Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Šta je sa onom curom bez jedne noge što prosi tamo kod Tržnice i oko Katedrale?
Je li to ona sa slučajeva X što su joj amputirali nogu što se drogirala i to?
Obućena, nakit ovo ono, još je vidim u BBI-u fasungu uzela jebote što ja u pola godine kupim (još je neka žena, valjda mater, sve pita mogu li uzeti ovo, mogu li uzeti ono)
Prosjaka ima puno, jer ovdje ocito ima posla, a niko ih ne tjera. Odlicni uslovi za posao. A ovi novi su sofisticarini. Jer oni sute, ispruze ruku, sagnu se, faca tuzna, a pare kapaju...ko misili da ne kapaju, grdno se vara. Narocito jer je u pitanju organizacija. Ferhadijom prodje desetine i desetine hiljada ljudi, neka svaka stota da marku to je sto maraka.
Al et, neki i dalje misle da ona bosa baba skuplja od 2002. god za cipele, onaj lijeci sina od 2000. god itd itd.
Mislim, nije ni tim ljudima lako, opet treba i sjedit vani po cijeli dan, ali valjda bi drzava trebala nesto da uradi po tom pitanju. Al jok, daj ti drzavi plati sve sta moras, a kad je red na njene obaveze, e onda cekaj...
JA vise ne dam nikome pare..
Peracima sajbe samo uputim gadan pogled, i mahnem glavom...
Prosjake necu ni da gledam... mogla bih 1000 maraka od Skenderije do Carsije podijeliti koliko ih ima...
One sto po kucama traze za kojesta, ne otvaram vrata....
Zlo mi je kad vidim mladu djevojku ili momka koji imaju oko 20 godina da prose. Konju rep iscupati a ono stalo na cestu i pruzilo ruku... Dok neko rinta za 5 KM dnevnice ovi landohani i landohanke zarade za 3 dana neciju platu.. I ne dam vise nikome... Ako trebam dati sadaku dat cu nekome za koga znam u okruzenju da se pati... Posebno me nerviraju one zene sa malom djecom... Steta sto kod nas ne funkcionira oduzimanje djece... Ma ja tim zenturacama nebi dala ni da se priblize djeci... Kako ih nije stid...
Ja mogu razumjeti da neko nema novaca da hrani sebe i dijete, ali da ne moze zaraditi 5KM dnevno ne vjerujem... I onaj ko nema a ima dijete nece cekati da mu padne s neba korica hljeba vec ce sve uciniti da zaradi koju marku i nahrani to dijete...
Ljudi nisu svjesni koji je to biznis i koliko neki od njih imaju para, vecinom vise od onih koji im daju pare.
U svemu tome su najveci problem djeca, u vecini slucajeva ona prose zato sto moraju i sto ce ih "poslodavci" (citaj roditelji) prebiti ako ne donesu odredjenu kolicinu novca, od koje ta sama djeca ne vide skoro nista, a tim "poslodavcima" oni sluze upravo za prosjacenje, radjaju ih sa tim ciljem.
Dodatni problem je sto vecina ljudi pada na to sto su djeca, da im pare da eto bar djeca imaju sta da jedu, a oni od tih para nista ne vide.
Onaj ko vec hoce da nesto uradi za djecu sa ulice, jedino ispravno je da im da ili kupi nesto hrane jer ce to mozda i pojesti, dati im pare je potpuno pogresno.
Posto se prosjacenje najcesce veze za rome, treba napomenuti da ne prose samo romi, isto kao sto i ne znaci da svi romi prose. Ima onih koji stvarno hoce da rade i posteno zarade.
meni to prosjacenje ide vise na zivce, ne mozes nigdje sjesti da ne dodje neko ne trazi pola marke marku, najgore je ljeti onda bukvalno navale da se moras prepirati sa njom. Ne mogu vise ni slusati price da ce mi bog dati da cu biti zdrava djeca mi ovakva ili onakva, uh. A najbolesnije mi je kad hajvani uzmu malo dijete od par godina (4-5) i ostave ga na ovakvoj hladnoci na nekom komadicu kartona da sjedi citav dan na onim hladnim plocicama i prosi. Oceve i majke te djece bi istukla ali ono bas po serijatu bic u ruke pa ovdje hocu ovdje necu!
Treba to uraditi kao što su u Ljubljani uradili (bar sam tako čuo).
Javno se oglasio gradonačelnik, pozvao stanovništvo da ne daju prosjacima NIŠTA, ljudi ispoštovali apel i ovi otišli iz Ljubljane u roku od 10 dana.
Isto tako ovdje treba da se oglasi Behmen, da se javno pozove stanovništvo da ignorišu prosjačenje i ovi će sami da odu tamo gdje mogu isprositi.
male_okice wrote:meni to prosjacenje ide vise na zivce, ne mozes nigdje sjesti da ne dodje neko ne trazi pola marke marku, najgore je ljeti onda bukvalno navale da se moras prepirati sa njom. Ne mogu vise ni slusati price da ce mi bog dati da cu biti zdrava djeca mi ovakva ili onakva, uh. A najbolesnije mi je kad hajvani uzmu malo dijete od par godina (4-5) i ostave ga na ovakvoj hladnoci na nekom komadicu kartona da sjedi citav dan na onim hladnim plocicama i prosi. Oceve i majke te djece bi istukla ali ono bas po serijatu bic u ruke pa ovdje hocu ovdje necu!
Hmmm ova prica za djevojku kojoj je noga amputirana iskreno se nadam da nije tecna, ali iskreno grrr Nego mene zanima da li postoji neko koga se moze nazvati kada vidim malo dijete da je na ulici i prosi, da li postoji sluzba koja ce doci po to dijete? Ono je u svoj toj prici najmanje krivo, ali ako im pocnu uzimati djecu nadjelezni, mozda ce konacno prestati sa tim biznisom da im djeca prose.
meni nije jasno kako imaju srca svoje dijete golo i boso pustiti vani.... kako ih nije strah auta na raskrsnici? kako mogu malu bebu po snijegu i kiši vucarati sa sobom? da li ti roditelji uopšte vole svoju djecu?
despina wrote:meni nije jasno kako imaju srca svoje dijete golo i boso pustiti vani.... kako ih nije strah auta na raskrsnici? kako mogu malu bebu po snijegu i kiši vucarati sa sobom? da li ti roditelji uopšte vole svoju djecu?
pa to isto dijete im na dan donese minimalno 80KM..tako da ih nije strah nego se bace na pravljenje jos jednog jer tad ce dnevnica biti 160KM
despina wrote:meni nije jasno kako imaju srca svoje dijete golo i boso pustiti vani.... kako ih nije strah auta na raskrsnici? kako mogu malu bebu po snijegu i kiši vucarati sa sobom? da li ti roditelji uopšte vole svoju djecu?
pa to isto dijete im na dan donese minimalno 80KM..tako da ih nije strah nego se bace na pravljenje jos jednog jer tad ce dnevnica biti 160KM
sve to stoji, djeca su biznis.
ja pričam o osjećanjima. kakva je to majka koja svjesno ugrožava zdravlje i život svog djeteta?
ja pričam o osjećanjima. kakva je to majka koja svjesno ugrožava zdravlje i život svog djeteta?
kad sagledas situaciju malo objektivnije ispadne da se ta zena skoro nimalo ne razlikuje od majki koje svoje dijete po cijeli boziji dan ispuste vani..bilo kisa,snijeg ili sunce..samo da bi na miru mogle biti kuci bez galame,trke i da im je slobodan komp za fb.
samo sto mali/mala vani ne priza ruku al po cijeli dan na hladnom
To je poslodavac, njima djeca nisu djeca nego radnici.
chuchumbamayumbe wrote:Treba to uraditi kao što su u Ljubljani uradili (bar sam tako čuo).
Javno se oglasio gradonačelnik, pozvao stanovništvo da ne daju prosjacima NIŠTA, ljudi ispoštovali apel i ovi otišli iz Ljubljane u roku od 10 dana.
Isto tako ovdje treba da se oglasi Behmen, da se javno pozove stanovništvo da ignorišu prosjačenje i ovi će sami da odu tamo gdje mogu isprositi.
Pitanje je koliko bi se ljudi odazvalo tome, dzaba je nekima pricati.
Po ovim komentarima an forumu, reko bi covjek niko en daje prosjacima, cudi me da ih uopste ima, ali realnost je drugacija. Vecina kad im pridje prosjak iz zelje da zarade sevap ce radije dati, uvijek se boje da ne ide u prave ruke ali idu logikom "mozda mu stvarno treba, bolje da dam za svaki slucaj".
chengaba wrote:Šta je sa onom curom bez jedne noge što prosi tamo kod Tržnice i oko Katedrale?
Obućena, nakit ovo ono, još je vidim u BBI-u fasungu uzela jebote što ja u pola godine kupim (još je neka žena, valjda mater, sve pita mogu li uzeti ovo, mogu li uzeti ono)
To je ta
Pruze rukicu i imaju mjeseca primanja veca od mene i da im dam lovu, kako da necu
chuchumbamayumbe wrote:Treba to uraditi kao što su u Ljubljani uradili (bar sam tako čuo).
Ovo bi kod nas imalo suprotan efekat... "Ta će meni govorit gradonačelnik da radim sa svojim parama"
Disciplina nam baš nije jača strana, takvi su po mentalitetu, samo inat, makar i na svoju štetu.
Možda sam malo čudna, ali ja ovim ni vrata ne otvaram. Kroz špijunku vidim da je prosjak, upitam šta želi čisto da naznačim da sam u stanu... Šuhva mi da neko ne provjerava "stanje" mog stana čisto radi obijanja.
slucaj pokusaja silovanje djevojcice od prije par dana
"Preduzimajući operativne mjere i radnje na rasvjetljavalju navedenog događaja, do sada je utvrđeno da je djevojčica, zajedno sa svojom maloljetnom sestrom boravila u kući T.L., koji ih je koristio za prosjačenje na području grada Doboja.
Navedena osoba je, prethodno se dogovorivši sa S.S., djevojčicu poslao u kupovinu, gdje ju je S.S. susreo i odveo u napušteni objekat u blizini Željezničke stanice u Doboju, gdje ju je fizički savladovao da bi nad njom izvršio spolnu radnju, ali je djevojčica uspjela pobjeći.
Dobojska policija navodi da je na osnovu prikupljenih operativnih saznanja utvrđeno da su roditelji, maloljetne djevojčice doveli i ostavili kod T.L., koji ih je u posljednjih deset dana prinuđivao na prosjačenje. Roditelji, E.O. i H.A. s područja općine Modriča, lišeni su slobode, zbog osnova sumnje da su počinili krivično djelo zapuštanje i zlostavljanje maloljetne osobe.
O navedenom događaju obaviješten je nadležni tužilac Okružnog tužilaštva Doboj, pod čijim nadzorom se provodi kriminalistička obrada nad navedenim osobama.
Obaviješten je Centar za socijalni rad Modriča, koji je zbrinuo maloljetne djevojčice.
u Alipasinoj ulici kod Privredne banke cesto vidim zenu u istom ovom polozaju. Bude mi mnogo zao upravo iz razloga sto ne insistira da joj se da, pa svaki put kad imam dam
chengaba wrote:Šta je sa onom curom bez jedne noge što prosi tamo kod Tržnice i oko Katedrale?
e vidis i ja sam se ovo pitala... stalno je vidjam.. rukica ispruzena.. a manikir, frizurica.. sve pod konac
mislim, zao mi je cure.. ali vjeruj da se bas, bas iznenadih kad je vidjeh sa nadogradjenim nokticima ... svasta
Ambrozija wrote:u Alipasinoj ulici kod Privredne banke cesto vidim zenu u istom ovom polozaju. Bude mi mnogo zao upravo iz razloga sto ne insistira da joj se da, pa svaki put kad imam dam
I to je jedna od taktika, neki su dosadni dok neki samo tuzno sjede i privlace paznju na taj nacin.