Pušenje u BBI

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
pitar2007

#26 Re: Pušenje u BBI

Post by pitar2007 »

poznanik wrote:Prema Zakonu o ograničenoj upotrebi duhanskih proizvoda, pušenje u prostorijama ugostiteljskih objekata u kojima se vrši usluživanje hrane dozvoljeno je u posebnim prostorijama za pušenje, dok je u slastičarnicama i mliječnim restoranima izričito zabranjeno.

U BBI na zadnjem spratu nalazi se prostorija u kojoj se vrši usluživanje hrane u koju najčešće dolaze mladi ljudi, počev od osnovaca, najčešče srednjoškolaca do studenata, koji, svi zajedno na tom prostoru, imaju povoljne uslove - i za ishranu, obzirom na relativno povoljne cijene, i za mogućnost dugotrajnog sjedenja, pa čak i bez obaveze da nešto kupe. Gotovo stalno, po cijeli dan, ova prostorija je puna, krcata, kao što se primjeti i na fotosima ispod.

Slijedom obaveza iz Zakona o ograničenoj upotrebi duhanskih proizvoda, odgovorni u BBI centru su „utvrdili posebne prostorije“ za pušače i nepušače. To utvrđivanje – razdvajanje prostorija izvršeno je kačenjem dvije viseće table, na kojima su ispisane obavijesti koja je koja prostorija.

Ne samo što niko od posjetilaca koji puše ne poštuje taj interni propis, nego što niko od BBI redara ne provodi tu odluku o različitim uslovima za pušenje. Osim toga, dvije viseće table, udaljene međusobno 3-4 m. bez druge fizičke prepreke, nikako ne mogu predstavljati „utvrđenu“ odvojenu prostoriju za pušenje, već je to klasična manipulacija zakona i ugrožavanje zdravlja nepušača, mahom djece i mladih osoba.

Zar je bitnija markica u kasi od zdravih pluća, od cjelokupnog zdravlja jedne mlade osobe, zar je Uprava BBI Centra toliko drska da je nije briga :-) :? :(

Zakonom o zdravstvenoj zaštiti ljudi FBiH „Niko ne smije ugroziti zdravlje drugih ljudi“, a u BBI centru se djeca i mladi truju svakodnevno. :(

Crvenim okvirom naznačena je "zona za pušače", a plavim okvirom "zona za nepušače" :

Image

Image

legendo, apsolutno sam za svaku zabranu pusenja jer nigdje ne mozes otic da se ne zadimis, posebno zimi...vidis, nisam znao za taj zakon a ono sto ti preporucujem (posto si vec to fino istrazio) fino napises dopis BBI centru i malo ih prepadnes objavom u novinama i sl i mislim da ce biti ok;) jer nisu ni oni budale...u svakom slucaju zakon je da se postuje i to za sve isto vazi...a onda prema ovom zakonu, nijedan caffe club ili slasticarna ne postuje ovaj zakon...!?!?! :roll: :roll: :roll: cak nisam ni iznenadjen sto su oni sfuserili ove pusione i nepusione, jer bih i ja isto uradio da vidim da s nigdje ne postuje...
a ovi bijednici sto samo pljuju i kritikuju, naucite komunicirati i kritikovati argumentovano i to pismenim sluzbenim putem, imenom i prezimenom, a ne pljuvanjem po forumima i smisljanju kojekakvih konstrukcija i zavjera...

a hvala ti na ovom prosvijetljenju, ima da e odsad zalim svaki put kad osjetim smrad dima... :razz:
Holms

#27 Re: Pušenje u BBI

Post by Holms »

eeeeeeeeee ali zato se zabrana jednog drugog poroka u BBI-u uredno poštuje....
sve se može kad se hoće....ali se neće
Comrad

#28 Re: Pušenje u BBI

Post by Comrad »

Al kakav je fazon pusit u prostoru gdje ljudi jedu. Mislim fakat ne kontam, sta uzmes sendvic i zapalis jednu, pa griz, pa dim...

Al vjerovatno raja jede, pa naruci kafu i onda jednu da zapali. Dakle, neka ukinu kafe i pusenje ce se ukinut samo od sebe. :D
Ambrozija

#29 Re: Pušenje u BBI

Post by Ambrozija »

Da li je moguce da prvi put vidim te oznake :shock:
kojeime

#30 Re: Pušenje u BBI

Post by kojeime »

"a onda prema ovom zakonu, nijedan caffe club ili slasticarna ne postuje ovaj zakon...!?!?!"

Tacno, ne postuju zakon. Jedan od mnogih zakona koji se u ovoj zemlji ne postuju.

Ali nije mi jasno, ljudi, dakle vlasnici stave oznake da je pusenje zabranjeno i onda ne postuju sami svoje odluke?! Sto su ih onda uopste stavili?

Kao sto neko vec rece, onemogucavanje jednog drugog poroka se u istom objektu efikasno obavlja, dakle stvar nije da ne mogu, vec da nece.
Kaligrafija

#31 Re: Pušenje u BBI

Post by Kaligrafija »

Naloži kamin , tiš šporet , upali golfa dvicu i šta te briga... :P

http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtop ... 25&t=93283
prilagodjena

#32 Re: Pušenje u BBI

Post by prilagodjena »

Ambrozija wrote:Da li je moguce da prvi put vidim te oznake :shock:
+1
a da se usmrdiš na dim sav gdje god da sjedneš,to stoji....zato izbjegavam to mjesto
Ambrozija

#33 Re: Pušenje u BBI

Post by Ambrozija »

prilagodjena wrote:
Ambrozija wrote:Da li je moguce da prvi put vidim te oznake :shock:
+1
a da se usmrdiš na dim sav gdje god da sjedneš,to stoji....zato izbjegavam to mjesto
Iz istog razloga i ja izbjegavam to mjesti iako kako neko rece cijene hrane su stvarno prihvatljive i imate sirok izbor
Dori

#34 Re: Pušenje u BBI

Post by Dori »

Nekada, negdje davno sam procitala citat koji kaze:
"Imati odvojene stolove u istoj prostoriji za pusace i nepusace je kao imati dio bazena u koje se smije piskiti"
Znaci, isto Vam ga dodje gdje god sjedili.
Ili zabraniti skroz ili nikako....sve ostalo je besmislica.
Coppertone

#35 Re: Pušenje u BBI

Post by Coppertone »

http://www.klix.ba/vijesti/bih/novic-od ... /121105048

Ministar civilnih poslova BiH Sredoje Nović izjavio je danas da je BiH duži niz godina uključena u sistem borbe protiv pušenja, s obzirom na to da je duhan jedan od najvećih uzročnika kancerogenih bolesti.

"Protiv pušenja u BiH moramo se boriti i na legislativnom i na akcionom planu. BiH je potpisnik Konvencije o borbi protiv duhana, i nakon ratifikacije ovog dokumenta obavezna je i za njegovo dosljedno provođenje", rekao je Nović novinarima uoči otvarnja međunarodne konferencije o kontroli duhana, koja se danas i sutra održava u Sarajevu.

http://www.nezavisne.com/zivot-stil/zdr ... 65999.html
"Od ukupno 20 miliona KM švajcarske pomoći BiH na godišnjem nivou, tri miliona usmjerili smo u podršku zdravstvenom sektoru. Svi smo saglasni da je pušenje veoma, veoma opasno po zdravlje, ali ne treba zaboraviti da i pasivno pušenje narušava zdravlje ljudi, posebno mladih", rekao je Šaler.

Koja ubleha. :shock:
alanskoda

#36 Re: Pušenje u BBI

Post by alanskoda »

Ja sam strastveni pusac i ni malo mi ne smeta ako je zabranjeno pusenje u ugostiteljskim objektima. A posebno u restoranima gdje se jede. Ako mi se pusi poslije rucka ili vecere izadjem napolje i zapalim. I lijepo je uci u prostoriju gdje ne smrdi na dim. Da sam gazda , otvorio bih samo restoran za nepusace. Mislim da bi cak dobro poslovao.
GandalfSivi

#37 Re: Pušenje u BBI

Post by GandalfSivi »

Naletio ljetos bio, klopao tamo, pogledao oko sebe, bruka djece sjedi, jedu, nije mi bilo mrsko sici do dole, zapaliti cigaru i vratiti se pet min kasnije. Sa znakom ili bez istog...
miki.ba

#38 Re: Pušenje u BBI

Post by miki.ba »

Meni je mrsko sici dole da zapalim, apsolutno me ne zanima koliko vam to smeta.
Kad bude odvojen dio za pušace ja cu rado sjediti u tom dijelu, a do tada trujmo se zajedno. :D
plain vanilla
Location: Jer ti si jedini način da pokrijem golotinju ove detinje duše...

#39 Re: Pušenje u BBI

Post by plain vanilla »

miki.ba wrote:Meni je mrsko sici dole da zapalim, apsolutno me ne zanima koliko vam to smeta.
Kad bude odvojen dio za pušace ja cu rado sjediti u tom dijelu, a do tada trujmo se zajedno. :D
ugrozeniji smo od Ostalih, najlakse je na pusace :cry: :D
Better Man

#40 Re: Pušenje u BBI

Post by Better Man »

Ljudi koji puše na četvrtom spratu i pored jasnog znaka zabrane su ništa do teški primitivci na nižem stupnju razvoja od pećinskog čovjeka! Samo primitivac može pušiti u prostoru gdje se jede, odnosno u restoranu!
miki.ba

#41 Re: Pušenje u BBI

Post by miki.ba »

Better Man wrote:Ljudi koji puše na četvrtom spratu i pored jasnog znaka zabrane su ništa do teški primitivci na nižem stupnju razvoja od pećinskog čovjeka! Samo primitivac može pušiti u prostoru gdje se jede, odnosno u restoranu!
Taj sam, cesto mezim, pijem i pušim u isto vrijeme. :D
Qler

#42 Re: Pušenje u BBI

Post by Qler »

Ma samo sklone pepeljare i prestat ce. Kad traze pepeljaru kazu da se ne pusi, i za mjesec dana niko nece ni pokusavati..
respo

#43 Re: Pušenje u BBI

Post by respo »

ma naslo bi se kretena koji bi zapalili a otresali cigarete na ppod uvjeren sam u to 100%
shbc

#44 Re: Pušenje u BBI

Post by shbc »

ovoliko patetike na jednom mjestu jos nisam vidio... da mi je vidjeti tog koji je umro od pasivnog pusenja tacno bi odmah bacio kutiju u kantu...

kod nas se pusi otkako je drzave, samo nesto u posljednjih 10 godina to odjednom postade problem i velika prijetnja po zdravlje stanovnika, pogotovo ovih sto ne puse... ja odrast'o u dimu pa evo zdrav i prav, ne sjecam se ni kad sam gripu im'o zadnji put
Logovan

#45 Re: Pušenje u BBI

Post by Logovan »

respo wrote:ma naslo bi se kretena koji bi zapalili a otresali cigarete na ppod uvjeren sam u to 100%
Seljak ostaje seljak. :-)
dadoka84

#46 Re: Pušenje u BBI

Post by dadoka84 »

Ti zapali ja cu prnut. pa kome prije dosadi :D
seln

#47 Re: Pušenje u BBI

Post by seln »

Da, strasno je to sa pusenjem na javnom mjestu. A cujem i da ove godine u sarajevskoj operi nece postavljati "Le nozze di Figaro"...
i da ce autoput u Konjicu biti zatvoren dva dana zbog reparatura...
a ima i problema sa elektronskim zdravstvenim kartama....
participacija za udzbenike porasla sa 3 na 5%...strasno.
seln

#48 Re: Pušenje u BBI

Post by seln »

dadoka84 wrote:Ti zapali ja cu prnut. pa kome prije dosadi :D
Svakom svoj nivo kulture.
miki.ba

#49 Re: Pušenje u BBI

Post by miki.ba »

seln wrote:Da, strasno je to sa pusenjem na javnom mjestu. A cujem i da ove godine u sarajevskoj operi nece postavljati "Le nozze di Figaro"...
i da ce autoput u Konjicu biti zatvoren dva dana zbog reparatura...
a ima i problema sa elektronskim zdravstvenim kartama....
participacija za udzbenike porasla sa 3 na 5%...strasno.
:lol: :thumbup:
Micaha

#50 Re: Pušenje u BBI

Post by Micaha »

shbc wrote:ovoliko patetike na jednom mjestu jos nisam vidio... da mi je vidjeti tog koji je umro od pasivnog pusenja tacno bi odmah bacio kutiju u kantu... kod nas se pusi otkako je drzave, samo nesto u posljednjih 10 godina to odjednom postade problem i velika prijetnja po zdravlje stanovnika, pogotovo ovih sto ne puse... ja odrast'o u dimu pa evo zdrav i prav, ne sjecam se ni kad sam gripu im'o zadnji put
:D
Post Reply