Voda za brisace, u kvaru...help

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

goran16v

#26 Re: Voda za brisace, u kvaru...help

Post by goran16v »

eyesburn wrote:
čuje se isti zvuk kao i prednjoj koja radi bez problema, ali ne štrca tekućinu. potpuno isti dakle zvuk, ali bez tekućine.
Predpostavljam onda da pumpa radi. Ako si u mogucnosti dodji do rezervoara za tecnost i skini crijevo sa pumpe za zadnje staklo i provjeri da li pumpa ima pritisak (da li sprica). Ako nema pritiska pumpa radi ali su otisla perca i ne daje dovoljno pritiska, promjeni pumpu. Ako pu,pa daje dovoljno pritiska provjeri da li pri paljenju pumpe za z. staklo igdje curi voda. Ako ne curi nigdje vjerovatno je zacepljeno. Skini zadnju brizgaljku i otkopcaj crijevo za za. staklo sa pumpe i probaj lagano produvati. Budi pazljiv, mozda prvo da probas ustima propuhati ili lagano kompresorom, jer ako odmah nabijes sabijeni zrak sa kompresora moze se desiti da se crijeva zbog zacepljenja i akumuliranog pritiska zraka jednostavno otkace jedno od drugog i ako se otkace (obicno) na nekom nepristupacnom dijelu onda je to komplikacija.
Dupli_skalp

#27 Re: Voda za brisace, u kvaru...help

Post by Dupli_skalp »

goran16v wrote:
eyesburn wrote:
čuje se isti zvuk kao i prednjoj koja radi bez problema, ali ne štrca tekućinu. potpuno isti dakle zvuk, ali bez tekućine.
Predpostavljam onda da pumpa radi. Ako si u mogucnosti dodji do rezervoara za tecnost i skini crijevo sa pumpe za zadnje staklo i provjeri da li pumpa ima pritisak (da li sprica). Ako nema pritiska pumpa radi ali su otisla perca i ne daje dovoljno pritiska, promjeni pumpu. Ako pu,pa daje dovoljno pritiska provjeri da li pri paljenju pumpe za z. staklo igdje curi voda. Ako ne curi nigdje vjerovatno je zacepljeno. Skini zadnju brizgaljku i otkopcaj crijevo za za. staklo sa pumpe i probaj lagano produvati. Budi pazljiv, mozda prvo da probas ustima propuhati ili lagano kompresorom, jer ako odmah nabijes sabijeni zrak sa kompresora moze se desiti da se crijeva zbog zacepljenja i akumuliranog pritiska zraka jednostavno otkace jedno od drugog i ako se otkace (obicno) na nekom nepristupacnom dijelu onda je to komplikacija.
hvala ti, ali ne mogu to sam gledati. neko mora sa volana pokrenuti pumpu, a neko da gleda u haubi ta crijeva pumpu i curi li igdje. malo je nezgodno za jednu osobu to sve. možda je ipak bolje drugi servis da potražim.

@topcam
isto auto :mrgreen:
nookey

#28 Re: Voda za brisace, u kvaru...help

Post by nookey »

Zna li neko kod golf-a 3 šta bi mogao biti problem?
Znači isti slučaj kao i par postova iznad. Prednja mi radi normalno, a nazad kad hoću da naprskam zuji, ali ne izbacuje tečnost, s tim da malo procuri, ali ne prska. Čini mi se kao da je negdje crijevo začepljeno. Šta uraditi? Možda je i dizna začepljena???
goran16v

#29 Re: Voda za brisace, u kvaru...help

Post by goran16v »

nookey wrote:Zna li neko kod golf-a 3 šta bi mogao biti problem?
Znači isti slučaj kao i par postova iznad. Prednja mi radi normalno, a nazad kad hoću da naprskam zuji, ali ne izbacuje tečnost, s tim da malo procuri, ali ne prska. Čini mi se kao da je negdje crijevo začepljeno. Šta uraditi? Možda je i dizna začepljena???
Prije svega mozda je pumpa pri kraju. Ako imas pristup probaj zadnje crijevo skopcati na prednju pumpu. Ako nema efekta onda je do zacepnjene instalacije. Ako se dobro sjecam zadnja dizna na G III je u osovini brisaca. Ako ista izlazi mala je vjerovatnoca da je zacepljena sama dizna, mada za svaki slucaj lagano lglicom procistiti. Ako to ne pomaze, skinuti poklopac sa gepeka i doci do instalacije i skinuti crijevo sa dizne i probati produvati i diznu i crijevo puhanjem. Ako ni to ne pomaze onda na posudi sa pumpe za zadnju diznu skinuti crijevo (tad ce prakticno oba kraja istalacije biti slobodna) i pokusati opet produvati naizmjenicno s oba kraja instalacije, ako ne ide pokusati kompresorom samo to zna biti nezgodno jer ako je zacepljenje ozbiljnije sabijeni zrak zna raskopcati crijeva i to obicno na nezgodnom mjestu (negdje u sakriveno karoserijili krovu) sto je onda vec velika komplikacija.
530i

#30 Re: Voda za brisace, u kvaru...help

Post by 530i »

Golfovi obično na samoj pumpi (koja se nalazi u posudi ili prikačena na posudu) imaju dva izvoda, jedan za naprijed, drugi za nazad. Dakle, provjera od pumpe do brizgaljke pozadi. Rekao bih da je vjerovatno ili do same pumpe ili do brizgaljke nazad, pumpa može da crkne, da spadne crijevo sa nje ili nazad neko polomi ili okrene brizgaljku. Ostale mogućnosti su manje vjerovatne...
nookey

#31 Re: Voda za brisace, u kvaru...help

Post by nookey »

530i wrote:Golfovi obično na samoj pumpi (koja se nalazi u posudi ili prikačena na posudu) imaju dva izvoda, jedan za naprijed, drugi za nazad. Dakle, provjera od pumpe do brizgaljke pozadi. Rekao bih da je vjerovatno ili do same pumpe ili do brizgaljke nazad, pumpa može da crkne, da spadne crijevo sa nje ili nazad neko polomi ili okrene brizgaljku. Ostale mogućnosti su manje vjerovatne...
Kad skinem brizgaljku nazad i kad pritisnem ručicu, voda prska iz crijeva, međutim kad crijevo nabijem na brizgaljku ne može...
Izgleda da je ipak do nje... Je li moguće da je začepljena?
topcam
Vozim: uzbrdo

#32 Re: Voda za brisace, u kvaru...help

Post by topcam »

nookey wrote:
530i wrote:Golfovi obično na samoj pumpi (koja se nalazi u posudi ili prikačena na posudu) imaju dva izvoda, jedan za naprijed, drugi za nazad. Dakle, provjera od pumpe do brizgaljke pozadi. Rekao bih da je vjerovatno ili do same pumpe ili do brizgaljke nazad, pumpa može da crkne, da spadne crijevo sa nje ili nazad neko polomi ili okrene brizgaljku. Ostale mogućnosti su manje vjerovatne...
Kad skinem brizgaljku nazad i kad pritisnem ručicu, voda prska iz crijeva, međutim kad crijevo nabijem na brizgaljku ne može...
vjerovatno.

Kod jarana je passat pa je taj cini mi se "mesingani" dio zacepljen bio, ili je pukao..

Cackao je sat i po pa kupio "set za popravak", skup dio, potrazi na otpadu.
goran16v

#33 Re: Voda za brisace, u kvaru...help

Post by goran16v »

nookey wrote:
Moze voda da prska, ako sam dobro shvatio prska i kroz diznu ali nedovoljno, i pitanje je da li je atj pritisak bez dizne dovoljan, sto moze biti i do pumpe i do instalacije. Probaj zadnje crijevo skunti i sa dizne i sa zadnje pumpe i skopcati na prednju pumpu i ako je pritisak isti kao i kad je crijevo na zadnoj pumpi znaci da do dizne, ako nije onda je do instalacije. Naravno da se dizna moze zacepiti.
amortizer

#34 Re: Voda za brisace, u kvaru...help

Post by amortizer »

Jeste li popravili ovu vodu sto je u kvaru? Pokvarila se? Da nije do datuma? Pogledaj na ambalazi. :D :run:
:sax:
nookey

#35 Re: Voda za brisace, u kvaru...help

Post by nookey »

goran16v wrote:
nookey wrote:
Moze voda da prska, ako sam dobro shvatio prska i kroz diznu ali nedovoljno, i pitanje je da li je atj pritisak bez dizne dovoljan, sto moze biti i do pumpe i do instalacije. Probaj zadnje crijevo skunti i sa dizne i sa zadnje pumpe i skopcati na prednju pumpu i ako je pritisak isti kao i kad je crijevo na zadnoj pumpi znaci da do dizne, ako nije onda je do instalacije. Naravno da se dizna moze zacepiti.
probaću...

ne prska kroz diznu, bolje rečeno procuri malo, a kad skinem sa nje baš baci jak mlaz...
Posmatrac_007

#36 Re: Voda za brisace, u kvaru...help

Post by Posmatrac_007 »

Samo da se nadovežem na ovu staru temu. Interesuje me koliko vati trosi ova pumpica za prskanje vode. Naime, kako mi ne radi prskanje preko polugice, odvojeno sam razveo struju do pumpice, tačnije postavio jedan prekidac u kabinu koji kada se upali vodi masu do pumpice a struju sam joj doveo od fara, tj. od kratkog svjetla (bilo mi najbliže a i na taj način struja ide preko osigurača). Tako da kada su uključena svjetla (a stalno su) i pritisnem prekidač u kabini radi prskanje :) Sad me zanima koliko ova pumpica troši struje, da nije preveliko opterećenje za far?? Mada opet realno ova pumpica radi samo na nekoliko sekundi povremeno pa sam mislio da ne može štetiti. Vaše misljenje? :)
Qler

#37 Re: Voda za brisace, u kvaru...help

Post by Qler »

Moje misljenje je da si trebao rucicu napraviti i ne komplikovati :)
sorcerer

#38 Re: Voda za brisace, u kvaru...help

Post by sorcerer »

moje misljenje je da trebas otici majstoru da ti to napravi kako treba i da skines te improvizacije :shock: :-)
Posmatrac_007

#39 Re: Voda za brisace, u kvaru...help

Post by Posmatrac_007 »

Qler wrote:Moje misljenje je da si trebao rucicu napraviti i ne komplikovati :)
Ručica otkazala, tačnije rade brisači osim prskanja, e sad tražiti novu ručicu i komplikovano i skupo.
sorcerer

#40 Re: Voda za brisace, u kvaru...help

Post by sorcerer »

ako ti je skupo,nije za tebe auto... preporucujem voznju tramvajem
Qler

#41 Re: Voda za brisace, u kvaru...help

Post by Qler »

Posmatrac_007 wrote:
Qler wrote:Moje misljenje je da si trebao rucicu napraviti i ne komplikovati :)
Ručica otkazala, tačnije rade brisači osim prskanja, e sad tražiti novu ručicu i komplikovano i skupo.

Ne znam sta to vozis pa je toliko komplikovano, da je jedanostavnije razvoditi novu el. instalaciju i prekidace ugradjivati nego rucicu zamijeniti...
sorcerer

#42 Re: Voda za brisace, u kvaru...help

Post by sorcerer »

nije jednostavnije ,vec jeftinije ,cigan varijanta ....bolje se zapalit ,nego ic majstoru i trazit novi dio ...znas kolko to kosta ... :lol: :lol: :lol: :lol:
XTech

#43 Re: Voda za brisace, u kvaru...help

Post by XTech »

To mi rjesenje lici na vozace popularnog Golfa 2, haha, samo su oni naucili da prespajaju i vode kojekakve pluseve i minuse po autu. Ili si ga vozio ili ga vozis :lol:
Meni se rucica pokvarila, otisao u prve autodijelove i zamjenio, to me zadovoljstvo kostalo 10 KM.
goran16v

#44 Re: Voda za brisace, u kvaru...help

Post by goran16v »

XTech wrote: Meni se rucica pokvarila, otisao u prve autodijelove i zamjenio, to me zadovoljstvo kostalo 10 KM.
I to k'o gospodin co'ek sa novim djelovima, a ne kopanje po otpadima za 7 KM! :D
Optimist

#45 Re: Voda za brisace, u kvaru...help

Post by Optimist »

Kod prijatelja na Fabiji se pokvarila rucica za dugo svjetlo, tj nisu htjela da se pale. Nova rucica je bila cini mi se oko 100 KM. Ne do Bog da se pokvarila desna koja ima daleko vise funkija na sebi (board, prednji i zadnji brisaci, prskalica) koja bi tek njena cujena bila. :roll:
Posmatrac_007

#46 Re: Voda za brisace, u kvaru...help

Post by Posmatrac_007 »

Svi vole da filozofiraju i daju neke savjete a niko konkretno da odgovori na ono o čemu je bilo pitanje, dakle potrošnja elektrmotorića-pumpe? Jer je jedina karika u sistemu kojoj bi ovaj motorić mogao da šteti ako puno troši prekidaš svjetala jer preko njega vuče struju ali samo povremeno kada motorić radi.
Za ove ostale što filozofiraju, postojeća ručica je ispravna sve u svemu osim opcije prskanja koja se koristi dosta rijetko na nekoliko sekundi. Cijena ručice je 60KM + zamjena 20KM = 80KM. Malo je nepotrebno (bar za mene) ulagati toliki novac samo zbog ovako nebitne i rijetko korištene opcije. Cijena prekidača koji sam postavio je 3KM i sve funkcioniše normalno, a ništa nije poremećeno jer kada se nekad bude mijenjala ručica samo se na pumpu vrati njen originalni džek koji trenutno stoji pored nje.
Pitanje je bilo namjenjeno nekom ko poznaje auto instalacije a ne ovim ekonomistima što se javljaju u prethodnim postovima.
goran16v

#47 Re: Voda za brisace, u kvaru...help

Post by goran16v »

Posmatrac_007 wrote: Svi vole da filozofiraju i daju neke savjete
Za ove ostale što filozofiraju
Malo je nepotrebno (bar za mene) ulagati toliki novac samo zbog ovako nebitne i rijetko korištene opcije.
Nek ti ne folozofiras, bra'o masjtore, sve si rek'o! :lol:
gagy06

#48 Re: Voda za brisace, u kvaru...help

Post by gagy06 »

Ja bome, vozim vec 7 godina bez ove sprave. Nosim flasu vode i kad se staklo stvarno zaprlja (da ne vidis) stanem i istresem vodu. :)
Posmatrac_007

#49 Re: Voda za brisace, u kvaru...help

Post by Posmatrac_007 »

gagy06 wrote:Ja bome, vozim vec 7 godina bez ove sprave. Nosim flasu vode i kad se staklo stvarno zaprlja (da ne vidis) stanem i istresem vodu. :)
hehe a i ja sam tako pa mi dosadilo, sad zimi nekako se najčešće i dešavaju te situacije.
530i

#50 Re: Voda za brisace, u kvaru...help

Post by 530i »

Posmatrac_007 wrote:Malo je nepotrebno (bar za mene) ulagati toliki novac samo zbog ovako nebitne i rijetko korištene opcije.
gagy06 wrote:Ja bome, vozim vec 7 godina bez ove sprave. Nosim flasu vode i kad se staklo stvarno zaprlja (da ne vidis) stanem i istresem vodu. :)

Momci, ovo nije tema vic dana, i nijedan od vas se ne zove Mujo! Valjda!? :lol: :lol: :lol:
Post Reply