Mali biznis (zalagaonica)

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

eeddiinn

#26 Re: Mali biznis (zalagaonica)

Post by eeddiinn »

Ljudi ba o čemu pričate ovo je totalno ilegalno. Prvo što nema registrovane firme znači čista siva ekonomija, a drugo što po zakonu privrednim društvima nije dozvoljeno davanje kredita osim bankama i mikrokreditnim organizacijama uz predhodno pribavljeno odobrenje (licencu nazovi kako hoćeŠ) Agencije za bankarstvo FBiH.
amko76

#27 Re: Mali biznis (zalagaonica)

Post by amko76 »

eeddiinn wrote:Ljudi ba o čemu pričate ovo je totalno ilegalno. Prvo što nema registrovane firme znači čista siva ekonomija, a drugo što po zakonu privrednim društvima nije dozvoljeno davanje kredita osim bankama i mikrokreditnim organizacijama uz predhodno pribavljeno odobrenje (licencu nazovi kako hoćeŠ) Agencije za bankarstvo FBiH.
E hbg sad nemaju ni kamatari odobrenje od Agencije za bankarstvo FBiH, pa uredno kreditiraju narod i samostalne obrtnike :D
eeddiinn

#28 Re: Mali biznis (zalagaonica)

Post by eeddiinn »

Pa kreditiraju ali je li to legalno???
amko76

#29 Re: Mali biznis (zalagaonica)

Post by amko76 »

eeddiinn wrote:Pa kreditiraju ali je li to legalno???
Pa nije, ali kako meni jednom prilikom reče direktor uprave za inspekcijske poslove (neću reći koje) ne može sve u potpunosti biti u skladu sa zakonom, važno je da se ima volja i da se trudi poslovati u skladu sa zakonom :D

Ma ja to karikiram, ne shvataj me ozbiljno, to je bila šala.
eeddiinn

#30 Re: Mali biznis (zalagaonica)

Post by eeddiinn »

Ma znam da je šala. :D
Ali ima i onih koji su se pravo zapalili za ovo a totalna ilegala.
TDK-90

#31 Re: Mali biznis (zalagaonica)

Post by TDK-90 »

Eborg wrote:Dobra ideja mada mislim da nema potencijala u online formi, u pravoj "opipljivoj" bi već ličilo na nešto.

Što se tiče založenih predmeta, u USA se svaki mora prijaviti policiji sa imenom i prezimenom osobe koja ju je založila tako da je s te strane teže narkomanima i lopovima da zalažu stvari koje su pokrali. Jednostavno policija provjeri kartoteku predmeta u zalagaonicama i provjeri sa listom nedavno prijavljenih krađa i vrlo brzo može da poveže neke stvari.
Eh to je to bravo ;-)

U zdarvstvu BiH nije glavni ministar, direktor bolnice, šef odjela, vođa smjene, doktor ....već SESTRA ;-) nju kad prođeš uspio si ako ne....nek ti je Bog na pomoći :bih:
Isto ti je u min. financija carinik je paša nad pašama ne ministar itd...itd..itd slijedom.
Portiri, sestre, policajci na cesti, spremačice, pomoćno osoblje itd. su oni koji "vedre i oblače" u svom sektoru :-)
jalle

#32 Re: Mali biznis (zalagaonica)

Post by jalle »

Baš nedavn osa mraspravljao sa ženom o toj ideji Zalagonice.
Naime bili smo pri samom kraju prodcedure za otvaranje radnje i bio mi je potreban neki novac sa start.

Banka nije bila u opciji - zbog procedure,
Posuđivanje isto tako - pošto sa m se već bio zadužio
Treće na pameti mi je bila zalagaonica, kao tipa one na filmovima , gdje uleti frajer sa satom i ode s lovom. Zašto ne , bio sam tada spreman založiti i auto samo da započnemo svoj biznis koji sam zamislio. Hvala Bogu radnja je otvorena, i ako smijem evo malo ću da se reklamiram

Treba sve probati, dok ne probaš neznaš šta je.
Računajte na mene ako bude šta od ovog "projekta".
jalle

#33 Re: Mali biznis (zalagaonica)

Post by jalle »

Hmmm toliko o boznisu kod bosanaca...
svi krenu puni elana ideja a onda ide duuuga pauza za razmišljanje :zzzz:
shady

#34 Re: Mali biznis (zalagaonica)

Post by shady »

ja idalje mislim da bi se nesto moglo smisliti uz kafu, svi imamo ideje, a na forumu se tesko konkretno dogovoriti
kecho

#35 Re: Mali biznis (zalagaonica)

Post by kecho »

I sta bi od ovog biznisa? :D
žuti

#36 Re: Mali biznis (zalagaonica)

Post by žuti »

shady wrote:Eh, posto vidim da su mnogi forumasi zainteresovani za pokretanje tog nekog malog biznisa i puno se prica, a slabo sta radi...evo da pokrenem temu za nesto konkretno. Ideja je da se pokrene zalagaonica (pawn shop). Ako je neko gledao Pawn Stars na historyu, zna o cemu govorim.

Evo nekih osnovnih nacela, pa ko voli, bujrum nek se pridruzi :D

Pocetni kapital
Svi koji se odluce da ucestvuju u "biznisu" daju odredjeni pocetni kapital, recimo da je neki minimum 50KM da bi mogli skupiti dovoljnu kolicinu novca.

Zalagaonica/preprodaja
Ideja je da pomocu oglasa (pik, market...) privucemo ljude koji zele nesto da kupe, a za to trenutno nemaju novaca. Na osnovu nekog zaloga (mobitel, racunar, sat, nakit...) odobri im se zajam novca na odredjeni broj dana (maximalno 180) i obracuna kamata na osnovu trajanja. Kamate ce biti vise nego u bankama, ali je prednost sto osobi ne trebaju primanja, zirant, ne moraju vracati u ratama...itd
Naravno, zajam se daje na manju vrijednost nego sto je zalog, npr ako neko donese mobitel vrijedan 100KM, moze dobiti zajam od nekih 60-70KM.
Osim ovih mikrokredita, ljudi bi mogli i direktno nama prodati neki predmet, stim da bi se prodao malo vise od pola trzisne vrijednosti, tako da u najgorem slucaju ostajemo na pozitivnoj nuli :P

Profit
Sto se tice profita, dijeli se ulagacima proprocionalno novcu koji su ulozili i to na kraju svakog mjeseca. Osobe koje naknadno uloze novac, dobiju svoj dio naredni put kad se profit bude dijelio. Naravno radi pojednostavljenja, novac se nece fizicki dijeliti ulagacima, vec ce ostati unutar biznisa sa dalju cirklulaciju, ali ako se neko odluci, moze da "povuce" svoj dio novca iz bizinsa, stim da se ostali ulagaci moraju sloziti, cisto da se ne desi da neko najednom povuce veliku kolicinu kapitala i samim time unisti biznis.

Odluke
Svi ulagaci, bez obzira na ulozenu kolicinu, dobiju po 1 glas, a sve odluke se donose sa odredjenom vecinom, da ne bude prosta vecina od preko 50%, ja predlazem da granica bude 60-70%, da se izbjegnu eventualni nesporazumi posto je ipak novac u pitanju.
Sto se tice samog odlucivanja, vaznije odluke ce se donositi na nekom sastanku ili eventualno preko poruka, dok ce se za sitnice jednostavno zaduziti osoba da vodi racuna o tome.

Procjena i prodaja predmeta
Procjena vrijednosti predmeta se vrsi na osnovu nekog opceg znanja i istrazivanja po internetu/radnjama i oslikava trzisnu vrijednost tog predmeta, ne stvarnu vrijednost. Prednost imaju predmeti koji se mogu lahko prodati, dok oni koje je skoro pa nemoguce prodati, nece se ni uzimati u obzir. Prodaja ce se vrsiti na piku/marketu, jer je tako najlakse.

Ostale aktivnosti
ovisno o kolicini kapitala, mozemo i pokrenuti druge neke aktivnosti ako bude ideja, sve po dogovoru.

Po procjeni, moze se zaraditi nekih 5% na svaka tri mjeseca cisto iz ovih "mikrokredita", a za preprodaju je tesko procjeniti, ali u svakom slucaju trebalo bi da doda neku manju sumu novca.+

http://www.bankamagazine.hr/default.asp ... emID=47069 (malo motivacije)

Zainteresovani mogu odgovoriti na temu, pa se mozemo dogovoriti o nekom ozbiljnijem sastanku gdje se pije kafa i prica o novcu.
Generalno, čitam i podržavam svaku temu o novoj ideji /biznisu, prijedlogu... itd. Ali ovo konkretno nije mi se dopalo :(
žuti

#37 Re: Mali biznis (zalagaonica)

Post by žuti »

kecho wrote:I sta bi od ovog biznisa? :D
uuu pa ovo stara tema k'o grčka :D
kecho

#38 Re: Mali biznis (zalagaonica)

Post by kecho »

žuti wrote:
kecho wrote:I sta bi od ovog biznisa? :D
uuu pa ovo stara tema k'o grčka :D
hahahah znam,nego me zivo interesuje sta bi od ovih nasih pawn stars-a :D
karanana

#39 Re: Mali biznis (zalagaonica)

Post by karanana »

nisam cuo da se ijedna otvorila. jest se otvorilo more onih otkupa zlata ali to bas nije to.
a sto vise gledam one pawn starse, ideja mi se sve vise svidja.
udrch

#40 Re: Mali biznis (zalagaonica)

Post by udrch »

karanana wrote:nisam cuo da se ijedna otvorila. jest se otvorilo more onih otkupa zlata ali to bas nije to.
a sto vise gledam one pawn starse, ideja mi se sve vise svidja.
ono nije loše ideja, ali ono nije mali biznis, već biznis za koji treba velika lova i tradicija i jako puno bar površnog znanja..
ne znam ima li onakvih stvari u Europi, kad se u americi nađe onakvih vrijednih i starih stvari za koje ne znaš vrijede li išta, mogu misliti kakvih bi se stvari našlo po Italiji, Engleskoj, Francuskoj, Austriji..

ovo što je ovdje predloženo je čisto kamatarenje..jer je predložena malo veća kamata radi sigurnosti, pa onda i malo manja svota od stvarne vrijednosti..
na ovaj način kako je predloženo ne bi se moglo registrovati, jer bi trebalo milion dozvola, svaki rad sa novcem i kamatama ima jasnu proceduru, čak je i mjenjačnicu novca lakše otvoriti..

način bi bio da se kupuje, pa kasnije prodaje kao da te nije ni vidio..
casanova123

#41 Re: Mali biznis (zalagaonica)

Post by casanova123 »

Zalagaonicu mogu da drze samo Bossevi i mafija.. Normalni ljudi odustanite od razmisljanje o zalagaonici. Ili kupite prvo vojsku pa onda u biznis :D
shiljak

#42 Re: Mali biznis (zalagaonica)

Post by shiljak »

Da bi se isplatilo, očekuje se da ćeš svaki dan dati 100 KM (u najboljem mogućem slučaju, dakle nakon 1-5 godina rada).

To je 3.000 KM za mjesec dana, ili ti ga 9.000 KM za 3 mjeseca.

- kako misliš skupiti 3.000 - 9.000 KM? Ako svi damo po 50 KM, trebaće ti 60 - 180 ljudi za početak.
- sa 30-60 ljudi nema dogovora, ti ulagači.. Veliki je to broj ljudi.. Max bi bilo 10, realno, da možeš nešto raditi i da nemaš probleme

- koliko ćeš zaraditi na 100 KM? Da je kamata 10% - 10 KM, to je malno novca za mjesec dana (dao 100 KM da bi za mjesec dana zaradio 10)
- za 10 KM, 30 dana, ti si uložio 100 KM.. To je malo novca, što sam rekao, da svaki dan 100 KM nekom daš i da ti svi plate za 30 dana, ti bi na 3.000 KM uloženih dobio samo 300 KM.. što je premalo kad se podjeli sa 30-60 ljudi, ako se radi samo od 10 ljudi, onda će zaraditi svako po 30 KM (ali onda su i uložili 300 KM a ne 50 KM)..

- kamata sigurno da neće biti veća od 10%, kome se isplati da da 100 KM a da kasnije vrati za mjesec dana? Što nije imao 100 KM ranije a za mjesec ima?

Tehnički problemi
- dođe lopov i donese ti ukraden mobite, i slične stvari, ti mu daš pare i ne javi ti se nikad... Ti prodaš stvari na pik - ček, to je isto lopovluk.
- da ti dođe kriminalac, da ti mobitel, uzme pare, dođe za mjesec dana, uzme mobitel, ne vrati pare..
shiljak

#43 Re: Mali biznis (zalagaonica)

Post by shiljak »

Bilo je na novoj tv, jedno 20 ljudi su založili svoju kuću i slične stvari, a dobijali novac.. Dakle nek bogati, kao nije mu pouzdano da drži novce u bankama, pa se odlučio na tu foru..

Rezultat je da je 20-ak ljudi nije moglo vratiti novac i naravno mogli bi ostati bez kuće.. a taj što bi trebao im uzeti kuće govori da do sad nikom nije uzeo ko nije mogao vratiti..

Zašto mu nije bilo lakše u banku otići i uložiti novac, nego sad što je sa 20+ ljudi pričao, dogovarao sastanke itd i na kraju da bude u minusu a ne u plusu..
Lucazode

#44 Re: Mali biznis (zalagaonica)

Post by Lucazode »

Problem je sto bi mnogi krenuli u takvu vrstu posla povuceni velikim marzama i relativno malim pocetnim kapitalom bez poznavanja zakonske legislative i obicaja poslovanja zalagaonice. Predmet zaloga mora biti predmet ugovora kojim je jasno definisana k.stopa kao i rok otplate istog. Zalog ne smije biti doveden u jasnu vezu sa kriminalnim aktivnostima sto povlaci prezentiranje racuna prilikom pologa predmeta zaloga. Reality emisije kao "pawn shop" zarad gledanosti nece prikazivati "trivijalne" stvari koje ne ineresuje gledatelje poput sklapanja ugovora u pismenoj formi i definisanja k.stope. Da bi se ispostovali navedene stavke poslovni subjekt mora biti registrovan u poreznoj upravi. I na kraju zarad oporezivanja problem se javlja kako prikazati profit iz obligacionog odnosa, kad se isti prodaje nakon isteka ugovora o zalogu sto implicira na otvaranje prodavnice zaloga sto dalje implicira transparento poslovanje ako se ne zeli dolazak policije na vrata i pljenidbu otudjene stvari kao u slucaju (pomenute) prodaje sa PIK-a.
dinoo1898

#46 Re: Mali biznis (zalagaonica)

Post by dinoo1898 »

E golemo u Uniticu zalagaonica :thumbup:
shady

#47 Re: Mali biznis (zalagaonica)

Post by shady »

Nisam ja :lol:
Post Reply