zlata wrote:Nisi mi jasan...k'o da Arapi nisu arabizirali i islamizirali zitelje osvojenih zemalja. Poslije 1000+ godina...Berberi se i danas dan bore za svoja najosnovnija etnicka prava...kako god su Europljani krstili domorod'ce...skoro svukud su i Arapi "turcili" svoje domorodce...dot'le...da su danas...skoro svi "Arapi".
A da ne govorimo o Turcima...koji su kao grupica osvajaca nametnuli svoj etnicki identitet narodima Male Azije (i dan danas se Kurdi bore za svoj opstanak) ...a i Islam...od Gruzije....do Budimpeste.
MRAK a kojem govoris...je vec bio pri kraju...kad su SE Osmanlije pojavile na nasim prostorima. Vec tada...poznati pojedinci su svojim idejama...svojim dijelima...i dostignucima...najavili...novo doba za Europu.
Najveci razlog zasto mnogi domorodci nisu prezivjeli na Americkom kontinentu...nije inkvizicija...niti genocid...nego nedostatak imuniteta...prema raznim bolestima koje su bjelci bili donijeli.
Sto se tice Aleksandrijske Biblioteke...ako su Arapi uzivali u njezinim tajnama...zasto do tad, nisu nesto vise ucinili za covjecanstvo sa tim intelektualnim blagom? Pa nedavno...u Saudiji...zamalo da izbije gradjanski rat...zbog slika i televizora. "Vrazji likovi"...a ti mi govoris o inkviziciji...i vjerskim ekstremistima. Pa sta su Talibanci nego inkvizitori....u 21-om stoljecu.
Hvala Zlata: ti skoro sve rece sto sam ja htio.
Ja cu se samo brzo povezati na neke elemente od raznih komentara po temi.
(a) Sarajevo imalo rânu (prvu) kanalizaciju. Mozda: ali je i Rim 1500+ prije toga.
(b) Turci donijeli kulturu u nase dijelove obzirom da su bili dobre birokrate i vladari, ali nisu donijeli u ostatak Evrope. Biblioteku u Aleksandriji nisu zapalili samo jedni nego je polako stradala u nekoliko faza tokom IV vijeka.
(c) Matematika i astronomija su bile vrlo jake u starom arapskom svijetu. Medjutim, isto tako i u Grckom dijelu (Pitagora)--i uz dodatak filozofije. Zasto: jer je priroda u mediteranskom pojasu obezbjedivala dvije zetve, te mesa i ribe u izobilju. To je pogodovalo da se stvore imucni, pa trgovina, pa privatni ucitelji... a sve je to dalo mogucnost razvoju misli. Nazalost, gdje li je ista danas i kako to da se nije nastavila? (nova tema!)
(d) Tacno je da je Evropu katolicka crkva u crno zavila: ne pitaj, vjeruj, i bice sve kako treba. Tek u 15 vijeku kultura ponovo procvijetava sa italijanskom renesansom a ne sa francuskom revolucijom.
zzzzz wrote:
Jedno je cinjenica, za napredak cijelog covjecanstva je bilo dobro sto su pukli tarabu krstasima. Ne znam je li ti poznat podatak da 95% znanja koje danas imamo o geometriji potice samo iz ostataka Alexandrijske Biblioteke tj. ono malo sto je od nje ostalo nakon njenog spaljivanja od strane inkvizicije. Jesi li sigurna da bi civilizacija prezivjela 300-400 godina mraka u iscekivanju Francuske Revolucije.
Kompletno proizvoljno.
Zadnji trag Aleksandrijske biblioteke je nestao krajem 4 vijeka (negdje 390 g.). U to doba, kriscanstvo je tek bilo priznato od Juliana ali rasparcano i neorganizovano. To znaci da ni inkvizicija nije postojala.
Aleksandrijska biblioteka je bila svacija ukljucujuci vecinu priloga iz Rimskog carstva i Grcke, ciji su trgovacki i ratni brodovi uglavnom plovili mediteranom. Arapske zemlje nisu imale vece prisustvo na tom dijelu. Interesantno je da je svaki brod koji je stizao u Aleksandriju je morao da ostavi kopiju dnevnika, mapa ili slicno u biblioteci koja je time rasla.