Kako unaprijediti BH privredu...?

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Nacionalniid_BOSANCI

#26 Re: Kako unaprijediti BH privredu...?

Post by Nacionalniid_BOSANCI »

Obicni gradjani kao krajnji konzumenti i potrosaci od svoje bruto zaradjene plate plate prvo direktno nekoliko poreza drzavi a zatim od preostale neto plate svaki put kada kupe bilo kakav proizvod i uslugu plate svaki put ponovo novi PDV koji kasnije prodavci proslijedjuju drzavi.

Rezime: Drzava i od bruto i od neto plate potrosaca/konzumenta/kupca naplacuje non-stop poreze preko svih roba i usluga. Tako da i ta neto plata nije neto plata nego je cijelo vrijeme bruto plata dok se skroz ne potrosi. Tako da ni vrijednost neto plate recimo od 1000 KM dok se ne potrosi nije vise neto 1000 KM nego mozda sve skupa 300 KM a drzavi otislo kroz raznorazne poreze nazad 700 KM.
veljaca

#27 Re: Kako unaprijediti BH privredu...?

Post by veljaca »

Kako unaprijediti BH privredu ...?

- smanjenjem novcanih opterecenja koje ima privreda ......
- smanjenjem prevelike administracije u neprivredi .....
- povecanjem plata u privredi i time privlacenje mladih strucnih kadrova .....
- davanje podsticaja privredi .....

:sax:
Nacionalniid_BOSANCI

#28 Re: Kako unaprijediti BH privredu...?

Post by Nacionalniid_BOSANCI »

O'zone wrote:
Druga stvar. Pogledaj kroz prozor sunce sija kafići izbacili stolice vani misliš da nekog interesuje "kako unaprijediti BH privredu...?" možda večeras dok zahladni?!
Dobro, svaka cast, nek uzivaju i kafenisu kad mogu, ima se moze se, to je vjerovatno dio novca za trosak i provode koji se okrece dobijen od dijaspore i turista koji posjete grad i kanton.
KatarinaKosaca
Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova

#29 Re: Kako unaprijediti BH privredu...?

Post by KatarinaKosaca »

U svakoj normalnoj zemlji građani "sjede skrštenih ruku", odnosno rade svoj posao i nisu oni ti koji kreiraju makroekonomski okvir djelovanja. Za to je politika, odnosno vlada. Građani treba da rade svoj posao i da plaćaju poreze, za sve ostalo su izbori. NIkada nisam bila i neću biti pobornik ulice i linča, jer me to previše asocira na dešavanja naroda krajem osamdesetih, a imamo i bližih primjera i geografski i vremenski, ali ne bi sad o tome.
BIH ima potencijal za stočarstvo, turizam, ima nešto infrastrukture za tešku industriju i drvnu, iako je ovo zadnje jako upitno, odnosno dugoročno štetno, jer pretjerano i nekontrolirano eksploatiranje šuma, makar i u svrhu izrade namještaja i plasmana vani nije rješenje.
Dakle, kako god riješenje je u malim i srednjim preduzećima, poljoprivrednim gazdinstvima i turizmu.
-Pojednostavljenje i pojeftinjenje osnivanja preduzeća (u bilo kojem pravnom obliku)
-Zaštita "industrije u povoju" odnosno potpuno ili djelimično oslobađanje poreza bar prvu godinu, a kasnije sukcesivno i progresivno
- Subvenciioniranje poticajnih kredita. Ovdje prvenstveno mislim na turizam. Renoviranje stare kuće ili proširenje vikendice sa grace periodom otplate i beskamatnim kreditom u svrhu poticaja turizma. Seoskog (na pdf priroda i ekologija se vidi potencijal ove zemlje u tome), kupovina konja za jahanje, ogranizirano branje bilja itd.
Kad to stane na svoje noge i te kako će se država namiriti iz poreza... kad krene
- Pružanje besplatnih konsultanstskih usluga oko plasmana i novih tržišta (kud toliko administracije, može i jedna kanclarija sa 10 ljudi)
Poticaj za izvoz. Primjer Turske uzeti. Prvenstveno mislim na bobičasto voće koje ima svoj plasman, a svakako i na turizam, jer "izvoz" podrazumjeva strano tržište.Organska proizvodnja. Zdrava hrana itd.
Kratkoročno država mora dati impuls, ali dugoročno joj se i te kako isplati...
Ipak, ovo nije naš posao da radimo, ima ko je plaćen za to. I ima ih puno :D
O'zone
Globalni moderator

#30 Re: Kako unaprijediti BH privredu...?

Post by O'zone »

KatarinaKosaca wrote:U svakoj normalnoj zemlji građani "sjede skrštenih ruku", odnosno rade svoj posao i nisu oni ti koji kreiraju makroekonomski okvir djelovanja. Za to je politika, odnosno vlada. Građani treba da rade svoj posao i da plaćaju poreze, za sve ostalo su izbori. NIkada nisam bila i neću biti pobornik ulice i linča, jer me to previše asocira na dešavanja naroda krajem osamdesetih, a imamo i bližih primjera i geografski i vremenski, ali ne bi sad o tome.
BIH ima potencijal za stočarstvo, turizam, ima nešto infrastrukture za tešku industriju i drvnu, iako je ovo zadnje jako upitno, odnosno dugoročno štetno, jer pretjerano i nekontrolirano eksploatiranje šuma, makar i u svrhu izrade namještaja i plasmana vani nije rješenje.
Dakle, kako god riješenje je u malim i srednjim preduzećima, poljoprivrednim gazdinstvima i turizmu.
-Pojednostavljenje i pojeftinjenje osnivanja preduzeća (u bilo kojem pravnom obliku)
-Zaštita "industrije u povoju" odnosno potpuno ili djelimično oslobađanje poreza bar prvu godinu, a kasnije sukcesivno i progresivno
- Subvenciioniranje poticajnih kredita. Ovdje prvenstveno mislim na turizam. Renoviranje stare kuće ili proširenje vikendice sa grace periodom otplate i beskamatnim kreditom u svrhu poticaja turizma. Seoskog (na pdf priroda i ekologija se vidi potencijal ove zemlje u tome), kupovina konja za jahanje, ogranizirano branje bilja itd.
Kad to stane na svoje noge i te kako će se država namiriti iz poreza... kad krene
- Pružanje besplatnih konsultanstskih usluga oko plasmana i novih tržišta (kud toliko administracije, može i jedna kanclarija sa 10 ljudi)
Poticaj za izvoz. Primjer Turske uzeti. Prvenstveno mislim na bobičasto voće koje ima svoj plasman, a svakako i na turizam, jer "izvoz" podrazumjeva strano tržište.Organska proizvodnja. Zdrava hrana itd.
Kratkoročno država mora dati impuls, ali dugoročno joj se i te kako isplati...
Ipak, ovo nije naš posao da radimo, ima ko je plaćen za to. I ima ih puno :D
I većina sad sjedi vani na suncu ispija kaficu :mrgreen:
Dozer

#31 Re: Kako unaprijediti BH privredu...?

Post by Dozer »

Slazem se Katarina u potpunosti. Sve su to elementi ili koraci koji bi se mogli i trebali preduzeti kako bi sve ovo krenulo u neki plus.

ALI!
To jednostavno nece krenuti sve do onog momenta dok narodu ne prekipi, odnosno dok vecina naroda bukvalno ne bude u situaciji da nema za hljeba.
Oni koji bi trebali o tome odlucivati i koji bi trebali kreirati takvo ekonomsko okruzenje, dakle vlasti, jednostavno nisu zainteresovane za to. Razlog je toliko jednostavan da ga je zaista tesko ne vidjeti, bar onome ko ima imalo smisla za analiticko-logickog razmisljanje. A to se ogleda u sljedecoj "formuli" po kojoj razmisljaju i djeluju etno-nacionalisti na vlasti:
Jaka ekonomija = sit narod = svi zadovoljni = nemogucnost vladanja na etno-nacionalistickim osnovama.

I to je sasvim logicno, jer koga bi bolio qrac za Srbe, Hrvate, Bosnjake, entitete i sva ostala vezana s(t)ranja ako bi svi bili siti i zadovoljni? Nikoga, naravno. Samim tim ne bi bilo ni svrhe za postojanje takvih partija, ne bi bilo ni potrebe za postojanjem etnickih entiteta, ne bi se mogla narodu prosipati prica o "ugrozenosti", izgubilo bi se plodno tlo za etno-religijsku vladavinu i manipulaciju, a zajedno s tim bi za njih i nestala zlatna koka zvana vlast.
E, zato u ovoj zemlji ne postoji jasan i precizan plan i program usmjeren na razvoj i jacanje ekonomije.

A onog momenta kada vecina naroda ne bude vise imala za hljeba i kada sve bude poklopljeno za narodnu revoluciju (polako, doci ce do toga prije ili kasnije, jer sve ovo ovako je neodrzivo), tada ce isti ovi koji su sada na vlasti (etno-nacionalisti) imati samo jedan izbor - novi rat. Jedino na taj nacin ce uspjeti ostati na vlasti, ali i sacuvati vlastite glave. I narod ce opet, kao i '92, nasjesti na nacionalisticku retoriku, tenzije, mrznju i sve sto ide s tim.
KatarinaKosaca

#32 Re: Kako unaprijediti BH privredu...?

Post by KatarinaKosaca »

Dozer wrote:Slazem se Katarina u potpunosti. Sve su to elementi ili koraci koji bi se mogli i trebali preduzeti kako bi sve ovo krenulo u neki plus.

ALI!
To jednostavno nece krenuti sve do onog momenta dok narodu ne prekipi, odnosno dok vecina naroda bukvalno ne bude u situaciji da nema za hljeba.
Oni koji bi trebali o tome odlucivati i koji bi trebali kreirati takvo ekonomsko okruzenje, dakle vlasti, jednostavno nisu zainteresovane za to. Razlog je toliko jednostavan da ga je zaista tesko ne vidjeti, bar onome ko ima imalo smisla za analiticko-logickog razmisljanje. A to se ogleda u sljedecoj "formuli" po kojoj razmisljaju i djeluju etno-nacionalisti na vlasti:
Jaka ekonomija = sit narod = svi zadovoljni = nemogucnost vladanja na etno-nacionalistickim osnovama.

I to je sasvim logicno, jer koga bi bolio qrac za Srbe, Hrvate, Bosnjake, entitete i sva ostala vezana s(t)ranja ako bi svi bili siti i zadovoljni? Nikoga, naravno. Samim tim ne bi bilo ni svrhe za postojanje takvih partija, ne bi bilo ni potrebe za postojanjem etnickih entiteta, ne bi se mogla narodu prosipati prica o "ugrozenosti", izgubilo bi se plodno tlo za etno-religijsku vladavinu i manipulaciju, a zajedno s tim bi za njih i nestala zlatna koka zvana vlast.
E, zato u ovoj zemlji ne postoji jasan i precizan plan i program usmjeren na razvoj i jacanje ekonomije.
Kao prvo daleko smo mi od jake ekonomije. Nekoliko firmi koja izdržava sve na proračunu, zaduživanja i prelijevanja iz šupljeg u prazno, kad "usfali u kesi" ožeži novi porez i tako ...
Kao drugo pitanje je uopće da li po mentalitetu i kuknjavi po navici i nacionalnom sportu uopće možemo ikada biti zadovoljni.. Ne pamtim kad sam srela nekoga a da kaže.. "Hvala Bogu dobro",... a kukaju mi ljudi koji su 1992 bili bez ičega, sad imaju otplaćen stan i stalan posao, a nisu ratni profiteri. Dakle, najmanje kukaju oni koji zaista nemaju. I pitanje je uopće kad će nama valjati...
U tvojoj refleksiji ima istine, lako je manipulirati sa gladnim i nezadovoljnim, ali poticaj ekonomije vodi općem boljitku, pa i samih vlastodžaca. Sigurnija im je fotelja, jer onda nitko neće izlaziti na ulice. Ovako.. pitanje je ...
Ali, odosmo u sociološke stvari van teme....
amko76

#33 Re: Kako unaprijediti BH privredu...?

Post by amko76 »

Dozer wrote:Jeste...ali ako u jednom momentu ne bude privrede, nego svi budu "zaradjivali" na drzavnim jaslama - iz cega ce se finansirati te drzavne jasle?
http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtop ... 0#p7145880

Gledaj veselja, samo da je upasti tu, vidiš da se ima, ne brini se ti. :)
Kemo BA

#34 Re: Kako unaprijediti BH privredu...?

Post by Kemo BA »

Prvo sagledati trenutno stanje i iskreno se suociti sa uzrocima koji su proizveli negativne posljedice.Upiranje prstom u druge tražeci izgovore kao da to nismo svi mi skupa u najmanju ruku nije istina.Stare dokazane kadrove smo jednostavno proglasili zaostalim,nestrucnim,naslijeđem komunizma itd. itd.A kojeg to komunizma?Onog gdje je rad bio cijenjen gdje su svi imali besplatno skolovanje,gdje se odgovaralo za pogreške,gdje je vecina firmi radila sa tendencijom rasta a dosta njih izuzetno priznata i van granica,gdje su radnici u firmama imali osjecaj da su u svojoj drugoj kuci?Zar to nije bilo bolje od ovog danas nazovi kapitalizma?Odgovoran je svako od nas bilo da je glasao ili ne mi svi smo birali i dobili što smo birali.Stalno spominjanje kako treba dovesti mlade kadrove je ustvari dalje srljanje u zaduživanja upropaštavanje i još ono malo što je preostalo.Trebamo dokazane strucnjake bez obzira na to da li su mladi ili stari.Koji mladi ce nas izvesti iz ovoga?Oni što su juce izašli sa fakulteta?Dajmo se malo uozbiljiti!Ne trebamo nekoga ko ce uciti na nama i praviti eksperimente.Ako treba uzeti kredite i za dovođenje iz inostranstva dokazanih strucnjaka da pokrenu proizvodnju,uposle radnike,stvore uslove za stvaranje novih dobara ja sam za ali ne za zadovoljenje apetita administracije i kupovanje socijalnog mira.Trebamo radniku vratiti oduzeto: radno mjesto,dostojanstvo,placu,socijalnu sigurnost,seljaku omoguciti i zaštiti ga da proizvodi dovoljno da ne jedemo modernu hemiju nego prirodnu hranu.Tek tada ce privreda krenuti naprijed.
Kriv sam i ja i Vi,Riješiti problem možemo samo mi.
KatarinaKosaca

#35 Re: Kako unaprijediti BH privredu...?

Post by KatarinaKosaca »

Kemo ba, ba Kemo, dogovorna ekonomija je nemoguća iz 100000 razloga, od globalizacije do neimanja večeg tržišta kakva je bila bivša Yu. Tako da to ostaju tvoji nostalgični snovi, ovo je tržište, kapitalizam , realnost i što prije to skontamo bolje po nas, umjesto plakanja za onim kad je bilo i kako je bilo.
veljaca

#36 Re: Kako unaprijediti BH privredu...?

Post by veljaca »

veljaca wrote:Kako unaprijediti BH privredu ...?

To je to ....
Kemo BA

#37 Re: Kako unaprijediti BH privredu...?

Post by Kemo BA »

KatarinaKosaca wrote:Kemo ba, ba Kemo, dogovorna ekonomija je nemoguća iz 100000 razloga, od globalizacije do neimanja večeg tržišta kakva je bila bivša Yu. Tako da to ostaju tvoji nostalgični snovi, ovo je tržište, kapitalizam , realnost i što prije to skontamo bolje po nas, umjesto plakanja za onim kad je bilo i kako je bilo.
Kate,Kate,

Ovo kapitalizam? :lol: Ovaj sistem nema naziva i ovo je cudo neviđeno ! :evil:
Nemam ja nikakvih nostalgicnih snova. Priželjkujem dan kada ce oživjeti tržišna a ne dogovorna ekonomija.Tržište roba i rada ali gdje ce se stvari cijeniti po kvaliteti a ne po etiketi.Narocito rada i strucnosti.Što se realnosti tice polako vrijeme neka kaže svoje.Da ne shvatiš pogrešno ima poslodavaca koji poštuju i gaje pravi kapitalizam.Nažalost jako mali procenat firmi. :-D
Kemo BA

#38 Re: Kako unaprijediti BH privredu...?

Post by Kemo BA »

veljaca wrote:

To je to ....
Veljaca ja i ti nikako da se složimo po svim pitanjima.Sve gore nabrojano i ja smatram da ce pomoci ali nije mi jasno kako to misliš:

Plate u privredi trebaju biti rezultat proizvodnih rezultata a ne tamo neke sjednice parlamentaraca i njihove odluke i sl(tu treba da se pokaže i dokaže radnik: strucnost,sposobnost i radni rezultati).Treba stvoriti uslove da privreda ima šanse da poveca proizvodnju i rezultate (tu treba da se pokažu oni koje smo birali).Na taj nacin otvara nova radna mjesta i poveca tržište rada na kom ce pobjeđivati stvarna strucnost i sposobnosti bez obzira bila ona mlada ili stara (tu treba da dođe do izražaja poslodavac(nema:bratic,sestric,korupcija,diploma samo strucnost ,rad i radni rezultati)). :run:
zahvalan

#39 Re: Kako unaprijediti BH privredu...?

Post by zahvalan »

Privreda i Poljoprivreda nema druge nego Use i u svoje Kljuse

Ako budemo cekali neke Strance da dodju i povedu nas u neka bolja Vremena izumrijet cemo cekajuci...

A mozemo se Vezati za Bogate zemlje i bogate ljude jer samo tako mozemo naci nase mjesto pod nasim suncem,

Nasa trzista trebaju da budu Rusija,Katar,Kanada,Njemacka(ako postoji nesto sto oni ne proizvode),Saudijska Arabija,Iran itd itd

Samo dobro prouciti sta njima treba i sta oni najvise uvoze samo tako mozemo napraviti korak Naprijed
Dozer

#40 Re: Kako unaprijediti BH privredu...?

Post by Dozer »

Ovdje je generalni i osnovni problem "postavka" drzave.

Sta je ono sto koci bilo kakav napredak?
1. Ustav BiH - ovo je inicijalni problem iz kojeg proisticu svi ostali. Etnicka konstitucija drzave uslovljava i etnicku podjelu ekonomije u toj drzavi. Dodatno, fizicka etnicka podijeljenost drzave na entitete, a zatim i administrativna na kantone u jednom dijelu drzave, uslovljavaju postojanje bezbroj zakona i podzakona koji se ticu svega i svacega. Ta zakonska dzungla je, da stvar bude gora, cesto takva da nesto sto vazi negdje, ne vazi svega par kilometara dalje. U takvom okruzenju je prakticno nemoguce uopste i pricati o bilo kakvom ekonomskom razvoju i napretku. Autoput 5C je najbolji i naklasicniji primjer svega ovoga, koji pokazuje i dokazuje svu nemoc i nemogucnost bilo kakvog drzavnog dogovora i kursa o bitnim pitanjima, jer etnicki interesi preovladavaju.

2. Administrativni aparat - svi znamo da je vise nego preglomazan, a istovremeno i prilicno nefunkcionalan. Efikasnost je sama po sebi vise nego upitna upravo radi prethodne dvije stavke. Pored toga, a radi svoje velicine i kompleksnosti, taj isti administrativni aparat, a pricam o srednjem i visokom nivou, isisava oko 60% raspolozivih finansijskih sredstava drzave. Kada se na ovo dodaju svi socijalni elementi i opterecenja koje je drzava uvela kako bi se homogenizirale etnicke grupe i odrzavale etnicke vlasti, nije tesko izracunati da za bilo kakve razvojne ekonomske programe ne ostaje puno, odnosno to je svega 10-15% godisnjih raspolozivih sredstava.

3. Manipulacija/upravljanje - Na kraju, dolazi se neminovno do ovoga i to je tacka na i prethodnih faktora. Upravljanje raspolozivim sredstvima je potpuno nekompetentno i nesvrsishodno, a razlozi leze u prethodne dvije tacke, kao i nepotizmima, korupciji, licnim interesima pojedinaca, itd. U takvoj situaciji se cak i ono raspolozivih sredstava iz tacke 2. nepovratno gubi na saniranje budzetskih rupa, koje nastaju radi nepravovremenih i neadekvatnih reagovanja na dospjele obaveze po raznoranim osnovama. Ovo onda vodi zaduzivanju (MMF, EB, i sl.) kako bi se te rupe pokrile i sacuvao socijalni mir, pri cemu se sredstva uzimaju namjenski za ekonomske projekte i razvoj, ali se trose na administrativna krpljenja.

Ukratko, kako sam vec rekao, mi smo u zacaranom krugu iz kojeg jednostavno nema mogucnosti normalnog izlaza. Jedini "izlaz" ce biti u vidu kolapsa drzave u finansijskom smislu, sto ce voditi totalnim socijalnim nemirima, a zatim i novom etnickom sukobu iz razloga koje sam naveo u ranijem postu.
Ja bih volio da ovo moje presimisticno predvidjanje nema veze sa stvarnom buducnoscu, iako sam ja po prirodi optimista i u svemu vidim uvijek nesto dobro, ali...
realna do boli

#41 Re: Kako unaprijediti BH privredu...?

Post by realna do boli »

Onog momenta kada prestanemo osudjivati zakone koji su tek doneseni i samo traziti rupe u njima, te ih pocnemo primjenjivati..mozda nam bude bolje.
Tek primjenom svih zakona mozemo znati da li su ispravni ili ne i da li ih treba minjenjati.
Svi oni koji svoje poslovanje smatraju ozbiljnim, pridrzavaju se zakona.
Tako je i sa uvodjenjem fiskalizacije. Imam priliku da pratim kako to nasi kooperanti primjenjuju. Natjerali smo ih da se registruju, nabave fiskalne kase i pocnu legalno poslovati. Ozbiljni su opstali, neozbiljni otpali.
Svaki racun, bez fiskalnog racuna vracamo..dosta vise sadake.
Ako moramo mi..moraju i oni oko nas.
Svakog inspektora, sudiju, policajca, koji se moze podmiti treba hladno prijaviti. Svakog komsiju koji radi na crno, treba hladno prijaviti, svaki rad na crno bilo kod koga, treba hladno prijaviti.
Do nas je.
veljaca

#42 Re: Kako unaprijediti BH privredu...?

Post by veljaca »

Kemo BA wrote:
veljaca wrote:

To je to ....
Veljaca ja i ti nikako da se složimo po svim pitanjima.Sve gore nabrojano i ja smatram da ce pomoci ali nije mi jasno kako to misliš:

Plate u privredi trebaju biti rezultat proizvodnih rezultata a ne tamo neke sjednice parlamentaraca i njihove odluke i sl(tu treba da se pokaže i dokaže radnik: strucnost,sposobnost i radni rezultati).Treba stvoriti uslove da privreda ima šanse da poveca proizvodnju i rezultate (tu treba da se pokažu oni koje smo birali).Na taj nacin otvara nova radna mjesta i poveca tržište rada na kom ce pobjeđivati stvarna strucnost i sposobnosti bez obzira bila ona mlada ili stara (tu treba da dođe do izražaja poslodavac(nema:bratic,sestric,korupcija,diploma samo strucnost ,rad i radni rezultati)). :run:
Bas se ne mozemo sloziti po svim pitanjima .... :D

Opet, gdje sam ja rekao da plate u privredi ne budu proizvodni rezultat ? Ako radis u privredi, a ja radim - znas da plata je itekako opterecena a kada bi se smanjilo opterecenje, mogao bi se desiti slucaj da poslodavci tu razliku uzmu sebi ( ne svi, ali velika vecina da - jer imaju visak radne snage nezaposlene i moze im se ) .... Znaci na to sam mislio - jer kada bi bile vece plate ( da naglasim i podvucem: zaradjene a ne na osnovu nakakvih odluka parlamentaraca ) onda bi i bila veca potraznja za radnim mjestima u privredi. A iz kvantiteta dolazi i kvalitet ...
I kod pravih poslodavaca ( a ne onih koji su na drzavnim jaslama i u administraciji ) ne igra ulogu rodjak, veza, ljubavnik/ca - nego samo rezultati rada iz kojih slijedi profit ....
realna do boli

#43 Re: Kako unaprijediti BH privredu...?

Post by realna do boli »

..."I kod pravih poslodavaca ( a ne onih koji su na drzavnim jaslama i u administraciji ) ne igra ulogu rodjak, veza, ljubavnik/ca - nego samo rezultati rada iz kojih slijedi profit ....
veljaca ..."

S ovim se slazem.
Svaki ozbiljan privrednik mora se zalagati za promjenu onog zakona koji se pokaze kao kocnica razvoja njegove djelatnosti.
Svaki radnik, trebao bi se upoznati sa svojim pravima i obavezama i sa radom sindikata, te od istog zahtjevati zastitu svojih prava, tako da dok on radi, ti isti sindikalci bi se morali boriti za postivanje radnickih prava.

Neznanje i inertnost su nas i doveli u ovaj zacarani krug..i vjecno kukanje kako neko, nesto treba da promijeni, svi drugi samo ne mi.
Dozer

#44 Re: Kako unaprijediti BH privredu...?

Post by Dozer »

Sindikati su posebna prica i, nazalost, u velikoj vecini slucajeva su naslonjeni na politiku i politicare koji im diriguju sta, kada i kako. Jasno, cilj je uvijek u pozadini odraditi neko klepanje, bilo privatizacijsko, bilo budzetsko.

Na primjeru porezne uprave, a to je najnizi nivo administracije, cinovnicki, a ne upravljacki, i ja na njih gledam kao i na policiju - obicni radnici, bilo je vise nego ocigledno na koji nacin se sve manipulise.
Tim ljudima su, kao i policajcima (oni po vladama me ne zanimaju) prije 3-4 godine poptpuno nelegalno i mimo svih zakonskih pravila srezali plate i tople obroke za oko 20%, ako ne i vise. Naravno, to nije "15KM" kako blesavi mediji prezentiraju, nego oko 150 ili vise KM.
Naravno, ljudi su se zalili, pa najvljivali strajk, pa onda je sve zavrsilo na sudu. I sud je donijeo presudu u njihovu korist, odnosno nalozio ministarstvu finansija da im refundira te troskove + kamate. Onda je isla zalba, na koju je sud opet odlucio u korist radnika, pa onda pregovori sa sindikatom (Kruscica) kako bi se "isposlovalo" da ta refundacija bude bez kamata, tj. da se ljudima vrati samo ono sto im je bespravno uzeto. I dobro, dogovore se da to bude tako. Da li je tu sindikat isao logikom "bolje ista, nego nista" ili je neko bio podmazan da te kamate oprosti (a cifra je milionska), ne znam i nebitno je. Pobornik sam druge varijante, jer ne vidim razlog da bilo ko ide na svoju ruku i na svoju stetu mimo sudske presude, osim ako nema pozadinski deal. Ukratko, ljudima se trebalo vratiti od 2-3.000 KM, u zavisnosti od plata i koliko je kome oduzeto + kamate.
Iako je interno i prije vise od godine "dogovoreno" da to ide bez kamata, niko jos uvijek nije dobio ni marke.
Toliko o postivanju sudskih presuda.
Istovremeno, kukalo se kako u budzetu nema para i da je to razlog, a onda se ispostavi da je u istom periodu kuknjave skrseno na stotine hiljada KM na ime kojekakvih komisija koje nisu sluzile nicemu, na reprezentacije, na nogodisnje poklone, na obnovu voznog parka ministarstva, itd. itd.

Drugim rijecima, upravljanje, i to bez obzira da li je to privatno ili drzavno, mora biti funkcionalno i posteno. Inace, tu smo gdje jesmo.
realna do boli

#45 Re: Kako unaprijediti BH privredu...?

Post by realna do boli »

Uz duzno postovanje svih na budzetu ..ovdje pricamo o privredi.
O maloj i velikoj...i, ako vam dodje inspektor i hladno trazi nesto..treba ga prijaviti.
Kada nam je stigla opravdana kazna za jedan prekrsaj, ali nerealno visoka, pojavili su se duzebriznici iz iste te inspekcije i u "cetri oka" nudili rjesenje za 30.000 KM..odbili smo.
Tuzba se vuce na sudu vec godinama..malo krivi mi malo inspekcija, ali novac nismo dali. Znaju nam i danas reci..eh da ste onda platili sve bi bilo davno gotovo.
Mi u privredi, radimo i radimo i radimo...pridrzavamo se zakona, mi koji moramo i koji smo stalno pod lupom i mi koji nepotplacujemo inspekciju :D
Zakon je, takav je kakav je, i nepridrzavanje istog vuce sankcije.
Da bi dosta toga trebalo mijenjati, to je istina.
Vecina danasnjih zakona je na strani vlasnika privrednih subjekata i vecina rasterecenja privrede ogleda se samo u manjim davanjima od strane poslodavca.
Ali, u nasem mentalitetu jos nepostoji ukljucena sijalica..da bi i mi trebali poceti vlastiti biznis, propasti, pa opet ponovo. Kapitalizam se zasniva na uspjehu i neuspjehu.
To sto mi jos uvijek radije radimo kod nekog drugog, nego da zapocnemo vlastiti biznis, neznaci da vlasnici privrednih subjekata nemaju pravo da se bore za sebe.
Da smo kojim slucajem mi ti isti vlasnici ..pokusavali bi izdejstvovati zakone koji idu nama na ruku.
Jedini vid zastite interesa prava radnika je sindikat, koji jos uvijek ne zna sta treba da radi i ako vec ne mozemo a trebali bi, traziti ostavku nesposobnih politicara, onda bi bar trebali biti toliko odgovorni prema sebi da mijenjamo sindikalce .
Dozer

#46 Re: Kako unaprijediti BH privredu...?

Post by Dozer »

Slazem se. Gornji primjer sam naveo samo u svrhu prikaza mjere u kojoj se ne postuju zakoni. Ne radi se o kuknjavi radi onih na budetu (ja ionako nisam na njemu).

S druge strane, koliko je komplikovana sama procedura otvaranja firme ili vlastitog biznisa, masa ljudi jednostavno odustane na samom pocetku. Suludo je da je za otvaranje bilo kakve firme potrebno i do 6 mjeseci. To je bukvalno baceno vrijeme koje se moze iskoristiti za start biznisa i njegovo razvijanje.

Medjutim, kako god se okrene, uvijek dolazimo na ono da vlastima jednostavno nije u interesu da bilo sta poboljsaju, jer to onda vodi mogucem poboljsanju ekonomskog stanja gradjana, a onda i padu popularnosti etnicke price.
JThomas

#47 Re: Kako unaprijediti BH privredu...?

Post by JThomas »

ne treba sad ni blizu toliko, ni za d.d.

najlakše je otvoriti, al' valja opstati poslije. dažbine i kazne bukvalno zaklaše.
realna do boli

#48 Re: Kako unaprijediti BH privredu...?

Post by realna do boli »

Da, dazbine i kazne, zaklase.
Zato sam ja da pocnemo biti sami sebi najvazniji, pa sve one koji ne posluju po zakonu ..hladno prijaviti.
Zasto oni koji su se odlucili da zapocnu vlastiti biznis treba da imaju sazaljena nad onima koji rade na crno. Nisam bas sigurna da je to sve sirotinja, koja, eto, nema para da sve to ozakoni.
Dok god okrecemo glavu i podrzavamo takve tipove ni nama nece biti bolje.
Placamo sve poreze i doprinose, o.k. i pokoju kaznu, i nesto ne zelim biti sentimentalna gdje je to nepotrebno.
To mi lici na one ciganke koje prose po kucama, pa kada im ponudite da vam nesto urade po stanu, one hladno kazu..ne.
Dozer

#49 Re: Kako unaprijediti BH privredu...?

Post by Dozer »

Nedavno sam jednu kvalitetno pljunuo...iako je to samom meni nakon sekunde bilo fuj...ali dzaba. Uhvatila me huja samo tako...
Ide pitanje: "Imas marku, da kupim djetetu kiflu?" Hajde sto je bilo marku, ni manje ni vise, ali kad joj rekoh: "dacu ti 10, hajd' mi pomozi da rascistim supu", a ona odgovori "JA da ti cistim!?", u stotinki mi je izletio patak i ono "ma mrs se u p...u materinu!" Sekunda mi je falila da je i nogom nabijem, ali bilo i dijete tu, pa se nekako suzdrzah. Bi mi krivo kasnije, ali jebi ga...
HAVANA

#50 Re: Kako unaprijediti BH privredu...?

Post by HAVANA »

Dozer wrote: Medjutim, kako god se okrene, uvijek dolazimo na ono da vlastima jednostavno nije u interesu da bilo sta poboljsaju, jer to onda vodi mogucem poboljsanju ekonomskog stanja gradjana, a onda i padu popularnosti etnicke price.

A pad popularnosti etnicke price i poboljsanje ekonomskog stanja, vodi ka jednoj drugoj prici gdje je strucnost i sposobnost jako bitna stavka...sto njih direktno dovodi u losu poziciju i na klizav teren...
Drugim rijecima...popusili bi ga momacki...i za proslo, i za buduce...
Post Reply