boljitak u RS,.. tu koristi imaju svi koji tamo zive pa i Bosnjaci. Isto kao sto danas imas mnogo bosnjackih politicara po Evropsim zemljama koji su politicki aktivni u okvirima vodecih stranaka drugog nacionalnog predznaka i time jedino mogu pomoci i strancima ko sto su i sami.
Jednostavno od navijanja da propadnu, i bojkota postavljenih politickih okvira u RS,.. ne vidim nikakve vise koristi za Bosnjake. Prihvatanje RS politickih tijela, stranaka i institucija kao sila prilika i jedin inacin za politicko djelovanje mi vise izgleda kao jedino mirno rjesenje sto preostaje da se uopste opstane tamo.
- mO k3
#31 Re: Dodikovi Bošnjaci?
Da bude bosnjak???gilbert wrote:Je li i to isto jedan od uslova da se dobije taj certifikat ? Mislim na Selmana,Ženski Dr.Med wrote:selman je pola pola ,njega ne mozes racunati kao bosnjaka ... a galijasevic je budaletinaLBVIEW wrote:Volio bih da nam uvazeni kolega forumas-pokretac ove teme pokaze na koji su to nacin ovi Dodikovi dupelisci i oportunisti doprinijeli poboljsanju politickog, ekonomskog ... polozaja Bosnjaka u manjem entitetu? Pritom ne mislim, naravno, na osobnu korist ovih, khm, Bosnjaka.![]()
- sinuhe
#32 Re: Dodikovi Bošnjaci?
Mislim da su najcesce dodikovi bosnjacki ministri Jugosloveni. Nista protiv Jugoslovena, ali tesko da se mogu staviti u ulogu nekog random Bosnjaka. Rodbinskim vezama mogu biti povezani i sa samim Dodikom 
-
gilbert
#33 Re: Dodikovi Bošnjaci?
Je li i to isto jedan od uslova da se dobije taj certifikat ? Mislim na Selmana,Ženski Dr.Med wrote:[quote="gilbert"
selman je pola pola ,njega ne mozes racunati kao bosnjaka ... a galijasevic je budaletina
/quote][/quote]Da bude bosnjak???[
Pa naravno nepricamao od certifikatu za Eskima.
- Skijaš
#34 Re: Dodikovi Bošnjaci?
Problem je u Sarajevu. Kandiduju čovjeka za načelnika opštine Srebrenica a njegova je ključna kvalifikacija tih dana bila to što će se iz FBiH i doseliti u Srebrenicu. Zamisli genijalaca, pa to su giganti kakvih nema nigdje. Evo ako njega izaberete, on će doći živjeti među vama. Sarajevu je manji entitet poput Antarktika, teritorija koja nije uslovna za život ali se svako malo organizuje ekspedicije kako bi imali o čemu pričati tokom sarajevskih akšamluka.hAZNADAR wrote:Prihvatanje RS politickih tijela, stranaka i institucija kao sila prilika i jedin inacin za politicko djelovanje mi vise izgleda kao jedino mirno rjesenje sto preostaje da se uopste opstane tamo.
Sami povratnici i inače nesrpsko stanovništvo može .urcu svirati. Ne mogu se sami boriti protiv Dodikovog genocidnog aparata i diskriminacije a najveći domet im je uređivanje mjesne zajednice.
Izlaz leži u jačanju fokusa Sarajeva na manji entitet, stvaranju mostova u odnosu prema srpskom stanovništvu i pružanju logistike nesrpskom. Ovaj potez da se povratnicima u manji entitet obezbjedi zdravstveno osiguranje i u FBiH je odlična stvar i korak u pravom smjeru. Nesrpsko stanovništvo svoje interese ne može ostvariti službom u SNSD-u,
- LBVIEW
#35 Re: Dodikovi Bošnjaci?
Pa tim istim ovakvi klimoglavi "Bosnjaci" i trebaju kako bi zamaskirali ociglednu diskriminaciju prema nesrpskom stanovnistvu, svojevrstan institucionalni aperthejd koji u ovom konkretnom slucaju pogada jedino one- prognane kojima su iste te vlasti unistile posjede- koje, navodno, predstavljaju ovi gorenavedeni. Ili ti mislis da bi Dodick & co. u svoje redove primali te na funkcije postavljali one koji ce se istinski boriti za "bosnjacku" stvar?hAZNADAR wrote:Iskreno i posteno, neznam detalje,. niti licnu motivaciju prozvanih. Mozda se bore za interese svih gradjana, ili samo Srba ili samo Bosnjaka ili samo za licni interes. Tu i tamo sam citao o nekom asfaltiranom putu ili obnovljenim kucama za bosnjacke povratnike, ali neznam od koga je inicijativa.LBVIEW wrote:Volio bih da nam uvazeni kolega forumas-pokretac ove teme pokaze na koji su to nacin ovi Dodikovi dupelisci i oportunisti doprinijeli poboljsanju politickog, ekonomskog ... polozaja Bosnjaka u manjem entitetu? Pritom ne mislim, naravno, na osobnu korist ovih, khm, Bosnjaka.![]()
Poenta teme je vise uopstene prirode negoli matematicko zbrajanje ili upiranje u nekoga. A to je da je veca sansa za Bosnjake u borbi za svoja prava u institucijama RS-a, negoli preko Sarajeva. Sarajevo u toj prici ne prozivam jer uz svu volju je pitanje koliko moze uticati na procese u RS. Kao ovo o katastru, gdje ne vidim nikoga da moze pomoci i da se moze suprotstaviti srpskom nacionalizmu i perfidnom nastavku etnickog ciscenja. Ali na duze staze mozda ucesce Bosnjaka u tijelima RS-a mozda i imadne sanse da se bar nesto dobije. Kao sto mi logika govori da ako se neki Bosnjak unutar RS politike bori za ekonomski boljitak u RS,.. tu koristi imaju svi koji tamo zive pa i Bosnjaci. Isto kao sto danas imas mnogo bosnjackih politicara po Evropsim zemljama koji su politicki aktivni u okvirima vodecih stranaka drugog nacionalnog predznaka i time jedino mogu pomoci i strancima ko sto su i sami.
Jednostavno od navijanja da propadnu, i bojkota postavljenih politickih okvira u RS,.. ne vidim nikakve vise koristi za Bosnjake. Prihvatanje RS politickih tijela, stranaka i institucija kao sila prilika i jedin inacin za politicko djelovanje mi vise izgleda kao jedino mirno rjesenje sto preostaje da se uopste opstane tamo.
Mislim, koji ce mi vrag "Bosnjaci" u vlasti koji u reziji srpskih "demokrata" cine sve sto je u njihovoj moci, a to im je i jedini zadatak povjeren od strane srpskog vozda u BiH, na pribavljanju legitimiteta u smislu-"sta hocete, vidite da se i "bosnjacki predstavnici slazu" -politici "krvi i tla". A za asfaltiranje puta do nekog sela u manjem entitetu ne treba ti "Bosnjak" u vlasti, to mozes srediti s kakvim predsjednikom opcine ili, k'o rahmetli Bracika onomad, s onim sto je jak k'o armirani beton.
-
gilbert
#36 Re: Dodikovi Bošnjaci?
Pa bas zato moraju se ukljuciti u sve nivoe vlasti , politickom borbom , stavljanjem na liste aktivnim ucescem.
Moj jaro tako danas ima adresu 17 Krajiske Brigade u Kozarcu
Apstinencijom od ucesca u vlasti dajemo za pravo onim koji misle da su uspjeli u nakani da nestane starosjedilaca drugih narodnosti .
Moj jaro tako danas ima adresu 17 Krajiske Brigade u Kozarcu
Apstinencijom od ucesca u vlasti dajemo za pravo onim koji misle da su uspjeli u nakani da nestane starosjedilaca drugih narodnosti .
-
Canton
#37 Re: Dodikovi Bošnjaci?
Ljudi ... jel se ovo pretvaramo u Cetnike?
Alijini Srbi, Alijini Hrvati???
De ba promijenite naslov teme, vuce mi na cetnistvo
Alijini Srbi, Alijini Hrvati???
De ba promijenite naslov teme, vuce mi na cetnistvo
- LBVIEW
#38 Re: Dodikovi Bošnjaci?
Ako je post upucen meni: ko ovdje uopce govori izbornoj apstinenciji?gilbert wrote:Pa bas zato moraju se ukljuciti u sve nivoe vlasti , politickom borbom , stavljanjem na liste aktivnim ucescem.
Moj jaro tako danas ima adresu 17 Krajiske Brigade u Kozarcu![]()
Ne mislis valjda,kako je promjena naziva ulice u Kozarcu zasluga Selmana & co. Takvi jos uvijek imaju nocne more, bas kao i ideoloska braca im iz stranaka srpskog predznaka ciji su clanovi, pri samom spomenu 17. Krajiske viteske brigade.
-
gilbert
#39 Re: Dodikovi Bošnjaci?
Svima koji misle da je nesto strasno biti u vlasti RS , nije Selmana zasluzan nego bas ljudi iz Kozaraca a imaju i svoj glas u NSRS .LBVIEW wrote:Ako je post upucen meni: ko ovdje uopce govori izbornoj apstinenciji?gilbert wrote:Pa bas zato moraju se ukljuciti u sve nivoe vlasti , politickom borbom , stavljanjem na liste aktivnim ucescem.
Ne mislis valjda,kako je promjena naziva ulice u Kozarcu zasluga Selmana & co. Takvi jos uvijek imaju nocne more, bas kao i ideoloska braca im iz stranaka srpskog predznaka ciji su clanovi, pri samom spomenu 17. Krajiske viteske brigade.![]()
-
liberty
#40 Re: Dodikovi Bošnjaci?
ko sto rece "ridji s brkovima" tema je kompleksna, cak i zamrsena..
ne bi bilo lose usporediti odnos(e) u bih prije agresije/ rata, tj. odnos glavne carsije prema "provincijama" (banjaluka, tuzla, zenica, mostar, bihac) - medjusobna sporenja tada nisu u sebi sadrzavala (i) politicki/ nacionalni/ vjerski predznak..
agresija/ rat su odradili svoje iako bi se moglo elaborirati tko je koliko zelio ili bio pripremljen za to, odnosno tko snosi krivicu za evidentne propuste..
"vrijeme poslije" donio je ekonomsko razaranje kod sviju, citaj: pljacku i bogacenje pojedinaca naustrb vecine zahvaljujuci politickom aminovanju tadasnjih vlasti..
manji entitet, htio ne htio, morao je u svoje strukture uvoditi i one "ostale" - u nedostatku pravog kadra uzimali su na sta su naisli - na pocetku je to bila ona "povratmicka" pa jos "elita" koja se dobro okoristila ponudjenim pozicijama (dokaza za to ima i previse: od dijeljenja besplatnih placeva, poklanjanja stanova, uvaljivanja na radna mjesta...), nakon "otrjeznjenja" dolazi do angazmana kadra koji je ili prije rata bio "dobar" (podoban) ili je prezivio bh. ratna desavanja u rs-u (nije bitno na koji nacin)..
krivicu za stanje u rs-u, time i u bih, snosi tadasnja aktualna sda-vlast kojoj je bilo bitno da je njoj potaman, koga briga za obicne smrtnike "tamo negdje daleko"..
jesam li ja kriv sto se nisam povinovao (ratnim) zakonima rs-a pa sam s metlom istjeran sa svog kucista ili sam mogao i bolje proci da sam se ucutao i time dobio povlasticu o(p)stanka? pitanje je to bez odgovora i nakon ovoliko godina..ne smetaju mi "face" tipa "selman, komic, brkicka, ajanovic...vise mi smetaju primjeri "tipova" poput onog iz bijeljine/ janje (takvih hajvana ima u svakoj povratmickoj opstini i povraca mi se na to)..i zasto ovdje, poimenicno, ne progovoriti o njihovom "radu" odnosno ne radu a ne o selmanu i inima?
ne bi bilo lose usporediti odnos(e) u bih prije agresije/ rata, tj. odnos glavne carsije prema "provincijama" (banjaluka, tuzla, zenica, mostar, bihac) - medjusobna sporenja tada nisu u sebi sadrzavala (i) politicki/ nacionalni/ vjerski predznak..
agresija/ rat su odradili svoje iako bi se moglo elaborirati tko je koliko zelio ili bio pripremljen za to, odnosno tko snosi krivicu za evidentne propuste..
"vrijeme poslije" donio je ekonomsko razaranje kod sviju, citaj: pljacku i bogacenje pojedinaca naustrb vecine zahvaljujuci politickom aminovanju tadasnjih vlasti..
manji entitet, htio ne htio, morao je u svoje strukture uvoditi i one "ostale" - u nedostatku pravog kadra uzimali su na sta su naisli - na pocetku je to bila ona "povratmicka" pa jos "elita" koja se dobro okoristila ponudjenim pozicijama (dokaza za to ima i previse: od dijeljenja besplatnih placeva, poklanjanja stanova, uvaljivanja na radna mjesta...), nakon "otrjeznjenja" dolazi do angazmana kadra koji je ili prije rata bio "dobar" (podoban) ili je prezivio bh. ratna desavanja u rs-u (nije bitno na koji nacin)..
krivicu za stanje u rs-u, time i u bih, snosi tadasnja aktualna sda-vlast kojoj je bilo bitno da je njoj potaman, koga briga za obicne smrtnike "tamo negdje daleko"..
jesam li ja kriv sto se nisam povinovao (ratnim) zakonima rs-a pa sam s metlom istjeran sa svog kucista ili sam mogao i bolje proci da sam se ucutao i time dobio povlasticu o(p)stanka? pitanje je to bez odgovora i nakon ovoliko godina..ne smetaju mi "face" tipa "selman, komic, brkicka, ajanovic...vise mi smetaju primjeri "tipova" poput onog iz bijeljine/ janje (takvih hajvana ima u svakoj povratmickoj opstini i povraca mi se na to)..i zasto ovdje, poimenicno, ne progovoriti o njihovom "radu" odnosno ne radu a ne o selmanu i inima?
- LBVIEW
#41 Re: Dodikovi Bošnjaci?
Ne kaze ovdje niko kako je "nesto strasno" biti u vlasti u manjem enitetu, ali je itekako "strasno" kad Bosnjake kao prestavljaju, radeci u korist stete istih, tipovi popu Selmana & co. Jos je "strasnije" sto na ovom forumu ima onih koji smatraju takvo sto "udure" po pitanju "bosnjackih" politickih, ekonomskih ... interesa, te maltene novom paradigmom politickog ponasanja Bosnjaka u manjem entitetu.gilbert wrote:Svima koji misle da je nesto strasno biti u vlasti RS , nije Selmana zasluzan nego bas ljudi iz Kozaraca a imaju i svoj glas u NSRS .LBVIEW wrote:Ako je post upucen meni: ko ovdje uopce govori izbornoj apstinenciji?gilbert wrote:Pa bas zato moraju se ukljuciti u sve nivoe vlasti , politickom borbom , stavljanjem na liste aktivnim ucescem.
Ne mislis valjda,kako je promjena naziva ulice u Kozarcu zasluga Selmana & co. Takvi jos uvijek imaju nocne more, bas kao i ideoloska braca im iz stranaka srpskog predznaka ciji su clanovi, pri samom spomenu 17. Krajiske viteske brigade.![]()
-
gilbert
#42 Re: Dodikovi Bošnjaci?
Pa pehlivanstvo i prelivodarstvo nas je i dovelo u ovu poziciju . neka meni placa i plate a zaboli me za sve druge.
-
radostan dan
#43 Re: Dodikovi Bošnjaci?
Kako znaš napisati da nema ni jednog u najavi...Sasvim_Obican wrote:Pa ko su oni ? Ja nikog osim Đokovića ne prepoznahradostan dan wrote:Dupli, pardon.
Ministri, tužioci, direktori javnih preduzeća od značaja...i svi u glavnim, upravnim ili nadzornim tijelima SNSD-a.
-
radostan dan
#44 Re: Dodikovi Bošnjaci?
Jbg, dobar ti je fazon, priznajemHemel wrote:da ih bude vise...radostan dan wrote:Dupli, pardon.![]()
-
hAZNADAR
#45 Re: Dodikovi Bošnjaci?
Naprotiv, da smo bili prelivode, stali bi na stranu jaceg u proslom ratu i bili etnicki prisutni svugdje ali bez drzave.gilbert wrote:Pa pehlivanstvo i prelivodarstvo nas je i dovelo u ovu poziciju . neka meni placa i plate a zaboli me za sve druge.
Ja bi to prelivodarstvo prije nazvao pragmatizmom i oportunizmom, sto su nasi preci znali zarad opstanka.
Sta bi bilo od Bosne da je Kulin ban tjerao principe i nepopustao, sta bi bilo od Bosnjaka da su svi odbili austrijsku okupaciju pa se preselil iza Anadoliju, ili da nisu prihvatili ni kralja ni komuniste, niti u drugom svjetskom ratu bili na vise strana pa i u pobjednickoj.
E danas je u RS na vlasti pobjednicka strana na toj polovici zemlje. Slazemo se da su do toga dosli genocidom, i nepravedno, slazemo se da su i danasnje institucije i sva politicka tijela nacionalistickog karaktera.
Pitanje je dakle dali prihvatiti silu prilika pa opstati do nekog boljeg politickog vakta i okolnosti,.. ili demonstrativno ganjati eticke principe i istovremeno gledati kako zadnja generacija Bosnjaka u RS polako umire i za par decenija nas nema tamo nikako.
Koristiti postojece okvire za politicko djelovanje i prihvatati ideologiju nije isto.LBVIEW wrote: Ne kaze ovdje niko kako je "nesto strasno" biti u vlasti u manjem enitetu, ali je itekako "strasno" kad Bosnjake kao prestavljaju, radeci u korist stete istih, tipovi popu Selmana & co. Jos je "strasnije" sto na ovom forumu ima onih koji smatraju takvo sto "udure" po pitanju "bosnjackih" politickih, ekonomskih ... interesa, te maltene novom paradigmom politickog ponasanja Bosnjaka u manjem entitetu.
Ako je buducnost RS kao entiteta neupitna, ako se fakat nece ukinuti i ako ce kao politicki subjekt prezivjeti sljedecih decenija i vise,... onda je za Bosnjake bolje da je ekonomski stabilna, modernija, prosperitetnija i ujednotime i bolja sto se tice ljudskih prava i demokratije. Jer samo na taj nacin moze biti jos pokoji Kozarac u RS, samo na taj nacin Bosnjak moze da zivi tamo bilo kao povratnik ili kao useljenik. A u situaciji gdje imas mjesta i slucajeva poput Kozarca vise, onda srpski nacionalizam gubi smisao i tupi zube, politika genocida ne pobjedjuje niti ima nagradu.
Znaci nije samo do jednog Selmana i slicnih, u pitanju je bosnjacki pogled na to opcenito. Ne moramo prihvatiti i aminovati genocid, mozemo samo upotrijebiti okvire politickog djelovanja kakvi trenutno jesu i omoguciti zivot Bosnjaka tamo po bilo koju cijenu. Pravde nema u politici i budala je onaj ko na to ceka, jos veca onaj ko ceka strance da mu pravdu serviraju. Svako se bori za sebe i ostvaruje svoje ciljeve shodno snazi koju posjeduje. Ko je jak, taj svoje natura autoritetom ili silom, ko je slab taj je pragmatican i gleda da prezivi do boljeg vakta.
Narodi koji se nisu prilagodjavali promjenama i okolnostima su ili nestajali ili propadali.
- LBVIEW
#46 Re: Dodikovi Bošnjaci?
Ma divota, ljudi sebi i svojima obezbijedili egzistenciju, a to sto maticna stranka im radi sve sto je u njenoj moci kako bi se onoj saki povratnika-Bosnjaka sto vise zagorcao zivot putem, npr., donosenja Zakona o katastru,regulacionih planova, uspostavljanja vodozastitnih zona koji, gle cuda,zadiru u samo bosnjacka imanja, i nije njihov problem, hebi ga sta oni imaju s tom "svjetinom", a mogao bi se i drug Mile naljutiti te im uskratiti besplatan topli obrok.radostan dan wrote:Kako znaš napisati da nema ni jednog u najavi...Sasvim_Obican wrote:Pa ko su oni ? Ja nikog osim Đokovića ne prepoznahradostan dan wrote:Dupli, pardon.![]()
Ministri, tužioci, direktori javnih preduzeća od značaja...i svi u glavnim, upravnim ili nadzornim tijelima SNSD-a.
Da je kojim slucajem obratno , digla bi se "kuka i motika", a doticni politicar/i iz stranke u Federaciji odgovorne za isto, "razapeli" kako na ovom forumu tako i u politickoj stvarnosti.
U manjem entitetu ni privatne crkve na imanjima povratnika koje tu provociraju vec desetljece nisu nikakva rijetkost, sve sa podrskom vlasti u kojoj vedre i oblace i ovi "bosnjacki" ministri. Da ne govorim o tome kako nikome od njih nije na pamet palo pokretanje inicijative za podizanje spomen obiljezja civilima poput Svetozara Pudarica(po nekima pandan ovim gore, al' u panjevima) u vezi Kazana, jer gdje bi ljudi protiv vojske i policije koja im je tako velikodusno postedila zivot/ili ih je mozda sam drug Mile potrpao u onaj kombi i odvezao do granice.
-
Canton
#47 Re: Dodikovi Bošnjaci?
Ridjobrki wrote:Po običaju se ne slažem ni sa kim na temi.![]()
Stvar je dosta kompleksna a ovo su prilično pojednostavljena gledanja. U svakom slučaju, da mi post bude konstruktivan, mislim da je jedina prava snaga na lokalnom nivou. U onu sjajnu zgradu ne treba gledati, šteti vidu...
Ne samo u RSu nego i u Federaciji. Sto vise ovlasti i novaca treba prebacivati na lokalni nivo
- LBVIEW
#48 Re: Dodikovi Bošnjaci?
Jedno je prihvatiti okvire politickog djelovanja, sto je,btw., vec ucinjeno samim izlaskom na izbore, uvjetno receno stranaka koje zastupaju bosnjacke politicke/ekonomske interese, a nesto sasvim drugo davanje podrske Selmanu & co. Jer, ako ce doticni zastupati "bosnjacke" interese kao do sada, ne vidim razloga za davanje podrske istima, osim ako se ovdje ne radi o dosad nevidenoj samodestrukciji i mazohizmu.Kakva je razlika izmedu jednog Selmana i sta ja znam Radojicica, kada se radi o promoviranju "bosnjackih" politickih, nacionalnih,ekonomskih interesa?hAZNADAR wrote:Naprotiv, da smo bili prelivode, stali bi na stranu jaceg u proslom ratu i bili etnicki prisutni svugdje ali bez drzave.gilbert wrote:Pa pehlivanstvo i prelivodarstvo nas je i dovelo u ovu poziciju . neka meni placa i plate a zaboli me za sve druge.
Ja bi to prelivodarstvo prije nazvao pragmatizmom i oportunizmom, sto su nasi preci znali zarad opstanka.
Sta bi bilo od Bosne da je Kulin ban tjerao principe i nepopustao, sta bi bilo od Bosnjaka da su svi odbili austrijsku okupaciju pa se preselil iza Anadoliju, ili da nisu prihvatili ni kralja ni komuniste, niti u drugom svjetskom ratu bili na vise strana pa i u pobjednickoj.
E danas je u RS na vlasti pobjednicka strana na toj polovici zemlje. Slazemo se da su do toga dosli genocidom, i nepravedno, slazemo se da su i danasnje institucije i sva politicka tijela nacionalistickog karaktera.
Pitanje je dakle dali prihvatiti silu prilika pa opstati do nekog boljeg politickog vakta i okolnosti,.. ili demonstrativno ganjati eticke principe i istovremeno gledati kako zadnja generacija Bosnjaka u RS polako umire i za par decenija nas nema tamo nikako.
Koristiti postojece okvire za politicko djelovanje i prihvatati ideologiju nije isto.LBVIEW wrote: Ne kaze ovdje niko kako je "nesto strasno" biti u vlasti u manjem enitetu, ali je itekako "strasno" kad Bosnjake kao prestavljaju, radeci u korist stete istih, tipovi popu Selmana & co. Jos je "strasnije" sto na ovom forumu ima onih koji smatraju takvo sto "udure" po pitanju "bosnjackih" politickih, ekonomskih ... interesa, te maltene novom paradigmom politickog ponasanja Bosnjaka u manjem entitetu.
Ako je buducnost RS kao entiteta neupitna, ako se fakat nece ukinuti i ako ce kao politicki subjekt prezivjeti sljedecih decenija i vise,... onda je za Bosnjake bolje da je ekonomski stabilna, modernija, prosperitetnija i ujednotime i bolja sto se tice ljudskih prava i demokratije. Jer samo na taj nacin moze biti jos pokoji Kozarac u RS, samo na taj nacin Bosnjak moze da zivi tamo bilo kao povratnik ili kao useljenik. A u situaciji gdje imas mjesta i slucajeva poput Kozarca vise, onda srpski nacionalizam gubi smisao i tupi zube, politika genocida ne pobjedjuje niti ima nagradu.
Znaci nije samo do jednog Selmana i slicnih, u pitanju je bosnjacki pogled na to opcenito. Ne moramo prihvatiti i aminovati genocid, mozemo samo upotrijebiti okvire politickog djelovanja kakvi trenutno jesu i omoguciti zivot Bosnjaka tamo po bilo koju cijenu. Pravde nema u politici i budala je onaj ko na to ceka, jos veca onaj ko ceka strance da mu pravdu serviraju. Svako se bori za sebe i ostvaruje svoje ciljeve shodno snazi koju posjeduje. Ko je jak, taj svoje natura autoritetom ili silom, ko je slab taj je pragmatican i gleda da prezivi do boljeg vakta.
Narodi koji se nisu prilagodjavali promjenama i okolnostima su ili nestajali ili propadali.
Last edited by LBVIEW on 07/03/2012 13:46, edited 1 time in total.
- Sasvim_Obican
#49 Re: Dodikovi Bošnjaci?
Dodik za Bošnjake kaže da su izmišljen narod. Prema tome, jasan je zaključak o njegovoj fašisoidnosti i šovinizmu naspram tog naroda.
- LBVIEW
#50 Re: Dodikovi Bošnjaci?
Mozes zamisliti sizoidnu situaciju u koju su se uvalili ovi nazovi bosnjacki ministri kod druga Dodicka:jedan dan si "legitimni" bosnjacki predstavnik sve sa certifikatom, a drugi te drug predsednik jednostavno proglasi pripadnikom nepostojeceg naroda.Sasvim_Obican wrote:Dodik za Bošnjake kaže da su izmišljen narod. Prema tome, jasan je zaključak o njegovoj fašisoidnosti i šovinizmu naspram tog naroda.
Al', eto, ima na ovom forumu onih kojima je sve to udure,valjda u ime nekih visih ciljeva.