Kvarovi Golf 6

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

emko1234

#26 Re: Kvarovi Golf 6

Post by emko1234 »

KNELE 071 wrote:
frngla wrote:
KNELE 071 wrote: Znaš šta je tu zanimljivo. Ja vidio Fiat Bravo 1.4 prešao oko 105.000 radi ko Doxa.
Japanci decenijama rade i duplo manje turbo-benzince sa po 500-600 ili 750 ccm 2 ili 3 cilindra, a ti motori se ugeradžuju u auta K-car klase koja imaju status sa nešto malo većom registracijom od skutera u Japanu (auto kao što je dihatsu coupen, Autozam AZ-1 , Suzuki Wgon+ itd.. ima ih more), i prelaze dosta kilometara bez problema.
Zanimljivo je koliko ti mališani snage daju.
Ponosni sam vlasnik jednog Dihatsu Charade GT-ti tip G100 1989. godište. Motor 3 cilindra 993 ccm 12 Ventila, 74 KW 101 KS. Auto je prešao 198 000 bez reparature turbine, tj bez da je ijednom izdao na paljenju. :D
Što znači VW :run:
bez uvrede prijatelju, ti voziš ragu staru 23 godine i pričaš o VW Golf-u šeste generacije, e to je moj prijatelju za ovog :run:
Bez uvrede kako ti možeš da budeš toliki peder i sudiš šta ko vozi:
Nevozim ga više nije registrovan, već 5 godina stoji u garaži, i povremeno se upali i provoza po mahali. Sad najčešče vozim E46 328 Ci 2007., i Toyotu Land Cruiser 100 a stavljam jedan Rover 25 u pogon za po gradu, ovako sada razmišljam da kupim BMW F30, možda ću 335 d, ili bih prije Land Cruiser UZJ20, a privlači me i novi Iveco Masif, pa sam ti sad u dilemi.
Imao sam ja i Golfova GTI i ne GTI, diesel i turbo diesel, i mogu ti reči da je dvojka i Passat 3 zadnje auto koje je VW proizveo. Jeste da nije nikakav trkač al za jednog prosječnog čovjeka radnika je bio idealno auto.
Jebeš VW :dance:
haj burazeru malo smanji ribu..
328ci se pravio izmedju 1998-2000godine a zamjenio ga je 325ci sredinom 2000 godine i pravio se do 2007 ko slabija varijanta i 330ci ko jaca varijanta.jedan je imao 192 a drugi 231ks tako da ako vec zelis da nas impresioniras lazima bar lazi tako da ti se vjeruje..jedino ako bmwe za tebe nije napravio 328ci 2007 godine al cisto sumnjam..
http://bs.wikipedia.org/wiki/BMW_E46
Bakir1

#27 Re: Kvarovi Golf 6

Post by Bakir1 »

emko da nije slucajno bio 328 ci za americko trziste ali slucajno i to kao e90
http://en.wikipedia.org/wiki/BMW_3_Series_%28E90%29
:lol:
emko1234

#28 Re: Kvarovi Golf 6

Post by emko1234 »

Bakir1 wrote:emko da nije slucajno bio 328 ci za americko trziste ali slucajno :lol:
e46 nije bio ni al ni slucajno..bio je e90 s tim sto je nosio oznaku 328ci a bio je zapravo 330i sa 231ks isto motor ko stari e46..
Bakir1

#29 Re: Kvarovi Golf 6

Post by Bakir1 »

pa jel covjek sta slagao ako kaze da vozi 328ci?
koji motor imas ako recimo vozis 320 i e46?ili 270 cdi?
2,0?2,7?
emko1234

#30 Re: Kvarovi Golf 6

Post by emko1234 »

Bakir1 wrote:pa jel covjek sta slagao ako kaze da vozi 328ci?
koji motor imas ako recimo vozis 320 i e46?ili 270 cdi?
2,0?2,7?
ja ne znam jesi li ti glup il corav?
frajer je napisao da vozi e46 328ci..dakle napisao je da vozi staru tricu s motorom koji se nije proizvodio u godini proizvodnje njegovog bmw-a..razumijes?
dakle 2.8 se ugradjivao u tricu kupe od 1998-2000 godine.a njegova trica je 2007 godina.treba li ti nacrtat?
Bakir1

#31 Re: Kvarovi Golf 6

Post by Bakir1 »

corav nisam vidio da pise e46,a eto neka bude da je pobrkao modele.
emko1234

#32 Re: Kvarovi Golf 6

Post by emko1234 »

Bakir1 wrote:corav nisam vidio da pise e46,a eto neka bude da je pobrkao modele.
pa sta me napadas odmah?ispalo bi da sam ja utripovao..
zar nije za ocekivat da prvo procitas ako sam nekog citirao pa da onda das neki komentar..
sumnjam da je pobrikao..bil ti pobrkao jabuke i banane?tesko ja mislim..
Bakir1

#33 Re: Kvarovi Golf 6

Post by Bakir1 »

ma to sta neko vozi me zanima ko ova govna sto se otopise,recimo da mu ja vjerujem ali nisam jos upoznao nekoga mjerodavnog da promjeni moje misljenje o autima a posebno u ovoj temi naglasenog "princa" auto industrije ;-)
emko1234

#34 Re: Kvarovi Golf 6

Post by emko1234 »

Bakir1 wrote:ma to sta neko vozi me zanima ko ova govna sto se otopise,recimo da mu ja vjerujem ali nisam jos upoznao nekoga mjerodavnog da promjeni moje misljenje o autima a posebno u ovoj temi naglasenog "princa" auto industrije ;-)
ma nije ni mene briga dok se ne busa s tim necim a laze da to vozi..
sto se tice teme..da golf ne valja ne bi se ta klasa zvala golf klasa,ne bi u svakoj seriji bio najprodavaniji auto u klasi..i ne bi ga svake godine kupovalo toliko ljudi..tako da vjerujem da ima slucajeva gdje auto rikne puno prije nego bi trebalo..al to ne vezem u nekvalitet golfa nego iz losu izradu tog modela koji su vozili..bilo bi problematicno da je svaki 1.4tsi rikne na 80 000km..a posto je ovo prvi za koji ja cujem,onda ok..nemoj mislit da nema megana kojim se ovo nije desilo,focusa,audija,citroena i slicnih..
drndalo

#35 Re: Kvarovi Golf 6

Post by drndalo »

Menscini da je KNele hotio kasti da se njemu ni na 23 godine starom govnetu turbina nije raspala... Nesto sto se mnogo mladjim primjercima slicne konstrukcije, raznih proizvodjaca, pa cak i "Bosanske zakletve", precesto desava...
emko1234

#36 Re: Kvarovi Golf 6

Post by emko1234 »

kad je napisao da vozi e46 328ci iz 2007 ..resetovo sam njegove postove koje sam citao dosad u glavi..pravo je vjerodostojan..
Bakir1

#37 Re: Kvarovi Golf 6

Post by Bakir1 »

emko1234 wrote:
Bakir1 wrote:ma to sta neko vozi me zanima ko ova govna sto se otopise,recimo da mu ja vjerujem ali nisam jos upoznao nekoga mjerodavnog da promjeni moje misljenje o autima a posebno u ovoj temi naglasenog "princa" auto industrije ;-)
ma nije ni mene briga dok se ne busa s tim necim a laze da to vozi..
sto se tice teme..da golf ne valja ne bi se ta klasa zvala golf klasa,ne bi u svakoj seriji bio najprodavaniji auto u klasi..i ne bi ga svake godine kupovalo toliko ljudi..tako da vjerujem da ima slucajeva gdje auto rikne puno prije nego bi trebalo..al to ne vezem u nekvalitet golfa nego iz losu izradu tog modela koji su vozili..bilo bi problematicno da je svaki 1.4tsi rikne na 80 000km..a posto je ovo prvi za koji ja cujem,onda ok..nemoj mislit da nema megana kojim se ovo nije desilo,focusa,audija,citroena i slicnih..
golf klasa,klasa kompaktnih vozila duzine do 5 metara u kojoj svaki iole ozbiljniji proizvodjac automobila ima svog konja za utrku.
generalizirati pa reci da je sarajevska piva klipaca ili drina obicna najbolja piva-cigara sto postoji malo je vise nego glupo.
ne zove se passat klasa neka druga klasa niti touran klasa neka treca klasa.
downsizing kako vole reci je samo prikriveno ime za kraci vijek necega,no replacement for cubic displacement davno rekose glupi amerikanci i u tome ih podrzavam apsolutno.
da postoji mnogo ostalih koji pate sa istim boljkama postoji,4 slucaja od vlasnika 1,6 hdi motora sam cuo licno koji kazu turbina pa pa.
ne mrzim ja volkswagen,privatno jedan model iz njihove porodice imam sa motorom od 66 kw iz 2007 i mislim da je nesto odlicno i referenca u automobilskom svijetu,jer sluzbeno sa istim motorima u razlicitim izvedbama (PD) sa dva automobila tucem neke strasne kilometraze,ali mislim da je golf 5 i svaki poslije njega promasaj jer smjenjuju generacije brzinom svjetlosti.
koliko se zadrzala petica 5 godina?a cetvorka 6,haman sestica ide prema 4.
w463 ili g klasa se krenula proizvoditi 79 godine i uz moderne preinake u izvornom obilku zivi i danas.
drndalo

#38 Re: Kvarovi Golf 6

Post by drndalo »

kad je napisao da vozi e46 328ci iz 2007 ..resetovo sam njegove postove koje sam citao dosad u glavi..pravo je vjerodostojan
Zavisi u kojem kontekstu je sta receno, covjek je rekao da se njemu na staroj drtini jos turbina nije pokvarila, vjerovatno kao primjer drugih vrmena, kvalitetnijih materijala, japanske preciznosti, na sta mu je receno da mu je to 23 godine staro govno... U tom kontekstu potpuno razumijem sto je rekao da je jako bitno ljude ocjenjivati po tome sta voze, vozili su, vozice...
emko1234

#39 Re: Kvarovi Golf 6

Post by emko1234 »

"Nevozim ga više nije registrovan, već 5 godina stoji u garaži, i povremeno se upali i provoza po mahali. Sad najčešče vozim E46 328 Ci 2007., i Toyotu Land Cruiser 100 a stavljam jedan Rover 25 u pogon za po gradu"
meni je kontekst ovog napisanog prilicno jasan..ne moras bit ajnstajn da bi shvatio sta je pisac zelio reci..
osim sto je napisao indirektno da je vlasnik 4 auta i sto ne zna da se ne pise odvojeno od glagola(da,aludiram na to da je nepismen)ne zna ni slagat kako treba..ne daj boze da sam ja ovo pisao,morao bi se izbrisat s foruma od razno raznih moralista i boraca za prave podredjenih..
_Reds_

#40 Re: Kvarovi Golf 6

Post by _Reds_ »

Sve vrli poznavaoci, a vecina njih nije presla vise od 100-200km za golfom.

Imam golf V, preko 71000, nikad marke u njega nisam ulozio, sem standardnog servisa svakih 15 do 20 hiljada km. Ili ti ga dva puta godisnje. 2007 godina, motor 2.0, onaj sto su popljuvali, cuda li meni radi bez probleme, niti sam primjetio da trosi nesto narucito ulja, niti bilo kakvih problema. Jedina mana, trosi 6-7 litara, sto je postalo puno za ovakve cijene goriva. Planiram voziti ga jos jedno 2-3 godine, tj nekih 50-60.000, i onda prodati kupiti novije.

Stari vozi Golf VI, preko 20.000, ko novo, isto motor 2.0. Jbg isti motor kao kod mene, al dosta tisi, gotovo pa da se ne cuje, bolje izolacija je urađena.
jefferson

#41 Re: Kvarovi Golf 6

Post by jefferson »

_Reds_ wrote:Sve vrli poznavaoci, a vecina njih nije presla vise od 100-200km za golfom.

Imam golf V, preko 71000, nikad marke u njega nisam ulozio, sem standardnog servisa svakih 15 do 20 hiljada km. Ili ti ga dva puta godisnje. 2007 godina, motor 2.0, onaj sto su popljuvali, cuda li meni radi bez probleme, niti sam primjetio da trosi nesto narucito ulja, niti bilo kakvih problema. Jedina mana, trosi 6-7 litara, sto je postalo puno za ovakve cijene goriva. Planiram voziti ga jos jedno 2-3 godine, tj nekih 50-60.000, i onda prodati kupiti novije.

Stari vozi Golf VI, preko 20.000, ko novo, isto motor 2.0. Jbg isti motor kao kod mene, al dosta tisi, gotovo pa da se ne cuje, bolje izolacija je urađena.
Nije izolacija, drugaciji sistem ubrizgavanja. Kod tebe je Pumpa-Dizna ubrizgavanje. Mana PD ubrizgavanja je grub rad, ali su vrlo eksplozivni kao sto i sam znas.
Kod starog ti je Commor-Rail ubrizgavanje. Dosta tisi rad, manja potrosnja ali subjektivno nije toliko eksplozivan iako imaju isto snage (oba su 140ks i 320nm)
_Reds_

#42 Re: Kvarovi Golf 6

Post by _Reds_ »

jefferson wrote:
_Reds_ wrote:Sve vrli poznavaoci, a vecina njih nije presla vise od 100-200km za golfom.

Nije izolacija, drugaciji sistem ubrizgavanja. Kod tebe je Pumpa-Dizna ubrizgavanje. Mana PD ubrizgavanja je grub rad, ali su vrlo eksplozivni kao sto i sam znas.
Kod starog ti je Commor-Rail ubrizgavanje. Dosta tisi rad, manja potrosnja ali subjektivno nije toliko eksplozivan iako imaju isto snage (oba su 140ks i 320nm)
Zaista trosi manje VI, kontao sam da je to mozda do toga, sto stari ima vise vangradske voznje, al opet on i guli vise na visim obrtajima. ONo ne cuje rad motora, pa nekad zaboravi prebaciti iz 3 u 4, valjda navikao prije da po zvuku mjenja, ili sta, al uglavnom zna vozi u nizem stepenu nego sto mu pokazuje i onaj board racunar. Al opet trosi nekih 0,5 do 0, 7 litara manje. Vjerovatno je to do nacina ubrizgavanja onda.

Sto se tice eksplozivnosti, nisam primjetio neku razliku. Ali sam iamo priliku voziti 1.6 sesticu, nekih 150km, i 2.0 se ponasa ko CR pored Sedina Torlaka. :lol:
technoGeek

#43 Re: Kvarovi Golf 6

Post by technoGeek »

Cuj 20.000 i skoro pa nov... pa normalno da je nov, nije se ni kod tebe jos razradio kako treba... ali jos malo i valja mijenjati turbinu na redovnom servisu :D
frngla

#44 Re: Kvarovi Golf 6

Post by frngla »

drndalo wrote:Menscini da je KNele hotio kasti da se njemu ni na 23 godine starom govnetu turbina nije raspala... Nesto sto se mnogo mladjim primjercima slicne konstrukcije, raznih proizvodjaca, pa cak i "Bosanske zakletve", precesto desava...
kol'ko ima daihatsua u bih, a koliko golfova dvica? ne moze se tako porediti, naravno da ce golf imati vise prijavljenih kvarova, na vise automobila :roll:
Gost1515

#45 Re: Kvarovi Golf 6

Post by Gost1515 »

johntra wrote: ja sam pisao članak pod pseudonimom Hans Ditrih Švercer.... :lol:
ma jašta je, neko je ovo izmislio, sve plaćena propaganda...pa normala da je šestica kanturina svoje vrste, to samo glupom bošnji moraš crtati...eno, službena kod mene 1,4 obična...ventilacija ne puše na srednjim otvorima (nije začepljenje), desni otvor ventilacije ispao iz ležišta...prijava da ne radi sijalica fara, čas prijavljuje, čas ne...o jeftinoj plastici unutra neću ni trošiti riječi...
kakva je ovo lista, nema Audija u prvih 10? :lol:
Ne kažem da je izmislio ... uzmeš jedan model pa na hard test i to je kao sad pokazatelj da svi ti modeli ne valjaju ... znas i sam da nekad bude čudnih kvarova i kod novog auta, može biti baš do tog primjerka, do načina eksploatacije ... zna se šta je pokazatelj (npr ADAC-ova statistika).

Ono što sam htio reći je da je tekst totalno neozbiljno i navijački napisan, znaš čitati jbg ti ...
bomba

#46 Re: Kvarovi Golf 6

Post by bomba »

Tesko je sada porediti stara i nova auta...
Sada je u modi taj downsizing zbog sve rigoroznijih normi izduvnih gasova pa onda proizvodjaci pribjegavaju turbo punjacima, kompresorima i slicnim rjesenjima kako bi nadoknadili gubitak snage na smanjivanju zapremine motora.
Nekada je za 170 ks bilo potrebno najmanje 2 litra zapremine plus turbina a sada se to izvlaci iz "malih" motora zapremine 1.4 litra.
Nekada je "mocni" Golf 2 TD iz svog 1.6 motora sa turbom razvijao nekih 70 ks a sada nova auta sa istim setupima izbacuju bukvalno duplo vise snage
Nekada su i kupci imali manje apetite pa su se kupovala uglavnom auta koja su razvijala ispod 100 ks (sve preko je spadalo u rank cestovnih jurilica) a sada vise niko nece ni da prica o snagama ispod 100 ks
Ti stari motori su primarno zbog svoje konstrukcije tako imali i dosta rezerve kao i tolerancije i bila su puno manja naprezanja pa je samim tim sve duze i trajalo.
Primjera radi, turbine sada ne pusu na 0,6-0,7 bar-a (kao sto je to bio slucaj na vecini starih turbo motora) sada pusu na pritiscima i do 2 bar-a pa i preko. To su ogromne razlike i ogromna naprezanja i logicno je da ce komponente koje su pod tako velikim stresom prije i crkavati. Dodajmo na to jos i nase "kvalitetno" gorivo koje zacepi i zacadi sve zivo sto moze i eto ti rezultata za katastrofu. Nekad su bili karburatori koji bi progutali sve (pa i saraf ako ti ispadne u njega :D ) kao i dizne kroz koje si iglu mogao provuci. Sada su to neke mikronske tehnologije gdje su otvori za protok goriva u diznama vidljivi samo pod mikroskopom. Logicno je da je sve sa tako malom tolerancijom podloznije kvaru nego nesto sto ima puno vise "lufta"
Znam da je konkretno VW davno ukinuo 100 000 km garancije za BiH a primarno zbog katastrofalne kvalitete goriva. Ne znam da li su u posljednje vrijeme ukinuli taj "veto"

I za kraj, dodajmo sada tu i pricu o kapitalizmu :-) Sada se sve pravi da pregura garantni rok nakon cega proizvodjac racuna da ces se vratit u salon i mijenjat staro za novo. U protivnom, krece raspadanje, crkavanje i servisi... Davno je Swabo rekao da se izradio sto je pretjerao sa kvalitetom kada je napravio onu staru taxisticku mecku koja je prelazila i preko milion kilometara bez diranja motora :D
Nije to samo sa autima, tako je sa svim proizvodima pocevsi od auta pa do ves masine itd :D
Dupli_skalp

#47 Re: Kvarovi Golf 6

Post by Dupli_skalp »

johntra wrote:...pa normala da je šestica kanturina svoje vrste, to samo glupom bošnji moraš crtati...
:lol:
lavic

#48 Re: Kvarovi Golf 6

Post by lavic »

[Bez uvrede kako ti možeš da budeš toliki peder i sudiš šta ko vozi:
Nevozim ga više nije registrovan, već 5 godina stoji u garaži, i povremeno se upali i provoza po mahali. Sad najčešče vozim E46 328 Ci 2007., i Toyotu Land Cruiser 100 a stavljam jedan Rover 25 u pogon za po gradu, ovako sada razmišljam da kupim BMW F30, možda ću 335 d, ili bih prije Land Cruiser UZJ20, a privlači me i novi Iveco Masif, pa sam ti sad u dilemi.
Imao sam ja i Golfova GTI i ne GTI, diesel i turbo diesel, i mogu ti reči da je dvojka i Passat 3 zadnje auto koje je VW proizveo. Jeste da nije nikakav trkač al za jednog prosječnog čovjeka radnika je bio idealno auto.
Jebeš VW :dance:[/quote]

Boldirano je dokaz koliko ne znas ili lazes E 46 se prestao prizvoditi puno prije 2007 godine, kao i 328.
johntra

#49 Re: Kvarovi Golf 6

Post by johntra »

@eyesburn...imaš nešto za reći, ili da i ja stavim smajli koji se smije?
ElRe

#50 Re: Kvarovi Golf 6

Post by ElRe »

2.0 TDI 190 KS, BMW x23D (cca 2000 ccm, 204 KS), 250 CDI (2143ccm, 203 KS), 1.9 JTDm2 (190 KS)
0.9 TwinAir Turbo (90 KS), svi 1.0-1.6 nabrijani turbo motori...

Tesko da to moze da odradi veliku kilometrazu bez nekih vecih intervencija. Turbine, dizne su prve na udaru, start&stop sistemi bas me zanima koliko ce to izdrzati obzirom na njihov rad, pali-gasi. Kod dizela jos i FAP, DFP... sistemi.

Jednostavno, proizvodjaci su napravili da auto odradi garantni rok uglavnom bez problema, a nakon toga krecu ulaganja u automobile.
Locked