Lovrenovic: Orgije povijesti (Feral Tribune)

zzzzz

Post by zzzzz »

Sto se tice mog identiteta...ne odredjuje mi ga Adil Zulfikarpasic i njegova Mladomuslimanska "elita". Niko nije moro drzati sjednice...da bi najavio moj "novi" identitet.

Sto se tice izjasnjavanja.... ja se nemam sta "izjasnjavati". Identitet ...dragi moj Jekane...nije ideologija...a to tvoje opet novokomponovano Bosnjastvo... nije samo etnicki identitet.... nego i jedna politicka ideologija...jedan politicki pokret....sa odredjenim ciljevima. Moj identitet je zacrtan po rodjenju...a ne na partijskoj sjednici. Vrlo je jasan. Vrlo precizan i tacan. Bosanka, Krajiska, muslimanka.
Jebiga, nisam nista znao o doticnoj pa se upustio u raspravu. Znas li ti jadna kakvim se ti nebulozama ovdje rasipas.
Novokomponovano Bosnjastvo, ako su tebi i tvojim predacima(a i mojim) ispirali pamet jos od proklete 1918, moras li ti na takve gluposti nasjedati.
Pa da si isla u skolu u predratnoj BiH, skontala bi iz ono malo jada od istorije sto smo imali o "Dobrim Bosnjanima" (istorija za 7 razred osnovne)
Cuj Bosanka, Krajiska, muslimanka...svasta u bozijoj basti.
zlata

Post by zlata »

zzzzz wrote:
Jel'slucajno da su najnerazvijenije zemlje Europe..bas te, koje su bile POD cvrstom Rimokatolickom papucom.
Totalno neistinito, protestantske zemlje su vodece. Cak postoji statistika da katolicke zemlje imaju 30% visoko obrazovanih kadrova manje, nego protestantske ali nije o tome rijec.....
Ako si bio katolik...Kralj Bosne...velikan...pa cak i Did Bosanske Crkve...sigurno nisu bili osvojili tvoju zemlju da te "spase" od "neprijatelja".
Pitanje je Zlato kako je Kralj Bosne postao katolik..........pod prijetnjom Rima i krstaskog rata. Dakle istim metodama.
I dalje stoji cinjenica da su npr. Jevreji Sefardi pobjegli u Otomansko Carstvo da bi spasili zivot. Ako nista, imaju zaslugu sto su spasili jedan cijeli narod.
Cak i didovi Crkve Bosanske (takozvani "Bogumili"). Znaci...ipak nisu dozivljavali Osmanlije kao oslobodioce..."od Krizara"...koji im donose "umjetnost zivljenja".

Nigdje nisam ni napisao da su Bosanci dozivljavali Osmanlije kao oslobodioce. Sam Kralj Tvrtko je poslao vojsku na Kosovo u ispomoc Lazaru.
Adil se nije izjasnjavao iskljucivo u vezi sa BiH, vec ulozi Osmanlija u tom periodu i kako je to uticalo na dogadjaje u cijelom regionu.
Procitaj opet...gornji dio posta...mislim da si uhitrio sa vatrometom!!! Napisala sam BAS TO STO TI TVRDIS.

Sto se tice Zidova...nije sultan spasio "jedan cijeli narod"...kad je vecina Zidova (Askenazi) vec ziv'la po Europi.

Sto se tice pitanja kako je kralj post'o katolik....isto pitanje mozemo postaviti i o nasim pradidovima...tj.kako su postali muslimani...silom, milom, iz interesa...ili svega po malo!!!
zlata

Post by zlata »

zzzzz wrote:
Sto se tice mog identiteta...ne odredjuje mi ga Adil Zulfikarpasic i njegova Mladomuslimanska "elita". Niko nije moro drzati sjednice...da bi najavio moj "novi" identitet.

Sto se tice izjasnjavanja.... ja se nemam sta "izjasnjavati". Identitet ...dragi moj Jekane...nije ideologija...a to tvoje opet novokomponovano Bosnjastvo... nije samo etnicki identitet.... nego i jedna politicka ideologija...jedan politicki pokret....sa odredjenim ciljevima. Moj identitet je zacrtan po rodjenju...a ne na partijskoj sjednici. Vrlo je jasan. Vrlo precizan i tacan. Bosanka, Krajiska, muslimanka.
Jebiga, nisam nista znao o doticnoj pa se upustio u raspravu. Znas li ti jadna kakvim se ti nebulozama ovdje rasipas.
Novokomponovano Bosnjastvo, ako su tebi i tvojim predacima(a i mojim) ispirali pamet jos od proklete 1918, moras li ti na takve gluposti nasjedati.
Pa da si isla u skolu u predratnoj BiH, skontala bi iz ono malo jada od istorije sto smo imali o "Dobrim Bosnjanima" (istorija za 7 razred osnovne)
Cuj Bosanka, Krajiska, muslimanka...svasta u bozijoj basti.
"Rodoljubi" kojima se gadi PONOSNO...reci BOSANAC!
BECHO

Post by BECHO »

A kad se to Bosanskim muslimanima gadilo reci da su Bosanci? Cuj krajisnici bili katolici i Hrvati?! :shock: Da si spomenula samo katolike ali Hrvati??? :roll: Stvarno neznam ko vas samo hrani s tim mitoloskim glupostima kao i Srbe sa 'Mesom Srbinom' i slicnim nebulozama iako je legendarni knjizevnik u svom djelu 'Sjecanja' lijepo obrazlozio da su danasnji bosanski muslimani bili hriscani, bogumili i baseskije koji su pod uticajem okupatora presli na Islam! Vuci paralelu izmedju katolicizma i pravoslavlja sa Srpstvom i Hrvatstvom na prostoru Bosne i Hercegovine je upravo ono cemu su tezili velikosrpski i -hrvatski hegemonisti! Prisilne konverzije heretickih Bosnjaka na katolicanstvo, odnosno pravoslavlje, su postepeno uzimale svoga maha! Nacionalni identitet Bosanskih Srba, odnosno Bosanskih Hrvata se formira veoma kasno, kada se Bosnjaci (tadasnji sinonim za danasnje Bosance) pravoslavne, odnosno, katolicke vjeroispovijesti, a pod znatnim lobiranjem srbijanskih i hrvatskih politickih misionara, distanciraju od bosnjackog nacionalnog korpusa i na temelju zajednicke vjeroispovijesti pocinju se nacionalno identifikovati sa susjednim pravoslavnim Srbima, odnosno katolickim Hrvatima! O tome govori i pjesma Safeta bega Basagica:

Znaš Bošnjace, nije davno bilo,
Sveg' mi sv'jeta nema petnaest ljeta,
Kad u našoj Bosni ponositoj,
I junackoj zemlji Hercegovoj,
Od Trebinja do Brodskijeh vrata,
Nije bilo Srba ni Hrvata.
A danas se kroz svoje hire,
Oba stranca ko u svome šire. [...]
Oba su nas gosta saletila,
Da nam otmu najsvetije blago,
Naše ime ponosno i drago.

Malo opsteg poznavanja bosanske historije iz bosansko-hercegovacke perspektive (a ne srpsko-hrvatske), ne bi bilo na odmet!

Pozdrav! ;)
digger

Post by digger »

zlata wrote:Nisi mi jasan...k'o da Arapi nisu arabizirali i islamizirali zitelje osvojenih zemalja. Poslije 1000+ godina...Berberi se i danas dan bore za svoja najosnovnija etnicka prava...kako god su Europljani krstili domorod'ce...skoro svukud su i Arapi "turcili" svoje domorodce...dot'le...da su danas...skoro svi "Arapi".

A da ne govorimo o Turcima...koji su kao grupica osvajaca nametnuli svoj etnicki identitet narodima Male Azije (i dan danas se Kurdi bore za svoj opstanak) ...a i Islam...od Gruzije....do Budimpeste.

MRAK a kojem govoris...je vec bio pri kraju...kad su SE Osmanlije pojavile na nasim prostorima. Vec tada...poznati pojedinci su svojim idejama...svojim dijelima...i dostignucima...najavili...novo doba za Europu.

Najveci razlog zasto mnogi domorodci nisu prezivjeli na Americkom kontinentu...nije inkvizicija...niti genocid...nego nedostatak imuniteta...prema raznim bolestima koje su bjelci bili donijeli.

Sto se tice Aleksandrijske Biblioteke...ako su Arapi uzivali u njezinim tajnama...zasto do tad, nisu nesto vise ucinili za covjecanstvo sa tim intelektualnim blagom? Pa nedavno...u Saudiji...zamalo da izbije gradjanski rat...zbog slika i televizora. "Vrazji likovi"...a ti mi govoris o inkviziciji...i vjerskim ekstremistima. Pa sta su Talibanci nego inkvizitori....u 21-om stoljecu.
Hvala Zlata: ti skoro sve rece sto sam ja htio.
Ja cu se samo brzo povezati na neke elemente od raznih komentara po temi.

(a) Sarajevo imalo rânu (prvu) kanalizaciju. Mozda: ali je i Rim 1500+ prije toga.
(b) Turci donijeli kulturu u nase dijelove obzirom da su bili dobre birokrate i vladari, ali nisu donijeli u ostatak Evrope. Biblioteku u Aleksandriji nisu zapalili samo jedni nego je polako stradala u nekoliko faza tokom IV vijeka.
(c) Matematika i astronomija su bile vrlo jake u starom arapskom svijetu. Medjutim, isto tako i u Grckom dijelu (Pitagora)--i uz dodatak filozofije. Zasto: jer je priroda u mediteranskom pojasu obezbjedivala dvije zetve, te mesa i ribe u izobilju. To je pogodovalo da se stvore imucni, pa trgovina, pa privatni ucitelji... a sve je to dalo mogucnost razvoju misli. Nazalost, gdje li je ista danas i kako to da se nije nastavila? (nova tema!)
(d) Tacno je da je Evropu katolicka crkva u crno zavila: ne pitaj, vjeruj, i bice sve kako treba. Tek u 15 vijeku kultura ponovo procvijetava sa italijanskom renesansom a ne sa francuskom revolucijom.
zzzzz wrote: Jedno je cinjenica, za napredak cijelog covjecanstva je bilo dobro sto su pukli tarabu krstasima. Ne znam je li ti poznat podatak da 95% znanja koje danas imamo o geometriji potice samo iz ostataka Alexandrijske Biblioteke tj. ono malo sto je od nje ostalo nakon njenog spaljivanja od strane inkvizicije. Jesi li sigurna da bi civilizacija prezivjela 300-400 godina mraka u iscekivanju Francuske Revolucije.
Kompletno proizvoljno.
Zadnji trag Aleksandrijske biblioteke je nestao krajem 4 vijeka (negdje 390 g.). U to doba, kriscanstvo je tek bilo priznato od Juliana ali rasparcano i neorganizovano. To znaci da ni inkvizicija nije postojala.
Aleksandrijska biblioteka je bila svacija ukljucujuci vecinu priloga iz Rimskog carstva i Grcke, ciji su trgovacki i ratni brodovi uglavnom plovili mediteranom. Arapske zemlje nisu imale vece prisustvo na tom dijelu. Interesantno je da je svaki brod koji je stizao u Aleksandriju je morao da ostavi kopiju dnevnika, mapa ili slicno u biblioteci koja je time rasla.
zlata

Post by zlata »

BECHO wrote:A kad se to Bosanskim muslimanima gadilo reci da su Bosanci? Cuj krajisnici bili katolici i Hrvati?! :shock: Da si spomenula samo katolike ali Hrvati??? :roll: Stvarno neznam ko vas samo hrani s tim mitoloskim glupostima kao i Srbe sa 'Mesom Srbinom' i slicnim nebulozama iako je legendarni knjizevnik u svom djelu 'Sjecanja' lijepo obrazlozio da su danasnji bosanski muslimani bili hriscani, bogumili i baseskije koji su pod uticajem okupatora presli na Islam! Vuci paralelu izmedju katolicizma i pravoslavlja sa Srpstvom i Hrvatstvom na prostoru Bosne i Hercegovine je upravo ono cemu su tezili velikosrpski i -hrvatski hegemonisti! Prisilne konverzije heretickih Bosnjaka na katolicanstvo, odnosno pravoslavlje, su postepeno uzimale svoga maha! Nacionalni identitet Bosanskih Srba, odnosno Bosanskih Hrvata se formira veoma kasno, kada se Bosnjaci (tadasnji sinonim za danasnje Bosance) pravoslavne, odnosno, katolicke vjeroispovijesti, a pod znatnim lobiranjem srbijanskih i hrvatskih politickih misionara, distanciraju od bosnjackog nacionalnog korpusa i na temelju zajednicke vjeroispovijesti pocinju se nacionalno identifikovati sa susjednim pravoslavnim Srbima, odnosno katolickim Hrvatima! O tome govori i pjesma Safeta bega Basagica:

Znaš Bošnjace, nije davno bilo,
Sveg' mi sv'jeta nema petnaest ljeta,
Kad u našoj Bosni ponositoj,
I junackoj zemlji Hercegovoj,
Od Trebinja do Brodskijeh vrata,
Nije bilo Srba ni Hrvata.
A danas se kroz svoje hire,
Oba stranca ko u svome šire. [...]
Oba su nas gosta saletila,
Da nam otmu najsvetije blago,
Naše ime ponosno i drago.

Malo opsteg poznavanja bosanske historije iz bosansko-hercegovacke perspektive (a ne srpsko-hrvatske), ne bi bilo na odmet!

Pozdrav! ;)
Becho..nemam vremena za prepucavanje...ali citaj malo o Krajini...pa ces vid'ti da su tu do dolazka Osmanlija ziv'li Hrvati...i poneki Vlah. Ne oduzimam ti pravo na identitet...i da se izjasnjavas kako zelis...samo...ako te Alija nije posrbio svojim Srpstvom...necu te nija pohrvatiti. Dapace...meni je u interesu...da se ljudi identificiraju sa zemljom Bosnom....a ne sa vjerskim-etnickim stadima..niti sa porjekom.

Govoris o Bosnjastvu kao sinonimu Bosanstva. Malo morgen...Bilo prije 500 godina. Danas nije vise. Bosnjaci su danas bivsi Muslimani. Znas dobrto. Haj...ne pravi se blentav!
BECHO

Post by BECHO »

Becho..nemam vremena za prepucavanje...ali citaj malo o Krajini...pa ces vid'ti da su tu do dolazka Osmanlija ziv'li Hrvati...i poneki Vlah.
Katolici i vlasi zlato a ne Hrvati! Jel ti primjecujes uopste razliku? Katolici su produkt franjnevackog misionarenja po Bosni dok u to vrijeme pravoslavci nisu ni postojali na prostoru BiH! Bosna je u to vrijeme bila hereticka, sam kulin Ban je bio heretik a eksplicitno pravoslavci (koji su se kasnije pojavili u BiH) su od pocetka zauzimali neprijateljski stav prema bosanskim krstjanima i njihovim vjerskim organizacijama! U oblasti Huma naprimjer se odvijalo postepeno preobracanje bosanskih krstjana na pravoslavlje mirnim putem, dok su u dijelovima Podrinja heretici sredinom 15 stoljeca progonima i silom primali pravoslavlje! I katolicka i pravoslavna crkva, u odnosu na heretike, nisu odbacivale metode sile kada im je to po mjestu, vremenski ili na neki drugi nacin odgovaralo! O ovome pise dr. Fahrudin Novalic, o ovome su pisali i Franjo Racki i Bozidar Petranovic krajem 19 stoljeca!
Ne oduzimam ti pravo na identitet...i da se izjasnjavas kako zelis...samo...ako te Alija nije posrbio svojim Srpstvom...necu te nija pohrvatiti.

Jah, Alija Srbin, Mesa Srbin, Tihic Srbin, Tarik Filipovic Srbin (zbog prezimena valjda), Mak Hrvat, Safet beg Basagic Hrvat i masa drugih gluposti na koje nas komsije sa ove ili one strane redovno podsjecaju pa si jos i ti pocela sa svojim historijskim paradigmama! Sto se tice identiteta, ja sam Bosanac i Bosnjak, muslimanske vjeroispovjesti a to sto je neki moj predak prije nekoliko vijekova promijenio vjeru (a ne naciju) nije razlog da me se svrstava medju Srbe i Hrvate (koji imaju veze s Bosnom kao i ja sa Dzibutijem)! To je manipulacija, nakaradna historija i povijesni sund!
Govoris o Bosnjastvu kao sinonimu Bosanstva. Malo morgen...Bilo prije 500 godina. Danas nije vise. Bosnjaci su danas bivsi Muslimani. Znas dobrto. Haj...ne pravi se blentav!
Naravno, sad su Bosnjaci odjednom postojali a nekoliko postova unazad smo izmisljena nacija! :shock: I ne prije 500 godina nego prije ca. 115 godina je Basagic pisao o Bosnjacima! A cinjenica da se samo Muslimani identificiraju sa Bosnjastvom (i par izuzetaka iz druga dva naroda) je historijski fakt! Nevezano za temu i zbog neposrednog optuzivanja bosanskih muslimana za otpadnistvo zbog promjene vjere, cesto se pitam, zasto ti isti nikada ne optuzuju sami sebe zbog promijene citave jedne nacije u to vrijem? Zasto danasnji katolici nisu otpadnici, poslije vise od pola stoljeca dominikanskog misionarskog i inkvizitorskog rada na iskorjenjivanju bosanske hereze u tadasnjoj BiH? U cemu je razlika?
Dapace...meni je u interesu...da se ljudi identificiraju sa zemljom Bosnom....a ne sa vjerskim-etnickim stadima..niti sa porjekom.

Slazem se!

Pozdrav ;)
no sikiriki

Post by no sikiriki »

Bosnjaci naprijed i pucajte tom dolinom!!!!!

Mnogima je krivo sto su Bosnjaci dosli svijesti, sto ne meze slaninu uz sljivu, sto postaju svjesni svoje vjere i sto grade dzamije umjesto birtije.

Lazna ljubav i Hrvata i Srba se vise ne moze prikrivati.

Ako budemo postovali sami sebe i drugi ce nas postovati!!!!!
St.Germain

Post by St.Germain »

no sikiriki wrote:Bosnjaci naprijed i pucajte tom dolinom!!!!!

Mnogima je krivo sto su Bosnjaci dosli svijesti, sto ne meze slaninu uz sljivu, sto postaju svjesni svoje vjere i sto grade dzamije umjesto birtije.

kad bi sav svijet od svog postanka razmisljao tako ko ti, mi bi sigurno jos uvijek zivjeli u pecinama
sunday_morning

Post by sunday_morning »

By Zlata..meni je u interesu...da se ljudi identificiraju sa zemljom Bosnom....a ne sa vjerskim-etnickim stadima..niti sa porjekom.
-------------------------------------------

@Zlato, necu se prepucavat. ali to sto ti pricas je paradoks! :?

kako se neko moze identificirati sa zemljom-Bosnom, kako ti kazes, a da se ne identificira sa etnosom? ili jos bolje sa porijeklom?! :sad: jel mislis da je to razdvojivo? pa nije te neko bacio sa neba u Bosnu vec si se rodila u jednom narodu gdje pretpostavljam da znas da je etnos=narod. a u tom narodu usvojila si kulturno-socijane navike, obiljezja. to je dio tebe kao i mene.

prema tome vrlo je bitno da covjek ima nesto sa cime se moze identificirati. da zna svoje projeklo. ako ga ne zna, u covjeku nastaje konflikt, iz konflikta frustracija a ostalo se moze vidjeti na forumu (patologija).

covjek koji ne zna svoje porijeklo, nema mogucnost identifikacije sa etnosom, je kao dijete siroce koje nikad nije spoznalo bioloske roditelje, tj. spoznalo svoje porijeklo. ako ti ne zelis da se identificiras na vjerskoj ili etnos bazi, mozda ja zelim. mozda moj etnos za mene nije stado kako ti gore pises valjda za svoje, ne znam. uostalom, sta mene/nas briga sta je tebi u interesu, ja znam sta je meni u interesu.
no sikiriki

Post by no sikiriki »

St.Germain wrote:
no sikiriki wrote:Bosnjaci naprijed i pucajte tom dolinom!!!!!

kad bi sav svijet od svog postanka razmisljao tako ko ti, mi bi sigurno jos uvijek zivjeli u pecinama
Jasta, pametni moj ...!!!!!
digger

Post by digger »

Zlata wrote:..meni je u interesu...da se ljudi identificiraju sa zemljom Bosnom....a ne sa vjerskim-etnickim stadima..niti sa porjekom.
-------------------------------------------
sunday_morning wrote:@Zlato, necu se prepucavat. ali to sto ti pricas je paradoks! :?

kako se neko moze identificirati sa zemljom-Bosnom, kako ti kazes, a da se ne identificira sa etnosom? ili jos bolje sa porijeklom?! :sad: jel mislis da je to razdvojivo? pa nije te neko bacio sa neba u Bosnu vec si se rodila u jednom narodu gdje pretpostavljam da znas da je etnos=narod. a u tom narodu usvojila si kulturno-socijane navike, obiljezja. to je dio tebe kao i mene.
Jeste, gdje god te "bace" upasces hoces-neces u narod (sto ti poistovjecujes sa etnos). Ali unutar naroda Zlata misli na podjelu ili "sub-kategoriju" koje je etno-vjerski razdijeljena. A ako je necije porijeklo iz jedne od nacionalnosti koje cine jednu BH, cuvajmo ga za sebe i za svoje. Ne treba isto gurati drugima pod nos a pametan ga ne treba slijediti naslijepo.
prema tome vrlo je bitno da covjek ima nesto sa cime se moze identificirati. da zna svoje projeklo. ako ga ne zna, u covjeku nastaje konflikt, iz konflikta frustracija a ostalo se moze vidjeti na forumu (patologija).
Treba da se identificira: lijepo. Ostatak je bullshit (Predmet "Ko sam ja 101" iz janicarske skole).
ako ti ne zelis da se identificiras na vjerskoj ili etnos bazi, mozda ja zelim. mozda moj etnos za mene nije stado kako ti gore pises valjda za svoje, ne znam. uostalom, sta mene/nas briga sta je tebi u interesu, ja znam sta je meni u interesu.
Nema problema: ti idi svojim putem a drugi ce svojim. Samo nemojmo kada se sretnemo da jedni drugima precimo put. Samo to.
sunday_morning

Post by sunday_morning »

@ digger
ako ti nesto nije jasno, zamolicu te da ponovo procitas moj post. mislim da sam bila sasvim jasna. niko ne govori o poturanju nego da jedni druge pustimo da zivimo u miru i da se identificiramo sa cime zelimo, a najbolje sa onim sto zaista jesmo, sto nam pripada i teritorijalno i vjerski i kulturoloski...
Fair Life

Post by Fair Life »

sunday_morning wrote:... niko ne govori o poturanju nego da jedni druge pustimo da zivimo u miru i da se identificiramo sa cime zelimo, a najbolje sa onim sto zaista jesmo, sto nam pripada i teritorijalno i vjerski i kulturoloski...
Bilo bi to OK kad nebi pravilo probleme drugima. Na koji nacin "pravilo probleme" vidjeli smo u ratu koji je ostao za nama.

Identifikacija po vjerskom i etnickom principu za nas je igranje vatrom, jos uvijek, nazalost... posebno sto zbog nacina takve identifikacije drzava BiH ostaje vjecni rekonvalescent - do njezine eutanazije.
vidi_vidi_vidi

Post by vidi_vidi_vidi »

FOTO-SVJEDOČENJE O ISTANBULSKOJ IZLOŽBI

SARAJEVO, 12. januara (FENA) - U Bošnjačkom institutu-Vakuf Adil-bega Zulfikarpašića u Sarajevu u četvrtak 13. januara bit će otvorena izložba fotografija te upriličen prijem u povodu nedavne uspješne prezentacije najvrednijih djela Instituta u Istanbulu.

Mjesečna postavka ove renomirane kulturne i znanstvene ustanove u velelijepnom kompleksu carske Dolmabahçe palače pobudila je veliki interes u Turskoj gdje ju je vidjelo 100.000 posjetilaca.

Obzirom da se radi o prvorazrednom kulturnom događaju za našu zemlju kao i da je Bošnjačkom institutu pripala čast da nakon 67 godina javnoga nekorištenja ovoga gala prostora bude kulturna institucija kojoj je povjereno da „presiječe vrpcu“, te međudržavni pečat koji je stavljen upravo na otvorenje paviljona Bošnjačkog instituta u Istanbulu, razlozi su da se sarajevskoj kulturnoj javnosti prezentiraju barem foto-fragmenti ovako značajnoga događaja.

Izložbom fotografija i uručivanjem kataloga svakom posjetitelju uz prigodni muzički sadržaj Sarajevskoga gudačkoga kvarteta, Bošnjački institut će još jednom poentcirati bitnost ovoga zadivljujućeg internacionalnog predstavljanja.

Otvaranje izložbe je u 18 sati.

(Fena)

http://www.fena.ba/rubrika.html?fena_id ... rubrika=KT
Engram::X

Post by Engram::X »

:)
Post Reply