Mozes li ovo malo pojasniti posto ne kontam poentu???@mba wrote:ne kontam te nikako zemljace da ti djeca ne pricaju svoj bosnaski jezik, nemas ti sta razmisljati o povratku ti si djecu izgubio vec sada, kao sto i sam kazes pravi ameri, neznam sto u opste kontas onda o povratku???
i ja sam u dijaspori, ali moja cerka je uskoro 4, i prica bosanski jednako dobro kao i jezik zemlje u kojoj zivim!
Da li dijsapora ima alternativu???
-
jefferson
#26 Re: Da li dijsapora ima alternativu???
-
Mr.Penguin
#27 Re: Da li dijsapora ima alternativu???
Misli da je postavljac teme izgubio djecu u smislu da ta djeca nece biti bosanci nego amerikanci zato sto ne znaju jezik do 6-te godine.jefferson wrote:Mozes li ovo malo pojasniti posto ne kontam poentu???@mba wrote:ne kontam te nikako zemljace da ti djeca ne pricaju svoj bosnaski jezik, nemas ti sta razmisljati o povratku ti si djecu izgubio vec sada, kao sto i sam kazes pravi ameri, neznam sto u opste kontas onda o povratku???
i ja sam u dijaspori, ali moja cerka je uskoro 4, i prica bosanski jednako dobro kao i jezik zemlje u kojoj zivim!
- Ja_Ja
#28 Re: Da li dijsapora ima alternativu???
Volim Bosnu jer je to moja jedina DOMOVINA, US mi je draga i velikim dijelom se osjecam dobrodoslim ovdje i mogu da se identificarm i kao Amerikanac. Ono sto je u mom pasosu dakako nije odraz onog sto nosim u srcu i dusi. Svoj najlijepsi dio zivota sam proveo u BiH i nista, nikada ne moze zamijenuti to, no isto tako dozivljavam lijepe trenutke i ovdje tako da nema razloga da bjezim od toga i da stvaram pogresan osjecaj mrznje o ovoj zemlji kada istinski to ne osjecam prema njoj.
Trenutno mi je bolje ovdje gdje sam sada i planiram ostati tu do daljnjeg. Mozda cak i do smrti, mada nebi volio, ali nemam neki detaljno razradjen plan sta bi me moglo pokrenuti da se vratim. Mozda posao? Familija? Nostalgija? Rat? Ne znam, nisam siguran.
Trenutno sam okruzen familijom, prijateljima,i poznanicima koji se u velikom procentu osjecaju vise Bosancima nego Amerikancima i to mi pomaze. Redovno idem u BiH i nastojim da pomognem nasim ljudima koliko to mogu, pa tako ostajem u dodiru sa svim sranjima koja me okruzuju kako u St. Louisu tako i u domovini.
Misljenja sam da ono sto smo mi danas, kao i ono sto planiramo biti ili sto cemo postati sutra apsolutno zavisi od nas samih. Ukoliko nam je stalo do BiH, umrijet cemo kao Bosanci ma gdje bili, a ukoliko nam nije stalo do BiH onda sigurno postajemo ono do cega nam je vise stalo bez obzira bilo to pozitivno ili negativno.
Kao neko koje diplomirao i magistrirao na temi asimilacije nasih ljudi, mogu da kazem da je situacija teska cisto zbog izbora kojeg biraju sami ljudi, naravno u tome ima veliki udio i nasa zajednica ali individue su te koje kreiraju put sami za sebe.
Mozda nesto vise napisem o ovoj temi kasnije
.
Trenutno mi je bolje ovdje gdje sam sada i planiram ostati tu do daljnjeg. Mozda cak i do smrti, mada nebi volio, ali nemam neki detaljno razradjen plan sta bi me moglo pokrenuti da se vratim. Mozda posao? Familija? Nostalgija? Rat? Ne znam, nisam siguran.
Trenutno sam okruzen familijom, prijateljima,i poznanicima koji se u velikom procentu osjecaju vise Bosancima nego Amerikancima i to mi pomaze. Redovno idem u BiH i nastojim da pomognem nasim ljudima koliko to mogu, pa tako ostajem u dodiru sa svim sranjima koja me okruzuju kako u St. Louisu tako i u domovini.
Misljenja sam da ono sto smo mi danas, kao i ono sto planiramo biti ili sto cemo postati sutra apsolutno zavisi od nas samih. Ukoliko nam je stalo do BiH, umrijet cemo kao Bosanci ma gdje bili, a ukoliko nam nije stalo do BiH onda sigurno postajemo ono do cega nam je vise stalo bez obzira bilo to pozitivno ili negativno.
Kao neko koje diplomirao i magistrirao na temi asimilacije nasih ljudi, mogu da kazem da je situacija teska cisto zbog izbora kojeg biraju sami ljudi, naravno u tome ima veliki udio i nasa zajednica ali individue su te koje kreiraju put sami za sebe.
Mozda nesto vise napisem o ovoj temi kasnije
-
jefferson
#29 Re: Da li dijsapora ima alternativu???
Ma kontam to. Ali mi je, necu reci primitivno, da neko kaze kako je neko izgubio djecu jer eto ne znaju bosanski tecno!Mr.Penguin wrote:Misli da je postavljac teme izgubio djecu u smislu da ta djeca nece biti bosanci nego amerikanci zato sto ne znaju jezik do 6-te godine.jefferson wrote:Mozes li ovo malo pojasniti posto ne kontam poentu???@mba wrote:ne kontam te nikako zemljace da ti djeca ne pricaju svoj bosnaski jezik, nemas ti sta razmisljati o povratku ti si djecu izgubio vec sada, kao sto i sam kazes pravi ameri, neznam sto u opste kontas onda o povratku???
-
Mr.Penguin
#30 Re: Da li dijsapora ima alternativu???
Mozda je bolje reci bosna je izgubila buduce bosance u toj djeci.
- Ja_Ja
#31 Re: Da li dijsapora ima alternativu???
Sigurno si u pravu i sa prvom stavkom jer je i roditelj izgubio dio svog dijeta kada se ono asimilira u drugu kulturu. To nije nesto sto je tabu, mada mi pravimo od toga tabu temu. Djeca koja se asimiliraju a roditelji to ne urade, djete je izgubljeno i za roditelje i za Bosnu. Asimilacijom dolazi do potpuno novog sistema vrijednosti kod osoba, a u americkom drustvu porodice nisu niti blizu tako povezane, patrijahalne itd. kao nase (mada ima izuzetaka).Mr.Penguin wrote:Mozda je bolje reci bosna je izgubila buduce bosance u toj djeci.
-
Ko to smat
#32 Re: Da li dijsapora ima alternativu???
Znate sta je zajebano.Kad vise neznas sam gdje ti je dobro a gdje lose,kad to skontas svjedno ti je vise gdje god bio.
-
Mr.Penguin
#33 Re: Da li dijsapora ima alternativu???
Postavljac teme je nasao amerikanku za zenu koja je isto roditelj tog djeteta, on je samo 50% tog roditeljstva, ona se isto pita sta sa djetetom jer to je Amerika to nije Bosna, sto je ona malo mozda dominatnija nego on to je isto normalno u Americi, pohvalno je sto je djete reklo od 6 godina da ce nauciti jezik kako bi komuniciralo sa bakom/nanom, to cije djete od dijasporaca prvi nauci bosanski ne znaci automatski da je prije postao bosanac nego neko sa primjer 10 godina i ne daje mu veca prava u odnosu na drugog.Ja_Ja wrote:Sigurno si u pravu i sa prvom stavkom jer je i roditelj izgubio dio svog dijeta kada se ono asimilira u drugu kulturu. To nije nesto sto je tabu, mada mi pravimo od toga tabu temu. Djeca koja se asimiliraju a roditelji to ne urade, djete je izgubljeno i za roditelje i za Bosnu. Asimilacijom dolazi do potpuno novog sistema vrijednosti kod osoba, a u americkom drustvu porodice nisu niti blizu tako povezane, patrijahalne itd. kao nase (mada ima izuzetaka).Mr.Penguin wrote:Mozda je bolje reci bosna je izgubila buduce bosance u toj djeci.
Ugavnom nikad nije kasno i nista jos nisi "izgubio".
- vjesticanametli
#34 Re: Da li dijsapora ima alternativu???
da vas nasmijem
mala rodica dolazi ljeti kod nas iz amerike i ljetos na moru nana joj kaze jojjjjjjj jesi tvrdoglava (a mala inace uci s nama i pravo je dobra) a ona se okrenu pa joj skresa eeeeeeee ti si tvrda u glavu 
-
Gray
#35 Re: Da li dijsapora ima alternativu???
Ja_Ja wrote:Sigurno si u pravu i sa prvom stavkom jer je i roditelj izgubio dio svog dijeta kada se ono asimilira u drugu kulturu. To nije nesto sto je tabu, mada mi pravimo od toga tabu temu. Djeca koja se asimiliraju a roditelji to ne urade, djete je izgubljeno i za roditelje i za Bosnu. Asimilacijom dolazi do potpuno novog sistema vrijednosti kod osoba, a u americkom drustvu porodice nisu niti blizu tako povezane, patrijahalne itd. kao nase (mada ima izuzetaka).Mr.Penguin wrote:Mozda je bolje reci bosna je izgubila buduce bosance u toj djeci.
Mislim da je naš problem (većine Bosanaca i Hercegovaca) što odmah čin je nešto drugačije to ne valja. Eto sada američke porodice su lošijih vrijednosti nego naše zato što nisu patrijarhalne?
- Ja_Ja
#36 Re: Da li dijsapora ima alternativu???
Mozda sam se ja pogresno izrazio pa si shvatio da potenciram patrijahalan odnos. No ono sto sam htio da kazem jeste da jednostavno sistem vrijednosti nije isti. Ne zato sto je manje patrijahalan od naseg vec jednostavno zato sto odnosi u porodicama nisu isti zbog mnogih faktora ukljucujuci i gore navedeni.
Vec gotovo 8 godina radim s nasim ljudima ovdje u manjem ili vecem kapacitetu i sa sigurnoscu mogu da tvrdim da oni koji se brzo asimilaraju ukljucujuci i vrijednosti porodice se ekstremno brzo gube i upadaju u takve probleme da je to cudo jedno.
S tim recenim Americka porodicna hijerarhija mozda i nije najlosija ali je ekstremno losa za nase ljude koji u velikoj vecini po svojoj prirodi nisu tipovi koji vole da se distanciraju i zive zivot samo za sebe. Mi smo ljudi koji vole interakciju, a pogotovo interakciju sa bliznjima. A ta vrsta interakcije je potpuno druge prirode kod Amerikanaca.
Vec gotovo 8 godina radim s nasim ljudima ovdje u manjem ili vecem kapacitetu i sa sigurnoscu mogu da tvrdim da oni koji se brzo asimilaraju ukljucujuci i vrijednosti porodice se ekstremno brzo gube i upadaju u takve probleme da je to cudo jedno.
S tim recenim Americka porodicna hijerarhija mozda i nije najlosija ali je ekstremno losa za nase ljude koji u velikoj vecini po svojoj prirodi nisu tipovi koji vole da se distanciraju i zive zivot samo za sebe. Mi smo ljudi koji vole interakciju, a pogotovo interakciju sa bliznjima. A ta vrsta interakcije je potpuno druge prirode kod Amerikanaca.
- luckylaka
#37 Re: Da li dijsapora ima alternativu???
Vidis i ja sam Musliman i nisam bas poslije svega ovoga toliko pozeljan u Usa(valjda pratis predsjednicku trku za izbore)pa dobro znas sta pojedinci misle o Muslimanima.Americka demokratije-Muslimane u jedan tor.Drugo.Daj boze da nije bilo onoga sranja i da nikada nisam vidio Usa,ono sto sam imao u Bosni do agresije necu imati ovdje za 100 godina ali nekome je dostignuce ludo auto,dobra kuca(meni nije)U tvoja djela ne sumnjam ali ne podcjenjuj ni tudza jer ih ne poznajes.I ne trebam se raspitivati o provali,,daSADima danasvise dr.hirurga bos.porijekla nego sto ih ima BiH,,tvoja provala.Ipak mislim da klinicki centar u Sarajevo ima vise doktora,hirurga...nego zajedno Amerika,Australija i Kanada.Poz i tebijefferson wrote:Jaro, ja sam Musliman, i svi oko mene to znaju. Ovdje sam za 7 godina postigao to sto u BiH nikad ne bi!luckylaka wrote:Jednostavnije je da kazes,,Ma jebes Bosnu boli me chuna za njom,,Inace u Usa je sve sjajno kakav diskriminacija na rasnoj ili vjerskoj osnovi to je ovdje zabranjenojefferson wrote:Ovo je ralozg sto necu da imam nekog prisnog kontakta s nasim dijsporcima.
Ono cujem se i vidim se s par prijatelja iz djetinjstva, i to ej to. Nista nasi klubovi, nase pjevaljke , ma NISTA< necu da znam. A sto?
E kad god sam se nasao u tom drustvu, poslije sam morao sa prijateljicom koja je psiholog da malo popricam![]()
Razlog je sva ta negativnost koju nasi ljudi ispoljavaju. Tesko, jebo ameriku drzava te vazda zavrne, porezi, ljudi nece da piju stalno (skuzio sam da je ovo vrlo bitno).
Nostalgija se vazda svodi na vrijeme prije rata kada je vadalo samoupravljanje pa ti drzava dala posao, stan itd, a ljudi pokusavali zajebat drzavu pored svega toga. E to ne pali ovdje.
Ja sam jednom ostao sokiran kada mi frajer iz nekekve selendre pored Brckog rece kako mu najvise nedostaje to sto ne moze da janje okrene ispod cerade kamiona dok prodaje na pijaci!
To sto u americi zivi u kuci sa 4 sobe, dva taoleta koji imaju vise kvadrature nego prosjecan dvosoban stan u BiH, sto mu djeca idu u skolu gdje im niko nece prebaciti sto su muslimani ili sta li vec, itd, itd, nema veze, vazno je janje ispod cerade!
Drugi tip kada sam dolzio u taj grad u posjetu zove mene da idemo alkohol kupiti jer ja se bolje snalazim sa jezikom!!! Mislim, tip zaradjuje oko 100,000 godisnje, radi kao supervizor u nekoj firmi gdje svi pricaju bosanski, i naravno, nakon 15g on jos uvijek ima problema jebenu pivu kupiti, i svi su krivi za to, osim njega!
Ja imam djevojku koja je filipinka, ono ozbiljna veza. Uopste mi ne pada na pamet da se vratim, a razlog je sto se jednostavno i sad osjecam kao da zivim malo u BiH malo u SAD. Pa jebemu ovo je 21 vijek, ljudi bi trebali putovati, komunikacije, brzina, ovo ono, a ne daj da se ucahurimo u stan ili vikendicu i mozda nekad odemo do njemacke. Jer, boze moj, nema naseg naroda nigdje.
I onda, hipoteticki, ja i djevojka se uzmemo i dobijemo dijete, ja za svoje dijete bogami planiram, kada sam vec u toj mogucnosti, da ide u skolu sa drugim rasama, religijama itd, a da mi niko to dijete ne prozove jer je pola bosanac pola filipinac. Taj eksperiment cu ostaviti za dijete kada bude punoljetno pa nek ispituje jesul nase dvje skole pod jednim krovom prevazisle budalastine tj. segregaciju na osnovu religijske ili etnicke pripadnosti.
Vratiti se u BiH?
Da, na odmor. Skijanje, malo prijatelji, mozda i biznis otvoriti dole, ali za stalno? pa ovoliko svijet, dajte da se malo maknemo iz te nase ucmalosti gdje ko god ode odmah je izdajnik itd, a samo zato sto ti koji to pricaju nisu otisli.
U sustini, nasim ljudima fali putovanja, pa ovakve teme ne bi ni imali na repertoaru!
A inace, cuna me ne boli za BiH. U BiH sam toliko cesto da imam osjecaj da zivim dole. Fazon ej u tome sto ja zivim za sebe a ne za druge, pa mi nije vazno da svi znaju sta ja govorim. Moja djela su daleko vaznija od moje retorike.
U mogucnosti sam da pomognem BiH, i to maksimalno cinim! A to da li ce moje dupe biti malo u BiH a malo u SAD je nebitno. Ja znam da sam ovakakv kakav jesam korisniji onim ljudima u BiH (pogotovo mladjim) ovdje u SAD nego u BiH.
A da, jeste, zabranjena je diskriminacija, pa je ima, ali ima i sud, i policija!
Niko tebi nije kriv sto smatras da si nekome ispao iz oka pa mora da te nosi kao malo vode na dlanu. Ja nisam ovdje ocekivao nista zato sto sam bosanac ili musliman ili bjelac ili peti deseti, ali sam skuzio da je dosta nasih ljudi razocarano jer im nije poklanjana samo njima znanan paznja u SAD. SAD i jesu extra za one koji hoce da ih se pusti da zive, a vecini nasih ljudi fali paznja drzave, jer onda boze moj, moraju raditi.
Ali zapitaj se, SAD danas imaju vise doktora, hirurga itd, bosanskog porijekla nego sto ih ima u BiH!
- StLouis
#38 Re: Da li dijsapora ima alternativu???
Ah ljudi, sta vam je bolan, pa vi mene ozensite i cak mi djete od sest godina napraviste!! Jeste li uopce procitali sto sam napisao i sto je poenta svega???
Nema veze... pricao sam o burazevoj curici, o jednoj maloj, slatkoj djevojcici, o Neli, koja tjera svoj inat i ne zeli govoriti bosanski. Tvrdoglavo dijete, sta ces, takva smo sorta.
kod buraza se u kuci iskljucivo govori bosanski i svi ga tecno razumiju, burazova zena je bila uciteljica u ex yu i odgaja djecu i poducava ih objema kulturama podjednako a nas jezik uvijek napominje djeci; "morate znati." Ali mala Nela ne zeli ni beknut, sve razumije ali nece da komunicira na nasem jeziku, cak ponekad kaze : "that's bad language, I don't want to talk like that!"
Njihov sin ima skoro 15 godina, ovdje je dosao s tek godinu dana, nas jezik govori dobro, s malim akcentom, nista strasno, moze se lijepo sporazumjeti. Jako je dobar u skoli, ima crni pojas, trenira kosarku vec 2 godine, zlatno dijete. Oni dakako putuju, ne previse ali se krecu. U BiH idi rijetko, ali su vidjeli dosta drugih gradova i zemalja.
A za odgovore i cudjenje kako sam zaboravio nas jezik samo da dodam; opet je pogresno proutumaceno, pa kako bi napisao bilo sta na nasem jeziku ako sam zaboravio nas jezik
ma zlOtni ste. Da, ponekad zapinjem na nasem jeziku i ponekad mi je tesko prevesti nesto s engleskog na nas jezik i to je sasvim normalno barem u mojem slucaju. Ja sam ipak s 13 i kusur godina napustio BiH. Osmi razred i srednju sam isao u Sloveniju u skolu, zivio skoro 4 godine u Njemackoj, 14 ovdje, naravno da ce doci do efekta. Da, sanjam na engleskom ponekad
hahahah i to je normalno valjda. Neko je napisao kako to da u gradu koji broji preko 40.000 bosanaca covjek moze zaboraviti nas jezik i gubiti identitet? Mislim da je brojka preko 60.000 ako se ne varam. Grad s okolinom ima oko 3.5 milona stanovnika, sto je skoro ravno broju stanovnika BiH. Moji prijatelji su uglavnom ameri i stranci iz drugih zemalja i nekoliko finih ljudi iz BiH, tako da nas jezik dnevno koristim oko 5-10%. Ne idem na nasa mjesta, zapravo izbjegavam nasa mjesta osim Plato-a. Vi koji zivite u STL, sigurno poznajete Cafe Plato na Hampton Ave. Lijepo mjesto za vikend kafu. Osim Plato-a, druga me mjesta ne zanimaju, uvijek neka frka i guzva, mahalski tracevi, turbo-folk i Ceca. Jok! Hvala!
Volim svoju zemlju, volim i USA. Zapravo, volim ih podjednako. Da li me je strah asimilacije, jest. Opet sam ja na kraju bosanac, sirokih pogleda. Ne dozivljavam USA kao rezervnu domovinu, naprotiv, zemlja koja mi je sve dala se ne stavlja u rezervu, ona se voli, isto kao i zemlja iz koje sam potekao, iz koje su mi korjeni, i ona se voli i postuje. No ponekad zaista imam osjecaj da sam ni tamo ni ovdje, valjda je to normalno i sasvim ljudski osjecaj. Meni jeste.
A za odgovore i cudjenje kako sam zaboravio nas jezik samo da dodam; opet je pogresno proutumaceno, pa kako bi napisao bilo sta na nasem jeziku ako sam zaboravio nas jezik
Volim svoju zemlju, volim i USA. Zapravo, volim ih podjednako. Da li me je strah asimilacije, jest. Opet sam ja na kraju bosanac, sirokih pogleda. Ne dozivljavam USA kao rezervnu domovinu, naprotiv, zemlja koja mi je sve dala se ne stavlja u rezervu, ona se voli, isto kao i zemlja iz koje sam potekao, iz koje su mi korjeni, i ona se voli i postuje. No ponekad zaista imam osjecaj da sam ni tamo ni ovdje, valjda je to normalno i sasvim ljudski osjecaj. Meni jeste.
- Chicago075
#39 Re: Da li dijsapora ima alternativu???
od 97 sam u SAD-u, radio, zaradio, odlucili ja i zena da se vratimo u BIH! Vratili se, potrosili dzabe 3 god, trazili posao, diplome su tu (Americke) nema posla, nema stele! I tako trece godine odlucili nazad da se vratimo u SAD! Tako i ne pomisljam vise, jednom se zahebo, necu i drugi put! Odmor 2-3 hefte u BIH dosta! ovdje odmah treci dan nakon povratka nadjemo oboje ponovo posao, i tako eto, sta ja sad mogu!! USA, USA 
- suncica24
#40 Re: Da li dijsapora ima alternativu???
Je li ovo samo eSADe tema, ili se smije prohaberit i iz drugih pravaca? 
- ljubav_aha
#41 Re: Da li dijsapora ima alternativu???
imam isti plan od prvog dana nakon dolaska u SAD,srediti planove i otici nekamo dalje
nadam se uskoro 
- ljubav_aha
#42 Re: Da li dijsapora ima alternativu???
bujrumsuncica24 wrote:Je li ovo samo eSADe tema, ili se smije prohaberit i iz drugih pravaca?
- ljubav_aha
#43 Re: Da li dijsapora ima alternativu???
vala bas ,dobro si reako Static-XStatic-X wrote:A bas me cudis @StLouis, ajd da si negdje izolovan i bez dodira sa bosancima, nego zivis u gradu koji kazu ima oko 40 000 nasi stanovnika i da zaboravis jezikkako bolan
- ljubav_aha
#44 Re: Da li dijsapora ima alternativu???
suplja prica ,znam masu primjeraPlatformas wrote:Nemaju se dijasporasi vise gdje ni vratiti, nisu ni u BiH bas dobrodosli.
- ljubav_aha
#45 Re: Da li dijsapora ima alternativu???
dusu na srce,fali i amerikancimajefferson wrote: U sustini, nasim ljudima fali putovanja, pa ovakve teme ne bi ni imali na repertoaru!
- StLouis
#46 Re: Da li dijsapora ima alternativu???
Zao mi je sto se ne razumijemo, sowiiiiljubav_aha wrote:vala bas ,dobro si reako Static-XStatic-X wrote:A bas me cudis @StLouis, ajd da si negdje izolovan i bez dodira sa bosancima, nego zivis u gradu koji kazu ima oko 40 000 nasi stanovnika i da zaboravis jezikkako bolan
. kod mene je opet obratno
- StLouis
#47 Re: Da li dijsapora ima alternativu???
Slazem se. Ja vise putujem od bilo kojeg amera.ljubav_aha wrote:dusu na srce,fali i amerikancimajefferson wrote: U sustini, nasim ljudima fali putovanja, pa ovakve teme ne bi ni imali na repertoaru!
- ljubav_aha
#48 Re: Da li dijsapora ima alternativu???
vjesticanametli wrote:da vas nasmijemmala rodica dolazi ljeti kod nas iz amerike i ljetos na moru nana joj kaze jojjjjjjj jesi tvrdoglava (a mala inace uci s nama i pravo je dobra) a ona se okrenu pa joj skresa eeeeeeee ti si tvrda u glavu
- atko
#49 Re: Da li dijsapora ima alternativu???
SAD or SDA question is now 
-
jefferson
#50 Re: Da li dijsapora ima alternativu???
Jaro, ja sam vizu za USA dobio u ambasadi 13 septembra 2001 godine (12 je bila zatvorena).Vidis i ja sam Musliman i nisam bas poslije svega ovoga toliko pozeljan u Usa(valjda pratis predsjednicku trku za izbore)pa dobro znas sta pojedinci misle o Muslimanima.Americka demokratije-Muslimane u jedan tor.Drugo.Daj boze da nije bilo onoga sranja i da nikada nisam vidio Usa,ono sto sam imao u Bosni do agresije necu imati ovdje za 100 godina ali nekome je dostignuce ludo auto,dobra kuca(meni nije)U tvoja djela ne sumnjam ali ne podcjenjuj ni tudza jer ih ne poznajes.I ne trebam se raspitivati o provali,,daSADima danasvise dr.hirurga bos.porijekla nego sto ih ima BiH,,tvoja provala.Ipak mislim da klinicki centar u Sarajevo ima vise doktora,hirurga...nego zajedno Amerika,Australija i Kanada.Poz i tebi
Skolovo sam se od njihovih skolarina (Fax, master, PhD), tj. od para americkih poreskih obveznika. Niko mi nikad nije prebacio nista lose sto sam musliman, nego su me jos ovi baptisti napali sto nisam religiozan vise (doduse nisam nikako).
Ti imas problem sto nisi raskrstio sa proslim sistemom samoupravljanja i slicno. Nisi raskrstio sa onom starom jugoslavijom.
Jarane ako se ti kao musliman osjecas lose u americi, kako li ces se osjecat u BiH onda? Jer ne zaboravi, BiH je i Banja Luka, i Mostar i slicni gradovi gdje je segregacija zakonita, a ni Sarajevo nije daleko odmaklo (pogledaj slucaj Suljagica)!
Sto se tice hirurga: jaro zivis u jednoj jebenoj zabludi! Na zalost BiH je postala u pravom smislu te rjeci zemlja treceg svijeta. Cesto sam dole, i konkreto znam situaciju u tom polju.
Kada ti dodje jedan stari hirurg koji se penzionise i kaze da bi njega strah bilo pod noz otici kolegama i kaze nama: omladino tesko vama kad se razbolite, sve ti je jasno! Do tada u SAD radi preko 300 nasih hirurga koji su skolovani u SAD ili u BiH pa dosli vamo na doskolovanje!