udrch wrote:Chisum wrote:Moj stav o hodzama, kao i o bilo kojem drugom kleru, o bilo kojoj vjeri da se radilo, jasan je.
Nisam jednom o tome pisao...
Njihova uloga u istoriji covjecanstva, jos je jasnija...
i cesto mnogo mracnija nego covjek moze i zamisliti. (samo na primjeru onog olosha i ljudskog otpada iz SPC-a, njihove uloge u politici i zlocinima, te sta sve sebi za pravo uzimaju oni koji se smatraju "bogom dani", najbolje se vidi o cemu govorim...)
Elem, da ne bih opet isao kroz sve to, jer nemam zivaca, samo bih se osvrnuo na cinjenicu da se kler kako na ovim prostorima, tako i bilo gdje drugo gdje im se pusti makar i malo fore, pored svoje zadace - vjere, odavno bavi i politikom, i to onom najprljavijom, ekonomijom, tj. klepanjem i reketom, te promocijom, ili -
ja tebi-ti meni biznisom, a, sto je interesantno, ni kuhinja im nije strana....
http://--- NO LINKS ---/clanak/67148880539 ... ajcitaniji
E, kome neko ovakav moze i marke da izbije iz dzepa, svaka mu cast... nije bolje ni zasluzio.
P.S. Naravno, i medju njima, kao i medju poshtarima, ekonomistima, skijasima, striptizetama, ili amaterskim slikarima, ima i dobrih i losih ljudi... Ali, sto se mene tice, to ovisi samo o onom COVJEK u njima samima. Nikakvoj knjizi, nikakvim bogovima... Ako njega nema, nema te knjige, ni tog boga da to ispravi. Dokazano bezbroj puta, na tudjoj kozi, nazalost.
Tvoj nam je stav jasan i postao si više naporan sa ovim tvojim generaliziranjem..
Ja sam završio medresu, kao student sam radio u povratničkom mjestu i ponosniji sam na taj dio svoga života nego na neke ratne dane koje nikad nisam ni onom knjižicom naplatio, čak sam i vojsku bespotrebno služio..
Ja sebe smatram imamom iako ne radim taj posao..ja se ne osjećam krivim za ovo što ti pišeš..ja nisam mračan lik..ja nemam iza sebe nikakvih tajni..nikad nisam nikoga oštetio da mu halala makar nisam tražio..nisam ološ..ne bavim se politikom osim na forumu..nikad nisam počinio nikakav zločin, osim mandatnih kazni u saobraćaju nemam nikavih drugih grijeha prema državi..ne mrzim nikoga, ne učim svoje dijete mržnji, ljudima ne govorim da mrze..ne smatram da se mogu i približno poistovjetiti neki članovi SPC-a i imami naših džemata..kako ćeš uporediti glavnog imama u Bratuncu Mustafu kojeg su sjekli na početku rata i Kačavendu koji je blagoslivao zločine..kako te nije stid..ne smatram se Bogom danim niti znam nekog imama koji se tao osjeća, a znam ih puno..ne bavim se klepanjem niti reketom, kuhinju izbjegavam..
Ja mislim da je ČOVJEK odavno ispario iz tebe..
E dobra ti je bila skola, pa da ni iz 3 napisana pasusa ne mozes da izvuces poentu. Ili mozda neces. Namjerno.
Prvo, prodji me se tih
"...kako ćeš uporediti glavnog imama u Bratuncu Mustafu kojeg su sjekli na početku rata i Kačavendu koji je blagoslivao zločine..." gluposti i ne lijepi mi ono sto nisam ni mislio, ni napisao.
GDJE sam ja izjednacio bratunackog imama Mustafu i onog kera Kacavendu? Valjda sam zato i podvukao
SPC, kada sam objasnjavao tu "mracnu stranu", koja ti bode oci, upravo da se na istome mjestu ne bi naslo ime tog bratunackog imama, ili bilo kojeg drugog covjeka, njemu slicnog, koji je na svojoj kozi osjetio sta znaci pomahnitali kler i ispolitizirana vjera...
Inace mi se gade ovakve stvari i ovakve pateticne optuzbe, jer ako si ikada citao moje postove, pogotovo one koji se ticu politike i rata, bez obzira na to sto ja otvoreno imam mnogo toga protiv vjere, ove ili one, nikada nisam ni pomislio da izjednacim onu lojavu stoku sa bilo cim sto je s "ove strane", ma koliko da me hiljadu i jedna stvar "s ove strane" nervirala i jela mi zivce. Uvijek je bila i ostala jasna granica. Nisam jednom banovan radi toga, a ni popljuvan u "stvarnom svijetu" od raznih bljutavih "pacifista", tj. onih koji relativizuju stvari.
Ti, kao neko ko se na nekoj od tema nedavno hvalio kako bi sve lopine povjesao, trebao bi da shvati o cemu govorim, jer ih se takvih kroz istoriju natalozilo na kamare, ali ne - tebi je draze da izmislis da sam napisao ovo ili ono - sve po potrebi...
Uce li vas u tim medresama da, kada citate, pokusate da dokucite sustinu, ili citate samo da bi vam se negdje "gore" utefterilo da ste procitali?
Koliko vidim - slabo...
A za COVJEKA ne brini... Ja nisam cvjecka, kao sto, manje-vise, nije niko od nas, ali, ako nista, ne koristim tudju muku, da bih zaradio za zivota, niti ljudima, koji nikakvu perspektivu nemaju, ovakvi kakvi jesu, dajem lazne nade, kao sto to slatkorjecivi klerici, bilo kojoj vjeri da pripadaju, uvijek cine, ne bi li sebi produzio "vijek trajanja"...