Kler

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
Diwan

#26 Re: HODŽE-IMAMI

Post by Diwan »

nosara wrote:
Diwan wrote:
Teea wrote:jeste se nekad zapitali zasto kinezi dole kod nas nemaju svoje groblje.Pa nisu ludi da investiraju u mrtvo tijelo i truhle kosti 5000 KM ...sagori i prospe pepeo, nama su pravo smjestili sa ovim dzenazama i pogrebima.
ne znam ko je tebi smjestio, ali meni nije niko.... a nema govora da se dobro zaradi na dženazama, a i ukopima.

Sto se kaže svakom svačije.
:lol:

pogesno sam napisao, mislio sam da kažem da nema govora da se ne zaraduje na dzenazama, a i ukopima. Nažalost.
Diwan

#27 Re: HODŽE-IMAMI

Post by Diwan »

to je sa jedne strane , a sa druge, ko i koliko od nas daje kao doprinos za IZ, pa da ga godišnjim davanjem članarine, dženaza sutra ispadne besplatna. Danas kad se daju prilozi za recimo neku stranku, to je ok i u redu, kao pomaže se rad stranke i slično, a kad se to isto radi u IZ onda to nije u redu.

Ne branim hodže, i zato kažem svakom svačije, odnosno svatko če ponaosob odgovarati za svoja djela.
sokkia

#28 Re: HODŽE-IMAMI

Post by sokkia »

Teea wrote:imam bosanske dzamije u gradu u kojeme zivim u Njemackoj,koje sam i sama bila clan je dokazano uzimao pola para od kurbana naplacivao ih je 150 eura a uplacivao u somaliju po 70 eura.Pola Becu pola preduzecu.Kad je to izaslo na svjetlost dana obavjesten je vrh IZ ,dobio je jos jednu sansu i ostao imam.Kako moze jedna tako prljava licnost da bude i duhovno prosvijtljena, osoba od nura. Kako rece Ateista sto nema nista veze sa njegovim vjerovanjem,bogobojaznoscu vec licnoscu.

Ali to nije nista novo.Samo smo mi svjedoci ovih danasnjih imama i vodja, vazda bilo i to je tradicija.Produhovljeni (posteni i iskreni vjernici ), nisu imali nikad pravo glasa i pristup vrhu.ibn tejmija ubijen u zatvoru od batina,ebu hanife ubijen u zatvoru od batina,ibn Arabi ubijen od strane vlasti,imam Buhari takodjer zlostavljan i protjeran,Husejn zaklan,Hasan otrovan,Dzafer es Sadik otrovan .. sve je to politika i pohlepa islamskih vodja uradila kroz citavu historiju ne samo danas.Upozvajuci islam doslasam do novih saznanja.Zato na islam sada gledam kao i na sve druge politicke pravce koji se kriju iza nekog Boga i duhovnosti,al to im je samo alibi i pokrice.
možda je ovo najbolji primjer šta je rezultat loših,da ne kažem kriminalnih imama.
ljudi cesto gledaju islam kroz lik imama što je greška i tako ih taj imam umjesto da ih ucvrsti u vjeri on ih "otjera" iz vjere.
arzuhal

#29 Re: HODŽE-IMAMI

Post by arzuhal »

Diwan wrote: Ne branim hodže, i zato kažem svakom svačije, odnosno svatko če ponaosob odgovarati za svoja djela.
I slažem se i ne. Ako pod odgovaranjem za djela misliš samo na ahiretski sud - onda se ne slažem, jer mora svako odgovarati i sad i ovdje, ukoliko je to moguće.
Dakle, ako ima nekih dokaza za nešto - treba ih iznjeti i postupiti u skladu sa njima. Ako nema, a govori se o nečemu, onda je to laž i potvora.
Treba sve raspakovati, što se tiče društva i društvenog djelovanja, da se zna i da bude jasno i očito.
Majjah

#30 Re: HODŽE-IMAMI

Post by Majjah »

:D
Eno vam u Visokom najbolji primjer kakve mi ,,duhovne vodje´´ imamo ;)

Samo ukucajte ,,afera Musinbegovic´´ i sve ce vam se ukazati ko´ na sudnjem danu. ;)
vratnik

#31 Re: HODŽE-IMAMI

Post by vratnik »

Diwan wrote:to je sa jedne strane , a sa druge, ko i koliko od nas daje kao doprinos za IZ, pa da ga godišnjim davanjem članarine, dženaza sutra ispadne besplatna. Danas kad se daju prilozi za recimo neku stranku, to je ok i u redu, kao pomaže se rad stranke i slično, a kad se to isto radi u IZ onda to nije u redu.

Ne branim hodže, i zato kažem svakom svačije, odnosno svatko če ponaosob odgovarati za svoja djela.

Ja ne dajem, posto sam odlucio da moje ostatke spale i bace u rijeku. Ali moja mama placa, pocela puno prije nego sto upalise svjetlo. Uplacuje i doprinos, i vitre, i raznorazne druge vanzemaljske poreze.
Da li ce njoj ista biti dzaba? Makar one krpe, kupanje? Hoce al aha..
(necu vise, posto bih se mogao raspisati..)
PeshtA

#32 Re: HODŽE-IMAMI

Post by PeshtA »

ZIvim u Kuvajtu evo sada skoro 6 godina. Za tih 6 godina, od hiljada namaza i dzuma i hutbi ... samo jednom je imam spomenuo pare i to ne pare parama nego je neki dzematlija sirijac poginuo pa da mu se zeni i djeci kupi hrane i neophodnih namirnica. Kod nas u Bosni kad god odem na dzumu za nesto se traze pare. Prosle godine ponukan upravo tom tematikom kazem sebi, odoh u babino rodno selo na dzumu valjda je tamo drugacije nego kod nas u carsiji, bilo je malo drugacije, hodza je trazio amin od dzematlija da posjece neko drvece na mezarju i da proda a da kesh sebi tj dzamiji zasteka. Znam da ce me sad raspeti za ovaj komentar ali kod nas je Islam paganiziran, previse je nekih rituala i love umjesano.
Diwan

#33 Re: HODŽE-IMAMI

Post by Diwan »

arzuhal wrote:
Diwan wrote: Ne branim hodže, i zato kažem svakom svačije, odnosno svatko če ponaosob odgovarati za svoja djela.
I slažem se i ne. Ako pod odgovaranjem za djela misliš samo na ahiretski sud - onda se ne slažem, jer mora svako odgovarati i sad i ovdje, ukoliko je to moguće.
Dakle, ako ima nekih dokaza za nešto - treba ih iznjeti i postupiti u skladu sa njima. Ako nema, a govori se o nečemu, onda je to laž i potvora.
Treba sve raspakovati, što se tiče društva i društvenog djelovanja, da se zna i da bude jasno i očito.
Necemo daleko, i ne mislim otvarati neku temu i pri onome sto pisem nisam mislio na nekog odredenog pojedinca, niti mislim da sam nekog potvorio, ALI pošto si vec zauzeo neki stav da odgovorim.

Nigdje nisam cuo da se za klanjanje namaza dobija plata i zivi pofino od toga, da se učenje Kur'ana naplačuje itd. Dalje od toga me ne interesuje. Pred kojim sudom će ovi ljudi odgovarati ovdje na zemlji?

Znam, mora se od nečega živjeti itd, ali nemoj od njih praviti svece.
Diwan

#34 Re: HODŽE-IMAMI

Post by Diwan »

PeshtA wrote:ZIvim u Kuvajtu evo sada skoro 6 godina. Za tih 6 godina, od hiljada namaza i dzuma i hutbi ... samo jednom je imam spomenuo pare i to ne pare parama nego je neki dzematlija sirijac poginuo pa da mu se zeni i djeci kupi hrane i neophodnih namirnica. Kod nas u Bosni kad god odem na dzumu za nesto se traze pare. Prosle godine ponukan upravo tom tematikom kazem sebi, odoh u babino rodno selo na dzumu valjda je tamo drugacije nego kod nas u carsiji, bilo je malo drugacije, hodza je trazio amin od dzematlija da posjece neko drvece na mezarju i da proda a da kesh sebi tj dzamiji zasteka. Znam da ce me sad raspeti za ovaj komentar ali kod nas je Islam paganiziran, previse je nekih rituala i love umjesano.
Ja lično ne znam za priče tipa, tko je šta zašteko itd, nit me interesuju, ali Bosna i Kuvajt su neuporedivi, ako ništa po tom ekonomskom aspektu i suludo bi bilo očekivati da se tamo potencira ta strana, kad kaplje sa svih strana i svi imaju.
PeshtA

#35 Re: HODŽE-IMAMI

Post by PeshtA »

Eto kod nas ne kaplje posebno tim budzetskim korisnicima :) :bih: :bih: :bih:
jorgun

#36 Re: HODŽE-IMAMI

Post by jorgun »

Hodže su OK, uglavnom, ali hadžije nevaljaju. Udri hadžije, od njih se hodže legu.
spreca

#37 Re: HODŽE-IMAMI

Post by spreca »

jorgun wrote:Hodže su OK, uglavnom, ali hadžije nevaljaju. Udri hadžije, od njih se hodže legu.
mozel malo jasnije
jorgun

#38 Re: HODŽE-IMAMI

Post by jorgun »

spreca wrote:
jorgun wrote:Hodže su OK, uglavnom, ali hadžije nevaljaju. Udri hadžije, od njih se hodže legu.
mozel malo jasnije
U mom kraju se govorilo da su hadžije oni koji rađaju buduće hodže. Pa ako nekom današnje hodže ne valjaju, nek udari po hadžijama.
ragib

#39 Re: HODŽE-IMAMI

Post by ragib »

Diwan wrote:
PeshtA wrote:ZIvim u Kuvajtu evo sada skoro 6 godina. Za tih 6 godina, od hiljada namaza i dzuma i hutbi ... samo jednom je imam spomenuo pare i to ne pare parama nego je neki dzematlija sirijac poginuo pa da mu se zeni i djeci kupi hrane i neophodnih namirnica. Kod nas u Bosni kad god odem na dzumu za nesto se traze pare. Prosle godine ponukan upravo tom tematikom kazem sebi, odoh u babino rodno selo na dzumu valjda je tamo drugacije nego kod nas u carsiji, bilo je malo drugacije, hodza je trazio amin od dzematlija da posjece neko drvece na mezarju i da proda a da kesh sebi tj dzamiji zasteka. Znam da ce me sad raspeti za ovaj komentar ali kod nas je Islam paganiziran, previse je nekih rituala i love umjesano.
Ja lično ne znam za priče tipa, tko je šta zašteko itd, nit me interesuju, ali Bosna i Kuvajt su neuporedivi, ako ništa po tom ekonomskom aspektu i suludo bi bilo očekivati da se tamo potencira ta strana, kad kaplje sa svih strana i svi imaju.
ma ja u kuvajtu ne skupljaju a kod nas skupljaju
Bolje da se pare skupljaju jer postoji mogucnost da i na takav jedan nacin zaradiš sevap
udrch

#40 Re: HODŽE-IMAMI

Post by udrch »

Chisum wrote:Moj stav o hodzama, kao i o bilo kojem drugom kleru, o bilo kojoj vjeri da se radilo, jasan je.
Nisam jednom o tome pisao...

Njihova uloga u istoriji covjecanstva, jos je jasnija... i cesto mnogo mracnija nego covjek moze i zamisliti. (samo na primjeru onog olosha i ljudskog otpada iz SPC-a, njihove uloge u politici i zlocinima, te sta sve sebi za pravo uzimaju oni koji se smatraju "bogom dani", najbolje se vidi o cemu govorim...)

Elem, da ne bih opet isao kroz sve to, jer nemam zivaca, samo bih se osvrnuo na cinjenicu da se kler kako na ovim prostorima, tako i bilo gdje drugo gdje im se pusti makar i malo fore, pored svoje zadace - vjere, odavno bavi i politikom, i to onom najprljavijom, ekonomijom, tj. klepanjem i reketom, te promocijom, ili - ja tebi-ti meni biznisom, a, sto je interesantno, ni kuhinja im nije strana....

http://--- NO LINKS ---/clanak/67148880539 ... ajcitaniji

:lol: :lol:

E, kome neko ovakav moze i marke da izbije iz dzepa, svaka mu cast... nije bolje ni zasluzio.

P.S. Naravno, i medju njima, kao i medju poshtarima, ekonomistima, skijasima, striptizetama, ili amaterskim slikarima, ima i dobrih i losih ljudi... Ali, sto se mene tice, to ovisi samo o onom COVJEK u njima samima. Nikakvoj knjizi, nikakvim bogovima... Ako njega nema, nema te knjige, ni tog boga da to ispravi. Dokazano bezbroj puta, na tudjoj kozi, nazalost.
Tvoj nam je stav jasan i postao si više naporan sa ovim tvojim generaliziranjem..
Ja sam završio medresu, kao student sam radio u povratničkom mjestu i ponosniji sam na taj dio svoga života nego na neke ratne dane koje nikad nisam ni onom knjižicom naplatio, čak sam i vojsku bespotrebno služio..

Ja sebe smatram imamom iako ne radim taj posao..ja se ne osjećam krivim za ovo što ti pišeš..ja nisam mračan lik..ja nemam iza sebe nikakvih tajni..nikad nisam nikoga oštetio da mu halala makar nisam tražio..nisam ološ..ne bavim se politikom osim na forumu..nikad nisam počinio nikakav zločin, osim mandatnih kazni u saobraćaju nemam nikavih drugih grijeha prema državi..ne mrzim nikoga, ne učim svoje dijete mržnji, ljudima ne govorim da mrze..ne smatram da se mogu i približno poistovjetiti neki članovi SPC-a i imami naših džemata..kako ćeš uporediti glavnog imama u Bratuncu Mustafu kojeg su sjekli na početku rata i Kačavendu koji je blagoslivao zločine..kako te nije stid..ne smatram se Bogom danim niti znam nekog imama koji se tao osjeća, a znam ih puno..ne bavim se klepanjem niti reketom, kuhinju izbjegavam..

Ja mislim da je ČOVJEK odavno ispario iz tebe..
udrch

#41 Re: HODŽE-IMAMI

Post by udrch »

Imami u ovim naftnim kraljevinama dobiju hutbu napisanu i odobrenu od ministarstva..imam malo starijeg kolegu, hafiza, koji je imam u UAE i jako poštovan, ali se pričati smije samo ono što ti je odobreno..svi imami su državni službenici i plaćaju se i to jako dobro iz budžeta..kod nas u Bosni džamije i imami se finasiraju od članova džemata i normalno je da su problemi oko finansiranja veliki, ali nikad nećeš čuti onog stalnog džematliju da se žali zbog toga..uvijek su to likovi koji ne plaćaju članarinu ili oni koje je neko iz porodice natjerao da plaćaju i koji u džamiju navraćaju samo ponekad..
Pare i rituali su tamo gdje si ti..naša ulema možda manje zna od uleme u Kuvajtu, ali naši bar nisu svi poltroni i licemjeri koji rade za nepravednog nasljednog vladara..
Dođeš jednom u svoje rodno selo kojeg se stidiš i za koje govoriš da ti je babino i umjesto da pomogneš rodni džemat ti izmišljaš hodžin lopovluk..

Sam si sebe razapeo, šta te mi imamo razapinjati..

P.S. 6 x 52 = 312
NIN

#42 Re: HODŽE-IMAMI

Post by NIN »

Sad vas molim da se malo obuzdate!

Naslov mijenjam u Kler tako da mozemo pricati i o ostalim konfesijama i njihovim vodjama, samo lagano i argumentovano.
harač

#43 Re: HODŽE-IMAMI

Post by harač »

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :sax:
Nele9

#44 Re: HODŽE-IMAMI

Post by Nele9 »

udrch wrote:
Imami u ovim naftnim kraljevinama dobiju hutbu napisanu i odobrenu od ministarstva..imam malo starijeg kolegu, hafiza, koji je imam u UAE i jako poštovan, ali se pričati smije samo ono što ti je odobreno..svi imami su državni službenici i plaćaju se i to jako dobro iz budžeta..kod nas u Bosni džamije i imami se finasiraju od članova džemata i normalno je da su problemi oko finansiranja veliki, ali nikad nećeš čuti onog stalnog džematliju da se žali zbog toga..uvijek su to likovi koji ne plaćaju članarinu ili oni koje je neko iz porodice natjerao da plaćaju i koji u džamiju navraćaju samo ponekad..
Pare i rituali su tamo gdje si ti..naša ulema možda manje zna od uleme u Kuvajtu, ali naši bar nisu svi poltroni i licemjeri koji rade za nepravednog nasljednog vladara..
Dođeš jednom u svoje rodno selo kojeg se stidiš i za koje govoriš da ti je babino i umjesto da pomogneš rodni džemat ti izmišljaš hodžin lopovluk..

Sam si sebe razapeo, šta te mi imamo razapinjati..

P.S. 6 x 52 = 312
Za 10! :thumbup:

Živi 6 godina dole pa nije skonto.
Ja zivio jedva 3 godine dole pa se sijalica upalila da hodza cita ono sto mu neko drugi napise i strogo po pravilima.
A drzava fakat placa.
Nele9

#45 Re: Kler

Post by Nele9 »

Kod mene novi efendija za svaku pohvalu. Mlado dijete sa FIN-a. Trudi se. Vodi djecu na ekskurzije, uveo malo zivosti medju njih. Nastoji omladinu da odvuce od kladionice...to ide kilavo, polahko, ali ide nekako. Uveo malo eda u dzemat. Trudi se, lobira u medžlisu, bori se...

Glavni imam u mom medžlisu je nula bodova. A i sekretar nije puno bolji. Uglavnom, medžlis k´o socijalisticka organizacija narodnog rada ili kako se ono već zvalo.
Već 3 godine pronicljivo uspijevaju ˝ustanoviti˝ da je djece u mektebima manje, u kladionicama i kafanama više. U istom periodu su uspjeli ustanoviti da se treba više raditi na pridobijanju omladine. Plan = ne zna se, Rezultati rada = ne zna se.
Jednokratna pomoć uposlenicima je sve bolja fala Allahu. Garant nam ide nabolje.
zakonpera

#46 Re: HODŽE-IMAMI

Post by zakonpera »

NIN wrote:Sad vas molim da se malo obuzdate!

Naslov mijenjam u Kler tako da mozemo pricati i o ostalim konfesijama i njihovim vodjama, samo lagano i argumentovano.
Kler

Kler ima dva slična značenja:

katoličko svećenstvo, pravoslavno sveštenstvo;
hijerarhijski organizirano kršćansko svećenstvo bez obzira na crkvu kojoj pripada.[1]

Riječ kler (sinonim: klir) u Bibliji označava božju baštinu, izabrani (izraelski) narod. U grčkom riječ hleros znači ždrijeb, odnosno ždrijebom određenu stvar ili osobu (javni dužnosnici u grčkim demokracijama birani su ždrijebom). Otuda nastaje kasnolatinska riječ clerus, a u staroslavenskom riječ kliros označava zajednicu svećenika.

U ranokršćansko doba izraz kler označava čitavu zajednicu (općinu) vjernika. Svaka takva zajednica naziva se crkva. Postepeno, stvaranjem čvrste crkvene hijerarhije (pokornost biskupu koji vodi zajednicu kao što monarh vodi državu) i stvaranjem ideje jedne Crkve, pojam "kler" suzuje se na tzv. "duhovni stalež", svećenike (i one koje se pripremaju za svećenike) i redovnike i redovnice.

Nasuprot klericima, svi ostali vjernici označavaju se imenom laik (ili puk). Član klera naziva se klerik; laik postaje klerikom kad primi prvu tonzuru. Klerici su u katoličkoj crkvi podijeljeni u niže i više redove, a najviši red je episkopat. Svi klerici moraju biti inkardinirani (doslovno: "ustožereni", tj. moraju pripadati) u dijecezi ili redu. Kanonsko pravo određuje klericima razne dužnosti i prava. Politička i društvena koncepcija koja značaj klera proširuje i na svjetovno područje naziva se klerikalizam.

Klerici kao poseban stalež postoje u katoličkim, pravoslavnim i monofizitskim crkvama. Protestanti odbacuju pojam klera, držeći se Lutherove nauke o općem svećenstvu svih vjernika.

Kakve veze ima kler sa imamima ???
Chisum

#47 Re: HODŽE-IMAMI

Post by Chisum »

udrch wrote:
Chisum wrote:Moj stav o hodzama, kao i o bilo kojem drugom kleru, o bilo kojoj vjeri da se radilo, jasan je.
Nisam jednom o tome pisao...

Njihova uloga u istoriji covjecanstva, jos je jasnija... i cesto mnogo mracnija nego covjek moze i zamisliti. (samo na primjeru onog olosha i ljudskog otpada iz SPC-a, njihove uloge u politici i zlocinima, te sta sve sebi za pravo uzimaju oni koji se smatraju "bogom dani", najbolje se vidi o cemu govorim...)

Elem, da ne bih opet isao kroz sve to, jer nemam zivaca, samo bih se osvrnuo na cinjenicu da se kler kako na ovim prostorima, tako i bilo gdje drugo gdje im se pusti makar i malo fore, pored svoje zadace - vjere, odavno bavi i politikom, i to onom najprljavijom, ekonomijom, tj. klepanjem i reketom, te promocijom, ili - ja tebi-ti meni biznisom, a, sto je interesantno, ni kuhinja im nije strana....

http://--- NO LINKS ---/clanak/67148880539 ... ajcitaniji

:lol: :lol:

E, kome neko ovakav moze i marke da izbije iz dzepa, svaka mu cast... nije bolje ni zasluzio.

P.S. Naravno, i medju njima, kao i medju poshtarima, ekonomistima, skijasima, striptizetama, ili amaterskim slikarima, ima i dobrih i losih ljudi... Ali, sto se mene tice, to ovisi samo o onom COVJEK u njima samima. Nikakvoj knjizi, nikakvim bogovima... Ako njega nema, nema te knjige, ni tog boga da to ispravi. Dokazano bezbroj puta, na tudjoj kozi, nazalost.
Tvoj nam je stav jasan i postao si više naporan sa ovim tvojim generaliziranjem..
Ja sam završio medresu, kao student sam radio u povratničkom mjestu i ponosniji sam na taj dio svoga života nego na neke ratne dane koje nikad nisam ni onom knjižicom naplatio, čak sam i vojsku bespotrebno služio..

Ja sebe smatram imamom iako ne radim taj posao..ja se ne osjećam krivim za ovo što ti pišeš..ja nisam mračan lik..ja nemam iza sebe nikakvih tajni..nikad nisam nikoga oštetio da mu halala makar nisam tražio..nisam ološ..ne bavim se politikom osim na forumu..nikad nisam počinio nikakav zločin, osim mandatnih kazni u saobraćaju nemam nikavih drugih grijeha prema državi..ne mrzim nikoga, ne učim svoje dijete mržnji, ljudima ne govorim da mrze..ne smatram da se mogu i približno poistovjetiti neki članovi SPC-a i imami naših džemata..kako ćeš uporediti glavnog imama u Bratuncu Mustafu kojeg su sjekli na početku rata i Kačavendu koji je blagoslivao zločine..kako te nije stid..ne smatram se Bogom danim niti znam nekog imama koji se tao osjeća, a znam ih puno..ne bavim se klepanjem niti reketom, kuhinju izbjegavam..

Ja mislim da je ČOVJEK odavno ispario iz tebe..

E dobra ti je bila skola, pa da ni iz 3 napisana pasusa ne mozes da izvuces poentu. Ili mozda neces. Namjerno.

Prvo, prodji me se tih "...kako ćeš uporediti glavnog imama u Bratuncu Mustafu kojeg su sjekli na početku rata i Kačavendu koji je blagoslivao zločine..." gluposti i ne lijepi mi ono sto nisam ni mislio, ni napisao.
GDJE sam ja izjednacio bratunackog imama Mustafu i onog kera Kacavendu? Valjda sam zato i podvukao SPC, kada sam objasnjavao tu "mracnu stranu", koja ti bode oci, upravo da se na istome mjestu ne bi naslo ime tog bratunackog imama, ili bilo kojeg drugog covjeka, njemu slicnog, koji je na svojoj kozi osjetio sta znaci pomahnitali kler i ispolitizirana vjera...
Inace mi se gade ovakve stvari i ovakve pateticne optuzbe, jer ako si ikada citao moje postove, pogotovo one koji se ticu politike i rata, bez obzira na to sto ja otvoreno imam mnogo toga protiv vjere, ove ili one, nikada nisam ni pomislio da izjednacim onu lojavu stoku sa bilo cim sto je s "ove strane", ma koliko da me hiljadu i jedna stvar "s ove strane" nervirala i jela mi zivce. Uvijek je bila i ostala jasna granica. Nisam jednom banovan radi toga, a ni popljuvan u "stvarnom svijetu" od raznih bljutavih "pacifista", tj. onih koji relativizuju stvari.

Ti, kao neko ko se na nekoj od tema nedavno hvalio kako bi sve lopine povjesao, trebao bi da shvati o cemu govorim, jer ih se takvih kroz istoriju natalozilo na kamare, ali ne - tebi je draze da izmislis da sam napisao ovo ili ono - sve po potrebi...

Uce li vas u tim medresama da, kada citate, pokusate da dokucite sustinu, ili citate samo da bi vam se negdje "gore" utefterilo da ste procitali?
Koliko vidim - slabo...

A za COVJEKA ne brini... Ja nisam cvjecka, kao sto, manje-vise, nije niko od nas, ali, ako nista, ne koristim tudju muku, da bih zaradio za zivota, niti ljudima, koji nikakvu perspektivu nemaju, ovakvi kakvi jesu, dajem lazne nade, kao sto to slatkorjecivi klerici, bilo kojoj vjeri da pripadaju, uvijek cine, ne bi li sebi produzio "vijek trajanja"...
Bosanac sa dna kace

#48 Re: Kler

Post by Bosanac sa dna kace »

...kao i obicno najvise pisu oni koji ili veze nemaju ni sa vjerom ni sa dzamijom ili imaju jako malo....
da vas podsjetim vi gospodo vecinom po pitanju imama i IZ imate krscenaske poglede na to b(ez ikakve uvrede krscanima), to sto je neko imam oli vam hodza ne znaci da je on nesto na nekom visem stepenu vjere, naprotiv on je na vecem stepenu odgovornosti, po islamskom ucenju nema tu nikakvog staleza odnosno kalse duhovnika, to sto je neko imam ne mora da znaci da je on nesto biva produhovljen, shvattite to gospodo kao sasvim obicnu profesiju
i da kad se ukljucite u rad IZ neke vam stvari mogu biti jasnije, a nista ovako iz prikrajka enam pokraj kraja ja vidio, ja cuo, rekla kazala :x
sabanss

#49 Re: HODŽE-IMAMI

Post by sabanss »

arzuhal wrote: Što se tiče tih famoznih dženaza, uz dodatak sedmice i četeresnice - o čemu se radi? Postoje neka pravila i propisi, kao i svugdje. Najviše novca koji se plaća za obavljanje dženaze ne ide za vjerski obred (ono što mi uobičajeno mislimo pod tim) nego za plaćenje mjesta ukopa, islamsko opremanje mejita (umrlog), u što spadaju gasul (kupanje umrlog), ćefini (odjeća u koju se umotava, komadi platna), tabut, bašluci...Sve ovo veze nema sa imamima i može to uraditi bilo ko ko je registrovan i to radi (po islamskim propisima). Recimo, u Sarajevu to rade dva pokopna duštva: Bakije i Jedileri. Jedileri djeluju pri IZ BiH (kao sastavni dio Medžlisa), a Bakije ne.
Hoces da kazes da kupanje umrlog, daske za tabut, basluke i cefini mogu kostati 800 KM?

Mjesto ukopa se posebno placa i nije u ovoj cifri.
shecher

#50 Re: Kler

Post by shecher »

sokkia wrote:Neznam dali slicna tema vec postoji, (ako da onda molim moderatore da je spoje) ali me zanima šta ljudi misle o našim imamima.
Dali bi im dali pozitivnu ili negativnu ocjenu da ih oni ocjenjuju za njihov rad.
Posebno me interesuje to naplacivanje đenaze,sedmine i ćeterstine.
U islamu ne postoji kler.
Wikipedia:
Kler ima dva slična značenja:
katoličko svećenstvo, pravoslavno sveštenstvo;
hijerarhijski organizirano kršćansko svećenstvo bez obzira na crkvu kojoj pripada.

... U islamu nema klera u kršćanskom smislu, već se upućenu svjetovnjaku povjerava određena vjerska služba (mujezin, imam, hatib, muftija).

Namjerno sam podvukao riječ "služba" da svima bude jasno kako su to finkcije, službe koje mogu obaviti i drugi ljudi, koji ispunjavaju uvjete i neke pretpostavke. Ništa nije privatizovano. Nema nezamjenjivih. Groblja su puna nezamjenjivih ljudi.

Trebao si preformulisati temu i ne ići preširoko ("Šta ljudi misle o imamima"?).
Konkretizuj, spusti u realnost, preciziraj (ime, aktivnost, džemat...)
Post Reply